2018-08-31 133 浏览
今日同朋友慶祝生日~食飯跟住睇戲~ 上openrice見到都幾多正評~就book左上黎試下~上到去8點,都8成滿,燈光偏暗,待應安排左我地坐窗邊,原來旺角既夜景係幾靚架wo~因為得2個人,我又食左少少野,所以都唔敢點太多。朋友點左西西里開邊牛油龍蝦意粉~個意粉係蕃茄汁~酸甜的好match個龍蝦~意粉不太軟,剛剛好~d 汁都好掛到上個粉度~但個分量唔多!如果肚餓就一定唔夠!你睇佢下面拍埋去小食拼盤就知佢唔係好大碟~小食拼盤入面有炸蝦,炸雞、沙律、芝士同薯條個炸雞好唔錯!d肉仲好juicy! 唔會好膩!個炸芝士無拉絲,不過外脆內軟~好好味!生日又無買蛋糕~所以就點左個甜品~係menu見到Honey Comb有隻蜜蜂幾靚咁就叫左~ 但其實我都係唔知佢係咩黎既~一上枱個朋友都即刻相機食先~好靚啊! 黃色既Honey lemon cheese mousse有蜂巢既形狀~食落好Fresh,雖然成舊都係mousse但唔會好膩,同埋側邊有d個口感好似雪糕?雪芭?既野,好似係granita?!令到個甜品食落好fresh~唔會話得個甜字~可惜我地要趕去睇戲,食左1個鐘都無就走了,其實呢度環境氣氛都好,下次
因為得2個人,我又食左少少野,所以都唔敢點太多。
朋友點左
西西里開邊牛油龍蝦意粉~

個意粉係蕃茄汁~酸甜的好match個龍蝦~
你睇佢下面拍埋去小食拼盤就知佢唔係好大碟~
小食拼盤入面有炸蝦,炸雞、沙律、芝士同薯條
炸雞好唔錯!d肉仲好juicy! 唔會好膩!

個炸芝士無拉絲,不過外脆內軟~好好味!

生日又無買蛋糕~所以就點左個甜品~係menu見到

可惜我地要趕去睇戲,食左1個鐘都無就走了,其實呢度環境氣氛都好,下次可以再黎試下其他甜品~
2018-08-30 146 浏览
一個人午餐,行來行去,唔知食咩好,巧遇樓下有姐姐派發傳單,午市套餐又幾吸引,於是上去18樓一試。上到去環境不錯,一幅幅大型落地玻璃,雖然景觀一般,但那開揚的感覺很是放鬆,牛扒一向我至愛,西冷8安士有沙律,湯及飲品,這個套餐都好抵食,牛扒叫5成熟,不需5分鐘湯及沙律便到。先講講湯及沙律,湯只是一般的不是太過突出,反而沙律有驚喜,新鮮,有香濃的沙律醋加小小小小辣味,好開胃,到主菜西冷牛,當然不是一級貨,但以這價錢來講絕對值,肉質有口感,肉汁是滿滿的加上獻汁上的配搭一流,唯一失手左變左7成熟,但不影響感覺,因我5成,7成,都啱。返而伴碟的薯蓉十分好味,如有得只叫薯蓉,我應該會叫一份來食。整體來說環境,價錢及食物質數都是中上,下次午餐又有多個選擇。

返而伴碟的薯蓉十分好味,如有得只
叫薯蓉,我應該會叫一份來食。
整體來說環境,價錢及食物質數都是
中上,下次午餐又有多個選擇。

2018-08-27
2018-08-28 116 浏览
星期五請左假休息,plan左去旺角shopping 買下3,所以順便係旺角book左間餐廳食lunch.我同男朋友2點去到都仲有好多人食緊,我地亦好好彩有window seat. 不得不讚佢既裝修幾優雅,最正係有落地大玻璃,望到旺角景,只可惜果日小小陰天.我地叫左2個set lunch, 分別係烤雞同西冷. 跟餐仲有餐湯,前菜同餐飲,食到好飽😂餐湯係南瓜湯,金黃色的湯配上小小忌廉,酸酸甜甜的味道好開胃. 呢杯白桃茶桃味濃濃,就算再多既冰都冇減少佢的味道,甜甜地易入口西冷叫左5成熟,幾juicy,有咬口,唔會煮得太硬身.我比較鐘意烤雞,火喉岩岩好,烤雞雞皮小小脆,唔會太燒焦,亦唔會太淋, 加埋個烤醬更正👍🏻

西冷叫左5成熟,幾juicy,有咬口,唔會煮得太硬身.

2018-08-20
2018-08-28 138 浏览
好耐冇嚟過旺角! 雖然話旺角多嘢食, 但當你身處旺角時你又會諗到頭都大埋.....因為太多選擇! 不過如果要有靚景同有質素嘅餐廳, 其實又唔係好多。近排見好多朋友都去726呢棟大廈搵食, 於是我又黎8下!通常佢地都係去SKY 726, 不過我反而想試左其他先, 所以今次揀左DOUX, 順便同朋友慶生!雖然安排唔到窗邊位, 但感覺好闊落, 以7點鐘左右黎講, 都幾多人, 好彩我都早左幾個鐘BOOK! 燈光偏暗, 都叫做有D氣氛咁我朋友應該幾鐘意!打開MENU, 都幾多選擇! 睇相片就好吸引了, 唔知實物係咪一樣呢! 所以都揀左D比較穩陣既食物先! 頭盤我地揀左個北海道帶子甘藍沙津, 主菜揀左經典漢堡同黑松露什菌蝴蝶粉。北海道帶子甘藍沙津好快已經上枱, 色彩好靚!! 帶子有2粒, 煎得剛剛好! 醬汁亦調配得恰到好處, 仲有我最愛既羽衣甘藍, 份量好多呢! 呢個沙津有85分!之後好快就上埋黑松露什菌蝴蝶粉, 冇肉既情況下要取悅我係幾有難度。講下個汁先, 做得好唔錯, 唔會太咸同太漏, 但黑松露既香氣好出, 蝴蝶粉軟硬度亦岩岩好! 呢個都有85分!再黎埋個經典漢堡, 估唔到都幾大份! 薯條係我

我朋友應該幾鐘意!

再黎埋個經典漢堡, 估唔到都幾大份! 薯條係我鐘意果種粗粗地, 漢堡入面塊牛好正! 絕對可以ENCORE!
呢個有90分!

最後, 我係我朋友黎之前已經叫定個signature 甜品RUBY PEACH同佢慶生! 唔止賣相一流, 入面個流心桃味既醬仲要好好味, 唔太甜之餘有少少酸味, 幾清新!

今晚可以講係幾滿意, 起碼性價比高, 唔似得觀塘工廈某d餐廳咁,收到貴一貴,但比d低質素既食物比顧客,食到人一肚氣。

呢間餐廳會再encore!

2018-08-27 271 浏览
Doux非常旺場,即使係平日晚上,都座無虛席!八點左右,餐廳差不多全滿,有興趣記得預先訂位!煙三文魚沙律 $98中間的煙三文魚卷成玫瑰花,配合紅色的士多啤梨, 綠色和紫色的沙律菜,顏色繽紛,賣相當吸引!煙三文魚份量不少,沙律菜新鮮爽口,還有香脆可口的合桃果仁,配合酸酸甜甜的黑醋,非常開胃!而且餐廳好細心,將黑醋分開上,客人可按照個人喜好加黑醋入沙律中!法國活藍青口香檳忌廉汁意粉 $138藍青口好鮮甜嫩滑,而且清洗乾淨沒有沙,份量都不少!讚!配合香檳忌廉汁,更加提升左藍青口的鮮味和口感!意粉吸收了藍青口和忌廉汁的精華,十分美味!House Burger $128厚身的漢堡扒,非常軟滑,多肉汁!配上惹味的洋蔥和香濃的芝士,絕對是經典配搭!粗薯條即叫即炸,香脆熱辣,不錯!Ruby Peach $98賣相非常吸引,當然要相機食先,超呃like呀!哈哈!外層係薄脆的白朱古力,中間係桃味的mousse,最內層係流心的桃味果醬!

煙三文魚沙律 $98

法國活藍青口香檳忌廉汁意粉 $138
藍青口好鮮甜嫩滑,而且清洗乾淨沒有沙,份量都不少!讚!

配合香檳忌廉汁,更加提升左藍青口的鮮味和口感!
意粉吸收了藍青口和忌廉汁的精華,十分美味!

House Burger $128
厚身的漢堡扒,非常軟滑,多肉汁!
配上惹味的洋蔥和香濃的芝士,絕對是經典配搭!
粗薯條即叫即炸,香脆熱辣,不錯!

Ruby Peach $98
賣相非常吸引,當然要相機食先,超呃like呀!哈哈!

2018-08-27 90 浏览
😀早早預約了星期六的假期來試試Brunch,Brunch Set時間大約是12:00pm至5:00pm咁上下啦!好方便餐廳喺旺角中心對面位置,大廈搭上18樓都到達,上到去冇window seat😱一早預約左都冇,冇辦法啦!等左陣有人食完走,我地兩人就搬到window seat坐低,先點餐,叫左1個意大利飯,好香濃入味好值得叫啊!😍😋另外一份bbq 豬排骨就冇咩特別,肉很淋身,反而配菜嘰薯條好好味啊!😋仲未夠飽,再叫多個漢堡包set😂牛肉好juicy,其他包啊!沙律就一般啦!飲品方面叫左熱咖啡同森林果茶,兩樣都唔使另外加錢!現在記得才發現原來有1杯野飲冇叫到添😱😱不過算啦!果壺森林果茶都已經飲飽啊!😀會再去嘰下次,但都有陣油煙味,因為可能都係openrice kitchen,當天窩夫機壞左冇黎到藍玫瑰窩夫雪糕,仲要張單收左我錢,不過好在我有睇單,改返啱嘰單我先埋單啊!😁
加錢嘰特飲品
BBQ 豬排骨
漢堡包
熱coffee ☕
2018-08-27 83 浏览
今日放工同朋友黎到呢間方便又就腳既餐廳,Doux就係旺角站b3出口,行多幾步就到,餐廳係18樓,坐係窗口位就可以一邊欣賞旺角夜景,一邊享受晚餐啦!黎到拎到位等入夜~餐廳環境好令叫翻個沙律食下先啦!Doux既煙三文魚沙律真係整得好靚,賣相好吸引,三文魚又新鮮,見到都想試啊!正餐我就要左個經典漢堡,呢度既招牌菜啊,分量十足,漢堡入面既牛肉超厚,多汁,蔬菜又新鮮,薯條炸得好脆跟住重有呢個青口香檳忌廉汁意粉,成個意粉鮮味,忌廉汁又濃厚最後重叫埋呢個火柴甜品,火柴盒既蛋糕再加埋側邊既火柴曲奇,又好食造型又有創意望住個天逐漸變黑,真係好正

黎到拎到位等入夜~

餐廳環境好令

跟住重有呢個青口香檳忌廉汁意粉,成個意粉鮮味,忌廉汁又濃厚

望住個天逐漸變黑,真係好正
2018-08-27 177 浏览
今晚同友人黎到位於近太子的一間西餐, 叫DOUX, 搭上去, 就見到大大的門面!! 我地6:45黎到, 鋪頭唔算好大, 人唔太多, 被安排坐在窗口位, 可以俯瞰彌敦道, 景觀一流!餐牌的設計好靚, 我地揀左:三文魚沙律竟然有6片煙三文魚咁多,配合新鮮菜、脆口合桃,香甜蕃茄仔片及士多啤梨片,好清新好開胃。House BurgerBurger 好大個,塊漢堡又厚又juicy, 配合特製的醬,好夾,口感好。薯條香脆可口,食到停唔到。青口香檳忌廉汁意粉有8隻青口,隻隻都好鮮甜,意粉有別一貫白汁,改用香檳忌廉汁,好特別,更能帶出青口的鮮味。Ruby Peach最後係我期待已久甜品, 咁靚一定要影相!! 外面係蜜桃味朱古力, 包住蜜桃味mose, 最入係蜜桃醬, 好似食左一個蜜桃咁, 層次分別, 夠fresh餐廳慢工出細火, 靚景配美食, 超爽!

餐牌的設計好靚, 我地揀左:

青口香檳汁意粉

Ruby Peach

餐廳慢工出細火, 靚景配美食, 超爽!
2018-08-23
青口香檳汁意粉
  • Rubypeach
2018-08-26 78 浏览
今晚有事要請教前輩,佢鍾意西式菜餚,地點要方便,要食物質素高之餘,仲要坐得舒服😊同事介紹左幾間餐廳,最後選擇了位於旺角彌敦道726號十八樓既 DOUEX,位置方便,環境幽靜,又有靚景,傾計一流一坐底就點左HOUSE BURGER 同埋 帶子沙律,食物整作時間得宜,唔洗等好耐就黎😆首先上菜係帶子沙律🥗,食材新鮮蔬菜豐富與沙律汁味道互相配合,醒胃野昧份量幾大,兩個人慢慢細膩、十分滋味餐廳環境優雅,氣氛情調温和,令我喜出望外。之後就係HOUSE BURGER,值得一讚係漢堡配以脆口🥔薯條,漢堡肉汁豐富、味道香濃, 🥔條爽口,隨碟跟有🍅汁,點埋黎食倍感開胃其次帶子大隻爽口無腥味,實屬難得。位置方便四通八達,隨時上黎醫肚都得,我地坐既檯對住落地地玻璃,面向黃昏靚景,十分淘醉😊

份量幾大,兩個人慢慢細膩、十分滋味

Doux已經黎過幾次,欣賞佢地出品嘅甜品!晚上9點左右,同友人過黎食下甜品、傾下計。佢地嘅dessert menu 款款都好精緻、外貌好吸睛。呢度嘅燈光比較暗點,食客都幾多下。Ruby peach $98外型就係一個桃。朱古力嘅外層,內層蜜桃味嘅慕絲,桃味好香,仲有桃味果醬。粉紅jelly都有淡淡嘅桃味,口感QQ, 好好味!Tea $98Matcha Ge pudding綠茶味好濃郁,口感好滑 、入口帶回甘。花茶嘅啫喱好QQ, 味道唔太甜! 呢道甜品適合唔好甜嘅人士,不錯。
Doux已經黎過幾次,欣賞佢地出品嘅甜品!

晚上9點左右,同友人過黎食下甜品、傾下計。

佢地嘅dessert menu 款款都好精緻、外貌好吸睛。

呢度嘅燈光比較暗點,食客都幾多下。

Ruby peach $98

粉紅jelly都有淡淡嘅桃味,口感QQ, 好好味!

Tea $98

花茶嘅啫喱好QQ, 味道唔太甜!
呢道甜品適合唔好甜嘅人士,不錯。
2018-08-21
$98 (宵夜)
  • Tea
2018-08-24 173 浏览
想不到旺角也有如此靚景,上菜前拍照狂男友拍照拍得很開心。煙三文魚沙律 $98煙三文魚捲成玫瑰花狀,份量足料,不會只得一兩片魚肉,沙津菜新鮮爽脆,配上黑醋汁吃得輕盈健康。青口香檳忌廉汁意粉 $138青口鮮甜,忌廉汁濃郁而不膩,醬汁包裹著每條意粉,入口順喉一口接一口。經典漢堡 $128漢堡比我的牶頭還要大,有煙肉、芝士等配料,包有微微烘過,微脆而鬆軟漢堡肉有一寸厚,中間仍是粉紅色的,肉汁滿滿,夾上融化的芝士,相當出色!Matches $98火柴盒外型的甜品相當富趣味,盒子其實是一個橙味的慕絲,底部是咖啡味的餅碎,旁邊兩支巨大的火柴是橙味的曲奇,整體清新,但作為甜點來說份量有點大。
想不到旺角也有如此靚景,上菜前拍照狂男友拍照拍得很開心。
煙三文魚沙律
煙三文魚沙律 $98
煙三文魚捲成玫瑰花狀,份量足料,不會只得一兩片魚肉,
沙津菜新鮮爽脆,配上黑醋汁吃得輕盈健康。
青口香檳忌廉汁意粉 $138
經典漢堡
經典漢堡 $128
漢堡肉有一寸厚,中間仍是粉紅色的,肉汁滿滿,
夾上融化的芝士,相當出色!
Matches
Matches $98
煙三文魚沙律
經典漢堡
Matches
2018-08-23 62 浏览
旺角多食肆,多選擇,好多時聚會先考慮旺角。搵間近地鐵。 Doux不只近地鐵, 及具備唔錯的環境。小食拼盤: 炸蝦,炸雞, 芝士及薯條。全都係香口,新鮮熱辣。外層酥脆,雞肉嫩滑,吃多兩件也不覺油膩。蝦新鮮, 彈牙。炸芝士,外脆內軟, 非常好味黑松露什菌蝴蝶粉, 蝴蝶粉入口有口感,Creamy, 加上香氣獨特的黑松露味道, 味道合拍, 份量亦恰到好處,不會滯膩。經典漢堡,厚厚的一塊牛肉漢堡,惹味十足,肉味足,配搭生菜,蕃茄等新鮮爽口的配料和芝士及自家的dressing , 停不了口。 薯條好脆,熱辣辣

小食拼盤: 炸蝦,炸雞, 芝士及薯條。全

2018-08-09
  • 經典漢堡
2018-08-22 96 浏览
DOUX是樓上高級甜品店,位於旺角彌敦道726號18樓全層,餐廳以白色為主題,給人舒適氣息,門外更設有等候坐位,非常體貼。 法國活藍青口香檳忌廉汁意粉,意粉滑身,特別有彈性配上香檳忌廉汁令煮法更為濃郁香口;而較澳洲大隻的藍青口,肉質非常鮮甜。 烤伊比利亞黑毛豬鞍,黑毛豬鞍肉味也較濃配上法式黑醋蜜糖汁很開胃野味,配菜中的小蕃茄仔也是令人驚喜,皮不硬,清甜水分十足吃落有爆漿的感覺。 黑松露薯蓉,咬一口即被那香軟綿細滑的薯蓉溶化了,完全不覺飽肚之感。 Doux的餐牌的甜品全都很吸引,其中Berry’s 是一大粒草莓的外型,切開原來是白乳酪慕斯,旁邊用了野草莓 granita及香醋草莓為點綴,野草莓 granita似是一種來自意大利西西裡的刨冰口感上似雪芭和冰淇淋之間,有草莓酸甜的味道感覺。

2018-08-22 74 浏览
👉🏻Honey Comb🍯🐝💲98Honey lemon cheese mousse, honey fondant, molecular lady grey granita勁靚🤩💛✨一上枱個下仲有煙架🤣啲mousse檸檬味酸得嚟好fresh!😙🍋撈埋上面啲honey食酸得嚟甜甜地🍯成碟嘢好開胃 但淨係得啲mousse有少少單調🤔〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻Caramel vanilla custard pancake🥞 with Tie Guan Yin ice cream🍨 💲95超好食😻fluffy pancake🥞💓個sauce好甜好creamy😋pancake口感食落好似「am.pm」個間咁 不過呢個個sauce好食啲同埋靚好多😽當然都貴啲xd個雪糕似係「天仁茗茶」個個😹〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️呢間嘢啲甜品超靚😻💓味道都幾好👍🏻睇得又食得🤣坐得又舒服 坐幾耐都得店員唔會催你走仲幫你fill水🤓諗住搵次去試下佢啲鹹食🤣
👉🏻Honey Comb🍯🐝💲98

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
2018-08-20 75 浏览
旺角人多車多,想靜靜地食餐飯,當然要搵樓上餐廳。上網見呢間餐廳係彌敦道,野食幾吸引,交通又方便,於是就訂枱搵埋昔日OT戰友撐枱腳。時間尚早,上到黎環境舒適寧靜,還可以欣賞日間旺角鬧巿既景色,感覺胃口大開。要真係有胃口,當然要點碟沙律。食材豐富新鮮,而且份量夠大,兩三個人分都無問題。有兩大粒帶子,微微煎香,鮮甜度爆登。青口香檳忌廉汁意粉青口份量多,圍滿碟邊,意粉有質感,而且爽口,不會太軟淋。d汁吾係就咁放上去,係有撈過,而且夠多,所以啖啖都有香檳忌廉味。鐘意忌廉既人一定鐘意。話咁快又到甜品時間,呢個甜品叫Ruby Peach。造型精美,特別欣賞伴碟既花草,栩栩如生,仲食得。切開個peach,有少少流心。最外層係桃味既朱古力,中層係mousse同海棉蛋糕,最入係果醬。層次分明,口感豐富,酸酸甜甜,好fresh。伴碟既蛋白脆脆係花型既。

要真係有胃口,當然要點碟沙律。
食材豐富新鮮,而且份量夠大,兩三個人分都無問題。

有兩大粒帶子,微微煎香,鮮甜度爆登。

青口香檳忌廉汁意粉
青口份量多,圍滿碟邊,意粉有質感,而且爽口,不會太軟淋。

話咁快又到甜品時間,呢個甜品叫Ruby Peach。

造型精美,特別欣賞伴碟既花草,栩栩如生,仲食得。

切開個peach,有少少流心。

伴碟既蛋白脆脆係花型既。