2016-03-11 747 浏览
首先講講服務 我見DOUX上過電視, 怕去到無位所以預早幾日打去book, 當時要求window seat (其實都係旺角街景), 接電話既男士(有禮貌既)就話唔可以咁安排, 要到時有位先做到(都明既, 場地唔大一般都係咁).  到場當日, 發現有幾張"吉"枱又有window seat但帶位既小姐話係4人而且有人book左(我打個突), 佢都好快話比我坐住先, 但有人來要比番佢(夠晒掃興), 我地都坐住先啦(turned out to be a wise decision).....最後佢所謂有4人book左無出現到, 其實(說穿了)佢地就係用茶餐廳管理方式, 但你地唔係茶餐廳收費呢(睇番佢地裝修, 餐牌, 收費....想要造個mood出來但內部配合唔到, 失敗呀)!!!!!  既然我book左人又到左, 有枱咪比人坐囉, 假若你當時堅持唔比果張枱我, 果張枱就"吉"到我食完走為止; 又或者有兩位無book又後過我到既你就比張枱佢(!!!!!!)  咁既安排令人好反感.到講佢地既招牌甜品之一 Endless Table Set (HK$188+10%) 包兩杯基本飲品1) 我見過其
首先講講服務

1) 我見過其他食家既相同我當日份甜品比較, 發覺出品都幾inconsistent(大忌).

2) 成件事比例失衡, 印象中只係朱古力朱古力朱古力朱古力(個炸彈)......其他伴碟及炸彈入面既雪糕太少喇.  但舊dark朱古力味道唔錯.
3)  伴碟既東西無乜特別而且太少, 所以無太大印象.  其中有好似天使蛋糕上既脆糖, 有藍色啫喱等等.
4)  佢地有gimmick係比人坐O係bar枱前睇住一路做甜品一路食(本來係good idea). 好多一pair pair都like, 不過我見到既畫面係好多都30分鐘之內走人.  $188一份甜品(另計加一) + 氣氛
+ 30min---->好多都食淨朱古力, 其餘D野又少所以唔會坐得耐!!!
4)  總結, 當睇圖畫就豐富, 食呢.....朱古力(無限loop).......好難吸引人再番來(就算朱古力控都未必)!!!  各樣都好普通, 下次搵食好難想起你.
5)  有個Bar Set好似$288, 再貴的.  主要係多左份子龍鬚糖(唔知係咪好多), 要唔要試見仁見智!

以上服務及甜品質素兩項加埋, 印象好普通, 一定不能滿足真心seriously對甜品有要求既人. 4分!!

Endless table set
188 + 10%
2016-02-18
$120 (其他)
庆祝纪念
生日
2016-03-10 587 浏览
旺角彌敦道726號有不小餐廳,今天跟友人去試位於18樓的Doux,聽說Burger不錯的。一走入餐廳,有如置身精品酒店的感覺,裝修算講究,餐廳中間位置有大圓桌,天花的裝飾吊燈讓整間餐廳呈較高格調。至於食物,當然是選burger啦!除了牛,有雞及鵝肝。市面上較少鵝肝漢堡,真的很吸引!但要試餐廳火候,應選牛堡。鵝肝堡,唯有下次見。Burger拼薯條感覺太熱氣,於是大膽一問,侍應就轉了沙津給我。 飲品點了虹吸式花果手工茶,外表頗吸引,呈test tube狀,如在做實驗一樣。底層將花茶加熱,由於有熱力,吸管會將花茶吸到上層載有西柚乾、檸檬乾及乾花,淹泡過後花果味更香濃!主菜House burger來了!先吃沙津,頗為新鮮,酸甜黑醋是賣點,伴以黑糖慢煮提鮮,非常開胃。Burger大大個,牛肉鲜嫩呈微暖,加入自家製醬汁更惹味。麵包選了麥包,非常健康。
Salad
Salad
2016-03-10 455 浏览
放假,有甚麼比睡到自然醒,跟朋友吃個午飯,再到郊外走走的更好呢?跟好友來到旺角的Doux,原來這幢大廈裡開了不少的食肆呢!走進餐廳裡,給人簡約、柔和、舒適的感覺。桌上放了一小瓶花,使人賞心悅目;大玻璃自然採光,景觀雖不太好,但陽光使人溫暖。餐廳的一邊是bar枱,可以一睹廚師料理甜點的過程;另一邊是普通餐桌,餐椅或梳化椅,位置闊落。可能是平日的下午,店內顧客不多,只有兩枱食客。這樣更好,可跟好友寧靜舒適的慢慢聊著。揭著Menu,被精緻美麗的甜品相片吸引著,但現在是午餐時間,總得點一些主菜。原來餐廳新推出了Burger,選用了澳洲殼飼牛。一向喜歡Burger及薯條的我,當然要試試。BURGER 有 4 款,跟友人各點了 FOI GRAS BURGER 及 CHILI CHICKEN BURGER。FOI GRAS BURGER - 加入鵝肝的BURGER平日比較少見,加上最近對鵝肝的好感也大大提升,一於給自己來個新嘗試!包是麥包,外皮脆身,包不會過鞋而帶點軟身。BURGER 夾有鵝肝、沙律菜、生菜、芝士、牛肉、蕃茄。鵝肝大大塊,稍為煎香,質地保持嫩滑,油脂甘香。牛扒大概2cm厚,煎得約七成
FOI GRAS BURGER - 加入鵝肝的BURGER平日比較少見,加上最近對鵝肝的好感也大大提升,一於給自己來個新嘗試!包是麥包,外皮脆身,包不會過鞋而帶點軟身。BURGER 夾有鵝肝、沙律菜、生菜、芝士、牛肉、蕃茄。鵝肝大大塊,稍為煎香,質地保持嫩滑,油脂甘香。牛扒大概2cm厚,煎得約七成熟。牛味稱不上非常濃郁,但仍然不錯,肉汁鎖在牛肉內,咬下去濕潤。鵝肝跟牛配搭相宜,十分新鮮,以牛味為主調,同時散發鵝肝的甘香,味道豐富滿足。
FOI GRAS BURGER
CHILI CHICKEN BURGER - 落單時,侍應提醒這個burger 帶辣,很體貼,但愛辣的朋友就是因為其"CHILI" 而選它。包是普通灑有芝麻的包,質地偏軟稔。雞肉稍稍煎過,頗為香口,肉質不會太軟有咬口。跟之前的 FOI GRAS BURGER 不同,CHILI CHICKEN BURGER 有較多醬汁,咬下去較濕;醬汁味道酸甜帶點辣,加上中間夾著的菠蘿、芝士、雞肉、生菜、蕃茄,配合起來非常惹味。
CHILI CHICKEN BURGER
CHILI CHICKEN BURGE
來到Doux,最後當然少不了甜品 - 跟友人被餐牌上美得像圖畫一樣的 DOUX endless 吸引!點了$188(table),連兩杯飲品。之前一路吃burger時已見到店員在準備甜品,一放上桌時尤如一幅由甜品繪畫的畫;就像一個恆河宇宙,中間敞著朱古力製成的地球,很美很美。店員先將液態氮倒進朱古力球中,煙霧隨之湧出,朦朧虛幻。同時份子雪糕亦於裡面形成,草莓薰衣草味雪糕散發濃濃的薰衣草香味,味道清新。
DOUX Endless
最後飲品點了花茶包,茶味甘香清淡,中和甜膩。
美好一天的開始,莫過於悠閒的坐著吃著,跟好友聊個天南地北。
2016-02-24
CHILI CHICKEN BURGER
CHILI CHICKEN BURGE
2K
2016-03-10 478 浏览
House Burger ($98)牛肉漢堡選用澳洲優質穀飼牛,牛肉肉質嫩滑可口,整體也不錯呢!Foie Gras Burger ($138)鵝肝伴上牛肉漢堡,感覺矜貴。 Chili Chicken Burger ($78)我點的辣雞漢堡果然不錯,香脆可口的雞塊伴上微辣的醬汁,再配上菠蘿,清新開胃之餘又夠惹味。黑松露忌廉汁雜菌長通粉($108)長通粉質感彈牙,creamy可口且掛汁力高,彈彈黑松露味道散發出來很香!煙三文魚蔬菜窩夫($68)Green Tea Affogato ($58)我點的Affogato充滿綠茶香味,裡面的綠茶雪糕奶香味濃,配上脆脆很滋味呢!玫瑰咖啡($40)朋友點的玫瑰咖啡賣相也太美了吧!薰衣草奶茶($40)薰衣草奶茶也是很吸引的!
House Burger ($98)
Foie Gras Burger ($138)
鵝肝伴上牛肉漢堡,感覺矜貴。

Chili Chicken Burger ($78)
黑松露忌廉汁雜菌長通粉($108)
煙三文魚蔬菜窩夫($68)
Green Tea Affogato ($58)
玫瑰咖啡($40)
朋友點的玫瑰咖啡賣相也太美了吧!
薰衣草奶茶($40)
薰衣草奶茶也是很吸引的!

2016-03-09
2016-03-09 422 浏览
留意到呢到, 完全唔係因為openrice d comment or 因為佢既art dessert, 而係因為一個食野好少話好食既朋友推薦 好suprize, dessert 時間上到黎冇咩人, 得2張台有人~我地一行4個各自叫左一樣野, 而因為太excited既緣故...我只影左自己既呢碟, 亦只會comment係呢一碟到~睇左個menu, 銀河其實係我最想叫, 但冇~ 所以叫左honey bee!等左5-10分鐘 我同朋友仔既honey bee上台啦~ 視覺上, 個人覺得佢3D 得好靚, 真係靚到下唔到手! 所以先係側邊既一粒粒野到落手! 是關我冇睇MENU睇得好仔細, 以為呢D細細粒係脆脆, 點知一放入口, 係碎冰, 係茶味既碎冰, 非常refreshing! 真係wow左一聲!之後就細細啖咁開始黃色個部份, 佢係好thick既mousse, 佢唔係好輕型既moussee, 而係好實在既! 味道有lemon + honey, 係口到又實既感覺轉為細滑, 但有少少heavy, 加上茶味碎冰, just right!!食食下, 個mousse 中間開始漏出honey, wow!

食食下, 個mousse 中間開始漏出honey, wow! 再加埋呢個味道,突然好清新, 好有田園感覺! 真係唔捨得咁快食哂, 一啖啖去細味!

而蜜蜂仔仔,佢係糖做, 冇咩特別, 不過唔好浪費,都有食埋~

真心貼上呢個甜品, 不過唔叫野飲加埋一都要$100 左右, 成日食會銀包出血, 但佢已經收為我既fav 次一
  下次想試下dinner, 唔知會唔會好似其他餐廳咁, 只可以主打一樣野, 所以dessert 好好而dinner 係伏呢?期待下次再黎!!! 再同大家報告!
宵夜
之前係ig見過朋友po呢間店既相,記得d甜品全部都好似幅畫咁,d顏色賣相都好靚,令我印象好深,決定要約個甜品控朋友陪我試!我同朋友揀左晏晝去食,我地點左一個Ruby Peach, 一個炸薯條。呢度既薯條出乎意料既好味!因為佢係好粗身果隻薯條,而且大小好平均;應該係炸既時間控制得恰當,所以咬落口覺得又脆又可口,外脆而又食到裡面既香濃既薯仔。主角出場喇~~~~~Ruby Peach*賣相💯分,影相都影左我5分鐘哈哈。中間個"桃"其實係桃味既蛋糕。用刀切開,裡面係酸酸地既粉紅色蜜桃味流沙。整個蛋糕偏酸,岩哂我呢個愛酸人士^^ 旁邊伴碟既係一d朱古力味脆脆,椰果,粉紅色既玫瑰花仔就好似marcaroon口感,全部伴碟都食得既,幾得意:)其實menu上除左甜品,仲有咸野食(例如burger, pasta, 扒類等). 所以下次黎可以食晚餐,再試埋其他款式既靚甜品因為我見到仲有好多好想試!!而家呢度有d好似幅畫咁靚既藝術甜品~~適合慶祝生日時帶朋友黎食整體黎講,doux既環境簡潔舒服,服務都好好,係咁舒服既環境 享受d咁靚既甜品,而價錢亦尚算合理~係女孩子傾計gathering既好地方!

主角出場喇~~~~~Ruby Peach*

2016-03-01 473 浏览
因要到旺角工作,彌敦道726號最近成為我必去Lunch點,今次就到DoUx,原因是被她的Burger系列吸引,入到去簡約裝修,窗全開,懂得利用自然光,既光猛又環保,感覺舒服。我就選定了左上角的House Burger,加一杯Rose Latte,打算落單之際,友善的店員卻告訴我,我可以選擇Set Lunch,set中已經包括我想要的House Burger,而且還有餐湯和自助沙律,加$20可以飲埋我心水的Rose latte! 嘩,價錢仲平左..... 真係多謝靚女店員的提醒!!抵食半自助午餐自助沙律吧青紅蘋果沙律,紅菜頭芝士,煙鴨胸,雞肉,雜菜.....選擇很多,而已難分高下,款款都吸引Olive oil,沙律醬,意大利醋,手磨黑胡椒,非常齊全,而且好乾淨企理。我就每樣拎啲試下,因為要預備食Burger紅菜頭湯紅菜頭近年大熱,活化淋巴排毒之餘也具抗癌能力,無諗到今個下午會咁健康。紅菜頭湯材料十足,啖啖都飲到紅菜頭碎,味道甜又青,有些朋友不喜歡紅菜頭的草青味,我可以告訴你這碗湯是甜的,得邊飲邊笑,就似是廚師送我的忌廉笑臉一樣。House BurgerBurger是用上麥包,感覺健康,內

抵食半自助午餐
自助沙律吧

青紅蘋果沙律~半自助午餐
紅菜頭芝士沙律~半自助午餐
雜菜沙律~半自助午餐
煙鴨胸雞塊~半自助午餐
沙律~半自助午餐
~半自助午餐
我就每樣拎啲試下,因為要預備食Burger

House Burger

Burger是用上麥包,感覺健康,內有車打芝士,炒香了的洋蔥,生菜蕃茄非常爽口新鮮,主角漢堡肉size唔太大,啱晒女仔食,肉味唔太咸,食到牛肉味,雖稱不上很香濃,但肉汁夠多,以午餐來說非常合適。不得不讚薯條,炸得香脆可口而已薯仔味濃,份量也多,感覺驚喜!!
Rose Latte

是我最最最期待的,玫瑰味好香,一上枱就已經被那香味吸引了,賣相之靚,更加不在話下,玫瑰花碎片片的係Latte上面,加埋心型拉花,太太浪漫了!

味道方面亦令我感覺驚喜,咖啡香而滑,玫瑰既香同咖啡配合得一絕,我不是苦澀組組員,這杯香香滑滑甜甜的就啱晒我了!
Rose Lattee
陽光健康午餐,絕對有下次! CU DoUx

2016-02-26
青紅蘋果沙律~半自助午餐
紅菜頭芝士沙律~半自助午餐
雜菜沙律~半自助午餐
煙鴨胸雞塊~半自助午餐
Rose Lattee
  • Rose Latte
2016-03-01 1033 浏览
繼上回與小姐和蝸阿牛在銅鑼灣ATUM Desserant吃過甜品畫,小妹約兩人下回到旺角另一間甜品店Doux,試其甜品畫,一較高下。是日,咱仨先到浸大吃午飯,然後搭巴出旺角嚐甜。無獨有偶,小姐和小妹感冒未清,故不宜吃冰凍甜點。每人各要了一客色彩艷麗的甜品,構成了「花‧蜜蜂‧戀上抹茶」的藝術美感。只是,未能坐在靠窗的梳化椅,略有所失。中間的大圓枱,高背椅子坐得不太舒適,且沒有在枱下設有鐵勾給客人掛隨身物品。小妹要了一客以流心血桃慕絲、桃酒蒟蒻啫喱和薄荷麥餅脆脆入饌的血桃Ruby Peach $78,只見火紅色的桃子,置於白瓷碟中間,一側放有排成線狀的蒟蒻啫喱和麥餅脆脆。另一側,呈現了中國山水畫中的「留白」藝術,予人無限的想像空間。。血桃外層是軟綿細滑的慕絲,中間滿是流心桃醬,味道酸甜清香,伴以碟邊Q彈的桃酒蒟蒻啫喱,香口脆脆,以及既甜且脆的蛋白糖霜餅同吃,蠻不錯的﹗蝸阿牛要了有小蜜蜂作點綴的蜂巢Honey Comb$88,淡黄色的蜂巢是檸檬蜜糖芝士慕絲,味道並不太突出,只嚐到蛋味,切開蜂巢後會有蜜糖流心一瀉而出,伴上旁邊開始溶化且酸香有致的分子淑女茶碎冰同吃,在化學作用下,頗有在品嚐凍檸

蝸阿牛要了有小蜜蜂作點綴的蜂巢Honey Comb$88,淡黄色的蜂巢是檸檬蜜糖芝士慕絲,味道並不太突出,只嚐到蛋味,切開蜂巢後會有蜜糖流心一瀉而出,伴上旁邊開始溶化且酸香有致的分子淑女茶碎冰同吃,在化學作用下,頗有在品嚐凍檸茶的神奇感覺!裝飾的嬌美花瓣葉子也可以吃用,食味頗特別的。最後的小蜜蜂嗡嗡嗡,是用糖膠製成的,不太好吃,建議只作欣賞好了﹗
小姐,要了一客黑古勒突的竹炭朱古力窩夫$58,竹炭味淡淡的,窩夫口感外微脆內軟熟,淋上朱古力醬,再配上朱古力香濃雪糕,挺匹配的,且不太甜膩﹗
花茶拿鐵Fruit Tea Latte(+$20)乃以花果和牛奶沖調而成,奶泡細滑,奶味香濃,茶香幽幽,飾以千日紅花瓣,多了一份美感。
小姐,好奇下,要了一杯冷熱交融的熱抹茶雪糕Matcha Affogato$58。只見女店員端上來兩來杯子,玻璃大杯放有抹茶雪糕、竹炭餅和另一款脆餅;小瓷杯則放有熱抹茶。茶
吃前,把熱抹茶倒入玻璃杯中,與雪糕攪拌,一冷一熱一脆一淋的口感,挺有趣的。
2016-02-27
2016-02-25 621 浏览
難得在銀行上班的友人可以難得星期三放假,當然要拉住她陪我吃個brunch吧。我們去年曾經在Salzburg 一間漢堡店內瘋狂吃漢堡,至今仍時常懷念那味道。閒日的中午到處也人不多,這就是放平日假的好處。來到這家以藝術甜品聞名的餐廳,一向都有主食供應,近期更推出四款漢堡,用料都好像講究,不像連所快餐店的那種事實與圖畫不符的飽。 店內用上舒服的灰藍調,落地玻璃採取自然光的設計,沒有刺眼的人造光害,令我們更覺得自己是放假中。在旺角商廈的18樓,居高臨下,整個旺角區一覽無遺,人和車都變得細小,跟在朗豪酒店的景觀是一樣的。餐牌看來很簡單,沒有仔細介紹漢堡餡料,只有價錢和名字,但仍可問店員圖片內的餡料有什麼。 店員多番提醒這個是唯一帶辣味的漢堡,擔心我們承受不了。但愛吃辣的我就是愛追求這種味覺上的刺激,而且吃上口其實非常微辣,應該由辣醬沙律醬配合而成的醬汁很是惹味,可說是漢堡的精華所在。雞肉沒有很大塊,但仍做得香脆嫰口。最特別是加上一片大菠蘿,烤過後的菠蘿鎖上果汁的甜味,令人吃漢堡時沒有飽滯感。 光看名字和圖片是不知道飽內的乾坤,朋友一問下發現有鵝肝在內,立即放棄原本打算點的house burg

光看名字和圖片是不知道飽內的乾坤,朋友一問下發現有鵝肝在內,立即放棄原本打算點的house burger改要這個。這個漢堡用上較厚實的麥飽,內裡有芝士牛肉和鵝肝,沒有醬汁,整體來說較乾身。不過頂層的鵝肝確實肥美,咬落有油汁流出來,味道洋溢著整個口腔,真材實料,價錢貴一點也算合理。
每份漢堡都配上薯條,著條像麥當勞的,內裡鬆軟,外層香脆,帶淡淡咸香。
吃飽後點來甜點,$188的table art 送兩杯飲品,餐牌上有星星符號的不用加錢。
花茶包味道清新容易入口。
等了廿分鐘左右,店員小心翼翼地送來正方形的藝術甜品畫。美得像銀河字宙的作品,她拿起一壺液態氮倒到宇宙中間的朱古力球內,讓裡面的雪糕漿𣊬間凝固,是類似分子雪糕的把戲。打開朱古力星球,便會發現原來大有乾坤,粉紅色的雪糕原來不只是草莓味這麼簡單,其實還混入特別的薰衣草味。旁邊的宇宙碎石,每一顆的口感也不同,能夠把宇宙吃到肚子裏,可能只有這裏的藝術畫作才做得到。

平日午市人流不太多,像我們這樣吃午餐,隨時可以坐上兩三小時。望着窗外街景聊天,居高臨下,暫離人煙,是放假約會的好地方。
2016-02-24
姐妹說上次walk-in不成,今次要一試以藝術甜品出名的Doux。可能因特別假期,餐廳是出乎意料的寧靜,店內只有三桌客人,但更出奇地,我站在餐廳入口一段時間都無人問津。即使預約了座位還要額外爭取window seat。可幸靜還是有靜的好。自然光穿透偌大的落地玻璃,散落在沙發椅上, 令人感覺很舒服。椅子用了湖藍色的牛仔布料,對應著十八樓上的蔚藍晴空。餐廳置中放了一張搶眼的"C"型high table,黃燈打在透明的枱身上,再加上簡潔而具太空感的燈飾,設計時尚。一杯飲料 + 一部相機,會令時間走得無聲無色。幸福的花果甜香徐徐飄出。店家弄碎了水果乾並混合可食用花瓣,一拼灑在花果奶茶表面。紅莓乾的酸溜溜,和花瓣的苦澀時而沖擊清甜的奶茶,是杯淡雅而有風味的飲品。包人又出動鹹包來說,芝士和蒜茸是簡單卻又無敵的材料。店家有趣地左右橫切麵包,令邪惡芝士香草包變成一顆顆麵包粒。可能邪惡因子在於牛油和蒜油,拉開來吃時手變得很油,而包身亦較濕潤。口感上夠綿密,但包邊看似是焗製太耐了,有點燶,是更邪惡的脆香。芝士的份量算是剛好,少許的煙肉和香草進一步令味道提升。幸好有點沙律菜伴碟,中和一下油膩感。香港人在吃方
花果奶茶
一杯飲料 + 一部相機,會令時間走得無聲無色。
邪惡芝士香草包
包人又出動
凍竹炭朱古力
香港人在吃方面一貫愛新鮮。雖然證實竹炭沒有明顯的吸毒養顏功效,亦無味可言,但竹炭蛋糕、竹炭麵、竹炭花生等外星系食物都有一班嚐新的寵兒。一段浪潮過後, 竹炭仍是一種天然而相對便宜的黑色染色劑。Doux 用上竹炭調製朱古力,很配合迷幻的主題。牛奶沖淡了竹炭的黑漆漆,放上清草色的翡翠苗和竹炭糖碎,賣相很earthy。 初嚐幾口有啖啖罪惡的鮮忌廉,令朱古力更香滑清甜。
Affogato (Green Tea Latte)
又是個新鮮配搭。綠茶雪糕口感軟滑,帶綠茶的甘香,倒入鮮奶綠茶使綠茶味變濃郁。杯中又看到竹炭金寶的蹤影,加上杏仁脆餅,令口感豐富。
綠茶熔岩厚燒班戟配法國藍玫瑰味雪糕
淡黃色的熔岩厚燒班戟被唧滿旋渦形的雪白忌廉,灑上綠茶粉,中間有星體狀的竹炭crumble。相比傳統厚實綿密的班戟,Doux的班戟空氣感十足,鬆軟得像海綿蛋糕。加上綠茶流心和忌廉,就令口感更軟綿綿。可惜味道的層次沒未夠到位,蛋味和綠茶不夠濃郁。
一邊吃,班戟漸漸染上湖藍色。法國藍玫瑰很誘人,像迷惑人期待著見證奇跡。食下去還是一貫的人造玫瑰香,濃郁卻令人黯然。是個有趣的甜品
茶及梨
茶及梨,一幅很美的畫。透嫩的啫喱麵在冰酒茶中閃閃發亮,燴梨沉浸當中,花瓣閑然地輕浮著,意景很美。碟邊上胡桃與黑朱古力塊是湖邊的基石,一抹竹炭卻把沉實的變得若隱若離。是廚師的用心,是藝術家的創意。眼球被喂飽了。
燴梨口感軟腍,伯爵茶的味道不突出,但與清甜的楓糖冰酒很配。啫喱麵是由鮮威廉梨肉和梨酒所製的份子料理,口感清新。以香脆的胡桃和黑朱古力相間來吃又是另一種滋味。

Doux, 店如其名, 是個gentle and sweet的小宇宙。
2016-02-10
凍竹炭朱古力
Affogato (Green Tea Latte)
茶及梨
2016-02-18 933 浏览
上年去試過呢間d甜品, 最令我再想返去食嘅係 Ruby Peach. 琴晚我哋經過想食甜品, 有人聽我講完個 Ruby Peach有幾特別,所以就帶佢上去試下.上到去見到個menu出咗好多新款甜品, 當中仲有Afternoon Tea Set, burger, pasta, 手工啤酒,好似café 咁.我哋order咗Ruby Peach 同 Honey Comb ~Ruby Peach $78上年我同我另外兩個friend食, 一放入口係分唔到係真peach定係假, 所以我highly recommend食Ruby Peach….點知琴日再試,已經唔再係之前咁, 食落去好peach syrup嘅味道,好假, 而且佢桃肉入面切開係有一個個細吼, 冇之前咁靚Honey Comb $88見到佢咁可愛,就比佢個樣呃咗….賣相ok, 最特別係佢個蜂巢 - 蜂蜜芝士, 口感似實嘅moose cake. 味道一般, 個蜂巢d吼係用平時包野嘅bubble wrap整,我地諗梗其實張bubble wrap乾唔乾淨旁邊嘅碎冰超凍, 味道酸酸, 好fresh嘅感覺, 但當碎冰同個蜂巢一齊食時, 味道就好似

Ruby Peach $78
Honey Comb $88
旁邊嘅碎冰超凍, 味道酸酸, 好fresh嘅感覺, 但當碎冰同個蜂巢一齊食時, 味道就好似d阿婆藥油味
見人哋d 食評話個蜂巢入面有流心蜜糖湧出, 但我唔見有囉, 成個蜂巢都係moose

最dirty 係佢哋d叉, 我拎咁多支,支支都dirty
我唔會再返去囉
2016-02-16
2016-02-05 1002 浏览
睇電視節目介紹過,終於簡左男友生日黎試下, 敢大幅的甜品畫, 晚餐真係有留肚黎食先食得晒,餐廳裝修走型格路線, 水泥地加工業風吊燈,因為食甜品畫,所以一定係坐吧台, 甜品包兩杯野飲,因為我怕太漏啦,食敢大份甜品,所以食咖啡,男友飲品個名就吾記得, 但味道係似燈沙冰,同佢個名一d都吾似,係吧台睇住甜品師一路畫, 一路介紹加上的果醬,配料係咩黎,記得最得意的係竹嘆蛋白餅,佢講個時其實就想拿黎試下,但緊係無敢做啦,全程畫左十分鍾左右啦,最後加埋個用液態氮整的分子雪糕,終於食得啦, 甜品師會等我地影夠相 , 先將朱古力球打碎,好細心啊, 敢就可以食到裡面的分子雪糕啦,餐墊上的薄脆要連同果醬食先好味, 吾係太乾身啦,所以食到後段吾夠醬,真係想問佢有無得加而個分子雪糕味本人真係吾多like, 用紫貝天葵 的花做,個名夠特別,但個味好似薰衣草個種怪怪的味,我情原食反簡單生果味啦, 本人真不懂享受佢的美,仲有食呢個甜品果然好新奇同好靚, 但以$298+10% 食一個甜品, 真係吾係人人會食,不過佢個畫過一段時間就會換主題,如果係約新識女仔黎食, 一定勁加分,因為佢環景燈光昏暗有情調,同食敢特別的甜品,
而個分子雪糕味本人真係吾多like, 用紫貝天葵 的花做,個名夠特別,但個味好似薰衣草個種怪怪的味,我情原食反簡單生果味啦, 本人真不懂享受佢的美,仲有食呢個甜品果然好新奇同好靚, 但以$298+10% 食一個甜品, 真係吾係人人會食,不過佢個畫過一段時間就會換主題,如果係約新識女仔黎食, 一定勁加分,因為佢環景燈光昏暗有情調,同食敢特別的甜品, 一定印象深刻
2016-01-11
$165 (宵夜)
庆祝纪念
生日
2016-01-28 1008 浏览
等左15分鐘,坐低點餐後,6個人點左三樣野食同埋二杯飲品,過左一陣侍應走埋黎話呢度係5樣野,要每人最少叫一樣野,同埋野食加飲品可以變做set ,野飲可以正價減20蚊,即我地而家係得3樣野,可以叫多3樣野,或者野飲收翻正價,只係叫一樣野就可以,咁我地選後者啦,佢即時黑面,態度好差,第一次黎左杯野飲,我地話錯,佢地黑面 話咁當佢聽錯law,唉咁講野食啦,呢個賣相幾靚呀,但食落唔好食,其實呢個甜品有D似蛋包飯,,只買樣,唔好食~呢個好似粒粒雪糕咁,但粒粒雪糕好食d,呢個唔多好味呢杯個拉花好差,好求其算最好味啦呢個只係朋友仔食,佢話味道麻麻仲有一樣冇影,冰仲多個茶記杯凍檸茶
話咁當佢聽錯law,唉咁講野食啦,
呢個好似粒粒雪糕咁,但粒粒雪糕好食d,呢個唔多好味
呢杯個拉花好差,好求其
算最好味啦
呢個只係朋友仔食,佢話味道麻麻

仲有一樣冇影,冰仲多個茶記杯凍檸茶

题外话/补充资料: 總括黎講呢間我唔會有第二次幫襯,末食已經受氣,最後仲要我同朋友仔傾偈時係我地中間收碟
2016-01-22
$80 (宵夜)
2016-01-26 872 浏览
今日同BB影完熊大,佢話想食Tea,我地就去左DOUX食個Tea set先黎個小食併盤,有炸雞啦,薯條同炸芝士最好食係個炸雞,有少少芝士包住,所以味夠濃,不過芝士條(杯後面啡色)就唔知想點了,用叉吉落去,喂出水既?即係炸老左啦,同埋冇乜味...所以食薯條算...再黎Teaset,我就吃了幾個咸點,但都係普普通通冇特別,但係又幾靚既,要講食既我會鐘意食個鬆餅同卷蛋BB叫左個Honey Comb,有隻Bee係上邊,用蛋整到似蜂巢,切開了蜂巢(蛋)之後會有流心蜂蜜流出,賣相味道都唔錯,少少甜又唔會太濃星空,以為有咩咁奇幻,我覺得係一杯藍色既雪碧,但好貴囉,要加36蚊

先黎個小食併盤,有炸雞啦,薯條同炸芝士
题外话/补充资料: 下次咪搞我
2015-12-06
2016-01-20 947 浏览
係旺角行街行到累就搵間餐廳食個下午茶鬆一鬆,今次揀左Doux。環境幾開揚,旁邊落地玻璃仲可以睇下景,可惜旺角只得樓景。3式芝士火腿帕尼尼包帕尼尼包表面有烤紋,表面酥脆,入面鬆軟,仲有D麥香。中間夾住火腿同半溶芝士,見到三色芝士既半溶狀態就已經流曬口水。芝士味道香濃,加埋旁邊熱辣辣既炸粗薯條,外脆內軟,我覺得非常好食。藍玫瑰花茶窩夫第一次試黑色既窩夫,原來係竹炭,不過竹炭味唔重,同埋窩夫口感偏軟,做唔到外脆內軟既口感,旁邊既藍玫瑰花雪糕有種淡淡的既玫瑰香,加埋充滿彈性又煙韌既啫喱同士多啤梨。Mocha下午茶就當然唔少得杯咖啡提提神啦,叫左杯Mocha,拉花拉得幾靚,咖啡味偏濃,可惜完全冇朱古力味,有點失望。餐廳主打甜品,適合假日黎嘆個下午茶或者夜晚黎個飯後甜品。

環境幾開揚,旁邊落地玻璃仲可以睇下景,可惜旺角只得樓景。

Mocha
Mocha
餐廳主打甜品,適合假日黎嘆個下午茶或者夜晚黎個飯後甜品