欣賞呢間鋪Menu 既選擇唔多,証明佢地對自己既招牌有信心。沾麵雖然沾麵有乾冰,會出晒煙夠gimmick,但小編覺得魚湯係熱辣辣先好飲,所以叫左清湯拉麵。個湯真係不負所望,香濃既魚湯味撲鼻而黎,唔係魚控既我都覺得好吸引😌湯底仲落左d蠔仔同魚粒,難怪咁清甜既👍👍叫左幼麵,食完個麵無咩記憶🤭可能個湯底太搶~隔離位叫左鯛白湯拉麵,白湯creamy 得黎唔太漏,綿湯底同樣有蠔仔同魚粒價錢方面,百幾蚊一碗拉麵我覺得貴左少少🤏特別係小食既炸鯛魚皮,味道同平時食魚蛋粉店食既差唔多,定價幾十蚊一塊略為進取🤑不專業評分,僅供參考食物:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐服務:⭐️⭐️⭐⭐以上

不專業評分,僅供參考
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐
服務:⭐️⭐️⭐⭐

以上
  • 鯛白湯
2021-08-15 80 浏览
《ode鯛白湯らーめん》拉麵控再出動》呢間大阪過江龍,除咗人氣爆燈,味道真係相當唔錯就算係夏天,極度怕熱嘅我都覺得值得排佢二三十分鐘星期日晚未到7點招牌沾麵已經售罄😭雖然我唔係特別鍾意食沾麵但真心好打卡table出場澎湃,白煙會不斷由碗裏釋出因為個麵係凍上下次有機會一定會再返黎會一會佢餐廳係採取先落單結賬後先入座既模式我哋就嗌左其餘果兩款湯面鯛清湯拉麵 HKD138湯頭如相中所見清澈唔油膩但魚湯出奇地濃郁而且一啲腥味都冇加配既炸鯛魚皮更加唔可以錯過香脆得來亦能保留魚味畫龍點睛咪就係呢啲囉😋呢個魚湯真係so far飲過最好飲嘅沒有之一💪🏻清哂見底係基本啦💁🏻‍♀️鯛白湯拉麵 HKD138加咗雞湯令到原本嘅魚湯更加creamy 更有層次感中意濃味少少既朋友呢款都唔可以錯過有人覺得麵質偏淋可能我比較中意淋身既口感我反而覺得更加掛湯👍🏻兩款拉麵🍜配料差唔多都分別有碎魚肉,叉燒片,洋蔥同蘆筍不過最驚艷到我既都真係兩款湯底呢間絕對會係我回頭之選👏🏻😂
《ode鯛白湯らーめん》
拉麵控再出動》

呢間大阪過江龍,
除咗人氣爆燈,味道真係相當唔錯
就算係夏天,極度怕熱嘅我都覺得值得排佢二三十分鐘
星期日晚未到7點
招牌沾麵已經售罄😭
雖然我唔係特別鍾意食沾麵
但真心好打卡table
出場澎湃,白煙會不斷由碗裏釋出
因為個麵係凍上

有人覺得麵質偏淋
可能我比較中意淋身既口感
我反而覺得更加掛湯👍🏻

兩款拉麵🍜配料差唔多
都分別有碎魚肉,叉燒片,洋蔥同蘆筍

不過最驚艷到我既都真係兩款湯底
呢間絕對會係我回頭之選👏🏻😂
  • 鯛魚白湯拉麵
  • 鯛魚清湯拉麵
2021-08-11 221 浏览
十一點多去到麵店,食客不多,聽說沾麵是這家店的特色,於是便叫了一客沾麵另加蛋及魚皮,買了票進入餐廳坐下來,等了好一陣時間麵才來到,奇怪為什麼要等那麽久,做拉麵的工序不應太繁複?繁忙時間不知要等多久。賣相還算可以的,吃第一口麵覺得湯味道太濃太鹹感覺不到魚的鮮味。吃了一會發覺魚皮還沒到, 問侍應,可能他帶着口罩沒有回應只是點點頭示意廚房在做,過了幾分鐘魚皮還沒有出現,他過去煮麵吧枱那邊,不到幾秒鐘廚師便拿了出來,其實魚皮不是剛剛炸好的只是漏咗單,為什麼侍應不第一時間問清楚?再過一段時間面吃得七七八八才醒起蛋還沒有拿過來,於是再詢問侍應,他卻作出奇怪的反應,他叫我出示單據已證明我已經下了單,這舉動真的令人憤怒,我下了單廚房應該有這張單可以跟進,侍應應向廚房查問,不是懷疑食客是否在說謊,這樣是待客的禮貌嗎?這是應有的服務態度嗎?吃到大概三份二的時間一如其他食評提及湯已經不夠熱了,感覺真的一般,於是匆匆吃完便離去。整體來說味道普通,吃不出魚的鮮味,味道過鹹,不太健康, 200多元吃一個麵作為午餐是否值得?我覺得有很多較好的選擇。

2021-06-29
  • No
2021-08-09 64 浏览
I visited with my friend. I have no idea about this ramen shop , but this ramen came from Osaka, Japan. So I expect Japanese standards, it was very delicious and far beyond from Hong Kong ramen shop. I want to eat sea bream crispy skin again, it was so yummy. Personally, I don't like children ham, but the soup doesn't smell like fish and is very delicious. It is a high-level ramen shop in Hong Kong.
2021-08-09
  • 鯛魚清湯拉麵
2021-08-09 78 浏览
雖然地點不算太難找得到,但要走過長長的斜路才到達,所以到達時已接近2時。幸好,還有最後一碗限定的鯛沾麵,當然要嘗試。鯛沾麵一般沾麵的沾醬都很濃郁,最初會覺得味道太濃。可是,第一口吃到鯛沾麵的沾醬,很有驚喜,不是咸咸濃濃的滋味,味道有點像芝麻醬,是比芝麻醬更豐富的味道,值得推介。鯛清湯拉麵鯛清湯的湯底清甜而不膩,配上炸鯛魚皮和鯛魚碎,味道什好,特別是炸鯛魚皮。雖然只有一片簿簿的叉燒,但已是足夠,剛剛好,不會太膩。拉麵是有咬口的麵底,個人平日也喜歡較硬的麵,所以覺得不錯。溏心蛋價錢有點稍貴的普通溏心蛋環境廚房就在面前,配料、湯底、麵底都一目了然,超近距離看著。

鯛清湯拉麵

溏心蛋
價錢有點稍貴的普通溏心蛋

廚房就在面前,配料、湯底、麵底都一目了然,超近距離看著。
2021-08-09 39 浏览
呢間餐廳係要o係鋪頭門口既點餐機落好order先入去坐既,同日本拉麵店一樣,menu選擇唔多(貴精不貴多)得三款麵同幾款小食,職員既裝扮同鋪頭裝修令到感覺真係好似去左日本咁1)鯛魚湯沾麵:必食推介!上菜時感覺真係好浮誇,出曬煙,好迷幻,效果好岩打卡!師傅將鯛魚乾加入魚湯再用攪拌棒打成濃濃既鯛魚沾麵汁,味道香濃!沾麵麵質同形狀似台灣刀削麵,平時我都係刀削麵fans, 所以都鍾意呢個組合,波浪既麵仲可以掛多d湯汁😚2)鯛魚清湯拉麵:鯛魚清湯湯底好有魚香,咸味適中,拉麵麵質可以,塊叉燒就無咩特別,好在有兩塊好味炸魚皮

• 鯛魚沾麵
  • 鯛沾麵
2021-08-03 4082 浏览
//<○de▽ 鯛白湯らーめん>小編久仰大名一直都好想食!尤其本身鍾意食其下另一間餐廳,對佢地白湯好有好感❤️‍🔥 小編當日要排大約幾個字,係店外排緊隊都已經聞👃🏿到陣陣魚🐟味😍————————————- 鯛白湯 $138 -個人覺得呢個比沾麵更好食!呢到既湯底全部都係用天然新鮮日本鯛魚所熬,魚味非常濃郁!💕上面除左有叉燒仲有鯛魚肉🤤 仲有少少既柚子醬等你食到尾既時候降低濃膩感~ ————————————- 鯛沾麵 $148 -呢度既沾麵係限量既!好好彩最後一碗比小編叫到🤩🤩個刻真係好開心!上到黎完全比佢陣仙氣嚇親~成陣乾冰既煙令佢格外珍貴咁款即刻打個卡🤪 麵質好似刀削麵,但係因為佢涷身所以痴埋一舊🧐 呢個沾麵湯底比起平時既無咁漏,但係味道無白湯咁吸引,似鰹魚湯多d~ 雖然感覺上無料,但係其實湯裡面係有叉燒粒同魚粒架😝————————————- 日式炸雞 $48 -店員話佢地既炸雞係獲獎既,所以比佢講一講就叫左😎一碟有三大舊,炸得非常香脆😋 碟上面仲有咖哩粉,不過小編就無試喇~ 炸雞外皮唔算薄,但係味道非常可口!而且入面仲有肉汁,絕對唔乾身👻————————————評分:
<○de▽ 鯛白湯らーめん>

地址:中環鴨巴甸街13號地舖
營業時間:11:30-21:00
午餐
2021-08-02 64 浏览
又在港島區覓食了!經過好幾次這間魚湯麵,用餐時間常常會客滿不喜歡排隊的我!!肯定是不會排的啦這次在用餐高峰時間前經過,一問有位置,當然是坐下來試試畢竟比起米飯、麵更重要!選了兩款  「鯛白湯」、「鯛沾麵」不得不說,視覺效果是還蠻不錯的但是吃起來沒驚喜,麵體還可以,湯鹹味多過鮮味,魚肉很柴整體環境可以、店小小的不過坐的還算舒適,服務都不錯,廚房也算乾淨但就是吃起來很普通,不過不失,但就是CP值不高偏偏餐廳最重要的還是食物的味道阿!!同樣的價位應該可以有更好的選擇
又在港島區覓食了!經過好幾次這間魚湯麵,用餐時間常常會客滿
不喜歡排隊的我!!肯定是不會排的啦
這次在用餐高峰時間前經過,一問有位置,當然是坐下來試試
畢竟比起米飯、麵更重要!

選了兩款  「鯛白湯」、「鯛沾麵」
沾麵

不得不說,視覺效果是還蠻不錯的
但是吃起來沒驚喜,麵體還可以,湯鹹味多過鮮味,魚肉很柴

但就是吃起來很普通,不過不失,但就是CP值不高
偏偏餐廳最重要的還是食物的味道阿!!

同樣的價位應該可以有更好的選擇
2021-07-26
2021-07-20 144 浏览
次次經開都要排隊今日平日下午兩點幾就無乜人 即刻沖入去食無曬沾麵,唯有叫鯛白湯同鯛清湯雖然見openrice好多人推薦鯛白湯但我個人喜歡鯛清湯!白湯太濃,好咸反而清湯唔淡,容易入口啲!再加上清湯有兩塊炸魚片一齊食~超好食!我仲好欣賞湯上邊啲魚肉係有燒過架!不過唔知點解食完好口渴🤣因為魚係海鮮?好咸?
次次經開都要排隊
今日平日下午兩點幾就無乜人 即刻沖入去食

無曬沾麵,唯有叫鯛白湯同鯛清湯

雖然見openrice好多人推薦鯛白湯
但我個人喜歡鯛清湯!
白湯太濃,好咸
反而清湯唔淡,容易入口啲!
再加上清湯有兩塊炸魚片一齊食~超好食!
我仲好欣賞湯上邊啲魚肉係有燒過架!
不過唔知點解食完好口渴🤣因為魚係海鮮?好咸?
  • 鯛清湯
2021-07-17 123 浏览
Maru De Sankaku is an Osaka-based ramen brand, focusing on the Madai (真鯛) broth soup. Madai is an iconic Japanese fish, known for its beautiful, coppery-red color. Maru De Sankaku serve three styles of ramen only: clear fish broth, cappuccino foam broth and in form of Tsukemen paired with creamy white fish broth. Short menu but limited bowls are served daily, thus, try go queuing in the afternoon and have a sip on the umami of the fragrant fish broth.

2021-07-15 65 浏览
2/5Is nice but not wow enough for a second visit. Soup is thick and actually salty for the first sip. Like the tender cha siu here, kind of taste like a mix of smoky bacon and honey ham.Fired fish skin, slightly greasy and they serve with dried oyster in oil? Smoky soft boiled egg is just alright, lovely light smokiness.The rice taste good, but is a little dry, both the rice and fish.
2/5

2021-07-15 143 浏览
依排成日落雨 諗唔到食咩又係中環 決定快快脆脆食個quick dinner一直都想去試依間鯛魚湯拉麵因為本身自己好鐘意 魚湯底既拉麵未黎之前都聽人講 佢係日本既過江龍都預左要排一陣隊 果日落雨大約等左15分鐘就有位比我地環境方面雖然地方唔大 反而有小小日本拉麵店既感覺店員服務態度非常友善 好有心機同我地介紹d拉麵同埋叫我地試佢地既炸雞最後我地點左2個鯛魚白湯拉麵同1份炸雞個拉麵一到 第一時間飲下個湯先試個麵一飲落口 係超濃超濃既魚湯 正呀再試個麵底 麵方面我就覺得有小小淋鐘意食淋麵既朋友仔可能比較岩口味不過坦白講 個湯底都幾滯下食左大半碟之後都有d飽飽地不過in conclusion 係值得一試既
依排成日落雨 諗唔到食咩

鐘意食淋麵既朋友仔可能比較岩口味
不過坦白講 個湯底都幾滯下
食左大半碟之後都有d飽飽地

不過in conclusion 係值得一試既

平日食lunch嚟開歌賦街,九如坊一帶都一定會見到Ode條打哂蛇餅既人龍,排得嚟可能都夠鐘開工。不過估計夜晚會少人啲,咁岩嚟到7月踏入夏天開始,想食一啲清淡得嚟又有啲豐富感既拉麵,就喺平日既星期四大約8點鐘嚟試下。大約等10分鐘就有位,其間職員都會送杯水俾排隊既客,係幾細心既。同埋排緊既時候先知沾麵原來係限量,咁岩輪到我哋就無哂...但都唔緊要啦,個人口味無特別鍾情沾麵,最終係職員幫助下係自助售價機前揀左清湯同白湯。入到去見到其實位置唔多大約只有10零個位,明白點解會一直都keep住有人龍。Serve食客既職員都有3個,會稍為講解下碗麵應該點食,另外烹調時間同上菜體驗都係正常既。先講清湯拉麵,湯底係清而帶微鮮,唔會覺得好重味精或者過咸,係比較溫和既,依家諗返成餐飯到走左之後都唔會覺得口乾,麵既本身亦係稍為幼身,亦較為平凡。我估主廚可能希望帶出呢碗麵亦有第二位主角-鯛魚肉:稍稍有火炙感覺既全熟魚肉碎幾香口,同麵一齊食都夾既。至於鯛魚魚皮都為成個麵提升左crispiness, 不過實在普通,又薄又唔香,甚至比一般粉麵檔仲要差,係失望既。而叉燒都還好啦,但同麵其實都係唔夾,可有可無。好彩係佢

先講清湯拉麵,湯底係清而帶微鮮,唔會覺得好重味精或者過咸,係比較溫和既,依家諗返成餐飯到走左之後都唔會覺得口乾,麵既本身亦係稍為幼身,亦較為平凡。我估主廚可能希望帶出呢碗麵亦有第二位主角-鯛魚肉:稍稍有火炙感覺既全熟魚肉碎幾香口,同麵一齊食都夾既。至於鯛魚魚皮都為成個麵提升左crispiness, 不過實在普通,又薄又唔香,甚至比一般粉麵檔仲要差,係失望既。而叉燒都還好啦,但同麵其實都係唔夾,可有可無。好彩係佢執邊啲蠔醬,救返哂成碗麵。蠔既鮮味同湯底既鮮味互相提升,加埋啲魚肉一齊食完全係另一個層次,清淡得嚟豐富有風味,overall幾唔錯。
鯛魚清湯拉麵

白湯拉麵湯底濃厚好多,感覺好足料,用左好多魚/鯛魚去熬製,鮮甜唔腥,好濃好稠既湯掛上麵一齊食,整個風味既衝擊力係大過清湯好多。如果覺得有些少「漏」既感覺,點一點柚子醬又可以加啲清新又酸甜既味道,又係玩層次玩得幾好既作品,就算食到最尾都唔會漏,值得一試。
鯛魚白湯拉麵

總結今餐係滋味有質數既拉麵,感覺清新,唔係傳統豬骨或者其他海鮮湯底果種濃烈既味道,係食果種層次遞進既清雅風味,係夏天食係唔錯既。不過如果同同集團既座銀相比,我會選擇座銀,因為果款令人回味既濃郁雞湯底,加埋同麵對味蕾既衝擊,感覺係更豐富同滿足。Ode 係唔錯既,但食完又未至於想短期內回頭再食,或者睇睇心情啦。
2021-07-08
  • 鯛清湯拉麵
2021-07-10 79 浏览
之前見成日排長隊, 打算人氣過左先去試, 難得今晚少d人, 就排左一陣隊(但都等左40分鐘)餐廳衹提供三款魚湯拉麵, 我與朋友各自order左一碗鯛白湯, 另外一齊share鯛魚薑飯同炸雞. 魚湯看得出落足料, 每啖都係濃郁的魚湯. 可能食慣左傳統豬骨湯底拉麵, 對於魚湯底我覺得同拉麵有點唔夾. 反而我欣賞個鯛魚薑飯, 好正, 如果冬天食更係一流. 一碟炸雞有三大塊, 再搭配咖哩粉, 挺特別的食法. 呢個portion, 對於兩個女仔來説,有點太多. 整體覺得可以試下, 不過不會強烈推介.

反而我欣賞個鯛魚薑飯, 好正, 如果冬天食更係一流.
一碟炸雞有三大塊, 再搭配咖哩粉, 挺特別的食法.

呢個portion, 對於兩個女仔來説,有點太多.
整體覺得可以試下, 不過不會強烈推介.

2021-06-19
每次經過中上環都見到呢間拉麵店有長長人龍,每次都試唔到🥲Weekend 終於的起心肝試一次,晏晝去沾麵依舊完售🥲😂🐟鯛白湯 ($138)$138相對其他拉麵舖價錢確實比較高但奶白色嘅湯底 一飲就知點解佢收呢個價錢超濃郁嘅鯛魚湯好似將成條魚濃縮做一碗湯但一啲都唔腥👍🏻麵質都好彈牙除左叉燒 佢亦跟埋鯛魚肉一齊食而佢個柚子胡椒醬亦係其中一個highlight所有嘢夾埋一齊食味道零違和感 好出色!🐟鯛清湯 ($138)相對呢款無鯛白湯咁出色 尤其湯底但勝在佢有塊炸到好邪惡嘅鯛魚皮🥰Dip埋佢個特調醬一齊食十分正 唔油膩強烈建議下次可以單點😂而湯底味道偏淡 無鯛白湯魚味咁分明所以我覺得一般試完都明白點解佢咁高人氣,實在鯛白湯做得好出色🥶後記:之後我有再去試埋個人氣超高嘅沾麵,但我都係覺得鯛白湯正啲❤️

鯛白湯

🐟鯛白湯 ($138)
$138相對其他拉麵舖價錢確實比較高
但奶白色嘅湯底 一飲就知點解佢收呢個價錢
超濃郁嘅鯛魚湯好似將成條魚濃縮做一碗湯
但一啲都唔腥👍🏻麵質都好彈牙
除左叉燒 佢亦跟埋鯛魚肉一齊食
而佢個柚子胡椒醬亦係其中一個highlight
所有嘢夾埋一齊食味道零違和感 好出色!

鯛清湯

🐟鯛清湯 ($138)
相對呢款無鯛白湯咁出色 尤其湯底
但勝在佢有塊炸到好邪惡嘅鯛魚皮🥰
Dip埋佢個特調醬一齊食十分正 唔油膩
強烈建議下次可以單點😂
而湯底味道偏淡 無鯛白湯魚味咁分明
所以我覺得一般

試完都明白點解佢咁高人氣,實在鯛白湯做得好出色🥶

鯛清湯