2017-08-23 109 浏览
要係尖沙咀覓食越來越難,因為實在開太多餐廳但又唔知邊間先好食,揀黎揀去最後入左呢間個樣好似唔錯既西餐。dinner set好似好多都好吸引,最後揀左海鱸魚蟹黃忌廉飯同波士頓龍蝦配鵝肝雞。海鱸魚個飯好令我驚艷,因為可能一開始見到蟹黃忌廉飯會覺得好漏,但黎到個樣同食落去都幾唔錯,好清新,個飯唔會太滯,條魚外皮鬆脆調味適中,成個食晒都唔會過份飽。本身唔太喜好鵝肝,不過同行朋友大愛所以都陪食下啦,但因為佢釀左入雞入面,份量都唔多,宦成舊食唔會太感受到好重肝味,朋友就好中意,但我比較中意個龍蝦,燒到好香,肉亦唔會太硬,一拉就起到殼,正!來到甜品,呢個抹茶慕絲令我眼前一亮!本來以為佢會得個甜字啦,點知佢好有抹茶回甘口味,而且份量剛剛好,成為左今晚亮點~反之飲品就差小小,cocktail只有酒味,mocktail又唔係太濃味,不過沒有大不了,食物ok就算了。

海鱸魚蟹黃忌廉飯

波士頓龍蝦配鵝肝雞

跟餐甜品

海鱸魚蟹黃忌廉飯
波士頓龍蝦配鵝肝雞
跟餐甜品
2017-08-22 403 浏览
老公今晚約了朋友在尖沙咀,我當然係跟得夫人啦,他們見面都係為咗交收,所以我們好快已經可以走得,行過寶勒巷,見到好多食肆,不過最吸引係有一間好餐廳又好似酒吧的鋪頭,老公話不如試試,我梗係話好。餐廳地方都算闊落,枱與枱的距離,就窄少少,燈光比較昏暗,令人感覺舒暢,大電視播放時裝影片,無聊時可以看一眼。也不錯。我們先點了兩杯飲品,一杯Apple cider rita, 入口清新,不是太甜,另一杯Horgarrden rose's rita 玫瑰香甜,花味濃郁,可能他們調敎過,因為那些玫瑰和蘋果味,比我飲開的Horgarrden rose's和Somersby 濃郁。燒墨魚配沙律,燒得好香墨魚味,肉身軟滑,墨魚鬚有口感,不錯的一味前菜。忌廉蘑菇湯,菇味好香,忌廉幼滑,配上蒜蓉包及牛油,非常美味。瀑布芝士紐西蘭肉眼牛排,芝士拉絲很有噱頭,肉眼扒,牛味十足。西班牙海鮮飯,海鮮新鮮烹調得10分入味,番茄汁令飯及海鮮香味好甜。甜品師傅手藝很好,芒果拿破崙及意大利芝士餅,由其是拿破崙做得10分出色。食到想再叫多一件,可惜則在太飽啦。讚👍

北海道魷魚

西班牙海鮮飯
tiramisu
香芒草拿破崙
2017-08-18 1520 浏览
老公大人生日, 特意上網搵一間較為特色的小店, 舒服的食一下生日飯.一早已經BOOK定位, 小店只有10張檯左右, 7點幾已經差不多坐滿, 好彩我早D BOOK位.大部份都係單邊SOFA位, 店內有3部大電視, 原來夜D會有波睇.老公鍾意食肉, MENU上有個廚師推介 - 瀑布芝士配紐約西雅圖蘭肉眼, 芝士係我最愛, RIB-EYE係老公最愛, 唔駛諗就一定ORDER.ORDER了MEDIUM RARE, RIB-EYE上檯時已經好香. 配少量薯菜.過左幾秒, 店員急急的行過黎, 原來係即場把溶左既芝士淋在牛排上! 好有視覺享受!!淋上芝士後要快D食呀, 凍左就會硬身番, 芝士控的我就先吃了芝士. 咸咸的, 有點像年糕!RIB EYE剛好, 十分JUICY唔乾身, 牛味不是好濃, 肉質實又唔鞋, 十分好!2者一起食, 咸香跟牛扒味都幾夾架不可以不提薯菜, 個薯蓉係有粒粒薯仔粒, 十分好味!!! 多D就好了~~~另外ORDER了凍海鮮盤.生日大日子, 吃貴一點罷.上檯真係大大份, 計起又唔算好貴.一隻開邊波士頓龍蝦, 4隻海蝦, 4隻藍青口, 2隻北海道帶子, 4隻加拿大海螺~隻開邊波士

2者一起食, 咸香跟牛扒味都幾夾架

另外ORDER了凍海鮮盤.

生日大日子, 吃貴一點罷.
上檯真係大大份, 計起又唔算好貴.
凍海鮮盤

隻開邊波士頓龍蝦一定係主角, 大量蝦膏!!

肉質鮮甜, 肉好結實, 最意外係有蝦膏, 連個鉗都大大舊肉.

北海道帶子有一寸直徑, 勁厚身!

海蝦好大隻, 一樣厚肉!
海螺清甜的!
藍青口味道OK!

全部都無雪味,無沙, 蝦肉彈牙的, 貨真價實!

另外試了2杯Cocktails - Pina Colada & Around the world special

細個最鍾意飲呢2隻, 回憶下從前....
2017-08-10
庆祝纪念
生日
  • 瀑布芝士妞西蘭肉眼牛扒配燒汁
2017-08-17 84 浏览
今日約咗朋友出去聚舊, 喺尖沙咀食肆林立嘅地方,搵嘢食真係一啲都唔難,不過要搵個傾到計嘅食肆就有啲困難, 今次呢間餐廳雖然地方細細,但係坐得幾舒服,又可以飲酒,又有好野嘢食,真係唔錯!先上咗個有機沙律, 沙律菜新鮮味道幾清爽。接著上咗餐湯和餐包,都幾好味!主菜係德國豬手伴酸椰菜,隻豬手斤兩十足,一啲都唔細, 表皮燒到金黃帶燒焦嘅顏色, 賣相已經好吸引!用叉拮落去嘅第一下, 已經感受到佢嘅鬆脆 刀切落去, 表皮脆裂嘅聲音非常之響亮, 喺咁切嘅豬皮下面再嚟過大有泛紅色嘅肉質,食落去一啲都唔靭,還帶有一啲肉汁, 師父都算整得唔錯!環境又好食物都好既尖沙咀店,唔錯唔錯!

先上咗個有機沙律, 沙律菜新鮮味道幾清爽。

接著上咗餐湯和餐包,都幾好味!

環境又好食物都好既尖沙咀店,唔錯唔錯!
2017-08-16 94 浏览
1️⃣瀑布芝士肉眼牛扒 $248 評分: 7/10 將芝士煮到熱一熱🧀再好似瀑布咁淋落塊牛扒到🐮視覺效果已經一流,芝士嘅咸香再加上牛扒🐃更能帶出牛嘅肉味。但建議唔好配太多芝士🙃會摭咗原有嘅牛味架 2️⃣烤徳國豬手 $228 評分: 7/10 豬手烤過之後🔥豬皮變得好脆而完全唔油膩,雖然烤過嘅皮有啲硬👀但食落就好似好厚嘅乳豬皮一樣👅好香嘅豬油味充滿喺成口🐷而肉質非常之嫩滑 3️⃣脆炸/土匪/冬蔭公雞翼 $2 評分: 7/10 每晚10點後,每人嗌杯$45以上飲料,就可以以$2/隻既價錢嗌雞翼!任食幾多隻都得😋😋冬蔭公帶點酸酸,幾開胃😜土匪既孜然唔算好重,如果乾身d就更好😗但飲住酒再食雞翼真係爽

2017-08-07
2017-08-16 900 浏览
放工又去咗尖沙咀同朋友食飯,今次揀咗間位於街尾的餐廳,叫 cosmo!!!雖然係街尾,但夜晚人好多下,氣氛都幾熱鬧。幸好啱啱有枱唔使等位。 餐牌食物都算豐富,而且好多都配埋幅相,幾貼心。 點左個凍海鮮拼盤$428,一隻小龍蝦,帶子、青口、海蝦、翡翠螺。尚算新鮮,而且帶點點海水味。 然後便是餐湯,南瓜湯質地柔滑,飲落好清甜而且creamy,點塊面包食不錯。到主菜的瀑布芝士妞西蘭肉眼牛扒配燒汁 $248,幾創新,都係第一次食一大塊牛扒,侍應係面前淋上大堆芝士,見到都開心。芝士傾瀉而出。帶點煙韌的芝士點上多汁的牛扒食,感覺新鮮,而且味道也不俗,鍾意芝士的朋友可一試。 頗喜歡個意利飯,鵝肝煎得甘香,飯的質地是我喜歡的軟硬度,加上奶油味重,所以食時帶點煙韌又帶點奶香。餐飲點了一杯紅酒及綠茶梳打,大家飲下傾下食下又一晚,因為太飽的關係,所以無食到甜品,或許留返下次機會吧。

餐牌食物都算豐富,而且好多都配埋幅相,幾貼心。

2017-08-07
  • 瀑布芝士妞西蘭肉眼牛扒配燒汁,
  • 香煎鵝肝意大利飯
2017-08-16 111 浏览
今晚黎到尖沙咀搵野食,行過寶勒巷見到呢間西餐廳好似唔錯就入去試下喇。呢到d set DINNER 價錢都算化算。我地2個人叫左2個sets。一黎有個garden沙律同mushroom soup,普普通通但我鍾意個salad有黎麥。我果個係海鱸魚卷蟹黃忌廉飯,蟹黃都幾香,撈埋落d飯到好好食。而且個魚卷油脂平均,煎得好金黃。朋友揀左個龍蝦set亦唔錯,唔算好大隻但都叫新鮮肉質爽口。鵝肝雞卷做法原來係將d鵝肝釀入去件雞塊入面,朋友食落話有少少流心既感覺,幾香口。最後仲有個甜品係homemade blueberry cheese cake.大滿足呀,食到好飽!

2017-08-16 68 浏览
又係時間食好西!聽聞呢間都幾好風評,就同個好朋友來試下!蘆筍海鱸魚卷蟹黃忌廉飯淡黃色嘅忌廉飯, 好似畀薄薄嘅蛋漿包住ㄧ樣, 已經令人食慾大增,每間飯未入口之前都聞到淡淡嘅忌廉香, 飯煮到好有咬口,我個人非常喜歡!瀑布芝士配紐西蘭肉眼所謂瀑布芝士,原來係將半芝士林落塊肉眼扒上面,溶化咗嘅芝士,已經令人垂涎欲滴 嗰塊肉眼扒五成熟,火候啱啱好似落去大少少肉汁,食落去一啲都唔知呀又有牛肉味算錯嘅選擇。重有餐湯,甜品和餐飲,個套餐都幾好!滿足又價錢合理的一餐。
又係時間食好西!聽聞呢間都幾好風評,就同個好朋友來試下!

蘆筍海鱸魚卷蟹黃忌廉飯

瀑布芝士配紐西蘭肉眼

重有餐湯,甜品和餐飲,個套餐都幾好!

滿足又價錢合理的一餐。
上 Facebook 見到好多 Pages 推介呢間鋪,見到有兩蚊雞翼好似好正,所以決定同朋友去呢間試下。放工去到的時候大概十點左右,店入面都幾多人,但不用排好耐隊已經入得。十點後有一個優惠的餐牌,包括有兩蚊一隻雞翼(共有三款:脆脆、冬蔭公和土匪雞翼)及五蚊一隻的吉列蠔。只需要點一杯$45以上的飲品便可以享有此優惠。其實餐牌好多飲品都過$45,所以唔洗擔心揀左的飲品唔夠佢 set 的價錢。XD個人認為冬蔭公口味是最好食的,真係食到有少量冬蔭公的味道。而且唔會話好似脆脆雞翼咁熱氣。土匪雞翼也挺好的,表面有芝麻,食上去味道都算濃,但當然沒有譚仔的土匪雞翼好味啦!XD脆脆雞翼可以選擇辣或者不辣,我只係選擇了辣的口味來試。其實味道都 ok,只係冇另外兩款雞翼突出,似係普通炸雞翼般。不過兩蚊一隻來說算是很不錯的了飲品方面呢杯 Cocktail - Sea Breeze ($78) 有 vodka, Lime, cranberry, grapefruit juice,而另一杯是 Mocktails - Perfect Match,由 lime juice, grapefruit juice, cr

只需要點一杯$45以上的飲品便可以享有此優惠。

脆脆雞翼可以選擇辣或者不辣,我只係選擇了辣的口味來試。

飲品方面

而另一杯是 Mocktails - Perfect Match,由 lime juice, grapefruit juice, cranberry juice 及 sprite 所整成的。($68)
直情係上面杯sea Breeze嘅冇酒精板!

見到好多人點了這杯來飲。
飲落去幾清新,帶點甜甜地,女仔應該會幾鍾意!

Passion Fruit soda - 味道清甜 , 係想像中嘅味道.
($48)
2017-08-11
宵夜
最近喜愛到尖沙咀區搵食, 今次就同朋友嚟到呢間 Cosmos Restaurant & Bar(尖沙咀) 享用晚餐~ 晚市時份, 幾乎滿座~ 餐廳播放着外國流行音樂, 營造輕鬆感覺~ 我們點了2份晚餐~ 先來有機藜麥田園沙律,健康清怡~ 忌廉南瓜湯, 清甜可口~ 露笋海鱸魚卷蟹黃忌廉飯~ 海鱸卷魚很香脆嫩滑, 骨不多, 而忌廉飯則很香軟, 兩者都不濃味, 放在一起, 很相配呢~ 波士頓龍蝦伴鵝肝雞卷配蒜子燒汁~ 龍蝦新鮮多肉, 而且肉質鮮甜~ 鵝肝是我的至愛, 入口即溶, 做成鵝肝雞卷, 入口有層次感, 口感大大提升^^ 配合蒜子燒汁, 和雞的味道很夾~ 木康蛋糕做甜品, 唔會太甜或太濃味, 啱晒我的口味! 餐飲可選蘋果汁, 很健康~ 小結: 是晚享用了質素上佳的西餐, 食物質素中上, 而且份量十足, 服務也不錯^^
最近喜愛到尖沙咀區搵食,
今次就同朋友嚟到呢間
Cosmos Restaurant & Bar(尖沙咀)
享用晚餐~

晚市時份, 幾乎滿座~
餐廳播放着外國流行音樂,
營造輕鬆感覺~
我們點了2份晚餐~

先來有機藜麥田園沙律,健康清怡~
忌廉南瓜湯, 清甜可口~

露笋海鱸魚卷蟹黃忌廉飯~

海鱸卷魚很香脆嫩滑, 骨不多,
而忌廉飯則很香軟, 兩者都不濃味,
放在一起, 很相配呢~

波士頓龍蝦伴鵝肝雞卷配蒜子燒汁~

龍蝦新鮮多肉, 而且肉質鮮甜~
鵝肝是我的至愛, 入口即溶,
做成鵝肝雞卷, 入口有層次感,
口感大大提升^^
配合蒜子燒汁, 和雞的味道很夾~

木康蛋糕甜品,
唔會太甜或太濃味, 啱晒我的口味!
餐飲可選蘋果汁, 很健康~
小結:
是晚享用了質素上佳的西餐,
食物質素中上, 而且份量十足,
服務也不錯^^
2017-06-08
  • 波士頓龍蝦伴鵝肝雞卷配蒜子燒汁
2017-08-15 64 浏览
今日走左過海試新野, 係尖沙咀行下行下就入左而間西餐店。諗住星期四唔會多人啦點知全場都差唔多FULL哂,店內暗暗地氣氛幾好不過枱與枱之間就略嫌太窄同隔離枱太近有的迫。是日與朋友叫左2個set,一個露海鱸魚卷蟹黃忌廉飯同波士頓龍蝦伴鵝肝雞卷配蒜子燒汁。個餐就送沙津、餐湯、野飲同甜品。首先個有機藜麥沙律佢係用黑醋做sauce,酸酸地好開胃仲有藜麥就更加健康啦😍。跟住黎個是日南瓜餐湯配香草飽,心諗南瓜湯真係麻麻地但黎到竟然出乎意料,唔會太奶仲有粒粒南瓜肉添味道仲幾好😋。黎到主菜,先上左個魚飯,條魚個皮煎到脆脆地好香口,個飯就偏淡但個人黎講唔會太咸是OK的。而另一個龍蝦雞卷會出色啲雖然唔係好食到鵝肝但佢雞卷連皮上真係好厚原汁原味,而佢既燒汁點埋薯泥真係不錯,如果個刻有碗飯就最好😆。飲品方面我就加錢飲左杯Perfect Match,其實因為純粹我喜歡飲西柚汁,佢有加lime 同 cranberry 所以唔會飲到西柚隻苦味。到最後緊係甜品啦抺茶蛋糕,睇賣相好假食落又幾好味喎唔太甜啖啖抺茶香。總括黎講三五知己黎傾下計食下野都唔錯,值得推介

2017-08-14 60 浏览
老公生日,諗住食西餐,訂就腳的尖沙咀,用互聯網訂位,諗住甜品可以寫老公生日快樂,結果。。。。無人Re-confirm booking 入到去坐路邊,坐不到5分鐘,俾人撞了十次,完全敗興而歸,食唔到,走人
2017-08-10 990 浏览
每一星期令人最提不勁來,就非星期一莫屬,什至望著那遙不可及的星期六日,心情更是鬱悶。為一副疲憊的身軀,衰弱的精神注入動力,好的一餐是最佳的辦法。這晚特別來到寶勒巷去試這家主打意大利菜的西餐廳,為的,只是吃一餐好(東)西。Cosmos 門外放有兩張高身餐桌,入到店內,兩人卡位分別分設左右兩旁,地方算不上太大,位與位之間有較擠迫,令人有點局束。幸好餐廳內刻意調暗的燈光,營造了一股舒情浪漫氣氛,置身其中讓人放鬆陶醉。再大型螢幕播放Maroon 5或Bruno Mars著歐美歌手的流行搖滾音樂,十分適合情侶或朋友之間來臨一路聽歌、一路摸著酒杯底談心。安坐後,先翻開檯面的餐牌細心研究,基本上晚市套餐只有,分有五道菜,當中的主菜共有五款選擇,定價由 $168-$338 不等,以尖沙咀地段來計,價錢亦過得去了。不過如果唔想點套餐的話,亦可以選擇 à la carte,項目就包括有頭盤、湯、小食、意大利粉、飯、主菜、飲品和海鮮拼盤$438。有機藜麥田園沙律前菜是新鮮的雜菜沙律、清新爽口,混入藜麥和清甜多汁的車厘茄,徒添乾脆口感,再加入胡麻醬,香甜健康又有益。羅宋湯紅湯以蕃茄、蘿蔔、芹菜、洋蔥等煲煮而成

有機藜麥田園沙律

羅宋湯

紅湯以蕃茄、蘿蔔、芹菜、洋蔥等煲煮而成,湯色泛紅,蕃茄味淆得相當入味濃郁,蔬菜口感清爽。襯上一片香草包,充滿空氣感和氣孔的香草包,吃起來輕軟鬆彈,加上香氣洋溢,食味令人十分滿意。

露筍海鱸魚卷蟹黃忌廉飯 ($168)

海鱸魚一整卷云云放在忌廉飯之上,賣相尤其鮮明。可惜表現有點失準,因魚皮本身較厚,一來已經未能煎成薄脆,二是稍為煎得過火,令魚肉失去了嫩滑質感,雖然未算嚡口,但未能令口感有一絲滑溜感覺,就是有點點可惜。

不過忌廉飯卻做得不錯,每一口risotto都充滿奶油忌廉的濃滑creamy質感,蟹黃比例不算很高,但帶出淡淡的鮮香。risotto米飯粒粒分明,外層柔軟而中心內層仍保持韌性,愈吃愈有咀嚼感。

波士頓龍蝦伴鵝肝雞卷配蒜子燒汁 ($258)

龍蝦切分一半盛上,還保留脱殻的完整蟹鉗肉,非常細心。一叉而下,便輕鬆把龍蝦肉與外殻分開,鮮咸中帶來清甜的味道,爽口彈牙,只是龍蝦中未見有多餘蝦膏存在,否則鮮味會進一步提升。

雞肉連同雞皮一起烘焙的,不要一味只怪雞皮是高脂肪的食材,厭棄而不吃,這正正發揮了它的用處。因雞肉在焗製之中會失去油份,變得乾身,但就因連附雞皮之後,雞皮和雞肉之間仍然保留少許皮脂,令肉質乾而不老,雖說不上嫩滑,但也不嚡口。不過釀入的鵝肝份量太少,幾乎吃不出鵝肝本身那油潤甘酥高貴的質感,雞肉再醮點蒜子燒汁,更加完全掩蓋鵝肝的色彩,令人帶點失望。

主菜旁邊分別放有黃瓜、青瓜和茄子片各一,另外還有一堆少量的車厘茄、露筍及薯蓉,薯蓉完全沒有加入忌廉打混,質感已經足夠細膩滑溜,既飽肚又沒有負擔。

Chocolate Mousse

來到甜品環節,套餐中跟來的是日甜品是朱古力慕絲蛋糕。的骰四方的蛋糕,朱古力味道濃郁而回甘極致。質感有如慕絲質地黏密濃稠,不過蛋糕略嫌雪藏得太耐,慕絲偏凍也濕氣重,有點影響口感。

Apple ginger ($48)

套餐可加$48換購mocktail或cocktail兩款特飲。由於感冒未清,還是乖乖地喝無酒精飲品好了。特飲加入蘋果汁後,不但香氣較明顯,嚐起來也有一份自然的鮮甜味,同時可以中和一下薑汁的辛辣,冰涼爽快,效果很不錯呢。

Cosmos Restaurant & Bar (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷27號東滙商業大厦地舖
2017-08-01
今日來到尖沙咀寶勒巷搵食~對對對,又係尖沙咀啦,無計啦放工就腳呀嘛~今次呢間餐廳位置唔算難搵,基本上喺寶勒巷由尖東方向個邊一入去行30秒左右已經見到!😗門口係落地嘅大趟門,一入去可見座位都唔少,右手邊一列都係卡位,左手邊就係普通座位多~由於今日係同家姐撐枱腳,侍應安排咗我哋坐卡位嘅二人枱~👭睇睇餐牌先~佢分別有普通menu同埋set dinner menu,我同家姐都叫咗set dinner (好似抵食D哈哈😝)家姐叫咗個set C「波士頓龍蝦伴鵝肝雞卷配蒜子燒汁」,而我就叫咗個set A「露筍海鱸魚卷蟹黃忌廉飯」🍛先來嘅係「有機藜麥田園沙律🥗」,在我自己而言,藜麥令呢個沙律加咗少少分~因為我本身都有食開藜麥呢樣健康食物~配合埋意大利黑醋同埋新鮮嘅沙律菜,為整個晚餐打開咗序幕~非常開胃~🤤是日餐湯為「黑松露雜菌湯配香草麵包🍄🍞」我習慣咗係點都飲啖湯先嘅~廚師無將湯入面嘅雜菌打到爛晒,令人飲每一啖湯嘅時候都有口感,而黑松露亦將成碗湯提升到另一個層次~我無將旁邊嘅香草麵包搽牛油,反而將佢浸落去碗湯,各人喜好啦~ 我就鍾意咁食的😝主菜嚟啦~~~😍「露筍海鱸魚卷蟹黃忌廉飯」🍛賣相吸引之餘,仲傳
今日來到尖沙咀寶勒巷搵食~
對對對,又係尖沙咀啦,無計啦放工就腳呀嘛~

今次呢間餐廳位置唔算難搵,
基本上喺寶勒巷由尖東方向個邊一入去行30秒左右已經見到!😗
門口係落地嘅大趟門,
一入去可見座位都唔少,
右手邊一列都係卡位,左手邊就係普通座位多~
由於今日係同家姐撐枱腳,
侍應安排咗我哋坐卡位嘅二人枱~👭
睇睇餐牌先~
佢分別有普通menu同埋set dinner menu,
我同家姐都叫咗set dinner (好似抵食D哈哈😝)
家姐叫咗個set C「波士頓龍蝦伴鵝肝雞卷配蒜子燒汁」,
而我就叫咗個set A「露筍海鱸魚卷蟹黃忌廉飯」🍛
先來嘅係「有機藜麥田園沙律🥗」,
在我自己而言,藜麥令呢個沙律加咗少少分~
因為我本身都有食開藜麥呢樣健康食物~
配合埋意大利黑醋同埋新鮮嘅沙律菜,
為整個晚餐打開咗序幕~
非常開胃~🤤
是日餐湯為「黑松露雜菌湯配香草麵包🍄🍞」
我習慣咗係點都飲啖湯先嘅~
廚師無將湯入面嘅雜菌打到爛晒,
令人飲每一啖湯嘅時候都有口感,
而黑松露亦將成碗湯提升到另一個層次~
我無將旁邊嘅香草麵包搽牛油,
反而將佢浸落去碗湯,
各人喜好啦~ 我就鍾意咁食的😝

主菜嚟啦~~~😍
「露筍海鱸魚卷蟹黃忌廉飯」🍛
賣相吸引之餘,仲傳來陣陣嘅香味~~~
可能你問:說好的蟹黃呢?
原来咁啱當日無晒蟹黃了,所以轉咗做黑松露。
不過唔緊要!任何菇類嘅食物我都係大愛😍
海鱸魚味道鮮甜,啖啖肉,
肉質結實,同時肉汁亦保留喺入面,好鮮味!
而飯嘅質地不會太硬(但當然有一定嘅硬度,始終係意大利飯),
濃濃嘅黑松露忌廉汁包住每一粒飯,
好好味!份量亦啱啱好!😚
去到最後就係甜品時間~
而是日嘅甜品係「朱古力慕絲蛋糕🍰🍫」
我最愛嘅朱古力呀!!!!!😍
朱古力慕絲低層係薄薄嘅朱古力海棉蛋糕,
食落去嘅朱古力味係非常重!
唔好睇佢好似細細舊,其實食完已經好飽啦😆
所以我同家姐都覺得呢個份量啱啱好!

總括黎講,
我覺得係值得一試,
因為餐廳嘅氣氛好之餘,食物質素都相當唔錯!
更加重要嘅係,店員嘅服務態度非常好😎
我會再來光顧的!!👍🏻

2017-08-09
  • 露筍海鱸魚卷蟹黃忌廉飯
2017-08-10 540 浏览
尖沙咀區有不少食店,要找一間西餐,味道好而價格又合宜的,就可以選這間店舖了!簡單的裝橫、暗暗的燈光,配合佳餚,已經很足夠!Virgin ColadaVirgin Colada係我其中一款喜歡的Mocktail,椰奶配合菠蘿汁,絶配!白酒餐酒濃度不高,味道香甜,酒量不好的我們,喝上也不怕啊!凍海鮮盤 北海道帶子,藍青口,鮮蝦,波士頓龍蝦,加拿大海螺北海道帶子。肉質彈牙鮮甜藍青口。鮮甜爽口鮮蝦4隻。有口感,具鮮味波士頓龍蝦。肉厚,龍蝦肉質有彈性,很新鮮加拿大海螺。味道爽甜,香滑甘甜蕃茄忌廉湯蕃茄忌廉湯帶有極濃郁的蕃茄味,香氣四溢,材料非常足料!還有一件餐包,香脆,加上香滑的牛油,很快已被我 KO了!瀑布芝士配紐西蘭肉眼紐西蘭肉眼,外層看上微焦。店員帶上一個細容器,原來就是芝士喔!店員就把如流質的芝士放在紐西蘭肉眼上,芝士控怎能錯過!?一刀切下,五成熟的肉眼顏色呈嫩粉紅色,切起來沒有血水,不會像食生牛肉茹毛飲肉的狀態,牛肉口感軟嫩細緻,食起來好滑好嫩!配上香濃的芝士,讓肉眼更上一層!當然,沒有芝士,也一樣出色!烤德國咸豬手拌咸椰菜大大隻咸豬手,外皮脆卜卜,雖然出品時沒有一件件切好,都不用怕,
白酒
餐酒濃度不高,味道香甜,酒量不好的我們,喝上也不怕啊!
凍海鮮盤
北海道帶子,藍青口,鮮蝦,波士頓龍蝦,加拿大海螺
北海道帶子。肉質彈牙鮮甜
藍青口。鮮甜爽口
鮮蝦4隻。有口感,具鮮味
波士頓龍蝦。肉厚,龍蝦肉質有彈性,很新鮮
加拿大海螺。味道爽甜,香滑甘甜
蕃茄忌廉湯
蕃茄忌廉湯帶有極濃郁的蕃茄味,香氣四溢,材料非常足料!
還有一件餐包,香脆,加上香滑的牛油,很快已被我 KO了!
瀑布芝士配紐西蘭肉眼
紐西蘭肉眼,外層看上微焦。
配上香濃的芝士,讓肉眼更上一層!
當然,沒有芝士,也一樣出色!
烤德國咸豬手拌咸椰菜
大大隻咸豬手,外皮脆卜卜,雖然出品時沒有一件件切好,都不用怕,因為友人幫我們切好一件件,不用我花功夫就可以食到,正正合哂這麼懶的我,太好了!
因為咸豬手的分量都不少,友人切完時,話手隻都有點麻痺了!
咸豬手啖啖肉,炸得不會太乾,外皮還炸得很脆口,米仔同友人不知幾鐘意!
配合秘制醬料別有一番風味,不過,我個人就覺得食咸豬手食原味係最好!
一件一件放落口,不知不覺得已經好 full了!