2023-12-21 155 浏览
意大利布袋芝士、風腿、風腸、芝士薄餅賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧薄餅焗得金黃又焦香,表面佈滿惹味的風腿、風腸,正中央蓋上一大球白滑的意大利布袋芝士,賣相非常邪惡誘人。薄餅散發著濃郁的芝士香氣,味道鹹香馥郁,口感外層薄脆,內裡鬆軟,加上表面滑溜溜的布袋芝士,令薄餅的口感更富層次。墨西哥脆餅配四川辣手撕雞賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧墨西哥脆餅上堆滿香辣的手撕雞肉、雜菜粒、酸忌廉以及牛油果醬,非常足料。脆餅脆卜卜非常香口,夾著辛辣入味的手撕雞肉、清新爽口的雜菜粒以及一眾調味醬汁一起食用,滋味濃厚惹味之餘又不會過份膩滯。酥皮焗周大蜆忌廉湯賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧酥皮新鮮焗起,外觀金黃挺身十分悅目,食落酥脆又鬆化,層次感滿滿,非常美味。湯品內含大量蜆肉配料,入口滿滿海產的鮮甜滋味,忌廉湯濃稠滑順,滋味極佳。梳乎厘奄列賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧梳乎厘超巨型又挺身,足足佔據了半個大碟有餘,非常搶眼吸睛。梳乎厘質感軟滑綿密,入口即化,蛋香滿溢,配搭香滑的忌廉一起食,甜美又可口,必食推薦。🐧❣️餐廳提供生日畫碟服務,並附上別具特色的旋轉木馬托盤作點綴,抵盤更會自動播放生日歌,氣氛極佳

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

梳乎厘超巨型又挺身,足足佔據了半個大碟有餘,非常搶眼吸睛。

🐧❣️餐廳提供生日畫碟服務,並附上別具特色的旋轉木馬托盤作點綴,抵盤更會自動播放生日歌,氣氛極佳👍

Fresh grape & apple yogurt soda

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

梳打帶有香濃的提子果香,夾雜蘋果的清甜滋味,飲落清新又解膩,伴食肉類一級棒。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

飲品帶有勁濃稠的奶香滋味,入口順滑醇厚,冰涼可口,甜度滿分。加上粒粒曲奇餅碎,為飲品增添一點嚼感。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳以童話世界作主題,裝修得色彩繽紛,納入大量彩繪牆飾,餐廳中央更特設旋轉木馬卡位,感覺夢幻又迷人,打卡一流。

臨近聖誕,餐廳亦十分應節,在四處掛滿充滿節日特色的飾品,氣氛絕佳。

🐧❤️結語:梳乎厘奄列超級驚喜之作,誠意之選。
Dirty cookies & cream
餐廳:Dirty Skillet地點:筲箕灣形薈地下菜式:西餐餐牌:星期六午餐時間有早午餐餐牌,包是日精選餐湯或沙律,主菜9選1,咖啡或茶,凍飲加$7。可以加錢要小食或者甜品。原來呢度叫Dirty係叫大家放低儀態用餐。煙鴨胸沙律 (跟餐)是日精選沙律係煙鴨胸沙律。煙鴨胸有4片,伴有新鮮沙律雜菜,青瓜片,車厘茄,同香甜桃肉,加上香甜黑醋,食落清新開胃甜甜地。粟米雞忌廉湯 (跟餐)是日精選餐湯係粟米雞忌廉湯。個湯熱辣辣上枱,面頭有少少香草同橄欖油,飲落香滑粟米味濃,味道唔錯。好大碗。鐵鍋炭燒蜜汁西班牙粟飼豬,煎蛋鵝肝珍珠米飯 $158 另加一鐵鍋炭燒蜜汁西班牙粟飼豬,煎蛋鵝肝珍珠米飯果然用熱鍋上枱,非常保溫。一大底珍珠米上面有9件半肥瘦叉燒,整得又淋又有豬味,仲有燶邊,拍得住酒店級叉燒質素。驚喜地有一片煎鵝肝,煎得入口即溶。面頭一隻太陽蛋,加上蔥花,整穿蛋汁撈飯令d飯更香。伴有兩大件西蘭花,已經灑上少少辣粉,好夠味,廚師好細心。中式醬油另上,撈飯一流。食到尾仲食到好多飯焦添,好有咬口。Hot Cake, 香煎蜜糖厚煙肉扒,黑松露炒蛋 $158 另加一香煎蜜糖厚煙肉扒好吸引,煎得閃靈靈,食落
餐廳:Dirty Skillet
地點:筲箕灣形薈地下
菜式:西餐
原來呢度叫Dirty係叫大家放低儀態用餐。
煙鴨胸沙律 (跟餐)
煙鴨胸沙律
粟米雞忌廉湯
粟米雞忌廉湯 (跟餐)
Hot Cake, 香煎蜜糖厚煙肉扒,黑松露炒蛋
香煎蜜糖厚煙肉扒好吸引,煎得閃靈靈,食落甜甜地,好香口,肉質半肥瘦所以咬落又多汁又脆,令人忍唔住食埋肥膏。下底有滑溜炒蛋,加上黑松露醬,好香黑松露味。伴有少少沙律菜同五粒車厘茄,灑上香草。三塊hot cake雖然扁身,不過原來好鬆軟,味道非常香甜,上面有熱熔牛油,同食更好味,另上蜜糖餸hot cake更加係香甜到漏。
梳乎厘奄列 $115 另加一
梳乎厘奄列
今日為慶祝生日,所以預先落order要呢款生日慶祝梳乎厘奄列,即係奄列造型既梳乎厘班戟,面頭加上忌廉,伴有新鮮士多啤梨一粒,龍珠果一粒同藍莓幾粒。上枱既時候見到真係超驚喜,班戟真係好大個,而且用個會轉既旋轉木馬座檯上枱,仲有音樂添,主角好開心!
梳乎厘奄列
呢度班戟係用特選雞蛋製作,聞落真係好有蛋香,切開入面果然係好有空氣感,不過又唔會得一陣風,食完好飽肚。邊位有少少燶,特別好食。影完相先食都仲好好味,唔會淋左或者扁左。忌廉甜甜地,而且非常香滑,配班戟食超正。份量同質素黎講真係好抵食。
梳乎厘奄列
都可以到餐廳先同職員要求生日慶祝裝飾上枱,一樣做到。
Taiwanese Fruit Tea
Taiwanese Fruit Tea 跟餐加 $29 另加一
Taiwanese Fruit Tea
Taiwanese Fruit Tea係大大壺,入面有橙,西柚,菠蘿,熱情果同話梅,玻璃杯入面有青檸。飲落係濃濃熱情果味,甜中帶酸。好養身。飲完服務員仲會主動幫你加熱水。
Fresh Kumquat Lemon Soda
Fresh Kumquat Lemon Soda 跟餐加 $29 另加一
Fresh Kumquat Lemon Soda
Fresh Kumquat Lemon Soda用球形玻璃杯上枱,入面有檸檬,青檸,橙同話梅,加上食用花同兩片士多啤梨係杯邊,飲落酸酸咪咪,氣量適中,好開胃。
今餐食物飲品質素都好好,令人滿意。餐廳樓底高,中間有一個大型旋轉木馬裝飾,環境別緻,座位都好舒適。聖誕節臨近,每張枱都有一盤聖誕花打卡。
2023-12-16
煙鴨胸沙律
粟米雞忌廉湯
  • Hot Cake
  • 香煎蜜糖厚煙肉扒,黑松露炒蛋
2023-12-20 26 浏览
原來我唔熟悉筲箕灣區都有好野食喎😆平時真係好去呢一區,咁啱當日約咗朋友行山要響呢度轉車朋友就推介呢度,話之前食過一次幾ok食物果然冇令我失望之餘,重有驚喜㖭🤩餐廳環境佈滿色彩繽紛嘅佈置好靚靚🥰帶歐美復古風格,啱哂打卡,而且食物同飲品除外高質外,顏值都💯分勁靚吖❤️西班牙海鮮焗飯上枱時都幾驚喜🤩份量澎湃都好多下,熱辣辣,呢個海鮮焗飯有大蝦、青口、帆立貝、魷魚、蜆、雞肉、西班牙腸,七種材料,用料好多鋪滿晒響全個獲仔上面,而且每一種海鮮都又新鮮又大隻,唔會煮得過熟,啱啱好,蝦又大隻又彈牙,帆立貝好鮮甜大隻,魷魚做得好一啲都唔會韌👍🏻各種海鮮嘅味嘅精華都滲咗落個飯度,令到個飯真係好香吖😋個飯軟硬適中,少少微濕潤,口感Perfect,真係好好好食吖😍極推介!!提拉米蘇雞蛋仔雲呢拿雪糕呢個甜品又是超澎湃😮一上枱時我哋都心心眼吖😍好巨大杯吖!!用上一整底外脆內軟有蛋香味既雞蛋仔,配上份量十足既新鮮士多啤梨,藍莓,棉花糖,手指餅,蛋捲條,一大球雪糕&忌廉,份量十足,真係又靚又好食吖😋pineapple Hat🍍呢個飲品我響Menu上見到即刻心心眼要order😍外型吸睛指數高,賣相真係幾靚,菠蘿味濃烈,而
朋友就推介呢度,話之前食過一次幾ok
食物果然冇令我失望之餘,重有驚喜㖭🤩

西班牙海鮮焗飯
提拉米蘇雞蛋仔雲呢拿雪糕
呢個甜品又是超澎湃😮一上枱時我哋都心心眼吖😍好巨大杯吖!!
pineapple Hat🍍
呢個飲品我響Menu上見到即刻心心眼要order😍外型吸睛指數高,賣相真係幾靚,菠蘿味濃烈,而且杯內有好多新鮮菠蘿肉,重有咬開有菠蘿味既圓珠珠😮甜度適中,感覺好清新
杯上面既一大塊新鮮菠蘿唔只係裝飾咁簡單,重可以食架,好有誠意,塊有厚度既菠蘿係烤過架,而且烤過嘅菠蘿有層脆焦糖響面,最後我重用刀叉享用🍍好juicy喔❤️
Fresh mango passionfruit smoothie 🥭
新鮮芒果、百香果、菠蘿汁,lime 調配而成
超多百香果肉好豐富吖,呢杯甜甜酸酸都好好飲喔
食物份量都幾大,Lunch叫咗一個main course,一客甜品,每人一杯飲品,倆個人已經勁飽,大滿足吖😋

午餐
  • Pineapple Hat
  • 西班牙海鮮焗飯
2023-12-15 39 浏览
朋友生日了,很捧的餐廳,食物味道很好,滿滿之快樂和回憶之地方環境舒適下之早午餐⁡鐵鍋炭燒蜜汁西班牙粟飼豬煎蛋鵝肝珍珠米⁡朋友打算吃飯,想不到店子自家醃製的味道這樣特別,有點像差燒。加上自家做出特色醬汁,把醬油淋在鐵鍋上熱辣辣白飯,拌著油香滿滿之鵝肝和半熟流心煎旦,滋味⁡熔岩芝士·煎旦牛肉漢堡重要的芝士,滿滿的濃濃旦醬,用手在包上大吃,牛味濃,配熔岩芝士、煙肉,是全新感覺巨型梳乎里奄列巨型梳乎里是幫朋友點喔,打卡度非常大,旋轉木馬的快樂,空氣感不令人膩之外,帶旦香。小提醒喔,預約店子跟店員說一聲,記錄一下朋友Birthday,餐廳會貼心在餐後,帶上旋轉木馬架,滿滿音樂喔。完美pineapple Hat飲品方面多選擇,打卡度高,看得出滿滿心思的菠蘿梳打,上面和底層菠蘿也不酸,帶出甜味呢柑桔梳打是清新中酸甜味,有創意之感覺,濃濃柑桔味,質地濃厚,柑桔醬及氣泡水配搭不錯,適合愛酸甜。主題店子,有氣氛,到處都有打卡位,棒。旋轉木馬氣氛好快樂之中午餐,棒,帶樂園快樂
環境舒適下之早午餐
⁡鐵鍋炭燒蜜汁西班牙粟飼豬煎蛋鵝肝珍珠米

熔岩芝士·煎旦牛肉漢堡
巨型梳乎里奄列
pineapple Hat
柑桔梳打
主題店子,有氣氛,到處都有打卡位,棒。旋轉木馬氣氛好
快樂之中午餐,棒,帶樂園快樂
用餐优惠
試食活動
Dirty Skillet @dirtyskillethk 📍:筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G12號舖🚗:宵箕灣地鐵A2出口 步行3分鐘📞:+852 2827-0003💲:~HKD280/head for dinnerFood quality✔️:Burrata Pizza, Taco with chicken, Soufflé Omelette 👌🏼:Pineapple Hat, Kumquat Soda總結:😋嚟到我朋友先話食過話好好食 試完果然冇失望 好食嘅fusion菜 環境走童話風 係間高質嘅西餐fusion餐廳 雖然好遠 但都值得特登過嚟食👍🏼😋Taco with chicken係墨西哥🇲🇽脆餅配上四川麻辣手撕雞 內餡滿滿嘅手撕雞麻辣得過癮好惹味 中式調味配上外層墨西哥風嘅脆餅 份量好足 仲好細心咁畀埋手套用 推薦😋Soufflé Omelette係佢招牌 餐廳好細心咁寫上HBD 呢個巨型梳乎厘真係超大個 雖然外型唔係超吸引 但食落空氣感好足 蛋味又濃 係中間嗰層略差啲火候 但都係好食 朋友最尾清哂🙆🏼‍♀️😋Burrata pizza一上枱真係好吸精 成大件cheese放中
Dirty Skillet @dirtyskillethk
📍:筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G12號舖
🚗:宵箕灣地鐵A2出口 步行3分鐘
📞:+852 2827-0003
💲:~HKD280/head for dinner

Food quality

總結:

😋Burrata pizza一上枱真係好吸精 成大件cheese放中間真係超邪惡 配上Parma ham有點略鹹 重口味者之選😈

😋呢間啲服務都幾細心同埋打卡性真係一流 我見有幾枱點嘢都係員工係隔離整埋 方便顧客打卡 生日🎂仲有個識轉嘅盤唱住歌真係搞笑 雖然員工人數唔多 偶爾未必睇到你舉手 不過服務我覺得幾好

🤔比起食物 佢哋嘅飲品有點失色 不過打卡性真係高 睇到都覺得開心 Pineapple Hat係新鮮菠蘿🍍+雪碧+菠蘿汁

🤔而Kumquat Soda係柑桔🍊檸檬梳打 正常幾好飲

😨筲箕灣係有點遠 同埋份量都多食到好飽🤣 但好食同埋都幾有特色 值得專登過嚟試試

• Burrata Pizza
  • Taco with chicken
2023-12-09 1326 浏览
今日好朋友生日,book左筲箕灣呢間Dirty Skillet同佢食個lunch,餐廳入面有唔少打卡位,餐點同飲品都好精美,店員們都好有禮貌招呼👍🏻坐位都坐得好舒服,傾計聚會好地點。前菜,我地叫左墨西哥脆餅配四川辣手撕雞,面頭滿滿手撕雞肉,有sour cream同牛油果醬,食落唔會dry,中西合璧味道同配搭新穎,幾唔錯。酥皮焗周大蜆忌廉湯,酥皮焗得好香脆,配埋濃郁忌廉湯飲好滋味,湯內仲有唔少蜆肉同湯料。main course我地點左意意大利布袋芝士,風腿,風腸,芝士薄餅銷售No.1嘅Pizza,邪惡感十足,好適合我呢啲芝士控,有完整一件水牛芝士係pizza面,我地影完相店員會幫我地切好,pizza濃厚芝士香,配埋Parma ham食,十分滿足!飲品我地分別點左🍍Pineapple Hat🍇Fresh grape and apple yogurt 兩杯飲品賣相精美,而且味道仲好好飲,唔會得個樣,價錢仲好抵!性價比極高💯完美生日午餐點少得甜品,為左比驚喜朋友,餐廳都配合得好好,係我點嘅疏乎厘奄列下面放左個播生日歌嘅旋轉木馬,成件事變得好有儀式感🫶🏻 疏乎厘份量十足,賣相好靚,食落好有蛋香味

main course我地點左意

飲品我地分別點左
🍍Pineapple Hat
🍇Fresh grape and apple yogurt
Fresh grape and apple yogurt
Pineapple Hat

完美生日午餐點少得甜品,為左比驚喜朋友,
餐廳都配合得好好,係我點嘅疏乎厘奄列下面放左個播生日歌嘅旋轉木馬,成件事變得好有儀式感🫶🏻 疏乎厘份量十足,賣相好靚,食落好有蛋香味,質地軟滑,配上奶香忌廉食味道好夾,成餐飯我同朋友都食得好開心💯
疏乎厘奄列
Fresh grape and apple yogurt
疏乎厘奄列
  • soufflé omelette
  • 酥皮焗周打蜆忌廉湯
  • 意大利布袋芝士薄餅
2023-12-09 29 浏览
每年都會揾靚靚餐廳,同你慶祝生日, 上年因為你搬到這屋苑,令我搵到呢間咁好味嘅餐廳。 今次再來這裏,餐牌和飲品的menu都有更新, 而且 可以order生日甜品, 特色裝置配搭 朱古力 生日字體, 餐廳真的很有心思。cod fish spaghetti 魚皮部分煎得香脆金黃, 魚肉嫩滑多汁, 蕃茄 醬汁份量多, 酸酸甜甜 很開胃, 意粉彈牙爽口,而且份量不少。flaming cheese 特別的芝士, 配搭被制醬汁和甜酒, 店員即席表演烤芝士, 場面震撼, 配 蒜蓉多士非常香口,配搭芝士一齊食 非常美味。來這間餐廳,最重點一定要點特飲, Pineapple hat, 酸酸甜甜的菠蘿汁, 配搭精美的擺設 打卡一流。 好豐富的Taiwanese fruit tea, 果味清新茶味香濃。souffle omelette每次最開心有最期待就係梳乎厘, 濃濃的蛋味質感輕柔, 今次仲要有好 fancy 的旋轉木馬, 播出柔和的 生日歌, 真係滿滿的幸福感。

cod fish spaghetti

flaming cheese

souffle omelette

-//位於筲箕灣·以馬戲團為主題🎪超級有氣氛餐廳到處都有打卡位🎅🏻旋轉木馬用餐卡座🎠真係想大讚餐廳裝修超靚🥳 好有迪士尼feel小朋友一定會好開心❤️ 飲品方面都超級精緻 *有巨型梳乎里奄列慶生🎉 餐廳仲寫埋HBD*📍墨西哥脆餅配四川麻辣手撕雞 $108呢個麻辣手撕雞又幾好食🤤食落唔會話好辣麻得嚟又唔會太嗆喉嚨,整體都好惹味啊🤭但啲菜就係咁跌 食到好狼狽😂真係太足料了📍熔岩芝士洋蔥餡餅 $198呢個DIRTY PIZZA需時30分鐘💓係極邪惡好似火山爆發嘅熔岩🌋芝士控應該會叫救命以大量車打芝士同洋蔥製成🧄食到真係好飽仲有拉絲效果,餡餅焗到微燶🥙口感好煙韌📍巨型梳乎里奄列 $115巨型梳乎里需時30分鐘🥰 食落好有空氣感3個人食就差唔多,因為好大舊又好多cream同餐廳事前講咗朋友Birthday,餐廳會安排寫上HBD字句,仲有旋轉木馬架同埋音樂❤️朋友超感動,好開心餐廳安排得很好👍🏻完美📍pineapple Hat $48飲品方面超多選擇🍹每款都係打卡度十足睇得出真係花過心思去諗🫶🏻真係好有諗頭呢杯菠蘿梳打🍍味道好清新,底層仲有菠蘿📍Dirty Cookies a Cream $58竟然呢
//位於筲箕灣·以馬戲團為主題🎪超級有氣氛
餐廳到處都有打卡位🎅🏻旋轉木馬用餐卡座🎠
真係想大讚餐廳裝修超靚🥳 好有迪士尼feel
小朋友一定會好開心❤️ 飲品方面都超級精緻

*有巨型梳乎里奄列慶生🎉 餐廳仲寫埋HBD*

📍墨西哥脆餅配四川麻辣手撕雞 $108

呢個麻辣手撕雞又幾好食🤤食落唔會話好辣
麻得嚟又唔會太嗆喉嚨,整體都好惹味啊🤭
但啲菜就係咁跌 食到好狼狽😂真係太足料了
📍熔岩芝士洋蔥餡餅 $198

呢個DIRTY PIZZA需時30分鐘💓係極邪惡
好似火山爆發嘅熔岩🌋芝士控應該會叫救命
以大量車打芝士同洋蔥製成🧄食到真係好飽
仲有拉絲效果,餡餅焗到微燶🥙口感好煙韌
📍巨型梳乎里奄列 $115

巨型梳乎里需時30分鐘🥰 食落好有空氣感
3個人食就差唔多,因為好大舊又好多cream
同餐廳事前講咗朋友Birthday,餐廳會安排
寫上HBD字句,仲有旋轉木馬架同埋音樂❤️
朋友超感動,好開心餐廳安排得很好👍🏻完美
📍pineapple Hat $48

飲品方面超多選擇🍹每款都係打卡度十足
睇得出真係花過心思去諗🫶🏻真係好有諗頭
呢杯菠蘿梳打🍍味道好清新,底層仲有菠蘿
📍Dirty Cookies a Cream $58

竟然呢杯曲奇朱古力🍫係用懷舊創意痰罐裝
真係好有創意😂濃濃朱古力味,質地濃厚
上面再唧埋新鮮忌廉,真係小朋友嘅飛佛🤎
餐牌
1. 梳乎厘奄列 Souffle Omelette $115出枱嘅時候超級震撼,非常之巨型,同隻碟一樣咁大;生日仲有寫字同埋色播音樂嘅墊托,非常之有心思,好啱女仔過嚟呢間餐廳慶祝生日;梳乎厘非常有布甸感,食落去好有空氣感同埋鬆軟,非常有蛋香,一啲都唔會覺得漏,忌廉打得好滑身,唔會太甜,配上梳乎厘可以令到梳乎厘更加cream,味道更加有層次。🌟 評分: 8.5/102. 香煎蜜糖厚煙肉扒 黑松靈炒蛋 $158Hot Cake Black Truffle Scramble Egg 黑松露炒蛋非常之滑,黑松露好香,蛋亦都有牛油炒過;煙肉扒好好條好厚身,食落好有鹹香味,而且油脂感十足,唔會太硬,非常好食;仲有三個迷你嘅熱香餅,熱香餅好鬆軟,配上楓糖漿,感覺好邪惡。🌟 評分: 8/103. 鐵鍋炭燒蜜汁西班牙栗飼豬 煎蛋鵝肝珍珠米飯 $158Spanish Pork Rice西班牙栗飼豬好腍冇乜豬騷味,而且好香炭燒味,味道有少少似叉燒,不過高級版;鵝肝超級肥美,好厚身,食落非常香;珍珠飯有咬口,而且會有少少飯焦,非常焦香,加上秘製醬汁更加香。🌟 評分: 8/104. 酥皮焗周大蜆忌廉湯 Bake

🌟 評分: 8.5/10

2. 香煎蜜糖厚煙肉扒 黑松靈炒蛋 $158

3. 鐵鍋炭燒蜜汁西班牙栗飼豬 煎蛋鵝肝珍珠米飯 $158
Spanish Pork Rice

4. 酥皮焗周大蜆忌廉湯
Baked Clam Chowder with Puff Pastry
酥皮非常香牛油味,非常之鬆脆,加上蜆肉忌廉湯好好味,酥皮吸滿曬湯汁;忌廉湯好cream,入面有好多蜆,有蜆既鮮甜味,每啖都會食到有蜆肉。

5. 是日精選沙律
沙律菜新鮮爽甜,加上黑醋汁酸酸甜甜非常開胃,入面仲有少少煙肉同埋水蜜桃。
🌟 評分: 7.5/10

6. Fresh Kumquat Lemon Soda (+$29)
非常多水果,水果都好香甜,梳打好多汽,用嚟解渴一流,而且唔會好多冰,甜度亦都啱啱好幾好飲。
🌟 評分: 8/10

7. Taiwanese Fruit Tea (+$29)
茶味好香濃,飲落都幾甘香,飲到茶味亦都飲到水果既鮮甜味,而且唔係好甜,非常啱健康人士。
🌟 評分: 7/10

🎖️整體評分🎖️
❤️ 味道: 8/10
🧡 環境: 8/10
💛 服務: 8/10
💙 性價比: 8/10

📍 Dirty Skillet (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G12號舖

#hkoverfood_筲箕灣
2023-12-01 62 浏览
Dirty Skillet西餐餐裝修設計很夢幻,環境美觀光線充足,座位像旋轉木馬一樣,很適合女士們來吃下午茶拍照打卡。食物造型賣相都十分吸睛,而且CP值超高。Afternoon Tea Set $265 for 2咸點:煙三文魚青瓜三文治 - 煙三文魚切粒加上沙律醬,口感嫩滑煙韌,配上青瓜增添清新感覺意大利火腿、車打芝士、農夫多士 - 意大利火腿芳香甘甜,車打芝士味道香濃,這個配搭十分鹹香美味炸墨魚條、泰式辣醬 - 外表炸得金黃香脆,內裡墨魚味濃又彈牙,泰式辣醬酸酸辣辣的,很香口惹味蒜蓉牛油雞翼 - 炸得十分香脆,咬開充滿肉汁,加上蒜蓉醬更惹味煎蠔伴黑松露 - 蠔肉新鮮肥美,煎得微焦很香口,加上黑松露令味道更提升甜點:提拉米蘇 - 忌廉柔滑,散發著咖啡和朱古力香氣,味道很有層次芒果拿破崙 - 酥皮非常酥脆,夾著濃郁幼滑的吉士,上面鋪上滿滿的芒果肉,口感很有層次法式多士 - 外層金黃香脆,上面有忌廉和士多啤梨,十分飽足飲品:Pineapple Hat $24賣相很夏日繽粉,有紙紅鶴和菠蘿公仔裝飾,菠蘿汽泡水口感清甜,杯上放著一大片新鮮菠蘿,配上焦糖,更香甜美味Taiwanese Frui
Afternoon Tea Set $265 for 2

咸點:

甜點:
法式多士 - 外層金黃香脆,上面有忌廉和士多啤梨,十分飽足

飲品:
Pineapple Hat $24
Taiwanese Fruit Tea $29
熱水果茶很足料,裡面有不少生果,有百香果、西柚等,味道清新可口
2023-12-01 33 浏览
今晚特登帶個朋友去筲箕灣一間打卡餐廳慶祝生日,唔單止食物好食,而且仲有好多驚喜!凱撒沙律:生菜爽脆,口感清爽,而且芝士味道濃郁。酥皮焗周大蜆忌廉湯:濃郁的忌廉湯,蜆肉鮮嫩,酥皮上有烤得金黃酥脆。鐵鍋Dirty祕製牛扒:多汁的牛肉,火烤出的炭燒香氣,伴碟有香脆嘅薯條、香濃的蒜頭和雜菜,十分推介!疏乎厘奄列:蛋味超濃,口感軟綿,下面有會播放生日歌的旋轉木馬盤,增添了趣味和慶祝氛圍,朋友表示相當有驚喜!Dirty Cookies and Cream: 有濃郁的巧克力味,口感豐富,帶有碎曲奇餅乾的脆脆口感。Kumquat Soda: 清新的金桔味道,微酸微甜,帶有氣泡的口感,爽口解渴。

凱撒沙律:
生菜爽脆,口感清爽,而且芝士味道濃郁。

酥皮焗周大蜆忌廉湯:
濃郁的忌廉湯,蜆肉鮮嫩,酥皮上有烤得金黃酥脆。

鐵鍋Dirty祕製牛扒:

疏乎厘奄列:

Dirty Cookies and Cream:
有濃郁的巧克力味,口感豐富,帶有碎曲奇餅乾的脆脆口感。

Kumquat Soda:
清新的金桔味道,微酸微甜,帶有氣泡的口感,爽口解渴。
  • 酥皮焗周打蜆忌廉湯
  • Dirty  Steak
2023-11-26 29 浏览
Dirty Skillet - 旋轉木馬主題餐廳今日嚟到筲箕灣一間西餐廳,店內裝潢非常夢幻,是童話故事風格,當中最吸引嘅當然係中央嘅旋轉木馬造型設計啦!Dirty Skillet All Day Breakfast $158有炒蛋、煙三文魚、牛油果、車厘茄、大啡菇、紐倫堡腸、意大利包,相當豐富嘅一款全日早餐,每款都經過烹調,唔會剩係得茄汁豆咁hea。鐵鍋炭燒蜜汁西班牙粟飼豬煎蛋鵝肝珍珠米飯 $158叉燒採用西班牙品種,肉質軟腍,肥瘦肉梅花間竹,仲有非常出色嘅少許燶邊,配上太陽蛋嘅蛋汁、甜豉油,很欣賞鐵鍋有飯焦香脆嘅口感,最後嘅煎鵝肝更加係畫龍點睛,入口即溶。酥皮周打蜆湯 +$25是日沙律 +$0推薦大家一定要加錢配酥皮湯,鬆化牛油香嘅酥皮加上熱騰騰嘅蜆湯,蜆湯非常足料,唔會好水好稀!芒果拿破崙 +$60到咗甜品時間啦,賣相相當吸引非常啱打卡嘅旋轉木馬造型甜品盤,又有音樂又有燈光,氹得生日嗰個好開心,芒果拿破崙當中嘅香甜吉士醬加上果甜嘅芒果粒,同埋鬆化香脆嘅酥皮。Fresh Grape & Apple yogurt soda +$29Dirty cookies & cream +$29最
Dirty Skillet - 旋轉木馬主題餐廳

鐵鍋炭燒蜜汁西班牙粟飼豬
煎蛋鵝肝珍珠米飯 $158

酥皮周打蜆湯 +$25
是日沙律 +$0

芒果拿破崙 +$60

Dirty cookies & cream +$29
最後半價加配咗兩杯特飲,一杯係好似甜品一樣嘅朱古力曲奇牛奶,另一杯係青提子青蘋果乳酪梳打。
2023-11-23 37 浏览
朋友約左係Dirty Skillet食飯 話餐廳佈置到已經好有聖誕氣氛 因為知我好鍾意聖誕節所以就揀咗呢間餐廳😝- Taco, Si Chuen Chili Shredded Chicken墨西哥脆餅配四川麻辣手撕雞個脆餅好脆唔會淋😝手撕雞亦都好香麻辣味😋如果有得單點手撕雞都唔錯😆入面仲配有好多沙律菜同牛油果😋- Dirty! Cheese Pizza熔岩芝士洋蔥餡餅呢個餡餅入面嘅芝士真係超級超級多😱餡餅下全部都係芝士🤤芝士控真係要試下😋入面嘅洋蔥亦都好淋😝- Fresh Grape & Apple Yogurt Soda杯嘢飲好清新😝提子好甜 一啲都唔酸🤤- Dirty Cookies & Cream好香朱古力味而且上面有好多cream😋- Soufflé Omelette梳乎厘奄列11月係生日月💕原來朋友係同我慶祝生日😝有個旋轉木馬係梳乎厘下面仲會播住生日歌😆個梳乎厘好鬆軟份量仲好大添😝
朋友約左係Dirty Skillet食飯

仲會播住生日歌😆
個梳乎厘好鬆軟
份量仲好大添😝
2023-11-15 37 浏览
之前黎過一次,呢度環境靚,而且每款食物都好吸引,所以揀喺呢度食生日飯🥳🥳酥皮焗周打蜆忌廉湯,而家好似無乜西餐廳有….🥺酥皮焗得好脆身,浸埋落忌廉湯好夾,入面都幾多大大粒蜆肉,好足料🤩🌮墨西哥脆餅配四川麻辣手撕雞,第一次咁配搭,又好夾噃😋布袋芝士Pizza🍕有大大粒布袋芝士喺面,上枱後侍應就切開布袋芝士分散喺每件Pizza 上面,布袋芝士比較淡口,平衡返風乾火腿的咸味👍👍‼️最最最驚喜係無生日蛋糕,但有充滿歡樂及童真嘅環境和氣氛,喺呢幾年黎最開心嘅生日🥰我地用大大個梳乎厘奄列當生日蛋糕🎂😛,黎到嘅時候好有心思咁有個旋轉木馬托盤,仲會一邊轉一邊播放生日歌,真係好滿足💝仲好配合埋餐廳中間大型旋轉木馬嘅卡位,超有心思另外,生日仲可以用埋生日嘅luck 去抽獎~💮野飲我又再encore Pineapple Hat 😂,一飲愛上,同埋好鍾意佢嘅焦糖菠蘿😌另一杯Dirty cookies & Cream,造型好fuuny ~ 係啖罐仔裝住入面係香滑朱古力曲奇沙冰~

🌮墨西哥脆餅配四川麻辣手撕雞,第一次咁配搭,又好夾噃😋

仲好配合埋餐廳中間大型旋轉木馬嘅卡位,超有心思
另外,生日仲可以用埋生日嘅luck 去抽獎~💮

2023-11-14 45 浏览
今天和朋友共六人去食下午茶,那裏的食物精美,味道也佳,環境舒服,有多個打卡點。我們order 了兩套二人Afternoon tea set ,再加了一客炸魚薯條及梳乎厘奄列,飲品方面我們飲了Dirty coffee,Dirty chocolate, 水果茶。