2020-11-29 31 浏览
羊膝炆得好腍 上面有少少香草大大隻仲有啲配菜 紅蘿蔔全部都好入味一叉落去 啲羊肉就散晒配埋份量不多不少嘅意粉 夠飽肚牛油果他他上面有辣椒籽🌶️連埋蟹肉沙律 食落去有啲辣口仲有格仔窩夫加埋風糖漿味道更加滋味 加埋沙律清新又健康喺呢度仲可以食到鹹Pancake!呢個炸雞pancake真係不得了 炸雞配上三塊鬆軟的pancake 擺盤吸引炸雞出邊嘅脆粉唔會太厚 店員另外上咗茄汁加上本來有個檸角可以沾少少檸檬汁唔會太熱氣呢度飲品亦都夠晒心思😍棉花糖朱古力甜入心 棉花糖燒焦嘅效果再加埋濃濃嘅咖啡味非常香滑 另外仲有蜂巢熱咖啡 熱飲更佳原汁原味嘅蜂巢加入鮮奶當中而且咖啡還可以調節自己喜愛的濃稠度👍🏼
羊膝炆得好腍 上面有少少香草
大大隻仲有啲配菜 紅蘿蔔全部都好入味
一叉落去 啲羊肉就散晒
配埋份量不多不少嘅意粉 夠飽肚

牛油果他他上面有辣椒籽🌶️
連埋蟹肉沙律 食落去有啲辣口
仲有格仔窩夫加埋風糖漿
味道更加滋味 加埋沙律清新又健康

喺呢度仲可以食到鹹Pancake!

呢個炸雞pancake真係不得了

非常香滑 另外仲有蜂巢熱咖啡 熱飲更佳

原汁原味嘅蜂巢加入鮮奶當中
而且咖啡還可以調節自己喜愛的濃稠度👍🏼
2020-11-29
去完mega box 行街,過黎企業廣場嘟八達通,見到有間西餐廳又未食飯就過黎試下。呢度可能位置比較偏,夜晚人流唔多,可以靜靜地嘆個dinner 真係幾寫意,而且價錢又唔貴。✨set dinner包湯/沙律, 個沙律係胡麻醬,加左片西柚同青蘋果即時賣相提升。 羅宋湯好足料開胃,酸度啱啱好,又唔會辣喉。✨明太子鰻魚意粉:本身都係明太子嘅fans,呢個醬汁真係啱晒我心😍。而且配埋大大粒嘅爆汁三文魚籽,加上咸鮮味更加正。 個鰻魚都有驚喜,食落去個肉質居然係彈牙既仲好肥美。✨黃金蟹肉意粉:賣相真係好吸引,面頭鹹蛋黃勁足料,鹹蛋味超香而且起晒沙。 個忌廉汁香而不膩, 每條意粉都沾滿醬汁同咸蛋黃真係極邪惡。 意粉煙煙韌韌有咬口,我鍾意👍👍👍✨tiramisu coffee: 真係成杯tiramisu 咁,飲時要小心面頭啲可可粉唔好濁親。 攪勻左個味有d 似溶左既咖啡味雪糕,鍾意佢果種香甜感但個咖啡味又超香。✨棉花糖朱古力:面頭嘅奶泡真係好香滑,最鍾意呢個朱古力味道唔會好甜,食埋粒棉花糖就好滿足啦😚。整體質素非常高,估唔到呢個隱蔽既地方都有好野食,值得再encore.

Tiramis  coffee

Tiramis  coffee
2020-11-28 27 浏览
🐾 Coti the Bistro (九龍灣) 🐾法式燉煮羊膝✔️$128明太子鰻魚意粉✔️$82咖啡果皮茶配蜜糖✔️$12(跟餐飲品)焦糖布甸咖啡✔️$24 (跟餐飲品)-法式燉煮羊膝:呢個個羊味好重,同埋煮得好淋😍基本上唔使點切,即刻切落去啲肉都會散🤤🤤而且我哋一開始都驚陣羊羶味會唔會好重,好彩食落口都冇乜👍🏻-明太子鰻魚意粉:呢個我哋都極推薦!一開始一上菜個陣見到有啲飛魚子已經好surprise😳之後一夾起每條意粉都黐住勁多明太子!!同埋個汁好濃🥺好正!同埋佢個鰻魚係日式燒汁嗰隻鰻魚😍而且無骨不過得三舊就好似唔係太夠喉🤤可能我食得多🤣🤣-咖啡果皮茶配蜜糖:呢個幾特別所以我哋都想試吓,黎到有驚喜嘅,佢個樽好靚😂咖啡嘅香配埋果皮估唔到會咁夾😳但係因為係凍飲所以蜜糖就唔會溶😂而且佢係有糖嗰隻蜜糖🤣所以個口感都幾搞笑-焦糖布甸咖啡:焦糖布甸咖啡本身以為有個布甸喺度😹但係原來係上面有層焦糖面🤤所以成杯野會甜左😂咖啡都係好香嘅🤤可能因為我第一次飲所以覺得幾特別👍🏻-佢每個餐都會配餐湯/沙律🤤我超級極度推介佢個餐湯😂我嗰日飲係蕃茄湯😂係濃到好似你成個蕃茄食咗落肚!上面仲有啲麵包脆脆吸左啲湯勁正🤤—(非
🐾 Coti the Bistro (九龍灣) 🐾
法式燉煮羊膝✔️$128
明太子鰻魚意粉✔️$82
咖啡果皮茶配蜜糖✔️$12(跟餐飲品)
焦糖布甸咖啡✔️$24 (跟餐飲品)
法式燉煮羊膝:

明太子鰻魚意粉:

咖啡果皮茶配蜜糖:

焦糖布甸咖啡:

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
環境:8/10
服務:8/10
人均消費:$100
———————————————
▪店舖名稱: Coti the Bistro (九龍灣)
▪店舖地址:
🔸九龍灣常悅道9號企業廣場1期1樓4號舖
2020-11-26 93 浏览
門面好靚,好適合文青休憩嘅地方。法式燉煮羊膝,$128。呢一味係性價比超高嘅菜式,首先份量十足,成隻羊膝視覺上非常震撼。但係由於燉煮令到羊肉口感非常鬆軟,另外醬汁亦都非常好味,所以不知不覺就成隻食曬。😅黃金蟹肉意粉,$86。黃金顧名思義就係鹹蛋黃,個人認為鹹蛋黃同埋蟹肉根本就係絕配,今次呢味菜式配搭意粉,完全係色香味俱全既作品。👅焦糖布甸咖啡,&42。當然唔少得要飲下呢度嘅特色咖啡,呢杯係焦糖面嘅cappuccino,奶嘅比例啱啱好,加上焦糖嘅甜味,非常容易入口。

門面好靚,好適合文青休憩嘅地方。

焦糖布甸咖啡

2020-11-25
焦糖布甸咖啡
2020-11-24 16 浏览
同朋友收工,係附近搵到呢間餐廳🍽唔算多人,靜靜地咁,適合傾計~枱與枱之間有一定距離,亦有安膠板。當然,入來之前都有量度體溫同埋搓手液👍🏻亦有口罩紙提供~前菜🥗-沙津,清爽,西柚亦很開胃餐湯🥣-羅宋湯,足料,不過略酸少少自家製青醬大蝦意粉🍤🍝一上枱就聞到羅勒的香氣,食落有淡淡既芝士香,搭配大蝦很對味~新鮮雜莓班戟🍓🫐🥞班戟比較厚實,食落蛋味都重,雜莓酸酸甜甜,玫瑰花既cream都好用心用來做飯後甜品也是不錯的選擇😋配上冰蜜桃茶,和朋友渡過一個慢活既晚上🌃
同朋友收工,係附近搵到呢間餐廳🍽
唔算多人,靜靜地咁,適合傾計~
亦有口罩紙提供~
前菜🥗-沙津,清爽,西柚亦很開胃
餐湯🥣-羅宋湯,足料,不過略酸少少

自家製青醬大蝦意粉🍤🍝
新鮮雜莓班戟🍓🫐🥞

用來做飯後甜品也是不錯的選擇😋

配上冰蜜桃茶,和朋友渡過一個慢活既晚上🌃

工業區有不少有心人進駐,為區內上班一族提供美食,區外的人想食就要在放假或下班後才能吃到。然而,很多時候,這類餐廳都只在平日營業或只營業到傍晚時份。幸好,前2星期六到九龍灣吃晚餐,在工業區內還能找到這角落用餐。餐廳隱身於企業廣場內,要不是看著 OPENRICE 的地址,真的想不到廣場內會有此類餐廳。店裡燈光柔和,裝潢以深綠色搭木材為主調,座位寬敞,入座後即看到桌上擺設了優雅的乾花,令人感到放鬆愜意,十分悠閒。剛做完運動,肚子超餓,事不宜遲,要快點醫肚!大腦的饑餓訊號不停響起,所以不消2分鐘,我們已秒速看完餐牌,完成下單。餐廳在我們進店前已要求量體溫,用搓手液清潔雙手,更給予我們口罩夾。我們等待食物期間,看到鄰桌剛到的薯條,金黃且香氣四溢,對薯條完全缺乏抵抗力的我只好加單,多點一客蜂蜜薯條!你看,我們的食量是不是很誇張?餐湯和沙律是指定的,那天的是羅宋湯,酸酸的,開胃,令人增加食欲。沙律不太大,有沙律菜和西柚,兩者都很新鮮,而且沒有加醬,而是用醋調味,感覺清新!白酒煮紐西蘭青口半份 $195因為有白酒,所以上桌時已經覺得很香,令人口水直流。雖然這裡只是半份,但是我們覺得都多,旁邊更配有2片

餐湯及沙律
餐湯

白酒煮紐西蘭青口半份 $195

因為有白酒,所以上桌時已經覺得很香,令人口水直流。雖然這裡只是半份,但是我們覺得都多,旁邊更配有2片蒜蓉多士!青口帶有陣陣酒香,再用忌廉煮,吸盡精華的青口肉真令人鞋以抗拒。將蒜蓉多士蘸上白酒忌廉汁同吃,正!

蜂蜜香草薯條 $25

薯條屬於粗薯條類,炸的金黃,份量相對M記都算多。吃起來特別香而惹味,因為它加了香草和蜜糖,增加了味道層次。粗薯條口感都相對好,我覺得絕對值得一試。後來發現,如果點薯菜的餐,薯條是可以無限任添的!難怪我看到鄰桌總是在吃薯條,哈哈,原來如此!

黃金蟹肉意粉 $86

本身我們想吃卡邦尼意粉的,但那天剛好賣完,店員就介紹我們吃這個蟹肉意粉。雖然我平時不太愛吃蟹,不過對蟹肉意粉都感興趣。因為我不用自己去殼拆肉,就可以嘗到啖啖蟹肉。

當看到意粉來到時,我們雙眼發光,因為它超吸引的!賣相可愛,有個空蟹殼伴隨上碟作裝飾。
黃金蟹肉意粉

意粉在底,上面舖有超多的蟹肉絲,而且有澎湃而香濃的咸蛋黃蓉。它說的「黃金」真的很對辦!因為蟹肉絲跟咸蛋黃與意粉捲起吃時,無論是蟹絲或是意粉,都會沾到咸蛋黃!而蛋黃味超濃郁,口感亦很creamy,有像在吃卡邦尼意粉的感覺,但不會太膩。一啖滋味,十分滿足!

法式燉煮羊膝  $128
在牛扒跟羊膝之間,我們選了後者。因為感覺很多地方都可能吃到牛扒,而且牛扒如選料不好的話,就令人失望。在多個考慮之下,我們選了羊膝。可能因為燉煮需時,它比其他食物遲上桌。

法式燉煮羊膝

遲來不要緊,最重要好吃。來到時,我們都被它的大小嚇一跳,真的很大呢!我們看到時,還在憂心會否難切,要費盡力氣才能吃完。原來,羊膝已燉煮得十分軟稔,口感剛好,而且香濃多汁,香而不羶,不錯!

法式燉煮羊膝

餐廳的招牌飲品都是咖啡為主,不過我們不想2杯都是咖啡,所以點了一杯咖啡,一杯朱古力,而2杯都是特色飲品。

棉花糖朱古力 (凍) $22

這個我只嘗了一口, 不過感覺都不錯。喝朱古力就是享受甜蜜的感覺,這個朱古力本身不太甜,較香濃的可可味道。當加入了棉花糖,朱古力的甜度隨棉花糖溶化的速度而慢慢增加,就像甜蜜感情也會隨時間而慢慢昇華。

棉花糖朱古力 (凍)
棉花糖朱古力 (凍)

Tiramisu咖啡 $48

見到 menu上有這個 item,已感到好奇,到底 Tiramisu 咖啡是怎樣?有酒味的咖啡?咖啡蛋糕味的咖啡?浸了冧酒手指餅味的咖啡?當它在我眼前出現時,所有疑問都被掃去!

Tiramisu咖啡

這咖啡最底是咖啡,而上面就是 Tiramisu 的樣子,它將蛋糕層換成咖啡,層次分明,造型一百分。咖啡表面是一層可可粉,下面藏著的是 mascarpone cheese 及cream,口感輕盈細膩,感覺很像在喝有芝士奶蓋的咖啡。要是未想喝咖啡,以手指餅浸入咖啡,然後再蘸上咖啡層之上的忌廉和 mascarpone cheese,感覺就跟在吃甜品 Tiramisu 無異。手指餅的咖啡味慢慢滲出,令人甚有驚喜!

Tiramisu咖啡

不過,飲的時候要小心,因為表面的咖啡粉很易弄髒,除此之外,這絕對是一杯同時具備飲品和甜品特點的咖啡,值得試!

MENU參考

2020-11-22 63 浏览
呢間鋪頭需要於Megabox搭穿梭巴士再行大概五分鐘左右 搵到企業廣場一期再上電梯一轉右就見到裝修嚟講 佢嘅雲石枱 佈置同燈光靚 氣氛一流影相啱晒~坐得舒服 唯獨係樓面店員幾乎要包攬所有職務 長期都奔波勞碌 但值得一讚嘅係上菜速度快 之後都會等候時間耐啲叫咗個牛油果他他 入面有沙律 窩夫煙韌同蟹肉洋蔥牛油果 好健康開胃嘅前菜 口感似牛角包 蘋果批 帶微甜嘅感覺 牛油果剛剛好唔會太生太熟入面係蟹肉 再配埋辣辣哋嘅洋蔥 另外嘅 黃金蟹肉意粉 聽個名都覺得吸引一望落有個大蟹蓋做拌碟好得意~食嘅時候發現 原來黃金係指鹹蛋黃 份量超多 味道偏濃 完全唔駛提醒侍應要多汁 驚成個意粉太淡仲有叫咗個明太子鰻魚意粉🍝鰻魚汁甜甜哋好開胃 最正係無骨!超方便可以唔駛擔心大大啖食~仲有驚喜添!原來佢仲有魚子架~另外仲成碟都超多明太子啖啖都充滿住明太子好滿足~份量絕對夠飽都好大一份 相當抵~叫咗牛油果他他就建議配湯 大家都食唔晒啲菜
呢間鋪頭需要於Megabox搭穿梭巴士再行大概
五分鐘左右 搵到企業廣場一期再上電梯一轉右就見到

裝修嚟講 佢嘅雲石枱 佈置同燈光靚 氣氛一流

另外嘅 黃金蟹肉意粉 聽個名都覺得吸引
一望落有個大蟹蓋做拌碟好得意~

仲有叫咗個明太子鰻魚意粉🍝
鰻魚汁甜甜哋好開胃 最正係無骨!超方便
可以唔駛擔心大大啖食~仲有驚喜添!
原來佢仲有魚子架~另外仲成碟都超多明太子
啖啖都充滿住明太子好滿足~份量絕對夠飽
都好大一份 相當抵~

叫咗牛油果他他就建議配湯 大家都食唔晒啲菜
牛油果他他
2020-11-21
牛油果他他
2020-11-21 93 浏览
大胃又嚟美食馬拉松喇,今次去到九龍灣一間cafe打躉先,嗰頭勝在唔會好似深水埗咁多人,環境一定更幽靜沙律落咁青蘋果同橙,感覺更fresh羅宋湯茄味十足,幾好飲喎炸雞同pancake嘅配搭好夾,加上楓糖更有秋天嘅味道羊膝燉得好腍,冇乜羶味又嫩口牛油果他他有濃厚蟹香,第一次見牛角包窩夫,好味得非常有驚喜果皮咖啡茶溝蜜糖,貪新鮮嘅大胃點都想試吓蜜糖有啲蜂巢渣,令杯咖啡有啲口感溝埋飲落有啲似涼茶,味道好新奇好wildTiramisu咖啡好rich,cream勁香口,一定會舔晒咖啡同食物質素分分鐘更勝深水埗一籌,佢地啲咖啡同飲品種類唔少,杯杯都有獨特嘅美味,菜式方面亦好認真,碟碟都係誠意之作,回味到不得了

是日自製沙律

沙律落咁青蘋果同橙,感覺更fresh

是日自製餐湯

羅宋湯茄味十足,幾好飲喎

楓糖炸雞班戟

炸雞同pancake嘅配搭好夾,加上楓糖更有秋天嘅味道

楓糖炸雞班戟

羊膝燉得好腍,冇乜羶味又嫩口

手撕蟹肉牛油果他他

牛油果他他有濃厚蟹香,第一次見牛角包窩夫,好味得非常有驚喜

咖啡果皮茶配蜜糖

果皮咖啡茶溝蜜糖,貪新鮮嘅大胃點都想試吓

蜜糖有啲蜂巢渣,令杯咖啡有啲口感

溝埋飲落有啲似涼茶,味道好新奇好wild

提拉米蘇咖啡

2020-11-21
是日自製沙律
是日自製餐湯
手撕蟹肉牛油果他他
咖啡果皮茶配蜜糖
提拉米蘇咖啡
最近過去幾個星期六,男友都係要番工嘅~唯有係附近搵野食!九龍灣出名商廈多,企業廣場內估唔到有間幾好味嘅西餐廳~ All day menu 有12款,都幾多選擇。套餐包沙律/湯 +飲品是日餐湯南瓜湯,飲落幾順滑。血橙沙律用左柚子醋之類調味,酸酸甜甜。玫瑰鮮奶咖啡玫瑰香氣無論聞落同飲落均意外地濃,有驚喜。白酒煮紐西蘭青口配多士 $195 (半份)白酒牛油香氣濃,青口新鮮,唯食嘅時候就較麻煩。多士仲大過塊面!原條鰻魚漢堡 $82 原條鰻魚配芝士同炒蛋邊會有得輸,超滿足。黃金蟹肉意粉 $86 首先有造型加分,滿滿蟹肉。忌廉白汁做base, 加了咸蛋黃令整件事更濃郁creamy!
最近過去幾個星期六,男友都係要番工嘅~
唯有係附近搵野食!

九龍灣出名商廈多,企業廣場內估唔到有間幾好味嘅西餐廳~

All day menu 有12款,都幾多選擇。

套餐包沙律/湯 +飲品
是日餐湯南瓜湯,飲落幾順滑。
血橙沙律用左柚子醋之類調味,酸酸甜甜。

玫瑰鮮奶咖啡
玫瑰香氣無論聞落同飲落均意外地濃,有驚喜。

白酒煮紐西蘭青口配多士
$195 (半份)
白酒牛油香氣濃,青口新鮮,唯食嘅時候就較麻煩。

多士仲大過塊面!

原條鰻魚漢堡

原條鰻魚配芝士同炒蛋邊會有得輸,超滿足。

2020-11-18 34 浏览
以前係九龍灣番工成日過黎企業廣場嘟兩蚊八達通乘車優惠,記得呢度D餐廳都幾好食,呢日過黎九龍灣上完堂就帶個同事一齊食DINNER~上電梯轉左就望到呢間餐廳,記得新蒲崗都有分店,仲幾食,於是就揀左呢間試下!黃金蟹肉意粉一黎到我地都嘩一聲,因為上面既咸蛋黃份量俾得超多,真係超多”黃金”~醬汁亦好杰身所以非常掛麵,條條意粉都會沾到醬汁~入口好漿口,每一啖都好滿足好滋味!感覺似卡邦尼意粉,但又冇芝士果種膩感~而意粉條條都彈牙有勁~蟹肉拆成一絲絲,易入口又有口感~楓糖炸雞班戟我見到就切點之選,因為兩樣我最愛既食物拼埋一齊我就知一定冇得輸~可能有人會驚又甜又咸會好怪~但我想講絕對唔會! 好多件脆卜卜既炸雞伴住係3塊班戟隔離~炸雞雖然冇醬汁附上,但咬落JUICY唔乾,所以就咁食都已經好好食~而PANCAKE煎得有回厚度,咬落有口感兼有蛋香,配埋蜜糖食超正~我就叫店員俾多D蜜糖我~呢度D蜜糖好清甜唔係平時食到既糖漿~~超正~我地叫埋SET就有飲品同沙律/湯~飲品叫左棉花糖朱古力同果皮冰糖檸檬冷泡茶,棉花糖朱古力上面一層CREAM再加烤過既綿花糖,係BBQ既綿花糖味道呀~好SWEET好好味~再呷一啖朱古力

楓糖炸雞班戟

我地叫埋SET就有飲品同沙律/湯~
飲品叫左棉花糖朱古力同果皮冰糖檸檬冷泡茶,棉花糖朱古力上面一層CREAM再加烤過既綿花糖,係BBQ既綿花糖味道呀~好SWEET好好味~再呷一啖朱古力,味道好濃~好有朱古力味~朱古力迷表示超喜歡~同事唔好甜就叫左果皮冰糖檸檬冷泡茶,本身以為有果皮會好似涼茶味,同事倒左D俾我試~飲落原來係清新解渴FEEL,唔會太甜,加埋檸檬可以減少滯感~

2020-11-18 27 浏览
黃金蟹肉意粉一上台已經好有驚喜,因為咸蛋黃蓉份量好多而且舖滿成碟意粉,基本上每一啖都食到咸蛋黃既香味,加上蟹肉已經拆好一絲絲,食落啖啖肉! 咸蛋黃既味道濃而不膩,配合埋意粉一齊食口感一流!炸雞班戟炸雞好高質,肉質鮮嫩而且仲保留到肉汁,炸漿亦都唔厚可以食到炸雞既肉多過層漿! 班戟煎得幾香再配合上蜂蜜,食落岩岩好中和到炸雞既油脂感,好正!陳皮檸檬冷泡茶有陳皮味既凍檸茶,飲落回甘味濃而且都仲好清,飲落解渴一流!棉花糖朱古力大大粒棉花糖而且朱古力味特濃,鍾意朱古力既一定要試!

炸雞班戟

陳皮檸檬冷泡茶

有陳皮味既凍檸茶,飲落回甘味濃而且都仲好清,飲落解渴一流!

棉花糖朱古力

大大粒棉花糖而且朱古力味特濃,鍾意朱古力既一定要試!

• 黃金蟹肉意粉
去九龍灣接老公放工,今次唔去Megabox Emax ,試下新野~ 呢間餐廳喺企業廣場郵政局對面,好有田園感覺套餐有2種Set dinner 有湯、沙律、主菜,最吸引係任食薯條,仲有蜂蜜、避風塘、黃金3款口味。 不過呢幾日太熱氣所以點了All day menu,意粉、沙律、咸甜pancakes唔同種類都有~ All day menu 包餐湯/沙律我地2份餐可以各選一當日係羅宋湯店員會先說明有牛肉,湯嘅酸甜度剛好用料足青瓜沙律配上沙律醋汁,仲有片橙肉鰻魚漢堡係原條鰻魚吖 見到條鰻魚長到自己都lam lam 脷😆 就知道個burger真係幾好味啦😋一刀切下,最上層既包烘得好鬆脆,除左鰻魚仲有滑蛋、蕃茄、生菜,味道好豐富!鰻魚汁唔會太濃太甜剛剛好,加上蕃茄生菜可以平衡一下旁邊熱辣辣既薯條外脆內軟,正!法式燉煮羊膝配上蕃茄薯蓉咖喱汁嫩滑粉紅既羊肉唔羶,少脂肪 骨位邊軟筋燉得淋透呢度既signature coffee幾得意有奶醬啡、焦糖布甸咖啡、紅豆latte☕️真係杯杯都想試🤪最後點了Marshmallow coffee,Tiramisu coffee~ 套餐加$24真係抵試~Tiramisu
呢間餐廳喺企業廣場郵政局對面,好有田園感覺

套餐有2種
Set dinner 有湯、沙律、主菜,最吸引係任食薯條
,仲有蜂蜜、避風塘、黃金3款口味。

All day menu 包餐湯/沙律
我地2份餐可以各選一
當日係羅宋湯店員會先說明有牛肉,湯嘅酸甜度剛好用料足
青瓜沙律配上沙律醋汁,仲有片橙肉

鰻魚漢堡
係原條鰻魚吖
見到條鰻魚長到自己都lam lam 脷😆
就知道個burger真係幾好味啦😋
鰻魚汁唔會太濃太甜剛剛好,加上蕃茄生菜可以平衡一下
旁邊熱辣辣既薯條外脆內軟,正!

法式燉煮羊膝配上蕃茄薯蓉咖喱汁
嫩滑粉紅既羊肉唔羶,少脂肪 骨位邊軟筋燉得淋透

呢度既signature coffee幾得意
有奶醬啡、焦糖布甸咖啡、紅豆latte☕️
真係杯杯都想試🤪

套餐加$24真係抵試~
Tiramisu coffee 唔講真係以為甜品一杯
先試上層蓋滿朱古力粉既Mascarpone cheese,
香滑濃厚,再拌勻下面既黑咖啡,簡直係完全演繹💕💕

另一杯棉花糖咖啡,除左上面既棉花糖,
cream既下層都有溶化左既棉花糖,
真係邪惡又治癒~
2020-11-17 39 浏览
邪惡午餐Coti收工後,同女朋友到附近的企業廣場午餐,餐廳名叫 Coti the Bistro餐廳裝潢尚算舒適,當日為星期六,午市的客人不多。我選的是,法式燉煮羊膝配意粉,128元,肉質很嫩,羊味略欠,醬汁的味道清淡,意粉淋一些更好。女朋友選的是楓糖炸雞班戟,82元,老實說十分邪惡,炸雞外脆內嫩,份量不少,外皮灑上了一些辣粉,更添惹味。配的班㦸,鬆軟度不錯,很飽肚。這店的飲品亦十分有特色,女朋友選的是棉花糖泡泡咖啡,味道偏甜,但賣相適合打卡,配餐價24元我選的是咖啡果皮茶配蜜糖,蜜糖會另上,咖啡用玻璃樽盛裝,十分文青,果皮茶很清,不像咖啡那麼濃,配上蜜糖,增添了一點荔枝味,口感更清爽,配餐價只需12元。食完,盛惠270元,女朋友說太飽,要去行足一日街消化。Coti the Bistro (九龍灣)九龍灣常悅道9號企業廣場1期1樓4號舖
邪惡午餐Coti

餐廳裝潢尚算舒適,當日為星期六,午市的客人不多。

食完,盛惠270元,女朋友說太飽,要去行足一日街消化。

Coti the Bistro (九龍灣)
九龍灣常悅道9號企業廣場1期1樓4號舖
2020-11-15 508 浏览
星期六的晚上到九龍灣企業廣場一期一樓的Coti the Bistro 吃晚飯, 之前在新蒲崗分店吃過一次, 食物味道唔錯。 九龍灣分店環境舒適, 位置比較清幽, 雖然餐廳人流也不少,但相比起商場裏的餐廳就食得比較輕鬆。 晚餐有白酒煮紐西蘭青口半份$195、原條鰻魚漢堡$82、 法式燉煮羊膝$128、 棉花糖朱古力$12、 果皮冰糖檸檬冷泡茶$12。羅宋湯~ 羅宋湯酸酸地, 很開胃。沙律~ 有新鮮的沙律菜和西柚, 很清新的感覺。白酒煮紐西蘭青口半份~帶有陣陣酒香,加上香濃忌廉和新鮮的青口, 再來一塊香脆的蒜蓉包,味道十分配合。原條鰻魚漢堡~ 牛肉漢堡就食得多,第一次試下鰻魚漢堡, 鰻魚肉質厚身, 入口啖啖肉又肥美,估唔到同漢堡幾夾, 還有我最愛的粗生薯條, 份量剛剛好不會太多,香脆好味。法式燉煮羊膝~ 柔軟多汁的羊膝, 氣味濃郁卻不羶, 意粉口感不會太淋,正!棉花糖朱古力~ 上次在新蒲崗分店飲過一次特別喜歡,所以今次再點, 朱古力味依然香濃。果皮冰糖檸檬冷泡茶~ 檸檬茶加了果皮,一入口即可感覺出來,酸度適中且沒有苦澀味,香氣十足。餐廳環境舒適, 食物有水準, 可惜今次晚上來沒有飲這裏的咖

羅宋湯~ 羅宋湯酸酸地, 很開胃。
羅宋湯

沙律~ 有新鮮的沙律菜和西柚, 很清新的感覺。

果皮冰糖檸檬冷泡茶

餐廳環境舒適, 食物有水準, 可惜今次晚上來沒有飲這裏的咖啡, 下次要中午嚟嘆返杯先得。

羅宋湯
果皮冰糖檸檬冷泡茶
  • 白酒煮紐西蘭青口半份$195、原條鰻魚漢堡$82、法式燉煮羊膝$128、棉花糖朱古力$12、果皮冰糖檸檬冷泡茶$12
《黃金蟹肉意粉》🦀好足料嘅蟹肉加上好香濃嘅咸蛋黃醬真係好似食緊黃金蟹嘅感覺啊!蛋黃醬撈埋忌廉汁同意粉一齊食真係一啖接一喺食吾停口 😋·《法式燉煮羊膝》一上菜真係嘩左一聲 因為個羊膝真係好大啊😍 雖然好大但都吾會食到好麻煩因為佢燉煮得好淋 好易切又好食重點係本身都怕羊騷味都覺得好好味呀! ·《白酒煮紐西蘭青口》每粒青口都索哂啲白酒忌廉汁 好入味青口比平時食開嘅大好多 份量亦都非常之大啊 仲配左一塊好大好大嘅蒜蓉牛油麵包 點埋個汁食真係perfect! ·《奶醬啡》奶醬多就食得多 奶醬啡你又試過未?杯邊有啲朱古力醬要花生粒 飲落有淡淡嘅花生醬味但又有咖啡去中和返 所以吾會太甜 非常有驚喜👍🏻

《黃金蟹肉意粉》🦀
好足料嘅蟹肉加上好香濃嘅咸蛋黃醬
真係好似食緊黃金蟹嘅感覺啊!
蛋黃醬撈埋忌廉汁同意粉一齊食
真係一啖接一喺食吾停口 😋

《法式燉煮羊膝》
一上菜真係嘩左一聲 因為個羊膝真係好大啊😍
雖然好大但都吾會食到好麻煩
因為佢燉煮得好淋 好易切又好食
重點係本身都怕羊騷味都覺得好好味呀!

《白酒煮紐西蘭青口》
每粒青口都索哂啲白酒忌廉汁 好入味
青口比平時食開嘅大好多 份量亦都非常之大啊
仲配左一塊好大好大嘅蒜蓉牛油麵包
點埋個汁食真係perfect!

《奶醬啡》
奶醬多就食得多 奶醬啡你又試過未?
杯邊有啲朱古力醬要花生粒
飲落有淡淡嘅花生醬味但又有咖啡去中和返