2018-07-14 141 浏览
香港地,放假最無新意動作當然係食飯睇戲而港女食飯,地方當然要好坐,食物好食得黎又可以打卡喇! 兩個港女約左去The One 睇戲,睇之前去左Dazzling Cafe 醫肚。好像是一間台灣來的Cafe, 限時90分鐘食飯。首先叫左: 青醬雞肉意粉失敗地,唔記得打卡,實在太餓,好香香草味的意粉,入面有輕炒過的洋蔥,雞肉嫩滑👍小食: 黑松露薯條恰好份量既黑松露係每條薯條上面,加上黑松露沙律醬,正! 但薯條係幼條,如果係粗條會更好,不過都值得一食甜品: 黑色幽默蜜糖多士重點!重點來了!WoW~朱古力雪糕上灑上黑朱古力碎,當陶醉於朱古力香同時,仲有水果的香甜係口中奏出交響樂! 天呀~食甜品真係好幸福! 多士外皮香脆,內裏軟軟的,加上蜜糖,味道口感豐富! 又要大叫一句,好幸福呀!呢到規定每人消費一定要加杯飲品,呢樣野我就真係唔鍾意~ 杯杯野至少40蚊起計,Anyway, 我都叫左杯夏威夷bubble drink.顏色好吸晴,下面係藍色既syrup, 加上菠蘿汁同有氣水,杯邊加上厚厚菠蘿片,都幾有特色,味道亦唔錯。
香港地,放假最無新意動作當然係食飯睇戲
而港女食飯,地方當然要好坐,食物好食得黎又可以打卡喇!
好像是一間台灣來的Cafe, 限時90分鐘食飯。
首先叫左: 青醬雞肉意粉

失敗地
小食: 黑松露薯條
恰好份量既黑松露係每條薯條上面,加上黑松露沙律醬,正!
但薯條係幼條,如果係粗條會更好,不過都值得一食

甜品: 黑色幽默蜜糖多士
重點!重點來了!WoW~

2018-07-14
用餐优惠
信用卡優惠
  • 黑松露薯條
  • 黑色幽默蜜糖吐司
2018-07-14 108 浏览
✈️黎自台灣既Dazzling Cafe創業於2010年,一度紅爆港台,〖名媛下午茶〗【蜜糖吐司】更成為佢哋既標記,精緻裝修加上美味嘅食物,吸引到好多人慕名而來攪到長期大排長龍,仲連明星都黎幫襯添!2014年喺香港正式開幕至今,香港店都喜受歡迎,今次就同幾位媽咪、小朋友們一齊黎到尖沙咀The One店試咗個母親節套餐!(4位用)前菜🌸香料雞腿凱薩沙拉🥗(雞腿好入味,配上清清地的凱撒沙律好Fresh,味道配搭剛剛好)🌸Dazzling 鹽酥雞拼盤(有薯角,鹽酥雞同甜不辣,個人同包包仔都非常之欣賞甜不辣,似魚蛋同麻糬混合!煙韌又好味)🌸墨西哥風起司薄餅(可以配番茄粒或者吞拿魚醬,作為前菜都幾飽肚)主菜🌸明太子意大利麵(呢個我真係超級鍾意💕明太子份量好足,加上個忌廉同紫菜配埋彈牙既意粉,好完美😍)🌸佛羅倫斯花枝干貝麵(店長介紹話,所選用帶子係既 L size刺身級帶子,用牛油煎封來封住鮮甜口感,食落真係好彈牙好鮮甜,仲有大大件嘅魷魚圈配埋al dente意粉😍!好滿足)甜品🌸榛果巧克力蜜糖吐司(呢個真係感受到佢哋嘅用心製作,每一粒吐司磚裡面都有榛子醬架)🌸京都宇治抹茶紅豆鬆餅(呢個加$15可以

前菜
🌸香料雞腿凱薩沙拉🥗

🌸Dazzling 鹽酥雞拼盤

🌸墨西哥風起司薄餅
(可以配番茄粒或者吞拿魚醬,作為前菜都幾飽肚)

主菜
🌸明太子意大利麵

🌸佛羅倫斯花枝干貝麵

甜品

🌸榛果巧克力蜜糖吐司
🌸京都宇治抹茶紅豆鬆餅
(呢個加$15可以升級做麻糬夾心,原來佢哋啲麻糬之所以咁煙韌有台灣風味係因為啲麻糬每星期由台灣空運過黎架,整個過程仲有溫度控制。而佢哋甜品所用嘅雪糕一般都係用Haagen-Dazs,不過宇治抹茶為咗更加接近日本嘅味道,所以揀選左比較濃抹茶味嘅雪糕代替)

飲品

🌸芝士奶蓋玫瑰綠茶
(我揀咗呢杯!玫瑰綠茶味好清新,配合奶蓋口感好有層次,甜味啱啱好!!)
🌸芝士奶蓋桂花烏龍茶
🌸香蕉可可
🌸草莓奶茶

由於啲嘢食太美味,我哋仲單點左以下嘅食品💕
🌺黑松露薯條
(黑松露落足料味道好香濃,尤其個秘製嘅黑松露沙律醬真係好好食,喜歡黑松露嘅朋友一定要試吓)

🌺柚子蜜香雞翼
(食之前加上青檸汁,同有之物簡直係完美嘅配搭,加上單骨雞翼容易而且肉汁豐富,好快就被掃清光啦!)

總結:細意品嚐Dazzling cafe 既美食,不難發現意粉質感彈牙美味、水果食材用料十足!麻糬夾心、上等食材烏於子更由遠從台灣空運而來,如此細緻講究,對美食有一份認真追求既背後原來有個故事。 話說香港既營運總監因為喜歡研究美食而成為咗藍帶廚師,佢對於美食既追求同執着令每一位試過佢手藝既人都讚口不絕,而Dazzling cafe 細緻既美感,加上香港總監對餐廳每個細節上既堅持 ,一拍即合, 成就咗今日我哋試到,味蕾同視覺都好享受嘅香港Dazzling cafe。
2018-05-01
  • 明太子意大利麵
  • 仲夏熱帶水果茶
  • 佛羅倫斯花枝干貝麵
  • 榛果巧克力蜜糖吐司
2018-07-05 223 浏览
之前在台中有去過他們的旗艦店,這次在香港總算能吃到在台灣的味道(雖然價錢真的比在台灣貴很多=.=)除了甜點、咖啡是一流的水準,其實他們的意粉、沙拉、跟小食也很出色的。唯一缺點就是用餐時間只有90分鐘,所以未能好好享受這麼美味的食物 :P
2018-07-02 163 浏览
Dazzling cafe 新甜點💕~~~~~~~~~~~~~~~~~~🍴綿綿珍珠奶茶鬆餅($88)鬆餅保持一貫嘅水準,cream 同雪糕都係珍珠奶茶味道,茶味比較似伯爵茶,上面加上珍珠,甜度適中👍~~~~~~~~~~~~~~~~~~🍴白巧綠薄荷歐蕾($44)濃濃既薄荷味,歐蕾上有棉花糖,還有瑪利餅一邊喝一邊點黎食~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dazzling cafe 新甜點💕
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🍴綿綿珍珠奶茶鬆餅($88)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🍴白巧綠薄荷歐蕾($44)
濃濃既薄荷味,歐蕾上有棉花糖,還有瑪利餅一邊喝一邊點黎食
2018-06-30 177 浏览
星期六同2個朋友去食晏晝,大概等咗20分鐘就入座4人枱,同埋Dazzling Cafe係一定要每人叫一杯飲品嘅,我地就叫咗1.Dazzling Cocoa2.Vanilla and Matcha Au Lait3.Freshly Brewed Apple Tea4.Vanilla Ice-Cream Waffle5.Caramel Honey Toast6.Dazzling Platter7.Japanese BBQ Katsu Sandwich8.Spaghetti with Homemade Japanese Karam等咗15分鐘就有嘢食,都算快Dazzling Cocoa朱古力味濃,而且苦,夠晒可可味Vanilla and Matcha Au Lait綠茶係好飲,茶味好香Freshly Brewed Apple Tea切咗D新鮮蘋果粒,提升成個飲品嘅層次同埋果味Vanilla Ice-Cream Waffle雪糕有小小溶,Waffle係即叫即整,所以食落去係暖笠笠好好味Caramel Honey Toast就有小小失望,Caramel未溶得晒,成舊糖好硬,但honey toas
1.Dazzling Cocoa
2.Vanilla and Matcha Au Lait
3.Freshly Brewed Apple Tea
4.Vanilla Ice-Cream Waffle
5.Caramel Honey Toast
6.Dazzling Platter
7.Japanese BBQ Katsu Sandwich
等咗15分鐘就有嘢食,都算快
Dazzling Cocoa朱古力味濃,而且苦,夠晒可可味
Caramel Honey Toast就有小小失望,Caramel未溶得晒,成舊糖好硬,但honey toast就甜到入心
Dazzling Platter嘅炸物樣樣都夠脆
Japanese BBQ Katsu Sandwich中間夾住BBQ豬扒好滿足,仲有溶溶地嘅芝士係絕配
Spaghetti with Homemade Japanese Karam味道好特別,豆豉醬好味

2018-06-30
2018-06-24 220 浏览
星期五尖沙咀晚上八時半 人龍不算長 大約等十分鐘便可入內 限時90分鐘餐飲略為遜色 沒有榛子味 或朱古力味 只感到很甜 砂糖的甜味 但卻要求每位顧客消費 必須點一杯餐飲 感覺有點不太實際本著一試 沒有什麼特別期望 但意粉及甜品出奇 滿意黑松露蘑菇意粉 及 綠茶紅豆鬆餅 價錢略貴 以此價錢有其他更好嘅選擇
本著一試 沒有什麼特別期望 但意粉及甜品出奇 滿意
黑松露蘑菇意粉 及 綠茶紅豆鬆餅
價錢略貴 以此價錢有其他更好嘅選擇
金莎朱古力
黑松露蘑菇意粉
2018-06-15
黑松露蘑菇意粉
今晚試左個奶茶waffle, 味道唔錯。。可惜到叫野飲時, 我要求要杯冇冰既歐蕾。。餐廳話做唔到,因為要冰撐住d cream.. 話幫我做好少冰。。點知黎到完全冇做到。。當我問待應時點解同冇少冰一樣, 佢只係話同水吧反映,同講唔好意思, 冇諗住換過一杯比我。。重點係杯野同出面既奶蓋一個樣,完全唔係cream, 點解唔走得冰呢!?

宵夜
2018-06-20 187 浏览
應該無女仔會唔鐘意既一間餐廳❤️第一次食係台北 已經好鐘意呢間少女餐廳 香港開業後 一直好多人排隊 就一直無試香港分店星期日同朋友係尖沙咀行街行到攰 就打算坐低食個tea 突然諗起dazzling cafe 去到又咁好彩唔使等位 當然要食人地話 樣靚既 岩影相 通常唔好食但呢間真係好睇又好食經典巧克力鬆餅$90外脆內軟必食 👍🏻個人認為好食過佢地招牌既蜜糖吐司花枝干貝面$98呢個即係係尤魚帶子炒意粉帶子好大粒 肉質幾爽意粉偏向硬身(本人好喜歡 最怕食煮到稔哂既意粉)有蒜香加小小黑椒 甜醬油味道好夠 鐘意濃味啲既人一定岩食草莓奶茶$55呢杯野好靚 😍好多士多啤梨 好多cream 仲好多糖份 增肥一流😂老實講 就係一杯好甜好甜既草莓奶 亦無茶味檸檬薑$45青檸加淡淡既薑味 仲有啲薄荷葉酸酸甜甜 好fresh**P's 店內要求每人一定要叫一杯飲品
應該無女仔會唔鐘意既一間餐廳❤️

個人認為好食過佢地招牌既蜜糖吐司

花枝干貝面$98

呢個即係係尤魚帶子炒意粉
帶子好大粒 肉質幾爽
意粉偏向硬身(本人好喜歡 最怕食煮到稔哂既意粉)
有蒜香加小小黑椒 甜醬油

下午茶
  • 佛羅倫斯花枝干貝麵
  • 經典巧克力鬆餅
2018-06-11 3203 浏览
5月份的生日月感恩除了天氣大好,一位相識數十載的教會姐姐替我後補生日,最近忙碌於工作及生病沒有時間post 文寫日記同blog...決定三天內完成文件📄(希望)繁忙的我們今天下午成功偷閒一聚,姐姐揀選了尖沙嘴The One 內的一間從台灣來到香港人氣的蜜糖吐司專賣店Dazzling Cafe,一個時尚下午茶,活潑高雅設計的裝修,盛載著巧製的瑰麗甜點,絕對是女生的大愛!姍姍來遲的我,讓姐姐久等了,早上中午沒有用膳,我們很快便點餐,可是餐點久久未到,經過一輪店員召喚率先上檯,是以心型造型的鬆餅登場,京都宇治紅豆抹茶鬆餅$88,造型甜美,macaron 與紅豆的豆沙暗紅色及抹茶雪糕的綠色的確是色彩繽紛非常奪人眼球品嚐美點前先介紹我的飲料,Rose latte 玫瑰咖啡,咖啡上的數片玫瑰花瓣點綴成品結合清幽細膩,及咖啡柔滑細緻,盛載咖啡的杯子是特別訂製的I❤️Dazzling 略帶點hard sell,咖啡旁還有一塊輕食小餅乾等待了一會兒,首先品嚐京都宇治紅豆抹茶鬆餅,成品比一般鬆餅小巧及清新,抹茶雪糕沒有很濃的的抹茶味,好食的馬卡龍不易碰上,Dazzling 的馬卡龍外皮未能做到酥脆效果,外表

京都宇治紅豆抹茶鬆餅

Rose latte
Rose latte

等待了一會兒,首先品嚐京都宇治紅豆抹茶鬆餅,成品比一般鬆餅小巧及清新,抹茶雪糕沒有很濃的的抹茶味,好食的馬卡龍不易碰上,Dazzling 的馬卡龍外皮未能做到酥脆效果,外表的確色彩鮮艷是一種工藝中藝術,可惜入口過甜,頓時變成偽術,鬆餅外脆內軟不過欠缺蛋香
京都宇治紅豆抹茶鬆餅

最後是鹹點部分,水牛城辣雞趐佐藍紋起司醬$75也是讓顧客看到這店員工的服務態度.....原來店員漏單,難怪半小時仍未見蹤影,友人再次下單及催促,十五分鐘依舊沒有,於是我再次向店員揮手並說出對其不滿,店員今次應該有跟進,水牛城辣雞翅終於擺在我們的面前,單骨雞翼汁醬十分濃厚,酸酸甜甜的味道,辣味甚濃,開胃之選,如果怕辣人仕未必能夠接受
水牛城辣雞趐佐藍紋起司醬
水牛城辣雞趐佐藍紋起司醬

雖然差不多到了晚上用餐時間,但我們看見店𥚃仍有空缺位置,客人根本無需排隊等待,Dazzling 店員卻多番前來催促我們交還位置,個人認為店員整體服務態度相對惡劣,同樣的價格,環境及食物會有更多更好的選擇
2018-06-03 288 浏览
Happy Saturday 約左好友去街,身為港女當然要去去下屬於少女既餐廳,所以我們揀左呢度,夠少女😂💕2點左右到,差不多坐滿,好在等左一分鐘就入得,店員都好有禮貌。之前只是食過佢地既甜品,今次試下主菜味道如何我們叫左個意粉,佛羅倫斯花枝干貝意粉。望落份量有些少,以呢個價錢計味道就幾濃郁,花枝都好淋,中意食濃味既人一定中意食,不過份量就少左d。之後再叫份小食。咸酥拼盤。有三款炸野,甜不辣,雞軟骨同薯角。三款都好食,個甜不辣好煙un,有口感,雞軟骨好脆,似落左好多炸粉,不過個味幾好,加反分😂薯角就外脆內軟,入面既薯泥唔生,幾香口飲品方面,我叫左個cafe latte ,香濃版。滑既,奶味都仲有,幾岩我。配埋個甜餅,不錯。價錢方面個意粉就有點貴,其他都可以接受

之前只是食過佢地既甜品,今次試下主菜味道如何

我們叫左個意粉,佛羅倫斯花枝干貝意粉。

望落份量有些少,以呢個價錢計

之後再叫份小食。咸酥拼盤。

飲品方面,我叫左個cafe latte ,香濃版。

滑既,奶味都仲有,幾岩我。配埋個甜餅,不錯。

價錢方面個意粉就有點貴,其他都可以接受
2018-06-01 309 浏览
呢間店長期多人,去左幾次都要等好耐,結果冇一次食到。咁啱同朋友去開附近,即管上去睇下,點知又冇咩人喎,重即刻有位,真開心😊環境簡潔舒服,很適合女生,三五知己傾下計,如果冇限時或可延長用餐時間就更好了!起初以為呢類小女Café 以環境取勝,估唔到食物質素卻勝於如期!餐廳規定每人order 1 杯飲品,我地3 個女生叫了 1 個小食 2 個意粉,1 個吐司,加埋3 杯飲品,開心愉快的晚餐!**價錢中上,以這樣的環境和食物水準,我覺得值得推介的
呢間店長期多人,去左幾次都要等好耐,結果冇一次食到。

**價錢中上,以這樣的環境和食物水準,我覺得值得推介的

2018-05-27 1787 浏览
有一段時間過江龍台式咖啡店人氣好高,每次見到人龍都冇咩耐性等位,所以開業咁耐到而家先去一試裝修走粉嫩可愛風格,好有少女心!可惜安排的座位頗迫,同左右兩台好近。食物選擇就唔算好多,餐廳要求每人一定要點一杯飲品,飲品再加個主食已經好飽。說實在對飲品有少少失望,蜜桃柚香冰茶偏甜,唔太覺有柚香亦冇咩蜜桃香;另外點了焦糖瑪奇朵,同樣偏甜膩。青醬意粉較硬度適中,但醬汁比較淡,食到底有少少油;反而烤雞味道唔錯,肉唔會乾,調味亦可以。薄餅皮幾脆,內餡只有芝士,另外配吞拿魚沙津同蕃茄sasa,趁熱食夠香口,味道唔錯。不過以$75黎講個人覺得性價比唔算高,用料都比較普通。另外,當日去到店內其實有唔少空位,但一直未有店員接待,問都只係叫等等,到離開時見到有人龍排隊,但其實店入面係有位嘅。反而食個陣店員提前好多就提醒到90分鐘用餐時間就要交位,感覺想舒服咁傾計食野係冇咩可能可能因為期待越大,失望越大,無論係食物定服務本人都覺得普通,相信短期內唔會再食了。

蜜桃柚香冰茶

青醬烤雞意粉

墨西哥風芝士薄餅

2018-05-19
墨西哥風芝士薄餅
2018-05-24 209 浏览
系尖沙咀看完戲見到呢間門口竟然出面無需要排隊,所以就不自覺地入左去啦。呢間台式餐廳不用多介紹系女孩的拍照勝地。入座計90分鐘,每人需要點一杯餐飲。但講反餐廳環境,無論裝潢,雲石檯,加兔耳仔絨面凳,每樣都好似精品,帶給人一種舒適又優雅的感覺。漢堡扒煎蛋飯主食方面點了漢堡扒煎蛋飯,今次罕有地無叫意粉,改食飯。不過下次都係叫反意粉會好d。賣相其實系吸引的,漢堡扒大塊,肉又juicy,都幾好食,配合蛋,燒汁,同飯應該系天衣無縫。可惜飯身太硬,燒汁偏少,反而多菇作伴碟,又系太硬,整體一般。珍珠奶茶雪糕鬆餅甜點方面都特別無叫招牌strawberry 同抹茶,今次叫左個特色小小既珍珠奶茶口味,果然有驚喜。加上自己本身都好中意飲珍珠奶茶,所以都幾高評價。鬆餅同平時水準一樣,都係十分滿意,厚切,口感適中,鬆餅底真係會食上癮。topping系珍珠奶茶雪糕口味,淡淡奶茶香味,幫助解膩。加上水果同珍珠粒,整體其實吾會比招牌既差,下次想食清淡口味,不妨嘗試呢個口味,一定都會有驚喜。法式草莓歐蕾 & 熱巧克力可可由於每位客人都需要點一杯飲品。我呢杯法式草莓歐蕾,一聽個名就知系必點,其實系類似泡沫牛奶入面加草莓味j

漢堡扒煎蛋飯

珍珠奶茶雪糕鬆餅

法式草莓歐蕾 & 熱巧克力可可
由於每位客人都需要點一杯飲品。我呢杯法式草莓歐蕾,一聽個名就知系必點,其實系類似泡沫牛奶入面加草莓味jelly加草莓,偏甜,而且奶味濃,配合草莓酸酸甜甜,十分開胃。友人點了杯招牌熱巧克力可可,花款亦真多,topping加上cream,另外亦會比一個棉花糖你代替糖。餅乾則系中和反個甜度,比客人任意自己調整口味。巧克力粉濃,但唔夠奶香,不過心思出眾,整體都滿意。
2018-05-24 216 浏览
其實我好鐘意食dazzling cafe ...不過由佢day 1 進駐入TST the one 開始..佢條隊就已經好長...想食好野一定要排隊..個人經驗..好彩唔算多人就等30分鐘左右有位..有時要等1個幾鐘架!最最最推介就系明太子意粉🍝~每次黎必點!佢個意粉軟硬適中,明太子味道濃郁,加埋佢個汁..每食一啖意粉都有明太子嘅香甜味,推介推介💕,一定要試窩夫都系呢度必點甜品,今次我地揀左個珍珠奶茶味嘅窩夫。窩夫賣相精美,每舊whaffle 都有珍珠同棉花糖系上面架!waffle 配個cream 加雪糕十分夾,鐘意飲珍珠奶茶嘅飯友不坊一試呢間cafe ..員工好有禮貌,環境裝修好靚,除左要排隊之外都無咩可以挑剔

帶妹妹一齊去靚媽’s聚會❤️係Dazzlingcafe食靚靚母親節套餐💕一齊交流湊仔經同時可以品嚐到Dazzling Café超級美味既佳餚🌸 自2010年Dazzling Café台北開幕以來,係亞洲引爆〖名媛下午茶〗🌸熱潮旋風!全台門市都係長長排隊人潮!更深受明星藝人追捧(如蕭亞軒、蕭敬騰、SHE、盧廣仲、柯震東等知名人士都慕名而來)其中轟動獨家創始【蜜糖吐司】!更令全台灣女性朋友為之瘋狂!(我係香港代表!)😜我地7個lady4個baby一齊開餐🙆🏻(最鍾意人多一齊食!可以試多d唔同野食嘛😝!) 我地叫左1個母親節set再加散叫小食!經已好滿足la!前菜香料雞腿凱撒沙拉、墨西哥起司薄餅超推介!沙律菜非常新鮮!芝士薄餅唔洗多講你地睇下妹妹食得幾滋味😍 主菜推介!明太子同黑松露意大利麵😋勁多明太子,食一啖,包你追住食!成個汁煮得好match!黑松露意大利麵大塊切片菇!配上滿滿忌廉汁!好足料!意粉仲好彈牙添😜 我既重頭推介一定係彈牙爽口既麻糬夾心窩夫💗朱古力、士多啤梨、雲呢拿、綠茶味!超多選擇!上等食材烏於子更是遠從台灣空運而來喔!香港的營運總監更因為喜歡研究美食而成為了藍帶廚師,對於美

我既重頭推介一定係彈牙爽口既麻糬夾心窩夫💗朱古力、士多啤梨、雲呢拿、綠茶味!超多選擇!上等食材烏於子更是遠從台灣空運而來喔!香港的營運總監更因為喜歡研究美食而成為了藍帶廚師,對於美食的追求和執着令每一位嘗過他手藝的人都讚口不絕👍🏻呢一份對美食認真的追求讓美味增添愛的溫度!加上香港總監對餐廳每個細節上的堅持 ,就這樣一拍即合,於2014年6月中將在香港正式開幕💗💗
2018-05-12
  • 黑松露薯條