Ember🍴 食物超水準的酒吧 西餐廳地址:銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈地舖呢一間好有情調嘅 酒吧類型西餐廳, 有live band演奏, 裝修格調一樓, 同朋友摸下酒杯底傾下偈 已經值回票價👍 佢哋啲西餐係超級有水準 材料靚之餘 烹調都好用心機色香味俱全 😍個人推介:薄餅和帶子意粉餐廳 推介:1. 龍蝦湯2. 燒牛舌3. 燒羊扒4. 低溫慢煮烤西班牙黑毛豬鞍
Ember🍴 食物超水準的酒吧 西餐廳
4. 低溫慢煮烤西班牙黑毛豬鞍
  • 蕃茄芝士比薩
  • 烤美國安格斯特級肉眼牛扒伴薯條配燒汁12oz
  • 煙三文魚比薩
今晚去左呢間位於銅鑼灣嘅酒吧餐廳開餐, 餐廳裝修非常型格, 有個 Live Band 小舞台, 樓底超高, 而且仲有一排室外座位添 !!芝士忌廉嫩菠菜菠菜果然係超嫩, 唔會煮到過晒火, 食落去又冇渣, 加埋非常 creamy 嘅芝士忌廉, 味道鮮甜嫩滑, 大推 !! 鵝肝牛肉迷你漢堡一碟有 3 個迷你漢堡, 入面夾左塊好厚嘅鵝肝 & 牛肉, 牛肉加鵝肝呢個配搭當然係無得輸啦 !! 口感豐富又有層次, 鵝肝煎到充滿油脂香, 牛肉嘅肉汁又夠多, 而塊車打芝士溶左喺牛肉上, 令牛肉食落去更加實在 !! 香蒜辣椒橄欖油意大利粉呢款意粉要煮得好味真係唔易, 話晒佢嘅配料只係得香蒜、辣椒 & 橄欖油。 意粉做到 Al Dente 嘅口感, 而且蒜香味夠濃郁, 食落去仲有少少辣添, 會令人不知不覺追住食。西班牙黑毛豬火腿菠蘿 Pizza材料有西班牙黑毛豬火腿、菠蘿、白菌、火箭菜 & 大量 Mozzarella Cheese, Pizza 批底烤到非常薄脆, 半溶 Mozzarella Cheese 配咸香嘅西班牙黑毛豬火腿, 加埋酸甜嘅菠蘿粒 & 做 Base 嘅蕃茄醬, 味道超夾, 而且食落去一

芝士忌廉嫩菠菜

鵝肝牛肉迷你漢堡

香蒜辣椒橄欖油意大利粉

西班牙黑毛豬火腿菠蘿 Pizza
材料有西班牙黑毛豬火腿、菠蘿、白菌、火箭菜 & 大量 Mozzarella Cheese, Pizza 批底烤到非常薄脆, 半溶 Mozzarella Cheese 配咸香嘅西班牙黑毛豬火腿, 加埋酸甜嘅菠蘿粒 & 做 Base 嘅蕃茄醬, 味道超夾, 而且食落去一 D 都唔覺得膩。

Mango Tannin
烏龍茶入面有淡淡嘅芒果味, 而且加入左西米黎增加口感, Very Refresh。

Noble Lady
一杯好 “椰” 嘅飲品, 椰奶裡加入特製嘅紅豆糖漿, 底下仲有好多涼粉添, 真係夠晒清爽 !!
2019-06-04
2019-06-03 28 浏览
選擇這間EMBER的主要原因是來自網上風評一致性讚好,所以下班後就約好男友共進晚餐。Ember 位置並不難找,門口擺放住BAR枱,方便食客坐在門外呼一呼吸尼古丁。餐廳內燈光比較暗,鋪層出簡單的格調,用上桌上的小燈座增加多一點浪漫情調。店內樓底非常高,所以空間感足夠又舒適。角落一旁設有小型舞台,當然是LIVE BAND 表演之地啦!Menu 設計亦相當方便,圖文並荗。Drink list 內Cocktail 款式選擇 比Mocktail多,不過Mocktail都挺吸引。Mango Tannin相信在Mocktail 之中最為Fresh 的一款。這杯用上芒果茸(果肉)加上西米再混合烏龍茶而調製成的。西米大粒爽口,而芒果茸配上烏龍茶有清新感覺。Noble Lady這杯用上椰汁,椰肉及啫喱調配,而成。口感清甜~烤西班牙黑毛豬扒主菜選了這道黑毛豬扒,除豬扒外有荷蘭豆、手指薯、菠蘿莎莎等等配菜。豬肉腍身,輕輕用力就能夠切開。肉汁豐富並鎖住在肉中,入口有濃厚黑毛豬肉味。桌上岩鹽亦非常適合灑上豬扒上作簡單調味,豐富豬肉口感。另外熱烘烘手指薯亦是配菜中的主角,薯身不但不過硬,既充滿薯香味。上湯龍躉魚柳意

店內樓底非常高,所以空間感足夠又舒適。

Menu 設計亦相當方便,圖文並荗。

Mango Tannin
西米大粒爽口,而芒果茸配上烏龍茶有清新感覺。

Noble Lady
這杯用上椰汁,椰肉及啫喱調配,而成。口感清甜~

烤西班牙黑毛豬扒
桌上岩鹽亦非常適合灑上豬扒上作簡單調味,豐富豬肉口感。

上湯龍躉魚柳意大利飯
顏色鮮豔好吸引,口感豐富,而且配搭特別又豐富,有嫩滑玉子豆腐、夾脆勝瓜,配上卡拉布里亞辣香腸惹味👍🏻
個人認為這道菜挺出色,上湯份量不會太多令意大利飯質感適中,既不會太硬,又不會太軟。
除出色意大利飯外,龍躉魚柳魚骨極少,方便食客不會失儀態。

8時半後店內愈來愈多食客入座,因為大約9時左右有駐場樂隊表演。
Live Band Show 往往都能夠令餐廳內氣氛更加好,除了享受美食外又能聽到悅耳音樂,可以說是雙重享受。
2019-06-01 41 浏览
話說呢間餐廳都見好多人介紹,話環境氣氛都好Chill之餘,連食物質素都不錯。星期六晚同男朋友去食晚餐,燈光較昏暗,的確幾適合情侶朋友傾計👍🏻-🔹北海道鮮帶子意粉($168)除左有3粒又大又厚身既帶子之外,仲有煙肉、勝瓜、雲耳、蕃茄仔🍅意粉汁係香辣蒜片汁,但食落唔辣,蒜味幾惹味,又唔會太乾😋-🔹墨西哥烤牛肉($328)呢道菜會等得比較耐。我地share揀左12安士,岩岩好。牛肉表面烤得好靚,裡面仲係pink😍肉質都幾柔軟,肉味偏濃。另外有個烤包,可以包住肉一齊食。仲有6款醬料,牛油果醬、酸忌廉、青辣椒、燒汁、莓醬、三色椒,夾埋一齊食又係另一種風味👅-🔹芝士忌廉醬菠菜($78)突然好想食菠菜,見到份量都唔多。但味道真係好好😍佢個醬汁調得好好味,菠菜又唔煮得過淋,推介!-▫️佢地啲飲品都幾靚,呢杯係Flower Fizz🌺
🔹北海道鮮帶子意粉($168)
意粉汁係香辣蒜片汁,但食落唔辣,蒜味幾惹味,又唔會太乾😋
🔹墨西哥烤牛肉($328)
呢道菜會等得比較耐。我地share揀左12安士,岩岩好。

🔹芝士忌廉醬菠菜($78)
▫️佢地啲飲品都幾靚,呢杯係Flower Fizz🌺
2019-06-01 102 浏览
常常去銅鑼灣吃飯,卻一時沒有留意,原來在告士打道一帶有頗多的美食,告士打道即是近銅鑼灣海滂的範圍,那個位置雖然並看不到海,但氣氛絕對不比銅鑼灣市中心的那些西餐廳遜色。有一間叫Ember的餐廳,看來很有情調,有室內和室外的範圍。裡面的環境也頗大的,環境偏向昏暗,情調十足,那時候還沒有很多人,再晚些就開始多人。而裡面竟然有live band的範圍,只是去的時候還早,live band還沒有現身,大概在8時多才現身,正式在9時正才開始,氣氛也挺熾熱的,駐場歌手的聲音很動聽,唱的也是眾人皆知的懷舊英文歌。食物種類跟一般的西餐廳都差不多,有小食、意粉、意大利飯和主菜,種類算適中吧,在昏暗燈光下的餐牌竟是紫色的😂有點難看。而這裡當然都有酒類供客人選擇,左邊的是cocktail,右邊的是mocktail,喝不了那麼多酒精的人可以喝mocatail。不太能喝酒的我的我選擇了mocktail,裡面有烏龍茶、mango purée和西米,喝進口感覺不會太甜,最特別的是底部的西米,真沒有想過mocktail裡都竟然會有西米。朋友也是酒量不太好的😂她點了一杯Noble Lady,有椰子奶、grass jell

Mango  Tannin

朋友也是酒量不太好的😂她點了一杯Noble Lady,有椰子奶、grass jelly、自家製紅豆糖漿和coconut purée ,椰子味很濃郁,其他味道我就感覺不了,這杯的味道也不錯啦。
Noble  Lady

心裡想著要兩個主菜和一份小食,因為朋友不吃豬、牛、雞,在小食中少了很多選擇,最後點了一份青口配白酒忌廉汁,青口可以轉為鮮蜆的。白酒忌廉汁的味道好香,用來沾青口很適合。有部分青口是未開殻的,而且青口的味道不知為何超像蠔的,質感也很像,我跟朋友說笑的:「也許這份青口的品種是曾經和生蠔交配過的」🤣
青口 ·  白酒忌廉汁

說到意大利飯和意粉,卡邦尼、黑松露那些似乎太常見了,魚柳也算是常見的,譬如是三文魚柳,而這裡的是上湯龍躉魚柳意大利飯,別出心裁之餘,也有創意。雖然跟圖片上的不相似,味道也很好,龍躉魚柳鮮味非常,軟稔,但大小偏小。店員十分搞笑,為我們介紹意大利飯的時候,說道:「這個意大利飯有點辣,但是這裡辣只有一點兒,不會令你不想吃,反而會令你愈吃愈想吃」😉而他說的確實如此,有些腐乳的味道,吃了完全感覺是中西合壁的。
上湯龍躉魚柳意大利飯

煙三文魚pizza的材料有煙三文魚、蕃茄、兩種芝士等等,煙三文魚的大小偏小,pizza充滿濃郁的蕃茄和芝士味,餅底偏向薄身,吃進口口感豐富。
煙三文魚比薩

服務方面也是很值得一讚的,和朋友未進門口的時候,店員已在門口招呼我們,進去的時候態度也很殷勤,因為和朋友看餐牌看了很久,他便問問我們吃什麼、不吃什麼等等。離開的時候,數個店員都有跟我們說再見,現在很多餐廳都沒有這些服務,真是很難得,希望這間餐廳能保持下去呢。
2019-05-29
Mango  Tannin
Noble  Lady
煙三文魚比薩
2019-05-31 29 浏览
對於Bar & Restaurant 既印象不太好,因之前曾兩、三次去過太子區既Bar & Restaurant,飲品還不錯,但食物質素一般,始終未能留下深刻印象…………今日和即將結婚既閠蜜見面傾計飯聚,我們相約於銅鑼灣,在她的帶領下,到了Ember,她話前排未來老公帶她來,不但有美酒佳餚,仲有live band,環境又靚,好適合情侣、三五知己聚會,見她這麽推介,我就和她在這裡用餐。Ember既裝潢非常時髦,牆壁上既特色設計配合暗黑既燈光,讓整個空間顯得有格調既感覺。北海道鮮帶子扁意粉煙肉·勝瓜·雲耳半乾車厘茄·香辣蒜片汁($168)新鮮又肥美既北海道帶子煎到金黃色,未食都已經流晒口水 ; 香辣蒜片汁煮得不太濃杰,反而令扁意粉完全吸收,好惹味,連蒜片、煙肉、勝瓜、雲耳及車厘茄一起食,豐富滿分。烤西班牙黑毛豬扒荷蘭豆·手指薯·菠蘿莎莎($258)肉質帶橡果甘香、軟稔,滋味持久,令人一試難忘 ; 配料也出色,尤其菠蘿莎莎,微酸既甜菠蘿,少辣既紅辣椒,平衡烤肉既鮮味。Mango Tannin($66)×2這個由芒果漿、烏龍茶及粒粒西米結合已成既飲品,酸甜適中,口感清爽,好適合下班後細味或與老
北海道鮮帶子扁意粉
煙肉·勝瓜·雲耳
半乾車厘茄·香辣蒜片汁($168)
烤西班牙黑毛豬扒
荷蘭豆·手指薯·菠蘿莎莎($258)
Mango Tannin($66)×2
這個由芒果漿、烏龍茶及粒粒西米結合已成既飲品,酸甜適中,口感清爽,好適合下班後細味或與老友相聚享用。
這裡食物好味,侍應既服務態度又好,令人好滿意。
2019-05-27
  • 北海道鮮帶子扁意粉
  • 烤西班牙黑毛豬扒
  • Mango Tannin
2019-05-29 31 浏览
又係帶著媽媽食好西嘅時間😋😋今次帶媽媽去呢間位於銅鑼灣嘅西餐廳食晚飯。呢間餐廳裝修好有格調,仲有吧台俾人飲下嘢,聽下live band。我地叫左兩款mocktail,分別係Mango Tannin同Flower Fizz。Mango Tannin 充滿芒果香味,略帶烏龍茶香;而Flower Fizz就係桂花味嘅,散發淡淡幽香。兩款飲品都加左西米,所以口感好特別。至於食物方面,我地就order左一款前菜同兩款主菜。前菜係忌廉波菜,菠菜好嫩,忌廉汁香濃幼滑。主菜係烤豬腩肉配蘋果同黑松露帶子意大利飯,豬腩肉肥瘦均勻,充滿油香,蘋果可以令整碟餸更加清新~意大利飯嘅帶子爽口鮮味,餐廳仲不惜工本落左好多片黑松露片添!呢個意大利飯最特別嘅地方係加左鹹蛋黃同玉子豆腐,令菜式帶有fusion 嘅感覺!呢間餐廳食物味道不錯,而且都幾有情調,好適合情侶黎拍拖食飯,約下朋友黎飲嘢都唔錯喔~
又係帶著媽媽食好西嘅時間😋😋

2019-05-28
2019-05-29 45 浏览
明明唔係放假但係都去咗bar restaurant放鬆下😂而且兩個女仔真係非常大食叫咗以下幾種食物🌻芝士薯條薯條表面佈滿好多芝士,份量好大份好抵食。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻蕃茄帶子意大利粉有三粒超大粒嘅帶子啖啖肉,好滿足而且佢啲汁都調得唔錯,夠入味,夠多汁,唔會令到啲意大利粉好乾身。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻西班牙黑毛豬pizza其實兩個人食呢個大小真係好誇張不過Pizza夠薄,個邊又脆,唔會咁易濟。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻馬卡龍雪皅焦糖燉蛋我自己本身唔太食馬卡龍,但係朋友試左就形容再連埋下面既紅莓醬就加分。如果你本身比較鍾意食甜度較高嘅雪皓,咁呢個都係唔錯嘅選擇。對我來講比較欣賞嘅地方就係佢嘅焦糖燉蛋,表面嘅焦糖烤得啱啱好不過重點我想講呢間餐廳環境比較闊落,感覺上會冇咁迫,同埋喺特定時段會有樂隊表演,真係好正外國人仲識唱國語歌

🌻芝士薯條
薯條表面佈滿好多芝士,份量好大份好抵食

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🌻蕃茄帶子意大利粉
有三粒超大粒嘅帶子
啖啖肉,好滿足

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🌻西班牙黑毛豬pizza
其實兩個人食呢個大小真係好誇張

不過Pizza夠薄,個邊又脆,唔會咁易濟

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🌻馬卡龍雪皅焦糖燉蛋

外國人仲識唱國語歌
我喜歡食西餐,鍾意佢浪漫有氣氛,擺盤又靚,令人賞心悅目,胃口和心情都好些,人總是愛欣賞靚的東西嘛!Honey 今次book這間餐廳,樓底非常高全無壓迫感,裝修時尚有格調十分舒適,食物質素高 色香味俱全,還有live Band show,簡直是視覺、聽覺和味覺的享受!烤焗澳洲羊架開心果寶雲酥美國蘆筍.蒜泥.紅菜頭淺汁✨Honey鍾意食羊架,很喜歡那種獨特的味道和不能取替的吸引力。waiter 建議五成熟,肉質粉嫩,肉味香濃唔羶。香草麵包糠內加入開心果碎,令外皮有香草和開心果的香,又有麵包糠和開心果的脆,味道和口感都很有層次。蘆筍鮮甜,沾到羊肉味更加好食,紅菜頭汁微微酸甜亦十分美味。另外還配有薄荷醬汁和芥末,我個人覺得薄荷醬汁和羊肉的味道比較配合。烤西班牙黑毛豬扒荷蘭豆.手指薯 .菠蘿莎莎✨扒類通常連骨的會較淋滑,因脂肪較多,今次這塊牙毛豬扒沒有骨,啖啖肉,沒有多餘的脂肪,但入口唔鞋唔韌無渣唔痴牙,味道很好。配芥末和菠蘿莎莎醬,菠蘿的果味清新,提升了豬肉味道,就連配菜也很好吃!Cognac Lobster Bisque 干邑龍蝦湯✨🦞超級香濃龍蝦味🦞 yummy yummy🤤Noble L
烤焗澳洲羊架開心果寶雲酥
美國蘆筍.蒜泥.紅菜頭淺汁✨
荷蘭豆.手指薯 .菠蘿莎莎✨
Cognac Lobster Bisque
干邑龍蝦湯✨
🦞超級香濃龍蝦味🦞 yummy yummy🤤
Noble Lady✨
Black Russian✨
Live band 九點開始,飲杯飲品或啤酒,食著小食,聽著美妙音樂和歌聲,和三五知己傾計談心,十分適合。

• 龍蝦湯
  • 烤西班牙黑毛豬扒伴荷蘭豆燒手指薯配燒汁
  • 烤焗澳洲羊架開心果寶雲蘇
2019-05-27 23 浏览
季節鮮黑松露菌北海道鮮帶子意大利飯玉子豆腐,鹹蛋黃😋帶子大大粒,外面燒香裡面仍然保持鮮味真係難得意大利飯乾濕度剛好用咸蛋黃整嘅意大利飯唔多見呢碟飯真係落足料每啖都充滿咸蛋黃嘅香如果覺得膩,可以同松露片一齊放入口令香味更均勻烤西班牙黑毛豬扒荷蘭豆、手指薯、菠蘿莎莎黑毛豬扒侍應建議七成熟有少肥較嫩嘅部位,又有比較有咬口嘅建議先成嫩嘅感受個脂肪香味再食硬啲乾身啲嘅部份,享受肉香怕豬腥味嘅可以點點芥末醬果然七成熟無介紹錯👍🏻MocktailNoble lady 係椰子奶同jelly 的結合唔會太甜又好香椰子味無酒精岩晒怕飲酒的女仔👧🏻Cocktail MojitoMojito飲得多但肯花心思裝飾嘅酒吧唔多杯上面竟有一舊青檸乾嘅冰入面亦放足薄荷葉,酒底唔算濃
玉子豆腐,鹹蛋黃😋
帶子大大粒,外面燒香
裡面仍然保持鮮味真係難得
意大利飯乾濕度剛好
用咸蛋黃整嘅意大利飯唔多見
呢碟飯真係落足料
每啖都充滿咸蛋黃嘅香
如果覺得膩,可以同松露片一齊放入口
令香味更均勻

烤西班牙黑毛豬扒
荷蘭豆、手指薯、菠蘿莎莎
黑毛豬扒侍應建議七成熟
有少肥較嫩嘅部位,又有比較有咬口嘅
建議先成嫩嘅感受個脂肪香味
再食硬啲乾身啲嘅部份,享受肉香
怕豬腥味嘅可以點點芥末醬

Mojito
Mojito飲得多
但肯花心思裝飾嘅酒吧唔多
杯上面竟有一舊青檸乾嘅冰
入面亦放足薄荷葉,酒底唔算濃
用餐优惠
試食活動
2019-05-27 45 浏览
呢排太多嘢做,做到個人有啲燥,閨密知道後就帶我嚟呢間餐廳晚飯兼可放鬆心情一進餐廳已經被裝修得很有格調的Bar枱吸引了店內樓底高裝修時尚型格,氣氛悠閒舒適,門外有張長枱方便吸煙或喜愛吹海風的人士,但當晚上有live band表演時就會打開曬所有玻璃門,一齊感受現場氣氛墨西哥辣牛肉粟米片粟米片金黃香脆,配上辣牛肉的惹味、芝士的咸香再伴埋橄欖及蕃茄,口感一流牛油梨醬/酸忌廉/蕃茄沙沙如果再蘸埋另外附上的三款醬汁就更加滋味季節鮮黑松露菌北海道鮮帶子意大利飯玉子豆腐·咸蛋黃(價格視乎季節性,要向店員查詢)餐採用當造的黑松露即刨成片,口感有點像杏仁片微脆但菌香四溢,而北海道帶子則鮮甜肉厚口感爽彈,最特別喺餐廳將玉子豆腐及鹹蛋黃加入意大利飯同煮,效果出奇地夾,夠創意,值得推介烤焗澳洲羊架開心果寶雲酥伴美國蘆筍·蒜泥·紅菜頭淺汁羊架肉質軟腍粉嫩,外層用開心果寶雲酥包裹着,有淡淡的果仁香又唔羶,就連伴碟的小蔥頭,蘆筍及紅菜頭淺汁都非常味美,食得出餐廳用心製作墨西哥烤牛肉(美國特級肉眼扒)12安士美國特級肉眼扒肉味濃郁加上烤製能帶出油脂的甘香,五成熟的火候控制,切開仍然粉嫩有肉汁,配以墨西哥的傳統食法,搭

一進餐廳已經被裝修得很有格調的Bar枱吸引了

墨西哥辣牛肉粟米片

牛油梨醬/酸忌廉/蕃茄沙沙

如果再蘸埋另外附上的三款醬汁就更加滋味

烤焗澳洲羊架開心果寶雲酥伴美國蘆筍·蒜泥·紅菜頭淺汁

墨西哥烤牛肉(美國特級肉眼扒)12安士

美國特級肉眼扒肉味濃郁加上烤製能帶出油脂的甘香,五成熟的火候控制,切開仍然粉嫩有肉汁,配以墨西哥的傳統食法,搭配口袋包及三色椒同食,或按個人口味蘸上墨西哥的特色醬食,別有一番滋味

Long Island Ice Tea

長島冰茶是將幾種烈酒與可樂混成一杯看似茶的雞尾酒,酒精濃度頗過,入口先甜但酒味慢慢湧上

Mojito

是一種古巴的傳統雞尾酒,青檸的微酸與薄荷的清爽口味是為了與蘭姆酒的烈性相互補,感覺清新易入口

Mango Tannin

以烏龍茶作基調加上芒果汁的香甜西米的爽彈,感覺清新消膩

2019-05-16
  • 季節鮮黑松露菌北海道鮮帶子意大利飯玉子豆腐·咸蛋黃
  • 烤焗澳洲羊架開心果寶雲酥伴美國蘆筍·蒜泥·紅菜頭淺汁
2019-05-26 40 浏览
唉,昨晚去朋友家打邊爐為佢慶祝生日兼賀新居入伙,雖然已經好克制但都飲左唔少, 今朝又被迫一早落街,個人仲wing wing地, 今晚仲約左個舊同事聚舊添, 唔知食咩好🤔。好彩朋友見我冇反應,於是佢就自己訂左位, 帶我去間pub restaurant。餐廳主要食fusion 菜,但最特別係佢每晚都有live music, 所以同朋友嚟飲下野,傾下計幾relax架。由於昨晚飲酒太多, 所以今晚我就乖啲, 只係點左杯Hot toddy, 雖然加左酒,但其實呢杯有潤喉抗感冒嘅功效。朋友就點左Long Island話陪我喎😏, 其實佢係要揸車啫!食物我地點左墨西哥烤牛肉12oz, 佢呢度用美國特級肉眼扒做嘅, 我地要medium rare。廚師煮得好好味, medium rare完美展現到, 肉眼扒腍軟,但好夠肉汁, 用嚟配pitta bread都唔錯。另外再點左個西班牙黑毛豬菠蘿披薩,Iberico ham好香, 芝士味濃😍,好好味。我地一邊食一邊欣賞音樂,傾下傾下就夜深了。

我地一邊食一邊欣賞音樂,傾下傾下就夜深了。

2019-05-25
  • Iberico Ham Pizza
  • Mexico Fajitas
同女朋友嚟到銅鑼灣撐枱腳,噉梗係想搵間靚仔嘅餐廳食飯啦,bar and restaurant係首選。咁啱就搵到附近有間都幾多好評嘅餐廳EMBER,相信應該冇伏,就去試下喇。一入到去,間餐廳真係好有情調,樓底仲好高添,有熒光幕播放緊mv,而重點係間餐廳有位置俾人唱歌嘅,相信喺週末嘅時候會有live band,不過我就冇求證過啦。寶雲酥羊架。一直都好喜歡食寶雲酥羊架,呢度就可以俾我過下癮。羊架外層非常鬆脆,因為加咗啲麵包糠,而羊肉方面我叫七成熟,食起上嚟肉都好嫩滑有肉汁。而佢都配備咗standard嘅sauce,包括有薄荷汁同埋芥末醬,如果呢兩隻味你覺得普通左啲嘅話,佢伴碟上面都有啲紅棗醬,同個羊架都幾match。另外值得一讚嘅係佢嘅擺碟非常之靚,呢啲細位值得一讚。南瓜蓉龍躉意大利飯。本身落單嘅時候都冇留意,以為係西式魚柳加意大利飯。上菜先知道原來嗰啲魚柳係龍躉,你冇聽錯,係食中菜嗰啲龍躉。呢個真係意料之外,原來都係一個中西fusion菜。龍躉食落就當然好食啦,味道濃郁,又夠滑。而南瓜汁意大利飯都唔錯嘅,南瓜味香濃,同個意大利飯做得非常match。MOJITO平時慣常都係飲呢隻COCKTA

寶雲酥羊架。

南瓜蓉龍躉意大利飯。

MOJITO
平時慣常都係飲呢隻COCKTAIL,清清地有少少薄荷味。

Noble.Lady
呢杯係mocktail, 比較重椰汁同奶味,甜甜地噉。

總結係呢間餐廳都幾有心思,不論係菜式伴碟,中西合璧嘅食材,甚至乎係環境都係非常型格,適合大家嚟飲嘢同埋情侶拍拖,不過要嚟食嘅話預算可能就要多啲喇,但都推介大家嚟呢度食飯。
在Sogo thankful 血併完一大輪後,同好姊妹來到位置銅鑼灣海旁附近的 Ember餐廳,上網見到這間餐廳獲得唔少好評,而且我們都是西餐的愛好者,所以就揀了這間餐廳。入到餐廳,燈光環境很柔和,好有酒吧的感覺。喜出望外是還有 Live band show,大唱經典情歌,令到人心情愉快。飲品餐牌有很多選擇,其中一頁的飲品名好得意,所以叫左黎飲。Noble Lady($66),是以椰奶為主,椰奶味非常香濃,底部會飲到粒粒的啫喱,似是越式飲品,是夏天解暑的良伴。Flower Flzz($66)是好合適女孩叫來拍照的飲品,杯面插了紫色的花花,散發著淡淡的清香的花香味,梳打中混入粒粒甜甜的爆珠。橙漬鮮吞拿魚($156),一片片厚切的吞拿魚邊邊沾上了黑白芝麻,令每一口吞拿魚除了有本身的肥美油香,還有芝麻的咸香味。另一邊就是沙律,混入了香橙、鮮無花果,以黑醋汁混合沙律,酸酸香香,非常開胃。墨西哥辣牛肉栗米片($108),每一片粟米片焗得好香脆,而且芝士和辣牛肉分佈得好多,餐廳配上了三款醬汁—酸忌廉、牛油果醬、番茄芬莎,好欣賞餐廳的醬汁是新鮮製造,會食到番茄粒粒和牛油果蓉,提供多種滋味選擇。黑松露

橙漬鮮吞拿魚

墨西哥辣牛肉栗米片

黑松露菌醬野菌pizza

黑松露菌醬野菌pizza($168),pizza皮是手拉薄餅,餅底質感好煙靭,當待廳送上枱上,陣陣的黑松露飄香已傳入鼻,pizza還有好多配料,野菌、芝士、火箭菜,芝士亦可做到拉絲的效果,這款pizza是濃味足料之選。

橙漬鮮吞拿魚
墨西哥辣牛肉栗米片
黑松露菌醬野菌pizza
❤️今年嘅週年紀念我負責book 餐廳,換言之我就要負責搵餐廳了!🤔要求有幾個,1️⃣第一當係好食啦,2️⃣第二就係想有live band,3️⃣第三環境好,最後就梗係唔好太貴啦。👻問左好多朋友有咩介紹同openrice 下,最係就揀左係銅鑼灣嘅ember!🥰🥳佢呢個到左9點就會有人唱歌🎤,仲好好聽喔!男聲都冇問題!😍佢個男鼓手,望落好粗獷,但一開口都唔差啊,完全係反差萌啊!‼️呢到環境當然都好好啦,黎到嘅時候差唔多滿座,強烈建議要book 枱。‼️❤️食物放面,我覺得價錢中位。我地小食、pizza、飯、甜品同飲品都有叫,都係平均每人$300-400。1️⃣Goose Liver Beef Mini Burger🍔小食我地叫左鵝肝牛肉漢堡,❤️好香好juicy!2️⃣Poached Giant Grouper Fillet Risotto🦞呢個risotto 無論係味道同口感都好好。❤️飯粒硬度適中,龍蝦汁冇得輸,佢嘅配撘都好特別,有軟嘅玉子豆腐,外脆内軟嘅翠肉瓜,好重味嘅dried tomato.3️⃣Spanish Iberico Ham Pineapple Pizza🍕岩曬我心意,❤️我比較喜歡薄肶,又鐘意食芝士!4️⃣

小食我地叫左鵝肝牛肉漢堡,❤️好香好juicy!

岩曬我心意,❤️我比較喜歡薄肶,又鐘意食芝士!

4️⃣Chocolate Pudding, Raspberry Macaroon, Coconut Sorbet🍫
甜品我地叫左心太軟,呢到除左有macaroon 伴碟外,仲有椰子雪芭 instead of 平時食開嘅雲呢拿雪糕,❤️我好鐘意椰子雪芭啊,有水果嘅清香,感覺又冇咁肥。

5️⃣Nutea Punch🍵
用綠茶調配嘅飲品,會比較清淡。

6️⃣Mango Tanin🥭
芒果冇得輸啦。