2018-10-20
今日好開心,有人請食飯😍,仲要帶我去咁靚嘅餐廳🙈。呢到係位於銅鑼灣,都好方便到,好易搵到。👍🏼佢個大廈都叫cubus,最高嘅28樓就係今次佢帶我黎嘅地方了🤤一打開閘門,就見到佢個靚靚招牌。轉右,嘩左一聲,心諗咁高級嘅,會唔會好貴🙈。之後服務員好nice 咁serve 我地,又recommend 左d野食俾我地。睇左個menu,又唔算好貴,呢個地區,呢個環境,絕對係唔算係貴。之後我食埋d食物,我係覺得值曬,佢fusion 得有水準,又俾我見到佢地有新意。⭐️櫻花蝦避風塘茄子❤️佢個茄子炸法好似出面嘅金磗豆腐咁,出面多用豆腐磗,但今次呢到用茄子,茄子本身較林同軟,呢個做法令到我可以咬到脆脆嘅皮,皮本身好香口,又有小小胡椒辣,咬到茄子又會有林林軟軟,茄子帶甜。上要有好多櫻花乾蝦,好香好夠海味味。👍🏼⭐️三文魚籽鳯眼餃😋呢個fusion 點心Nice try😍。個皮雖然唔同顏色,但係味道一樣的。入面成粒都係蝦餃肉,粒餃好鮮甜,上面嘅三文魚籽甜甜的,食個陣可帶點口感。🤤⭐️蟹肉米網卷配秘製蟹王醬要食左一次未點醬嘅先,淡淡鮮甜嘅蟹肉,外面脆脆的。之後先知佢嘅醬汁,好香濃嘅蟹膏,must try if u
⭐️櫻花蝦避風塘茄子❤️
上要有好多櫻花乾蝦,好香好夠海味味。👍🏼
⭐️三文魚籽鳯眼餃😋
⭐️蟹肉米網卷配秘製蟹王醬
要食左一次未點醬嘅先,淡淡鮮甜嘅蟹肉,外面脆脆的。之後先知佢嘅醬汁,好香濃嘅蟹膏,must try if u a 蟹膏lover❗️❤️
⭐️金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羮
呢個不得了,佢係羮所以似西式嘅cream 湯嘅質感,但係又唔會好似西式南瓜湯咁有南瓜肉。佢個湯下底係有蒸蛋😍 好有驚喜。
⭐️黑松露海皇鮑汁燴米形粉
有多黑松露😍好香。d 米粉粉口感好得意,又扁又滑身。除左蝦,佢仲有細細粒嘅帶子。
⭐️盆晒生抽乾炒牛河
佢個牛河色香味絕對拍得住出面出色嘅茶餐廳。令
佢脫穎而出嘅絕對係佢吧牛肉,好香好軟熟。
⭐️Mocktail 都好好味❤️
💥個日咁岩有人慶祝生日,呢到好好氣氛啊😏