2018-12-27 54 浏览
聖誕節正日要開工無食聖誕大餐,Boxing day 繼續開工,收工同媽媽去食個聖誕西餐。上open rice 睇元朗有乜好介紹,無意間見到Darci 非常多人讚好而且有得訂位,所以就無再多心即刻book左位。嚟到門口發現坐無虛席,心諗呢間餐廳質素一定非常高。坐低睇完menu 後,就嗌左個二人餐,包括有湯、海鮮拼盆、意粉、主菜及兩杯餐飲,除此之外用open rice 訂位有聖誕優惠,我揀左個朱古力火鍋成為一個four course menu。南瓜湯:個味較得剛剛好,唔會太鹹。海鮮拼盤:食材新鮮就已經可以好好食!😋牛肝菌意粉:個調味真係做到唔會太鹹又帶到牛肝菌鮮味,我鐘意個醫唔係太濃,唔會好似食醬多過食意粉。主菜(羊架):羊架反而烤得太乾,但係旁邊配菜有我鍾意既potato wedges ,蕃茄仔等,睇得出呢間小店絕不欺場。朱古力火鍋:幾得意,小小一個鍋再加六款配菜,雖然係送既但都係誠意可加。
嚟到門口發現坐無虛席,心諗呢間餐廳質素一定非常高。

南瓜湯:個味較得剛剛好,唔會太鹹。
海鮮拼盤:食材新鮮就已經可以好好食!😋
2018-12-26
2018-12-10 1339 浏览
話說 又去元朗食飯本身約左唔係食呢間點知個fd懶醒 以為唔洗book結果人地full booked同唔收walk in離場走人而朋友 帶我去食呢間西餐 我地三個人 揀左set for 2 +一個意粉再加 海鮮拼盤(見到人地上呢個 覺得好吸引) 呢間餐廳 都有格調以乾花 裝飾為主燈光又暗暗地 好適合拍拖情侶 二人世界就最好不過la餐湯無影到-是白湯跟住就上左呢個包唔係平時餐包/方包呢個個feel似 pita bread但呢個就無filling只係簡單咁點 意大利黑醋+橄欖油都已經好唔錯海鮮拼盤有蜆 蝦 蟹 翡翠螺 珍珠帶子 mussel 我本身就好like好似buffet咁有凍海鮮食 一邊暢談 一邊食 最happy而蘸海鮮個調味醬汁 都好惹味依家開始上返個set. dinner呢個係starter冬蔭功煮鮮蜆開頭以為係辣 完全唔辣仲有好重椰汁味 好好味而呢個比目魚配茄汁都好酸溜溜朋友都好like同埋條魚柳好有油香我個人就like呢個 帶子北寄貝意大利飯佢地意大利飯 偏大粒開頭好怕好似食到 生米 感覺但佢地煮到啱啱好唔會好林 同煮唔熟配埋 墨汁 好似台式珍珠粉圓不過會食到大家個嘴都黑漆漆至
話說 又去元朗食飯
本身約左唔係食呢間
點知個fd懶醒 以為唔洗book
結果人地full booked同唔收walk in
離場走人
而朋友 帶我去食呢間西餐

我地三個人 揀左set for 2 +一個意粉
再加 海鮮拼盤(見到人地上呢個 覺得好吸引)

呢間餐廳 都有格調

唔會好林 同煮唔熟
配埋 墨汁 好似台式珍珠粉圓
不過會食到大家個嘴都黑漆漆

至於呢個parma. ham. 牛肝菌撈意
個意粉係al'dente (外軟 入面半熟不生)
加上有parma ham配搭
好出色

• 麵包
  • 北海道帶子魷魚筒墨汁意粉
  • 海鮮拼盤
今日放左工專程同朋友入到元朗黎食呢間西餐我地嗌左個2人都好多多野食,份量都幾大碟。首先上左頭盆先系忌廉湯黎,好濃郁勁好飲,好有蜆肉嘅鮮味然後到主菜啦(蜆肉)蜆肉鮮甜無沙,雖然話系用冬陰公煮,但佢吾辣仲可以保留到冬陰公嘅味,岩曬吾食得辣嘅朋友仔食,好特別。(比目魚)呢個飯加埋粟米口感勁好,個蕃茄汁簡直同個飯融為一體,好開胃,而條比目魚加左啲檸檬汁之後冇咁肥膩都幾好食。(意粉)本人系鐘意啲粉麵類煮得偏硬少少,呢個意粉就岩曬我啦,佢本身偏乾但又吾會好難入口,味道好似印尼撈面,又系食到停吾到。(海鮮飯)呢個系用墨汁整嘅,吾會好腥,都吾錯(海鮮)呢個系我地最期待嘅海鮮放題,每樣都好新鮮好juicy,配埋個酸辣汁簡直冇得彈。
今日放左工專程同朋友入到元朗黎食呢間西餐
我地嗌左個2人都好多多野食,份量都幾大碟。

首先上左頭盆先
系忌廉湯黎,好濃郁勁好飲,好有蜆肉嘅鮮味

然後到主菜啦
(蜆肉)

(比目魚)

(意粉)

(海鮮飯)
呢個系用墨汁整嘅,吾會好腥,都吾錯

(海鮮)
2018-12-07
2018-12-03 77 浏览
呢間西餐唔算貴而且就算set lunch 菜單都好有創意同埋係出面餐廳無既菜式首先有南瓜湯 好creamy同埋好甜之黎叫左冬蔭公意粉少少辣 但即刻炒 好熱 好好食最後杯果茶 好清新環境又奶食完都好relax
呢間西餐唔算貴
首先有南瓜湯 好creamy同埋好甜
之黎叫左冬蔭公意粉
少少辣 但即刻炒 好熱 好好食
最後杯果茶 好清新
環境又奶食完都好relax
2018-11-25 93 浏览
我發現元朗有一間很有特別的餐廳,於是便立即去試試。地點在雞地附近, 一整條街都是食店, 好易搵得到。用餐嘅顧客都幾多 我諗應該有質素嘅保證 於是就坐低啦餐廳環境好好,位置舒服,餐廳又有歐陸風情,好岩兩個人黎傾下計放鬆下,我同朋友點左個二人餐 388元已經好豐富,又有餐湯又有飯又有主菜 岩曬我地呢兩個辛勞既打工仔啦。蜜糖焗德國咸豬手配燒鮮菠蘿片 同其他餐廳嘅脆皮咸豬手有啲分別,呢個焗咸豬手中保持到豬皮應有嘅膠質,燒菠蘿片又係一個驚喜之作,經過燒烤嘅菠蘿甜到岩岩好,正正中和咸豬手嘅鹹味。
我發現元朗有一間很有特別的餐廳,於是便立即去試試。
地點在雞地附近, 一整條街都是食店, 好易搵得到。
用餐嘅顧客都幾多 我諗應該有質素嘅保證 於是就坐低啦
餐廳環境好好,位置舒服,餐廳又有歐陸風情,
好岩兩個人黎傾下計放鬆下,
我同朋友點左個二人餐 388元已經好豐富,
又有餐湯又有飯又有主菜 岩曬我地呢兩個辛勞既打工仔啦。
經過燒烤嘅菠蘿甜到岩岩好,正正中和咸豬手嘅鹹味。
2018-11-18 103 浏览
今次黎元朗同朋友試左呢間西餐廳,我覺得佢環境清靜,比較適合girltalk傾下計食下野,佢餐枱會有蠟燭🕯仲係雲石枱個人很喜歡💕因為今次成8個人一齊食,試左好多野,個人最喜歡係佢個蜜糖焗豬手 ,好淋又入味,啖啖肉,皮又夠脆,好吸引❤羊架都唔錯,但西冷牛扒就唔夠嫩,唔夠淋。而個蟹肉冬陰功飯就幾特別,辣辣地,不過飯就太林無乜口感,巴馬火腿牛肝菌意粉味道不太吸引,兩者有少少分開既感覺 ,唔太夾,芝士薯格好濃味,又夠脆,正😋
2018-11-15 120 浏览
上星期約左朋友收工見面吹水大家都住天水圍 決定去元朗食飯大家都想搵間有情調既餐廳最後發掘到依間環境靚又抵食既餐廳❤️有個二人餐只需要388咋一於同朋友試下 餐湯係香濃既粟米湯好香又濃 真係好好飲而且仲有塊薄餅食 我最鐘意之後簡左冬蔭公煮鮮蜆蜆肉啖啖肉 又充滿住冬蔭公既鮮味好正呀我地簡左蟹肉冬蔭公意大利飯冬蔭公控表示好正呀 估唔到味道咁夾架登登登登 主菜簡左8安士西冷牛排配燒汁老實講 有少少失望味道幾好 但好難咬開同朋友都覺得好難咬但整理黎講 餐廳性價比高每人百幾蚊就嘆到質素高食物決定下次同朋友慶祝生日會再黎
上星期約左朋友收工見面吹水

但整理黎講 餐廳性價比高
每人百幾蚊就嘆到質素高食物
決定下次同朋友慶祝生日會再黎
2018-11-14 89 浏览
元朗優美西餐廳今日同朋友約會 朋友係元朗收工大家都想搵間好有情調既西餐廳放鬆下行行下就比我地發現到一間好靚既西餐廳Darci by Aldou餐廳環境好好 好舒服 又有歐陸風情好岩兩個人黎傾下計放鬆下我同朋友點左個二人餐 388元已經好豐富又有餐湯又有飯又有主菜 岩曬我地小資一族首先上既係餐湯 濃濃既粟米湯比起其他餐廳確實係濃味又真材實料好多好好飲 仲有塊薄餅食 然後我地揀左冬蔭公煮鮮蜆 每隻蜆都好大隻好厚肉 而家充滿左香濃既冬蔭公味 我同朋友都好鐘意 又唔會太辣又香主菜方面我地揀左冬蔭公蟹肉意大利飯每一口既飯都有冬蔭公味 估唔到用冬蔭味整意大利飯都好夾 完全無違和感 而且好多蟹肉 朋友都話估唔到味道咁夾 食完都完全唔膩到左我同朋友最期待既部分 就係澳洲8安士西冷牛排我地order左3成熟既牛排 一放入口即刻溶化好軟好多汁 配埋其他蔬菜實在太夾我地兩個女仔食得好滿足超值價錢可以品嘗到高質西餐環境又舒適 我同朋友都渡過左一個浪漫又滿足既晚上Darci by Aldou絕對會成為我地定期約會的地方呀
元朗優美西餐廳

環境又舒適
我同朋友都渡過左一個浪漫又滿足既晚上
Darci by Aldou絕對會成為我地定期約會的地方呀
2018-11-12 84 浏览
友人發現元朗最近開了一間很有特別的餐廳,於是便立即組隊去試試。地點在雞地附近, 一整條街都是食店, 很好找。餐廳外放花草, 木椅及小櫃,是同區中很罕有的~店內坐滿人, 但位與位之間仍然有空間感。看看餐牌, 有DINNER SET可選,因為什麼都想試就點了二人SET, 再另外加食物。先來個麵包,扁和三角形的麵包,配上橄欖油和醋, 不錯👍餐湯粟米湯,很濃粟米味及栗米蓉,挺好~頭盤哈蜜瓜巴馬火腿, 哈蜜瓜夠甜,配上巴馬火腿絕對不會輸蜜糖焗德國豬手,伴碟是很少見的燒菠蘿,個人大愛燒菠蘿。豬手夠淋,幾個女生也KO到, 好味。水牛芝士蕃茄意粉是單點, 拆芝士弄到像荷包蛋和溫泉蛋似的,超有心思,蕃茄不會過酸味, 微甜微酸的, 很開胃蟹肉冬蔭公飯,上檯已有濃濃的冬蔭公味,辣辣的,好好味啊~香茅鱸魚 也是單點, 西柚做伴碟,可解油膩感,肉質很嫩滑,好味泰式奶茶有 cream, 管不到肥啦,飲了再算, 哈哈鮮青檸薄荷梳打感覺清新, 薄荷菜份量也很多,好味食物水準都很高, 環境又舒服,適合朋友聚會, 值得推介給朋友
友人發現元朗最近開了一間很有特別的餐廳,

先來個麵包,扁和三角形的麵包,配上橄欖油和醋, 不錯👍

餐湯粟米湯,很濃粟米味及栗米蓉,挺好~

頭盤哈蜜瓜巴馬火腿, 哈蜜瓜夠甜,配上巴馬火腿絕對不會輸

蟹肉冬蔭公飯,上檯已有濃濃的冬蔭公味,辣辣的,好好味啊~

香茅鱸魚 也是單點, 西柚做伴碟,可解油膩感,
肉質很嫩滑,好味

泰式奶茶有 cream, 管不到肥啦,飲了再算, 哈哈

鮮青檸薄荷梳打
感覺清新, 薄荷菜份量也很多,好味

2018-11-08 103 浏览
今日去咗元朗工作 去到雞地呢邊嘅呢條街 勁多餐廳可以選擇 同朋友就揀咗間食西餐嘅餐廳 裝修幾靚 有啲文青路線 而且用餐嘅顧客都幾多 我諗應該有質素嘅保證 於是就坐低啦叫咗個二人餐 有餐湯 前菜 意粉同主菜 仲有嘢飲計返條數 十分抵食前菜揀咗羅勒忌廉白酒煮藍青口 聞落清酒味超香 食落忌廉味同洋葱配合得天衣無縫 而且稀杰度適中 青口夠鮮甜新鮮 巴馬火腿牛肝菌意粉 意粉冇乜特別 但勝在味道適中汁料夠多 啖啖都係忌廉汁 而且巴馬火腿夠曬鹹香蜜糖焗德國咸豬手配燒鮮菠蘿片 同其他餐廳嘅脆皮咸豬手有啲分別 呢個焗咸豬手中保持到豬皮應有嘅膠質 再加上蜜糖 好食 燒菠蘿片又係另一誠意之作 經過燒烤嘅菠蘿甜到十分高 正正中和番咸豬手嘅鹹味凍檸茶茶底夠清香 而且冰凍程度十足 分量大大杯 算係誠意之作

今日的餐湯是椰菜花忌廉湯,今次是我第一次品嚐這種滋味, 我頗喜歡湯當中的質感和味道,吃下去覺得清新得來又滑溜且帶有濃郁的椰菜香又不會太鹹, 還帶起了我的食慾! 另一道菜是羅勒白酒忌廉煮藍青口,當中的青口不帶半點腥味,且吃下去的感覺很爽。 我就喜歡拿起一個青口再加上少少白酒忌廉在面一起吃,這簡直是一流的配搭! 巴馬火腿牛肝菌意粉很推薦,是一道很出色的料理。 首先火腿的味道較為濃郁但意粉的調味較爲清淡,因此兩款食物配搭得剛剛好。 另外值得讚賞的是意粉的口感做得十分之好,個人不喜歡口感軟身的意粉; 這意粉的口感做得帶有點咬口但又不會過硬,非常喜歡! 在對比之下西冷扒沒有太突出之處但也不錯。 西冷扒的們點了五成熟,有豐富的肉汁,另外這餐廳有提供薄荷醬這一點十分好, 薄荷醬配搭西冷扒的味道十分清新,令人念念不忘。 燒汁的配搭也不錯,燒汁配搭西冷扒的味道更能帶出肉本身的味道。 總結而言,這間餐廳的水準不錯,值得一試。​

今日的餐湯是椰菜花忌廉湯,今次是我第一次品嚐這種滋味,
還帶起了我的食慾!

巴馬火腿牛肝菌意粉很推薦,是一道很出色的料理。

這意粉的口感做得帶有點咬口但又不會過硬,非常喜歡!

在對比之下西冷扒沒有太突出之處但也不錯。
薄荷醬配搭西冷扒的味道十分清新,令人念念不忘。

總結而言,這間餐廳的水準不錯,值得一試。
2018-11-06 85 浏览
偶爾來到這間餐廳,一入到去的感覺十分浪漫。枱上擺了蠟燭燈,很適合情侶一同去,而且暗暗的很有情調,天花板上也有中學時用的風扇應該只是裝飾,因為有涼氣提供。可惜我是和朋友去的,就不用浪漫。 餐廳十分細心地有籃子提供給客人放書包和袋,而且員工都十分有禮貌和細心,在我們吃到碟很污糟,員工都願意幫我們換碟子,這是值得讚賞的,而且我們有甚麼要求,員工都願意配合。餐湯方面,很重忌廉味道,不會很稀,味道上也剛剛好,裹面也有肉碎,而且也重湯葱味,值得一讚。主食方面,牛扒我點了五成熟。當中有幾片瓜,有薯蓉和最重要的牛扒。比起牛扒我先想說薯蓉,薯蓉真的是十分好吃,很香很好吃,不會太稀。而牛扒十分大份,很彈牙,入口即融。碟上更配有其他醬汁,有一個是芥未醬,有一個是燒汁。我個人喜歡燒汁,夠濃郁。其次點了蟹肉冬陰公飯,初頭以為很辣叫朋友不要點這個飯但其實原來不辣。而且十分惹味。很足料,很多蟹肉,而且吃下去會很清新,也不會覺得油膩,配上青檸汁更好吃,酸酸辣辣的。在飲料方面,各自都叫了花茶,花味濃郁,而且在我們喝完之後,員工會自動問我們是否要添加熱水,我和朋友還以爲不能添加呢,員工真的是很熱情。

2018-11-03 126 浏览
Darci係平台上好多好評,今次係抱住名叫期望既心情拜訪🤩揀選咗二人餐,前菜既生蠔鮑魚海鮮凍盤,堆砌得琳琅滿目,將大家常食既海鮮用冰盤逢上🐟🦐🐚 上枱第一時間吔生蠔,😣😣,溫度仲係貼近冰端,就似你係雪地掘隻生蠔出黎即食咁,半帶冰氣既蠔汁減低咗進食既興奮😫😫 同樣情況其他海鮮上一樣,但由於液體較少,還好👏 估計因為餐廳有做任食海鮮盤,係要供應大量海鮮,又保持新鮮情況下,不得不將溫度壓低😔蜜糖焗豬手,拼碟既菠蘿上枱充滿香氣🍍🍍 但老實講,唔太明豬手菠蘿兩者間既化學內作用係邊,比個C朗你搭LeBron... 可以點? 豬手係有心機處理過,食到近骨既肉都有味道,可惜蜜糖停留係皮膚部份,未有滲透肉汁,總體黎講不俗。燒菠蘿本身都好好食🤩巴馬火腿牛肝菌意粉係有水準,將菇類香氣融合落意粉度,但食得出好多牛油😂😂 最後,餐湯同頭盤都有合格水準。同場見到兩位女士一坐低就係咁影,餐廳係有放心機報置,奈何牆上個幅靚花畫都開始封塵,餐廳係咪因為多咗好評,多咗食客水準下跌?定前人comment 有點over? 無答案,又或者係小弟見到高分好評亦將佢同隔離Chef stage比較,期望已經不同,可能真係抽身一送😜
Darci係平台上好多好評,今次係抱住名叫期望既心情拜訪🤩

巴馬火腿牛肝菌意粉
蜜糖焗豬手拼燒菠蘿
蜜糖焗豬手
Mocha
2018-10-31
Mocha
2018-10-29 1954 浏览
元朗食店一向很多,但小清新感的西餐廳不太多所以經過 Draci by Aldou 門口已被吸引著,門外有木椅及小矮櫃,加上裝飾,充滿清新感;看看餐牌,有二人及四人的 Dinner Set,便和家人試試啦~店內以白色為主色,抬頭看看,掛滿了乾花,牆上也有掛畫及紙花坐位不算多,每檯之間不會太迫,我們一行四人被安排在最入的長椅位置,感覺更舒服點了二人 dinner set 外再單點食物粟米湯濃濃的粟米味,喜歡這種不會很人工的味道海鮮吧 (每位 $78)只要單點主菜,飯或意粉就可以加 $78 配上海鮮,當中的松葉蟹腳,南非熟蝦,花甲,海花螺,藍青口,日本珍珠帶子都可無限追加;第一 round 已經是一整盤滿滿的海鮮,最後我們都沒追加,因為太多啦 每款海鮮都很新鮮,個人喜歡很喜歡吃貝類,所以吃得超級滿足呢~哈蜜瓜巴馬火腿哈蜜瓜很甜,巴馬火腿也不會過咸,單吃也好好味~伴碟的沙律菜點上汁也好好味呢蟹肉冬蔭公飯冬蔭公飯很特別,每粒飯都濃濃的冬蔭公味,辣辣的,超正,蟹肉份量也很多,好味啊~蜜糖豬手用上燒菠蘿伴碟,可解油膩,很貼心啊~豬手很厚肉,肉質又夠淋,好好味水牛芝士蕃茄意粉 (單點 $118)水牛芝
元朗食店一向很多,
但小清新感的西餐廳不太多

所以經過 Draci by Aldou 門口已被吸引著,
門外有木椅及小矮櫃,加上裝飾,充滿清新感;
看看餐牌,有二人及四人的 Dinner Set,
便和家人試試啦~

店內以白色為主色,
抬頭看看,掛滿了乾花,
牆上也有掛畫及紙花

坐位不算多,每檯之間不會太迫,
我們一行四人被安排在最入的長椅位置,
感覺更舒服

點了二人 dinner set 外再單點食物

粟米湯
濃濃的粟米味,喜歡這種不會很人工的味道

海鮮吧 (每位 $78)
只要單點主菜,飯或意粉就可以加 $78 配上海鮮,
第一 round 已經是一整盤滿滿的海鮮,
最後我們都沒追加,因為太多啦

每款海鮮都很新鮮,
個人喜歡很喜歡吃貝類,所以吃得超級滿足呢~

哈蜜瓜巴馬火腿
哈蜜瓜很甜,巴馬火腿也不會過咸,
單吃也好好味~伴碟的沙律菜點上汁也好好味呢

蟹肉冬蔭公飯
冬蔭公飯很特別,每粒飯都濃濃的冬蔭公味,
辣辣的,超正,蟹肉份量也很多,
好味啊~

蜜糖豬手
用上燒菠蘿伴碟,可解油膩,很貼心啊~
豬手很厚肉,肉質又夠淋,好好味

水牛芝士蕃茄意粉 (單點 $118)
水牛芝士看起來很像溫泉蛋,超吸引~

微微的蕃茄酸味,配上意粉絕對不會輸,
超快就整碟 KO,好味

香茅鱸魚 (單點 $158)
用上西柚做伴碟,同樣有心思,
鱸魚肉質很嫩,又不腥,正啊

鮮青檸薄荷梳打 (+ $20)
青檸配上薄荷葉,很清新,
而且大大杯,好味

泰式奶茶 (+ $8)
奶茶面有 cream,
而泰式奶茶是奶的份量比較多,
不過也一樣好飲

手工啤 (少爺經典 +$48)
名字很特別的手工啤,
喝起來很不錯,支持本地原創手工啤

四季青鐵觀音
很香很濃的鐵觀音,
那麼優質的茶包,可refill熱水就好啦

總括來說絕對是間有心思的好餐廳,
食物質素很好,每樣食物水準都很高,
而且環境很舒服,
一定會再 encore

2018-10-29 76 浏览
今日同朋友去左元朗既 Darci by Aldou, 試下特色既西餐😆😆 我同朋友都覺得係小驚喜,所以想share下比大家我地兩個人叫左個$528既seStarting個白湯😆😆裹面有蜆架😝😝仲好濃郁好creamy 我個人好鍾意😃佢仲附送埋餐包,上枱時仲係暖既!點橄欖油加醋咁食超正!!👀👀第一次咁食haha我地簡左個生蠔海鮮冷盤❤😆有蝦 生蠔 青口 螺 蜆👶🏻份量都幾多 生蠔好鮮好正🌝好想encore 而青口 蝦🦐都好鮮甜💕 個冷盤整體黎講係滿分阿🥇我地主菜叫左一份巴馬火腿牛肝菌意粉同牛扒,意粉都好正!意粉既質感好 同埋真係多火腿😝好抵食 牛排要左五成熟 因為我鍾意食生啲既 都大大塊 好彩最後食得哂🙊🙉配菜都有加分環境唔錯又抵食,好適合情侶拍拖👫或者約朋友黎放鬆食好野😋😋

我地兩個人叫左個$528既se

環境唔錯又抵食,好適合情侶拍拖👫或者約朋友黎放鬆食好野😋😋