前兩日,阿叔同朋友諗住趁熱鬧去九龍灣行吓新開嘅無印✏️,可惜嗰度實在太熱鬧,熱鬧到大排長龍👫🏻,結果只好改去周圍食個晏算!😫.聽朋友介紹嚟咗呢間位於附近工廠區🏭嘅新開西餐廳,呢間餐廳環境都幾舒服,燈光暗暗地,每張枱都有少少假花擺設,有啲情調,亦啱晒作為阿叔相機📷食先時嘅道具,哈!😆.#蜜糖蒜蓉萬煮香雞($89),烤雞🐔有半隻份量,烤得幾香,皮脆肉質都嫩滑,味道有少少甜又有濃郁嘅蒜香味。👍🏽.#燒美國安格斯西冷牛扒($162),7成熟嘅牛扒🐮份量有成8安士,有少少肥膏,肉味香濃。西冷跟有薯菜,以呢個價錢,不過不失啦!🙂.我哋兩個人另叫咗兩杯特色飲品🍹,#棉花糖泡泡咖啡(跟餐:$24),棉花糖加落咖啡☕️之中,賣相吸睛,味道苦中帶甜。#紅豆鮮奶咖啡(跟餐:$24),食到粒粒紅豆,紅豆嘅甜配上咖啡嘅苦。怕太苦嘅人,自己可選擇苦嘅程度,因為想飲幾苦就落幾多咖啡,自己控制。😉
2020-06-28 54 浏览
周末去行大商場,見到呢間新餐廳喎,係商厦內,所以試下。環境舒適,座位都算多。服務態度好友善,推介了菜式。原條鰻魚滑蛋飯($82)- 呢道係餐廳推介,賣相好靚。蛋很滑,但未見流心,不過加上紫菜及鰻魚汁,配合熱熱既米飯,都幾好食😋 燒美國安格斯西冷牛扒($162)- 中午食牛扒本來無咩期望,估唔到都質素都幾好,肉質腍又有牛味。 伴菜薯條炸得好脆。天然蜂巢咖啡(+$24)- 自己溝咖啡、奶、蜂蜜,貪佢好玩又飲得。咖啡好香,不過飲唔到蜂蜜味。棉花糖泡泡咖啡(+$24)- 凍飲- 有棉花糖,大量cream, 仲有朱古力,幾好飲,好甜蜜。

2020-06-26 194 浏览
來九龍灣開會,順便約埋好友一齊食晚飯。友人向來愛蒲 Café,而且對咖啡亦情有獨鍾,那就一於由我負責找間 Coffee Shop 放鬆一下吧!記得早前來九龍灣睇傢俬,喺企業廣場發現這間新開咖啡店「Coti the Bistro」,餐廳布局簡單,裝潢既摩登又舒服,以啡銅色為主調,配上開放式門面,集高雅、簡約於一身,就一於拍板來這裡用餐。問店員拿了餐牌,食物選項雖然不多,但睇落都幾吸引,除了美國頂級牛扒餐、晚市特式輕食外,還有一系列經典咖啡、招牌咖啡、茶飲等供應。我哋揀咗酵母麵包、慢煮烤雞同鰻魚滑蛋飯各一。酵母麵包配無花果醬及手工牛油 ($38):麵包非常好吃,烘得乾身又夠脆,牛油十分香滑,而且咬下去還是冰凍的。無花果醬味道亦不錯,果醬混入了口感豐富的無花果籽,入口清香天然,很適合用來塗麵包吃。蜜糖蒜蓉慢煮烤雞 ($89):烤雞以慢煮方式炮製,入口皮脆肉滑又不會油淋淋,雞肉食落仲帶點蜜糖甜味,唔錯。配菜有意粉、薯仔、紅蘿蔔同車厘茄。薯仔紮實綿密有薯香;而意粉亦做得頗有水準,入口彈牙富嚼勁,帶香草清香。原條鰻魚滑蛋飯 ($82),條鰻魚真係唔講得笑,差不多有成隻碟咁長,而且最正就係夠肥美又無
原條鰻魚滑蛋飯 ($82),條鰻魚真係唔講得笑,差不多有成隻碟咁長,而且最正就係夠肥美又無細骨,入口啖啖肉。底下的滑蛋亦非常好吃,半熟得來又夠滑溜,火候控制得啱啱好,入面包住大量蛋汁,用來送飯一流、
食完飯梗係要嘆番杯飲品,友人點咗杯凍嘅有汽檸檬咖啡 ($42),而我就選了揀咗果皮冰糖檸檬冷泡茶 ($36)。杯咖啡好特別,用上檸檬梳打水配 expresso,聽友人講,咖啡的香氣幾突出,加上檸檬嘅果酸,能減去苦澀,有汽得來又提神,入口夠曬清新。
至於冷泡茶就加入了陳皮絲來炮製,入口有陣陣陳皮味,而且仲有少少甘甘地、涼涼地,飲完個喉嚨真係覺得好舒服!

依家 OpenRice 會員經由 OpenRice 網上訂座,可享全單半價,十分抵食,優惠期至 7 月 31 日。
2020-06-26 45 浏览
放假去九龍灣IKEA行,見到附近有間cafe⁣環境空間幾大,又坐得舒服,食物選擇多早餐,午餐,下午茶都有set叫,幾抵食⁣我地係中午去,叫佐兩份set餐,一份慢煮西班牙烤雞,一份美國安格斯西冷牛扒⁣餐set可以揀沙律或者湯,仲包一杯野,如果叫特飲就要再加$12或$24,我地兩個餐叫佐一份沙律一份湯,另叫佐兩杯signature coffee,一杯天然蜂巢咖啡⁣另一杯係提拉米蘇咖啡☺️⁣⁣一上台見到份燒雞真係有少少嚇到,整半隻雞嘅size,真係大份😏未食已經聞到一陣陣香味,即刻試下,味道幾驚艷下,外皮燒到好香脆,雞肉好嫩滑,不知不覺整隻自己食曬🤣啱啱仲擔心半隻會食剩,但完全錯曬,完全可以自己獨食😎⁣⁣而牛扒係十分驚喜嘅一部分⁣係全熟的,但食落去仲係好Juicy⁣扒本身嘅味道好突出,底下係炸薯條⁣原來無特別期待的⁣竟然好好食,食得出好新鮮⁣吃起來超滿足的⁣另外是沙律部分,⁣調配的沙律醬和沙律菜搭起來剛剛好,不會很多醬,不會太酸太鹹。⁣而且套餐裡面的沙律菜是另外上的,擺盤顏值很高。⁣⁣飲品方面,本來打算叫latte就算⁣但是被飲品的menu吸引,很多特別的咖啡,例如奶醬啡,提拉米蘇咖啡。我叫了
放假去九龍灣IKEA行,見到附近有間cafe⁣
另一杯係提拉米蘇咖啡☺️⁣

而牛扒係十分驚喜嘅一部分⁣
係全熟的,但食落去仲係好Juicy⁣
扒本身嘅味道好突出,底下係炸薯條⁣
原來無特別期待的⁣
竟然好好食,食得出好新鮮⁣
吃起來超滿足的⁣
另外是沙律部分,⁣
而且套餐裡面的沙律菜是另外上的,擺盤顏值很高。⁣

飲品方面,本來打算叫latte就算⁣
但是被飲品的menu吸引,很多特別的咖啡,例如奶醬啡,提拉米蘇咖啡。我叫了蜂巢咖啡和提拉米蘇咖啡。蜂巢咖啡第一個想法就是蜂蜜咖啡,但上來的時候,擺盤真的太精緻,是要將濃縮咖啡到入一杯泡沫鮮奶,最後一匙羹蜂巢蜜放進去攪拌。如果不加蜂蜜其實已經好好飲,咖啡不是很苦澀的那種,少喝咖啡的人也很推薦叫。另外一杯是提拉米蘇咖啡,顏值一樣很高,不過吃的時候比較容易弄髒,可以先吃一部分提拉米蘇,然後再全部攪拌。味道很有層次,好喝。⁣
⁣總體性價比較高,值得一試
2020-06-26 57 浏览
去九龍灣覓食見到有間新開的cafe☕️ 環境乾淨,暗暗的燈光,搭配音樂,情調不錯😌最喜歡是全部都大大個卡位,空間感十足..牛扒幾好食既,唔駛點醬都已經好入味,牛扒上有一大舊牛油,唔怕邪惡既就搽哂佢啦🙈會香d! 沙律菜既份量都比較多,可以平衡返邪惡感😜..不過感覺呢度既staff唔太細心,我朋友到先,有主動俾水,我後少少到,完全無serve過,臨走前叫俾杯水先有,跟住本身個杯細,staff仲要只倒一半水😂一啖飲哂然後又要舉手叫再添😂.Lunch menu價錢又幾抵同多選擇😎 主要是西餐,意粉和扒都有!係度返工既人可以試下~~不過晚餐既價錢就稍為高少少~
牛扒
2020-06-22
牛扒
2020-06-26 327 浏览
店內燈光柔和,裝潢素雅簡樸,以深木色調為主,讓人倍感放鬆。桌上放置優雅的乾花,環境舒適愜意,在如此寧靜雅致的環境下一邊靜靜地享受慢活時光,一邊享受美食和咖啡,十分寫意!午餐由$59至$162不等,一律送是日餐湯或沙律及配餐飲一杯,還可加$12或$25升級其他飲品,價錢大眾化。蕃茄海鮮意粉 ($69)海鮮方面有蝦、魷魚和青口,蝦爽彈;魷魚口感嫩滑,意粉軟硬適中,蕃茄味道香濃,愈吃愈開胃。焦糖布甸咖啡 (+$24)一上桌杯裡即傳來陣陣撲鼻的焦糖香氣,非常吸引!薄薄脆脆的焦糖層搭配上香濃咖啡,味道香甜醇厚,口感順滑,令人著迷!燒美國安格斯西冷牛扒 ($162)肉質結實帶少許咬口,牛肉味道香濃,入口充滿脂香;牛扒底下伴以香脆可口的薯條,加上伴碟沙律有西柚和青蘋果,解膩又清爽。提拉米蘇咖啡 (+$24)層次分明,上層是手打忌廉,柔滑香甜,咖啡香濃,相當有驚喜,令人陶醉入迷,絕對值得一試!

店內燈光柔和,裝潢素雅簡樸,以深木色調為主,讓人倍感放鬆。

蕃茄海鮮意粉 ($69)

蕃茄海鮮意粉

焦糖布甸咖啡 (+$24)
焦糖布甸咖啡

燒美國安格斯西冷牛扒 ($162)

燒美國安格斯西冷牛扒

提拉米蘇咖啡 (+$24)

焦糖布甸咖啡
燒美國安格斯西冷牛扒
2020-06-22 117 浏览
由一步入小店,已充滿驚喜😊。首先,帶位服務小姐友善介紹Menu,細心安排。她的窩心服務令這餐晚飯更開心滿足。牛肩扒上枱時本以為薄薄的冇乜特別, 但食了一口發覺充滿肉汁、新鮮。好好味、有誠意,有驚喜。絕對會為它再來。略嫌薯條唔夠炸得透,心有少少生,或許炸多1、2分鐘會更可口。Tiramisu Coffee 特別。奶打得香濃滑滑的,好似每一口都是食緊甜品一樣。略嫌咖啡不夠濃口,不過配搭唔錯,而且賣相吸引,值得一試。由服務到食物,絕對值得再到訪的小餐廳。
由一步入小店,已充滿驚喜😊。

首先,帶位服務小姐友善介紹Menu,
細心安排。她的窩心服務令這餐晚飯更開心滿足。

由服務到食物,絕對值得再到訪的小餐廳。
Tiramisu  Coffee
2020-06-22
用餐优惠
優惠券
Tiramisu  Coffee
2020-06-22 86 浏览
父親節一家到這裡晚餐,地方偏所以不多人,因在附近工作所以知道是新開試試,服務好好,女服務員之前提示到open rice訂位有半價,見有半價點牛扒,可惜無得揀幾成熟,一定要7成都算,點知上台係全熟超硬,饅魚飯饅魚好長好味,環境幾好,要改善下牛扒,因都唔平一個餐
2020-06-17 167 浏览
諗住試吓新嘢!點知就中計富臨集團餐廳! 富臨集團餐廳!CP值很低,價錢為60-100不等睇吓你食乜!計埋加一,預計75-110左右湯!磨菇湯,無味!磨菇應該係後加入去完全無菇味香草蝦意粉!味道一般,份量偏少女同事反應話唔夠飽卡邦尼意粉!正常常,偏水汪汪味道正常慢煮牛肉飯!同兩餸飯質素一樣牛肉較硬,唔軟!汁好希,唯一有好感係用上珍珠米!侍應好有禮貌,服務態度Ok坐位寬躺!飲品正常!熱咖啡會好少少完!無下次
諗住試吓新嘢!點知就中計
富臨集團餐廳! 富臨集團餐廳!

CP值很低,價錢為60-100不等
睇吓你食乜!計埋加一,預計75-110左右

湯!磨菇湯,無味!磨菇應該係後加入去
完全無菇味

香草蝦意粉!味道一般,份量偏少
女同事反應話唔夠飽

卡邦尼意粉!正常常,偏水汪汪
味道正常

慢煮牛肉飯!同兩餸飯質素一樣
牛肉較硬,唔軟!汁好希,唯一有好感係用上珍珠米!

侍應好有禮貌,服務態度Ok

坐位寬躺!

飲品正常!熱咖啡會好少少
完!無下次
2020-06-10
2020-06-02 295 浏览
富臨集團既西餐,有著意想不到的水準Lunch試左個鰻魚滑蛋飯,黑色既鰻魚,白色既飯,將黃色既蛋重重包圍,視覺效果相當震撼食呢個飯,本來唔需要用刀,但最終還是用了輕輕一劏,放入口,果種和諧既感覺難以言喻做左咁多年人,今日先知道,原來白飯最好既朋友,係黑色既鰻魚點解以前唔發現既呢?之不過,都有少少吐糟既地方,鰻魚份量本應係原條,但今日唔知咩事,兩羹之後,已經無晒鰻魚至於啲蛋,份量唔少,但我覺得主角一定係鰻魚同飯,就唔多講呢個鰻魚滑蛋飯,可算得上COTI既招牌菜鍾意食鰻魚飯既朋友,應該會相當滿意;但鍾意食蛋既朋友,就未必岩你胃口了記住COTI呢個名,會令你對富臨集團有新既認識完
富臨集團既西餐,有著意想不到的水準

食呢個飯,本來唔需要用刀,但最終還是用了
輕輕一劏,放入口,果種和諧既感覺難以言喻
做左咁多年人,今日先知道,原來白飯最好既朋友,係黑色既鰻魚
點解以前唔發現既呢?

至於啲蛋,份量唔少,但我覺得主角一定係鰻魚同飯,就唔多講

呢個鰻魚滑蛋飯,可算得上COTI既招牌菜

記住COTI呢個名,會令你對富臨集團有新既認識

2020-06-01
  • 原條鰻魚滑蛋飯
2020-05-28 1188 浏览
企業廣場一期開了一家新的西餐,早早十二點左右就已經大排長龍,但是翻枱的時間都蠻快的,我12:15 去到大概有10人在排,等差不多10-15分鐘就可以進去了。**一坐下店員就會問你要餐湯還是沙律,下完單秒速就來了,兩款都蠻好吃的。*卡邦尼半熟蛋意粉 $59朋友點了這Carbonara, 首先份量是很大,料也超充足的,一大堆煙肉和蘑菇,意粉煮得很彈牙,味道很濃,而半熟蛋的質感也很好,伴著吃是一流。*原條鰻魚滑蛋飯 $82雖然是有點貴,但我還是想吃鰻魚所以就點了。首先份量也是超大,包括鰻魚本人,我喜歡它有點紫菜絲,令整體更提味。滑蛋是真的滑,有點要熟不熟的狀態,所以跟飯一起吃是絕配的。*提拉米蘇咖啡點了貴的飯又忍不住點了提拉米蘇咖啡,它的咖啡是很吸引,除了一般的基本款,還有我點的提拉米蘇咖啡啦,奶醬啡啦,棉花糖泡泡咖啡等等,跟午餐的話可以配$38以下的咖啡,其他就加$24 ,我個人是覺得很值得啦。我的提拉米蘇咖啡最上層是可可粉,下面有些芝士,有點芝士奶蓋的感覺,最底下就是咖啡,旁還配有一支手指餅,整體感覺是真的很Tiramisu 。*總而言之我是很推薦,唯一一點是有些員工說話很快,完全聽不清

餐沙律
餐湯
卡邦尼半熟蛋意粉 $59

原條鰻魚滑蛋飯 $82
原條鰻魚滑蛋飯
提拉米蘇咖啡
總而言之我是很推薦,唯一一點是有些員工說話很快,完全聽不清楚,有一個就有點發夢的問完又問,不過可能是新開的關係吧,但食物本身還是很推薦的。
2020-05-28
餐沙律
餐湯
原條鰻魚滑蛋飯
2020-05-26 312 浏览
位置於九龍灣企業廣場一期一樓即郵局對開,餐廳裝潢設計不錯,於九龍灣來說已經是十分之漂亮簡單和坐位坐得好舒服!餐廳員工有禮待客,會細心為你講解餐牌內容和贈送餐飲的選擇,出餐速度很快而且賣相好好,好吸引食客胃口!午餐呢個價錢有餐湯/沙律+正餐+飲品十分之抵!可能因為店鋪新開張的關係午飯時間好快便有好多人在外面排隊等候!餐廳設有外賣提供但會建議堂食舒服啲!位置與位置有空間感唔會太過有壓迫感,午市餐廳沒有加一 👍🏽在九龍灣呢個價錢和質素真的不錯!
2020-05-26
  • 雞扒滑蛋飯
2020-05-24 751 浏览
這家是今天才剛開業的西餐廳,因新開張85折便來試試餐廳裝修環境舒適,店員亦充足,但新開張的確有點混亂空調有點太冷點了自家制青醬大蝦長通粉套餐自家制青醬大蝦長通粉~~~~~~~~~~被極少的份量嚇一嚇,但當放進口中就釋懷了清新的青醬及新鮮的大蝦真的很美味長通粉亦軟硬適中如果份量再多一點肯定可以拿很高分數忌廉磨菇湯~~~~~忌廉湯濃厚,帶點鮮磨菇,很香甜熱蜜桃茶~~~~想不到跟餐可配即磨咖啡及水果茶,而這杯蜜桃茶真的很香很入味
這家是今天才剛開業的西餐廳,因新開張85折便來試試

餐廳裝修環境舒適,店員亦充足,但新開張的確有點混亂
空調有點太冷

點了自家制青醬大蝦長通粉套餐

自家制青醬大蝦長通粉
~~~~~~~~~~
被極少的份量嚇一嚇,但當放進口中就釋懷了
清新的青醬及新鮮的大蝦真的很美味
長通粉亦軟硬適中
如果份量再多一點肯定可以拿很高分數

忌廉蘑菇湯
忌廉磨菇湯
~~~~~
忌廉湯濃厚,帶點鮮磨菇,很香甜

~~~~
想不到跟餐可配即磨咖啡及水果茶,而這杯蜜桃茶真的很香很入味
2020-05-19
忌廉蘑菇湯