2008-11-27 21 浏览
睇完openrice既食評已經好想去試食了 , 今日同事想約我食飯 , 當然要把握機會啦!!7點度到達門口 , 修而一個客都無呢..入去揀左最角落既位置 , 方便同事訴苦點了一份黑椒牛芝士panini (半份走芝士) / 一份野菌汁雞肉意粉 / 一杯薄荷朱力latte / 同一杯薑餅鮮奶latte由於只有我地 , 食物好快就送上!!先黎野菌汁雞肉意粉 , 意粉煮得好好 , 不淋也不硬 , 不錯呀 , 不過d汁多得滯...我係一個唔鐘意撈汁既人.......再黎黑椒牛芝士panini , 嘩 呢個無得頂呀一定要趁熱食!!因為佢會焗到佢脆脆地 ~~hoho~~個包脆脆地 , 又有香草味 , 正! 由於我唔食芝士 , 所以叫佢走左芝士 , 但同事個半份就有芝士 , 佢話加埋芝士應該會好味d架!!而去個度 最令人期待既 莫過於係佢既拉花啦啦啦~~~~~我既薄荷朱力latte 係貓貓 , 而同事既薑餅鮮奶latte係心黎架 好可愛 好令呀!!而且杯latte都好好味 , 我好小心咁飲架 , 到最後隻貓貓仲係度 hohoho~~而同事個杯就無左個心啦 , 因為佢好鐘意面個層苦苦的wo~~~~~

7點度到達門口 , 修而一個客都無呢..
入去揀左最角落既位置 , 方便同事訴苦

由於只有我地 , 食物好快就送上!!

再黎黑椒牛芝士panini , 嘩 呢個無得頂呀

而去個度 最令人期待既 莫過於係佢既拉花啦啦啦~~~~~

好可愛 好令呀!!而且杯latte都好好味 , 我好小心咁飲架 , 到最後隻貓貓仲係度 hohoho~~而同事個杯就無左個心啦 , 因為佢好鐘意面個層苦苦的wo~~~~~天氣咁凍 飲返杯熱野 真係暖哂呀!!

店內既侍應都好好 , 而且最重要係呢度真係好靜好少人 , 我地食左個半鐘都係得個3檯客度 , 真係擔心佢會頂唔到呀 , 因為我仲要同我既親愛的去試食架
可愛的貓貓
下次會再點呢個!!
可愛的貓貓
下次會再點呢個!!
2008-10-07 4 浏览
同男朋友只係叫左一杯latte其他都冇叫到,因為唔太肚餓一個靚靚心形圖案已經叫你唔捨得去飲果度d waitress 服務態度都好好o係crema 覺感覺幾舒服而latte好香,好入味比其他cafe o既都較好
同男朋友只係叫左一杯latte
其他都冇叫到,因為唔太肚餓
一個靚靚心形圖案已經叫你唔捨得去飲
果度d waitress 服務態度都好好
o係crema 覺感覺幾舒服

而latte好香,好入味
比其他cafe o既都較好
2008-08-18 21 浏览
這家在巷子裡的小店 (在regal kowloon後面),店子小小但咖啡超好,espresso-based drinks 最看手勢,而這裡是十分放心。而且除了有wi-fi還有雜誌同電腦上網,很好hea的地方。如果想喝杯用心造的latte,還是要來這裡,水準是來這麼多次也是一樣高。食物就坦白講只屬一般,係自家焗的muffin較好,cut cake應該是來貨,熱食也不算特別出色。

而且除了有wi-fi還有雜誌同電腦上網,很好hea的地方。

靚靚latte
靚靚latte
  • latte
2008-07-31 16 浏览
看到食評被這可愛的兔仔吸引, 原來這個門口是在不太顯眼的地方, 不過也有不少人入坐, 包括外國人。我們二人叫了兩個Tea Set, 一個三文治, 一個雞批, 水準不錯, 最好的是咖啡, 因為很快就沖了兩杯咖啡出來。除了有賣相可愛之外, 味道很好, 濃度適中, 下次可以買咖啡豆自己試一試。

2008-06-18 26 浏览
咖啡店第1次去則非常難搵,特別係晚黑,出面仲落住大雨,只知道是半島中心的某間地鋪心想被介紹的出名好店通常都在顯眼位置~ 行到去半島中心門口周圍望望都見唔到以為係入面,入到去兜個圈也是沒有收穫~ 圍住成個建築兜返個圈終于才搵到~ 誓估唔到係個巷仔入面~ 可能係晚黑的關係,巷仔有點兒陰深又無muc人經過才會難找些搵到自然係好開心,同老婆仔兩個推門即入~ 8時許店內空無1人,相似被我們包下,感覺很好店內裝修擺設與加拿大的小型咖啡室相似~ 設有免費無綫上網,感覺良好唔知點解D凳要用竹凳,感覺唔係好襯,不過坐得到是蠻舒服的~ 掃下個menu除了咖啡還有賣各種西式小吃,還有意粉類,但咖啡檯能製作出意粉嗎?還是後面隱藏廚房?要了杯Irish Cream Latte,來得目的就是被旅遊書上的兔仔圖案吸引了,自然要求要畫個兔仔老婆仔要個焦糖牛奶latte,要了心心圖案~ 心心咖啡很快便上來,而我的兔仔則等得長時間D是兔仔比較難畫?呵呵~ anyways感覺也很不錯~ 咖啡賣相自然是非常討好,很可愛~ 泡沫控制得岩岩好,是很熟手的制功~ 咖啡不太熱,可以即入口的,糖份較多甜甜的不苦澀入口非常的香滑~ Cr

入口非常的香滑~ Crema自然是cream調製得好~ 甜香味絕配,如果咖啡再熱些少會更好

很不捨得破壞個兔仔圖案,飲食非常小心,到最後才1擔把兔仔吞落肚~ 感覺非常好~

除了喵喵與兔仔外,不知能否畫其他的動物呢?下次再來1試其他的咖啡~ 非常滿足~

故拿來做第100個食評~
焦糖牛奶latte
Irish Cream
$27 (宵夜)
焦糖牛奶latte
Irish Cream
  • Latte
2008-06-07 16 浏览
近來比較忙, 要反part time, 每朝都要飲杯咖啡開行turbo做野平日去開starbucks/pcc, 今日唔順路, 就試左呢間coffee shop好趕時間, 一邊send email一邊飲, 味道甘香味濃, 相當唔錯 下次翻炒

下次翻炒
$--- (早餐)
2008-06-06 14 浏览
不知不覺到了第六百篇,剛好又是再一次來crema,這次有可愛小白兔﹗是時為下午茶時間,可點tea set,於是選了蛋沙拉,當然又轉latte啦﹗蛋沙拉的賣相十分好,色彩繽紛而且食物新鮮,份量也不少呢。雖然自己對蛋的喜好程度麻麻,不過也覺得這裡做得不錯,起碼吸引到我吃啦。Latte,男友想要小狗的圖案,可惜沒有呢。不過這個可愛小兔也令我們歎為觀止,真的好好好可愛呢﹗可愛程度更甚於我倆都喜歡的喵喵。味道自己不在話下,濃濃的咖啡香,奶的份量也剛好,是一頓美味的下午茶。以後,都會多走幾步來這裡了。

以後,都會多走幾步來這裡了。

2008-06-03 17 浏览
一直想來這裡,今天終於成行﹗晚餐時間,我倆點了pasta和一個cake set($38)加$8轉latte和再加$5加大。Carbonara($48)︰其實不是好吃的。意粉比較腍也沒有咬口,而且只是把汁淋在意粉上,食味很一般。New york cheese cake︰質地較散,而且芝士味比較弱。餅底太厚了,最後是吃不完了。Latte︰特地要求貓貓圖案,很可愛呢﹗真的一見就笑。喝一口,很香濃很有咖啡香呢﹗也因為這隻可愛的小貓,我們都好小心地喝,都不捨的弄散牠呢。這裡有free wifi,是一個好悠閒的地方。
一直想來這裡,今天終於成行﹗

這裡有free wifi,是一個好悠閒的地方。
2008-05-08 33 浏览
兩年前一次睇雜誌既介紹, 就黎左呢間試下咖啡, 一試難忘. 之後既兩年到今日, 我幾乎每個星期六下午都去飲杯mocha. 佢地既mocha好濃朱古力味, 但又唔會蓋過咖啡香味, 兩種味道調和得好好. 咖啡好新鮮, 奶泡打得剛好. 暫時係香港我最喜愛既mocha.

• mocha
2008-04-17 13 浏览
終於有機會行開尖東, 可以試下喇~未夠8點, 見入面得一檯客, 門口有menu, 總算是有熱食, 可以解決埋晚餐(同伴原以為佢主力賣啡,冇餐好食).兩個人order 左: 辣雞意﹑吞拿蘋果沙律﹑黑椒牛肉芝士包..... additional order 任何drink 有半價, 叫左latte 同irish cream latte....menu 上沙律得3款, 姐姐話都係白沙律醬(T__T), 揀唔落手, 好在出來D汁都唔係俾好得人驚,蘋果開胃好快意粉就到, 辣只係少辣, 同伴聞到印度味(?), 哦,係香料...幾特別,意粉唔會淋pet pet之後panini 上檯喇, 斜cut 成半, 拼成一個心形, 可惜我地唔係lover~ 黑椒只在邊沿位置, 塊肉本身嘗唔到椒味, 亦冇牛味.... ok, 我唯有當佢係火腿啦~ 芝士唔算"漏", panini 好香香草味.... 個包好襟食, 我個半個食左成世都未食完.... 飽飽喇....飯後啡一啡, 同伴latte 係兔兔, 我杯irish cream 係bear bear, 唔捨得! 同伴成功將兔兔保留至飲完, 而我隻bear bear.
終於有機會行開尖東, 可以試下喇~

飯後啡一啡, 同伴latte 係兔兔, 我杯irish cream 係bear bear, 唔捨得! 同伴成功將兔兔保留至飲完, 而我隻bear bear.... 未到一半就變浮屍(溶左).... 咖啡香濃, 但irish cream 對我來講甜左d

坐左個幾鐘, 成晚就得我地兩檯客, 雖然話係weekday nite 姐。俾$時見到雜誌cutting, 係話店主(咪就係serve 我地果位囉, 好nice 架)專程學過手藝, 係有心人.... 見樓下有講d 咖啡豆係佢自家炒, 都買左100g 試下, 支持下咁啦, 希望佢捱得住~
2008-04-15 22 浏览
因在尖東工作,之前睇過呢道好正,好舒服,今日想好好hea下, 但原來lunch time 是又嘈,又多人,地方細,都唔緊要,如果你一個人的話,你就好似個ball敢,唔該可唔可以坐另外一張台,同其他人搭台,因有人等位,oh no,唔得可以嗎?食物方面:今日叫巴黎牛仔肉意大利粉,d肉好嫩,鍾意佢多汁,份量足夠,但如果可以將d黑椒磨碎會好d,一塊塊食好辣.飲品方面: 咖啡無咩特別不過下次有機會的話, 都想試下個tea time 黎hea下

飲品方面: 咖啡無咩特別

(非会员)
2008-04-14 20 浏览
很久也沒有來尖東了,經朋友推薦之下,約了五位朋友來這裏聚會,我六時多就到達了,人客不多,很有咖啡店悠閑的感覺,因本人不飲咖啡,所以點了熱雲尼那鮮奶,嚐一口,不大甜,味道適中,有薄薄的奶泡,很幼滑,不錯!見counter有很多雜誌,八卦旅遊雜誌也有,真是個消閑的好去處,本人就拿了一本名錶雜誌來做個有品味的Lady,順便消磨一下時間,人生最幸福就是有空閑的時間可以用來浪費一下,看著這些名錶,就進一片沉思之中,想像自己將來飛黃騰達樣子,忽然聽到自己的名子,瞬間又回到現實之中,原來朋友到達了,腦中不禁浮現出歲月催人四個字,原來自己尚算保養得不錯,還是自己太忙,已很久沒有細心察看鏡中的自己呢?店員反應很快,立即遞上菜單,我點了泰式辣炒意粉,不久就有得吃了,意粉份量不少,男士亦可吃飽,意粉不油,帶著蕃茄和淡淡香草氣味,不是太辣,一邊吃著,一邊說說各自的近況及從前的種種,思緒於不同的時空徘徊,看著年青的店員很勤快地進行各種各樣的清潔工作,青春多好。
2008-03-19 27 浏览
這間是本人喜歡HEA的COFFEE SHOP之一因位處偏僻, 人不會太多, 不會太嘈,方便睇書侍應親切得來但不會太煩加分之於食物方面,我超喜歡吃他們的九榖包三文治, 一杯HOT LATTE是少不了的, APPLE PIE是CAKE中首選, 因為我愛它的酸, 但我曾買給朋友吃, 他們認為不好吃, 指餅皮太厚, 而意粉就OK啦!希望繼續少人, 保持水準!
這間是本人喜歡HEA的COFFEE SHOP之一

因位處偏僻, 人不會太多, 不會太嘈,方便睇書
侍應親切得來但不會太煩加分

希望繼續少人, 保持水準!
2008-02-17 11 浏览
因為係附近讀書ge關係,有時都會黎crema坐下,用下notebook,睇下雜誌..呢度ge咖啡除左賣相吸引,仲好香好好飲~Lunch意粉普通,有d MK樓上cafe ge質素..所以都係tea先黎食件cake, 飲杯熱latte比較好,又比較少人,悠閒~~不過價錢也偏貴..
呢度ge咖啡除左賣相吸引,仲好香好好飲~
Lunch意粉普通,有d MK樓上cafe ge質素..
所以都係tea先黎食件cake, 飲杯熱latte比較好,
又比較少人,悠閒~~
不過價錢也偏貴..
2008-02-15 22 浏览
放工後練歌前, 特意走來嘆返個dinner-tea, 因為見咁多塊"笑面", 另自己的為食朋友都咁推薦, 於是趁有少少時間就食少少0野先去練歌.要了個oat muffin + latte的tea set.oat muffin面層很脆, 內裡亦充滿著麥片增加muffin的口感, 入口很有牛油的香味. 只不過, 一路食一路望隻碟, 有輕微的反光. 再摸兩摸, 是油來的...嗯...這會是油份多了點的關係嗎?? 只是立刻覺得這個muffin很肥 不過唔緊要, 幾好食都係真0既~看過這兒其他食家的評語, 均對LATTE賦予高度評價, 所以我都抱住幾大期望入去飲到杯正0既LATTE! 結果都不失所望~! 貓貓的可愛圖案當然不在話下, 泡沫的豐盈也很對辦, 咖啡的味道~嗯~很實在的咖啡, 果然跟STARBUCKS的截然不同~老闆娘同店員都好好招呼, 環境靜靜地唔太嘈, 實在係三五知己或者小情侶傾下心事0既好地方~我會再幫襯~試埋佢D CAKE~! ^^

不過唔緊要, 幾好食都係真0既~

我會再幫襯~試埋佢D CAKE~! ^^