2023-02-04 62 浏览
Dirty Skillet 位於筲箕灣形薈地下,距離地鐵站幾分鐘,餐廳佈置色彩繽紛,特色二人卡座位,恍似置身於旋轉木馬之中。餐廳食物質素非常高質,完全意料之外。香煎蜜糖厚煙肉扒,配黑松露炒蛋熱香餅,厚煙肉扒肉質軟嫩有咬口,帶少少甜味,黑松露炒蛋,味道香濃出色。炭燒加拿大豬鞍扒,豬鞍肉汁豐富,軟嫩得來帶點炭燒味道,連跟餐薯條都相當好食。餐飲方面,擺盤精緻造型突出,打卡一流,而且味道仲好好飲。甜品推薦疏乎厘班戟,半隻碟咁大件,超濃厚蛋味。

餐飲方面,擺盤精緻造型突出,打卡一流,而且味道仲好好飲。

甜品推薦疏乎厘班戟,半隻碟咁大件,超濃厚蛋味。
2023-02-04
2023-02-03 32 浏览
今日晏就去咗呢間位於筲箕灣嘅西餐廳 打卡一流因為餐廳嘅環境佈置都花準心思 好似去咗童話世界咁 又有旋轉木馬卡位 感覺坐得好舒服坐位寬敞🥰 我地簡咗Set lunch share 之後再加沙律或餐湯配蒜蓉包 店員話餐湯同沙律會周不時變更款式喔😋
🥣磨菇湯配蒜蓉包 磨菇湯好creamy好香濃 仲食到一粒粒嘅磨菇 蒜蓉包好香脆🥗沙律
沙律菜都新鮮 醬汁配搭好好 酸酸甜甜好開胃🍚Baked Chicken Fillet With Cheese, Wild Mushroom Rice In Skillet HK$88鐵鍋芝士焗雞柳野菌珍珠米飯呢個好有驚喜 味道好岩口珍珠米唔會好硬煮得剛剛好又有啲咬口 雞柳好嫩連埋啲芝士一齊食好正🍽️Dirty Beef Burger 手打純牛肉漢堡HK$108
呢款係signature漢堡 牛肉有肉汁 配有秘製醬汁、熔岩芝士、太陽蛋同薯條 餡料豐富 漢堡份量都唔少 薯條炸得香脆可口🥤Pineapple Hat HK$48
Pineapple Hat 造型好可愛 有一大塊原片菠蘿同紅鶴做裝飾 菠蘿上面有焦糖燒過特別好食 酸酸甜甜 而Soda好夠汽推介💖🥤Taiwan

🥣磨菇湯配蒜蓉包

🥗沙律
沙律菜都新鮮 醬汁配搭好好 酸酸甜甜好開胃

鐵鍋芝士焗雞柳野菌珍珠米飯

🥤Pineapple Hat HK$48

🥤Taiwanese Fruit Tea HK$50
好多款水果份量都好多 味道酸酸甜甜好開胃

🥟Soufflé Omelette Fire Dessert 梳乎厘奄列 HK$115
甜品方面係地點咗梳乎厘奄列 好巨型🤣鬆軟口感充滿空氣感 好香蛋香味配有香滑忌廉 同埋有幾款水果作配撘 可以解下膩 作為呢餐飯嘅完美總結🫶🏻
2023-02-02 83 浏览
筲箕灣出名多美食💕 去開附近比一間好夢幻嘅餐廳吸引住🤩 每一個鐘三位都好用心設計,部分仲好似係旋轉木馬咁用餐,充滿愉快嘅氣氛💕真係好似童話世界🎠 咁開心🥳我哋就揀咗個二人餐✨Soup💫酥皮焗周打蜆忌廉湯酥皮好鬆化同忌廉湯簡直係絕配😋酥鬆嘅酥皮浸咗湯後,吸滿鮮甜周打蜆忌廉湯,口感豐富🥰湯好Creamy 幼滑,仲有蜆肉👍🏻👍🏻Starter💫傳統意大利烤餅配牛油果及車打芝士醬烤餅脹卜卜嘅外表好可愛🤣口感好有層次,外脆內煙靭✨配微辣朱油果好醒胃,配車打芝士醬充滿咸香👍🏻Main Course💫 脆皮豬肘伴自家製蘋果醬 薯條特別體驗🤣店員會即場切開豬肘,方便進食~ 見着佢切嘅時候出曬煙又好香,真係流晒口水😋😋感覺似德國豬手,外皮炸到勁脆又唔會太硬,好香口‼️肉質鮮美咸香~配甜酸自家製蘋果醬,好解膩感😋Dessert💫 芒果拿破崙好精緻嘅拿破崙,每層都佈滿芒果粒,真係好足料👍🏻甜甜地嘅吉士醬及清甜芒果 配酥化拿破崙餅,真係絕配🥰Drink 💫Naughty Milk 原來係士多啤梨乳酪~入面充滿士多啤梨果肉🍓 👍🏻💫Pineapple Hat 菠蘿上面佈滿焦糖,菠蘿梳打好清甜,菠蘿味好足~飲完食焦
Soup
💫 脆皮豬肘伴自家製蘋果醬 薯條
Dessert
💫 芒果拿破崙
Drink
💫Pineapple Hat 菠蘿上面佈滿焦糖,菠蘿梳打好清甜,菠蘿味好足~飲完食焦糖菠蘿,好似有多一款甜品咁🥰
Dirty Skillet 係筲箕灣都算係一間好受歡迎既西餐廳,裝修有心思,行歐美復古風,中間的2人卡位仲好似個旋轉木馬咁,啲燈都靚,好啱打卡😎餐廳最近就新加左Brunch Menu,岩晒我呢啲放假訓到晏一晏,起身食個Brunch就當一餐既人!Brunch Set 有餐湯或沙律,主食同飲品。我地食左個All Day Breakfast,有炒蛋、紐倫堡腸、煙三文魚、牛油果、車厘茄、大啡菇、蒜茸意大利包,超豐富😍特別鐘意個蒜茸包,烘得好香脆。另外叫左個Burger🍔真係超大個,個包脹卜卜,塊安格斯手打牛肉漢堡都幾重牛味,配埋熔岩芝士🧀煙肉🥓煎蛋🍳仲有炒得好香既蕉糖洋蔥🧅真係幾好食。佢個sauce甜甜地咁,好開胃😋+$28就可以轉特色飲品,我地要左杯Pineapple Hat🍍賣相好靚,有一大塊焦糖菠蘿,飲落酸酸地。另一杯要左芝麻味latte,如果芝麻味再濃啲就更加好喇!🔸Dirty Skillet All Day Breakfast🍳$148🔸Dirty Beef Burger🍔$148🔸Sesame Latte+$28🔸Pineapple Hat+$28📍#DirtySkillet (#

Brunch Set 有餐湯或沙律,主食同飲品。
特別鐘意個蒜茸包,烘得好香脆。另外叫左個Burger🍔

賣相好靚,有一大塊焦糖菠蘿,飲落酸酸地。
另一杯要左芝麻味latte,如果芝麻味再濃啲就更加好喇!

🔸Dirty Beef Burger🍔$148
🔸Sesame Latte+$28
🔸Pineapple Hat+$28

📍#DirtySkillet (#筲箕灣美食)
筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G12號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖#吃是真愛_筲箕灣
2023-01-30 34 浏览
假日約了朋友一起在 屋企會所打羽毛球, 小朋友玩得開心盡興之餘, 亦都好快肚餓, 朋友推薦在附近的 人氣熱點。 還要趁著時間尚早, 朋友大約六點鐘已經去取位, 起初我覺得太誇張, 要咁早去攞位。 但差不多去到7點的時候, 已經full house。意大利布袋芝士 .風乾火腿. 風腸.芝士薄餅香噴噴熱辣辣, 看見餅底已經知道是用傳統 火窯焗爐, 餅底煙煙靭靭, 有炭火香味, 布袋芝士creamy香滑, 配搭鹹香的風乾火腿, 味道十分配搭。瑞士芝士.蛋黃. 鮮茄醬焗肉丸小朋友就最鍾意鮮茄焗肉丸, 充滿香濃鮮茄醬, 大量的瑞士芝士, 強力的拉絲效果, 非常滿足 又開心。梳乎厘奄列 女士們最愛的甜品系列, 輕型充滿空氣感, 蛋香味十足, 巨型size很邪惡, 加上厚實又滑的 忌廉, 配搭新鮮士多啤梨、藍莓、龍珠果, 又清新又甜美,不知不覺很快已經完成整個甜品。

意大利布袋芝士 .風乾火腿. 風腸.芝士薄餅

瑞士芝士.蛋黃. 鮮茄醬焗肉丸

梳乎厘奄列

2023-01-27 48 浏览
今日係筲箕灣同朋友食飯,估唔到係呢個舊區都搵到咁chill既餐廳,仲要價錢唔貴👍🏼👍🏼。🥢Taco Si Chuen Chill with chicken $108 呢個墨西哥脆餅,配四川麻辣手撕雞,辣辣地配脆餅,好爽口。。🥢Burrata Pizza $185意大利布袋芝士、薄餅,pizza勁creamy,勁拉絲既芝士,pizza底比較硬身,蕃茄味較重。。🥢Pineapple Hat $48 and Dragon Hat $48超吸精既打卡野飲,以為得個樣,但又幾驚喜地好飲,唔會太甜又大大杯。。🥢Tiramisu Egg Waffle $48雞蛋仔配Tiramisu 棉花糖,甜甜地好特別,雞蛋仔又夠脆。。好抵食既餐廳👌🏻👍🏼

呢個墨西哥脆餅,配四川麻辣手撕雞,辣辣地配脆餅,好爽口。

🥢Burrata Pizza $185

🥢Tiramisu Egg Waffle $48

好抵食既餐廳👌🏻👍🏼
2023-01-25 36 浏览
本來諗住用咗個外賣優惠,是但嗌啲嘢食,於是嗌咗墨西哥辣肉醬薄餅,估唔到超級好食,連個Pizza 盒都好靚仔,打開個盒見到個賣相已經覺得好食,mozzarella, pepperoni同牛油果醬嘅顏色配搭同大細比例都非常有心思,食落果然色香味俱全,薄餅個皮有一種好香嘅烤麵包嘅味道,非常香脆,好少地方咁注重個薄餅皮,真係烤得好靚,各種材料嘅份量配搭令到口味非常平衡,微辣、惹味、香濃、清新,共冶一爐。物有所值!
2022-10-04
外卖送餐
2023-01-20 346 浏览
Dirty Skillet筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G12號舖今日同老友去試新嘢,佢成日經過形薈都好想入去🤣,筲箕灣的高汁西式餐,又幾正喎!👏🏻👏🏻👏🏻Afternoon Tea Set (3pm-5pm)煙三文魚青瓜三文治很清新的組合,青瓜夠新鮮,煙三文魚的醬汁中和了鹹度,三文治口感煙韌。😁意大利火腿、車打芝士、農夫多士多士夠鬆軟,芝土夠香濃,火腿鹹度適中,前菜一流。😋炸墨魚條配泰式辣醬即叫即炸,餐廳使用靚油,吃後不用灌水🤣✌🏻。墨魚條煙韌彈牙,自家調配的泰式辣醬酸甜少辣很開胃。🤤蒜蓉牛油雞翼超級邪惡,外脆內嫩又夠滑,整隻雞翼充滿了蒜蓉和牛油的香味。😈煎蠔伴黑松露蠔夠新鮮多汁,記得趁熱食,黑松露的香味提升層次。😍Tiramisu忌廉香滑,內層鬆軟,咖啡味濃,甜度適中。芒果拿破崙芒果香甜,餅底鬆脆,加了一朵小黃花心情舒暢。😙法式多士很出色,和茶餐廳食果d完全唔同,士多啤梨香甜,內層有香濃忌廉,火喉控制係很好,不油膩。👍🏻士多啤梨乳酪梳打🍓乳酪甜度適中,士多啤梨夠新鮮,建議攪拌後,味道更佳。菠蘿帽子🍍上層用原塊信焦糖菠蘿,內層有爆珠增加層次,好 fresh. Dirty Skille
Dirty Skillet

筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G12號舖

Afternoon Tea Set (3pm-5pm)

煙三文魚青瓜三文治

意大利火腿、車打芝士、農夫多士

多士夠鬆軟,芝土夠香濃,火腿鹹度適中,前菜一流。😋

炸墨魚條配泰式辣醬

蒜蓉牛油雞翼

煎蠔伴黑松露

蠔夠新鮮多汁,記得趁熱食,黑松露的香味提升層次。😍

Tiramisu
忌廉香滑,內層鬆軟,咖啡味濃,甜度適中。

芒果拿破崙
芒果香甜,餅底鬆脆,加了一朵小黃花心情舒暢。😙

法式多士

士多啤梨乳酪梳打🍓
乳酪甜度適中,士多啤梨夠新鮮,建議攪拌後,味道更佳。

菠蘿帽子🍍
上層用原塊信焦糖菠蘿,內層有爆珠增加層次,好 fresh.

Dirty Skillet 除了Afternoon Tea Set,還有很多菜式,回頭率勁高。✨😍
2023-01-19
2023-01-20 53 浏览
去筲箕灣探朋友順便吃好西🥰朋友帶我去Dirty Skillet cafe 來一個late lunch 😬 Dirty Skillet 可以說是打卡餐廳,充滿繽紛有特色的裝備,中間有個特色旋轉木馬卡座,打卡必選😍Pineapple Hat 有一塊巨大的原片菠蘿,仲有個菠蘿同紅鶴裝飾🍍 打卡呃like🤪味道不錯..酸酸甜甜,很Fresh!炭烤蜜糖豬扒配燒菠蘿跟薯條,薯條很香脆,燒菠蘿很甜,醬汁很惹味!泰式香辣炸雞,薯條,是差啦蛋黃醬,個蛋黃醬很惹味帶少少辣唔錯😁炸雞半隻,炸得香脆但肉汁仍然很豐富👍

2023-01-15 627 浏览
去筲箕灣搵食都會諗起東大街,但原來幾街之隔有間cafe都好值得去🕺🏻呢間Dirty Skillet店內中間位置係旋轉木馬造型,打卡一流,菜式賣相同樣富心思❤️好多飲品甜品都好靚。除咗睇得之外仲好食得😽食物質素普遍幾高,難怪keep住見到人流。沙律、湯凱撒沙律加上火腿,好豐富又好味,湯入面有唔少雜菜粒😛Hot Cake,香煎蜜糖厚煙肉扒、黑松露炒蛋超滿足嘅brunch set😙😙熱香餅鬆軟香甜;炒蛋軟滑有蛋香;煙肉扒好有驚喜🤩🤩面頭煎到焦糖化般焦香😍肥瘦相間,所以食落彈牙又有油脂香,好好食😋😋日本煎蠔,嫩雞肉風腸水煮蛋菠菜飯熱鍋上菜嘅菠菜飯同樣出色👏🏻煎蠔煎至微焦,食到蠔鮮味,雞肉真係嫩滑完全唔鞋,菠菜飯夾雜咗啲chorizo鹹香惹味,仲有少許飯焦😆😆芒果拿破崙Brunch set加$58有甜品,拿破崙超級香脆😗😗芒果🥭好甜又多汁,同拿破崙係絕配🥰Dirty Sesame Latte多至滿瀉嘅latte望落好吸引,飲到好香唔太甜嘅芝麻味。Strawberry Yogurt Soda牛奶盒嘅賣相好可愛😆入面有唔少士多啤梨粒可以嗶嚟食,飲落酸酸咪咪好開胃👍🏻人均消費:$210推介指數(10分為

沙律、湯
凱撒沙律加上火腿,好豐富又好味,湯入面有唔少雜菜粒😛

Hot Cake,香煎蜜糖厚煙肉扒、黑松露炒蛋

日本煎蠔,嫩雞肉風腸水煮蛋菠菜飯

芒果拿破崙

Dirty Sesame Latte
多至滿瀉嘅latte望落好吸引,飲到好香唔太甜嘅芝麻味。

Strawberry Yogurt Soda

人均消費:$210
推介指數(10分為滿分):8.5分

2023-01-14
呢間裝橫特別,路過都會特別留意多幾眼嘅食店,奉行Messy Eating,新張時佢哋個社交媒體寫上「暫且放下儀態 盡情享受面前美食」,已被吸引到,今日終於有機會嚟試!Dirty Beef Burger $108麵包夠軟熟,漢堡肉汁豐富,靚靚太陽蛋,附上即棄手套,即刻好放心唔使顧儀態,盡情大大啖咁食!All Day Breakfast $108奉上熱辣辣煎pan,賣相好豐富,特別欣賞連蕃茄仔丶磨菇都炒得香口Daily Soup & Bread +$20今日係甘荀湯,夠濃,有質感Daily Salad +$20清新沙律菜,仲有蕃茄仔丶青瓜片丶熟蝦,配上黑醋,夠哂開胃Taiwanese Fruit Tea $50熱情果丶西柚青檸丶菠蘿丶士多啤梨丶話梅丶錫蘭紅茶,好豐富嘅果茶,咁啱今日微微細雨,好適合飲返一杯暖嘅果茶。Strawberry Yogurt Soda $48香甜士多啤梨味,粉紅色好少女,最啱打咭Soufflé Omelette $115 梳乎厘奄列好有蛋香,夠晒軟熟,幾飽都食得落!

Dirty Beef Burger $108
Dirty Beef Burger
Dirty Beef Burger

All Day Breakfast $108
All  Day  Breakfast

Daily Soup & Bread +$20
今日係甘荀湯,夠濃,有質感

Daily Salad +$20
清新沙律菜,仲有蕃茄仔丶青瓜片丶熟蝦,配上黑醋,夠哂開胃

Taiwanese Fruit Tea $50
Taiwanese  Fruit  Tea

Strawberry Yogurt Soda $48
香甜士多啤梨味,粉紅色好少女,最啱打咭
Strawberry Yogurt Soda

Soufflé Omelette $115
梳乎厘奄列好有蛋香,夠晒軟熟,幾飽都食得落!
Soufflé Omelette
2023-01-10 64 浏览
就係屋企附近,我時不時幫襯,除咗環境舒適,座位多之外,食物高質,色香味俱全果日一早做完gym ,就同屋企人去食個brunch。 Menu 上都有十款揀,有all day breakfast、意大利包、法式西多士、漢堡、意粉等選擇Dirty Beef Burger $140.0佢哋嘅signature 漢堡,鬆軟牛肉漢堡,肉汁滿滿,仲有熔岩芝士、流心蛋、焦糖洋蔥、煙肉等,材料豐富,食落好被有層次😋Foie Gras Beef Rice $160熱騰騰🔥鐵板上,香氣撲鼻,牛扒切件,肉色粉嫩,有牛肉香。 仲有一大片煎至金黃色的鵝肝,外脆內軟套餐包 Daily Soup 或Daily Salad磨菇湯濃稠香濃,仲食到一粒粒磨菇粒Pineapple Hat +$28Mango Smoothie +$38擺設精美,賣相可愛💕,仲好好飲Soufflé Omelette Fire Dessert $115最後就有特色梳乎厘奄列,鬆軟口感,加香甜幼滑的醬,令人更心動💓

Dirty Beef Burger $140.0

Foie Gras Beef Rice $160

套餐包 Daily Soup 或Daily Salad
磨菇湯濃稠香濃,仲食到一粒粒磨菇粒

Pineapple Hat +$28
Mango Smoothie +$38
擺設精美,賣相可愛💕,仲好好飲

2023-01-08 41 浏览
係聖誕、元旦呢d節目前後,帶左姪仔姪女去食一間有得打卡、d野食整得好靚既餐廳,小朋友先會開心同埋乖乖坐定定咁食🤭呢到有個afternoon 三層tea set(2人份),擺盤幾靚,入面又多款式既小食👍野飲都整到好colourful好吸晴!個tea set入面有煙三文魚青瓜三文治、意大利ham、cheddar cheese、farm bread,跟住仲有炸墨魚條、蒜蓉牛油雞翼、煎蠔伴黑松露、而甜品又有Tiramisu、芒果拿破崙、french toast,食完真係好飽!煙三文魚青瓜三文治:個toast烘得幾香脆,而煙三文魚一d都唔腥,連埋青瓜食好fresh!意大利Ham、cheese三文治:smoked ham加埋芝士個味好夾炸墨魚條:少少辣,而肉質結實彈牙,唔錯!Pineapple hat:新鮮菠蘿上層有經過火燒既無糖,食落酸酸甜甜好好味,而個飲品其實係菠蘿梳打,入面仲有芒果味既爆珠,小朋友係咁爭住飲!紫薯latte:香甜嘅紫薯味加上濃郁嘅奶味,超邪惡但又好好味

炸墨魚條:少少辣,而肉質結實彈牙,唔錯!

2023-01-08 49 浏览
經過過呢個商場幾次, 見呢間餐廳自成一角, 落地玻璃窗入面裝修別緻,餐廳中間嘅旋轉木馬卡座勁搶眼!放假特登帶埋媽咪黎試下順便係附近行下街🥳坐位闊落,環境真係好靚同舒適😊 Lunch hour黎到都幾多人,雖然坐唔到木馬位,不過之後都借到位打到卡🤣一人一個set lunch share食,+$20可以加個沙律或餐湯配蒜蒜包,幾抵,我地就每樣加一個試下。服務員話餐湯同沙律會不時更換款式,今日就係薯仔忌廉湯同三文魚凱撒沙律。湯好creamy,簡簡單單飲到好單纯既薯仔味,配濃味既蒜茸包好夾。沙律菜都新鮮,煙三文魚亦唔少🥗👍🏻All Day Breakfast🥘好豐富既全日早餐!有炒蛋、纽倫堡豬肉腸、車厘茄、炒蘑菇、煙三文魚、蒜蓉意大利包同我既至愛-薯餅。份量足之餘,每樣食材都好味👍🏻貫徹餐廳名用一個Skillet 上,保溫得黎又有特色!Dirty Beef Burger🍔熔岩芝士加上流心蛋黃🍳真係好正!切開beef patty入面微微粉紅色勁吸引🤤咬落去好juicy😋秘製醬汁有少少微辣,加上洋蔥既焦香甜味🧅幾醒胃,媽咪好鍾意🥳Burger份量真係唔少,但係啲薯條🍟新鮮熱辣咁又好難抗拒🤣肥…都係

All Day Breakfast🥘

Dirty Beef Burger🍔

熔岩芝士加上流心蛋黃🍳真係好正!
切開beef patty入面微微粉紅色勁吸引🤤
Burger份量真係唔少,但係啲薯條🍟新鮮熱辣咁又好難抗拒🤣肥…都係留返聽日減🤣

甜品🍮梳乎厘奄列

聽講好受歡迎,所以食到好飽都要試試😂
佢既出場只能用震撼來形容😲😲係我見過最澎湃既梳乎厘🤣
切開佢既時候震藤藤好吸引啊!
媽咪食得出佢無落麵粉,100%雞蛋焗製。食落的確好有濃蛋味,蓬鬆輕盈有空氣感。
一定!一定!一定!要配埋上面既忌廉同水果一齊食,忌廉令奄列更香滑,berries就減低甜膩感!超正!

2023-01-05
午餐
2022-12-31 54 浏览
食物不錯👍🏻咸點好食😋甜點好好食😋High Te 二人餐,抵食!雖然包飲品,杯 Ground Coffee 好飲但都忍不住要加錢叫她的特飲,好睇又好飲,必試之選。今次第二次去👍🏻可以 encore好多影相靚景😍
食物不錯👍🏻咸點好食😋甜點好好食😋
High Te 二人餐,抵食!
雖然包飲品,杯 Ground Coffee 好飲
但都忍不住要加錢叫她的特飲,好睇又好飲,必試之選。
今次第二次去👍🏻可以 encore
好多影相靚景😍