2016-02-05 1768 浏览
話咁快就黎又到情人節,小妹正日同新年都唔喺香港,一推再推就推前到日前同大少去尖沙咀食返餐預祝情人節晚餐!今次揀左尖沙咀近K11附近的一間睇食評見到話好貴,但情人節一年先一次,咪豪一豪囉! 店內燈光氣氛都十分浪漫,而且檯同檯之間嘅空間感都好足夠,唔怕俾人聽到啲情深說話啦! 有樣要留意返店內無免費礦泉水,可考慮點餐牌中飲品或檯上的兩樽水 睇返餐牌,食物價錢屬於中貴價偏貴食物方面就點左呢個蒜蓉煮青口 青口size唔算大隻,蒜蓉汁亦唔算十分濃味,清清地咁啦黑松露野菌湯黑松露味濃香,配合野菌口感,好好味蟹肉波菜濃湯湯入面真係有蟹肉架! 主菜方面就叫左蟹肉海膽意大利飯意大利飯好creamy上面有蟹肉同海膽平時喺香港食到嘅海膽總係有陣臭味,但今次又無喎!真係有驚喜喎! 另一主菜係呢個西班牙黑毛豬配藍莓汁伴松子仁黑毛豬本身肉質上乘藍莓汁酸酸地又幾開胃喎加上豬扒並無煎得好乾,所以唔會好鞋另外用左半肥瘦豬扒,所以食落都好Juicy架 總結而言雖然食物細細份,但價錢唔平但勝在服務態度好環境浪漫而且每道主菜都係獨立上菜,一啲都唔趕仲會間中幫你換下碟,起碼唔會成個碟都係青口殼丫嘛!

今次揀左尖沙咀近K11附近的一間

睇食評見到話好貴,但情人節一年先一次,咪豪一豪囉!

檯面的水要收費的

睇返餐牌,食物價錢屬於中貴價偏貴

食物方面就點左呢個蒜蓉煮青口
蒜蓉汁煮青口

青口size唔算大隻,蒜蓉汁亦唔算十分濃味,清清地咁啦
黑松露野菌湯

黑松露味濃香,配合野菌口感,好好味
蟹肉波菜濃湯

湯入面真係有蟹肉架!
蟹肉海膽意大利飯

主菜方面就叫左蟹肉海膽意大利飯

意大利飯好creamy

上面有蟹肉同海膽

西班牙黑毛豬配藍莓汁伴松子仁

另一主菜係呢個西班牙黑毛豬配藍莓汁伴松子仁

黑毛豬本身肉質上乘

藍莓汁酸酸地又幾開胃喎

加上豬扒並無煎得好乾,所以唔會好鞋

另外用左半肥瘦豬扒,所以食落都好Juicy架

總結而言

雖然食物細細份,但價錢唔平

但勝在服務態度好

環境浪漫

而且每道主菜都係獨立上菜,一啲都唔趕

仲會間中幫你換下碟,起碼唔會成個碟都係青口殼丫嘛!

2016-02-03
庆祝纪念
情人节
西班牙黑毛豬配藍莓汁伴松子仁
2016-02-04 1366 浏览
是夜和老公拍拖去街兩口子當然要找一間浪漫的餐廳啦~去了棉登徑這一間BAR和餐廳的混合體~黑黑暗暗的燈光配合枱上的燭光,蠻有情調的~因為係BAR, 所以入門處裝有一個很專業的酒櫃呢~可惜我們推門進去時,竟然沒有職員在 門口處安排,原來全部走到去後面出菜或招呼客人感覺怪怪的, 就係進入了別人的家而主人在睡房的感覺~@@ 每張枱都預放了2枝水,但要收費的~可以選揀唔開,不過另外俾水你~感覺有點兒..............主食大致有意粉,PIZZA, 扒類及意大利飯全部都係散叫,無套餐的~扒類都要二百多,算是中等的價錢 當然也有前菜,沙律這些不過一個前菜都要百幾元一客,感覺蠻貴的~既然係酒吧,酒類當然也不少可能要配合意式野(意粉 PIZZA, 意大利飯, 呢度既紅, 白酒主打都係意大利酒當然,仲有其他既COCKTAIL 同佢自己調的HOUSE COCKTAIL 啦~不過一杯COCKTAIL 都要一舊水囉~但無水飲,所以都點左杯 PINA COLADA FROZEN COCKTAIL 呢杯野, 基本上一個字, 淡~酒精係有的, D雪溶解後D酒味仲勁,不過椰汁得好少,勁淡,而菠蘿味係無既~香煎法
是夜和老公拍拖去街
兩口子當然要找一間浪漫的餐廳啦~

去了棉登徑這一間BAR和餐廳的混合體~
黑黑暗暗的燈光配合枱上的燭光,蠻有情調的~
因為係BAR, 所以入門處裝有一個很專業的酒櫃呢~
感覺怪怪的, 就係進入了別人的家而主人在睡房的感覺~@@

每張枱都預放了2枝水,但要收費的~

主食大致有意粉,PIZZA, 扒類及意大利飯
全部都係散叫,無套餐的~
扒類都要二百多,算是中等的價錢
當然也有前菜,沙律這些
不過一個前菜都要百幾元一客,感覺蠻貴的~

既然係酒吧,酒類當然也不少
不過一杯COCKTAIL 都要一舊水囉~
呢杯野, 基本上一個字, 淡~

香煎法國鵝肝配鳯梨,陳醋汁
雖然呢碟野成 170蚊,不過呢個鵝肝真係有夠大
大到唔覺自己食緊鵝肝~
外面脆得黎有少少硬,內就有D似食豬膶既感覺~ 可能太大舊了
菠蘿處理得幾好,燒過後都唔太酸,而且可減去鵝肝的油膩感~
不過個陳醋真係好少,得3點~

茄子蕃茄水牛芝士PIZZA
本黎以為係用日式細茄子 或者泰國茄子仔,點知佢堅係用中國茄子~ 茄子味真係好出
不過水牛芝士味同蕃茄就好似無咩味咁~@@
感覺成個PIZZA都無咩味~ 要加番D黑椒調味先好D
個餅底係餅干底黎,唔係搓出黎個D ,不過個邊都幾夠脆身~

燒安格斯牛扒配黑松露燒汁
安格斯牛扒ORDER 五成熟,不過唔係好生個隻, 無血水,啱啱好
好彩ORDER MEDIUM, 我估七成既話會好UN,
因為家下五成, 燒過既外皮都要咬一陣
雖然話係燒,不過唔知係咪俾D汁淋左,無咩焦香味
個燒汁好濃,濃到食唔到有黑松露既味
如果黑松露落牛扒, DRESSING ON THE SIDE 會好好多~

反而值得一讚係伴菜的菠菜好好味
無左平時的菠菜的嚡口,仲有調過好甜的味道~ 添

不過埋單2個人成八百蚊~都唔算平~
咁既價錢,可以選擇既都唔少

2016-02-03
2016-02-04 1125 浏览
✿╮❤╭✿✿雜感女生 好味日記✿˚*•✰。Dabyida .吃一口情調晚餐。✰•*˚✿✿OT之後:930的飯局✿✿❤餓底飯聚❤❤Dabyida是尖沙咀其中一家令人回味的西菜小店晚上與朋友想吃情調氣氛的西餐的話我會選擇來到棉登徑,寧靜、燭光與味覺交纏雖然菜式選擇不多,散叫為主,價格略貴,但味道還是可以的先來了一客廚師推介的香草焗海鮮❀ SPECIAL STARTER ($168)由親切的店員推介的是日精選,主打海鮮青口、蝦仁、魷魚圈都是2隻,而魚肉就一條先說青口、蝦仁,味道算入味,青口甜,蝦仁就夠大隻魷魚圈彈牙依然,而魚肉吸收弼檸檬與香草汁,也很開胃份量不多,然而作為簡單前菜還是可以的。蟹肉菠菜湯❀ CRAB MEAT SOUP($98)一人份量的湯,色彩充滿葉綠素,彷如綠茶一樣濃郁味道香滑,入口有濃濃的cream味,牛油份量適中而且每啖都有絲絲的蟹肉,味道做得出色,就是份量一般辣肉腸磨菇芝士❀ pizza Pepperoni pizza ($188)這款是地道的意式薄底pizza,側邊已焗成可口的餅乾底芝士味不算突出,反而是辣肉腸和火箭菜相當惹味,2個人很快就清晒成個店員貼心的問要不
✿╮❤╭✿

✿雜感女生 好味日記✿

˚*•✰。Dabyida .吃一口情調晚餐。✰•*˚

✿✿OT之後:930的飯局✿✿

❤餓底飯聚❤

Dabyida是尖沙咀其中一家令人回味的西菜小店

晚上與朋友想吃情調氣氛的西餐的話

我會選擇來到棉登徑,寧靜、燭光與味覺交纏

雖然菜式選擇不多,散叫為主,價格略貴,但味道還是可以的
($168)

由親切的店員推介的是日精選,主打海鮮

青口、蝦仁、魷魚圈都是2隻,而魚肉就一條

先說青口、蝦仁,味道算入味,青口甜,蝦仁就夠大隻

魷魚圈彈牙依然,而魚肉吸收弼檸檬與香草汁,也很開胃

份量不多,然而作為簡單前菜還是可以的。
蟹肉菠菜湯❀ CRAB MEAT SOUP
($98)

一人份量的湯,色彩充滿葉綠素,彷如綠茶一樣濃郁

味道香滑,入口有濃濃的cream味,牛油份量適中

而且每啖都有絲絲的蟹肉,味道做得出色,就是份量一般

這款是地道的意式薄底pizza,側邊已焗成可口的餅乾底

店員貼心的問要不要黑胡椒,當然要啦,仲要芝士粉

一加了額外的芝士粉,成個pizza 的味道就出晒了
❤Dabyida
Restaurant and Bar❤

尖沙咀棉登徑5-6號舖地下

题外话/补充资料: 雖然菜式選擇不多,散叫為主,價格略貴,但味道還是可以的
2016-02-01
2016-01-29 1138 浏览
Weekend 天寒地凍,無懼外出的心情。一早與友人相約到尖沙咀吃下午茶,一起談天說地。這次來到Dabyida 吃一個豐富Tea buffet.以一間小店來說,tea buffet 的選擇不算少 (當然不可與酒店相談並論) 沙律絕對是必點的推介,放在口中,sok sok 聲的新鮮滋味。 除了沙律或芝士之外,甜品亦是另一個好選擇。甜品方面,餐廳提供了不少款式的蛋糕,味道都很不錯。 這個綠茶蛋糕,配上朱古力,不算太甜,而cream的味道都十分濃厚,相當不錯。 這個tea set 是以半buffet 的形式,點上了主菜加任食沙律或甜品的。 這次點了 deep fried fish and chips $208 不得不讚的是,魚的份量相當大,以一人份量來說,十分足夠。加上魚十分鮮嫩,炸的時候可以保持魚的鮮味,大讚。 至於薯條方面,配上密味粉之下,卻有另一個風味,十分香脆。 餐廳另一個最出名的選擇為 Movenpick 咖啡,平日淨店都已經是$40以上,而這次是餐廳已包的飲品。咖啡味一貫香濃,而十分滑,上乘的品質,不錯整體來說,餐廳的水準十足,比起酒店式的tea

整體來說,餐廳的水準十足,比起酒店式的tea set只有小小的距離。
2016-01-25 1761 浏览
在K11那處想起有一間餐廳是良久未到過, 棉登徑這邊變了很多, 酒店的落成, 新餐廳的遷入......適逢是星期六, 餐廳由中午12時至下午2時半是有Brunch 供應。Brunch只收主菜的價錢, 而價錢會分為成人價及小童價, 其餘的頭盤、沙律、芝士、甜品均是免費任吃, 主菜的價錢是由$198-$298不等。沙律種類只得四款, 但是在配搭方面是有把大人及小朋友照顧好, 罐頭雜果通常是人人愛吃、雜菜沙律卻採用薯仔粒、西芹粒等等有益健康食材、蕃茄通粉沙律當然會有它的支持者, 飽肚又清新, 沙律醬落得不多。全頭盤中最喜歡是吃火腿, 入口有如即溶, 油潤質感在齒間溶化;辣肉腸也是不錯, 輕柔的辣味正在攻擊舌頭, 郤又來得惹味。芝士四款, 由味道給人容易接受的Mozzarella到較為濃味的Cheddar也有。甜品有蛋糕及彩色繽紛的馬卡龍, 慰勞甜品胃是時候。主菜我點了 西班牙黑毛豬配藍啤梨汁  $298事先已向侍應生詢問關於廚師會把黑毛豬煮至多少分熟, 他告訴我是八至九分熟, 我還特別請求廚師幫我把黑毛豬煮至六、七分熟便可以。滿心期待地收到我份主菜, 是接近吋多的厚切豬鞍, 澆上藍啤梨汁及有
甜品有蛋糕及彩色繽紛的馬卡龍, 慰勞甜品胃是時候。
主菜我點了 西班牙黑毛豬配藍啤梨汁  $298
我還特別請求廚師幫我把黑毛豬煮至六、七分熟便可以。

滿心期待地收到我份主菜, 是接近吋多的厚切豬鞍, 澆上藍啤梨汁及有綠色香草點綴, 真的很美!

急不可待地把豬鞍扒橫刀一切, 竟然是九成熟, 咀嚼時開始覺得肉質偏向粗糙, 筋位的黏糯又相對減少了, 不過藍啤梨汁的輕酸甜又可以在進食豬鞍扒過程中添上美味。
餐飲選擇咖啡, 味道偏苦唯有加進熱奶吧!
题外话/补充资料: 味道 3.5 環境 3 服務 3 衛生 4 抵食 3.5
2016-01-24 1021 浏览
寒流襲港,但我和朋友們仍然唔識死,去尖沙咀行街。行了一陣子,卻已經受不住那刺骨的風雨。惟有找個地方坐下食點好東西,順便暖暖身子。剛好附近的Dabyida 有供應tea buffet, 餐廳環境亦正適合吹水,安靜又寬闊的坐椅提供了我們一個舒服的空間去休息,聊天。這裡供應的是semi buffet, 每人選一個主菜,而appetizer 及甜品是任食的。我吃的是焗無骨豬手配陳醋汁。豬手皮肉的比例剛剛好,帶肥的豬皮加上嫩滑的豬手肉,配上酸酸的陳醋汁,啖啖肉,卻不會覺得肥膩。 另外,buffet bar 上提供了四款凍肉,數款芝士,沙律及五款甜品。以tea buffet 來說, 甜品的種類偏少。如果你是追求大食特食的,這裡並不適合你。我覺得這裡反而適合晚了起床,但想食一個有質素的午餐的人們,因為主菜的份量是很足夠的。 四款蛋糕中,我最喜歡杏仁蛋糕,大推呀,不喜歡杏仁的朋友亦不怕,因為蛋糕是沒有杏仁味的。這款蛋糕沒有朱古力,抺茶般獨特的味道,然而,溫和的味道卻令人十分舒服,蛋糕味道淡淡的,不會甜,帶有杏仁碎粒,口感充實。上面的忌廉十分香滑,同樣不會甜,與蛋糕

四款蛋糕中,我最喜歡杏仁蛋糕,大推呀,不喜歡杏仁的朋友亦不怕,因為蛋糕是沒有杏仁味的。這款蛋糕沒有朱古力,抺茶般獨特的味道,然而,溫和的味道卻令人十分舒服,蛋糕味道淡淡的,不會甜,帶有杏仁碎粒,口感充實。上面的忌廉十分香滑,同樣不會甜,與蛋糕相配合。令人食完都唔會有罪惡感,很喜歡。
2016-01-24
下午茶
  • 甜品
2016-01-18 1232 浏览
今晚朋友帶Vi黎到呢間好有情調既餐廳食燭光晚餐, 晚上9:30後入座有8折, 星期日晚夜晚都無咩人, 環境好寧靜~野食選擇唔係好多, 都係一般西餐, Vi點左蟹肉海膽意大利飯, 意大利肉腸蕃茄忌廉汁長通粉同caesar salad, 呢度既野食都幾貴下, 清水都要$45一支, 但Vi食飯唔可以唔飲水, 所以都迫於無奈要左一支~Caesar份量唔係好多, 2個人share岩岩好, 沙律菜好爽口, 同埋dressing有好多,不過味道偏酸, 同埋有好多芝士, 酸味味幾開胃~意大利肉腸蕃茄忌廉汁長通粉原來係免治肉腸, 食落個sauce好creamy好濃蕃茄味, 但肉腸太碎所以唔突出, 成個長通粉味道唔錯但有點齋~最後既蟹肉海膽意大利飯做得幾出色, 意大利飯好煙un creamy, 蟹肉都有好多, 不過海膽得好少, 同埋海膽唔係咁夾意大利飯, 另外, 飯入面有好多椒同青瓜, 減低左意大利飯既膩, 係幾好食但唔係幾抵食~總括黎講呢度既野食偏貴, 但氣氛一流, 岩哂情侶黎撐枱腳~
Caesar  Salad
意大利肉腸蕃茄忌廉汁長通粉
總括黎講呢度既野食偏貴, 但氣氛一流, 岩哂情侶黎撐枱腳~
2016-01-17
Caesar  Salad
今日去左棉登徑飲野見有點肚餓又吾想食酒吧野,出左去呼吸下就見到這間餐廳,見到佢個Iberico Pork Chop有我最喜歡吃的蜜糖芥茉就入去試下!!~因為成十點關係所以人吾多都清靜可以傾下計。當然想食Iberico Pork Chop一定必叫,而男人鐘意食魷筒,因而一個小食加一個扒食下。價錢不叫十分平,但食品質素都不錯,可以試下。Squid jacket $132:份量吾叫多,但魷魚新鮮而且原來仲有加少少蝦醬再用面包碎焗更香,沙律的醋好味夠酸加上蕃茄更好味,係一個開胃的小食。Iberico Pork Chop $338:見到樣子都討好,而豬扒切落去果度堅厚身但吾難切,之後問返原來係黑毛豬怪不知道一咬落去好香豬肉味同厚肉但又吾硬身,加上上面蜜糖芥茉和松子,味道十分討好。菜都好香口又吾太濕食落舒服,我地一人一半咁食都有少許飽肚,所以以一個人的主菜黎講份量剛好。
2016-01-04
隱藏半自助下午茶@Dabyida Restaurant and Barn 一班女人圍在一起不是講瘦身扮靚, 就是說美食及工作, 朋友在IG SHOW了一張好多甜點的相, 問一下在那裡同價位,一個人花二百元有甜點及沙律任食, 不用猶豫考慮, 打電話BOOK位同妹妹來, 位置在K11旁邊幾好找的。$148價位就沙律同甜點好似食自助餐一樣, 出去自己任拎,如果想食鹹式唔夠飽, 有升級選擇。如$188有PIZZA, $208有意粉如此類推, 加150就有任飲香檳。不過加法並不化算, 酒店食個TEA BUFFET都差不多價錢,食物選擇更豐富添, 就各點了一個主菜共享 。先拿點前菜來吃, 供應種類不輸酒店級的呢, 有自助沙律與數種SALAD DRESSING, 冷盤有多款COLD CUT, PARMA HAM同火腿片等等, 各拿了一片有鹹甘得來又有層油脂的PARMA HAM, 淡口的火腿片也帶質感夠滑身,濃味淡味都有供應。水牛蕃茄要讚, 多汁而個水牛芝士嚐得出淡淡奶香。芝士麵包都有, 唔怕吃不飽。點份海鮮意粉做主菜, 天氣冷要有點熱食下肚才行。忌廉汁好RICH好滑, 奶香四射, 海鮮也沒欺場, 只

芝士麵包都有, 唔怕吃不飽。
點份海鮮意粉做主菜, 天氣冷要有點熱食下肚才行。忌廉汁好RICH好滑, 奶香四射, 海鮮也沒欺場, 只要食到啖啖肉的海鮮我就心滿意足了。
pizza 乾身,是最basic的芝士薄餅,2個人吃不消
女生都是以甜品主力啦, 攻陷它們每件都嚐嚐。 馬卡龍彩虹色, 惜很乾身也不太吃出每種口味的分別, 我估是買回來的。 蛋糕種類也不是太多, 每件都試一試不影響胃口。海綿蛋糕同CREAM抹得不平衡, 還好味道也不賴,海綿蛋糕好有彈性幾鬆軟的。

說上水準只是合格, 沙律比較有水準, 不過環境舒適方便傾心事
2015-12-23 2206 浏览
忍唔住要為呢間野寫我第一個review. 因為真想分享下自己的經驗.朋友睇openrice,想食Italian,根據rating揀了呢間.因星期五晚和過節前夕,要俾deposite,OK.一行十人,到達,環境不錯,中上價錢,先後叫了pizza, risotto, spaghetti, salad, appetizer(mussel, mushroom), white wine. 食物Mussel:嫩, 因為細隻. 清, 因為無味,似烚完加蔥粒.Not OK.Mushroom : OK.Spaghetti : fusion, 因為唔覺得係authentic Italian. 似稀嘅蕃茄湯麵少湯. Not OK.Risotto : OK.Pizza : unexpected, 因為係個around 8"嘅餅乾. Not OK.招呼食緊時才知當天有最低消費, book 的朋友話事前一定無講. 個waiter話佢一定有同我哋係電話到講過仲話記得個電話係佢接. 厲害!D waiter 有煙味. 正!食食下响alarm, waiter 解釋係個廚出後門時整到. 你信唔信. 經典!結果末食飽,

食物
Mushroom : OK.
Risotto : OK.

招呼
D waiter 有煙味. 正!

結果
末食飽, 夠min charge, 速逃.

Overall
呢個價錢有呢個經驗, 仲之前有咁多good comment, 怪哉.

2015-12-17 2403 浏览
一早答應了母親大星期日陪她,而她最愛就是旅遊及飲食,而我沒有太多時間跟她旅遊,所以就跟她來個半自助下午茶。為了方便shopping, 所以今次選了尖沙咀的Dabyida Restaurant & Bar。由於很快便到聖誕和新的一年,餐廳門面都噴上有關字句及圖案增添氣氛。而餐廳坐位寬敞而舒適,小吊燈為餐廳增添了不少浪漫氣氛。由於這個半自助下午菜,前菜及甜品都是任食,而主菜則從餐牌上自選一款。前菜大致上是一些雜菜沙律、蕃茄、粟米粒、pasta salad、麵包、芝士、火腿、salami、parma ham等。甜品方主要是蛋糕,還有macarons。愛沙律的我當然少不了吃沙律啦,雜菜沙律新鮮爽脆又鮮甜,配上粟米及早以用意大利醋醃制了的蕃茄十分美味,就連沙律醬也不用加。除了雜菜沙律外,還加了一些雜果,雜果是罐頭貨來的,味道不過不失。麵包只屬一般,如麵包是暖的就更為出色。而清新的蕃茄配水牛芝士味道不錯,水牛芝士不會太濃還帶微微的芝士香跟蕃茄配搭得宜。由於我愛蕃茄同栗米粒,所以又再encore。Parma ham方面相當不俗,油脂分佈剛好帶甘香,味道又不過咸,有哈蜜瓜配就吸引。Pasta sala
而餐廳坐位寬敞而舒適,小吊燈為餐廳增添了不少浪漫氣氛。
由於我愛蕃茄同栗米粒,所以又再encore。Parma ham方面相當不俗,油脂分佈剛好帶甘香,味道又不過咸,有哈蜜瓜配就吸引。Pasta salad沒有甚麼味道,這個可以不吃。朱古力蛋糕出乎意料之外地十分美味,蛋糕鬆軟,朱古力cream跟mousse都很幼滑,加上朱古力味濃郁而不過甜,喜歡濃朱古力味的朋友不容錯過。
焗無骨豬手配甜醋汁

這個無骨豬手是媽媽點的主菜,賣相相當吸引,但味道令我有點失望,肉味也可以,但一點也不香口沒有甚麼太特別。
海鮮意大利粉忌廉汁

意粉方面比豬手好得多,忌廉汁香濃而creamy,海鮮份量也頗多,有蝦、帶子和青口,帶子彈牙又不失嫩口,意粉相當不俗,只是有點不夠Al dente。
最後就是餐茶,我們都點了凍檸茶,茶味不錯,糖水另上,甜度是可以自行調校。

總括而言,餐廳食物雖有不足之處,而價錢只是二百多一人,整體算是不錯。
2015-12-13
Relaxing moment @ Dabyida Restaurant and Bar早幾日和朋友去Dabyida聚會,星期六到Dabyida當然要點Brunch Buffet,才二百元就可以HEA上一個下午,食物豐富環境舒適,我們幾個幾乎幾個月就來一次Dabyida就位於尖沙咀的棉登徑,星期六的Dabyida Brunch Buffet由十二點開始,Brunch Buffet以半自助的形式進行,點一客主菜之後就可以任意取Buffet桌上的食物,坐上幾個鐘我們被安排在窗邊位置,卡位設計令人相當舒服,而且餐廳紫色主色設計很有情調,空間感十足主菜點了夏威夷薄餅$188薄餅餅底夠薄,上面佈滿料,啖啖滋味Buffet桌食物不萛好多,不過相當精緻大量芝士&cold cut, 巴馬火腿等其實每款取一點已經食得飽飽,當中的巴馬火腿是我的最愛,味道不太咸,帶著濃濃的油香,最正的就是源源不絕供應沙律吧的菜蔬夠新鮮,多食也不怕肥,女士至愛甜品也有好幾款,看起來好吸晴,不過件件都好大件呀,不能多食~如果餐廳可以做細件一點就更好了~餐飲的即磨咖啡,夠香我最後選了二件最漂亮的來食士多啤梨蛋糕和馬卡龍,味道方

主菜點了夏威夷薄餅$188
薄餅餅底夠薄,上面佈滿料,啖啖滋味
Buffet桌食物不萛好多,不過相當精緻
大量芝士&cold cut, 巴馬火腿等
沙律吧的菜蔬夠新鮮,多食也不怕肥,女士至愛
餐飲的即磨咖啡,夠香
我最後選了二件最漂亮的來食
士多啤梨蛋糕和馬卡龍,味道方面士多啤梨蛋糕上的士多啤梨好大顆,而蛋糕小巧,而且忌廉好輕,不會令人覺得有飽膩感
至於馬卡龍也不太甜,用來送咖啡一流
其他蛋糕味道真的不錯,不過實在太件,必要和朋友分享才成~

2015-12-15 1950 浏览
快到聖誕節啦,我四出搵緊岩興祝既地方,半自助形式既Dabyida就最岩啦~呢度樓底高,而已有大梳化,坐得好舒服,岩晒談天說地。半自助選擇唔算好多,但勝在可以點自己喜歡的主菜,加上比自助餐平成半,所以都係值得考慮的。 喜歡火腿既朋友一定岩,因為款式多,可以無限狂食,我就最喜歡風乾火腿,雖然不是那種很貴的,但可以用來配主菜或沙津吃也不錯。 芝士方面有四款,可以配餅乾或自行選擇配料,我特別喜歡水牛芝士,芝味唔太重,但配上蕃茄很新鮮。 係等主菜既期間,我大約食了2ROUND,其實都已經回本了XD!沙津吧上有千島醬長通粉,所以如果點肉作主食的話就剛好了,辣肉腸非常野味,配上甜甜的提子乾口感不錯。 主菜來了,我點了西冷牛扒7成熟,賣相不錯,但7成已經太熟了,變得有點乾,雖然黑椒汁味道算是濃郁,牛肉味亦很重,但口感略為老了,下次記得叫5成就好了。 一餐的尾聲當然是美味的甜品,這裡的甜品賣相真不錯,多款蛋糕選擇。 我最喜歡就是這裡的馬卡龍,非常大粒,很可愛,可是口感是脆的,不像平常的軟綿綿,當作另一番滋味吧。

快到聖誕節啦,我四出搵緊岩興祝既地方,

半自助形式既Dabyida就最岩啦~

呢度樓底高,而已有大梳化,坐得好舒服,岩晒談天說地。
半自助選擇唔算好多,但勝在可以點自己喜歡的主菜,

加上比自助餐平成半,所以都係值得考慮的。

喜歡火腿既朋友一定岩,因為款式多,可以無限狂食,

我就最喜歡風乾火腿,雖然不是那種很貴的,

但可以用來配主菜或沙津吃也不錯。
芝士方面有四款,可以配餅乾或自行選擇配料,

我特別喜歡水牛芝士,芝味唔太重,但配上蕃茄很新鮮。

沙津吧上有千島醬長通粉,所以如果點肉作主食的話就剛好了,

辣肉腸非常野味,配上甜甜的提子乾口感不錯。

主菜來了,我點了西冷牛扒7成熟,賣相不錯,

但7成已經太熟了,變得有點乾,雖然黑椒汁味道算是濃郁,

牛肉味亦很重,但口感略為老了,下次記得叫5成就好了。

我最喜歡就是這裡的馬卡龍,非常大粒,很可愛,

可是口感是脆的,不像平常的軟綿綿,當作另一番滋味吧。

2015-12-14
2015-12-10 2989 浏览
大時大節,大家都各有各忙,是日,相約友人提前慶祝聖誕。周末中午的棉登徑,大部份餐廳仍未𨳡門營業,只見Dabyida裝潢時尚,環境不錯,且有Brunch Buffet,就走了進去。Dabyida乃酒吧格局的小餐館,幸樓底高,空間感強,且設有較為舒適的梳化座椅,適合三五知已共聚談天。周末的Brunch Buffet以半自助的形式奉客,客人先在餐牌上揀選一款主菜,就可任吃一旁吧枱上的沙律、芝士、火腿和甜品,並奉送咖啡或奶茶一杯。首先,主攻沙律吧、芝士和火腿吧,選擇不多。友人取回三款麵包,小妹各試了一口 – 硬且不夠熱,仍其致命死穴也﹗現場所見,還是沙律和火腿較為隱陣的。先取了適量爽脆沙律菜,再混入香脆麵包粒、鹹香煙肉碎、粟米粒和千島醬,清爽且味美。四款火腿,鹹香度和軟硬度各有不同,伴清淡沙律同吃,較為合適也。友人們,卻對番茄水牛芝士愛不釋手﹗三款預先混合的沙律,長通粉較為可取,雜果蔬菜沙律具嚼勁,鴨胸雜果沙律不好吃。再來一件芝士餅乾,芝味濃郁,餅乾香脆。主菜陸續送上,焗海鮮配香蒜露絲瑪麗鮮檸汁$218以錫紙包著海鮮同焗,以保持原汁原味。打開一看,內有少量魚肉、一隻帶子、兩隻青口、兩隻蝦和幾件
首先,主攻沙律吧、芝士和火腿吧,選擇不多。
打開一看,內有少量魚肉、一隻帶子、兩隻青口、兩隻蝦和幾件魷魚,以露絲瑪麗、檸檬和蔥粒同味,香氣撲鼻。四款海鮮且沾滿了湯汁濃香惹味的湯汁,鮮上加鮮,其中魚肉最為嫩滑味美。只略嫌份量過少了,且味道過份鹹了﹗幸而,伴上伴碟的鮮爽醋香沙律菜,以及香脆炸薯同吃,可稍減少許鹹味。
另一道的主菜,香蒜海蝦銀黑魚柳炒意粉$208,意粉爽彈富嚼勁,炒得極為惹味香口。奈何,也是鹹味十足的,且較為油膩,教人吃不消。
最後一道西班牙黑毛豬配藍啤梨燒汁$298,最貴,也最為好吃。厚身黑毛豬助骨肉咬下去肉質柔軟,肉汁豐盈,肉味香濃,只稍嫌瘦肉多而肥肉少,少了一分教人容的油潤感。黑毛豬伴上酸香帶果味的藍啤梨燒汁,以及清爽開胃的椰菜紅蘿蔔絲同吃,感覺猶佳。
餐後,來一杯熱檸茶,既苦又澀,難以下嚥。
還未攻陷的甜品,甫見其色,興趣不大,友人取來數件共嚐。
藍莓忌廉蛋糕藍莓果味清新,層次分明,忌廉香滑而不甜膩,食味不錯。馬卡龍只見其色,吃不出其味,入口尚算外脆內煙韌。
抹茶朱古力蛋糕層次分明,表面灑有綠茶粉,配搭新鮮,也好吃。
2015-12-06
$267 (其他)
庆祝纪念
圣诞节
今天老婆仔家人生日晚上吃生日飯我們相約在尖沙咀一起買禮物我還未吃午餐加上知道今晚晚飯會以簡約為主所以打算吃個豐富的下午茶在K11商場逛完後走到這條充滿美食的街這裡每一間店都很高級價錢也令人特別日子才想來吃突然發現這間餐廳下午茶價錢還算可以而且還是tea buffet能在這街以這價錢吃個豐富下午茶很吸引所以便進去了Tea buffet有4款選擇最基本單吃自助桌上的食物需148元或者選不同主菜再加錢我們選了188元的四式芝士比薩以及228元的焗無骨豬手配甜醋汁 套餐自助餐桌上有沙律吧和甜品架選擇不算太多但作為下午茶來說已經很足夠沙律菜很新鮮其中烤麵包粒最吸引老婆仔老婆仔爭著吃完又再吃這個的確烤得很香配合新鮮沙律菜一起吃最適合另外還有雜果配鴨胸同樣是很新鮮的感覺很開胃各種火腿也很出色不同鹹度都有可說是總有一種適合你不過長通粉就普通了點醬汁較一般不過作為飽肚之選也算可以至於四式芝士比薩是老婆仔最喜愛的薄底pizza這種較脆的底令芝士味更突出雖然不太能吃到四種芝士味但也感覺到芝士味很濃烈而且很大份我們吃完都已經飽了幸好這個無骨豬手配甜醋汁不是太大份有很多片豬手肥瘦度適中加上無骨吃起來就是爽雖然是
今天老婆仔家人生日
或者是環境所影響吧
甜品
最後還有甜品
主要是蛋糕和馬卡龍
有茶味、藍莓味和綠茶味
每一種味也試過後
感覺很飽滯卻很滿足