星期六同Honey係銅鑼灣買完野,行下行下就去到海旁附近的Ember,之後就入左黎食野。這間餐廳的燈光較為暗少少,好有情調氣氛,而且有Live Show的表演位置,如果我遲少少離開餐廳應該可以享受埋Live Band的表演。睇睇個飲品Menu覺得好熟好面,原來這間也是M1集團其下的餐廳。Pop Punch,這杯梳打飲品以青色的蔬果調製而成,包括有青檸汁、奇異果和青瓜,味道好清新帶點酸酸地,整杯飲品成分很有健康的感覺。Music Tower,外型賣相都好特別,以一層層的菠蘿條砌成一座塔,每一條的菠蘿條都好甜、好開胃,飲品就以菠蘿、芒果、檸檬汁調配而成,飲落去甜甜的果味更為突出。煙三文魚Pizza,Pizza約8吋大,每一片都舖上了長長的煙三文魚,份量好足料。而且有好濃味的番茄味,原來這個Pizza用了2款唔同芝士焗製而成,Mozzarella Cheese & Feta Cheese,難怪芝味更濃郁。炸西班牙黑毛豬扒荷蘭豆燒手指薯配燒汁,我們揀了西班牙黑毛豬扒約7成熟,肉質鬆軟,每一口的黑毛豬扒都鎖住肉汁,所以感覺好甜、好Juicy,簡直味道恰到好處,值得一食。食完主菜其實都有9成飽,但
Pop Punch

煙三文魚Pizza

炸西班牙黑毛豬扒荷蘭豆燒手指薯配燒汁

食完主菜其實都有9成飽,但見到甜品的價錢幾平,睇黎又要開動第2個胃了。

朱古力心太軟伴雲呢嗱雪糕

朱古力心太軟伴雲呢嗱雪糕,這裡的雪糕由Ember自家製作,雪糕的質感軟綿綿,有好香滑的雲呢嗱味,朱古力心太軟焗到好熱,外皮帶點少少的脆脆感覺,食到中間的朱古力醬不停地流出黎,味道非常濃郁美味。

焗蘋果卷伴冧酒提子雪糕

焗蘋果卷伴冧酒提子雪糕,這碟甜品送到枱時,已聞到陣陣的蘋果飄香,蘋果卷包著滿滿粒粒的蘋果果肉,有重重的玉桂味,而且不會覺得好甜,味道是剛剛好。冧酒提子雪糕也是Ember自家產品,酒味好香濃,感覺好新鮮,不會覺得是雪藏好耐的雪糕。
2018-10-20
Pop Punch
煙三文魚Pizza
炸西班牙黑毛豬扒荷蘭豆燒手指薯配燒汁
朱古力心太軟伴雲呢嗱雪糕
焗蘋果卷伴冧酒提子雪糕
2018-11-01 27 浏览
是日想跟好友選一家氛圍不俗的餐廳, 吃好點, 也聊聊天, 上網搜了一下, 就決定到這裡來了餐牌上的選擇可不少啊Linguine with Hokkaido Scallops, Bacon ($168)帶子厚身, 熟度恰好,  不乾身之餘, 十分彈牙而有咬口意粉軟硬度適中,帶有微微的蕃茄味, 起初看到微辣二字, 還有點怕, 不過吃起來還好, 我們不太能吃辣的也覺OK, 汁夠惹味。Rib-eye 12oz ($308)點了5成熟, 內裡的肉質粉嫩而帶肉汁, 既有口感又不會「鞋口」Chocolate Pudding ($68)豐富的主菜過後, 自然少不了要以美味的甜品作結了朱古力心太軟一切開便是滿滿的朱古力溶漿, 可可味香濃, 令人不禁一口接一口有看到這兒的cocktail挺有特色的, 所以小妹也就嚐嚐看了~~Hotel California ($118)以Single Melt Whisky, Honey, Pineapple, Mint, Soda Water製成的cocktail。Whisky味相當突出, 加上其他配料, 喝起來不失清新友人點的是mocktail, Music Towe

餐牌上的選擇可不少啊

帶子厚身, 熟度恰好,  不乾身之餘, 十分彈牙而有咬口

Rib-eye 12oz ($308)

Chocolate Pudding ($68)
豐富的主菜過後, 自然少不了要以美味的甜品作結了

Hotel California ($118)

友人點的是mocktail, Music Tower ($88)
賣相跟名字一樣有趣啊
像層層疊的是菠蘿條, 喝起來也是香香甜甜的菠蘿汁, 十分好喝!

吃過美食,就跟好友輕輕鬆鬆的聊一晚天,夠曬chill
2018-09-22
同舊同事敘舊,佢睇中呢度有live band演出夠晒relax,而餐廳設計幾有情調同時代感,位置亦坐得寬敞舒服。低溫慢煮烤法國黃油雞胸相當有驚喜的一道菜式,因為切開入面竟釀左芝士同煙肉,但食落啱啱好一啲都唔膩!而經低溫慢煮嘅雞胸,口感香滑唔鞋口,配埋迷迭香汁非常有特色~牛肉墨西哥烤餅烤餅配上三款醬汁,分別係牛油梨醬、蕃茄他他同酸忌廉醬,我鐘意點牛油梨醬,少少辣幾過癮!而烤餅烤得好脆口,同入面嫩滑juicy嘅牛肉非常match👏北海道鮮帶子煙肉意粉北海鮮帶子好大隻,煮得啱啱好食落好鮮甜!意粉加上煙肉、半熟車厘茄、芥蘭苗、蒜片,再配以鮑魚汁去炒,味道口感都均充滿層次,食落少少辣非常惹味!Music tower成個設計已經相當吸睛!開頭以為係一條條嘅薯條搭成井字型嘅塔擺設係飲品上,原來係新鮮嘅菠蘿切成!相當有心思!而飲落酸酸甜甜,充滿果香!Sleep beauty相當考功夫的一杯cocktails,入面嘅咖啡經由超過24小時嘅工序而成,果然入口香醇滑口完全無苦澀味,而咖啡配搭rum酒嘅感覺亦好match好好飲,最得意係佢加入左珍珠同面上嘅蛋白唧花,令成杯嘢充滿口感!

低溫慢煮烤法國黃油雞胸

牛肉墨西哥烤餅

北海道鮮帶子煙肉意粉

Music tower

Sleep beauty

2018-10-29 87 浏览
港島區行完街有時想搵個靜靜地傾計、有格調、食物唔錯又唔洗排隊既地方都唔係咁易,尋覓到呢間整體評價唔錯,雖然時間尚早未有live band都過黎試試。香草蒜茸牛油白菌焗田螺 ($98)上台時仲沸騰緊,田螺起肉放係白菌上面,一啖咬落去啖啖肉好彈牙,配合面頭脆脆地既香草蒜茸好香口,反而田螺味道唔夠突出。 最正既當然係底下幼滑既薯蓉啦,落左大量牛油夠哂正宗。燒德國咸豬手 ($238)咸豬手大大份,好鐘意豬手醃得好入味,肉質有彈性夠軟腍嫩滑,豬皮酥脆甘香,可惜有部分位置唔夠脆,但整體而言都係一份出色既豬手。 意想不到既係,除左醃菜同沙律,竟然有一大兜新鮮炸起既薯條,熱辣辣又脆口,十分滿足。 略嫌醬汁只有茄汁比較單調,不過可以問店員拎芥末醬點豬手,即時高分左好多。 魷魚圈嫩菠菜芝士煙肉忌廉汁意大利粉 ($128)意粉熟度控制得岩岩好,煙韌彈牙。 嫩菠菜芝士煙肉忌廉汁唔洗講都知好creamy又夾,魷魚圈亦夠新鮮唔係急凍貨,由於上台時熱氣騰騰,慢慢食都唔會好快攤凍,十分滿意。Music Tower (HH$70)不折不扣既菠蘿汁,想飲足料果汁就岩哂。 面頭既菠蘿條亦好多汁,用黎做飯後果一流。Stron
燒德國咸豬手
香草蒜茸牛油白菌焗田螺 ($98)
魷魚圈嫩菠菜芝士煙肉忌廉汁意大利粉

燒德國咸豬手 ($238)
Strongbow Honey Apple Cider

魷魚圈嫩菠菜芝士煙肉忌廉汁意大利粉 ($128)
Music Tower

Music Tower (HH$70)
Music Tower

Strongbow Honey Apple Cider, UK (HH$54)
朋友之選,多左少少甜味,不過不失。
燒德國咸豬手

雖然當晚未夠鐘等到live band就離場,但店內電視全程播放外國歌曲cover版,環境幽靜好有氣氛,同朋友傾計真係岩哂。 7點左右入座冇乜人,坐坐下就開始滿座,但座位好闊落舒適,多人亦唔會感覺焗促,有下次。
香草蒜茸牛油白菌焗田螺
Strongbow Honey Apple Cider
香草蒜茸牛油白菌焗田螺
2018-10-26 22 浏览
同朋友仔黎飲野要左一杯Music tower 同 China trap houseMusic tower好穩陣,係菠蘿汁China trap house 賣相特別,是中式茶具飲嘅係用茶fuse嘅cocktail比較澀,經理介紹原來是fuse鐵觀音食物方面叫左墨西哥脆片,藍青口同煎鱸魚粟米醬意大利飯墨西哥脆片份量剛好伴碟的酸忌廉同牛油果醬好好味!藍青口偏淡口但青口煮得很嫩滑!煎鱸魚,魚皮香脆,魚肉軟滑粟米意大利飯,香香甜甜,非常易入口意大利飯彈牙但不過硬,出色!食到咁上下,見到有人準備mic stand原來今晚仲有live music表演超驚喜!有個女仔唱下英文歌,cantopop,好正呀!諗諗下,原來ember個b字,其實係個音符黎㗎!有心思!唔知係咪晚晚都有人表演㗎呢?超喜歡!
同朋友仔黎飲野

Music tower好穩陣,係菠蘿汁

China trap house 賣相特別,是中式茶具
飲嘅係用茶fuse嘅cocktail
比較澀,經理介紹原來是fuse鐵觀音

食物方面叫左墨西哥脆片,藍青口
同煎鱸魚粟米醬意大利飯

墨西哥脆片份量剛好
伴碟的酸忌廉同牛油果醬好好味!

藍青口偏淡口
但青口煮得很嫩滑!

煎鱸魚,魚皮香脆,魚肉軟滑
粟米意大利飯,香香甜甜,非常易入口
意大利飯彈牙但不過硬,出色!

食到咁上下,見到有人準備mic stand
原來今晚仲有live music表演
超驚喜!
有個女仔唱下英文歌,cantopop,好正呀!

諗諗下,原來ember個b字,其實係個音符黎㗎!有心思!
唔知係咪晚晚都有人表演㗎呢?超喜歡!
2018-10-18
2018-10-25 37 浏览
約左朋友仔派手信黎到呢間位置比較僻嘅餐廳燈光好暗一幅橙燈嘅特色牆,好靚門外都有啲位置俾人站著飲下酒吹下水叫了兩個前菜一個pizza,一個意粉黑松露芝士薯條賣相超吸引人勁多芝士絲!說好了的黑松露就完全唔見?但薯條又好有香黑松露味!可能係黑松露油炸吧超正,勁脆勁熱!好好味!一個非常好的前菜!啤酒脆漿酥炸魷魚圈個脆漿用上英式炸魚的啤酒脆漿不會太厚魷魚圈也不會韌,有口感之餘,軟嫩剛好!沾上他他醬,比炸魚更正!黑毛豬火腿菠蘿坡薩呢個就普普通通北海道帶子香辣蒜片扁意粉呢個超好味!平時說的香辣意粉往往都很無味但呢個剛食嘅時候,不會感覺到辣味,辣勁後來才會出現乾茄又會中和一點,帶著甜甜的感覺好好味!估唔到一間酒吧兼營餐廳的食物質素咁超班!真的完全改變了我酒吧無好野食嘅觀念!
約左朋友仔派手信
黎到呢間位置比較僻嘅餐廳

燈光好暗
一幅橙燈嘅特色牆,好靚
門外都有啲位置俾人站著飲下酒吹下水

叫了兩個前菜
一個pizza,一個意粉

賣相超吸引人
勁多芝士絲!
說好了的黑松露就完全唔見?
但薯條又好有香黑松露味!可能係黑松露油炸吧
超正,勁脆勁熱!好好味!
一個非常好的前菜!

個脆漿用上英式炸魚的啤酒脆漿
不會太厚
魷魚圈也不會韌,有口感之餘,軟嫩剛好!
沾上他他醬,比炸魚更正!

黑毛豬火腿菠蘿披薩

黑毛豬火腿菠蘿坡薩
呢個就普普通通

北海道帶子煙肉半乾茄香辣蒜片扁意粉

北海道帶子香辣蒜片扁意粉
呢個超好味!
平時說的香辣意粉往往都很無味
但呢個剛食嘅時候,不會感覺到辣味,辣勁後來才會出現
乾茄又會中和一點,帶著甜甜的感覺
好好味!

2018-10-18
北海道帶子煙肉半乾茄香辣蒜片扁意粉
  • 北海道鮮帶子煙肉半乾車厘茄芥蘭苗香辣蒜片鮑魚汁扁意粉
2018-10-24 26 浏览
今日放工同朋友去左呢間酒吧食飯chill下,9點鐘仲會有人唱live,可以一路聽住歌一路食野,氣氛唔錯。 我地點左兩杯飲品分別係Music Tower同Tap Sonic,兩杯個樣都好靚,特別係Tap Sonic,每粒冰入面都有好多花花。食物方面叫左一個小食 "蕃茄白酒牛油汁煮藍青口",味道唔錯。兩個main 分別係” 魷魚南瓜栗米意大利飯伴香煎北海道帶子”同"烤西班牙黑毛豬扒配燒汁"。意大利飯口感偏硬,味道相對普通,而烤西班牙黑毛豬扒就令人眼前一亮,選了7成熟,肉質同肉汁都剛剛好,超級推薦!!人均消費$250!

人均消費$250!
2018-10-23 15 浏览
早排聽朋友介紹有一間餐廳嘅裝修非常型格,而且又有live band聽,肥妹仔我聽完之後覺得好吸引,今日終於約到朋友一齊去食晚餐。牛肉墨西哥烤餅配酸忌廉,牛油果醬及番茄沙沙  $138呢一個牛肉墨西哥烤餅配酸忌廉超好食,佢嘅牛肉係應該係牛扒,肉質非常嫩滑同好香牛肉味,而烤餅焗得非常香脆,入面仲夾咗芝士同埋蕃茄,點上牛油果醬同酸忌廉食簡直一流。烤雞黑毛豬辣肉腸pizza  $158呢間餐廳嘅pizza亦都好好食,除咗辣肉腸之外,配料仲有烤雞同黑毛豬,配料非常豐富,一啲都唔單調,熱辣辣非常好食。北海道鮮帶子煙肉半乾車厘茄芥蘭苗香辣蒜片鮑魚汁扁意粉  $188呢一個蒜香意粉可以話係肥妹仔食過咁多個蒜香意粉之中既頭三甲!佢嘅蒜香味好出好香,而且個醬汁亦算多,每一條意粉都沾滿醬蒜香嘅味道。而佢嘅帶子亦都好厚肉,好爽口,每一啖都好滿足。Music Tower $70呢一杯嘢飲好特別,因為個杯上面用好多條新鮮菠蘿條切成嘅一座塔,interesting!Tap Sonic  $128呢一杯唔飲齋睇都非常吸引,因為佢個冰入面 雪咗一啲花,當舊冰溶嘅時候嗰啲花都會喺隻杯渡浮出嚟,好靚。

牛肉墨西哥烤餅配酸忌廉,牛油果醬及番茄沙沙  $138

烤雞黑毛豬辣肉腸pizza  $158

Music Tower $70

Tap Sonic  $128
2018-10-08
2018-10-22 28 浏览
好多bar and restaurants d野都麻麻地,呢間係少數我覺得飲野又得食野又得的bar and restaurant ,環境感覺高格調,但食物價格合理,所以我同啲同事一個月平均都來1-2次今次Happy Friday 唔同同事來帶老公來試下,老公叫一杯白酒,我就飲一杯無酒精的菠蘿moctail ,酸甜適中,最鐘意佢將菠蘿切成條狀,飯前邊飲邊食特別開胃。送酒當然要食下香口野,每次來必點。主菜share食,老公今日想食burger ,西班牙豬扒漢堡,配埋炒蛋一齊食好夾,而且好大個,唔止好飽仲好好味主菜叫左碟帶子扁意粉,堅好味,少少辣,帶子厚身好有口感,每次來都必食,每次都無失準,好好味,老公第一次食好滿意,下次叫多幾個friends可以試多幾樣野😊

送酒當然要食下香口野,每次來必點。

今天朋友帶了一家隱身在銅鑼灣的Live Band餐廳,從店名的b字,店家就以音符圖樣作b形象,店內裝璜以木質成蜂窩方式呈現,相信一定是能將音樂場域音域寬廣的設計。今天的表演團體,是來自菲律賓的五人樂團,香港一直作為亞歐中心的音樂樞紐,提供多元音樂發聲的舞台除了享受搖擺放鬆的現場音樂外,當然也要來點美食與美酒,這才是今天的目的啊~超大份量的凱撒沙拉($88)真的很少見超滿足的沙拉盆,絕對是開胃首選!黃金義大利飯伴香煎北海道帶子($178)帶著微香鹹蛋黃的燉飯以及超大顆新鮮的帶子,下班飽足就靠這一盤!西班牙黑毛豬火腿菠蘿披薩($158)不誇張也是超大一份,這裡的份量讓人可以好好配餐點饗音樂與美酒,吃飽前菜與主餐後,一定要點一份披薩,濃濃的菠蘿果香與火腿的爽口感,最適合與好友吹水時,一邊享用啊!最後,主角中的主角,絕對是這裡的調酒,Tap Sonic($128)精緻的Handmade flower 藏在冰塊中,微醺的酒氣,搭配似飄落的花香點綴,以及搖滾節奏的旋律,完全讓沈醉在美食、調酒、現場音樂以及這隱世的空間中

超大份量的凱撒沙拉($88)
真的很少見超滿足的沙拉盆,絕對是開胃首選!

黃金義大利飯伴香煎北海道帶子($178)

西班牙黑毛豬火腿菠蘿披薩($158)

2018-10-03
真的一定要寫個好評比依間餐廳有氣氛、有情調, 呢到每晚9:30pm就會有live band , 傾到悶悶地, 有隊live band調和下dead air,  搞點!當晚仲有2抬客生日,live band同全場侍應出哂黎唱生日歌超好氣氛吉列西班牙黑毛豬柳黑松露炒蛋漢堡$118黑毛豬同預期一樣,香嫩油脂豐富但一點都不會太油膩感,而且無豬騷味, 十分之juicy!  其實豬排都可以同Burger好夾!安格斯牛漢堡肉芝士漢堡伴薯條🍟🍔$138又一令人難以拒絕既安格斯,,牛肉簡左medium肉汁非常香濃🦐香蒜辣椒欖油煎虎蝦$118侍應未行到埋黎已經聞到香味, 虎蝦肉好爽,配埋蒜頭令鮮味大大提升! 🍎焗蘋果卷伴提子冧酒雪糕$68好特別既口感, 唔似一般既蘋果批皮, 相反比較煙軔外層脆口,而入邊既蘋果肉用肉桂焦糖煮得軟冧, 非常好食!🎶Music Tower🍍  $70超靚既一杯mocktail用菠蘿堆砌左個井字,菠蘿剪到好似薯條咁😆好得意係唔熱氣既薯條Tap Sonic$128🍸呢杯酒 淨係視覺享受都夠! 啲冰係加左乾花, 非常特別! 如果佢再加d raspberry juice做冰, 我相信會

吉列西班牙黑毛豬柳黑松露炒蛋漢堡$118

香蒜辣椒欖油煎虎蝦

🍎焗蘋果卷伴提子冧酒雪糕$68

🎶Music Tower🍍  $70

Tap Sonic$128🍸
呢杯酒 淨係視覺享受都夠! 啲冰係加左乾花, 非常特別! 如果佢再加d raspberry juice做冰, 我相信會更加出色!

吉列西班牙黑毛豬柳黑松露炒蛋漢堡
安格斯牛漢堡肉芝士漢堡伴薯條
香蒜辣椒欖油煎虎蝦
  • TapSonic
  • MusicTower
  • 焗蘋果卷伴冧酒提子雪糕
  • 西班牙黑毛豬扒菠蘿煙肉漢堡配BBQ汁及薯條
2018-10-18 988 浏览
星期四難得可以準時下班,便想同老公去chill一chill,順便食過晚飯!之前跟閨蜜去過宇宙商業大廈吃過飯及飲野,發現樓下有家西餐廳不錯,價錢也不算很貴!這一次便帶老公來這邊了!名字叫Ember,b字他們用了音符!原來每天9時左右會有live brand的!可憎我們今天太早了,6時多便到了,店內也沒有很多人。門外也有座位,方便吸煙的客人。店內燈光較暗,比較有情調。Samuel Adams Rebel IPA $70我們一人叫了一杯飲料,男人叫了啤酒IPA 我不太懂啤酒~但味道是很容易入口,由於Happy Hour 時間,所以算是正常價錢。他們的Happy Hour 是下午到晚上九時!Music Tower $70我則選了沒有酒精的mocktail。用了芒果糖漿,用了新鮮的菠蘿汁及檸檬汁去造成。味道酸酸甜甜,還有一片片的菠蘿擺成很美觀。菠蘿還可食用,這一杯賣相及味道也滿分呢!鑊仔麻辣西班牙黑毛豬粒 $98一上檯我們都在想,丫這個是西餐來的嘛!為什麼會這麼中式,很特別,而且非常香,證明鑊氣很足夠!有很多粒黑毛豬粒,少少肥,少少脆,但啖啖肉,很有咀嚼感!還有青瓜在內,吃得非常滋味,而且份量足
這一次便帶老公來這邊了!
名字叫Ember,b字他們用了音符!
原來每天9時左右會有live brand的!
可憎我們今天太早了,6時多便到了,店內也沒有很多人。
門外也有座位,方便吸煙的客人。
店內燈光較暗,比較有情調。

Samuel Adams Rebel IPA $70

我們一人叫了一杯飲料,男人叫了啤酒IPA 我不太懂啤酒~
他們的Happy Hour 是下午到晚上九時!

Music Tower $70

我則選了沒有酒精的mocktail。
用了芒果糖漿,用了新鮮的菠蘿汁及檸檬汁去造成。
味道酸酸甜甜,還有一片片的菠蘿擺成很美觀。
菠蘿還可食用,這一杯賣相及味道也滿分呢!

鑊仔麻辣西班牙黑毛豬粒 $98
一上檯我們都在想,丫這個是西餐來的嘛!
為什麼會這麼中式,很特別,而且非常香,證明鑊氣很足夠!

有很多粒黑毛豬粒,少少肥,少少脆,但啖啖肉,很有咀嚼感!
還有青瓜在內,吃得非常滋味,而且份量足夠。
男人也很滿足!

魷魚燒南瓜法邊豆栗米黃金意大利飯伴香煎北海道帶子 $178

個菜名非常非常長,基本上寫了所有材料。
但這個飯不得不提,因為一上檯已嚐到香味,而且真的很特別及十分滋味!

意想不到的飯,店員跟我說原來黃秋生都有點名過話好食!
佢用了蛋黃,南瓜加栗米粒去做飯底,非常有黏性而又有咀嚼感!

還有大大粒帶子,非常爽口彈牙,想不到會有這樣的配搭!

煙三文魚Pizza $168

都估到男人會想吃pizza了,今次試了這一款!

每一件都有至少一塊三文魚,由於三文魚本身是鹹鹹地,所以配了一些柑欖去增加味𡀂,感覺又幾新鮮特別!
而且Pizza 是熱辣辣,非常溫暖,而且想不到這家的價錢跟食物成正比!
每一樣都份量足夠,我們都吃得非常滿足!
2018-10-17 24 浏览
和很久不見的舊同事聚會,因為加班的緣故,遷就同事下班所以到銅鑼灣吃晚飯。室內氣氛良好,感恩不用等太久就有空桌。先來一杯冰凍啤酒降温,爽!法式龍蝦湯 - 喜歡濃厚奶油和龍蝦融合的味道。烤西班牙豬扒 - 不完全熟透的豬扒感覺有點像豬跟牛的混合體; 既有牛扒鮮嫩肉汁,亦有豬扒較爽口的口感。吃畢沒有牛扒那麼滯。七成熟愛去內嫩喜出望外嘅德國鹹豬手 - 薯仔迷的我極為滿意伴碟的薯條。連皮厚切、新鮮熱騰騰上碟,有咬口之餘口感夠粉,不會太硬或乾,伴上少量海鹽、黑椒及濃濃的茄醬,完勝連鎖店。壓軸登場的豬手,鬆脆的外皮丶嫩滑彈牙嘅肉質,很 juicy 不乾身,配上芥末非常惹味。豬手份量驚人,自問食量不小,和舊同事奮戰也吃不完。現場 live band 水準高,無論 solo 或合唱都令人聽得舒服。一面跟舊同事細說七年前的瑣碎事一面品嚐美食。

室內氣氛良好,感恩不用等太久就有空桌。

先來一杯冰凍啤酒降温,爽!

法式龍蝦湯 - 喜歡濃厚奶油和龍蝦融合的味道。

七成熟愛去內嫩

今天難得早放工,決定來relax下!這間是位於銅鑼灣與灣仔交界的西餐,靠近海的位置餐廳格局有情調,配合柔和的音樂,十分舒服除了有多款特色飲品外,更有很多食物如沙律、小食、pizza、意粉、扒類等。我們估計份量會是頗大的,所以不點太多墨西哥辣牛肉粟米片薄脆配酸忌廉、牛油梨醬及番茄莎莎上菜時Nachos 香味撲鼻,原來他們有把薄脆再加烘,又脆又熱的,配上芝士及辣牛肉,令口感更豐富,而且三款醬汁味道與nachos 十分搭配,不錯北海道鮮帶子煙肉半乾車厘茄芥蘭苗香辣蒜片鮑魚汁扁意粉最喜歡熱烘烘的意粉!這個加入鮮帶子及鮑魚汁的味道,令意粉更有層次,值得一讚的是芥蘭苗,帶有蒜片的微辣,十分惹味!烤西班牙黑毛豬扒伴荷蘭豆烤手指薯配燒汁點餐時職員建議我們點七成熟,口感更幼嫩。這個黑毛豬扒肉質鮮嫩,而且七成熟是剛剛好,再配上燒汁,令味道更豐富。荷蘭豆十分脆口,而手指薯比我想像中好Tap Sonic這杯的特別之處是它將所有花雪成冰粒,再加入茉莉花糖漿,整杯是充滿花味的酒精飲品,淨是看到冰塊逐漸溶掉、紫色花瓣慢慢散開,也十分療癒Hotel California 這杯是用Whisky 做base, 但加入了菠

餐廳格局有情調,配合柔和的音樂,十分舒服

墨西哥辣牛肉粟米薄脆片

墨西哥辣牛肉粟米片薄脆配酸忌廉、牛油梨醬及番茄莎莎

烤西班牙黑毛豬扒

烤西班牙黑毛豬扒伴荷蘭豆烤手指薯配燒汁

Hotel  California

Hotel California

這杯是用Whisky 做base, 但加入了菠蘿及蜜糖等,中和了那次whisky 「刺鼻」的感覺,也不錯

整體來說,十分喜歡餐廳的環境,而且食物質素不錯,侍應們有空時也會跟我們聊聊天,是相聚好去處

2018-10-10
墨西哥辣牛肉粟米薄脆片
烤西班牙黑毛豬扒
Hotel  California
  • tap sonic
2018-10-15 20 浏览
今日收工被同事拉左去飲野,其實我本身都唔太飲得,但見差唔多又到weekend,就陪佢去癲下啦!呢度既環境比想像中有Feel!原來有時都會有Live band演出,正中我最愛,咁岩我地呢一日真係有live Band!一邊食一邊聽對我而言係人生一大享受呀!仲可以比我點歌留個言,真好!我發現呢度每個餐的名都係超級長,其實係好貼心,可以比我地知道每道菜所有的食材,我就最鐘意芝士煙肉忌廉汁意大利粉,芝士忌廉汁濃厚之餘,食完又唔會覺得好”留”,好適合我呢D芝士控的小女孩!因為我不嬲唔飲酒,所以無酒精的Cocktail就好適合我,一開始聽Beat of Candy個名以為會好甜,但係估唔到唔會太甜,好適合我口味!