2023-03-08 46 浏览
店名: Dirty Skillet 地址: 筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G12號舖筲箕灣站A2出口,行3分鐘環境: 4.5/5價錢:4/5味道: 4/5筲箕灣呢間玩味cafe,裝修好靚,不論邊個位都充滿住打卡點而且環境大,坐得舒服,適合大家慢慢坐,慢慢影靚相😌慢煮BBQ醬燒美國豬肋骨.薯條🍖🍟$218豬肋骨份量都大,配埋薯條,一個人食一定好夠🤩肉好嫩,唔會話燒到過左龍,而且唔會話得骨,無肉食火焰芝士配蒜蓉意大利包🔥🧀$98佢係真•火焰🔥上黎店員會點火,然後會燒大概10秒左右燒完芝士好香,有少少焦味,蒜蓉包搽左好多蒜蓉係面,好香多到好似食緊蒜頭咁😂田螺.煙肉.洋蔥.芝士焗大啡菇🧅🥓🧀$108大啡菇成個手掌咁大,焗完好多汁好juicy,加上有煙肉同洋蔥去襯托,食落一啲都唔dry😌😛Dirty Purple Yam Latte (Cold/Hot)$48/$55今次叫左紫薯latte,飲好香,陣味唔會話太假但凍嘅話冰就多左少少,唔知有無得少冰呢😌🤓Vietnamese Coconut Coffee (Espresso, Coconut Milk, Vanilla Ice-cream ) 🥥

店名: Dirty Skillet

地址: 筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G12號舖
筲箕灣站A2出口,行3分鐘

環境: 4.5/5
價錢:4/5
味道: 4/5

筲箕灣呢間玩味cafe,裝修好靚,不論邊個位都充滿住打卡點
而且環境大,坐得舒服,適合大家慢慢坐,慢慢影靚相😌

慢煮BBQ醬燒美國豬肋骨.薯條🍖🍟
豬肋骨份量都大,配埋薯條,一個人食一定好夠🤩
肉好嫩,唔會話燒到過左龍,而且唔會話得骨,無肉食

火焰芝士配蒜蓉意大利包🔥🧀
佢係真•火焰🔥
上黎店員會點火,然後會燒大概10秒左右
燒完芝士好香,有少少焦味,蒜蓉包搽左好多蒜蓉係面,好香
多到好似食緊蒜頭咁😂

田螺.煙肉.洋蔥.芝士焗大啡菇🧅🥓🧀

$48/$55
今次叫左紫薯latte,飲好香,陣味唔會話太假
但凍嘅話冰就多左少少,唔知有無得少冰呢😌🤓

Vietnamese Coconut Coffee (Espresso, Coconut Milk, Vanilla Ice-cream ) 🥥🥛 🍨
椰奶配咖啡呢個組合好新奇,完全無試過😂
但出奇地夾😚
雪糕唔太甜,就咁食又得,撈落去飲又得😂

#stitchfoodie筲箕灣

2023-03-07 74 浏览
筲箕灣邪惡多國菜🤤✨又拉絲又蛋黃咁🍳🧀Dirty牛扒16oz $398牛扒經過12小時慢煮,肉味香濃,肉質鮮嫩多汁,味道出眾,另外仲配上薯菜同蒜,薯條熱辣辣又香脆,蒜頭焗得好香好好味太陽蛋洋蔥芝士煙肉薄餅 $155上枱熱呼呼香噴噴,蛋汁一直滴,配埋拉絲芝士十分邪惡,加埋洋蔥煙肉勁滋味,餅底軟硬適中好嚼口瑞士芝士•蛋黄.鮮茄醬焗肉丸(5粒)$78又一邪惡小食,雖然有邪惡芝士同蛋黃,但配上茄醬即刻平衡返個味道,邪惡得黎唔會太漏又滋味岩芝士洋蔥餡餅 $198切開餡餅仲識噴煙熱辣辣,芝士超拉絲,配埋洋蔥好香口,餅皮煙韌好咬口,但食得多會有少少漏Dirty Chocolate (cold) $55朱古力味偏淡,屬於淡可可口味,唔會好甜,岩曬唔鐘意飲太甜既人Dragon Hat $48由火龍果,菠蘿汁、士多啤梨製作而成既梳打飲品,果香味突出,入口酸酸甜甜又清新,十分解膩同解渴
筲箕灣邪惡多國菜🤤✨又拉絲又蛋黃咁🍳🧀

Dragon Hat
Dirty牛扒
太陽蛋洋蔥芝士煙肉薄餅
Dragon Hat
今日又黎到筲箕灣做嘢 , 完咗之後又黎到我嘅愛店 Dirty Skillet 食飯 😍😍 !! 依舊靚靚 IG-able 嘅裝修 , 今次嚟試少少新嘢 !! 😎餐牌 :墨西哥脆餅卷配四川麻辣手雞肉 ($108)有 3 大舊 , 好多雞肉 !! 雞肉調味好好 😳😳😳 又滑又彈牙 , 好好食 !! 配埋底下嘅牛油果醬 , 生菜絲同西班牙餅皮 , 口感極豐富 !! 😋😋 超好食 ! 呢個有中西 fusion 嘅菜好有驚喜 , 推介推介 !!! 意大利布袋芝士 , 風腿 , 風腸, 芝士薄餅 ($185)呢個每次嚟都要食 😂😂 影完相之後 , 店員就會幫你切開布袋芝士 , 每片都有好多布袋芝士 , 超正 !! 🤤🤤 仲有燶邊 , 絕對係冇得輸嘅 pizza , 超大個 , 好抵食 !! 👍👍提拉米蘇雞蛋仔配雲呢拿雪糕 ($88)每次黎都會食疏乎厘班戟 , 今次想試吓新嘢  ~ 超大份 ! 勁足料 ! 🤩🤩 甜甜嘅雪糕配埋外脆內軟嘅雞蛋仔 , 好好食 Pineapple Hat ($48)IG-able 之餘又好飲 , 仲有菠蘿食 ! 🍍🍍Fresh Mango Smoothie ($)有芒果
餐牌 :
墨西哥脆餅卷配四川麻辣手雞肉 ($108)
提拉米蘇雞蛋仔配雲呢拿雪糕 ($88)
Pineapple Hat ($48)
IG-able 之餘又好飲 , 仲有菠蘿食 ! 🍍🍍
Fresh Mango Smoothie ($)
有芒果 , 熱情果 , 菠蘿汁 , 青檸汁 , 好清新 , 酸甜酸甜 , 真材實料 !! 😏😏

整體嚟講 , 裝修精緻闊落舒服 , 嘢食亦都有好多選擇 😁😁 又夠特別 , 價錢唔貴 , 大大份超抵食 , 性價比十分高 ! 推介大家嚟試吓 !! 🤗🤗 雖然筲箕灣有好多好嘢食 , 但千祈唔好錯過呢間食店啊 !! 🤓🤓
  • 墨西哥脆餅配四川麻辣手撕雞
  • 意大利布袋芝士薄餅
  • Fresh  Mango  Smoothie
好少黎筲箕灣呢頭,今日有事務要去筲箕灣處理就順便食埋午餐先走。揀左呢一間Dirty Skillet,原來叫Dirty係叫大家放低儀態用餐。星期六午餐時間有早午餐餐牌,包是日精選餐湯或沙律,主菜9選1,即磨咖啡或茶。可以加錢要小食甜品,或者將餐飲轉特色飲品。水牛芝士沙律 (跟餐)是日精選沙律係水牛芝士沙律。水牛芝士有3大舊,車厘茄兩粒切半,同火箭菜墊底,加上香甜黑醋,食落清新開胃甜甜地。大蒜薯蓉湯 (跟餐)是日精選餐湯係大蒜薯蓉湯。個湯熱辣辣上枱,面頭有少少香草同粒粒,飲落香滑厚身有口感。唔錯。慢煮BBQ牛肉絲,酸菜,牛油梨醬,墨西哥烤餅 $138 另加一慢煮BBQ牛肉絲份量唔少,伴有辣椒絲,青椒粒,青檸同幾粒芝士,牛肉嫩口,味道少辣。伴有大大pat滑溜清新牛油梨醬同酸酸地既紫色酸菜,加埋一齊放係墨西哥烤餅上面食,味道唔錯。墨西哥烤餅4塊,係暖暖地上枱,質感少少脆而帶少少煙韌。炭燒加拿大保濕豬鞍扒,自家製蘋果醬 $168 另加一炭燒加拿大保濕豬鞍扒用鑊仔上,包熱。豬鞍扒連骨一大塊,燒得全熟不過又脆又彈牙,仲食到炭火香,面頭簡單加上黑椒調味。伴有自家製蘋果醬,入面有好多蘋果肉,甜甜地好好味

水牛芝士沙律 (跟餐)
水牛芝士沙律

大蒜薯蓉湯

大蒜薯蓉湯 (跟餐)

炭燒加拿大保濕豬鞍扒,自家製蘋果醬 $168 另加一

炭燒加拿大保濕豬鞍扒,自家製蘋果醬

伴有自家製蘋果醬,入面有好多蘋果肉,甜甜地好好味,另外仲有燒汁,不過我覺得唔洗點都夠味。伴有幼身脆口薯條,體貼上一兜茄汁比你點。蔬菜有少少車厘茄同菜苗。

梳乎厘奄列 $115 另加一

梳乎厘奄列

梳乎厘奄列都係第一次食,原來即係奄列造型既梳乎厘班戟,面頭加上忌廉,伴有新鮮士多啤梨一粒,龍珠果一粒同藍莓幾粒。上枱既時候見到真係超驚喜,真係好大個!呢度係用特選雞蛋製作,聞落真係好有蛋香,切開入面果然係好有空氣感,不過又唔會得一陣風,食完好飽肚。邊位有少少燶,特別好食。忌廉甜甜地,而且非常香滑,配班戟食超正。製作時間30分鐘,值得等。份量同質素黎講真係好抵食。

Fresh Mango Smoothie $58 另加一
Fresh Mango Smoothie

Fresh Mango Smoothie用隻超高身迷幻粉紅色杯裝,面頭係滿滿熱情果籽,奶昔係黃色,加左鮮芒果,菠蘿汁同青檸汁,飲落係芒果味中帶菠蘿味,後期就較為菠蘿味,又有粒粒熱情果咬,好飲。

Pineapple Hat $48 另加一
Pineapple Hat

Pineapple Hat賣相好精美,係一大杯菠蘿汁面頭有一大片焦糖面鮮菠蘿同一隻紙造既鶴,伴有一大隻菠蘿裝飾。菠蘿汁加左雪碧,味道唔錯,唔會太假,氣量唔會太多,仲有粒粒爆珠咬下。
Pineapple Hat

今餐食物飲品質素都幾好。餐廳樓底高,中間有一個大型旋轉木馬裝飾,環境別緻,座位都舒適。
2023-02-25
Pineapple Hat
喺筲箕灣見完客就順便約個friend醫肚🥰係形薈地下見到💡💡呢間好亮麗嘅Dirty Skillet❣️❣️咁今晚就係度食晚啦😊😊我哋先叫咗個flaming 🔥cheese $98,另外叫咗個Burrata 🍕Pizza $185,再加個招牌嘅梳乎厘🐣🐣奄列 $115,嘢飲就叫咗杯熱嘅💜💜紫薯latte$48同埋一份熱嘅台灣水果茶$50🍊🍋🍍🥭🧡Flaming cheese 🔥🧀呢個flaming cheese真係必叫❣️❣️作為頭盤真係睇得又食得😆上菜之後店員好貼心咁等我哋相機ready先📸落少少酒係芝士面再點火🔥🔥燒熔芝士勁香,火光熊熊,隔籬枱都忍唔住係咁望,後尾我見佢自己都叫左個😂😂 濃郁嘅芝士🧀🧀再配埋香脆嘅蒜蓉包🧄🧄食真係一流🟠Burrata Pizza 🍕🍕Again,店員都係好貼心咁俾我哋相機📸📸食先,先至再幫我哋平均分返個🧀🧀布袋芝士落去每一塊Pizza🍕🍕度每塊pizza都有意大利🇮🇹布袋芝士,風腿🌭風腸同芝士薄餅,成個Pizza勁足料😋😋pizza邊夠晒香脆,口感超豐富🥰🐣🐣梳乎厘奄列呢個梳乎厘奄列🐣喺呢度最受歡迎嘅甜品之一❣️❣️佢雞蛋味勁香勁濃🤤🤤口感軟綿綿,夠晒Fluffy

🧡Flaming cheese 🔥🧀

再配埋香脆嘅蒜蓉包🧄🧄食真係一流

🟠Burrata Pizza 🍕🍕

🐣🐣梳乎厘奄列
梳乎厘奄列

呢個梳乎厘奄列🐣喺呢度最受歡迎嘅甜品之一❣️❣️佢雞蛋味勁香勁濃🤤🤤口感軟綿綿,夠晒Fluffy 😳超大份好抵食🤩再配合埋少少生果🍓🫐用呢個甜品作結真係好完美😋😋

🍠紫薯latte & 台灣🍇🍉🍊🍋水果茶
紫薯Latte

紫薯latte唔止靚💜💜仲紫薯味十足,味道唔錯🤩係稍為甜咗少少🤏台灣水果茶🫖🫖
台灣水果茶
超級打卡able,而且味道豐富😙熱帶風味十足🌴🌴
2023-02-16
紫薯Latte
  • soufflé omelette
  • Burrata Pizza
  • Flaming Cheese with Garlic Focaccia
  • Taiwanese Fruit Tea
  • 意大利布袋芝士薄餅
以馬戲班主題装飾的‘’Dirty Skillet‘ ’店內設有旋轉木馬卡位,充滿夢幻氣氛, 相當美觀吸引📸我們點了6份午餐 + 甜品🧁Focaccia Bread ~ 以煙三文魚、牛油果、水煮蛋、薯條、酸忌廉配意大利包🥖All Day Breakfast ~ 以煙肉、蕃茄、牛油果、牛肉腸、炒蛋、大啡茹、意大利包🥗韓式牛肉泡菜青葱芝麻芝士薄餅 ~ 啖啖肉、餅底香脆可口👍菠菜忌廉汁大蝦、蟹肉意粉 ×2 ~ 香濃忌廉味, 大蝦外觀十分吸引但肉質有點‘’霉‘’🦐照燒汁燒牛肩胛肉、鵝肝飯 ~ 牛肉口感略‘‘韌’’ 鵝肝唔錯🥩蘑菇湯 ~ 味道清淡、香滑易入口🥣Dragon hat ~ 以火龍果為主加上、菠蘿汁、士多啤梨汁、梳打水🍹有酸酸甜甜的感覺👌打卡之選😍即磨咖啡 ~ 口感香滑☕️凍檸茶 ~ 濃濃的茶香🧉芒果拿破崙 ~ 以菲律賓芒果粒配合層層的吉士醬夾上香脆酥皮 Yummy, 最重要是即叫即做🧑‍🍳夠新鮮🥭👍

我們點了6份午餐 + 甜品🧁

韓式牛肉泡菜青葱芝麻芝士薄餅 ~ 啖啖肉、餅底香脆可口👍

蘑菇湯 ~ 味道清淡、香滑易入口🥣

即磨咖啡 ~ 口感香滑☕️

凍檸茶 ~ 濃濃的茶香🧉

午餐
  • 芒果拿破崙
  • Pineapple Hat
2023-02-22 64 浏览
最近係筲箕灣的形薈食過lunch,無意中發現一間好啱打卡既Cafe📷 一入到去就有好夢幻嘅旋轉木馬既座位,木系裝修加油畫,環境好舒服。食物同飲品色彩繽紛🌈,以西餐為主,味道好有水準,飲品靚到唔捨得飲!叫左兩份lunch set,好抵食!是日精選餐湯及蒜茸包 (午餐+$20)蕃茄蜆肉湯,濃郁creamy,仲有蜆肉粒。配埋香脆蒜茸包,蒜茸味香濃!是日精選沙律 (午餐+$20)新鮮沙律菜,三文魚大大塊,鮮甜美味!Dirty Beef Burger $108插巴刀🔪係個Burger度好型! 份量好大好澎湃,漢堡餡料好豐富,有熔岩芝士、煎蛋、牛肉漢堡扒、焦糖洋蔥和煙肉。熔岩芝士加上流心蛋黃,口感豐富!All Day Breakfast $108樣樣都想食揀ADB就最好! 有炒蛋,薯餅,紐榆堡豬肉腸,車厘茄,必蘑菇,煙三文魚和蒜茸意大利包。蛋滑、包脆、菇多汁,非常滿足呀!Dirty Purple Yam Latte (午餐+$28)賣相一流! 好似火山爆發一樣滿瀉,紫薯味濃郁!Fresh Mango Passion Fruit Smoothie (午餐+$38)玻璃杯好靚! 用上新鮮芒果及熱情果製

叫左兩份lunch set,好抵食!

是日精選餐湯及蒜茸包 (午餐+$20)

是日精選沙律 (午餐+$20)

新鮮沙律菜,三文魚大大塊,鮮甜美味!

Dirty Beef Burger $108

熔岩芝士加上流心蛋黃,口感豐富!

All Day Breakfast $108

蛋滑、包脆、菇多汁,非常滿足呀!

賣相一流! 好似火山爆發一樣滿瀉,紫薯味濃郁!

玻璃杯好靚! 用上新鮮芒果及熱情果製成沙冰,底層仲有清甜嘅菠蘿及青檸汁,入口清新,飲完透心涼!

Fresh-Mix Berries Smoothie (午餐+$38)

同樣打卡一流! 用上幾種新鮮莓,加入菠蘿及青檸汁,味道酸甜開胃,莓香濃郁!
2023-02-18 50 浏览
筲箕灣道形薈地下的Dirty Skillet是一間適合打卡的cafe 。週末有 brunch 食,我地order咗一個Dirty burger 同一份All day breakfast. Dirty Burger 真係好多配料,有焦糖洋蔥,大量芝士,好juicy嘅厚肉扒,同番茄,燒烤醬,真係會食到隻手Dirty🤣 好彩餐廳有提供手套🧤食完真係好滿足,薯條有薯仔皮,又脆,好味道。另外嘅全日早餐極度豐富,有滑嫩炒蛋,牛油果,烤大啡菇,脆薯餅,蒜蓉多士,煙三文魚等,一次過滿足你所有願望。另外飲品分別係strawberry 蘇打及菠蘿蘇打,造型精緻,適合打卡,味道不會太甜呢度嘅brunch好大份的,其實兩個餐3個人食都夠,性價比都不錯。大家去開筲箕灣搭巴士入大澳,都可以黎食野打卡!

2023-02-17 218 浏览
呢到真係好啱港女打卡📸 (yes, that’s me)由店外到店內仲要由於我哋係情人節前幾日去餐廳已經佈置好晒做足準備入面環境好童話好卡通有種Alice in wonderland嘅感覺Flaming Cheese with Garlic Focaccia $98 🙆🏿‍♀️火焰芝士配蒜蓉義大利包打卡人氣菜式!店員會幫你點火 唔好錯過因為真係好吸睛 一點火果陣火舌差唔多去到店員個頭到🔥隔離左右都望晒過嚟燒完趁熱食 香濃嘅芝士加埋蒜蓉包真係絕配🧀Burrata Pizza $185 💁🏿‍♀️義大利布袋芝士、風腿、風腸、芝士薄餅見到餐牌寫佢系銷量No. 1嘅pizza即刻叫LOL水牛芝士配上Parma ham上面個水牛芝士店員會等你打完卡先切開估唔到咁挺身 食落都香香哋 同埋反而無漏嘅感覺Parma ham就帶有鹹香咪道Pizza餅底偏向厚批 軟硬度適中🍕Souffle Omelette $115 🙆🏿‍♀️梳乎裡奄列超濃蛋味🥚🥚🥚同埋又真係做到軟綿嘅口感有種入口即溶嘅感覺而且份量超巨型 可以抵到一個main我哋2個人食就略嫌太多不過小妹有第2個胃裝甜品都係超清晒碟Pineapple Hat

呢到真係好啱港女打卡📸 (yes, that’s me)
由店外到店內

火舌差唔多去到店員個頭到🔥
隔離左右都望晒過嚟
燒完趁熱食 香濃嘅芝士加埋蒜蓉包真係絕配🧀
Burrata Pizza $185 💁🏿‍♀️
義大利布袋芝士、風腿、風腸、芝士薄餅
見到餐牌寫佢系銷量No. 1嘅pizza即刻叫LOL
而且份量超巨型 可以抵到一個main
我哋2個人食就略嫌太多
不過小妹有第2個胃裝甜品都係超清晒碟
Pineapple Hat $48 🙆🏿‍♀️
新鮮菠蘿、菠蘿汁、雪碧
飲品又係好靚 好啱打卡
食落甜甜哋好好食🍍
入面除咗菠蘿汁同雪碧 仲有爆爆珠
飲落好清爽解渴 好適合配pizza食
Taiwanese Fruit Tea
Taiwanese Fruit Tea (hot) $50 💁🏿‍♀️
會分開一個壺比你自己倒

✅ 15:00-20:00酒精飲品半價

到會餐牌
2023-02-09
Taiwanese Fruit Tea
情人節💕當日,難得爸爸放半日假同媽媽去拍拖👫食lunch🍽,媽媽就揾咗間好岩情侶打卡📸嘅Café 浪漫一下🥰一入到餐廳,已經見到有個童話式嘅旋轉木馬🎠打卡位(其實冇馬🐴響度架🤣),整個餐廳都充滿美式馬戲團氣氛🎪。餐廳破格地用「Dirty」做主題,以「暫且放下儀態,盡情享受面前美食」做口號,媽媽覺得相當特別,完全打破餐廳應該要乾淨嘅觀念😆食物方面,餐廳以歐陸Fusion菜色為主,我哋點咗兩份午餐🥣及一份甜品🍨,本來見到餐廳飲品非常精緻同有特色,但因為午餐本身已包飲料,就暫且放棄了🤣餐廳以 #Dirty 做主題,當然要叫個同 #Dirty有關嘅美食👉🏻「Dirty Beef Burger🍔」呢個Signature漢堡🍔材料非常豐富,手打純牛肉🐮、溶岩芝士🧀、太陽蛋🍳,仲有秘製醬汁。上枱嘅時候有把刀🔪插住,非常有氣勢同吸睛👀😆。唔知係咪因為等埋另一份午餐一齊上枱,個芝士已經唔流,冇咗個Dirty嘅感覺,個包又扁扁哋😅,但漢堡包🍔嘅味道真係一流,尤其係個汁甜甜哋,加埋流心蛋,一齊食好夾好好味😋另一份午餐,我叫點咗「炭燒西冷牛扒🥩」。爸爸因為遷就唔太食生嘢嘅媽媽,專登叫咗7️⃣成熟,估唔到牛扒食落唔

另一份午餐,我叫點咗「炭燒西冷牛扒🥩」。爸爸因為遷就唔太食生嘢嘅媽媽,專登叫咗7️⃣成熟,估唔到牛扒食落唔韌仲好juice,配埋磨菇汁更加出色,非常驚喜🤩。

兩份午餐都同樣配有薯條🍟,新鮮熱辣辣,再加埋本身有調味,真係食到停唔到口😋

甜品方面,我哋點咗「提拉米蘇雞蛋仔配雲呢拿雪糕🍨」,由於製作需時30分鐘,我哋食完午餐,剛好就到,正🤩

首先賣相已經好加分,除咗雞蛋仔同雪糕🍦外,仲有整Tiramisu嘅手指餅、糖針、棉花糖、藍莓🫐、士多啤梨🍓同朱古力醬,如果豬仔包響度一定搶住食🤣

我哋奉行餐廳口號,放下儀態,成底雞蛋仔奉住食,真係份外好味😆。雪糕配埋熱辣辣雞蛋仔一齊食,冰🧊火🔥交融,令本來已經有啲飽嘅爸爸媽媽都極速食哂,大滿足😋

餐廳仲有送甜品活動,凡二人或以上惠顧任何食品或飲品,到社交平台追蹤餐廳,就可以免費獲贈「榛子焦糖芭菲」甜品,2-4人送一客,5-8人送兩客,如此類推🤩。

雖然係送嘅甜品🍮,但賣相都相當精緻,以食用花點綴甜品,比推廣圖片更靚呢😍。媽媽意為甜品會是布甸或慕絲口感,估不到更像雪糕雪芭,岩哂媽媽呢個雪糕控🤣。🌟提提大家,優惠3點後就會暫停啊😅

總括而言,餐廳不論裝潢設計和食物質素都非常高,好適合情侶去打卡📸,當日仲見到餐廳預備情人節套餐愛心💗熊仔🧸,媽媽忍唔住走去影張相,發現熊仔有燈圍著,應該可以發光,真係好有心思🥰。

爸爸同媽媽打算下次帶埋豬仔包試吓佢哋嘅人氣三層架下午茶,一於嚟個三個人的浪漫💕🤣
Dirty Beef Burger🍔
炭燒西冷牛扒🥩
提拉米蘇雞蛋仔配雲呢拿雪糕🍨
榛子焦糖芭菲
2023-02-13 107 浏览
朋友之前係公司食過呢間到會覺得好食就同我推介呢間餐廳我哋叫了2人餐👭⭐️是日餐湯&酥皮焗周打蜆忌廉湯🍲餐湯可以要普通或者加$20多了酥皮我哋就一樣一款,覺得加了酥皮好正好值👍🏻,個皮好脆,個湯好多蜆肉,作為餐湯分量唔少⭐️傳統意大利烤餅🫓配牛油果🥑及車打芝士🧀醬有兩款醬配搭個餅食,個人鍾意車打芝士醬,個濃度好似平時芝士鍋個種,好濃,配搭烤得剛剛好嘅餅,好滿足🥰⭐️新奧爾良Shake Shake 海鮮袋配意大利蛋麵之前有排興shake shake海鮮袋已經好想食,今次見到呢到有即刻叫嚟食。有好多海鮮:大蝦、扇貝、青口、蜆。店員嚟到我哋枱到幫手shake,仲會問我哋手機準備好未,先開始shake,真係好細心。雖然係即刻撈醬汁,但都好入味⭐️芒果拿破崙Dessert 好大件,芒果粒放了好多,甜甜的,成為甜品中甜味嘅主要來源,好好食,同出面賣甜品嘅店有得fight❤️⭐️Duck Island⭐️No Passion No Life兩杯cocktail各有特色,又好有心機地裝飾,如果比較鍾意酒精味嘅可以選擇前者,如果鍾意甜少少&清新少少嘅可以選擇後者,個人鍾意後者,特別加了百香果,更清新了另外要推介呢間靚靚
朋友之前係公司食過呢間到會覺得好食就同我推介呢間餐廳

⭐️Duck Island
⭐️No Passion No Life

Duck Island
No Passion No Life

另外要推介呢間靚靚裝修餐廳比喜愛打卡人士,可以影靚相,滿足到視覺,又可以滿足埋味覺😋

是日餐湯
新奧爾良Shake Shake 海鮮袋配意大利蛋麵
Duck Island
No Passion No Life
2023-02-11 452 浏览
20230207☁️Tuesday🍄🧓最近母親心情有點變化🤔 絞盡腦汁怎樣另母親開懷呢🚇唔需要去到大嶼山也感受到迪迪尼的氣氛🎊Dirty Skillet 2021年5月開幕,係全港第一間以"Dirty " 為主題的西餐廳,宗旨「暫且放下儀態,盡情享受面前美食」=(DON'T BE AFRAID TO GET MESSY, JUST ENJOY )。🎠Dirty Skillet 夢幻馬戲團嘉年華裝修,童話式旋轉木馬卡座,夢幻而浪漫的情調感,適合情侶打卡留影。🍰母親提議Afternoon Tea Set 🐟煙三文魚青瓜三文治:三文魚入口軟綿,酸忌廉配上青瓜,清新開胃。🐷意大利火腿,車打芝士,農夫多士:Parma ham 鹹道適中,最欣賞農夫多士外脆內軟。🦑 炸墨魚條,泰式辣醬:煙韌的墨魚條,配上自家製泰式辣醬開胃至極。🐔蒜蓉牛油雞翼:雞翼炸香脆可口, 鋪滿蒜蓉及牛油香。🦪煎蠔伴黑松露: 蠔油香四溢,再配上黑松露,這兩竟然絕配。🧉提拉米蘇:我至愛吃Tiramisu, 入口軟滑,內裏有脆脆,凸顯層次感😋🥭芒果拿破崙:芒果香又甜,濃濃嘅芒果吉士忌廉,酥皮好香牛油味及相當鬆脆。🍞法式多士:法式土司用
20230207☁️Tuesday🍄
🧓最近母親心情有點變化
🤔 絞盡腦汁怎樣另母親開懷呢
🚇唔需要去到大嶼山也感受到迪迪尼的氣氛
🍰母親提議Afternoon Tea Set
🐟煙三文魚青瓜三文治:
三文魚入口軟綿,酸忌廉配上青瓜,清新開胃。
🐷意大利火腿,車打芝士,農夫多士:
Parma ham 鹹道適中,最欣賞農夫多士外脆內軟。
🦑 炸墨魚條,泰式辣醬:
煙韌的墨魚條,配上自家製泰式辣醬開胃至極。
🐔蒜蓉牛油雞翼:
雞翼炸香脆可口, 鋪滿蒜蓉及牛油香。
🦪煎蠔伴黑松露: 蠔油香四溢,再配上黑松露,這兩竟然絕配。
🍞法式多士:法式土司用麵包加蛋汁,油煎至金黃色,外脆內軟綿,配上新鮮忌廉尺土多啤梨🍓
🧓母親進食期間 , 被前面柔和燈飾的旋轉木馬吸引,吃飽飽後相當滿意😋😋😋
Afternoon Tea-Set
Smoked Salmon, Cucumber Sandwich /Parma Ha., Cheddar Cheese Farm Bread
Tiramisu
MOCHA /HOT LEMON WATER
2023-02-07
Afternoon Tea-Set
Tiramisu
MOCHA /HOT LEMON WATER
2023-02-11 59 浏览
嚟緊2月14情人節推介一個好地方餐廳裝修靚而且氣氛好喺筲箕灣地鐵站行大概五至7分鐘就見到呢一間餐廳火焰芝士配意大利蒜蓉包店員會喺你前面親手點着個火焰畫面超級震撼半熔芝士配蒜蓉包,勁正意大利布袋芝士薄餅又係打卡嘅好時間布袋芝士切開並且和薄餅一起吃Pizza竟然都可以有種creamy嘅感覺另外嘢飲叫咗台灣水果茶同埋菠蘿特飲台灣水果茶係熱,啱晒我菠蘿特飲係成篇菠蘿俾晒你店員仲好細心俾咗個碟未切菠蘿食係新鮮菠蘿並唔係罐頭菠蘿連個菠蘿心有焦糖所以一啲都唔酸疏乎厘奄列疏乎厘超大份而且非常鬆軟適合一大班朋友分享
嚟緊2月14情人節推介一個好地方

餐廳裝修靚而且氣氛好

喺筲箕灣地鐵站行

大概五至7分鐘就見到呢一間餐廳

火焰芝士配意大利蒜蓉包

店員會喺你前面親手點着個火焰

畫面超級震撼

半熔芝士配蒜蓉包,勁正

意大利布袋芝士薄餅

又係打卡嘅好時間

布袋芝士切開並且和薄餅一起吃

Pizza竟然都可以有種creamy嘅感覺

另外嘢飲叫咗台灣水果茶同埋菠蘿特飲

台灣水果茶係熱,啱晒我

菠蘿特飲係成篇菠蘿俾晒你

店員仲好細心俾咗個碟未切菠蘿食

係新鮮菠蘿並唔係罐頭菠蘿

連個菠蘿心有焦糖所以一啲都唔酸

疏乎厘奄列

疏乎厘超大份而且非常鬆軟

適合一大班朋友分享

2023-02-09 48 浏览
港島東本身甚少踏足,一場嚟到,梗係要搵間靚靚餐廳打行吓食吓野,呢間餐廳位置都好方便,樂園花園環境,個vibe幾有玩味,有好多花花牆紙啱晒影相📸️,D餐具係我鍾意嘅花花民族風❤️❤️❤️,靚靚嘅環境心情更加好,食得更開心。呢度好適合同朋友或者一大班人嚟都OK👯‍♀️Daily Salad🥗 (+$20)今日有煙三文魚凱撒沙律,沙律菜新鮮仲有好多巴馬臣芝士🧀,增加鮮味,岩哂芝士控,麵包粒夠脆,值得加配❤️Daily Soup and Garlic Bread🎃🥖(+$20)今日餐湯係南瓜湯,真材實料,飲完唔會頸渴,有清甜嘅南瓜味🎃。個重點係個蒜蓉包🧄🥖,覺得好香脆,香草蒜蓉超級多每一啖都食到,好邪惡但係真係好好食😋Dirty Beef Burger🍔 ($108)名副其實咁Dirty咁足料,所以餐廳好貼心咁準備咗手套❤️,記住要帶唔係會後悔🤣,Burger好霸氣咁用把刀插住🔪,夠晒吸睛,牛肉超級香濃,仲有太陽蛋會流心,夠哂滋味,熔岩芝士🧀完美同牛肉結合,多到有剩可以用來點薯條,呢度嘅醬汁會係BBQ醬帶點微辣🍗。薯條都幾得意有驚喜🍟,已經調好味會有啲微辣再大啲蕃茄味,唔使點茄汁已經好夠味👍🏻Latte☕️(

Daily Salad🥗 (+$20)

Dirty Beef Burger🍔 ($108)

Latte☕️(+$15)
夠smooth同香醇,有靚靚天鵝拉花🦢❤️

1K
前排去完石澳係筲箕灣見到呢間別樹一格,充滿童話世界遊樂園🎠感覺!原來餐廳唔止佈置有特色,食物性價比高,水準都好好。點了個$395 二人餐,有齊湯、starter、main、dessert,真係大🈵️足!💖1. 酥皮焗周打蜆忌廉湯(+$20/2)😋- 絕對值得加錢轉,外層酥皮好脆,入面係濃creamy 嘅海鮮湯,超多蜆肉,係非一般味道,好有誠意。💖2. 傳統意大利烤餅配牛油果及車打芝士醬- 係幾refreshing嘅款式,牛油果醬加了辣辣的調味,配上烤餅更refreshing。另外車打芝士醬都好厚texture,正~💖3. 脆皮豬时伴自家製蘋果醬,薯條(+$88)😋- 同朋友都好鍾意食豬手,所以二話不說就點了。豬手大大隻,會親自係你面前切開。- 外皮真係勁勁勁酥脆,無論切同食都有crunchy聲,好似食薯片咁😋😋😋,最難得嘅係剩係得脆皮無肥,肉質超淋香嫩,鹹度適中- 配埋微甜蘋果蓉,令豬肉食落去更滋味。- 旁邊嘅薯條調味好特別,會食上癮,外層更加有脆薯皮😍💖4. dessert- 芒果拿破崙😋- 估唔到連set dessert都唔馬虎,甚至比其他餐廳甜品都出色!拿破崙嘅層層餅都好香脆,配埋

💖1. 酥皮焗周打蜆忌廉湯(+$20/2)😋

💖2. 傳統意大利烤餅配牛油果及車打芝士醬

💖3. 脆皮豬时伴自家製蘋果醬,薯條(+$88)😋
- 配埋微甜蘋果蓉,令豬肉食落去更滋味。
- 旁邊嘅薯條調味好特別,會食上癮,外層更加有脆薯皮😍

💖4. dessert- 芒果拿破崙😋
- 估唔到連set dessert都唔馬虎,甚至比其他餐廳甜品都出色!拿破崙嘅層層餅都好香脆,配埋甜香芒果粒粒勁滋味,甜度適中。
- 因為實在太好味嘅關係,就算飽飽地都忍唔住係咁食😋😋😋

🍸Pineapple Hat $48
- 飲品賣相好有心思,好ig-able。上面新鮮菠蘿,面層係燒香焦糖,soda滿滿菠蘿香之餘,甜度適中
Dirty sesame latte

🍸Dirty sesame latte $48
- 好別緻嘅飲品,飲落去好香黑芝麻,之後濃濃奶香,口感細滑。

下次約多d 朋友來😍

Dirty sesame latte