2018-11-25
講香港最有氣氛的一個節日,我覺得唔係新年或者聖誕,而家充滿係鬼怪色彩既西方節日 - Halloween.Halloween正日,相約一班嘩鬼狂歡之前,當然要先祭五臟廟啦。既然之後會到尖沙咀狂歡,我地就決定到尖沙咀呢間Cosmo先食晚飯。餐廳好有心思,放了好多萬聖節既相關擺設,連職員都換上節日的特色服裝,令人特別容易投入到萬聖節既氣氛入面。首先會有一個沙律作為開胃頭盤。本人好鍾意呢個頭盤,rum酒甜甜既口感,令口感更有層次。友人叫既cocktail,望起來好靚啊,影相上facebook/ig一流。本人就被頭盤既rum打開了酒癮,決定要一杯straight up既rum(唔係水啊!)幾杯Cocktail放埋一齊,影相真係好靚。餐湯都好正,尤其好少機會可以飲到紅菜頭湯,酸酸甜甜,仲好飲過羅宋湯。好大隻豬手啊! 放心,一d都唔硬,仲好脆好juicy,又有麵伴碟,份量非常足。充滿萬聖節特色既魚柳,一支支既"手指"唔知係咪節日限定呢。最後仲有黑毛豬架,不過呢個份量略嫌較少。整體質素同氣氛都好好。不過可能因為萬聖節關係,餐廳想營調陰暗格調,主菜都用上了同一款醬汁,令整餐的口感略為單調,其餘的都非常滿
首先會有一個沙律作為開胃頭盤。
沙律頭盤
本人好鍾意呢個頭盤,rum酒甜甜既口感,令口感更有層次。
幾杯Cocktail放埋一齊,影相真係好靚。
蜜糖芥末子豬手
充滿萬聖節特色既魚柳,一支支既"手指"唔知係咪節日限定呢。
北海道帶子魚柳
最後仲有黑毛豬架,不過呢個份量略嫌較少。
燒西班牙黑毛豬架
燒西班牙黑毛豬架
整體質素同氣氛都好好。不過可能因為萬聖節關係,餐廳想營調陰暗格調,主菜都用上了同一款醬汁,令整餐的口感略為單調,其餘的都非常滿意。