2017-10-19 378 浏览
Doux夜晚環境比較黑,由於係樓上關係,覺得都幾有情調,今次我就同朋友慶祝生日,鋪面枱同枱之間多空位,人唔算好多,坐得幾舒服,岩哂吹水haha-西西里開邊牛油龍蝦龍粉🦐🍝係相機食先既賣相啊😍原隻小龍蝦上,意粉用茄汁煮,酸酸辣辣的開胃,整體味道幾好食,正正常常,但依個價錢略嫌貴左d,因為都唔算好大份。-北海道輕煎帶子泡菜蜆肉意大利飯🥘依個意大利飯反而有驚喜😍🤤配搭特別,原來泡菜配意大利飯都幾夾架,不過真係有d辣,仲愈食愈辣😂😂但好滋味!意大利飯中間仲有唔少蜆肉,帶子都爽口。-雙層焦糖厚班戟配鐵觀音雪糕依個班戟唔係sell空氣感既,食落似食緊鬆軟既蛋糕咁。鐵觀音雪糕小小茶味,奶味濃啲,不過都幾特別,班戟連雪糕一齊食無過甜不得止,仲幾夾!我覺得幾好食架。最鐘意係班戟上面既焦糖脆脆!-最後係朋友既生日甜品,好多都好靚,完全係選擇困難症。最後簡左Ruby Peach,好精緻啊伴碟!😍😍桃味幾濃,裡面既慕絲都好好食,唔會太甜。
西西里開邊牛油龍蝦龍粉🦐🍝

庆祝纪念
生日
北海道輕煎帶子泡菜蜆肉意大利飯
Ruby  Peach
今日去旺角食晚飯食完朋友話彌敦道726號成棟大廈都好多嘢食去到最後揀咗呢間食甜品燈光較暗,感覺浪漫甜品menu 睇落好吸引😍最後我地每人揀左一個甜品Honey comb- honey lemon cheese mousse- honey fondant- molecular lady grey granita賣相好可愛,食落酸酸的加上旁邊既蜜糖一齊食酸酸甜甜Honey lemon cheese mousse 食唔出cheese 味,雖然好重lemon 味,不過無honey 味切開後見到入面有啲honey 流出黎,不過份量較少,食不出甜味怕酸既朋友未必鐘意呢個甜品Ruby peach-fondant ruby peach mousse- peach liqueur jelly- mint & rye crumble伴碟好靚一切開peach 樣既甜品就有好多peach liqueur jelly流出黎呢張清楚啲睇到甜品入面係點白色係peach mousse ,入面有peach liqueur jelly整個甜品有少少甜,桃味唔算濃烈反而伴碟既椰果同餅碎連埋主角一齊食覺得更有層次同口感而且無
今日去旺角食晚飯

Honey comb
- honey lemon cheese mousse
- honey fondant
- molecular lady grey granita

賣相好可愛,食落酸酸的
加上旁邊既蜜糖一齊食
酸酸甜甜
雖然好重lemon 味,不過無honey 味
怕酸既朋友未必鐘意呢個甜品

伴碟好靚

一切開peach 樣既甜品
就有好多peach liqueur jelly流出黎

呢張清楚啲睇到甜品入面係點
整個甜品有少少甜,桃味唔算濃烈
反而伴碟既椰果同餅碎連埋主角一齊食
覺得更有層次同口感
而且無咁膩!

Siphon fruit tea
甜品嗰陣見到可以加錢轉
Siphon fruit tea
都唔平,要加成$50
不過就係想試下有咩咁特別!
叫完侍應就拎左呢個過濾熱壺黎
然後起你面前沖

一開始底下既壺裝有茶
之後因爲下面有火燒住,
啲茶經過通道上左去上面嗰壺
上面嗰壺就有啲花同生果既
等全部茶蒸發灑上去,
侍應扲走個火

上面嗰壺啲茶就會慢慢流番落去
之後侍應就會扲走用完既壺同架
留番壺熱既花果茶俾客人享用

開頭諗住時間咁短,未必夠花果味
不過可能佢一早已經將啲茶出左味先
所以都好夠味
好香生果味
而且熱辣辣既好醒神!
不過呢款就無得加水再沖多次黎飲啦😛

👉🏻整體而已,甜品賣相,外形都好靚
絕對可以呃like📸
不過味道方面就無咁出色
女仔應該幾like ,男仔就見仁見智啦🤔
2017-10-19 256 浏览
2個女生傾計又好,男女拍拖又好,揀食飯地方最緊要唔好太嘈,可以傾到計,唔好俾人趕,朋友帶左我黎到Doux,算係旺角少有嘅好地方。餐廳內燈光有點昏暗,檯與檯之間唔算好迫,但亦唔係闊落,店員好有禮貌好友善 (讚)平日我都中意食菜,輕煎北海道帶子甘藍沙律,係好多菜啊!大大塊菜感覺好健康,甘藍菜亦冇苦澀味,帶子大大粒,面層煎得香,內裡軟林林,口感唔錯。黑松露什菌蝴蝶粉,一上檯。。咦。。咁細碟號,份量有點細喔!不過質素正喎。。黑松露味唔錯太濃,但非常creamy,松露亦令什菌鮮味提昇不少,蝴蝶粉口感係我愛嘅煙靭口感,可返兜(笑)經典漢堡,我地2個女仔單層夠食啦!估唔到係似脆豬仔包外觀,但實際上唔係果種口感,包包好軟好香,面層帶點少脆,唔會介損口,漢堡扒好juicy,好柔軟嘅肉質,真心好食。朋友試日本青梅西瓜梳打,咁配搭又幾得意喎,味道方面朋友話幾好味,到底又幾好味呢,我唔知啊,我冇飲,你地可以試下 (笑)我就試呢個Orange mango iced tea,唔算好甜,飲到橙同芒果味,唔會係假生果香精味,都好清新喔!我覺得呢到坐得舒服,唔會太嘈,冇限時,又冇俾人趕,推薦俾大家喔!

2017-10-18 1620 浏览
Doux 出左名d甜品好似幅畫咁,今日特意過黎食晚飯,其實重點係要食甜品的餐廳內燈光比較暗,好有情調店內唔太大,但亦好舒適,加上服務員超級有禮北海道帶子甘藍沙律帶子好soft表面微微的煎過!最近好多餐廳都會採用羽衣甘藍做食材,因為有食療功效,而餐廳用甘藍既份量都好多西西里開邊牛油龍蝦意粉隻龍蝦好有睇頭肉質亦好爽口煮得岩岩好,意粉係用蕃茄汁整,好香香草味,不過我覺得調味料落得重手左,黑椒太多烤伊比利亞黑毛豬鞍配黑醋蜜糖汁呢個黑毛豬鞍真係無得輸,肉質超嫩,呢塊豬鞍係好厚肉的,但食落一d都唔硬,好易就可以咀嚼到呢支手工啤酒好易入口,味道好輕身,好岩女仔飲竹炭朱古力顏色比普遍既朱古力特別黑,味道亦超級濃郁,係我鍾意既味道黎ga朱古力愛好者一定唔可以錯過呢個就係我想食既甜品之一,但實在太飽啦,肚皮只容許我叫一款呢款甜品叫lemon, 整個檸檬都食得,檸檬外皮係檸檬味既朱古力,中間係檸檬味既慕絲,加左天然既檸檬汁,好fresh,而且又好吸睛,成幅畫咁

餐廳內燈光比較暗,好有情調
店內唔太大,但亦好舒適,加上服務員超級有禮

北海道帶子甘藍沙律
帶子好soft

隻龍蝦好有睇頭
肉質亦好爽口

烤伊比利亞黑毛豬鞍配黑醋蜜糖汁
呢個黑毛豬鞍真係無得輸,肉質超嫩
,呢塊豬鞍係好厚肉的,但食落一d都唔硬,好易就可以咀嚼到

呢支手工啤酒好易入口,味道好輕身,好岩女仔飲
竹炭朱古力
朱古力愛好者一定唔可以錯過

呢個就係我想食既甜品之一,但實在太飽啦,肚皮只容許我叫一款

2017-10-17
2017-10-17 236 浏览
聽日無啦啦要上大陸開無聊會議,心情極度低落。求其行去公司附近食lunch。doux轉左新menu,本身想食沙拉,但天氣涼左,點左意大利飯,食暖野無咁凍,記得上次食既時候份量好多,今次前菜沙拉份量明顯少左,份量剛剛好。沙拉菜唔苦。是日餐湯三文魚意大利飯,切成條狀的三文魚比起大塊的易入口,白汁不太膩,意大利飯淋。食完夠哂飽。白桃紅茶,甜味剛剛好,好味道。不用另外加錢。西班牙黑毛豬,肉質柔軟,與燒汁一起食更惹味。薯仔好香脆。份量剛剛好。
是日餐湯

白桃紅茶,甜味剛剛好,好味道。不用另外加錢。
2017-10-17
午餐
2017-10-17 170 浏览
今日去旺角,想搵間樓上既西餐廳坐下,飲下咖啡。係樓下見到都幾多人排隊上去,就上左去一試!入到去,佢成層都係餐廳,環境仲要好靚。暗暗地又有街景睇!之後我同朋友就開始睇menu,發覺價錢都唔貴,賣相又幾靚,最岩dating!我同朋友就叫左兩個主菜,首先我叫左個burger!House burger經典漢堡 ($108)個burger有牛肉、煙肉、洋蔥、芝士、生菜等等。我食burger 最著重係舊牛肉。佢舊牛大約七成熟,而且表皮就趣岩岩好鎖住肉汁,一咬落去肉汁多到留出黎!第二重要就係個包,一定要夠趣佢個包係趣,但個質感再硬啲既話就perfect!伴碟仲有薯條,粗薯條,新鮮炸起夠熱👍🏻👍🏻👍🏻到第二樣主菜!法國活藍青口香檳忌廉汁意粉($138)青口我都算好中意食,但依個真係幾新鮮,好唔錯。由個口感可以感覺到個青口係僅僅熟,啲肉好飽滿,而且好香海鮮味!個意粉亦比青口既香氣感染到,有少少海水咸香加忌廉汁,又香又彈牙!之後我地食到飽,一人叫左杯飲品。依杯竹炭朱古力朱古力味夠濃,飲落有種好原始既木味!相信就係黎自竹炭。加埋佢上面既忌廉既甜味中和返,好飲好特別!另一杯係熱既特濃朱古力,朱古力味夠亦夠矖可
今日去旺角,想搵間樓上既西餐廳坐下,飲下咖啡。
係樓下見到都幾多人排隊上去,就上左去一試!
入到去,佢成層都係餐廳,環境仲要好靚。暗暗地又有街景睇!
我同朋友就叫左兩個主菜,首先我叫左個burger!
House burger經典漢堡 ($108)
個burger有牛肉、煙肉、洋蔥、芝士、生菜等等。
伴碟仲有薯條,粗薯條,新鮮炸起夠熱👍🏻👍🏻👍🏻
到第二樣主菜!
法國活藍青口香檳忌廉汁意粉($138)
之後我地食到飽,一人叫左杯飲品。
依杯竹炭朱古力
另一杯係熱既特濃朱古力,朱古力味夠亦夠矖可愛!
之後就到甜品!Ruby Peach!($88)
望落真係好似成個桃咁,一切開,更加似!
佢有一層moose 去仿返個果肉,中間仲係流心既桃醬!
有少少甜,中意食桃既朋友必食!

2017-10-04 246 浏览
今日相約好友食晚飯, 由於好久冇見面, 想同好友過一個特別嘅晚上,開開心心食晚飯,靜靜哋咁傾下計, 所以今晚藉著朋友嘅介紹,來到一間位於旺角嘅樓上餐廳 ~ Doux, 朋友話呢間Doux地方寬敞,氣氛羅曼蒂克, 好有情調, 食用時間冇限時,大部分客人都好斯文,只會細細聲講嘢,唔會騷擾到隔離,係一個傾計嘅好地方。Doux 處於旺角彌敦道726號嘅大廈,地點非常易找, 大廈內有三部𨋢,要上位於18樓全層既Doux絕無難度。 我和好友一上到Doux門口, 發現這裡真的好寬敞,而友善嘅餐廳侍應即上前迎接,並安排我們坐於窗口位置, 從窗口可一覽無遺看到熱鬧的旺角, 個view真係好靚,再加上昏暗柔和嘅燈光,給人一種恬靜而舒服嘅感覺。 當我們坐下後,餐廳侍應拿了一個籃子給我們,方便我們存放手袋, 真的服務週到。我們看一看餐牌,餐牌整理得好好,好多食物都附有相片, 每一款都好吸引人,幸好我和好友都係一個有主見嘅人,好快就可決定食咩食物。首先我們選了兩杯特飲 :1. 日本青梅西瓜梳打($56) ~ 有一粒日本青梅加上梳打水及幾塊薄荷葉,最特別係有幾粒已預先切好及雪好嘅西瓜粒, 酸酸甜甜好醒胃, 解去了

首先我們選了兩杯特飲 :
1. 日本青梅西瓜梳打($56) ~ 有一粒日本青梅加上梳打水及幾塊薄荷葉,最特別係有幾粒已預先切好及雪好嘅西瓜粒, 酸酸甜甜好醒胃, 解去了不少食物上嘅油膩感。
2. 薰衣草椰青檸檬冰($56) ~ 有清甜嘅椰青水,清新嘅檸檬香氣,加上清香而獨特嘅薰衣草味,好有寧神舒暢嘅感覺。
最重要係兩杯飲品除咗好飲之外,外觀别緻,好靚, 非常吸晴。

之後兩款主菜陸續上枱, 西西里開邊牛油龍蝦意粉 ($158)~ 牛油龍蝦鮮甜味美,肉質爽滑,意粉條剛好熟,龍蝦牛油為意粉添加鮮香滋味, yummyyummy

。 雙層經典漢堡 ($148)~ 打孖上嘅牛味特別濃郁,鬆軟亦豐厚多汁, 配合埋芝士,煙肉及清新蔬菜, 仲有外脆內軟嘅黃金薯條, 非常滋味誘人。

好多人成日話女人起碼有兩個胃,一個係消化主菜嘅,一個係消化甜品嘅,這個說法是真的,雖然我倆食到好飽,但這裏的甜品實在太吸引人,我們忍不住叫了一個 ~ Ruby peach($88) ~ 係一個以桃子為主題嘅甜品,紅色球體係桃子流心慕絲蛋糕, 一切開, 桃味香氣溢出, 配合軟滑既慕絲及鬆軟嘅蛋糕, 酸甜交錯,口感非常豐富, 最令人意想不到的是,除了桃子流心慕斯蛋糕外, 碟邊嘅伴碟食物都好好味, 有桃子汁嘅啫喱,鬆脆嘅麥餅,有幾粒花朵形嘅糖果, 這個甜品除了口感一流之外,更加係一幅好靚嘅圖畫,真係有唔捨得食嘅感覺。

我們一邊吃一邊傾計真係好開心,而這個時候好多客人亦都一一進入餐廳,但餐廳並無因為這個原因而催促我們埋單。
我身為一個為食兵團, 食過無盡美食 ,而西餐亦食過無數次,但這間餐廳畀到一種好有heart嘅感覺給我,當然他們是做生意的, 食物整得好食才能賺錢, 不過在賺錢之餘, 餐廳希望能將美食帶畀客人而令客人有快樂既感覺,我是感覺到的,除了我之外我都聽到我隔離嘅兩張枱都是不停讚美,而且每一位客人離開時都是笑著走的。
下次我都要帶我老公過來,浪漫一番,享受美食。
2017-10-03
  • 雙層經典漢堡
  • 西西里開邊牛油龍蝦意粉
  • Ruby peach
2017-10-04 202 浏览
今次來到位於旺角726 十八樓的Doux。食西餐的地方。店鋪裝修浪漫有情調,燈光昏暗,令人放鬆。餐牌彩色設計,有食物相片較為吸引,中英對照,方便不同客人點餐。龍蝦意粉,賣相吸引,份量適中。用上半隻龍蝦,肉質彈牙,不錯。加上番茄醬十分開胃。黑毛豬豬胺,不全有一般的羶味。配上大量蔬菜同和油膩感。配上特製醬汁更添一份層次。完整的晚餐,當然不能少了刮品才完美的句號。今就點了檸檬特色甜品,賣相吸引精緻。味道清新,不會太甜。特飲也有特別,煙霧效果,增添視覺享受。

今次來到位於旺角726 十八樓的Doux。
食西餐的地方。

店鋪裝修浪漫有情調,燈光昏暗,令人放鬆。

餐牌彩色設計,有食物相片較為吸引,
中英對照,方便不同客人點餐。

龍蝦意粉,賣相吸引,份量適中。
用上半隻龍蝦,肉質彈牙,不錯。
加上番茄醬十分開胃。

黑毛豬豬胺,不全有一般的羶味。
配上大量蔬菜同和油膩感。

配上特製醬汁更添一份層次。

完整的晚餐,當然不能少了刮品才完美的句號。
今就點了檸檬特色甜品,賣相吸引精緻。
味道清新,不會太甜。

特飲也有特別,煙霧效果,增添視覺享受。
2017-10-01 284 浏览
和好朋友慶祝生日, 見這裡有靚景, 甜品又精緻所以就揀這裡!旺角有這樣的夜景都很少有餐牌款式多先點了烤伊比利亞黑毛豬鞍配法式黑醋蜜糖汁黑毛豬鞍肉質超軟熟又厚身, 肉味香濃, 配上黑醋蜜糖汁真的超好吃再來西西里開邊牛油龍蝦意粉很大隻龍蝦, 肉質彈牙, 吸收晒牛油香味, 更鮮甜最後當然叫款甜品啦, 款款都很吸引很別緻我們揀了Honey Comb, 很可愛的蜜蜂.是cheese mousse, 下層是檸檬蜜糖味的碎冰, 很特別這裡環境舒服, 價錢又不算太貴, 值得再來啊!
和好朋友慶祝生日, 見這裡有靚景, 甜品又精緻
所以就揀這裡!

旺角有這樣的夜景都很少有
餐牌款式多
先點了烤伊比利亞黑毛豬鞍配法式黑醋蜜糖汁
再來西西里開邊牛油龍蝦意粉
很大隻龍蝦, 肉質彈牙, 吸收晒牛油香味, 更鮮甜
西西里開邊牛油龍蝦意粉
最後當然叫款甜品啦, 款款都很吸引很別緻

我們揀了Honey Comb, 很可愛的蜜蜂.
Honey Comb
這裡環境舒服, 價錢又不算太貴, 值得再來啊!
Honey Comb
一、兩年前曾經和朋友來過Doux吃下午茶,那時便感到這裡面積非常寬闊,環境非常舒服。這次和男朋友選擇晚餐時分再來,環境依然不變,但昏暗的燈光額外增加了浪漫氣氛。門口擺放著各式各樣的啤酒瓶都增添了一份設計感。以前只知Doux的甜品出名精緻漂亮,意想不到原來除了甜品外,其實食物的選擇也非常豐富---Main Course有Burger🍔、Risotto、Pasta🍝等等...飲品除了女孩子喜歡的各種色彩繽紛的特飲、特色熱飲之外🍹...男士也有多種口味的手工啤可以選擇🍻當然也少不得Doux最引以為傲的各種精緻甜點🍰男友大食,首先我們就挑了這個雙層經典漢堡($148),整個Burger又大又高,女孩子自己食一定會投降。滿滿的配料快要溢出來,Bacon、厚厚一塊牛肉、芝士等較油膩的配料搭配著紫洋蔥、番茄、生菜,非常豐富。牛肉極Juicy,一咬下去肉汁口中爆開,牛味很濃郁。而搭配的炸薯條鬆脆香口,吃完都飽了一半。另外我們叫了一道北海道輕煎帶子泡菜蜆肉意大利飯($138),Risotto向來是我至愛,但坊間食開都是用Cream、龍蝦汁等烹調,味道較單一。Doux這裡卻畫龍點睛地嘗試加入泡菜,整道Ri
門口擺放著各式各樣的啤酒瓶都增添了一份設計感。
男士也有多種口味的手工啤可以選擇🍻
當然也少不得Doux最引以為傲的各種精緻甜點🍰
另外我們叫了一道北海道輕煎帶子泡菜蜆肉意大利飯($138),Risotto向來是我至愛,但坊間食開都是用Cream、龍蝦汁等烹調,味道較單一。Doux這裡卻畫龍點睛地嘗試加入泡菜,整道Risotto微辣略帶泡菜酸味,解了Risotto一向的飽膩感。
而且每口飯都帶有蜆肉,又鮮又有口感。帶子也非常甜嫩,完全沒有雪味。

男友的Matso's Lychee啤酒($60),酒味不會特別重,很香荔枝味道,很解油膩。

這杯是我的薰衣草椰青檸檬冰($56),顏色真是漂亮得不得了,底一層是迷幻紫的薰衣草醬,配上椰青水有種琥珀配紫水晶的感覺,味道酸酸咪咪,很清新。

食完正餐,怎麼也不能忽略了甜點,Lemon Yogurt Mousse,Pineapple Verbena Granita 搭配著Almond Crumble($98),這道造型可愛的甜品真是極度吸睛。

把檸檬敲開,外面黃色一層是檸檬味巧克力,裡面就是檸檬乳酪慕斯,口感Creamy又帶有檸檬清香。而菠蘿格蘭尼的菠蘿味不是很重,味道較清淡。這道甜品是養眼勝於味道,女孩子可以叫來拍個照也是不錯的!

整體而言,Doux真是旺角鬧市中的一道清流呢,有格調又有創意,環境極舒服,食物質素也很不錯。
2017-09-21
  • 北海道輕煎帶子泡菜蜆肉意大利飯
  • 薰衣草椰青檸檬冰
  • 雙層經典漢堡
2017-09-29 3029 浏览
在旺角鬧市,車水馬龍,人頭湧湧,在街上行一圈,已感到透不過氣,心內只想趕快找過地方吃過悠閒的午餐。去到彌敦道這座有多間餐廳的大廈,便選擇了到18/F的西餐㕔去,𨋢門打開,先看到餐廳的開放式廚房,再向內望,便看到窗外的街景,感覺開揚寧靜,和剛剛在鬧市的喧鬧完全不一樣。午巿套餐除主菜外,還包括沙律、餐湯、咖啡、茶或白桃冰茶,午市免加一服務費。沙律沙律份量一般,沙律菜新鮮,上面還有三片煙鴨胸,沙律醬汁味道清新,是一個不錯的開胃沙律。餐湯這是一個洋蔥煙肉忌廉湯,忌廉湯不算太幼滑,味道也不夠濃。香煎鯛魚配特色飯($88)魚柳很大片,是沒有皮的,而且比較薄身,有小小失望,幸好味道調得很好,煎得香脆,加上魚柳上的蕃茄莎莎的酸甜味令魚肉味道更豐富,值得一讚反而是配角,特色飯,鮮黄色的香飯是加入香料煮成,很香而且飯煮得很亁身。烤西班牙黑毛豬($108)這個烤黑毛豬,一上枱看到顔色,以為是牛扒,因為顏色很深色,而且應該是豬柳部分,份量也不算大,而且比較薄身,味道亦較鹹。薯條也不夠脆。可能是午餐關係,價錢比較平,所以要求也唯有調低,正所謂一分錢 一分貨。白桃冰茶這個冰茶充滿桃香,加入冰塊,透心涼,夏日消暑佳

餐湯

餐湯

這是一個洋蔥煙肉忌廉湯,忌廉湯不算太幼滑,味道也不夠濃。

香煎鯛魚配特色飯($88)

香煎鯛魚配特色飯

烤西班牙黑毛豬($108)

烤西班牙黑毛豬

白桃冰茶

這個冰茶充滿桃香,加入冰塊,透心涼,夏日消暑佳品。

咖啡

咖啡

配合窗外景色,悠閒地完成午餐。

枱上放了水樽和餐具
2017-09-26
香煎鯛魚配特色飯
2017-09-26 237 浏览
CP值真係好高!點解禁講,因為不論餐廳既地理位置,環境,服務及食物質素,都好高質呢間餐廳,絕對適合多種情況去食,又例如 : 三五知己去食個飯,舒舒服服禁傾下計,情侶撐枱腳或慶祝紀念,又或者鬧市中靜靜地嘆下野飲,真係乜都得佔地全層既佢,一出𨋢就見到佢既名同入口位置架啦就係岩岩門口一轉個彎,一入到餐廳,你就會見到呢個非常開陽,半落地大玻璃既旺角鬧市靚景!雖然都係得高樓大廈睇,不過當日大約1830上到餐廳,餐廳第一下比我既呢種舒服恬靜既感覺,同係下邊條街,繁華熱鬧既感覺,形成一個強烈既對比當日小編同友人就被安排左係窗邊既位置,真係不得了枱與枱之間既位置都唔會太窄,坐得相當舒適真係只係個環境,都已經值回票價暫時將個靚景放埋一邊,睇睇食乜先餐牌既設計都幾鮮明,中英對照,餐廳推介嘅款式,就會有圖片輔助所以都幾吸引你去叫架輕煎北海道帶子甘藍沙律 - $128第一樣先黎既,就係呢個沙律,小編睇個名見佢幾特別,所以就叫左佢了佢嘅擺盤賣相都好唔錯,餐廳亦都使用比較少見嘅甘藍菜用作沙律既用菜。小編第一次食呢一個菜,感覺都幾得意新穎,因為甘藍菜嘅口感,相對比較硬,蔬菜既味道亦唔會太強烈,所以,配合埋其他嘅配菜

佔地全層既佢,一出𨋢就見到佢既名同入口位置架啦

當日小編同友人就被安排左係窗邊既位置,真係不得了
枱與枱之間既位置都唔會太窄,坐得相當舒適
真係只係個環境,都已經值回票價

暫時將個靚景放埋一邊,睇睇食乜先
所以都幾吸引你去叫架

輕煎北海道帶子甘藍沙律 - $128

小編第一次食呢一個菜,感覺都幾得意新穎,因為甘藍菜嘅口感,相對比較硬,蔬菜既味道亦唔會太強烈,所以,配合埋其他嘅配菜,例如提子,合桃,番茄仔等等,所以同時提升咗甘藍菜嘅口感同味道,成個菜非常之配合
如果想將整個味道再出一點,可以加埋旁邊一同提供嘅黑醋汁
酸酸甜甜,非常開胃

再加埋煎香左嘅帶子,大粒,口感一流,用來做前菜,真係非常好味,非常開胃

西西里開邊牛油龍蝦意粉 - $ 158

其中一道主菜上枱喇,就係呢個開邊龍蝦意粉
單單只係佢既賣相,就已經好吸引,睇落已經覺得好食
本身都以為佢個份量唔大,不過一打開隻開邊既龍蝦,其實意粉既份量都幾多,重要大量落重蕃茄,岩曬蕃茄控既朋友

味道方面,呢隻開邊既龍蝦都幾大隻,肉質鮮嫩,帶有少少蕃茄醬,唔太濃,重點係隻龍蝦竟然有膏!
呢個係幾有驚喜既
整體成個pasta既感覺都好好,岩曬2至3個人分享食。

另外一個主菜就係黑毛豬鞍
佢既全名係。。。烤伊比利亞黑毛豬鞍配法式黑醋蜜糖汁
價值$268既佢,可能賣相唔係太大驚喜,不過味道就好掂

肉質鮮嫩,經過調味後仍食到啖啖鮮豬味,點埋配合得好好既黑醋蜜糖汁,真係將個黑毛豬既味道再突出d
絕對岩曬鍾意啖啖肉,唔想太heavy,又唔想食雞同牛為主既你

飲品方面,小編就叫左呢杯幾特別既凍竹炭朱古力 - $48
其實餐廳既食物上枱時同Menu既相片照都好相近,唔會話圖文不符,而飲品都唔例外
少少既oreo曲奇加係大量既cream係上面,先飲一啖非常非常濃厚既朱古力,再搞均上面既cream,heavy得黎,但真係好好飲,同平時既朱古力完全唔同,就算杯野有冰,都真係唔會令到佢淡左,可想而知

最後最後,用個當時就黎太陽落山既靚景做個總結
小編覺得呢間餐廳係用心製作食物既,價錢同質素成正比,加上個環境,真係起碼係令你舒舒服服禁食一餐好既西餐
大家不妨試試佢呀
不過都最好book定位先!
2017-09-26 183 浏览
旺角係全世界密度最高的地方,一般我去旺角食飯多數都係食快餐店,例如老麥或老肯呢啲餐廳,再唔係就去食雞煲或者打邊爐等等,但又係經食家友人介紹之下去咗食西餐,心諗旺角食西餐,多數都賴嘢。餐廳位置係彌敦道726号19樓,唔難搵的,一上到去,環境好靚,燈光光暗度調得剛剛好,好有feel。食物方面,頭盤帶子沙律,帶子同菜都好新鮮,兩樣都好爽口,加埋特制個醋,絕配!第二度菜係青口意粉,青口都好新鮮,意粉入晒味,好正!burger好好食!薯條剛炸起,熱辣辣!飲品係花茶,好特別,好香水果味!

第二度菜係青口意粉,青口都好新鮮,意粉入晒味,好正!

burger好好食!薯條剛炸起,熱辣辣!

飲品係花茶,好特別,好香水果味!

2017-09-22 291 浏览
剛開張不久來過,轉眼已有一段時間。上次試過摸門釘,今天終於成功再來一趟。 未進門,己看到門口擺放著各式各樣的啤酒樽。原來除了甜品,現在還主打手工啤酒。 時間尚早,還可以欣賞旺角的黃昏,超美呢! 手工啤選擇很多,我們也不禁想試試。 來自德國的Allgauer Helles Weissbier入口輕盈,帶點果香。 St. Peter's Organic Ale以井水釀製,入口先來一股清新,濃濃啤酒花味隨之而來。 味道較濃,對某些人來說會有點苦,但我蠻喜歡。 意粉軟硬適中、彈牙,與惹味的香檳忌廉汁配搭出色,夾埋青口,更加美味。若青口再肥美點、鮮味點,就perfect。 黑毛豬鞍超有份量,厚厚的又keep住juicy。肉味香濃,不用點醬汁也夠味。但可能太厚身,有點難切,吃得有點狼狽。配菜也夠新鮮,輕輕煎後很爽脆,平衡了肉的膩感。 我最期待的甜品環節到了!選了近期當造的桃momo 擺碟超美,完全不捨得破壞它呢⋯⋯伴碟的有脆餅、蒟蒻,還有meringue 不同質感為Ruby Peach帶來更豐富的口感。 把桃切開,除了幼滑的桃味mousse外,還有流心桃醬呢!加上薄脆外層,一次

時間尚早,還可以欣賞旺角的黃昏,超美呢!

Allgauer Helles Weissbier
手工啤選擇很多,我們也不禁想試試。

St. Peter's Organic Ale
味道較濃,對某些人來說會有點苦,但我蠻喜歡。
藍青口香檳忌廉汁意粉
若青口再肥美點、鮮味點,就perfect。

烤伊比利亞黑毛豬鞍

配菜也夠新鮮,輕輕煎後很爽脆,平衡了肉的膩感。

我最期待的甜品環節到了!選了近期當造的桃momo

不同質感為Ruby Peach帶來更豐富的口感。

Ruby Peach
把桃切開,除了幼滑的桃味mousse外,還有流心桃醬呢!加上薄脆外層,一次過嚐三種口感,桃味十足。

喜歡它甜中帶酸,做飯後甜品一點也不滯
藍青口香檳忌廉汁意粉
2017-09-17 2754 浏览
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。DOUX.桃色誘惑。✰•*˚ ✿✿舌尖上的DOUX✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 到旺角SHOPPING,晚上由朋友發辦 帶到一家歐式CAFE,想不到旺角區也有這樣有情調的高質CAFE 主菜與甜品的設計,都令人感覺到店主的誠意 西西里開邊牛油龍蝦意粉 Pasta sicily lobster 半隻份量的龍蝦,開邊看到極強大的蝦籽與厚肉 意粉充滿彈性,用了多種鮮蕃茄與茄醬調味 因此令龍蝦特別鮮美,不得不說,蝦肉鮮甜,連鉗子的肉都是香鮮的 烤伊比利亞黑毛豬鞍配法式黑醋蜜糖汁 Grilled lberico portk saddle with france style honey balsamic sauce 厚肉的黑毛豬鞍確是啖啖豬香肉味 黑醋蜜糖汁帶微甜微酸,令豬肉的味道更添層次 要點讚烤紅薯這個配菜,不但沒有烤乾而且甜度高,實在太好吃了 甜品:烤蘋果奶酥 Ruby peach 層次豐富的甜品mousse+jelly+crumble 帶來桃色

雜感女生 好味日記
˚*•。DOUX.桃色誘惑。•*˚
✿✿舌尖上的DOUX✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

到旺角SHOPPING,晚上由朋友發辦

主菜與甜品的設計,都令人感覺到店主的誠意

Pasta sicily lobster
半隻份量的龍蝦,開邊看到極強大的蝦籽與厚肉
意粉充滿彈性,用了多種鮮蕃茄與茄醬調味

厚肉的黑毛豬鞍確是啖啖豬香肉味
黑醋蜜糖汁帶微甜微酸,令豬肉的味道更添層次
要點讚烤紅薯這個配菜,不但沒有烤乾而且甜度高,實在太好吃了

甜品:烤蘋果奶酥 Ruby peach
層次豐富的甜品mousse+jelly+crumble
帶來桃色誘惑,每一口都有甜美的感覺

不但視覺好,味道更好

手工啤一啤:Floris Chocolate
朱古力手工啤,入口是濃香的朱古力氣息
帶有雲呢拿的味道,啤酒味不苦,味道甜得來柔和

口腔內有高度的朱古力味道,非常適合初嚐手工啤的女生

芒果香橙冰茶 Orange Mango Iced Tea
清爽的香橙味道,底層味道更甜,是喝芒果肉的感覺

啖啖都很清爽,很適合夏天的特飲

小評:
味道:★★★★☆