2015-11-30 719 浏览
726係一棟新開大廈,而哩度有間樓上餐廳主打多款靚靚主題甜品,又有落地大玻璃窗,加上燈光暗暗地,係一個girls talk既好選擇!有咸食又有甜食蜂巢…哩個真係整得超靚!淡黄色既蜂巢係檸檬蜜糖芝士mousse 檸檬味比芝士味重少少 但其實兩隻味都可以再濃番d😁 圍邊既粒粒係分子淑女茶碎冰 茶味不濃不淡 入口茶味啖啖滲出 唯一係分子碎冰比較易溶 食到一半已經溶左一半🙈 而面頭果兩隻大小蜜蜂就用糖膠整 我就prefer觀賞多佢地多d喇😹 仲有幾片花瓣呀草呀咁 成個感覺都幾fantasy✨ 整體黎講甜度低 食完都唔會溜👍真係睇得又食得嫁!輕輕篤開中間 流心蜜糖就洶湧而出!仲係好清甜既蜜糖味😋竹炭窩夫…環境已經夠黑,點知佢既外型仲黑😂咁黑蚊蚊原來係加左竹炭粉,窩夫外脆內軟,仲有好脆口既竹炭脆脆鋪喺面,口感一流!旁邊既朱古力雪糕都好正!內有朱古力碎粒❤❤ 朱古力味好香濃!士多啤梨又可以中和下雪糕同窩夫既甜膩咁,不錯啊~ 如果窩夫可以再熱d,入面可以做得再鬆軟d,咁就真係perfect喇70%凍朱古力… 可能係食左朱古力雪糕先飲,飲番哩杯朱古力又好似冇乜味咁🙈 正明果球朱古力雪糕真係幾濃郁!

有咸食又有甜食

流心蜜糖
竹炭朱古力窩夫
  • honeycomb
2015-11-30 958 浏览
自從認識了身旁的甜姐兒後,覓食生涯中「甜」好像總離不開我們飯後餘興環節有時我們更為遷就後者,主食反而選擇一點輕食或附近之餐廳、今日就不用走來走去一次過嚐畢全程。。。位置於十八樓,高高在上視野廣闊的大大落地窗、更令人心情特別開朗當日的天空,就像為這個石屎森添上一副美麗壁畫一樣,很是美麗回望室內空間也不會太過於密麻麻,這裡主供甜品、所以「咸食」方面以「輕食」為主,一般三文治及沙津等、要上一份三文治$55.panini bread略嫌被坑紋機壓得過扁薄薄的手感,就如揸上A4紙般、怪怪的內餡火腿及芝士被壓得動彈不得,芝士更被熱力已有所溶化流出的半軟狀, 正正是大眾喜愛之拉絲感覺、望而心動另一款煙三文魚沙律$58.沙律醬精明地分開「瓶子」奉上要幾多落幾多,識隨客人心水、煙三文雖則不大片但勝在比例上也不輕手最為挑剔莫過於沙律內生菜,有感本土「玻璃生菜」、如果改以「羅馬生菜」絕不會如此失色,可能要遷就上碟旁裝飾「食用花之成本」,大將本以好好的一份沙律比了下去。。。餐飲加上$8.要來一杯Mocha,可惜友人說來一點也不香劃花就很滿意稱心另一款跟餐latte,劃花也做得不俗、可惜咖啡豆濃得過苦偏離了la
一次過嚐畢全程。。。

當日的天空,就像為這個石屎森添上一副美麗壁畫一樣,很是美麗
回望室內空間也不會太過於密麻麻,這裡主供甜品
所以「咸食」方面以「輕食」為主,一般三文治及沙津等、
薄薄的手感,就如揸上A4紙般、怪怪的
內餡火腿及芝士被壓得動彈不得,芝士更被熱力已有所溶化
流出的半軟狀, 正正是大眾喜愛之拉絲感覺、望而心動
另一款煙三文魚沙律$58.沙律醬精明地分開「瓶子」奉上
比了下去。。。
餐飲加上$8.要來一杯Mocha,可惜友人說來一點也不香
劃花就很滿意稱心
另一款跟餐latte,劃花也做得不俗、可惜咖啡豆濃得過苦
偏離了latte,應有之本色、建議大家還是專主咖啡以外較穏陣
貫徹我們來的最大用意「嚐甜」,價錢上有平亦有貴
今回我們揀來的是中價(Honey camb蜂巢)
可愛的茶碎冰,以分子製作、入口心震入心, 幽幽茶甜停留於嘴腔間
蜂巢以芝士慕絲,幾可亂真、啖啖芝士深沉美味,刺穿內胆還有蜜糖流心暖暖流出
這個絕對有心思一作,值得一推
劃花師好像很愛(太陽花花)另叫上Rose latte
亦是同等圖案, 不同處便是杯子上加上幾片乾性玫瑰花瓣
玫瑰糖水落手重,咖啡豆亦不甘視弱、想想而知「重口味」一杯
另一杯Fruit tea latte亦是個人心水推介
奶泡細滑之餘,陣陣水果茶香氣就隱藏奶泡下
而且清新不作假,蠻喜歡
题外话/补充资料: 總結:一頓午飯內,還是覺得「甜品」最為出色。
2015-11-28
午餐
2015-11-29 622 浏览
與朋友到旺角一遊後,總得找個地方歇腳,順道吃個便飯。彌敦道一帶近年來開了有不少特色小店,我們早在這家甜品店剛開張初時已來光顧,並大感滿足。今天赫然發現餐廳推出了午市套餐,而向來喜歡西式菜的朋友更被門外的相片和菜式名字吸引着,於是我們便進去了。餐館老闆安排我倆坐近大大落地玻璃窗的一張枱,當天有和暖的陽光,坐在舒適的梳化椅上眺望遠處大廈或靜望樓下街景,感覺零舍悠閒。我點選了三色芝士火腿帕尼尼包午餐 (Ham and 3 Cheese Panini $55),隨餐更附設沙律、薯條及餐茶,很是豐富。帕尼尼包色澤均勻,微酥上色,帶有一身平底橫紋鍋的乾烘烤紋;包身豐滿,並散發出陣陣麥香,已知是新鮮的好貨色了﹗一口咬下去,麵包表面酥脆,內在則保有吐司的鬆軟和彈性,餡料的三色芝士融化度恰當,暖暖的半融狀態令味道更顯香濃,而火腿香腍惹味,滋味滿足。值得一讚的是,師傅於餡料當中撒上適量的香菜碎和黑胡椒粉,整體調味得非常好。這個簡單的三明治輕食,除了低熱量及健康無負擔外,味道也非常好。至於友人,他點選了水牛芝士蕃茄義大利包午餐 (Ciabatta Mozzarella Tomato and Basil $6

三色芝士火腿帕尼尼包午餐
至於友人,他點選了水牛芝士蕃茄義大利包午餐 (Ciabatta Mozzarella Tomato and Basil $65)。帕尼尼包質素依然,餡料的蕃茄水份充足外,也完美地平衡了水牛芝士予人油膩的感覺,兩者的匹配絕對教人回味無窮。
水牛芝士蕃茄義大利包午餐
可能正值午時,肚子倍感餓。吃過主食後,我們再還點了小食意式炸芝士條 (Italian Style Mozzarella Sticks $18),金黃色的芝士條鬆脆香口,Mozzarella cheese 經炸焗後,變得格外柔軟煙韌,一口咬下去,長長的芝士拉絲狀態是如此的令人著迷,要多長有多長。此外,餐聽備有自家製的榛子醬汁,讓炸芝士條提升另一番風味。
意式炸芝士條
到了最後,我們追加了$18以升級享受是日精選甜點-綠茶和原味麻糬。個人一向為綠茶控,故吃了綠茶口味。麻糬的口感相當綿密,配搭上面濃郁的綠茶茶粉,吃得出新鮮與清新的感覺,真的別有一番風味哦!
2015-11-07
意式炸芝士條
  • 三色芝士火腿帕尼尼包
  • 水牛芝士蕃茄義大利包
2015-11-29 592 浏览
阿妹生日,點可以唔食蛋糕!響旺角食完烤肉,搵下邊度有蛋糕食,見到呢間Doux似乎唔錯,於是一行五個人殺過去。Doux位於彌敦道一幢新式商廈既18樓,旺中帶靜,大大個玻璃窗,雖然只係望樓景,但感覺好光猛開揚,真係食甜品都開心D。生日大吉大利,叫個「壽桃」俾阿妹先。呢個叫「血桃Ruby Peach」($78),其實係流心香桃mousse cake,酸酸甜甜,帶住慕思既幼滑;一切開,紅色既流心餡立即湧出黎,味道有少少似果jam,夾住慕思黎食,正。伴碟既都有姿勢有實際,係煙煙靭靭既桃酒蒟蒻啫喱,同埋靚到揼一聲既玫瑰形蛋白糖霜餅,既甜且脆,唔錯。跟住係「焦糖香蕉Caramel Banana」($78),店員知道阿妹生日,好細心咁加左塊朱古力牌同插上蠟蠋,襯晒色咁,好鬼靚。上枱時,職員為蠟蠋點火之後,竟然仲會點著埋塊綠色脆糖,嘩,脆糖隨住火焰而變得不規則,好有效果。咁究竟呢件藝術品又係乜黎?原來個「主體」係炸朱古力香蕉球,旁邊仲有焦糖脆脆雪糕。我向來都覺得香蕉同朱古力係絕配,呢個都唔例外,脆卜卜既朱古力外殼,入面係香蕉同朱古力蓉,新鮮香蕉中和左朱古力既甜膩感,點埋焦糖雪糕食,肥爆,但值得!再黎個「

再黎個「熔岩厚燒Pancake」($45),有幾個味道選擇:焦糖、檸檬、朱古力、綠茶。家姐揀左檸檬味,我覺得好英明,因為呢種酸味好清新醒胃;個Pancake好厚身,大約有兩吋厚,質感有D似濕潤既蛋糕,好軟熟;切開之後,流出微酸既檸檬醬,正!呢個係我既必食推介。
最後再黎個焦糖脆脆窩夫,賣相又係一流,窩夫上面係草莓、脆糖,仲有花形忌廉同小菜苗,駛唔駛咁靚先?個窩夫好有蛋香,一上枱已經聞到香噴噴,而且烤得外脆內軟,又係水準之作。

食左咁多靚野,阿妹都好滿意,今次真係happy birthday啦!

2015-11-28 529 浏览
今晚去咗Doux慶祝結婚300日彌敦道726號全幢都係食肆,好多間都想食呢想睇畫甜品畫可以揀吧檯,我想坐得舒服就揀咗Table版炸彈加入液態氮造成煙霧迷漫效果,好靚呀打碎咗炸彈裡面係玫瑰味雪糕,好鍾意呢隻藍色呀清淡嘅花香味,好香呀炸彈外面有好多唔同配料,我最鍾意豆腐奶凍又靚又好味嘅藝術品,用嚟慶祝就實在太好嘞Endless會配兩杯嘢飲老豬的Cappuccino,我冇飲呀!!不過應該都唔錯咁得意嘅Green Tea Affogato緊係要試吓啦除咗抹茶雪糕仲有曲奇,抹茶味濃郁,加埋曲奇口感豐富呢度坐得又舒服,服務態度又超好!!值得推介呀下次要再嚟食其他甜品先得
今晚去咗Doux慶祝結婚300日
彌敦道726號全幢都係食肆,好多間都想食呢
想睇畫甜品畫可以揀吧檯,我想坐得舒服就揀咗Table版
炸彈加入液態氮造成煙霧迷漫效果,好靚呀
打碎咗炸彈裡面係玫瑰味雪糕,好鍾意呢隻藍色呀
清淡嘅花香味,好香呀
炸彈外面有好多唔同配料,我最鍾意豆腐奶凍
又靚又好味嘅藝術品,用嚟慶祝就實在太好嘞
Endless會配兩杯嘢飲
老豬的Cappuccino,我冇飲呀!!不過應該都唔錯
咁得意嘅Green Tea Affogato緊係要試吓啦
除咗抹茶雪糕仲有曲奇,抹茶味濃郁,加埋曲奇口感豐富
呢度坐得又舒服,服務態度又超好!!值得推介呀
下次要再嚟食其他甜品先得
辛苦工作一星期,周末和男友找間雅緻的餐廳享用晚膳,選了網上評價不錯的>>>Doux<<<。高桌設計感覺較像酒吧,亦具型格;但其實這是一間「甜品餐廳」,餐牌選擇以各類奪目甜品為主打。可是,當刻二人較為想吃可以裹腹的食物,故把視線集中在三文治選項。也看一看餐廳所售賣的窩夫。最終點了兩客麵包、一客窩夫及一杯熱飲。餐廳所用的叉匙以鐵所造,相當特別。沒有餐刀提供,冰和男友索性徒手進食芝士炸雞窩夫 (HKD68)。窩夫輕盈鬆化,配以香脆炸雞,不油不膩,入口溫度恰到好處。芝士黏得好長,煙煙韌韌,味道不會太濃,加添柚子醬令整個窩夫味道更見清新。柚子醬拌在沙律菜中也是一個不錯的配搭。唯一要注意的是定必要趁熱享用這個窩夫,否則芝士開始凝固,口感會變得有點怪怪的。男友點的是辣肉腸酸椰菜帕尼尼包 (HKD58) ,材料本屬味道濃烈之選,內裡還添了sweet hot mustard,可謂更加「重口味」。薯條上的鹽份頗多,唯有多吃蔬菜,清理一下味蕾上的刺激吧。冰所點的刁草忌廉芝士醬配煙三文治 (HKD58) 是個冷盤,內裡瓜菜豐富,蕃茄和青瓜均為厚切,但相比之下顯得
也看一看餐廳所售賣的窩夫。
冰所點的刁草忌廉芝士醬配煙三文治 (HKD58) 是個冷盤,內裡瓜菜豐富,蕃茄和青瓜均為厚切,但相比之下顯得煙三文魚略薄。內裡的芝士和沙律醬令味道相當豐富,不怕「口淡淡」。看著餐牌上的圖片,以為這客食物只得三文治而沒有薯條;最終薯條的出現可謂意外驚喜,可惜味道略咸,又是要靠蔬菜減淡味蕾上的刺激。
熱飲是70%朱古力 (HKD42),冰好喜歡其香濃而微苦的可可味道,after taste 極濃,但男友卻敬而遠之,是口味偏好大不同的體現喲。
上述食物屬平穩之選,可惜的是當時吃得太飽,無緣一試其賣相精緻的甜品。而標題所講的「周邊未如理想」為電梯及座椅問題。

一:電梯

餐廳位於彌敦道726號,鄰近旺角港鐵站,交通方便;但因餐廳選址十八樓,需乘坐電梯而上。整幢大廈各層均為不同餐廳所進駐 (除少數樓層仍待租) ,可是只有三架細小的升降機接載食客,不難想像用餐時段的人龍可以有多長。
二:座椅

我們坐在窗旁梳化座位,居高臨下欣賞旺角街景,是絕佳的談心環境。可是椅子毫不舒適,坐墊很硬,椅背奇低,往後仰的話沒能支撐背部。椅子也出奇地輕,身微微往前傾的話,可以把椅子一併往前仰;如讓小孩坐這種椅子的話,就得要小心安全。
2015-11-20 820 浏览
每次離別在即,他都沒有難捨難離,只有對美食無窮無盡的慾望。作為一個稱職的美食嚮導,當然要挑個好地方,以美食餞行。有次男友帶我到窗內放了個大鳥籠的甜品店,加上雪白的裝潢,彷如公主的後花園。吃了特別的心情甜品"刺激"。沒過多久,就在旁邊的726開了新的甜品店Doux,也是高價甜品。這棟新大廈,進駐的幾間餐廳都有相當水準,只可惜人流不多,明明位置方便,或許是宣傳不足。與地鋪甜品店相比,位於18樓的Doux曝光率更有限。比起心情甜品,更想到高高在上的Doux,讓旺角的夜空,成為此次香港之行的最後印象。每張枱上吊著一盞深黃的燈,很有氣氛。特別是在窗邊的一排,坐在窗邊,觀看繁忙的旺角被遺忘的夜空。中間的高桌,想必是甜品畫的舞台。年多前,興起一陣甜品畫熱潮。貪新鮮的我們一家,去了Atum一睹甜品師的畫功,被概念的創意,食材的配搭,味道的衝擊所迷倒。可是,這種噱頭佔了價錢一大截的美食,試了一次就夠了。除了甜品,Doux還有飲品和熱食,如意粉,三文治等等。午市更有午餐供應。價錢是旺角區的價錢,較親民。Ruby Peach入世未深,還未學會欣賞留白的美。看著右邊空無一物,賣相有點空虛。碟上的紅色圓球,還有

Ruby Peach
入世未深,還未學會欣賞留白的美。看著右邊空無一物,賣相有點空虛。碟上的紅色圓球,還有旁邊的花花草草,尤如幅畫。滿足了視覺享受,卻好奇是甚麼味道。
先吃一旁的啫喱,有意想不到的清新。天然清甜的桃香,感覺輕快。麥片亦不遜色,散著清涼的薄荷香。別小看那塊小草,草青味有額外的清爽。
把波波切開,驚訝這個桃模仿得九成相似。紅皮,白肉,中間的核則以深紅的流心果醬取代。慕絲有混了魚膠粉的彈性,帶清清的桃香,甜度甚低。流心果醬甜中帶酸,開胃又清新。
Honey Comb Waffle
期待著圓形一開四的窩夫,它的長三角造型令人眼前一亮。配忌廉,士多啤梨、焦糖脆脆和焦糖雪糕。焦糖脆脆只有幾片,再多幾塊就好了。窩夫口感輕又脆,最怕雖脆但硬得嚇人的窩夫,吃得口裡傷痕累累。暖暖的,內裡軟熟,帶輕輕的蛋香。

焦糖雪糕總是偏甜,這個卻感覺良好。我想,其實它都是甜,只是窩夫甜度極低,拼在一起,不單補充了窩夫的濕度,還互相平衡了甜度。
Caramel Banana
店員端上甜品,在晶瑩剔透的藍色糖片上,淋上甜味酒精,然後點火。火焰在糖片上擺動,在短短十秒,捉緊時間拍下美豔動人的一刻。好看,但實際作用不大。
炸朱古力香蕉球,造型像scotch egg,又像falafel。有一剎那,腦海浮現了印度甜品Gulab Jamun,暗自祈禱,惡夢不要成真。切開後,沒有期待的流心,原來是實心的,也不見香蕉的踪影。試一小口,蛋糕般的朱古力球,又實又軟,口感很實在,帶濃郁的朱古力和香蕉味。天然的甜味,來自香蕉,吃光整個球,都不會溜。彷彿炸過的外層,鋪上了果仁碎,做得似模似樣。

旁邊的麥片都毫不馬虎,夠硬又夠脆,帶重重的麥片香。
一眼看去,餐牌上最想吃的Starry這星期沒有供應,實在可惜。店員說這餐牌是新的,大約兩個月就換一次。要在旺角的高空,欣賞星空的味道,要留待下次了。
2015-11-18
$80 (宵夜)
  • Ruby Peach
  • Caramel Banana
2015-11-18 629 浏览
知道呢座新大廈入面都有幾間餐廳, 早前見有雜誌介紹佢地個綠茶流心厚pancake, 所以揀呢間來試先Lunch menu以包類為主, 同朋友各揀左一款來share食三色芝士火腿panini, 個包熱辣辣好好味 薯條厚切大大條好正, 但唔夠熱 煙三文魚三文治, 整體好普通, 但勝在材料好新鮮 應該係一齊整的, 所以薯條同樣係唔夠熱 本來order左跟餐加$18既炸芝士, 但竟然漏單 午餐餐飲只可以揀奶茶咖啡, 唔可以加錢轉latte, capuccino果D 好彩餐飲咖啡係即磨咖啡, 尚可接受 來到戲肉既綠茶流心厚pancake 賣相都算唔錯, 但點知一切開, 個流心唔多流囉 跟住發覺條邊好硬, 個pancake一拮就散 食落雖然pancake蛋味幾香 但個綠茶應該係台式果種, 有好重既茉莉花味 相反加$10加果球雪糕就綠茶幾濃 最離奇伴碟係有一堆咖啡用既黃糖 個pancake整體來講就唔係好得, 試過就算果隻Overall來講, 間野可能比較新, 仲有改善既空間希望下次再去既時候會有進步啦

三色芝士火腿Panini
三色芝士火腿panini, 個包熱辣辣好好味

薯條厚切大大條好正, 但唔夠熱
煙三文魚三交治
煙三文魚三文治, 整體好普通, 但勝在材料好新鮮

應該係一齊整的, 所以薯條同樣係唔夠熱

本來order左跟餐加$18既炸芝士, 但竟然漏單

好彩餐飲咖啡係即磨咖啡, 尚可接受
綠茶鬆餅
綠茶鬆餅
來到戲肉既綠茶流心厚pancake

賣相都算唔錯, 但點知一切開, 個流心唔多流囉

跟住發覺條邊好硬, 個pancake一拮就散

食落雖然pancake蛋味幾香

但個綠茶應該係台式果種, 有好重既茉莉花味

相反加$10加果球雪糕就綠茶幾濃

最離奇伴碟係有一堆咖啡用既黃糖

個pancake整體來講就唔係好得, 試過就算果隻

Overall來講, 間野可能比較新, 仲有改善既空間
希望下次再去既時候會有進步啦

2015-11-14
三色芝士火腿Panini
煙三文魚三交治
2015-11-15 670 浏览
藝術甜品店Weekend 搵到間環境不錯的餐廳位置舒適,窗邊位可以睇到街景,座著有輕鬆感覺餐廳有很多特別的甜品藝術,味道賣相都很好Ruby peach,聽個名就知佢係粉紅色,以蜜桃mousse同蜜桃醬整成桃型唧甜品,切開醬汁慢慢地流出,味道酸甜的,mousse柔軟而帶口感,有香甜的桃味,再加上蛋白餅,啫喱伴碟,非常配合mousse酸甜一人英式下午茶,蛋糕小點美麗精緻macaroon 一點都不甜,朱古力外層,架上raspberry 酸味,配合得很讚,好少會有這樣岀色的味道玫瑰蛋糕,香濃玫瑰香,蛋糕質感鬆軟,Tiffany blue超美Garden fruit tea ,茶味帶酸真係有garden感覺,顏色味道都好似玫瑰咁香咁靚有興趣要嚐試他們的art dessert一定不錯

藝術甜品

Weekend 搵到間環境不錯的餐廳

位置舒適,窗邊位可以睇到街景,座著有輕鬆感覺
餐廳有很多特別的甜品藝術,味道賣相都很好

一人英式下午茶,蛋糕小點美麗精緻

有興趣要嚐試他們的art dessert一定不錯
2015-11-14 1585 浏览
是日與一前輩往旺角的Doux嚐甜品,走高檔路線嘅Doux樓底高,裝修簡約,空間感極大坐了近玻璃窗的一張枱。梳化軟綿綿的,下午陽光灑在身上,或眺望街景,Relax....炒鴨絲迷你漢堡 迷你漢堡樣子可愛內裡塞滿鴨絲,包身非常鬆軟,而鴨絲惹味油香。焦糖青蘋果鵝肝多士 鵝肝襯微酸嘅青蘋果既甜又帶酸,青蘋果下有鵝肝醬,味道豐厚,配上小多士件脆卜卜,口感一流。青瓜車厘茄三文治薄薄一片青瓜配上薄薄一朕牛油,車厘茄及刁草作點綴清爽煙三文魚三文治 兩小片麵包中挾上煙三文魚甘香油潤,塗上酸忌廉牛油,油甘香味突出。fruit tea latte( $36 ) 這飲品用上細滑香濃的奶泡沫,牛奶入囗味甜而不膩香甜易入囗, Latte帶點點藍莓味,配上紫色花瓣。

青瓜車厘茄三文治
薄薄一片青瓜配上薄薄一朕牛油,車厘茄及刁草作點綴清爽

煙三文魚三文治
英式下午茶套餐
fruit tea latte( $36 )

2015-11-14 1540 浏览
嚐甜品、嘆高茶,絕對喺令人心情愉快嘅節目,難得一段時間無見嘅老友找伴,話之前到訪過嘅一間主打提供Art Dessert嘅樓上甜品店啱啱推出咗個英式下午茶套餐,拉埋小弟一齊嘆番個下午茶。Doux位於旺角嘅乜乜商廈(因為只有門牌,無大廈名),地點一啲唔難搵,因為早前就嚟過樓下嘅樂農食晚飯。一出電梯以假牆間隔開用餐區,感覺比起樂農無遮無擋好啲。此外,高樓底,枱椅編排唔密集,空間感足。一列窗口位就更喺剎食位,唔單因為喺啲軟綿舒服嘅梳化椅,挨晌一旁全是落地大玻璃窗,雖然望嘅都只喺樓景,但感覺讓人更感開揚,陽光斜照下,更添活力,心情都開朗好多 。雖然嚟嘅目標明確,但都八吓英式下午茶以外有咩好食。餐廳有提供午餐,$55-$68,都喺啲健康輕食為主,附送咖啡或茶,加多$18有多一客精選甜品。話明喺甜品店,主打就梗喺甜品,餐牌一面喺各式甜品,唔單止名字特別,配搭亦似乎好有心思,單點或配飲品變為套餐都得;另一面喺各種飲品,咖啡、朱古力、熱茶、特飲……等等。其實佢哋有部平板餐牌,不過,普通版餐牌我認為有需要做番精緻少少。講到個英式下午茶,個平板餐牌描述得好簡單,只喺話包括迷你三文治、各式迷你甜點,每位包一
講到個英式下午茶,個平板餐牌描述得好簡單,只喺話包括迷你三文治、各式迷你甜點,每位包一杯茶或咖啡,一位用收$188,兩位用則收$336(+10%),然而,飲品選擇教基本餐牌上多,部份要額外加錢。再問吓會有啲乜,原來店主想彈性啲之餘,更想俾客人多啲驚喜,一早乜都講晒,就無晒驚喜
嘩嘩嘩!依個喺對個英式下午茶好基本嘅反應,因為店家做咗兩組純白色嘅托架,將13款各有特色嘅鹹甜點,一拼呈現晌你眼前,的的骰骰,琳瑯滿目,賣相絕對喺要先嘩眾取寵,而晌燦爛陽光襯托下,猶如一場食物「花生騷」,爭妍鬥麗,令人目不暇給,謀殺咗記憶卡唔少容量
。基本上每一款食物都無話一個指定名稱,以下名稱都喺取自食物嘅款式及味道而命名。
英式下午茶套餐(二人份)
1. 青瓜車厘茄三文治
薄薄一朕牛油,配上薄薄一片青瓜,以車厘茄及刁草作點綴,清爽嘅一口三文治,作用喚醒一吓味蕾。
青瓜車厘茄三文治
2. 煙三文魚三文治

煙三文魚甘香油潤,夾晌上下兩小片麵包中,塗上酸忌廉牛油,撒點細蔥花,油甘香味更突出。
煙三文魚三文治
3. 焦糖青蘋果鵝肝多士

第一輪嘅鹹點,就喺依一款多士最得小弟歡心,唔好怪我對焦糖偏心,襯微酸嘅青蘋果,既甜又帶酸,層次感強,而青蘋果下有鵝肝醬,味道豐盈,配一小件脆卜卜嘅多士,口感一流。
4. 炒鴨絲迷你漢堡

迷你漢堡的骰可愛,包身亦非常鬆軟,內裡塞滿鴨絲,而鴨絲惹味油香,真喺咪走「堡」。試過4款鹹點後,已覺得喺認真而富心思嘅出品。
5. 檸檬蜜糖芝士蛋糕

跟住喺嚐嚐甜嘅時間,先試依款造型花俏嘅蛋糕,充滿檸檬蜜糖香味,餅身口感柔滑,而裝飾嘅花花喺用糖粉做,當然可以放入口,只喺得個甜字,哈哈。
檸檬蜜糖芝士蛋糕
6. 綠茶慕絲豆腐奶凍

慕絲配奶凍喺甜品常見嘅組合,加多隻糖粉小蝴蝶,立時變得可愛。綠茶慕絲做得既有綠茶嘅醇香,又如絲般幼滑;豆腐奶凍,豆跟奶味都好平衡,挺實而唔會好削,基本功非常紮實。
綠茶慕絲豆腐奶凍
7. 藍玫瑰卷

超迷你嘅瑞士卷,最大亮點喺其瑰麗嘅湖水藍色澤,有種出水芙蓉嘅少女味道。一啖放入口,卷蛋鬆軟無比,忌廉軟滑得很,食用嘅玫瑰散發幽幽花香,真想要多一件再回味。
藍玫瑰卷
8. 檸檬、白松露馬卡龍

店主話馬卡龍喺自家製,雖然共有兩款味道,一甜一鹹,可惜每款只有一粒,為咗大家都試到,需切為一半。
檸檬、白松露馬卡龍
檸檬夾心馬卡龍實在有驚喜,除做得光滑完整外,咬落先脆後煙韌,驚喜位唔止中間嘅檸檬醬調校得滿有清香,更神來之筆加入一片糖漬檸檬片,真喺富心思。
檸檬夾心馬卡龍
相比起檸檬馬卡龍,白松露馬卡龍就顯得平穩,味道亦如預期般帶濃濃松露幽香,同樣喺高水準出品。
白松露馬卡龍
9. 棒棒糖蛋糕
波板糖?朱古力?餐牌唔講咁多,就喺等你試出驚喜。其實,佢喺棒棒糖型嘅朱古力蛋糕,外層包住一層朱古力軟漿,味道不俗。
棒棒糖蛋糕
棒棒糖蛋糕
10. 伯爵茶冬甩麵包

一輪甜點,又再回歸到鹹點之上。首先迷你麵包圈做成冬甩型,掛晌自製「晾衫架」嘅外賣相,已夠玩味十足。入口,麵包帶點韌性,伯爵茶味徐徐滲出,配一口咖啡,感覺寫意到極。
伯爵茶冬甩麵包
11. 紫薯、黃薯脆片
兩款小食等去到尾聲先品嚐,其實,按個人喜好先後次序喺好其次。先食啲薯片,仲諗緊會唔會喺來貨,事後向店主查詢,原來同樣自家製,新鮮即炸。雖然算唔上好脆口(可能喺我哋等到臨尾先食而影響咗個效果),但好有誠意,況且,少油少鹹,感覺健康啲。
紫薯、黃薯脆片
12. 巴馬火腿餅乾條

油潤嘅巴馬火腿捲住餅乾條,鹹香、香脆,好食。
巴馬火腿餅乾條
13. 提子鬆餅

英式下午茶又點可以少咗英式鬆餅嘅一份。撕開迷你鬆餅,睇到質感綿密,入口卻十分鬆化。無論搽上自家製桂花黑糖,抑或芝士忌廉同吃,當相當味美。
提子鬆餅
玫瑰鮮奶咖啡(+$15)

小弟食甜品向來打死不離鮮奶咖啡,今次亦無例外,不過,就加啲料要杯玫瑰拿鐵。咪以為就咁加幾片食用玫瑰花瓣就了事,入口每啖都滲出幽香嘅玫瑰味,襯托出醇香嘅咖啡味,拉花未夠細緻亦變得無緊要。
玫瑰鮮奶咖啡
桂花烏龍茶(+$15)
朋友喜歡甜品配熱茶,貪其有減膩之效,所以,要咗一壺桂花烏龍茶。茶色清澈,先淺嚐一啖,既有桂花嘅芬芳,又有烏龍嘅甘香,配甜品真喺效果不俗。
桂花烏龍茶
晌個咁輕鬆悠閒嘅環境下,一口氣試咗咁多款鹹甜美點,又跟老友暢談近況、飲飲食食、旅行軼事,真喺一個愉快嘅下午。
英式下午茶套餐(二人份)
綠茶慕絲豆腐奶凍
檸檬、白松露馬卡龍
玫瑰鮮奶咖啡
2015-11-04 1702 浏览
繼早前與好姐妹於Café 103品嚐甜品下午茶後,是日,又與一前輩好友往旺角的Doux嚐甜去也。早前,有機會一試其店員席演繹的Art Dessert,滿足了視覺和味覺的享受。今次,則衝著新推出的甜品下午茶而來。二點左右到達,近窗台一側,已有數名客人入座了。友人G一早來到,霸了近玻璃窗的一張枱。坐在軟綿綿的海藍色的梳化椅上,讓和暖的陽光灑在身上,再靜望樓下街景,或眺望遠處大廈,感覺真好﹗英式下午茶餐十月中才推出,包三款迷你三文治、各式迷你甜點,以及茶或咖啡一杯,兩位$336,一位則$188,另加一服務費。總結經驗,品嚐甜品下午茶,最適宜配上一壺香茶,故小妹要了一壺桂花烏龍茶(+$15)。茶色金黃,呷下,不但有烏龍茶之甘潤,更附有淡淡桂花芬芳,沁人心脾,飲後齒頰生津,可稍減甜點之甜膩感。無啡不歡的友人G則要了一杯玫瑰拿鐵(+$15),啡香撲鼻,賣相精緻。稍等片刻,店員送上以特製白色托盤盛載的下午茶餐,陣容鼎盛,迷你的骰,色彩繽紛,極具欣賞價值﹗在陽光折射下,每一件甜品,在白色舞台上,閃閃生輝,互不相讓地,爭奇鬥艷。先吃一件簡而清的青瓜番茄三文治,讓沉睡了的味蕾,睜開惺忪的睡眼,從睡夢中醒來
總結經驗,品嚐甜品下午茶,最適宜配上一壺香茶,故小妹要了一壺桂花烏龍茶(+$15)茶色金黃,呷下,不但有烏龍茶之甘潤,更附有淡淡桂花芬芳,沁人心脾,飲後齒頰生津,可稍減甜點之甜膩感。
先吃一件簡而清的青瓜番茄三文治,讓沉睡了的味蕾,睜開惺忪的睡眼,從睡夢中醒來。
接著,厚重且甘香油潤的煙三文魚法蔥手指治上場,味道較為香濃且豐富。味蕾的知覺,也逐漸由糊塗,變得清醒了。
繼而,一件清脆且豐腴甜美的焦糖青蘋果鵝肝三文治,讓味蕾,徹底地,醒了過來。三款的配料,三重的享受,完美無瑕地配合在一起。
迷你的炒鴨胸漢堡,未嚐其味,已嗅其香。圓拱形漲卜卜的麵包,色澤均勻,散發陣陣包香,一看一嗅,已知是新鮮好貨色了﹗一口咬下去,麵包鬆軟具彈性,炒鴨胸香腍惹味,汁液甚豐,啖啖滋味滿足。
檸檬蜜糖芝士蛋糕以鵝黃配粉𦾐,襯色甚佳,視覺效果不俗。檸檬蜜糖芝士蛋糕Q彈嫩滑,入口帶檸檬的酸香味。粉𦾐花徒有裝飾之用,食味不甚了了,只可遠觀也。
充滿春天色彩的綠茶豆腐奶凍,在這個初秋的下午,在翩翩起舞的綠蝴蝶陪伴下,含羞答答地露面。綠茶忌廉入口幼滑,微微帶點綠茶的甘香,伴以杯中豆腐味濃又滑溜的豆腐奶凍,茶香和豆香在口中迴盪,挺教人回味﹗
吃過中間的一層,我們登上高山,決定先吃掉另外數款的甜點。
藍玫瑰蛋卷的色澤,很藍。藍得,有點人工化的感覺。吃下去,𦾐色蛋卷鬆軟具彈性,伴以打得極其香濃且細滑的忌廉,再加上數瓣玫瑰花瓣,既好看,又十分好吃,意料之外也﹗
Doux的自家製馬卡龍,蠻有驚喜的﹗前方那粒乃甜點檸檬夾心馬卡龍,而後方乃鹹點白松露馬卡龍
馬卡龍表面薄脆光滑,內裡鬆軟煙韌,咬下去香甜餘韻縈繞嘴裏,滋味令人難忘。檸檬夾心馬卡龍內夾有一片檸檬片,香甜中,夾雜了一份的酸香,以及咬口嚼勁。
白松露馬卡龍則在白朱古力餡內混入了白松露碎,驟眼看不覺突出,咬下去,口感較為濕潤,香氣旋即在口腔內縈迴。
這一粒,看下去似一粒朱古力糖。其實,是外型可愛的蛋糕棒棒糖Cake Pop。香濃滑順的藍色朱古力下,乃香脆甜美的蛋糕碎,朱古力與蛋糕結合為一的香醇滋味,實在讓人陶醉﹗不過,在熱情陽光的照射下,朱古力開始融化了。
悠閒地,吃著甜點,呷一口香茶,與G天南地北,細看時間一秒一分地逝去。是時候,轉戰下層的鹹點了﹗
沒有飽肚的黑糖提子鬆餅,G是不會飽肚的。胃納不大的小妹,多分了一半給他。鬆餅入口香脆,口感鬆化,且夾雜了香甜提子乾在內,伴以自家製桂花黑糖或輕芝士忌廉同吃,水準甚佳。
伯爵茶冬甩麵包,如兩件衣服,掛在晾衣架上,玩味十足﹗咬一口,以伯爵茶入饌的冬甩麵包,帶有伯爵茶的茶碎,滲出伯爵茶獨有的茶香。
油潤鹹香且清脆的巴馬臣火腿脆餅條,以及自家製硬脆的紫薯黃薯脆片,都頗特別的,是另類的選擇。總括而言,Doux的下午茶餐,賣相精美,色彩豐富,飽肚且不太甜膩。
小結:
適日所見,店中客人,九成八是三五成群的女士。其餘人,除了甜品痴G,都是被逼與女友同來的。正如我們旁邊,吧位上的一對男女,要了一客星球大戰的Art Dessert。女友興致勃勃地請店員拍照時,男友彈開一邊。小妹,上前搭訕,且不客氣地,拍下一張照片了﹗
2015-10-31
2015-10-31 779 浏览
It was my boyfriend's birthday and my friend suggested me to try this dessert place. So I booked a table 2 months ahead.When we arrived, it was 8:30pm and there was no one in the restaurant. When we got our seats, the staff asked us what colour of table mat we want and my boyfriend chose white colour. Once everything is settled, the staff quickly started to get different colour bottles out. He introduced each colour to us and told us what are their flavour, such as vanilla and raspberry. He then

Once everything is settled, the staff quickly started to get different colour bottles out. He introduced each colour to us and told us what are their flavour, such as vanilla and raspberry. He then started to place different ingredients such as fresh raspberries, grapes, cereals, browines, honeycomb and jelly. The raspberries and grapes were very sour. The cereals were crunchy, browines were very sweet and soft. The honeycomb was very crunchy and sweet. I love them very much. The jelly was very chewy and had a peach flavour.
The staff then put a chocolate ball in the middle of the artwork. He then poured some liquefied nitrogen into the chocolate ball and explained that a few minutes later, there will be ice-cream inside. After awhile, the staff cracked the chocolate ball and  coconut ice-cream appeared in front of us. There was also some pink candy floss on top of the ice-cream. Once you put the ice-cream in your mouth, they melted straight away.
题外话/补充资料: I was very disappointed to the staff because when I booked the table, I told them that it will be my boyfriend's birthday and they said they can write happy birthday for me. But they didn't remember and they were all very busy serving their old customers.
2015-10-15
是晚,獲邀出席Samsung「萬聖節‧蜜謀派對」,除了可試玩一系列Samsung創新流動裝置及gadget,包括最新推出的旗艦手機Galaxy S6 edge+及流動平板Galaxy Tab S2等,與友人一同製作聖節鬼馬照片及短片拼貼,還可以一嚐新店Doux如圖畫般美麗的華麗甜品畫。據知,銅鑼灣的ATUM desserant乃「甜品畫(Improvisation)」的始創者,惜仍未有機會拜訪。甫踏出電梯,已見走廊到處都掛滿了充滿萬聖節的飾物,如南瓜和蝙蝠等,以及黑藍色的汽球,挺有氣氛的﹗推門而入,餐廳內也經過了悉心的佈置,南瓜、鬼仔、骷髏骨和蝙蝠掛飾隨處可見,枱上也放有南瓜燈籠。近窗台一旁,放有少量萬聖節服飾道具,以便大家化身為惡魔,拍下精采照片或短片之用。Doux地方頗大,設計型格,以黑色為主調。開放式廚房對出設有吧枱,正中間位置也設有圓形的 dessert 吧枱,如想一睹甜品大廚即席創作「甜品畫」,最好選擇Bar Set的甜品,如皇牌甜品Endless,兼坐在這兒了﹗相反,想與友人說悄悄話,可選擇坐在靠牆或近落地大玻璃附近的梳化座位,選吃Table Set或其他款式甜品,如Che

Doux地方頗大,設計型格,以黑色為主調。開放式廚房對出設有吧枱,正中間位置也設有圓形的 dessert 吧枱,如想一睹甜品大廚即席創作「甜品畫」,最好選擇Bar Set的甜品,如皇牌甜品Endless,兼坐在這兒了﹗相反,想與友人說悄悄話,可選擇坐在靠牆或近落地大玻璃附近的梳化座位,選吃Table Set或其他款式甜品,如Cheese Plate, Dumpling, Ruby Peach,價錢由$78-$118不等。Doux會不時更換甜品款式,為食客增添新鮮感。此外,餐廳也供應多款飲品,如咖啡、朱古力和水果茶,滿足不同顧客的喜好。
等候活動開始期間,小妹與友人們各點了一杯飲品。小妹杯Café Mocha$36,有極為精緻的蜘蛛網拉花圖案,視覺效果一流,且蠻應節的﹗呷一口,咖啡香濃且幼滑,飲完大半杯,拉花圖案仍在,足見咖啡師的功力。
友人A選了一杯果香十足的鮮橙色Orange mango iced tea $56,芒果味冰茶,加入數片鮮橙、千日紅和薄荷葉, 感覺清新怡人。據說入口味道天然,甜度也適中。
虹吸式咖啡經常聽到和見到,這個吸式花果茶Siphon fruit tea$68,還是頭一回見到,真的大開了眼界﹗店員表示,以虹吸式咖啡壺沖泡出來的水果茶,更能釋放茶的原香,令茶的味道更為香淳醇厚。這道花果茶放了千日紅、毋忘我、金盞花和鮮菠蘿等,再加入綠茶調製,茶色淡黃清澈。呷一口,據說,喝起來清甜中,帶點酸味,可以中和甜品的膩滯感。
差不多人齊了,Samsung工作人員開始介紹公司最新推出的流動平板 Galaxy Tab S2和旗艦手機 Galaxy S6 edge+的功能,接著,在專人指導下,我們開始試玩兩款外型輕巧且設計型格的新手機和流動平板,為接下來的聖節鬼馬照片和短片拼貼作熱身,Doux的店員也陸續為我們送上製作「甜品畫」的配料。
好了,萬事俱備,是時候動手製作以「萬聖節」為主題的「Endless Bar Set」了﹗
只見美少女甜品師傅先把一塊黑色矽膠鋪上吧枱上,接著,她用不同色彩的醬汁,熟練地在黑色矽膠上繪畫圖案和線條,我們三人也不甘示弱,開始動手繪畫。可是,效果強差人意,還是,捨難取易,負責在不同位置放下小鬼奶凍、鬼怪手指餅、黑色的脆餅粒、獨眼啫喱糖果、怪魔棉花糖、鬼魂蛋白餅 、黑色棉花糖、骨頭、朱古力脆脆、燕麥和乾紅桑莓等裝飾食材好了﹗
最後,在「甜品畫」的中央放上一個南瓜造型朱古力球,以及一塊寫上Samsung字眼的藍色糖餅,一件七彩繽紛,且充滿萬聖節氣氛的傑作,就大功告成了。
以「萬聖節」為主題的「甜品畫」,視覺效果的確無得輸。然而,食味相對較預期為遜色,部份配料又較為甜膩,不免有點兒浪費了。店員大力地擊碎了南瓜造型的朱古力球,有煙霧噴出,內裏滿是微微脆口且甜絲絲的龍鬚糖絲和椰香十足的椰子雪葩,配搭新穎,又冰凍香甜,好好吃﹗
2015-10-07
用餐优惠
試食活動
現在用的手機耗電量快, 又成日hang機, 而用緊的手提電腦又成日自動熄機, 看來要是時候破財, 究竟換什麼牌子好? 什麼型號好? 都是要做下功課睇多點資料才可決定, 正巧合今晚跟友人出席Samsung和Doux甜品店合辦的「Samsung萬聖節•蜜謀派對」, 可邊吃邊玩, 還可試用Samsung的新產品, 絶對是一個開心派對。甜品店已預早佈置, 擺放了不少與哈囉喂有關物品, 掛上南瓜、鬼魂公仔、汽球等等滿有哈囉喂的氣氛。餐店地方寬敞, 中央是一個大圓形吧枱座位, 近開揚的落地玻璃窗有一排梳化椅, 還有貼着開放式廚房的吧枱座位, 客人可近距離欣賞甜品師傅的製作, 整個裝潢絶對是一個book場開party的好地方。******************************安坐下便馬上看看餐牌, 先點飲品, 一位友人點了一杯Hot Café Mocha ($36), 表示味道很合她口味, 而我卻被它的畫花圖案吸引着, 純粹欣賞沒有試其味也覺滿足。另一位友人選了一杯鮮橙色的Orange mango iced tea ($56), 面層加入數片鮮橙、一些小花和薄荷葉, 滿載夏日氣息, 很有朝

Hot Café Mocha
Orange mango iced tea
另一位友人選了一杯鮮橙色的Orange mango iced tea ($56), 面層加入數片鮮橙、一些小花和薄荷葉, 滿載夏日氣息, 很有朝氣, 感覺清新怡人。
Siphon fruit tea
而我就揀了Siphon fruit tea ($68), 以虹吸式咖啡壺沖泡的水果茶, 原來這種沖泡方式更能釋放茶的原香, 令其味道更醇厚, 果然特別。需時慢慢沖泡, 完成後拉開火, 水果茶回流壺中便可品嚐。
除了有數種花 外, 還加一片厚厚的鮮菠蘿, 再配上一小瓶蜜糖 。茶色淡黃清澈, 味道清新, 微酸中帶少許苦澀, 拌入少許蜜糖, 香甜滋潤, 以此茶配甜品, 一解甜膩, 最為適合。

餐店只出售甜品, 並沒有鹹點供應, 本有點擔心, 幸好雙方為我們安排一些鹹點小吃打打底, 果然細心。吃過小吃後, Samsung員工便介紹公司最近新推出的旗艦手機 Galaxy S6 edge+流動平板 Galaxy Tab S2, 外型輕巧, 設計型格, 功能多多, 而且新穎。當然不會齋聽, 對方還派給大家試玩, 可即場扮鬼扮馬拍照、即時打印、拍短片等等, 身邊還有不少Samsung員工悉心指導, 絶對可放心試用。

接着便輪到甜品店各員工出場, 與大家一起創作特別版【Halloween Endless】, 又睇得又玩得又食得, 讓大家發揮無限創意的甜品Endless, 又點只是味覺的享受。過程中, 每組還要運用Samsung手機 Galaxy S6 edge+拍下四段製作短片參賽, 真是又好玩又緊張。
【Halloween Endless】
先欣賞店員創作, 隨心隨意便畫上可愛的畫案和線條, 我也忍不住手試試畫, 但下糖醬時總是未能放膽……再豐富一點便加入與Halloween有關的甜品小吃, 如小鬼奶凍、鬼怪手指餅、黑馬馬的脆餅粒、獨眼糖果、怪魔棉花糖、鬼魂蛋白餅 等等, 最重要當然唔少得寫上Samsung的糖餅, 加入後不但色彩豐富, 亦鬼疑淘氣。
不過重點就是那個鬼詐的南瓜朱古力炸彈, 霧出煙炸開後, 原來內有乾坤, 藏了放上甜絲絲龍鬚糖絲 椰子雪葩, 冰凍香甜, 相當美味。一份滿有創意的甜品, 的確食物與藝術絕對可融為一體!

是晚的確節目豐富, 不斷創作, 創作哈囉跟甜品、花心思扮鬼扮馬拍照、創作短片, 通通啟發大家創意的潛能, 相信甜品店和Samsung也是抱着創意精神為客人不斷推出新產品, 為大家送上驚喜。

2015-10-07
用餐优惠