2013-10-21 64 浏览
棉登徑上有很多酒吧,晚上非常熱鬧。但早上棉登徑比其他尖沙咀街道特別寧靜。這天中午來到Dabyida,坐下來望著街上感覺很悠閒舒適。Dadyida裝修型格時尚,座位寬敞,沙發顏色都是型格那種。Set Lunch $59-99。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。蒜蓉包外脆內軟,蒜蓉味剛剛好,頗為開胃。洋蔥湯是清湯,洋蔥味濃,帶點番茄味,只是有點過鹹。意式凍肉拼盤有parma ham, salami等,味道不錯,略嫌沙律的balsamic vinegar過多。凱撒沙律沙律菜新鮮爽脆,caesar dressing頗creamy惹味,croutons亦夠脆口,蝦肉彈牙,dressing 可以少一點,salad最後有點過濕。意式香草酥糠焗海鱸魚柳海鱸魚肉質非常鮮嫩,味道濃郁,配上酥脆香草酥糠,非常美味。  碳燒肉眼牛扒配紅酒牛油肉眼牛扒質感頗軟淋,肉味濃,配上特別的紅酒牛油,更為美味。
Set Lunch
Set Lunch $59-99
蒜茸包
蒜蓉包外脆內軟,蒜蓉味剛剛好,頗為開胃。
Onion soup
洋蔥湯是清湯,洋蔥味濃,帶點番茄味,只是有點過鹹。
Cold cuts platter
Caesar salad
意式香草酥糠焗海鱸魚柳

题外话/补充资料: 侍應生的服務非常好,殷謹有禮,為我們添加開水。
2013-10-21 9 浏览
第一眼望落去,仲以為係酒吧,門口見到大部份食客都係飲嘢傾偈,自己入去食晚餐好似有少少怪咁,雖然多人飲嘢傾偈,但店內都出奇咁寧靜,感覺幾舒服,行入啲有一個位置原來係主要比晚餐顧客用,感覺更加寧靜舒服餐牌選擇唔多,每類只有數款選擇先嚟一杯菠蘿味既cocktail,唔錯!!我唔係咁飲得,侍應話可以要求低酒精,服務都唔錯味道甜甜咁,有好香菠蘿味.Dabyida特制香草包本來都無諗住食,驚太飽,但侍應好似好推介咁,所以要左少少,熱辣辣,香草味啱啱好,香得嚟又唔會太勁.法式洋蔥湯甘甜既洋蔥湯,仲有芝士法包,好味!!如果個包同芝士焗得再香啲會仲正!蕃茄忌廉汁配意大利香腸尖通粉尖通粉原來係長通粉!!哈!!意大利香腸就碎晒,感覺好似變左有啲咸香既肉碎咁,個汁就好好味,有少少蕃茄香,加左忌廉好滑好好味.晚餐區好靜好舒服,但問題就係無乜人望得到,雖然同收銀位只係隔住一塊玻璃,但舉左手幾分鐘都無人發現.可能真係空間感同體貼真係好難共存,食物比人印象都唔錯,除左侍應發現唔到我之外,其實服務都幾好!!
餐牌選擇唔多,每類只有數款選擇
味道甜甜咁,有好香菠蘿味.
Dabyida特制香草包
法式洋蔥湯
蕃茄忌廉汁配意大利香腸尖通粉
試食活動
棉登徑,在我印象是就是酒巴街。以前來這一帶為的是fat angelo, 之後就是為了Bricklane, 豚王。陸陸續續地開了很多餐廳,五花八門的。今次受邀來到Dabyida, 感覺是服務超班,食物可以,環境普通,價錢太高。朋友未到,本來想先喝喝水緩一緩,豈料被告知店内沒有水提供。要喝,就要喝樽裝水。小妹外出吃飯最討厭就是這種事,水而已,提供真的沒有難度啊! 感覺就是很小家地逼客人一定要揀飲品… 拿起drink list 看,全都是酒精飲品! 雖然頗沒有飲酒的意慾,還是勉強挑了一杯看上去比較清爽的Apple Tree.以酒吧來說,這杯apple tree 實在普通得令人失望。味道還可以,果味很重很易入口,酒精成分很少,非常的薄。如果可以花些心思把旁邊的蘋果切得漂亮一點、挑個花之類,第一印象應該會比較好吧。因為有買六送二的優惠就先點了生蠔。店内有三種生蠔可以選,一種是法國的(HK$58/隻), 另外兩種則是來至澳洲(HK$46/隻)。這盤生蠔我是很滿意的, 非常的鮮甜肥美。法國蠔的味道比較淡而甜,肉質比較爽脆。而贈送的兩隻是澳洲coffin bay的, 個頭小一點, 但海水味更重肉質更爽

Apple Tree
因為有買六送二的優惠就先點了生蠔。店内有三種生蠔可以選,一種是法國的(HK$58/隻), 另外兩種則是來至澳洲(HK$46/隻)。這盤生蠔我是很滿意的, 非常的鮮甜肥美。法國蠔的味道比較淡而甜,肉質比較爽脆。而贈送的兩隻是澳洲coffin bay的, 個頭小一點, 但海水味更重肉質更爽口。風捲雲殘很快就把四隻鮮蠔吞下肚,略有不滿足但還要留肚吃正餐呢就沒再追加了。
這時候店方送來自家製的麵包一籃。有看我食評的大概都知道蕃茄乾麵包很是我的菜, 但Dabyida的麵包實在是烘得太乾了, 咬下去像吃餅乾, 失望了。
蒜香白酒蕃茄炒海鮮墨魚汁麵
菜單上有好幾個pasta 可以揀,最後因為喜歡墨魚汁麵就挑了這個。樣子,又是樣子! Dabyida真的需要好好考慮設計一下擺碟的方式設計。雖然說餐廳格局是brasserie, 但價格是fine dining啊。至少要把基本做好。就拿此意粉來說吧,剛上桌時根本看不到有海鮮。讓客人狐疑之餘,照片拍出來也吸引不到新客人來吃吧。其實翻開意粉會看到青口、蝦、魷魚、帶子等海鮮,份量不少。不過吃入口不覺得特別鮮甜。而且青口殼碎了,混到意粉之中感覺很討厭。不過最大的問題是溫度,只能說是微溫。一向對熱度很有要求的我,不違言,這意粉吃等我有點難過。
西班牙黑毛豬拌西蘋果牛肝菌汁
Main course 里也點一樣來吃吃。見這個黑毛豬的價格比牛扒還要貴哩。這菜的確做得很不錯,特別喜歡那個菇菌汁,正式香氣四溢,有洋蔥香,配豬扒很不錯。而黑毛豬扒煎得很好,剛剛熟透而肉質鬆軟不韌。邊邊的位置偶爾有幾口可以吃到燒得略焦的脆邊,豐腴香口而不膩,竟還有一點點中式燒腩仔的油脂香,極為好吃。
食物以外, Dabyida的服務非常好, 很用心地介紹他們的菜色, 也會適當地給予點餐意見, 態度不亢不卑也沒有很pushy的感覺, 這點我非常欣賞。餐廳分為兩部份, 外邊是bar的部份, 感覺比較熱鬧, 而里邊房間相對比較簡陋但私隱度高一點, 可以開小型party噢。雖然今次我被安排到內邊的小房間, 但似乎外邊的熱鬧更吸引一點呢。

寫著寫著,忽然覺得自己對Dabyida比較嚴厲,那是因為他的定價實在高。當客人付出得多時,自然會有更高的expectation 啊!
西班牙黑毛豬拌西蘋果牛肝菌汁
2013-10-17 8 浏览
星期六的中午,跟E先生兩個人來到尖沙咀準備吃個悠閒午餐,而今次我們就來到位於棉登徑的Dabyida Restaurant & Bar。12:00左右的棉登徑行人稀少,感覺悠閒而寧靜,完全不像罝身於滿佈自由行的尖沙咀區;來到餐廳,由於時間尚早的關係,餐廳還未有其他客人,我們就在友善的店員招呼下入座。餐廳裝潢時尚舒適,帶點歐陸風格,用餐區的一列沙發座位尚算寬敞,而且坐得蠻舒適,面向著酒吧吧檯,典型的酒吧餐廳格局,環境滿有情調,相信晚上來的話一定會更有氣氛。餐廳每日11:00-14:30還有Lunch Set供應,包括蒜蓉包、餐湯、主菜及咖啡或茶,價格由$59-$99,主菜有意粉、意大利飯或肉類等多款選擇,亦可+$69點選兩款沙律前菜。蒜蓉包點好菜後,先送來熱騰騰的蒜蓉包,咬落香脆可口,蒜蓉味道香濃,還不錯。薄切鮮三文魚伴田園沙律 $69前菜是薄切鮮三文魚而不是煙三文魚,配上酸汁感覺特別,新鮮好吃;旁邊田園沙律用上酸汁調味,清新開胃。煙鴨胸伴田園沙律 $69煙鴨胸味道香濃,而且肉質非常腍嫩,很美味,是一道非常出色的前菜;伴碟的同樣是田園沙律,而不是餐牌上寫的小露筍沙津。蘑菇忌廉湯忌廉湯質地c
薄切鮮三文魚伴田園沙律 $69
煙鴨胸伴田園沙律 $69
蘑菇忌廉湯
忌廉湯質地creamy,可是蘑菇味道不算濃郁,蘑菇碎粒太多,如果將部份打得再溶一點,蘑菇味道再香濃會更好喝。
酥炸龍利柳配他他汁 $89
龍利柳炸得香脆,外皮粉漿不太厚,裡面龍利柳肉質頗滑,味道不錯,醮上他他汁更為惹味,可是伴碟的又是田園沙律,吃得多有點膩了。
碳燒肉眼牛扒配紅酒牛油 $99
medium的牛扒肉質腍,可是筋位較多,最特別是上面放上加入紅酒汁做成的牛油,牛扒的熱力令牛油慢慢溶化, 令牛扒味道更好。
Mövenpick咖啡
最後,當然不少得一杯香滑Mövenpick咖啡,為豐富美味的一餐劃上句號。

在這個星期六中午,鬧市的陽光下,享受了一頓寧靜舒適的悠閒午餐,如此美好。

試食活動
唔覺唔覺, 時光飛誓........我與潘先生, 姐係依家既添爸爸, 結婚已經九年了.係呢九年對我地最大既變化就係我地成為了父母親, 而且仲唔覺唔覺3年了.我地呢, ENJOY過2人世界, 但係當我地2人世界既時候, 我地又心掛掛霖霖,所以今年既九週年晚餐, 我地決定唔會"漏低"任何一個, 3個人一齊食!今次晚餐我選址了: Dabyida Restaurant and Bar, 歐陸情懷既餐廳, 而且佢仲主打食海鮮既, 啱曬我地胃口.而且當日仲係中秋節正日, 所以當晚對我地黎講真係特別有意義.既團圓, 又慶祝週年呢!兩父子, 商量吓食咩好先.由於餐廳冇飲用水供應, 所以"焗"叫了一支冇氣既礦泉水($45)我地三人行, 所以叫左生蠔, 蒜蓉包, 湯, RISOTTO, PIZZA同甜品.首先上場就係頭盤 - 生蠔8隻. 點解8隻咁"了LUNG"? 因為買6隻送2隻嘛.我地各款都有叫.首先食左大隻的, 淡味道的既澳洲COFFIN BAY, 我覺得佢既味道比較淡, 而且冇咩海水味, 而佢既size比較大的 ($42/pc)之後就食法國吉拉多蠔 GILLARDEAU, 味道濃好多, 而且比較重
既團圓, 又慶祝週年呢!
兩父子, 商量吓食咩好先.
我地各款都有叫.
首先食左大隻的, 淡味道的既澳洲COFFIN BAY, 我覺得佢既味道比較淡, 而且冇咩海水味, 而佢既size比較大的 ($42/pc)之後就食法國吉拉多蠔 GILLARDEAU, 味道濃好多, 而且比較重海水味, 潘生就話佢既口感非常易入口. ($52/pc)最後就要食埋澳洲塔斯曼尼亞Tasmanian Oyster ($42/pc), 我個人偏向呢款蠔, 口感同味道好夾, 而且唔需要用任何調味都非常容易入口.
之後就上湯了. 由於霖霖非常之咁喜歡飲湯, 尤其係好CREAM既口味最啱佢, 所以我地叫左客黑松露菌鮮忌廉湯 ($88), 再配合埋蒜蓉包一客 ($30), 好PERFECT MATCH! 個忌廉湯真係好CREAMY, 而且味道非常濃郁, 好足料咁.
再黎就上RISOTTO - 鮮雞柳甜椒意大利瓜焗意飯 ($158), 又係開正霖霖個"飯", 好CREAMY, 平時食開既RISOTTO比較硬身, 冇咁容易入口, 但係呢個就非常之咁易入口之餘, 而且仲好多配料, 有幾片芝士係飯既面頭上面; 夾起一齊食都好夾到.
之後就上煙三文洋蔥他他醬既PIZZA ($198), 起初以為佢係薄身既PIZZA, 驚會唔夠食, 但係食吓食吓都好快飽, 佢既芝士味好澴好RICH, 不過如果個PIZZA多返少少三文魚就好了, 另外我都比較喜歡食薄身
PIZZA........
而係一餐飯又點可以少左甜品呢? 就算食到幾飽都要叫個甜品配返杯COFFE先得. 呢間餐廳出名係佢既 Mövenpick咖啡架嘛, 我當然要叫返杯嘆吓先啦!
由於我訂枱當日表明我當晚係慶祝結婚週年, 所以當我叫了濃情朱古力蛋糕之後 (個名好啱我地當日!) HAHA, 餐廳又配合埋中秋既主題, 所以當上碟既時候真係好驚喜呀:
既有中秋既感覺 (因為有楊桃伴碟), 又有慶祝既主題 (恭喜我同潘生!)
好有FUSION既感覺囉, 仲幾有心思添! 加返少少分!
CAFE LATTE ($38
濃情朱古力蛋糕 ($48)
呢個中秋好SWEET呀! 希望個個都團團圓圓! 開心滿足!

2013-09-19
纪念日
  • 鮮雞柳甜椒意大利瓜焗意飯
  • 黑松露菌鮮忌廉湯
2013-10-14 69 浏览
週末和朋友相聚,由於對方在尖沙咀上堂,於是我們也在附近午膳。最後來到這間近 K11,位於棉登徑的 Dabyida,餐廳門口擺放了午市套餐的餐牌,客人可以先看看再決定是否適合自己。 午市套餐價錢由 $59 至 $99,選擇也不少,有意粉,飯,扒類和海鮮,套餐本身有餐湯,蒜蓉包,咖啡或茶。如點套餐,想再加前菜 ($69),該前菜是以半價計算。 餐廳以紅黑色調為主,設計簡約時尚,座位寬敞,很適宜在這裡閒聊相聚。我們就座之後還看到兩位藝人在餐廳外經過,似乎這裡也是觀星的地方。 前菜 (Starter)海鮮凱撒沙律 (Caesar salad with ocean shrimp)先入眼簾的就是那幾片芝士,似曾相識,是見於沙律的意大利的乾芝士,入口質感是粉粉的,乾身又有嚼口。配上爽口的生菜和香脆麵包粒,吃起來很有層次感。大大隻的海蝦,肉質彈牙,簡單地與沙律醬就可以。 意式凍肉拼盤 (Italiana Cold cut plotter)估不到這個套餐的凍肉拼盤也有不同款式,味道有濃有淡,當中沙樂美火腿和巴馬火腿,鹹香味較濃,伴碟的沙律菜尚算爽脆。建議餐廳可以按客人需要才放橄欖油,鹹香的火腿再配橄欖油

前菜 (Starter)

估不到這個套餐的凍肉拼盤也有不同款式,味道有濃有淡,當中沙樂美火腿和巴馬火腿,鹹香味較濃,伴碟的沙律菜尚算爽脆。建議餐廳可以按客人需要才放橄欖油,鹹香的火腿再配橄欖油,感覺有點膩。

餐湯 (Daily Soup) / 蒜蓉包 (Garlic Bread)
今日的餐湯是洋蔥湯 (Onion Soup),湯色和想像中的不同,比較像羅宋湯的深紅色,味道也是蕃茄味偏重,帶點微辣,是一個很開胃的餐湯。
而蒜蓉包就十分脆,蒜香味濃,很不錯。

主菜 (Main Course)
意式香草酥糠焗海鱸魚柳 $89 (Baked herbs crumbed fresh sea bass filet with baby salad)
香草酥糠常見於烤羊架,放在海鱸魚柳上還是第一次見,感覺有點像吉列魚柳。香草酥糠份量似乎多了一點,因為本身海鱸魚柳的不太厚身,現在香草酥糠成為主角。
幸好麵包糖加上香草味道不俗,而海鱸魚柳也很鮮嫩,再配上伴碟的薯角和沙律菜,整體也算不錯。

碳燒肉眼牛扒配紅酒牛油 $99 (Char-grilled prime-cut rib-eye beef steak with red wine butter)
最近捐完血要補充鐵質的我,例必會吃牛。牛扒尚算大件,牛油放在牛扒上慢慢溶化。
我們點了 5 成熟,雖然內裡也是粉紅色,但似乎熟了一點,所以吃起來不夠嫩,幸好肉汁豐富,帶有脂肪的牛肉討回我的歡心。而今次伴碟的除了薯角,還有一些瓜菜,味道不錯,比起沙律菜更適宜做伴菜。

咖啡或茶 (Coffee & Tea)
不飲咖啡的我,最後以熱檸茶作結,用上這款耐熱的杯子,茶溫可以保持,方便客人閒聊。

總括而言,以這個價錢的午市套餐來說,絕對是抵食,加上環境比較舒適,適合想週末來吃個悠閒午餐的朋友。

2013-10-12
平日在尖沙咀食lunch, 總是人頭湧湧, 想舒服地和朋友食餐飯也好難. 早前俾我發現一間不錯的店舖, 就是位於棉登徑的Dabyida Restaurant and Bar.棉登徑一帶相對無咁多人, 當我入到店裡, 已經覺得好舒服, 可以同朋友慢慢食, 慢慢傾.先睇下這裡的Lunch Set, 一共有六款, 再配上餐湯, 蒜蓉包和餐茶.若不想食Set, 可以單叫.今次我揀咗意式香草酥糠焗海鱸魚柳, 配雜菜湯.朋友揀咗焗肉醬意大利粉, 配雜菜湯.另外, 我地再加咗前菜, 海蝦凱撒沙律和意大利凍肉拼盤.先上前菜.海蝦凱撒沙律內有大蝦, 蔬菜和一塊芝士在面, 上枱前同我灑上少許胡椒粉.蔬菜好新鮮帶點鮮甜, 仲好爽口, 而大蝦夠彈牙, 只是味道略為淡一點. 最愛菜面上的芝士, 同菜好配合, 食完感覺好fresh. 意大利凍肉拼盤內有四款不同的肉, 賣相不俗~ 味道由淡到濃味都有. 可以配合沙律一齊食, 份量夠兩個人食, 味道算不錯, 自己最愛火腿.   接着, 就是雜菜湯和蒜蓉包.雜菜湯唔會太水, 當中有不少的蔬菜, 味道也剛好, 幾醒胃.試過有些餐廳的蒜蓉包放得太耐, 過晒氣, 完全唔脆.

若不想食Set, 可以單叫.
今次我揀咗意式香草酥糠焗海鱸魚柳, 配雜菜湯.
朋友揀咗焗肉醬意大利粉, 配雜菜湯.
另外, 我地再加咗前菜, 海蝦凱撒沙律和意大利凍肉拼盤.
先上前菜.
海蝦凱撒沙律

意大利凍肉拼盤

接着, 就是雜菜湯和蒜蓉包.

雜菜湯
試過有些餐廳的蒜蓉包放得太耐, 過晒氣, 完全唔脆. 但這裡的蒜蓉包烘得好鬆脆, 而且包上有切碎的蒜蓉粒, 我自己最愛, 若再多一些蒜蓉味就更正.

主菜出瑒啦~

朋友話焗肉醬意大利粉口感不錯, 意大利粉軟硬適中, 而且唔會過多的醬. 意粉面上的芝士好吸引呢~ 但朋友略嫌蕃茄味不夠.
焗肉醬意大利粉
我在餐牌上見到意式香草酥糠焗海鱸魚柳就被吸引住, 平日我的食法多是煎或炸, 酥糠焗較少食, 所以想一試.
意式香草酥糠焗海鱸魚柳
食魚我最怕腥, 這個鱸魚不腥, 魚的肉質幾滑, 味道不錯, 這個食法就表面有點脆, 但又唔會蓋過魚的味道.
意式香草酥糠焗海鱸魚柳
我幾鍾意個沙律, 當中有蕃茄, 加上個汁甜甜地, 幾醒胃. 薯仔也不錯.
食完嘢, 最好就是飲番杯熱咖啡, 這樣就完美.
熱咖啡
2013-10-08
午餐
其他
海蝦凱撒沙律
雜菜湯
2013-10-05 24 浏览
約了朋友食晚飯,找到這BAR RESTAURANT先UPLOAD MENU價錢不算便宜先叫了杯MASERATI($98)MENU說是白酒+熱情果+香檳,飲落酸酸地幾開胃,飲完後想起朋友的MASERATI再來蠔買6送2(好似42蚊隻)gillardeau,coffin bay,tasmania都幾新鮮,越食濃重口味.最甜是前者我就叫了西冷12OZ,RARE ($438)肉是嫩帶點趙勁,肉味不夠濃,但燒的技巧還是不錯,配埋溝了黑松露醬的燒汁提鮮,還是不錯但朋友的黑毛豬比它更好($328)肉味濃,肉質彈牙,也帶肉汁,係近期食過最爽歪的豬頭3甲喔後悔無叫呢個,只係偷食了2口這裡價錢不便宜,但質素真不錯,下次來要食黑毛豬
約了朋友食晚飯,找到這BAR RESTAURANT

先UPLOAD MENU
價錢不算便宜

先叫了杯MASERATI($98)

再來蠔買6送2(好似42蚊隻)

都幾新鮮,越食濃重口味.最甜是前者
我就叫了西冷12OZ,RARE ($438)

但朋友的黑毛豬比它更好($328)
黑毛豬
肉味濃,肉質彈牙,也帶肉汁,係近期食過最爽歪的豬頭3甲喔

後悔無叫呢個,只係偷食了2口

這裡價錢不便宜,但質素真不錯,下次來要食黑毛豬
黑毛豬
2013-10-04 86 浏览
 尖沙咀棉登徑的餐廳水準都很高,可能租金較大街便宜相對令成本回歸食物質素上。Dabyida 是意大利餐廳,今日吃的係主打的西班牙黑毛豬,如果喜歡吃豬肉的而平常難以吃得好,此乃推介。豬肉肉厚且不會有過靭或過份鬆軟問題,吃上去淡淡肉淡淡口感一流的享受。其他如生蠔,安格斯牛,cocktail look for sun 水準平均。此餐吃了$1,400。另外,此餐廳環境優雅,待應招呼都很好,令人吃得開心。
生蠔

生蠔
cocktail
西班牙黑毛豬
安格斯牛
另外,此餐廳環境優雅,待應招呼都很好,令人吃得開心。
西班牙黑毛豬
2013-10-03 18 浏览
受邀來這裡試一下她們的出品。揀了一個下着微雨的下午前來,時候尚早,店內一個客也沒有。與太太安頓一會後,等埋太太的弟婦抵達,就馬上看餐牌叫東西。畢竟自己午飯可花的時間有限,一食完後便要立刻走人,在這情況下,固然是一點光陰也不能浪費的....太太一向的習慣是坐低後四圍拿手機拍照。自己反而就很少這樣做 (我較愛專注於拍食物照的)....不過現在倒是閒聊聊沒甚麼事情好做,於是也就破例拍了一下店內的環境....三個人自然要了三份set lunch。套餐內包湯及蒜蓉多士再連主食和飲品,是十分典型的一個three course menu....湯只有蘑菇湯一個選擇。質地頗creamy的也很清甜,若然能下一些切碎的蘑菇落去當然是更美妙,不過現在出來的效果也是不差的;蒜蓉多士的好處是烘得脆卜卜,但缺點就是蒜油香味不濃....酥炸龍脷柳配他他醬樣子頗對版的 (特別是那塊外皮金黃誘入的sole fish fillet)。咬一口魚肉,皮不油不膩是合格有餘,而且最重要是不會太厚亦沒與肉身輕易分離,肉本身也有點底味不至於入口淡淡的。反而那tartar sauce則調味得甚差勁,味道是太酸了;另置於一旁的小撮沙律也

酥炸龍脷柳配他他醬樣子頗對版的 (特別是那塊外皮金黃誘入的sole fish fillet)。咬一口魚肉,皮不油不膩是合格有餘,而且最重要是不會太厚亦沒與肉身輕易分離,肉本身也有點底味不至於入口淡淡的。反而那tartar sauce則調味得甚差勁,味道是太酸了;另置於一旁的小撮沙律也遇着同一情況,原因是在於沙律醬汁下得太多....
打頭陣的主菜水準不過不失,但最後也萬料不到之後的是每況愈下....

先是這道燒春雞,雞肉是嚡到不堪而且又淡若無味。皮有一點點脆口算是唯一的安慰;它說是下了rosemary去醃製但吃下去卻一點感受不到那份香氣,嚐到的就只有檸汁帶來的酸味....
最後的"新鮮"藍青口白酒汁意粉就更是用來挑戰大家腸胃的極限 --- 那幾只青口未嚐之先已sense到有一咲怪味,樣子也像是營養不良似的,再吃後便忍不住吐將出來....怎可能是如此腥臭的 ? OMG....這份怪味是味重得連旁邊的意粉亦被沾上了,太太及姨仔嚐了一口後便未敢繼續食下去
....
真的按捺不住的要向經理反映一下。最後他友善的道可以換一個主食給我們....但此時已信心盡失,還可以有甚麼期望呢 ?
....最後見到的這碟CARBONARA,弄出來是水汪汪的,蛋香不濃之外煙肉碎粒亦沒炸香過,意粉亦煑得稍過了火....凡此種種,皆可證明這乃急就章之作也....
儘管單尾上場的是movenpick咖啡,但也沒大心情去喝了....
值得令人安慰的一點是,serve我們的那位女侍者很溫文有禮,算是唯一可取的....

2013-09-13 6 浏览
我已經看了OpenRice很多年了,初次看時應該是05-06年期間,我記得那時的我是癲到每晚不上OpenRice看一看也就覺得那天有些事還未完成,當時,我和班上的好朋友說我每天也要上看看才睡得著的,他們也覺得很驚訝,感到難以置信. 想不到一直只看不寫的我,會在年多前開始斷斷續續地寫食評,也想不到因為試食聚會而認識到新朋友,一直覺得年紀漸長,很難再次認識交心的朋友,但美食就令我與別人有交流,也因此令我擴濶了社交圈子. 這天兩位英文名字同為C字頭的Clover & Cherry小姐相約我吃生日午飯.地點為棉登徑的Dabyida,星期日的午後,餐廳客人不多,可以在寧靜的環境下享用午餐,真是太好了!我們選擇的食物如下:前菜:1.     海蝦凱撒沙律 ($69)這款沙律有3隻爽口彈牙的大蝦,還有新鮮的羅馬生菜配上鹹香的芝士,作為前菜剛剛好.2.     意式凍肉拼盤 ($69)拼盤有4款肉類,由普通的火腿、沙樂美腸、巴馬火腿都有,個人軟喜歡吃鹹香的莎樂美腸,不過略嫌凍肉拼盤油份過多.主菜:套餐價錢由 $59的意粉到 $99 的牛扒都有供應,而且還包餐湯、蒜蓉包及餐飲,在尖沙咀區來說都算超值.蕃

我已經看了OpenRice很多年了,初次看時應該是05-06年期間,我記得那時的我是癲到每晚不上OpenRice看一看也就覺得那天有些事還未完成,當時,我和班上的好朋友說我每天也要上[開飯網]看看才睡得著的,他們也覺得很驚訝,感到難以置信.

我們選擇的食物如下:

前菜:
1.     海蝦凱撒沙律 ($69)
2.     意式凍肉拼盤 ($69)

主菜:
蕃茄湯:
味道濃郁而杰身的蕃茄湯,酸酸甜甜,令人很開胃.
蒜蓉包:

熱辣香脆的蒜蓉包,麵包烘得剛好,美味!
1.     蒜香海鮮露荀欖天使麵($79)
海鮮天使麵賣相吸引,海鮮包括大蝦、魷魚圈、帶子及青口,太吸引了吧!天使麵麵條掛滿醬汁,味道清淡的又不會過鹹,份量適中,適合愛吃又怕肥的女孩子吃.

2.     意式香草酥糠焗海鱸魚柳($89)
一直也很喜歡吃魚的,不論是蒸、煎還是炸,也合我口味. 這款海鱸魚肉質嫩滑,但略嫌蓋面的麵包糠過多,差點看不到鱸魚! 至於伴碟的新鮮薯仔,外皮灑上了粗鹽,而且薯仔軟軟綿綿的,很好吃!

3.     碳燒肉眼牛扒配紅酒牛油($99)
除了魚外,牛扒也是我的摯愛,8成熟的牛扒也沒有過韌,而且肉味香濃,配上芥辣同吃,更為美味.
餐後,喝了一杯透心涼而味道香濃的凍咖啡,作為一個完美的句號!

多謝兩位C小姐請我吃飯,而且大家話題不盡,由1時多坐到3時多,好像還有點意猶未盡,下次再CHAT過^^

2013-08-25
生日
2013-09-11 13 浏览
Dabyida, 講真, 我真係唔識讀呢個字上網查過都係無結果...棉登徑一向都係臥虎藏龍之地嚟得呢度期望自然就大飲品, Dabyida mocktail奇怪呢度既mocktail只係得一款可以揀既只係唔同既果味, 我揀左奇異果雖然調配出嚟效果係幾好, 唔會太酸, 但又不失奇異果既味道但打開menu無野你揀, 感覺就確係差D前菜, 蒜香白酒蒸煮鮮藍青口蒜香其實係蒜片, 連埋一齊食先明顯感覺到蒜味白酒味香, 無酸味, 唔錯藍青口屬新鮮貨, 鮮甜軟滑唔痴牙, 有海水鮮味意粉, 意大利肉腸伏特加蕃茄忌廉尖通粉尖通粉, 原來係長通粉...真係估佢唔到...我好鍾意食蕃茄忌廉汁, 其實唔多地方有得食, 更加唔多地方做得好做得差既, 分分鐘變左焗豬扒飯咁既味呢度我覺得唔錯, 有蕃茄既清香, 個汁夠杰身, 配通粉相當掛汁只係略嫌意大利肉腸太碎, 如果結實少少就更好主菜, 黑毛豬鞍呢個價錢一啲都唔平, 比起食牛扒還要貴食落又確係值得, 肉質軟滑, 肉汁四溢其實豬肉比牛肉更難煮黑毛豬本身價錢已經唔低, 加埋火候控制得宜肥瘦均勻, 基本上已經唔需要個松露汁去調味牛扒自己喺屋企輕鬆就煎到靚豬扒已經難搵, 加
Dabyida, 講真, 我真係唔識讀呢個字
上網查過都係無結果...

棉登徑一向都係臥虎藏龍之地
嚟得呢度期望自然就大
飲品, Dabyida mocktail
奇怪呢度既mocktail只係得一款
可以揀既只係唔同既果味, 我揀左奇異果
雖然調配出嚟效果係幾好, 唔會太酸, 但又不失奇異果既味道
但打開menu無野你揀, 感覺就確係差D
前菜, 蒜香白酒蒸煮鮮藍青口
蒜香其實係蒜片, 連埋一齊食先明顯感覺到蒜味
白酒味香, 無酸味, 唔錯
藍青口屬新鮮貨, 鮮甜軟滑唔痴牙, 有海水鮮味
意粉, 意大利肉腸伏特加蕃茄忌廉尖通粉
尖通粉, 原來係長通粉...真係估佢唔到...
做得差既, 分分鐘變左焗豬扒飯咁既味
只係略嫌意大利肉腸太碎, 如果結實少少就更好
主菜, 黑毛豬鞍
呢個價錢一啲都唔平, 比起食牛扒還要貴
食落又確係值得, 肉質軟滑, 肉汁四溢
其實豬肉比牛肉更難煮
黑毛豬本身價錢已經唔低, 加埋火候控制得宜
肥瘦均勻, 基本上已經唔需要個松露汁去調味
牛扒自己喺屋企輕鬆就煎到
靚豬扒已經難搵, 加埋要煎得好更難
何不出街比多少少錢食個靚豬扒?

整體呢餐勁啱我口味, 以我愛吃蕃茄忌廉汁既程度...
我真係覺得呢個有90分
豬鞍亦係高水準之作
所以對呢度既印象都好好
價錢偏高但都尚算合理
環境方面, 由於夜晚會變成酒吧形式
所以晚飯都係不宜太夜...免得隔離有一大班啤酒客掃興

2013-09-09 10 浏览
棉登徑一向給人的感覺都是酒吧的集中地,假日的下午到訪還是第一次。走進餐廳,看到一張長長的酒吧和酒紅色的絲絨座椅,整個場面就令人覺得很浪漫,非常適合情侶來慶祝特別日子,把酒談心。今天點了LUNCH SET,餐湯是黑松露菌鮮忌廉湯,黑松露香味撲鼻,口感不算是非常濃稠,但味道濃郁。蒜蓉包外脆內軟,而且蒜蓉味道濃郁。頭盤點了三文魚伴田園沙津和煙鴨胸伴小露筍沙津。三文魚沒有煙燻過,配上香草汁,反而更見鮮味,而且魚脂頗豐富,再配上油醋沙律,今人醒晨開胃。煙鴨胸伴小露筍沙津,煙鴨胸富肉香,吃來甘香又帶煙燻味,而沙律跟田園沙津非常相似。主菜是新鮮藍青口白酒汁配意粉,藍青口煮得夠入味,充滿白酒汁,另外也有陣陣蒜香,不過意粉比較淡味,而且油有點多,口感油膩了一點。露絲瑪利檸檬燒春雞,用了露絲瑪利香草醃過的燒春雞,味道濃郁,雞的皮也燒得金黃,可惜肉質不夠軟腍,有點浪費了。最後用一杯設計很美的Movenpick Mocha作結,感覺非常悠閒,不經不覺這頓飯吃了差不多2小時,真的很寫意,最喜歡這兒的環境,有機會也想試試晚餐。
蒜蓉包外脆內軟,而且蒜蓉味道濃郁。
頭盤點了三文魚伴田園沙津和煙鴨胸伴小露筍沙津。
三文魚伴田園沙津
三文魚伴田園沙津
2013-09-08 70 浏览
夫妻倆好不容易地捱過了一個黑暗的上午... 踏出office的一刻可真是百感交集~ 放下了心頭大石之後, 接下來就是無比的飢餓~  忽然電話又響起, 我看也不看便關掉了手機, 懶理你是什麼"天王老祖"~ 此時此刻, 覓食才是王道! 然而在13:00 的TST要吃頓安樂的午飯又談何容易呢... 忽然太座記起公司附近有一條街巷--- 棉登徑, 棉登徑就是一條出名的酒吧街, 與橫向的緬甸台形成一個飲食小天地, 據聞有一間環境及食物質素不俗的餐廳叫Dabyida, 是旁邊酒吧的姊妹店, 還等什麼.. Ready!?... Go!!餐廳所處的棉登徑, 雖然不屬於大街大巷, 店舖正面向地盤, 很易找到的~裝修佈置富有時代感, 型格時尚, 充滿魅力之餘又帶點都市的誘惑, 座位設計舒適寬敞~  據侍應生所說, 餐廳開業至今已經有9個月......晚市的氣氛...可會更熱鬧興奮~ 侍應生的服務態度相當友善專業, 一切都掌握得很好, 讚!Lunch set menu & grand menu~ 我們從大餐牌點了appetizer :香草炒田螺蘑菇配多士, 再點了 lunch set 中的 焗海鮮忌廉寬條麵

侍應生的服務態度相當友善專業, 一切都掌握得很好, 讚!
Lunch set menu & grand menu~
我們從大餐牌點了appetizer :香草炒田螺蘑菇配多士, 再點了 lunch set 中的 焗海鮮忌廉寬條麵露絲瑪利檸檬蒜香燒春雞~  (lunch set 包括了餐湯& 蒜茸包, 主菜, 餐飲)
香草炒田螺蘑菇配多士 $118
香草炒田螺蘑菇配多士 $118:
菠菜好夠新鮮而且煮至滑身,香草味道濃, 蘑菇及田螺亦炒得十分香口, 味道真是調得很好 --- 配上脆口的薄片多士... 實在是非常出色的組合.
餐湯- 蘑茹忌廉湯
餐湯- 蘑菇忌廉湯:
此湯的蘑菇味道香醇濃郁, 每口湯都有菇肉粒粒, 反而忌廉味道不突出, 稀杰度尚算適中, 調味偏淡~
蒜茸包:
包身外脆內軟, 蒜味亦夠香濃, 不過略嫌烘得未夠香口。
焗海鮮忌廉寬條麵
焗海鮮忌廉寬條麵 $79:
忌廉汁味道調得不錯, 幼滑中帶有豐韻的奶味, 芝士多到可以"拉絲", 然而海鮮的質素則比較像一般超市有售的包裝"什錦海鮮" 雖則煮得沒存在雪藏味但是不代表有鮮味, 另外寬條麵的麵質偏軟, 不彈牙~
露絲瑪利檸檬蒜香燒春雞
露絲瑪利檸檬蒜香燒春雞 $89:
沙律菜夠新鮮且充滿橄欖油的橄欖香--- 正! 薯角炸得有點兒過火, 顏色是比金黃還要深色~  燒春雞是起了骨的半邊雞, 烤得惹味, 雞肉夠熟也算嫩滑, 香草味道濃郁卻沒有搶走了雞被烤過的味道. 整體可算是好味~ 推介!
咖啡
餐飲- 咖啡:
用上了Movenpick這個瑞士品牌,質素一定有保証! 淺嚐一口, 果然味道平和順喉, 香濃醇厚, 酸度適中, 奶是熱鮮奶, 夠誠意又好飲~ 讚!

餐廳環境舒適, 摸酒杯底慢慢嘆也沒有侍應生會趕客人離開的意思, 與客人保持適當距離就是餐廳最醒目之處。

2013-08-31
香草炒田螺蘑菇配多士 $118
餐湯- 蘑茹忌廉湯
露絲瑪利檸檬蒜香燒春雞
咖啡
2013-09-01 15 浏览
25.8.2013緣份就是這麼奇妙, 想不到會在這個網站中認識到朋友, 更意想不到是大家可以成為好朋友. 適逢食友Bonnie 生日, 於是我便相約Cherry一同和她吃生日飯.晚間的棉登徑, 熱鬧非常, 但假日的下午, 卻是一片寧靜. 這間Dabyida, 集餐廳和酒吧於一身, 在這星期日的下午, 人客稀少, 我們近乎包場哩. 也好, 可以給我們三個女生悠閒地吃飯談天說地. 這裡set lunch 的主菜有六款選擇, 討論一番之後, 我們選了蒜香海鮮露荀欖天使麵, 意式香草酥糠焗海鱸魚柳及碳燒肉眼牛扒配紅酒牛油. 另額外追加了海蝦凱撒沙律及意式凍肉拼盤.先來是日餐湯蕃茄湯. 濃濃的紅湯, 味道和質感好似字母湯一樣, 但就多了一種蕃茄的酸甜味道在內, 在炎炎夏日中, 令人開胃. 蒜容包烘得香脆, 可是蒜容牛油只留於面包表面, 蒜容味未能滲入面包之中, 有少少耳猶未盡之感. 海蝦凱撒沙律($69)除了有海蝦三隻, 羅馬生菜, 面包糠, 更有幾片芝士哩, 也算豐富哦. 海蝦大大隻, 可是沒有什麼味道可言, 而羅馬生菜及面包糠已一早被凱撒醬伴勻. 羅馬生菜爽脆, 與脆卜卜的面包糠一起吃著時,
25.8.2013

這裡set lunch 的主菜有六款選擇, 討論一番之後, 我們選了蒜香海鮮露荀欖天使麵意式香草酥糠焗海鱸魚柳碳燒肉眼牛扒配紅酒牛油. 另額外追加了海蝦凱撒沙律意式凍肉拼盤.

海蝦凱撒沙律($69)除了有海蝦三隻, 羅馬生菜, 面包糠, 更有幾片芝士哩, 也算豐富哦. 海蝦大大隻, 可是沒有什麼味道可言, 而羅馬生菜及面包糠已一早被凱撒醬伴勻. 羅馬生菜爽脆, 與脆卜卜的面包糠一起吃著時, 就更加嗦嗦聲了. 可是, 那幾片芝士味道太過濃味, 和整個清淡的沙律在一起, 顯得有少少格格不入.
看到意式凍肉拼盤($69)中的排列方式, 就知道應該是由濃味至淡味來吃. 由順時針方向說起, 沙樂美火腿, 咸中帶酸. 它右邊的是巴馬火腿, 味道是夠咸的, 但肉質不算嫩滑. 在其旁邊呈深棕色的火腿, 味道和一般火腿差不多, 只是質感較厚. 最後是普通火腿, 味道偏淡. 至於碟中間的沙律菜, 竟然有少許海帶, 不過餐廳在這碟上放了太多油了, 所以令菜和海帶都不爽口了.
蒜香海鮮露荀欖天使麵($79)散發出陣陣惹味的香蒜味, 不過原來吃著天使麵時, 才發現蒜味不太濃厚, 可能蒜片已揮發了其香味吧. 海鮮就有海蝦兩隻, 帶子兩塊, 魷魚兩片及黑貝青口兩隻. 每條軟諗的天使麵都掛滿橄欖油及香草味, 卻欠缺了海鮮的味道. 尤幸帶子和黑貝青口也嫩滑, 海蝦及魷魚也質地彈牙. 這碟天使麵亦真材實料, 並不將貨就價哦.
意式香草酥糠焗海鱸魚柳($89)的賣相, 有點令我愕然的. 鱸魚上的麵包糠, 令我第一眼看時誤以為是炸魚哩. 在香脆的麵包糠之下, 是煎香的鱸魚. 鱸魚肉質算滑, 而且沒有一般魚柳的腥味和雪味, 不錯呀.
伴在旁邊的薯仔, 是連皮的哦. 雖然薯皮不是太脆, 但烘得香, 給軟腍的薯仔增添口感.
碳燒肉眼牛扒配紅酒牛油($99)是我十分期待的. 計起來, 我已經有三年沒有大啖大啖的吃牛扒了. 今次這件大大件又厚肉的牛扒, 切為三件之後, 仍然十分大件. 雖然牛扒已經是八成熟, 但肉質還是軟腍, 牛肉味也甚濃. 紅酒牛油放在熱騰騰的牛扒之上, 很快便溶化了. 這件牛油其實沒有什麼紅酒味, 但勝在牛油味香, 塗在牛扒上令牛扒更香了. 伴碟的仍然是連皮薯仔, 但我發現, 原來將薯仔點上侍應提供的芥末醬, 可令薯仔味更突出.
餐飲我揀了熱咖啡. 餐廳選用了Movenpick咖啡豆, 它的味道很香又提神, 只是比較苦澀, 亦帶微酸. 幸好加上了鮮奶及少許黃糖之後, 就變得容易入口.
在英文慢歌襯托的舒適環境之下, 不知不覺就悠閒地吃了兩個半小時. 大家都吃得很滿意, 將來一定再帶其他朋友來吃lunch 哦.

最後, 祝壽星女生日快樂, 心想事成.

2013-08-25
生日