2019-03-29 44 浏览
好耐冇試過happy hour,難得早收工,朋友就約咗我去尖沙咀飲野食飯,佢搵到呢一間餐廳,佢話可以飲完酒之後再喺度食埋晚飯,唔使再等位。。一坐低,我哋每人叫左一杯酒,見到佢promote 緊呢隻啤酒,而個樣又咁特別,就即管試吓。之後我哋就點咗兩個主菜,原來晚餐時間食主菜,可以加$98任飲,好多飲品種類都可以試,真係好抵。鵝肝伴牛柳牛柳非常唔錯,首先我哋要medium,佢做到我哋嘅要求,煎得剛剛好,入口好鬆軟,牛味唔算好濃,但tender!鵝肝好厚,好大舊,坦白講,我冇食過唔好食嘅鵝肝,餐廳喺鵝肝表面用大火煎了一下,表面脆脆地,入面就琳琳地嘅,好食!帶子牛肝菌意大利飯意大利飯係硬身,夠正宗,個汁唔算好濃,好多時都個汁都會喧賓奪主,呢個清清地得來仲會有蘑菇味。帶子裏邊有少少生生地,所以好滑,如果喺外邊再煎窿少少就仲香口!而用牛肝菌,算係貴價材料,有誠意之作!呢度唔似一般酒吧好嘈及有煙味,但都可以睇波又可以飲酒又可以食晚飯,一舉三得!

鵝肝伴牛柳

帶子牛肝菌意大利飯
而用牛肝菌,算係貴價材料,有誠意之作!

2019-03-29 37 浏览
今次嚟到cosmos就推介皇牌羊架同豬手呢兩個主打菜式俾大家 平時對羊有啲抗拒嘅我 竟然食到lamb chop 真喺非常之難得 皆因今次嘅lamb chop羶味唔重 做到極乎無羶味 呢點值得一讚!除咗lamb chop之外 Pork Knuckle都相當吸引 一咬落去肉汁湧哂岀嚟 真喺食得岀份量十足 絕對喺性比價高唷 仲有個超值set推介就喺+$68就可以追加生蠔 以咁超值嘅價錢就可以歎新鮮嘅生蠔 Ho chill ah! 老闆都非常之熱情亦都好細心咁推介有咩皇牌dishes好食 以上dishes都喺小店老闆推介架 味道都岀乎我意料之外 估唔到平民西餐廳都有酒店級水準 而且多咗份厚厚嘅人情味 Cosmos絕對喺值得bookmark嘅餐廳之一
2019-03-27 36 浏览
寶勒巷不嬲多嘢食同多酒吧今次呢件試吓呢一間Cosmo比預期中好好多Main course 試左兩款香煎刺身帶子意大利飯同埋法國鵝肝配牛柳牛柳煎得啱啱好唔會過熟而且好多肉汁加上好鬆軟但係冇用鬆肉粉嘅味道問過餐廳佢哋話牛柳係先醃過再煎同其他地方食到既好唔同意大利飯睇顏色都知 外面食到嘅口味更加重每一粒意大利飯都有豐富嘅牛肝菌同埋黑松露味道 而且份量都好足夠 刺身帶子亦都好新鮮飲品方面叫咗一杯cocktails 同埋一個House wine 呢款cocktails幾啱女士飲,入面有cream同埋好香既baileys 味而house wine 都fruity 易入口而且見到呢度佢嘅任飲價錢好抵只需加98元 不過第二日仲要返工唯有下次happy Friday 先再嚟試吓
寶勒巷不嬲多嘢食同多酒吧

而且見到呢度佢嘅任飲價錢好抵
只需加98元 不過第二日仲要返工
唯有下次happy Friday 先再嚟試吓
2019-03-25 34 浏览
一班朋友難得出o黎見下面😳,梗係想搵個舒舒服服又可以飲2杯🍸🍹🍺既地方傾下計,所以我地今日就揀o左cosmo!🍽🍽🍽🍽估唔到Cosmo酒吧既格局,但係食物選擇有咁多!連龍蝦🦞、牛扒、黑松露、生蠔呢d高級食材都有!真係驚喜十足!我地叫左煙三文魚卡邦尼意大利粉、香煎刺身帶子黑松露意大利飯、龍蝦伴牛柳同埋德國咸豬手!🐷🐷🐷跟餐仲有黑松露忌廉湯同煙三文魚🐟🐟沙律!黑松露忌廉湯好creamy,好香黑松露味!,煙三文魚沙律好清新,食材好新鮮!🐟先上咸豬手,咸豬手🐷🐷🐷外皮好脆,唔會太咸,好好味,醬汁好醒胃好特別!🐖卡邦尼意粉唔會太漏,配上煙三文魚就o岩o岩好!🍝帶子黑松露意大利飯,帶子好大隻,意大利飯煮得o岩o岩好!🍛特別推介龍蝦配牛扒!龍蝦大大隻,仲有羔,絕不欺場。牛扒medium,煎得o岩o岩好!🐂🦞餐廳仲有獨家進口既比利時牛角啤,味道唔會太苦,仲有少少citrus味!好清新🍺🍻

卡邦尼意粉唔會太漏,配上煙三文魚就o岩o岩好!🍝

帶子黑松露意大利飯,帶子好大隻,意大利飯煮得o岩o岩好!🍛

2019-03-25 31 浏览
Friday night要食餐好慶一慶祝🥂🎉 是晚揀咗Cosmos呢間restaurant bar😍 店內有多部電視播足球,每個位置都睇到!以後有咩大賽帶埋男友嚟邊睇波邊晚餐一流🤤🤤先點一杯mojito和mocktail perfect match,賣相當吸睛😍😍Set dinner包含沙律、餐湯、主菜及甜品,仲可以散點轉套餐和任飲優惠🤤🤤🤤 點餐不久隨即送上沙律,菜量很足,新鮮爽脆,加入芝麻醬十分惹味👍👍👍是日餐湯係蘑菇湯配法式蒜蓉包,吃得到粒粒蘑菇蓉,真材實料。鵝肝伴牛柳,牛柳要了7成熟,肉質口感軟嫩,非常juicy,鵝肝size比想中大,外層微焦,散發淡淡油脂香,完全冇騷味!旁邊有大量配菜和薯仔,好豐富!我點的帶子牛肝菌意大利飯,意大利飯不會太濃芝士味,帶子煎得外脆內嫩,加入大量牛肝菌,這個配搭非常完美👍最後仲有甜品奶凍埋尾,口感幼滑,甜度適中🎉整體嚟講都幾高質,地方乾淨企理,店員態度良好有禮🤤😋

是日餐湯係蘑菇湯配法式蒜蓉包,吃得到粒粒蘑菇蓉,真材實料。

最後仲有甜品奶凍埋尾,口感幼滑,甜度適中🎉

整體嚟講都幾高質,地方乾淨企理,店員態度良好有禮🤤😋
  • 板燒法國鵝肝伴牛柳配黑松露紅酒忌廉汁
  • 甜品
  • Perfect Match
2019-03-25 33 浏览
鬧市中嘅hidden gem今日成班friend gathering畀咗呢間鬧市中嘅hidden gem😎😎呢度有好大個screen可以睇波 (雖然唔係我哋今次嚟嘅目的😂😂) 但係都會睇得出如果係睇波季節一定好熱鬧😝😝今次我哋食咗好多嘢,重點highlight必食之選畀大家聽啦 🤣🤣 set dinner跟嘅頭盤個係三文魚沙律,有驚喜!!! 成個配搭dressing味道都出色,仲加左 乳酸爆珠😆😆😆平時要喺甜品先食到嘅佢放左入沙律度又好夾喎👍👍👍黑松露忌廉湯🍄🍄味道濃郁,好滑好creamy!!跟埋塊勁脆的蒜蓉包🍞正!!!黎到最重要嘅主菜,絕對要試嘅係佢個豬手🐷同龍蝦牛扒🦐🐮爐燒德國咸豬手配芥末籽燒汁 店員一放低成台人嘩咗出嚟😍😍😍好架勢!!!我喺德國生活過,我食過嘅豬手話好味就一定係好味😂😂😂 呢個豬手醃得好入味,焗得好脆好香口😋😋😋店員仲好貼心幫你切開啲肉!! 一口一口咁食用黎送啤酒一流呀🍻🍻🍻爐燒蒜蓉波士頓龍蝦伴牛柳配香草忌廉牛油汁龍蝦好新鮮🦐🦐🦐味道好夠好香🤗🤗 廚師控制得好唔錯😍 牛扒我哋叫咗medium,厚身牛扒但內裡依然嫩滑軟腍,完全無筋而家重牛味😋 嚟到唔好唔記得試下佢個
鬧市中嘅hidden gem

黎到最重要嘅主菜,絕對要試嘅係佢個豬手🐷同龍蝦牛扒🦐🐮

爐燒德國咸豬手配芥末籽燒汁

爐燒蒜蓉波士頓龍蝦伴牛柳配香草忌廉牛油汁
龍蝦好新鮮🦐🦐🦐味道好夠好香🤗🤗 廚師控制得好唔錯😍

嚟到唔好唔記得試下佢個牛角酒 La Corne, 入口甘香🍺🍺🍺最緊要用一個牛角杯好有型打卡一流!!!!🤗🤗🤗
我都係見呢度有晚餐加$98可以任叫野飲我覺得好正 因為平時係尖咀食完晚餐 一定唔夠喉去諾士佛臺飲野繼續吹水 呢度就唔使要你地走黎走去 可以食飯直落飲野呢度野食偏貴 但又值嘅 叫左四樣野 每一樣都好好食 唯一個意粉有啲普通 相比個帶子飯好好食 牛同豬手整得好林但肉味好香 豬手個皮脆但唔難咬 正呀! 不過真係有啲貴 如果唔係貪佢加錢飲任先覺得抵翻哂 因為我叫左四杯食飯時叫house wine 食完叫左兩杯cocktail 最尾再叫杯mocha收尾 完滿一餐 平時去諾士佛臺一杯都$98啦 宜家仲俾你任叫 超正仲要openrice book位有折 所以好抵 但openrice寫明用餐時間只係2小時 咁啱我去個日weekday 所以佢俾我地七點坐到十一點收鋪下次如果再約班酒鬼 一定黎呢間encore

正呀!

下次如果再約班酒鬼 一定黎呢間encore

和好友撐枱腳,她想吃西餐,提議了位於尖沙咀的 Cosmos Resturant & Bar。晚市套餐有沙律、湯、水果、主菜、甜品及飲品,非常豐富。沙律菜頗新鮮,醬汁味道和份量恰到好處;跟湯的蒜蓉包熱辣香脆,湯的味道亦夠醒胃;新鮮水果串夠清新。板燒刺身帶子伴牛柳配黑松露紅酒忌廉汁 $248我和朋友都不吃鵝肝,向餐廳說明後,他們很貼心的願幫我們轉為帶子,雖然另外點的意大利飯也有帶子,但我們同樣喜歡帶子,所以正合我們意。用上的刺身帶子算大件,煎到剛剛香口,口感爽彈又夠鮮味。牛柳做到要求的生熟度,保持外面夠香,咬下去口感軟嫩,肉汁豐富牛肉味十足,就算不點醬汁已經夠美味。香煎刺身帶子配黑松露 牛肝菌 燒烤菇 意大利飯 $168 用上一樣的帶子,肉質夠厚,入口啖啖帶子肉很滿足。意大利飯帶淡淡黑松露香及濃郁菌味,而且味道都全被意大利飯所吸收,而且飯的軟硬度亦剛剛好。晚餐的甜品是意大利奶凍,奶味香濃,口感滑溜,味道不會太甜。和好友聚在一起總是有說不完的話題,便再點2杯飲品繼續詳談。Mango Freeze $75Mango purée & Orange juice (Crushed Ice)飯後來一杯

晚市套餐有沙律、湯、水果、主菜、甜品及飲品,非常豐富。

板燒刺身帶子伴牛柳配黑松露紅酒忌廉汁 $248

用上的刺身帶子算大件,煎到剛剛香口,口感爽彈又夠鮮味。

香煎刺身帶子配黑松露 牛肝菌 燒烤菇 意大利飯 $168
用上一樣的帶子,肉質夠厚,入口啖啖帶子肉很滿足。

晚餐的甜品是意大利奶凍,奶味香濃,口感滑溜,味道不會太甜。

和好友聚在一起總是有說不完的話題,便再點2杯飲品繼續詳談。

Mango Freeze $75
飯後來一杯香甜芒果味混橙香的沙冰,真的很爽。

Perfect Match $75
Lime Juice, grape fruit juice, cranberry juicy & sprite
這杯混有青檸和紅莓的甜,還有點點西柚獨特的味道,再加上sprite 的甜,作為餐後解膩去飽滯也不錯呢。

最後更不捨還是要分別,謝謝好友的提議,非常滿足的一餐。
2019-03-19 52 浏览
💫尖東bar多個選擇😎-💵$588 for two-cosmos氣氛好好 適合星期五同朋友一起飲野或者同bfgf都開心啊.🔸<Foie Gras & Tenderloin>朋友話鵝肝 外層香脆脆可口內裏入口溶化嘅感覺牛柳5成熟好軟腍好軟嫩😙 肉汁豐富同黑松露紅酒忌廉汁好搭配啊.🔸<Scallops Portobello Risotto>帶子半熟輕灸後好香 鮮甜表面有苜宿芽感覺健康意大利飯混入牛肝菌 烤蘑菇軟硬適中.🔸<Salad with salmon>煙三文魚田園沙律 但有 乳酸珠珠 第一次係沙拉見到 都係臺式飲品match d.🔸<Creamy truffle soup with garlic bread 🥖 >.菇味濃郁好香落足料  好多蘑菇粒粒- ————————————————Cosmos Restaurant & Bar (尖沙咀)📮尖沙咀寶勒巷27號東滙商業大厦地舖————————————————
💫尖東bar多個選擇😎

第一次係沙拉見到 都係臺式飲品match d

.菇味濃郁好香
落足料  好多蘑菇粒粒

————————————————
Cosmos Restaurant & Bar (尖沙咀)
📮尖沙咀寶勒巷27號東滙商業大厦地舖
————————————————
2019-03-14 50 浏览
用心的西餐廳,位於尖沙咀寶勒巷,地鐵站P3 出口,行大約3分鐘就到。我最欣賞的地方是廚師會走出來問食客餸菜味道如何,原來主廚來頭不小,曾經是米芝蓮兩星的主廚,難怪會重視與食客的溝通。店內裝條十分有格調,而且清潔衞生做得不錯,最多可容納四十至五十人。蒜蓉包皮十分脆,而且蒜蓉味十足。前菜是三文魚沙律,是一道開胃的菜色。三文魚十分新鮮。豬手這個豬手有別於中國豬手烹飪手法,這個豬手的皮十分脆,用刀切的時候,已經脆到發出咔咔聲,肉不會太鹹太韌。鵝肝牛柳,這個牛是預先用啲醬汁醃制,所以牛肉味十足,牛肉是medium熟 ,剛剛好,而且十分 juicy 👍🏼芒果沙冰,一個字爽。最重點是甜品,可以寫上生日快樂的字句。整體感覺10分滿意,最欣賞是廚師,對食材的執著和用心,專業地分析每一道菜,賣相10分吸引。

蒜蓉包皮十分脆,而且蒜蓉味十足。

前菜是三文魚沙律,是一道開胃的菜色。
三文魚十分新鮮。

豬手

芒果沙冰,一個字爽。

最重點是甜品,可以寫上生日快樂的字句。

2019-03-12 46 浏览
燈光昏暗,水吧倒掛住酒杯,感覺上有型格,每張餐枱用左雲石,有高級氣派,環境舒服寧靜門口貼住優惠,一項係任何飲品滿$45可無限追加$2每隻雞翼,另一項係晚上十點後$148一位無限任飲熱鮮奶$53,暖笠笠好飲菠蘿果汁$43轉套餐set加$68,有沙律/生果杯/餐湯/餐包/甜品,食住d輕食開下胃先,甜品係最後上的,朱古力慕絲,好香滑香煎刺身帶子配黑松露/牛肝菌/燒烤菇意大利飯$168,帶子好大粒,煎至金黃色,食落啖啖肉,飯煙煙韌韌口感燒德國咸豬手配芥末子燒汁$248,份量超大,已切開一件件上菜,真係好體貼,皮燒得脆口,我鐘意點芥末醬,味道好夾

熱鮮奶$53,暖笠笠好飲

菠蘿果汁$43

2019-03-11 45 浏览
同朋友係尖沙咀選擇食哩間西餐廳,門口有英超、西甲足球直播既招牌。螢幕好大,基本上坐任何位置都可以睇到,不過當時唔係足球比賽時間,所以播緊音樂MV,經理聽到我讚螢幕時,佢話下次可以帶埋朋友黎包場睇都得。前菜煙三文魚沙律、黑松露餐湯、香蒜法包。法國鵝肝伴牛柳配黑松露紅酒忌廉汁($248),鵝肝好飽滿,咬開之後成口油脂香味,牛柳有2大件,要求7成熟,切開入面呈粉紅色,重牛味兼且軟腍,點一點醬汁更好味。美國豬肋骨配美式燒烤醬($258),共有8支骨,肉質腍易咬開,烤得岩岩好,唔會太生或者過燶。朱古力慕絲,一餐豐富既晚餐,當然要配埋一個甜品做結尾。Pineapple juice($43)。Mocha($53)。

前菜煙三文魚沙律、黑松露餐湯、香蒜法包。

美國豬肋骨配美式燒烤醬

朱古力慕絲,一餐豐富既晚餐,當然要配埋一個甜品做結尾。

Pineapple juice($43)。
Pineapple juice

Mocha($53)。
Mocha
Pineapple juice
Mocha
  • Pineapplejuice
2019-03-10 41 浏览
今晚去左尖沙咀👅但唔想食中菜🤭又唔想食日本野西餐係最大路🍽去左呢間餐廳板燒法國鵝肝伴牛柳🥩鵝肝份量大😚外層煎到甘脆可口內層入口溶化嘅感覺😌不得了牛柳5成熟岩岩好☺️軟腍易咀嚼😙一D都唔鞋而且肉汁豐富😎最開心係黑松露紅酒忌廉汁🍄蘸左食更美味😉亦減輕膩感因兩者份量都多🤗建議開心share牛柳配紅酒係理所當然🍷但屎忽痕想飲啤酒🍺其實某程度上因為賣相而叫😂嘻嘻啤酒杯似古代號角🤓剛入口麥味濃後甘😃帶點花香味岩哂中意麥味朋友仔😊
今晚去左尖沙咀👅

啤酒杯似古代號角🤓
剛入口麥味濃後甘😃帶點花香味
岩哂中意麥味朋友仔😊
2019-03-09 278 浏览
Happy Friday!今天約了朋友來這間餐廳試試!餐廳燈光篇暗,位置不是太寬闊。我們被安排到靠近門口的的位置,客人門山入時都感到冷風,感覺不太好餐牌上有主食、小食、粉、pizza 等。職員都有向我們介紹餐牌及說到happy hour 酒精飲品七折。煙三文魚玫瑰伴田園沙律是普通的菜式,如果有些生菜,口感會更佳。最奇怪的是那粒「乳酸珠珠」,與整個沙律有點格格不入餐湯及蒜蓉包餐湯是番茄湯,十分足料,但偏鹹,喝了一半就沒有就不行了。蒜蓉包味道正常美國有機粗直薯條伴芝士片配黑松露沙律醬這個上菜時令人十分驚訝!份量是超級很多的!我想是平時的三至四倍!薯條味道不錯,但如果再炸得更脆口一點就更好!板燒法國鵝肝伴牛柳配黑松露紅酒忌廉汁這個令人喜出望外!牛柳的份量比想像中多及厚身,但肉質鮮嫩,與這個黑松露紅酒忌廉汁十分搭配。我本身不是太喜歡吃鵝肝的,這個還好,不會太腥。這些配菜也是特別煮的,口感及味道不錯!煙三文魚玫瑰配卡邦尼意大利粉這個令人十分失望!本以為這個不會失準的食物,卻令人吃到類似肉桂的味道,完全沒有卡邦尼的感覺,而且這個煙三文魚十分鹹,我們只吃了三份一的份量甜品我想應該是朱古力慕絲蛋糕吧!
Happy Friday!
今天約了朋友來這間餐廳試試!

煙三文魚玫瑰伴田園沙律

煙三文魚玫瑰伴田園沙律

餐湯及蒜蓉包
餐湯及蒜蓉包

美國有機粗直薯條伴芝士片配黑松露沙律醬

薯條味道不錯,但如果再炸得更脆口一點就更好!

煙三文魚玫瑰配卡邦尼意大利粉

煙三文魚玫瑰配卡邦尼意大利粉

甜品

甜品

我想應該是朱古力慕絲蛋糕吧!口感偏硬身,味道是牛奶朱古力味,普通吧

整體來說餐廳的main course 質素也不錯,但畢竟這間是酒吧,過了十點後他們會把燈光再調暗,音響會較大,比較適合一些來喝酒的人吧!
2019-03-08
2019-03-04 44 浏览
星期五放工想輕鬆下飲下野又可以食西餐,朋友介紹左黎寶勒巷呢間酒吧。入面環境燈光昏暗,周遭兩邊牆都掛滿大電視直播足球比賽,人潮都頗為多,蠻受歡迎 同埋見到嗌任何飲品滿$45就可以 $2隻任嗌雞翼!平到笑我們總共點了兩客晚餐和兩杯飲品。前菜-煙三文魚沙拉及水果前菜係一客煙三文魚沙拉,煙三文魚卷成一朵花,外觀美美的,味道亦相當新鮮,配合其他蔬菜絲,加入水果,清新又開胃。前菜-番茄雜菜湯配蒜蓉法包番茄味濃!飽肚又健康主菜-黑松露汁鵝肝伴牛扒(5成熟)期待已久的主菜終於上場了!雖然邪惡感十足,但亦好滿足喔!廚師選擇用木板呈上,相當別緻。呢道主菜包含了兩大塊煎牛扒,牛味突出,而且肉質很鮮嫩,配合特製醬汁-松露汁,新鮮感大增!除左牛扒,還加入鵝肝,鬆軟香滑。主菜-香煎帶子配雜菌意大利飯主角在於面頭香煎帶子,每粒都好大粒,而且系十分新鮮。另外,大量雜菌融合了意大利飯,香濃可口,菇菌愛好者必點。甜品-牛奶奶凍隨餐附送自家製牛奶奶凍,奶凍質地十分creamy,推薦喲!飲品-熱檸檬水&Perfect Match (Mocktail)另外還點了兩杯飲品,記憶猶新的當然系點了杯名字相當浪漫的Perfect Ma

我們總共點了兩客晚餐和兩杯飲品。

前菜-煙三文魚沙拉及水果

前菜-番茄雜菜湯配蒜蓉法包
番茄味濃!飽肚又健康

主菜-黑松露汁鵝肝伴牛扒(5成熟)

主菜-香煎帶子配雜菌意大利飯

甜品-牛奶奶凍
隨餐附送自家製牛奶奶凍,奶凍質地十分creamy,推薦喲!

另外還點了兩杯飲品,記憶猶新的當然系點了杯名字相當浪漫的Perfect Match (Mocktail),雖然不含任何酒精,味道係由青檸汁,西袖汁,莓果汁和雪碧調製而成的,感覺相當清新,而且不會過酸
2019-02-28