2018-10-20 132 浏览
今日好開心,有人請食飯😍,仲要帶我去咁靚嘅餐廳🙈。呢到係位於銅鑼灣,都好方便到,好易搵到。👍🏼佢個大廈都叫cubus,最高嘅28樓就係今次佢帶我黎嘅地方了🤤一打開閘門,就見到佢個靚靚招牌。轉右,嘩左一聲,心諗咁高級嘅,會唔會好貴🙈。之後服務員好nice 咁serve 我地,又recommend 左d野食俾我地。睇左個menu,又唔算好貴,呢個地區,呢個環境,絕對係唔算係貴。之後我食埋d食物,我係覺得值曬,佢fusion 得有水準,又俾我見到佢地有新意。⭐️櫻花蝦避風塘茄子❤️佢個茄子炸法好似出面嘅金磗豆腐咁,出面多用豆腐磗,但今次呢到用茄子,茄子本身較林同軟,呢個做法令到我可以咬到脆脆嘅皮,皮本身好香口,又有小小胡椒辣,咬到茄子又會有林林軟軟,茄子帶甜。上要有好多櫻花乾蝦,好香好夠海味味。👍🏼⭐️三文魚籽鳯眼餃😋呢個fusion 點心Nice try😍。個皮雖然唔同顏色,但係味道一樣的。入面成粒都係蝦餃肉,粒餃好鮮甜,上面嘅三文魚籽甜甜的,食個陣可帶點口感。🤤⭐️蟹肉米網卷配秘製蟹王醬要食左一次未點醬嘅先,淡淡鮮甜嘅蟹肉,外面脆脆的。之後先知佢嘅醬汁,好香濃嘅蟹膏,must try if u

⭐️櫻花蝦避風塘茄子❤️

上要有好多櫻花乾蝦,好香好夠海味味。👍🏼

⭐️三文魚籽鳯眼餃😋

⭐️蟹肉米網卷配秘製蟹王醬
要食左一次未點醬嘅先,淡淡鮮甜嘅蟹肉,外面脆脆的。之後先知佢嘅醬汁,好香濃嘅蟹膏,must try if u a 蟹膏lover❗️❤️

⭐️金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羮
呢個不得了,佢係羮所以似西式嘅cream 湯嘅質感,但係又唔會好似西式南瓜湯咁有南瓜肉。佢個湯下底係有蒸蛋😍 好有驚喜。

⭐️黑松露海皇鮑汁燴米形粉
有多黑松露😍好香。d 米粉粉口感好得意,又扁又滑身。除左蝦,佢仲有細細粒嘅帶子。

⭐️盆晒生抽乾炒牛河
佢個牛河色香味絕對拍得住出面出色嘅茶餐廳。令
佢脫穎而出嘅絕對係佢吧牛肉,好香好軟熟。

⭐️Mocktail 都好好味❤️

💥個日咁岩有人慶祝生日,呢到好好氣氛啊😏
2018-10-20 84 浏览
Seeing the good comment in open rice, I tried out the dinner tonight with my family. The venue has good atmosphere for happy hour drinks, chinese food quality is ok, while the portion is unreasonably small and too expensive for such a small portion.Not much choice in menu, we ordered 2 ‘main dish’ and nearly all the available rice and noodles 4 out of 5 options for mainly 3 adults (my helpers and my kids are not eating much). Yet we are only 50% full when we left the restaurant. The rice and noo

Not much choice in menu, we ordered 2 ‘main dish’ and nearly all the available rice and noodles 4 out of 5 options for mainly 3 adults (my helpers and my kids are not eating much). Yet we are only 50% full when we left the restaurant. The rice and noodles portion is good for a kid not an adult, size like a bowl of white rice in a Chinese restaurant.

And the main dish, I think it is even less than a ‘salad’ in a normal western restaurant.

I complained to the staff on the portion of this rice or noodles - can be finished by my kindergarten kid on his own.

They are kind to offer me an additional rice that I have not chosen and a discount. But still need to carefully consider if you want a proper dinner.
2018-10-19
2018-10-19 262 浏览
一上到去開揚嘅環境將我嚇親好耐冇見過咁靚嘅餐廳有落地玻璃之餘,仲有個好靚嘅吧枱!餐具都非常精緻有雲石圖案嘅碟 亦都有玫瑰金嘅餐具!!雖然食環境已經食飽但係食物先至係主角頭盤 手撕鵪鶉配海膽汁海蜇!口感新奇獨特, 鵪鶉肉比一般手撕雞嫩滑!😊😊海蜇雖然唔係特別爽口, 但配起鵪鶉肉嚟又幾過癮矮瓜配櫻花蝦🍆🦐呢個我比好高分!原因係茄子食落唔似茄子經過油炸之後,原來茄子都可以有咁特別嘅口感面頭好似仲有啲椒鹽嘅味道🏺 炸完之後 -熱辣辣內裏充滿水分, 仲可以去除茄子本身嘅草青味❤之後就到三隻顏色嘅蝦餃!皮薄唔再講,餡都一樣咁靚😍 白色係原味,綠色係菠菜味,黑色係竹炭味好得意每一啖都充滿脹卜卜嘅蝦肉 🦐🦐🦐非常滿足!個湯犀利喇 😎😎😎😎係有阿拉斯加蟹腳 +金箔既南瓜湯🦀南瓜好清甜,蟹肉鮮味十足!!!但係湯入面有太多蛋, 而且質地有啲過熟,如果可以滑返啲就好喇🥚🥚🥚🥚另一道都係以蟹做主角嘅菜式🦀🦀🦀🦀🦀用蠟燭暖住,蟹膏,鵪鶉蛋,清酒🍶 配搭而成嘅醬汁 不單止有助去除蟹膏腥味,而且仲可以帶起蟹肉嘅鮮甜順帶一提 蟹肉卷同蟹膏都係用松葉蟹製作㗎!十分高級 😍😍😍乾炒牛河食多用美國安格斯牛炒嘅你食過未?😎😎

一上到去開揚嘅環境將我嚇親

好耐冇見過咁靚嘅餐廳

有落地玻璃之餘,仲有個好靚嘅吧枱!

餐具都非常精緻有雲石圖案嘅碟
亦都有玫瑰金嘅餐具!!

雖然食環境已經食飽但係食物先至係主角

頭盤

手撕鵪鶉配海膽汁海蜇!

口感新奇獨特, 鵪鶉肉比一般手撕雞嫩滑!😊😊

海蜇雖然唔係特別爽口, 但配起鵪鶉肉嚟又幾過癮

矮瓜配櫻花蝦🍆🦐呢個我比好高分!

原因係茄子食落唔似茄子

經過油炸之後,原來茄子都可以有咁特別嘅口感

之後就到三隻顏色嘅蝦餃!

好得意

每一啖都充滿脹卜卜嘅蝦肉 🦐🦐🦐非常滿足!

個湯犀利喇 😎😎😎😎

係有阿拉斯加蟹腳 +金箔既南瓜湯🦀

南瓜好清甜,蟹肉鮮味十足!!!

🥚🥚🥚🥚

另一道都係以蟹做主角嘅菜式🦀🦀🦀🦀🦀

用蠟燭暖住,蟹膏,鵪鶉蛋,清酒🍶 配搭而成嘅醬汁
不單止有助去除蟹膏腥味,而且仲可以帶起蟹肉嘅鮮甜

順帶一提
蟹肉卷同蟹膏都係用松葉蟹製作㗎!十分高級 😍😍😍

乾炒牛河食多
用美國安格斯牛炒嘅你食過未?
😎😎😎🐮🐮🐮

佢係較傳統乾炒牛河冇咁油膩, 亦都冇咁鹹, 因為用咗頭抽佢炒 特別矜貴過人🍶🍶🍶🍶🍶!

呢個米形意粉同樣特別

自己就鍾意佢多過意大利飯!
因為冇咁硬身同難消化, 而且吸收醬汁嘅程度好似仲更加高!

粒粒意粉都充滿海鮮知味,入面仲有原粒帶子添

朋友同我慶祝生日好驚喜

最正嘅地方係舖頭居然有播生日歌同" 放煙花"!!!!!

視覺效果非常震撼!!!

相信如果各位朋友仔求婚成功率都會大增 ❤❤❤❤!

食完飯上去天台抖抖氣

聽講遲啲會有露天串燒吧
🍢🍢🍢

而且餐廳仲開到夜晚三點鐘,放工唔怕冇地方去lu!

每位員工都悉心介紹菜式內容, 仲好細心帶我哋上天台

等我搵日放工call齊扮friend 齊齊上天台飲杯嘢嘆嘆先 🍸🍹🍷"

2018-10-11 149 浏览
老公平時工作咁忙放假梗係要食餐好,就book咗呢間新開嘅餐廳!一上到去第一個感覺嘩咁靚嘅總之着靚啲先黎,去到店員放低左電子餐牌,見我大肚放低左杯暖水比我!咁靚嘅環境梗係叫返兩杯cocktail 還有店員送上的小食!頭盤係 手撕法國鵪鶉伴海膽海蜇,估唔到海膽同海哲都可以夾到,好香濃嘅海膽味仲有櫻花蝦避風塘茄子🍆茄子好似平平無奇, 佢出乎意料地好食!好香配埋啲櫻花蝦好香口!個湯真係超贊金箔阿拉斯加蟹肉南瓜湯個湯好濃郁好香南瓜味, 仲要非常足料淡淡蟹肉,未飲過咁好飲嘅湯仲有個三文魚子鳳眼餃, 同埋蟹肉米卷配秘製蟹王醬蟹玉米卷配蟹膏醬,個蟹膏醬侍應即場加熱攪混,然後用火興住, 未食已經聞到超香嘅蟹膏味,好味到成兜醬都食晒😝黑松露海皇鮑汁燴米形粉一送上我以為係 意大利飯, 侍應哥哥即刻好Nice咁解釋其實係意大利麵,我老公好欣賞呢個菜,我淨係食咗一啖仔,全部俾佢食晒!最後安格斯牛河做結尾好香豉油味同出邊食嗰啲唔同,仲要佢係用安格斯牛肉兩個人埋單八百幾蚊好抵,環境氣氛一流,忍唔住問是應老細是什麼人, 因為我見佢每一隻杯碟都係好有心思的,還有佢的背景音樂很震撼,好像現場唱live一樣,侍應話老細是一

一上到去第一個感覺嘩咁靚嘅
咁靚嘅環境梗係叫返兩杯cocktail

還有店員送上的小食!

仲有櫻花蝦避風塘茄子🍆

個湯真係超贊

金箔阿拉斯加蟹肉南瓜湯

仲有個三文魚子鳳眼餃, 同埋蟹肉米卷配秘製蟹王醬

黑松露海皇鮑汁燴米形粉

最後安格斯牛河做結尾

好香豉油味同出邊食嗰啲唔同,仲要佢係用安格斯牛肉

兩個人埋單八百幾蚊好抵,環境氣氛一流,忍唔住問是應老細是什麼人, 因為我見佢每一隻杯碟都係好有心思的,還有佢的背景音樂很震撼,好像現場唱live一樣,侍應話老細是一個追夢的人,餐廳是他的夢想

現在這樣用心做的餐廳真係少之有少❤️

2018-10-10 123 浏览
想搵地方#happyhour🍻,上網搵倒呢間靚裝修新式中菜,話國慶仲有煙花景架🎇🎆🎇!一於趁happy friday 踩下場。侍應貼心咁推介左幾項菜色,因應蟹季所以好多菜式都有蟹肉入饌。而且唔係廉價蟹肉,而係亞拉斯加蟹肉蟹棒,食落淡淡海水味。前菜及小吃點左櫻花蝦避風塘茄子,睇落好似椒鹽豆付,但內里係茄子並無整到太濕,乾爽更顯出避風塘煮法嘅香口。蟹肉米網卷入面有好多蟹肉,加上加熱嘅蟹膏醬,侍應話可以先食米網卷先再點蟹膏醬,兩種口味,正正正。貴為新派粵菜,叫個蝦餃食下先,其實係三文魚籽鳳眼餃。餃上加左數粒三文魚籽,只能用鮮味形容。亞拉斯加蟹肉南瓜羮嘅南瓜蓉有啖啖南瓜味,而碟底先係驚喜,有一層蒸蛋白,好有蛋香。加埋蟹肉令成個湯高級左。黑松露海皇鮑汁繪米形粉望落似意大利飯,不過咬落口應係意粉類,好特別,配以中式煮法,好巧心思。係繁華嘅銅鑼灣鬧市,可以搵倒個可以放鬆心情嘅地方,實在難得。價錢又唔貴,下次可以試下食午餐,欣賞埋日景。

2018-10-05
2018-10-10 107 浏览
放工想搵地方飲杯野傾下計,就來左新開位於cubes高層,一共有3層,仲可以上天台,環境舒適😌 但樓下有層裝修緊未開睇左餐牌,係主打中式fusion 菜...點知manager 講有隱藏餐牌,就係有生蠔🤣叫左生蠔同開左白酒,支酒味道襯生蠔唔錯最重要係d蠔新鮮,一個人食左半打小食中既櫻花蝦茄子有驚喜☺️🍆再叫左d 有特式點心個manager 話比我地知佢地仲有西餐下次可以試試Happy Friday 會再來🍸

叫左生蠔同開左白酒,支酒味道襯生蠔唔錯
最重要係d蠔新鮮,一個人食左半打

小食中既櫻花蝦茄子有驚喜☺️🍆
再叫左d 有特式點心
個manager 話比我地知佢地仲有西餐
下次可以試試

Happy Friday 會再來🍸
2018-10-06 592 浏览
朋友介紹銅鑼灣有新開的餐廳吃新派粵菜,所以 Happy Friday 就一起來嚐嚐新~ Cubus 28 就在 Cubus 頂層的 28/F ,非常好記。餐廳高質感的裝潢充滿空間感,環境格調高雅之餘氣氛悠閒放鬆,也很適合下班來淺酌一下把酒言歡呢🍸這裡 A La Carte 菜單款式多樣化,用料蠻特別的,我們先點了兩款前菜~ 這道是手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇,鵪鶉肉香鮮嫩,配合海蜇和伴碟的脆條,滑中帶脆口感豐富另一道前菜是櫻花蝦避風塘茄子,外層炸漿非常薄脆,避風塘風味的茄子香口惹味,入口酥化點心選了三文魚籽鳳眼餃,捏成船狀的鳳眼餃賣相很精緻餃皮晶瑩剔透,蝦肉鮮味結實,加上咸香十足的三文魚籽絕對是畫龍點睛湯羹點了廚師推介的金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹,暖笠笠的南瓜羹濃郁好喝,啖啖阿拉斯加蟹肉豐厚鮮甜,入口是滿滿的幸福感湯羹底下內有乾坤,是滑嫩的蒸蛋白這客是蟹肉米網卷配祕製蟹王醬祕製蟹王醬用上蟹膏、鵪鶉蛋和一點清酒提味,用小火坐熱慢慢攪拌,香氣撲鼻,感覺有點像是料理甲羅燒呢。攪拌好之後就可以將蟹王醬澆上蟹肉米網卷享用,蟹味十足~主菜是盆晒生抽乾炒安格斯牛河,用料上乘,鑊氣十足,用上安格斯牛肉自然牛味

點心選了三文魚籽鳳眼餃,捏成船狀的鳳眼餃賣相很精緻

湯羹底下內有乾坤,是滑嫩的蒸蛋白

這客是蟹肉米網卷配祕製蟹王醬

主菜是盆晒生抽乾炒安格斯牛河,用料上乘,鑊氣十足,用上安格斯牛肉自然牛味濃郁

黑松露海皇鮑汁燴米形粉乍看之下還以為是燴飯,這個呈米形狀的意粉外形很特別呢,口感非常煙韌有咬口,一試難忘