2015-11-29
阿妹生日,點可以唔食蛋糕!響旺角食完烤肉,搵下邊度有蛋糕食,見到呢間Doux似乎唔錯,於是一行五個人殺過去。Doux位於彌敦道一幢新式商廈既18樓,旺中帶靜,大大個玻璃窗,雖然只係望樓景,但感覺好光猛開揚,真係食甜品都開心D。生日大吉大利,叫個「壽桃」俾阿妹先。呢個叫「血桃Ruby Peach」($78),其實係流心香桃mousse cake,酸酸甜甜,帶住慕思既幼滑;一切開,紅色既流心餡立即湧出黎,味道有少少似果jam,夾住慕思黎食,正。伴碟既都有姿勢有實際,係煙煙靭靭既桃酒蒟蒻啫喱,同埋靚到揼一聲既玫瑰形蛋白糖霜餅,既甜且脆,唔錯。跟住係「焦糖香蕉Caramel Banana」($78),店員知道阿妹生日,好細心咁加左塊朱古力牌同插上蠟蠋,襯晒色咁,好鬼靚。上枱時,職員為蠟蠋點火之後,竟然仲會點著埋塊綠色脆糖,嘩,脆糖隨住火焰而變得不規則,好有效果。咁究竟呢件藝術品又係乜黎?原來個「主體」係炸朱古力香蕉球,旁邊仲有焦糖脆脆雪糕。我向來都覺得香蕉同朱古力係絕配,呢個都唔例外,脆卜卜既朱古力外殼,入面係香蕉同朱古力蓉,新鮮香蕉中和左朱古力既甜膩感,點埋焦糖雪糕食,肥爆,但值得!再黎個「
食左咁多靚野,阿妹都好滿意,今次真係happy birthday啦!