平日食lunch嚟开歌赋街,九如坊一带都一定会见到Ode条打哂蛇饼既人龙,排得嚟可能都够钟开工。不过估计夜晚会少人啲,咁岩嚟到7月踏入夏天开始,想食一啲清淡得嚟又有啲丰富感既拉面,就喺平日既星期四大约8点钟嚟试下。大约等10分钟就有位,其间职员都会送杯水俾排队既客,系几细心既。同埋排紧既时候先知沾面原来系限量,咁岩轮到我哋就无哂...但都唔紧要啦,个人口味无特别钟情沾面,最终系职员帮助下系自助售价机前拣左清汤同白汤。入到去见到其实位置唔多大约只有10零个位,明白点解会一直都keep住有人龙。Serve食客既职员都有3个,会稍为讲解下碗面应该点食,另外烹调时间同上菜体验都系正常既。先讲清汤拉面,汤底系清而带微鲜,唔会觉得好重味精或者过咸,系比较温和既,依家谂返成餐饭到走左之后都唔会觉得口干,面既本身亦系稍为幼身,亦较为平凡。我估主厨可能希望带出呢碗面亦有第二位主角-鲷鱼肉:稍稍有火炙感觉既全熟鱼肉碎几香口,同面一齐食都夹既。至于鲷鱼鱼皮都为成个面提升左crispiness, 不过实在普通,又薄又唔香,甚至比一般粉面档仲要差,系失望既。而叉烧都还好啦,但同面其实都系唔夹,可有可无。好彩系佢

先讲清汤拉面,汤底系清而带微鲜,唔会觉得好重味精或者过咸,系比较温和既,依家谂返成餐饭到走左之后都唔会觉得口干,面既本身亦系稍为幼身,亦较为平凡。我估主厨可能希望带出呢碗面亦有第二位主角-鲷鱼肉:稍稍有火炙感觉既全熟鱼肉碎几香口,同面一齐食都夹既。至于鲷鱼鱼皮都为成个面提升左crispiness, 不过实在普通,又薄又唔香,甚至比一般粉面档仲要差,系失望既。而叉烧都还好啦,但同面其实都系唔夹,可有可无。好彩系佢执边啲蚝酱,救返哂成碗面。蚝既鲜味同汤底既鲜味互相提升,加埋啲鱼肉一齐食完全系另一个层次,清淡得嚟丰富有风味,overall几唔错。
鲷鱼清汤拉面

白汤拉面汤底浓厚好多,感觉好足料,用左好多鱼/鲷鱼去熬制,鲜甜唔腥,好浓好稠既汤挂上面一齐食,整个风味既冲击力系大过清汤好多。如果觉得有些少「漏」既感觉,点一点柚子酱又可以加啲清新又酸甜既味道,又系玩层次玩得几好既作品,就算食到最尾都唔会漏,值得一试。
鲷鱼白汤拉面

总结今餐系滋味有质数既拉面,感觉清新,唔系传统猪骨或者其他海鲜汤底果种浓烈既味道,系食果种层次递进既清雅风味,系夏天食系唔错既。不过如果同同集团既座银相比,我会选择座银,因为果款令人回味既浓郁鸡汤底,加埋同面对味蕾既冲击,感觉系更丰富同满足。Ode 系唔错既,但食完又未至于想短期内回头再食,或者睇睇心情啦。
2021-07-08
等候时间
10 分钟 (堂食)
鲷鱼清汤拉面
鲷鱼白汤拉面