2020-02-22 27 浏览
**CURATOR BY LEX ART CAFE**之前行過朋友見到話好靚好想食 就揀咗今日黎同佢食下午茶。晏晝四點幾去到人流唔算多,呢度嘅精品靚到好似藝術館一樣,我哋揀完嘢食都慢慢欣賞左一陣。朋友飲抹茶latte , 由於我唔飲綠茶所以我冇試而我就要咗個玫瑰紅嗓子泡沫咖啡,奶泡打得好厚實我好鍾意❤️都好夠滑 原來佢啲紅桑子係用新鮮嘅然後打蓉所以飲嘅同時都會食到啲紅桑子另外我哋要咗個鮮茄大蝦意粉🍝,鮮茄醬好香濃,好好味😋另外仲要咗個棉花糖榛子醬薄荷士多啤梨多士,好吸睛好靚🍓
**CURATOR BY LEX ART CAFE**

之前行過朋友見到話好靚好想食 就揀咗今日黎同佢食下午茶。

朋友飲抹茶latte , 由於我唔飲綠茶所以我冇試

另外我哋要咗個鮮茄大蝦意粉🍝,鮮茄醬好香濃,好好味😋

另外仲要咗個棉花糖榛子醬薄荷士多啤梨多士,好吸睛好靚🍓
2020-01-22
2020-02-20 29 浏览
配合番K11藝術文化風為主題, Curator By Lex Art Cafe 都一樣以村上隆同Kews潮流文化為主題. 除咗陳列唔同藝術品外亦供客人選購,再配上同樣如藝術品般既食物可以打卡.飲品方面 Latte同朋友既Mocha可見barista拉花頗具功架. 奶泡順滑, 咖啡味道亦香濃平均.另外餐廳亦有3D打印既latte飲品供客人打卡, 3D打印latte係香港亦為少見呢!慢煮西班牙八爪魚頗具西班牙tapas風格. 炒香既八爪魚配上橄欖,番茄,生菜等. 頗為開胃!波隆那肉醬長通粉新鮮既番茄肉醬配上大片帕瑪森芝士,令人食指大動呢. 而長通粉都好爽口彈牙! 平穩得來味道一流!甜品方面係TiramisuTiramisu中間有鬆脆既手指餅,再配上香滑咖啡味既奶油. 絕對係畫龍點睛!

飲品方面

慢煮西班牙八爪魚

波隆那肉醬長通粉

甜品方面係Tiramisu

2020-02-20 34 浏览
又黎咗一間充滿藝術風既餐廳仲放咗好多出名既公仔 例如Kaws,仲有村上隆花等等 村上隆花是藝術迷不會陌生的圖案。藝術家村上隆最有標誌性的作品呀仲可以買番去 門口有一大朵可以打卡店內都仲有好多打卡位好岩同朋友tea 下抹茶牛奶用咗丸山小久園既抹茶,帶微甘味同Venchi 熱朱古力 香滑及香濃而不膩仲好暖胃呀😍滿足火炙吞拿魚沙律有雞蛋、法國豆、地中海黑橄欖同生菜食材新鮮,純對無挑剔吞拿魚沒有血腥味👍🏻
又黎咗一間充滿藝術風既餐廳

仲可以買番去

門口有一大朵可以打卡

店內都仲有好多打卡位
好岩同朋友tea 下

抹茶牛奶
用咗丸山小久園既抹茶,帶微甘味

同Venchi 熱朱古力 香滑及香濃而不膩
仲好暖胃呀😍滿足

火炙吞拿魚沙律
有雞蛋、法國豆、地中海黑橄欖同生菜
食材新鮮,純對無挑剔
吞拿魚沒有血腥味👍🏻
2020-02-20 1158 浏览
跟朋友行行下街覺得肚餓,於是來到尖沙咀K11 Musea這個新商場覓食!這間餐廳朋友一直說想試,所以今天便來試試看。由於這段期間都沒有太多人出街吃飯,所以不用等位便能入座。餐廳有一部分位置是買一些藝術家的作品,而座位也不算是很多。餐廳燈光光猛,而且天花板上的燈還會轉色,十分特別!餐牌上食物種類不算很多,而這裡的一大特色,便是可以打印相片在咖啡或朱古力飲品上。酥脆雞錘配水牛芝士醬,雞錘炸得好脆口,雞肉嫩滑juicy,帶有少少辣味。水牛芝士醬咸咸香香,令雞錘味道更惹味!波隆那肉醬通心粉,長通粉拌入了牛肉及豬肉拌成的茄醬,茄醬味道夠酸,十分開胃,加上有帕馬森芝士,咸咸地,為通粉加上一些味道!意式提拉米蘇,這裡的提拉米蘇用上手指餅製成,有香濃的咖啡味,亦帶有少少酒味,不會很甜,十分美味!丸久小山圓-抹茶拿鐵,這款拿鐵有熱和凍可以選擇,而我揀選了凍的!這杯飲品有淡淡的綠茶甘香,奶味都幾重,但清清地令清去食物的濃味!Mocha,mocha上面有拉花,有淡淡的朱古力味,咖啡味不算太濃!食物味道不錯,下次要來試試這裡的打印咖啡!
這間餐廳朋友一直說想試,所以今天便來試試看。
由於這段期間都沒有太多人出街吃飯,所以不用等位便能入座。
酥脆雞錘配水牛芝士醬
意式提拉米蘇

食物味道不錯,下次要來試試這裡的打印咖啡!
2020-02-19
酥脆雞錘配水牛芝士醬
意式提拉米蘇
2020-02-20 19 浏览
之前日日都見到朋友post相,終於都到我去逛一逛新開幕的K11 Musea了😆 成個商場都很藝術風,連升降機的按鈕都很特別😂😂 先不透露,你去過的話就明白了🤣 商場內有超多食肆,剛好經過一間挺不錯的cafe,門口擺放隻村上隆的經典太陽花,又有很多藝術品和畫作,吸引了我這個偽文青去感受一下藝術氣質😛 點了兩杯飲品~ 其實藝術打印咖啡真的很吸引,不過怕喝完睡不了🤣🤣 只好下次找個午餐時段再來品嘗吧🤦🏻‍♀️ 我們都點了朱古力🍫 一杯是Venchi朱古力,另一杯是海鹽朱古力香蕉冰雪世界~ Venchi朱古力甜而不膩,而冰雪世界果然是推介之物,上面是微微烤過的棉花糖,然後中層是焦糖奶泡,最底層是香蕉蓉,再配上朱古力,層次感豐富👍🏻先來一份小食~ 酥脆雞鎚配水牛芝士醬,雞鎚炸得香脆,肉質嫩滑,加上拉絲狀的水牛芝士醬,惹味得來又有點辣辣的,非常開胃。主菜點了波隆拿肉醬通心粉~~ 牛肉、豬肉醬再加上一片片的,帕馬森芝士,味道不錯,份量都不少。好久沒有吃過寬闊的長條形通心粉呢^^最後點了一個甜品~ Tiramisu💕 賣相非常傳統正宗,用上使用手指餅和咖啡酒、芝士分層相隔。那芝士奶油超級軟滑又香噴噴,好

最後點了一個甜品~ Tiramisu💕 賣相非常傳統正宗,用上使用手指餅和咖啡酒、芝士分層相隔。那芝士奶油超級軟滑又香噴噴,好好味😋
2020-02-20 30 浏览
同朋友在富藝術氣質K11 Musea shopping,看見curator 門口一朵彩虹大花,餐廳內擺設更令人目不暇給,令人眼前一亮。食物很多也是特色配搭,飲品更有很多新口味。Rose raspberry cappuccino cappuccino 熱力令到亁玫瑰花散發飄出香味。 但每飲一口,口感又帶有微酸果肉,十分特色組合。Green tea latte 綠茶香濃,口感順滑,拉花又靚。炸至外層十分香脆,雞肉仍嫩滑,味道帶點微辣。 切片水牛芝士放在熱辣辣炸雞上,令到水牛芝士受熱帶微溶,口感及配搭十分特別。波隆那肉醬通心粉那肉醬番茄味道十分濃厚,加上深坑紋長通粉,令人每條通粉也掛上香濃肉醬,十分美味。Tiramisu 香滑Mascarpone cheese 配上滲著香濃咖啡手指餅,甜度又低,擺碟又靚,令人好有滿足感。在這優雅擺設環境,傾下坐下,真的十分relax ,而且價錢又合理。

食物很多也是特色配搭,飲品更有很多新口味。

Rose raspberry cappuccino
Green tea latte
綠茶香濃,口感順滑,拉花又靚。

Tiramisu

2020-02-19 24 浏览
慢煮西班牙八爪魚 $68 幾fresh gei前菜,橄欖油好重之餘,又有粒粒橄欖油,幾有咬口。八爪魚味道又夠,不會難咀嚼質感爽口!Linguine Aglio E Olio $158好多菇菌係入面,扁意粉偏軟身,有少少彈牙,再加埋蒜片,唔錯。海鹽朱古力香蕉冰雪世界 $68一款好有意景的飲品,面頭打咗一層厚泡泡,仲有層焦糖加燒綿花糖,猶如有一座冰山,香蕉味重。Piccolo ($39)細細杯咖啡,咖啡好香濃又易入口。隻杯咁細都有靚靚拉花,好考功夫。甜品方面,叫左個Tiramisu,呢度自家製Tiramisu好特別,入口好濃冧酒,好正。
慢煮西班牙八爪魚 $68

Linguine Aglio E Olio $158

海鹽朱古力香蕉冰雪世界 $68

Piccolo ($39)

2020-02-18 35 浏览
約咗個好耐冇見嘅朋友有次經過見到尖沙咀呢間幾靚終於有機會黎試吓呢個花花令我諗起好多我中學時期既回憶嗰陣時返學成日一人一個用來做電話嘅吊飾我覺得佢呢間餐廳嘅設計好有藝術氣氛而且有日本幾出名嘅kaws 環境坐得又幾舒服佢有杯咖啡係有打印圖片但因為我唔飲咖啡所以冇試試咗佢個招牌墨西哥式煎蛋早餐因為我好鍾意食墨西哥片而且佢又有我最愛嘅牛油果佢個牛油果反而同我諗嘅有少少出入但佢個煎蛋又真係出奇地比平時好食成個加埋一齊其實幾夾嘅我哋再叫多咗個意粉睇落去平平無奇都係有蝦嘅蕃茄意粉但冇諗過佢哋醬越食越開胃而且啲蝦幾爽口係新鮮嘅嘢飲方面我叫咗朱古力同海鹽朱古力香蕉因為而家比較養生所以我叫咗熱飲佢兩杯都唔會話太甜非常好
約咗個好耐冇見嘅朋友
因為而家比較養生
所以我叫咗熱飲
佢兩杯都唔會話太甜非常好
2020-02-16 32 浏览
本身想食個間餐廳冇開就啤杯咖啡吸引左入左隔離呢間餐廳掛左好多畫而呢d畫都可以整落杯嘢飲所以叫左杯創意打印咖啡可以揀咖啡或朱古力杯打印朱古力真係好似靚到畫咁朱古力飲落順口,甜而不膩仲叫左~斯人若彩虹,遇見方知有朱古力榛子醬同士多啤梨好夾~波薩那肉醬通心粉不過不失,份量偏少~招牌沙樂美肉腸薄餅食落脆卜卜,一啖接一啖~意式提拉米蘇芝士入口順滑手指餅唔太濕~藍莓芝士蛋糕芝士蛋糕配搭藍莓醬甜酸中和岩岩好總括來說餐廳當食物、裝修係藝術品適合打卡影相當然價格才都好藝術但都值得嘅
本身想食個間餐廳冇開
就啤杯咖啡吸引左入左隔離呢間
餐廳掛左好多畫
而呢d畫都可以整落杯嘢飲
所以叫左杯創意打印咖啡
可以揀咖啡或朱古力
杯打印朱古力真係好似靚到畫咁
朱古力飲落順口,甜而不膩
仲叫左
~斯人若彩虹,遇見方知有
朱古力榛子醬同士多啤梨好夾
~波薩那肉醬通心粉
不過不失,份量偏少
~招牌沙樂美肉腸薄餅
食落脆卜卜,一啖接一啖
~意式提拉米蘇
芝士入口順滑
手指餅唔太濕
~藍莓芝士蛋糕
芝士蛋糕配搭藍莓醬
甜酸中和岩岩好

總括來說
餐廳當食物、裝修係藝術品
適合打卡影相
當然價格才都好藝術
但都值得嘅
2020-02-16
  • 藝術打印咖啡
  • 斯人若彩虹,遇見方知有
  • 意式提拉米蘇
2020-02-16 29 浏览
k11 musea開左甘多新店,一於去呢間花花試下!d野飲仲可以print你想既圖案上去!座位不多,7點差唔多都爆。酥雞錘水牛城芝士 $583隻 炸左小少,唔係太熱氣,可以鎖死肉汁。加一大粒芝士好重皮!香蒜橄欖油意粉 $158磨姑勁多,仲用左帕馬森芝士令意粉帶d creamy,仲用左松露醬令意粉更香。海鹽朱古力香蕉冰雪世界$68本身以為得凍,原來有熱。面頭d 海鹽同棉花糖燒過好香,朱古力香蕉的味好重但唔會太甜。latte $41Tiramisu $68最後係甜品! 都幾大件! creamy幾多!淡淡咖啡味加rum酒味既餅,如果餅再可以浸耐d就更好!Overall 環境幾好,好光猛,野食速度都快,又睇得又食得。
k11 musea開左甘多新店,
一於去呢間花花試下!
d野飲仲可以print你想既圖案上去!

座位不多,7點差唔多都爆。

酥雞錘水牛城芝士 $58

香蒜橄欖油意粉 $158

海鹽朱古力香蕉冰雪世界$68

latte $41

Tiramisu $68

2020-02-14 23 浏览
K11 musea開左咁耐終於有時間黎行下食下嘢影下相,由地鐵站一路行過黎好方便,全程室內,唔怕落雨或者矖,今日食呢間餐廳門口放左一個大大嘅村上隆花花汽球,店內放滿藝術品可以購買,好多打卡位影比靚相。大蝦意粉 $178一上枱擺盤好靚,6隻大蝦好齊正,好香牛油味,肉質爽口彈牙,用左新鮮九層塔更添香味,每條意粉都充滿蕃茄醬,味道香濃唔會太酸,麵質軟硬適中。Chamomile citron tea $58清清地叫左杯花茶,淡淡嘅洋甘菊令人好放鬆,今晚有教好訓。

大蝦意粉 $178

Chamomile citron tea $58
清清地叫左杯花茶,淡淡嘅洋甘菊令人好放鬆,今晚有教好訓。
2020-02-12 24 浏览
沒有藝術的生活是無味的!愛美是人天性,跟喜歡的人,看著喜愛的裝飾,吃著美味的食物,生活就是這麼簡單快樂!精美又一絲不苟的裝修!餐具,餐枱,餐碟都講究用心!像魔法般吸引人坐到留連忘返!談天說地,一個下午眨眼即逝!雞肉凱撒沙律🥗蔬菜新鮮,芝士火腿碎味道香濃!健康之選!招牌墨西哥式煎蛋早餐墨西哥片,牛油果,雞蛋,多士!全部都是我喜愛的食物 !西班牙八爪魚爽口彈牙 有口感!拉花咖啡都是十分精緻,香滑濃郁!Art to life!會再來這間令人relax 同心心眼的餐廳渡過愉快的週末!

雞肉凱撒沙律🥗
蔬菜新鮮,芝士火腿碎味道香濃!健康之選!

招牌墨西哥式煎蛋早餐
墨西哥片,牛油果,雞蛋,多士!全部都是我喜愛的食物 !

西班牙八爪魚
爽口彈牙 有口感!

拉花咖啡都是十分精緻,香滑濃郁!

2020-02-12 48 浏览
Tuna Takaki Nicoise Salad ($128)賣相真係整得非常精緻❤顏色令到好有衝動想食🤩(裡面有雞蛋、法國豆、法國薯仔、地中海黑椒欖同生菜葉)仲有主角——吞拿魚🐟鍾意食吞拿魚既你 應該會覺得好好食😏而佢個沙律汁整得不錯👍🏿因為落咗少少薑同黑椒~所以撈埋一齊特別香好鍾意食啲菜 爽口好正😍🥬Curator Huevos Rancheros ($98)麵包上面搽左好多牛油果醬🥑仲放左啲蕃茄、太陽蛋、粟米片🤤呢個雜錦多士好好味 仲好健康💕特別中意個牛油果醬 夠哂creamy😗Prawn Linguine In Tomato Sauce ($178)蝦蝦蝦真係大大隻 仲要係新鮮嫁🦐(有成六隻咁多🤪)個汁係蕃茄汁加左芝士🧀食落仲有啲蕃茄蓉 好濃郁~仲用左蒜香片 好香口😋Tiramisu ($88)賣相比起出邊既Tiramisu好唔同😳用左手指餅乾 再加勁creamy既cheese整成佢呢個餅乾入邊深透咖啡味😍勁香勁好食 甜到入心🤎 Seasalt Banna Snow ($68)暖粒粒既泡沫香蕉朱古力奶🍌上面加左三粒既棉花糖同可可粉裝飾😚飲落去仲有啲香蕉溶tim~冬天既最佳之選
賣相真係整得非常精緻❤
顏色令到好有衝動想食🤩
(裡面有雞蛋、法國豆、法國薯仔、地中海黑椒欖同生菜葉)
仲有主角——吞拿魚🐟
鍾意食吞拿魚既你 應該會覺得好好食😏
而佢個沙律汁整得不錯👍🏿
因為落咗少少薑同黑椒~
所以撈埋一齊特別香
好鍾意食啲菜 爽口好正😍🥬

麵包上面搽左好多牛油果醬🥑
仲放左啲蕃茄、太陽蛋、粟米片🤤
呢個雜錦多士好好味 仲好健康💕
特別中意個牛油果醬 夠哂creamy😗

蝦蝦蝦真係大大隻 仲要係新鮮嫁🦐
(有成六隻咁多🤪)
個汁係蕃茄汁加左芝士🧀
食落仲有啲蕃茄蓉 好濃郁~
仲用左蒜香片 好香口😋

Tiramisu ($88)
賣相比起出邊既Tiramisu好唔同😳
用左手指餅乾 再加勁creamy既cheese整成
佢呢個餅乾入邊深透咖啡味😍
勁香勁好食 甜到入心🤎

Seasalt Banna Snow ($68)
暖粒粒既泡沫香蕉朱古力奶🍌
上面加左三粒既棉花糖同可可粉裝飾😚
飲落去仲有啲香蕉溶tim~
冬天既最佳之選🥶❄
Single Origin Espresso Martini ($95)
呢一杯咖啡cocktail相當特別😙
唔會有好重既酒精味~
好重咖啡味 所以相對上好易入口😋
如果鍾意飲咖啡既你應該會好鍾意飲❤️

位於K11muse既餐廳真係相當高質!
外牆環境充滿着藝術嘅色彩🎨
岩哂打卡 影影影📸
除左環境好靚 食物都好高質😋
不過價錢相對上都會貴啲!
偶爾黎食下都可以既~
2020-02-11 955 浏览
近排真的少去出街,一來擔心疫情,二來要慳口罩,所以如果一出開街,我就會做多一點事情,盡用嗰口罩,雖然不太正確,但無計啦!正正今日要上麵包堂,故順便利去銀行、買日用品、仲約埋麵包友去吃飯,好耐沒有咁豐富的一天。雖拿着剛出爐的自家製麵包,但總不能當晚餐。友人就帶我去了一間她一直想去的CAFÉ,點解咁想去? 因為裏面有…..好多村上隆和草間彌生的產品,她很想趁人少少逐一欣賞下。嘩! 一大個彩虹花擺放在門口,好搶眼,看着那張笑臉,心情也好了一點。內裏裝潢簡約,環境光猛。一邊設有一個半開放式的廚房,另一邊就是二至四人枱的用膳區,座位不多,反而用了不少空間放了村上隆和草間彌生的產品,還有牆上多幅作品,都很吸引大家,而最吸引友人的就是…. 村上隆一系列與叮噹相關的作品。欣賞完一輪,是時候醫肚。有兩份餐牌,一是a la carte菜式,另一是drink list。菜式分別有小食、沙律、麵包上的美味、意大利之旅、經典主菜和甜品,而飲品就分有有多款Coffee、Creative coffee、Signature Drinks 、Tea和 Bottles Drinks。*******************
羽衣甘藍蒿苣凱撒沙律
我倆點了一客羽衣甘藍蒿苣凱撒沙律 Kale & Romaine Caesar Salad ($88),份量好足。羽衣甘藍和蒿苣都非常新鮮爽嫩,而醬汁的份量亦剛好,緊緊沾在食材上,不會太多而感漏滯。配埋鹹香的煙肉乾和芝士,還有香脆的麵包粒,味道剛好,簡單而美味。
卡邦尼培根意粉
另一道是卡邦尼培根意粉 Carbonara Reimagined ($158),碗旁灑上芝士粉和香草,賣相不錯。選用長通粉,烹調時間合宜,很有嚼勁,伴入大量鹹香的西班牙香腸粒和爽口的菇粒,加埋香濃的醬汁,吃起來鹹香美味。
金寶蘋果芝士蛋糕
甜品揀了是日金寶蘋果芝士蛋糕 Apple Combo Cheese Cake ($58)。蛋糕挺身,混入甜美的蘋果粒,芝士味唔會太濃,嚐到肉桂香,吃時再伴着酸咪咪的雜莓醬,平衡了芝士膩,配搭合宜,不錯!
熱蜂蜜青檸水
飲品方面,友人點了杯熱蜂蜜青檸水 Hot Honey Lime ($43),以一個優雅的杯子盛載,挺美。友人話味道酸酸甜甜,滋潤順喉,岩晒正喉嚨乾涸的她。
丸久小山園抹茶拿鐵
而我這個抹茶控當然看中丸久小山園抹茶拿鐵 Green Tea Latte By Marukyu-Koyamaen ($49),同樣用一優雅的杯子盛載,再加埋很美的多瓣心形拉花圖案,更美! 雖指定用脫脂奶,但拉花圖案都很清晰挺身,而飲到一半的圖案仍存在,厲害! 入口溫度剛好,順滑豐厚,茶和奶味道平均,嚐到啖啖甘香的抹茶味,滿意!
又買嘢,又上堂整包,仲去埋一間一直很多去的café,欣賞了她的最愛,友人話好耐沒有咁豐富的節目,其實我也是…..真的很希望生活快回正常的軌道。
2020-02-10
熱蜂蜜青檸水
2020-02-08 700 浏览
行K11 Musea,發現間好有藝術氣息嘅Cafe,裡面有唔少藝術作品,包括村上隆、KAWS、奈良美智、草間彌生,仲有唔少產品可以買走。呢到有鹹食、甜食、咖啡,同唔少特色飲品。☀️Tuna Tataki Nicoise Salad火炙吞拿魚,顏色粉嫩,好靚😍沙律菜非常新鮮爽甜,入面仲有熟蛋、法國豆、法國薯仔、地中海黑橄欖,配埋橄欖油同黑醋,味道清新,係個好開胃嘅前菜!☀️Carbonara Reimagined好有驚喜嘅Carbonara!味道同平時食到好重奶油,好creamy嗰種好唔同;佢嘅蛋黄味香濃,西班牙香腸帶點辣,好惹味!仲有大量菇粒,非常足料👍🏻長通粉口感煙煙韌韌,正!☀️Green Tea Latte抹茶甘香,味濃,入口香滑,味道唔甜,好啱我口味。☀️Seasalt Banana Snow面層幾粒微燒過嘅棉花糖,加上一層厚厚嘅奶泡,好creamy,下層嘅朱古力混入香蕉蓉,味道香甜濃郁🤤

呢到有鹹食、甜食、咖啡,同唔少特色飲品。

☀️Tuna Tataki Nicoise Salad
☀️Carbonara Reimagined
☀️Green Tea Latte
抹茶甘香,味濃,入口香滑,味道唔甜,好啱我口味。
☀️Seasalt Banana Snow