2020-07-21 244 浏览
Came across this new ramen / Tsukemen shop which was part of the Zagin Soba group. Unlike their counterparts which specialized in chicken based broth, marudesankaku is specicalized in fish broth. Not just any fish broth, but snapper broth. Im not a normal lover of fish soup but this is just delicious and doesnt have fishy smell. I order the deep fried fisg skin on the sides and it was crispy like potato chips and goes well with the noodle. I would definitely come again to try their clear broth and tsukemen. Oh just want to highlight that I waited for 30mins due to recent social distancing restrictions but their staff were nice and offered fan and cold water while you stand inine. And for the food quality, it was well worth the short wait.
2020-07-16 366 浏览
平日12:05路過看大裡面有位置,以為可以直接進入,原來禁聚令餐廳只能半滿,在有遮蔭的後巷排隊。餐廳裡只能坐七人,排隊排第六最終等了差不多45分鐘。如果一開始知道未必堅持,但站了一會兒已過12:30,其他餐廳也無望,就等吧。在門外選好付錢然後再入店。只有兩個選擇(清湯或白湯,因沾麵已售罄),選了白湯。座位舒適,水是冰涼的。雖然價錢略貴($138),但物有所值。湯很creamy也很香魚味,上面的烤魚肉配了細切洋蔥,兩片厚切筍是在拉麵店吃過最好的(沒有那股奇怪的老筍味),叉燒肉質好(偏瘦-是我喜歡的),另加糖心蛋帶淡淡的煙燻味($15)。碗邊上黃色像果蓉的調味不知道是什麼,帶點柚子香。清湯是連炸魚皮的,白湯沒有,後悔沒有另加,下次再試。

清湯是連炸魚皮的,白湯沒有,後悔沒有另加,下次再試。
2020-07-16
2020-07-16 170 浏览
这是第七十三篇走过路过不要错过——Maru de Sankaku 鲷白汤拉面,香港中环疫情开始后,走过这家店好几次,但从没吃过,因为都是在我要去吃“周月”的沾面时路过,然而高过半身的落地窗以及吧台,以及窗上黑底透蓝的鲷鱼贴纸,都完美的击中我的要害。所以一直想着要来试试,毕竟鲷鱼很贵而且很好吃,所以试试是一定要的,“不过当食堂就有点奢侈了,”我心想。虽然酷爱鲷鱼,但从小穷怕的人总觉得吃鲷鱼是奢侈到让人有罪恶感。店如其名,确实是在三角的位置(sankaku)。店门口在鸭巴甸街上,排队的队伍在鸭巴甸街旁有如微血管的路拐了95度的弯,让路过的我忍不住停下脚步,加入排队的人群。在门口的下单机器点了鲷清汤拉面,用八达通付了钱,进到店里坐在吧台边,背后是敞开的大门,呼呼的热风从背后袭来,又冷又热的极不舒服,本想跟店员说请关关门,后来想可能是抗疫的缘故所以不关门,只好将不满意压下,一边诅咒着可能人类的一生都要在Covid-19的阴影下吹冷气不关门了。还以为在吧台内穿着漂亮厨师服的师傅是日本人,却原来说着流利的广东话是香港人,炮制者现点现煮的拉面。等了一阵子后,散发着鲜鱼香味的鲷清汤拉面上桌。坦白说,拉
这是第七十三篇

等了一阵子后,散发着鲜鱼香味的鲷清汤拉面上桌。坦白说,拉面长得不好看,加上本来低落的拍照能力最近更加的下沉,所以拍了几张后决定放弃。

让凯撒的归凯撒吧……

汤上浮着一层油,“鸡油?”一边狐疑者一边捞起油放入口中试试,嗯,吃不出是什么油,但感受到浓浓的鱼鲜味在舌头上散开接着慢慢地滑进食道。

最好的是面条,软硬适中很能吸汤;炸鱼皮偏厚,不规则的笋干偏硬,叉烧有平均值,一切都很新鲜,而且满满的是鱼类独有的鲜味与丝丝咸味。

另外附上的一小碟酱,肯定是用鱼做成的,只是不知道怎么做的,试了两口后爱的不得了,决定全部加到面汤里,拌一拌,让鱼汤与面鲜上加鲜。

份量不大,吃完后没有满足感,不过可以再买颗苹果回公司吃,营养与份量正好!

前排同 @wernotslim @happytreats.hk 嚟到呢間好幾次食飯時間經過都見到大排長龍主打鯛魚湯底嘅 @marudesan.hk 食拉麵!今次特登係佢開門前到,所以12開門即刻有得入!不過留意番裏面位置唔多,如果第一輪入唔到去嘅話就有機會要等返耐少少~我哋三個人啱啱好坐咗唯一一張大枱🙊不過用餐體驗就真係麻麻,男店員嘅態度真係有好大嘅進步空間🙃睇返啲相我哋三個total大約影咗5分鐘之後店員行過黎同我地講: 你哋唔食㗎? 啲麵真係會爛晒㗎喎~(雖然我食嘅時候覺得麵條幾彈牙有咬口🤷🏻‍♀️) 可能係佢嘅角度真係影得耐咗少少,但如果佢學識用一個更加好嘅表達方式就好啦🤗.every time i passed by @marudesan.hk there is always a huge line up 😆 this new hot ramen place mainly serves a unique snapper soup base 🍜 we purposely went a few mins before they open to make sure we get sea
every time i passed by @marudesan.hk there is always a huge line up 😆 this new hot ramen place mainly serves a unique snapper soup base 🍜 we purposely went a few mins before they open to make sure we get seats 😋 but honestly it was not worth. service was absolutely horrible 😔 probably ramen is alright but it’s overpriced! you might want to try it just because of the hype but it’s not worth waiting for
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 6.5/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.2/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 3/10 (其實其他店員都好𝑛𝑖𝑐𝑒,純粹男店員嘅態度好奇怪好有問題🙃)
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 4.5/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 4.5/10 (如果有機會嘅話,會試吓沾麵)
🌟性價比低 • 唔值得排長龍 • 試一次就夠 • 座位小 • 服務態度有進步空間🙃

《鯛白湯》$138 🌟6.5/10🌟
呢到嘅拉麵唔會有糖心蛋跟埋,所以如果想試埋糖心蛋($15)同埋鯛魚皮($48)嘅話,加埋成碗拉麵就要$201,價錢可以話係超!級!貴!
濃稠𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚𝑦嘅白湯底嘅鮮甜真係幾有層次感,魚香味好重,再加啲魚肉碎咁~開頭飲落都覺得唔錯,幾鮮甜,但之後有一樣越飲越腥同越飲越咸嘅感覺,個人就麻麻。不過加咗旁邊嘅柚子醬就好少少嘅🤏🏻麵條係就係爽口彈牙嘅,但感覺普通。配料叉燒肥瘦適中口感嫩滑,不過比較薄,有啲似係火腿嘅感覺🤣
炸鯛魚皮
炸鯛魚皮

《炸鯛魚皮》$48🌟7.3/10🌟
你冇睇錯,真係$48一磈⋯比起中式炸魚皮食落口感真係好唔同,香脆得來唔會話太油膩。就咁食唔點湯都好好味!不過真係超級貴🤧
櫻木煙熏糖芯蛋

《櫻木煙熏糖芯蛋》$15🌟7/10🌟
糖心蛋嘅煙熏味好香,但整體偏鹹。略嫌有少少過熟,唔夠糖芯。
𝑀𝑎𝑟𝑢 𝐷𝑒 𝑆𝑎𝑛𝑘𝑎𝑘𝑢 @maridesan.hk
📍#BELLYwongs_sheungwan #BELLYwongs_central
#BELLYwongs_japanese #BELLYwongs_ramen #BELLYwongs_noodles
2020-07-08 212 浏览
幫襯左兩次,覺得麵要寫返個食評講下個鯛白湯。平日飲開麵係阿媽覺家煲超足料鮮甜的奶白色魚湯,對街外的魚湯的湯底不抱太大期望。不過本身鍾意食拉麵,公司又在附近就即管一試。午飯時間過黎,起碼要排30分鐘,期間會派下水。夜晚好少少,15分鐘就有位。上次剛好遇上落雨,店員仲出黎派遮又陪大家排隊。排到咁上下就先俾錢落單,一入去坐低就已經差唔多有得食。兩次麵係叫鯛白湯,每次第一下飲湯都覺得好開心。湯底鮮味但不濃味,夠味但唔會覺得重味,加埋碗邊的柚子醬就更清新。拉麵係幼麵,軟硬適中,食完成碗會有飲埋啲湯的衝動。試埋炸雞,好熱氣但不油不乾,麵好好食!同座銀的雞湯相比,鯛白湯更清甜而不會覺得膩。留意返,沾麵要3:00後先有的。

同座銀的雞湯相比,鯛白湯更清甜而不會覺得膩。

留意返,沾麵要3:00後先有的。
2020-07-05 208 浏览
在門口等入座時已感受到侍應嘅態度係幾咁霸氣 等咗好耐先有個侍應行出嚟 伸張餐牌係我面前 乜嘢都唔講 唔知佢想做乜嘢 到我同朋友同佢對望咗一陣 佢先開金口 講要點左菜先至可以入去坐 我哋睇咗餐牌 見到咁嘅價錢 咁嘅服務 轉左場去附近另一間拉麵小店食 同樣價錢 店舖細細 但服務態度極之良好佢有幸 在間有名氣嘅店舖搵到份工 希望佢好好珍惜 唔好將人哋嘅名氣拉低晒
2020-07-03 215 浏览
好難食 食唔倒用心既地方 等位安排差 排隊排到懷疑人生openrice明明話可以用現金 去到又要俾八達通or卡 搞到要行番落去7仔增值 攰到已經唔想食 好啦幾經辛苦d嘢食終於尼到 一食落口 d麵鹼水味好勁 d湯得個腥字 無魚既鮮味 食到一肚氣 食完仲好口渴 又貴又唔好食 味千拉麵仲好食過佢 超失望
2020-07-03
2020-07-01 336 浏览
〇de▽鯛白湯らーめん鮮甜魚湯拉麵🍜 炸魚皮確系正!酥脆之餘,一d腥味都無。湯底有一種清甜既味,相信中意健康飲食既女士們都會好中意,因為基本上系無油既,加上大肉塊都係無咩脂肪。另外,拉麵有d鯛魚肉,已經切成肉丁大小,都方便入口。小編開門前15分鐘已經到達且排隊,已經有9個人系前面排緊!正午左右人龍迅速增長,已經有廿幾三十人!😱
〇de▽鯛白湯らーめん

呢間係周奕偉介紹過既鯛魚湯拉麵店開左黎香港,好似好吸引咁,就過黎試下係條後巷排隊,大概20人等緊,烈日當空下都真係幾熱,為左食,精、氣、神!掙扎!一個帶位男侍應係後巷出現後,不愉快經歷就開始了,起初佢已經用好不情願既聲調同d客講只得清湯一款到我點餐時(仲係後巷排隊中)我點了4碗清湯拉麵,佢終於問你地幾人,未齊人唔落得,ok明白,咁我繼續等齊人先落單啦過左一陣,佢再次出現係後巷,唔出聲望住我,我完全唔知佢想點,我望返佢,佢先用好差既語氣問要咩,個刻我地都係未齊人,佢唔講我點知呢一刻原來係你皇恩浩蕩,卑我落單呢? 點好了,佢依然唔出聲,再次望住我,原來係要我卑錢,但我覺得最基本總數幾錢你都要話卑個客聽呀,單你又未卑我,前面仲有10幾人排緊,碗麵未食就要我係後巷卑定錢,仲要個客自己心算加埋總數卑你,原來可以收信用卡佢又唔講,從未見過一間餐廳如此肉酸小家,一係你整部自動售賣機,真係好不知所謂!鯛清湯拉麵等左成粒鐘終於食到,個湯清得黎咸,魚味唔濃帶腥,唯一覺得好食係塊魚皮,其他都係不外如是,食完仲好口渴一間咁垃圾service 既拉麵店,d麵更好食都唔會有人想再返黎幫襯,$138一碗仲要普通到唔

鯛清湯拉麵
鯛清湯

鯛清湯

一間咁垃圾service 既拉麵店,d麵更好食都唔會有人想再返黎幫襯,$138一碗仲要普通到唔普通,狗眼看人低,就算免費我都一定唔會再去😤
雖然今次係我第二次大熱天時嚟排隊等食(上次排排吓落大雨最終冇食到),但比起好多其他餐廳輪候時對顧客嘅照顧,呢間餐廳係一流,我排咗大半個鐘,侍應行咗幾轉出嚟派水、派手提電風扇仔、派紙巾俾我哋抹汗...還有為咗令大家唔使等咁耐,會到你差不多排到時幫你落定order收錢先。而食物方面,本來想食沾麵,不過原來係每日3點後先限時供應。所以叫咗個鯛白湯,個湯好足料,我平時食拉麵唔會飲晒啲湯但今次都清晒😋下次會再去試個沾麵!

2020-06-26
鯛白湯
呢碗鯛白湯とろり,$138。喺香港冇食過鲷湯嘅拉麵 (其實有冇?),覺得呢間嘅湯都幾認真,但當然唔能夠同日本啲名店相比。麵似乎太腍,啲魚肉碎幾好食但如果多啲就更好。冇食過新大阪嘅本店,唔知點比較,除咗價錢 - 又係比日本貴超過一倍。
呢碗鯛白湯とろり,$138。

麵似乎太腍,啲魚肉碎幾好食但如果多啲就更好。

鯛白湯とろり
2020-06-24
鯛白湯とろり
2020-06-20 460 浏览
慕名而來呢間野,開嗰時見好多人排隊無去到,琴日終於去左試。5點幾6點左右入座,店內一個食客都無,店內2個樓面,2個師傳煮麵。尋日一心諗住試沾麵,去到店員話呢幾日只供應鯛清湯拉麵,唔緊要,講到咁出名,一於試試佢。唔使3分鐘面就煮好上枱,碗麵湯底清澈好似好吸引,即刻試試佢先,一試,嘩!鹹到?湯底死鹹飲唔出魚嘅鮮味,只飲到鹹到腥味。再試啖面,一擺入口咬都唔使咬就斷開,麵質極淋,叉燒十分un,多筋咬唔開。成碗麵唯一可取嘅,就係有幾粒燒過嘅魚肉碎,以及加咗少少紫洋蔥粒去辟腥味。另外嗌帶咗份糖心蛋及炸雞,隻蛋係全餐最好食嘅食物,蛋帶有煙熏味,可惜太過熟唔夠糖心,蛋黃熟左一半。炸雞微溫,皮唔脆。食緊飯嘅全程店員喺度同師傅吹水,雖然冇收加一但係都唔係咁嘅服務態度呀?加上不斷見到店員將拉麵碗拎出拎入相信係拎去隔離鋪嘅座銀,衛生情況一般。總括而言兩個人食咗$350,碗麵坦白講係$50嘅質素,*味道海鮮味杯面咁。咁既價錢黎講,姊妹店嘅座銀好食好多
慕名而來呢間野,開嗰時見好多人排隊無去到,琴日終於去左試。
咁既價錢黎講,姊妹店嘅座銀好食好多
2020-06-19 208 浏览
This is my first restaurant review and the reason i’m leaving one is that i experienced the most terrible service (or zero service) from a Japanese restaurant!A staff named Michael just handed us the menu without a single word or greetings and moved on to other ppl in the line. He came back and we wanted to order different things on the menu. Then he informed us that only ONE type of ramen was available. Isn’t it a common sense that you should have told your customers that something is not avail

A staff named Michael just handed us the menu without a single word or greetings and moved on to other ppl in the line. He came back and we wanted to order different things on the menu. Then he informed us that only ONE type of ramen was available. Isn’t it a common sense that you should have told your customers that something is not available when you first hand the menu to them?

With the price charged, i think i would discourage my friends coming and trying. No point!
2020-06-18 6376 浏览
📌 ○de▽ 鯛白湯らーめん~中環又有大阪過江龍拉麵店到港😍這間拉麵店是座銀的姊妹店,見到係鯛魚湯作為湯底就即刻上嚟🤣因為我係魚湯愛好者 🐟❤️十二點開售,賣晒150碗就關店!那天大概12點半到已經排咗長龍😫但係為咗鯛魚湯拉麵,我願意承受炎熱嘅天氣🥵排隊嘅時候落單付款,然後等待入座,店內只有少量座位,lunch hour真係唔係講笑地多人,所以大家想食嘅話就一定要12點前到排隊!拉麵只有三款選擇:鯛清湯、鯛白湯、鯛沾麵,湯底熬製咗八小時再打成泡沫狀,飲落特別creamy‼️1️⃣ 鯛白湯拉麵 $138 + 糖芯蛋 $15 (6.5/10)濃厚白湯帶有陣陣魚香,無腥味🐟嫌湯底太濃可以將黏在碗邊嘅柚子溶中和湯底,增加清新口味!麵條軟硬適中,叉燒肉質好淋,唔會話好油膩👍🏻我係比較鍾意薄身嘅叉燒😆 糖心蛋亦帶有煙燻的味道,仲有洋蔥粒增加甜度同口感;荀就有兩片,整成店名嘅圓形同三角形,味道普通🧐最有驚喜係鯛魚粒炙燒過之後超級香,好好味‼️不過正所謂冇比較冇傷害,鯛白湯比起鯛淸湯顯得失色不少,覺得有啲似阿媽煲嘅魚湯嘅味道,顯得冇乜特別😅2️⃣鯛清湯拉麵 $138 (9/10)食之前仲有提示教大家
📌 ○de▽ 鯛白湯らーめん~中環

2️⃣鯛清湯拉麵 $138 (9/10)
食之前仲有提示教大家點樣食😂魚湯最忌魚腥味,但係食呢碗拉麵我淨係食到鮮味,我超級鍾意😍湯底清澈見底,魚香味好濃烈,鮮味十足!飲第一啖已經知呢碗拉麵會好好食🤤仲附有兩塊炸魚皮,好香口同脆!更有豚肉叉燒、魚肉碎、荀、旁邊有蠔油,令到味道層次更豐富😋我好少會飲晒成碗拉麵嘅湯,但係今次真係飲得晒,依家諗返起都想再去食🤩

💡總括而言,近排食完呢間拉麵店都周圍同朋友介紹,因為真係超級超級好味‼️但係只推介叫清湯拉麵🤪鍾意魚湯嘅你絕對唔可以錯過🔥

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 8/10
性價比💵: 7/10
回頭率😍: 9/10
環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 9/10
🍴: ○de▽ 鯛白湯らーめん
📍: 中環鴨巴甸街13號地舖
🔍: 12:00- until 150 bowls of ramen sold out(Mon-Sat) *SUN OFF*

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie中環
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie日式
☞︎ 同款式餐廳 #hkhungryfoodie拉麵

• 鯛清湯拉麵
2020-06-15 583 浏览
同朋友叫佐兩碗鯛清湯去到嗰陣店員話就剩最後十碗湯魚味濃 麵唔可以揀硬度同埋你倒佐個油落拉麵度之後胡椒味會完全蓋過魚湯味~最後唔好全部倒入去叉燒都ok 不過魚肉只有點點同埋有我唔鍾意噶生洋蔥😣整體都ok 不過沒想像中出色價錢算偏貴 試一次就夠啦同埋我哋係出面排隊噶時候店員會備menu叫你order 今日個店員一直係度催人落單 可能係想計仲剩幾多碗 態度ok不過覺得呢個流程令人唔多舒服 有一種一直係度被人催噶感覺 備錢都係係出面備 排後面噶大哥都係度話使唔使咁有效率 或者可以改進一下咯🤔
同朋友叫佐兩碗鯛清湯
去到嗰陣店員話就剩最後十碗