2019-05-28 69 浏览
約了一班好姊妹慶祝其中一個朋友生日,一早訂了這間朋友推介位於尖沙咀的西餐,在OpenRice訂座有八折。我們七點到達,一行八人安排坐一張長方形枱,傾計很方便,環境幾舒服幾浪漫。一坐下來我們每人先點了一杯飲品,因為九點前飲品還有七折,很抵,我和幾個姊妹也點了這杯手工生啤,入口有淡淡的花香味,清新爽口,很適合女士們。點了幾款主菜也不錯,最喜歡這個豬手,皮脆卜卜的,肉質又嫩,微微鹹香加上甜甜的蜜糖醬,味道很夾。餐廳會把主菜一道道慢慢上,很適合我們這班姊妹一邊慢慢吃一邊聊聊天,一邊喝喝酒,很放鬆的一晚。

1K
2019-05-26 60 浏览
「Cosmos Restaurant & Bar」位於尖沙咀寶勒巷,這不單是一家酒吧,連多款食物也相當具質素,真的有點令人喜出望外。La Corne - Blonde 5.9°: 這款是比利時的生啤,味道與餐牌上的介紹一樣,麥味偏重,且帶果香及麥芽香味,蠻有特色。黑松露野菌忌廉湯: 每個dinner set也有沙律、前菜、湯、主菜、甜品及飲品,忌廉比例較多,質感較Creamy滑身。粉紅佳人波士頓龍蝦海鮮燴 ($388/dinner set): 以忌廉汁加什菌和時蔬燴龍蝦,醬汁creamy甜美,龍蝦肉非常鮮甜及爽口彈牙,兩者十分搭配,令人驚喜。爐燒法式雞胸釀大蝦芝士配黑松露忌廉汁 ($248/dinner set): 雞卷釀入大蝦肉及芝士,肉質鮮嫩,有肉汁,加入蝦肉及芝士後味道更為豐富,蠻好吃。法式拿破崙餅: 拿破崙是餐廳的推介甜品,餅脆酥香,吉士醬幼滑而不膩,的確值得一試。

2019-05-13
2019-05-22 75 浏览
#cosmosrestaurantandbar 放工想去happy hour 但又肚餓,同事提議這間cosmos , 原因係食晚餐時可加$98無限任飲啤酒、紅白酒、無酒精飲品都有,超級抵😍😍😍所以即刻去試。原來$98任飲至9點,10點後$148,咁即刻叫先😁😁晚餐都相當不錯,真係估不到😃😃🔹德國咸豬手 $248 重點推薦,勁大隻,先吃豬手皮,完全地脆到核爆💥💥肉質相當 juicy又夠咸味, 真心好食過好多德國餐廳,必食👍👍👍👍🔹炭燒半熟美式牛仔柳 $348 賣相唔係平時炭燒樣子,似烤、煙燻,些了一口好特別,似慢煮但佢明明係焗,我相信大廚要時時控制火爐才可焗到這境界,好味😋😋🔹法國品味蠔 $22/隻 配埋白酒正😁😁🔹mango freeze mocktail 呢款我鐘意好芒果味🥭🔹朱古力慕絲, 不會過甜!❤️❤️❤️
原來$98任飲至9點,10點後$148,咁即刻叫先😁😁
晚餐都相當不錯,真係估不到😃😃

🔹法國品味蠔 $22/隻 配埋白酒正😁😁

🔹朱古力慕絲, 不會過甜!❤️❤️❤️

2019-05-16 204 浏览
如果係尖沙咀想搵Bar and Restaurant, 印像中選擇唔少, 不過啱坐,就腳,價錢又唔會太昂貴嘅話就只有心水 一兩間。 今晚去咗近赫德道同漆咸道交界嗰間 Cosmo, 晚飯時間可以試下佢嘅西餐。 燈光柔和,氣氛唔錯,而四周都有大電視播緊球賽片段, 球賽時段必定非常熱鬧。 時間尚早仲播緊啲80年代英文流行曲😀 經典呀 !晚餐有唔少選擇,單點嘅話加$68蚊更可以轉做晚餐, 包括餐湯前菜和甜品。原來6主9pm 仲有任飲套餐 都只係$98, 饮番一兩杯cocktail都抵返曬啦, 不過大前題係要光顧主菜, 即使九點後任飲都係$148, 呢個價錢真係令人非常樂意繼續座落去。朋友未嚟點咗杯 Pina Colada , 好似菠蘿沙冰咁,少少椰子cream和rum 酒好清新。先來餐湯焗蒜蓉包。 松露雜菇忌廉湯。 好香嘅松露味, 湯裏勁多打碎了的雜菇, 茹味香濃。廚師精選$338 轉晚餐加 $68法國牛柳配長腳蟹這款牛柳做得極腍, 足有一個拳頭咁厚, 六成熟左右, 切落好似棉花咁軟熟, 配上燒汁味道唔錯!長腳蟹經燒烤過, 蟹肉味道夠更濃郁鮮甜, 配菜用蒜蓉炒香,紅蘿蔔,雜菇,焗薯都非常惹味

原來6主9pm 仲有任飲套餐 都只係$98

Pina Colada

廚師精選$338 轉晚餐加 $68
法國牛柳配長腳蟹
長腳蟹經燒烤過, 蟹肉味道夠更濃郁鮮甜,
配菜用蒜蓉炒香,紅蘿蔔,雜菇,焗薯都非常惹味!

爐燒德國咸豬手配芥末籽燒汁

爐燒德國咸豬手配芥末籽燒汁 $248
試咗佢嘅招牌德國咸豬手, 上枱時候都嚇一跳, 有一大一細嘅豬手, 超大份,熱辣辣炸起, 必定要趁熱食,外皮脆卜卜架, 效果就似啱啱出爐嘅燒肉皮。 因為太大碟都不知從何入手, 幸好店員 拿回廚房幫忙切件, 咸豬手肉質有彈性,夠嫩唔乾,又唔會過鹹, 送啤酒一流!

Pussy Foot

Pussy Foot 帶著經典嘅味道~

最後來了甜品, 特濃朱古力mousse, 質感比較厚實,唔算軽盈, 好特別,味道唔太甜。

食物質素唔錯, 啱曬唔想齋飲又有美食嘅朋友!
爐燒德國咸豬手配芥末籽燒汁
2019-05-16 90 浏览
上星期撞返以前中學同學,今晚約咗在尖沙咀一起吃晚飯,呢間餐廳氣氛好好,最啱就係傾計,食物質素都唔差。黑松露野菌忌廉湯,口感幼滑,散發陣陣黑松露幽香,配搭一件鬆脆蒜蓉包 頗可口。主菜係安格斯頂級肉眼扒,份量不少,汁液豐富 肉質軟綿綿,大廚調製黑松露忌廉紅酒燒汁,非常美味,多款配菜包保裹腹滿滿的。另一款刺身帶子配黑松露牛肝菌燒烤菇意大利飯, 很多食材集於一身,大大隻帶子鮮甜蜜味,正宗意大利飯顆顆圓潤飽滿,配對散發著幽幽清香黑松露 跟牛肝菌,還有燒烤菇香味,令你鼻蕾和口感同一時間有兩種感受。餐後飲品,同學點了一杯熱朱古力,我點了一杯賣相靚靚的凍飲,味道都好 豐富,有多種鮮果香味集於一身。我俩邊吃邊談以前的舊事,非常緬懷過去,今日有緣再聚,真係有緣份,往後我倆又可以經常聚會了。

2019-05-16 54 浏览
A little bit overrated and the food was served really really slowly. The pork knuckles were too hard and cold when served. The oily foie gras made up for it though 🤤 There was a free flow of drinks that night but my friend and I weren’t in the mood of drinking so we didn’t try. Perhaps it’s more like a bar than a restaurant.
  • 板燒法國鵝肝伴牛柳配黑松露紅酒忌廉汁
1K
2019-05-10 71 浏览
難得週末跟朋友來尖沙咀他們一定會過來這裡,邊睇直播足球邊飲啤酒套餐有蘑菇湯跟蒜蓉包蘑菇湯用料十足,口感不錯配上香脆蒜蓉包,深得我心香煎刺身帶子意大利飯 帶子煎很香口,意大飯煮得很不錯外層微軟裡面仍保持點硬身的意大利飯吃起來富有嚼勁,醬汁稠而不膩脆皮燒德國咸豬手外皮脆口亦不黏牙,肉質很嫩吃來不會過鹹,吃得開懷再配點蔬菜同吃味道較平衡之餘也可減減油膩感!吃炸豬手怎能錯過啤酒La corne來自比利時金黃啤酒,清新爽口,帶點柑橘跟啤酒花香味喝起來順口,非常解喝 尖沙咀寶勒巷27號東滙商業大厦地舖
難得週末跟朋友來尖沙咀
他們一定會過來這裡,邊睇直播足球邊飲啤酒
套餐有蘑菇湯跟蒜蓉包

蘑菇湯用料十足,口感不錯
配上香脆蒜蓉包,深得我心
香煎刺身帶子意大利飯
帶子煎很香口,意大飯煮得很不錯
外層微軟裡面仍保持點硬身的意大利飯
吃起來富有嚼勁,醬汁稠而不膩
脆皮燒德國咸豬手
外皮脆口亦不黏牙,肉質很嫩
吃來不會過鹹,吃得開懷
再配點蔬菜同吃味道較平衡之餘
也可減減油膩感!
吃炸豬手怎能錯過啤酒
La corne
來自比利時金黃啤酒,清新爽口,帶點柑橘跟啤酒花香味
喝起來順口,非常解喝
尖沙咀寶勒巷27號東滙商業大厦地舖
2019-05-05
2019-05-10 51 浏览
平時去開酒吧happy hour 或者睇波都無啖好食,今次專登揀左呢間好食好坐有得睇波飲酒嘅酒bar 餐廳同老公試下!估唔倒性價比咁高!食主菜+$98 可以無限任飲啤酒 紅白酒 cocktail mocktail juice 汽水 咖啡👍🏻好正wor 岩哂下次同成班frd 去happy hour!10點後仲可以$148/位任飲!當去睇波都抵呀!之後我地叫左個Dinner Set,有:沙律、餐包、餐湯、水果串、主菜同甜品!先黎杯cocktail 開下胃先~沙律有三文魚好食👍🏻主菜都好大份,男士都夠哂!另外點左生蠔🤤🤤🤤好滿足嘅一餐!😊😊😊

好正wor 岩哂下次同成班frd 去happy hour!
10點後仲可以$148/位任飲!當去睇波都抵呀!

先黎杯cocktail 開下胃先~

沙律有三文魚好食👍🏻

主菜都好大份,男士都夠哂!

另外點左生蠔🤤🤤🤤

好滿足嘅一餐!😊😊😊
2019-04-10
我心情不太好, 放工相約朋友,就來尖沙咀區 ~  Cosmos Restaurant & Bar, 食野飲野, 傾一傾心事。 這店呈現長方形,地方不太但舒適,有氣氛, 並有提供直播足球賽事。**晚餐時間食主菜+$98 ,就有有無限任飲優惠。 (任飲選擇仲適用於全部種類,包括啤酒、紅白酒、Cocktail、Mocktail、汽水、果汁、咖啡)勁抵呢! 另十點後有 $148/位有無限任飲優惠**【Nothing】【Mojito】 Nothing 是菠蘿味Cocktail,好甜好飲; Mojito 帶有青檸的芳香及薄荷葉的清新,係fresh首選。**我地分別order 兩款 Dinner。*頭盤 煙三文魚玫瑰伴田園沙律  + 水果串 新鮮的沙律菜配上Ham及煙三文魚,  入口十分清新好味,加上水果串十分醒胃。*是日餐湯  野菌忌亷湯有香濃鮮美野菌味,口感幼滑。****【德國咸豬手】  豬手的肉質好軟嫩滑不會乾淨, 有濃郁不少少咸豬手味,並軟腍得來有咬口, 沾點肉汁醬更惹味,可伴什菜來食。 份量可足三人食, 所我兩口食得飽飽地。**【安格斯頂級牛肉眼扒】  切開大大塊牛肉
我心情不太好, 放工相約朋友,就來尖沙咀區 ~
Cosmos Restaurant & Bar,
食野飲野, 傾一傾心事。

這店呈現長方形,地方不太但舒適,有氣氛,
並有提供直播足球賽事。
晚餐時間食主菜+$98 ,就有有無限任飲優惠。
另十點後有 $148/位有無限任飲優惠
NothingMojito
Nothing 是菠蘿味Cocktail,好甜好飲;
我地分別order 兩款 Dinner。

頭盤
煙三文魚玫瑰伴田園沙律  + 水果串
新鮮的沙律菜配上Ham及煙三文魚,
入口十分清新好味,加上水果串十分醒胃。

是日餐湯
 野菌忌亷湯有香濃鮮美野菌味,口感幼滑。
【德國咸豬手】
 豬手的肉質好軟嫩滑不會乾淨,
有濃郁不少少咸豬手味,並軟腍得來有咬口,
沾點肉汁醬更惹味,可伴什菜來食。
份量可足三人食, 所我兩口食得飽飽地。
安格斯頂級牛肉眼扒
切開大大塊牛肉眼扒內嫩紅,
約5成熟,牛肉味重濃郁, 肉質夠嫩腍,
醮上燒汁,更惹味呢!而牛肉眼扒底有薯菜伴著。
2019-05-08 66 浏览
近日同一個朋友嚟到尖沙咀一間酒吧,整體感覺唔錯,昏暗的環境,頗有情調,內有大電視,方便比一眾球迷邊暢飲邊睇波。除了可單點食物外,亦可以點Dinner Set,有前菜、湯、頭盤、主菜、飲品及甜品,岩晒D舉旗不定的人了。煙三文魚玫瑰伴田園沙律,沙律好新鮮,但就嫌沙律醬不夠多,不過餐廳十分花心思,將煙三文魚捲成一朵花點綴,令賣相更好。番茄湯味道有驚喜,入面有好多切粒番茄,增加層次感,帶點酸的味道,提升味蕾。另外,附上蒜蓉多士,非常脆口,亦超好味,沾上番茄湯一齊食,效果更好。香煎刺身帶子配黑松露牛肝菌燒烤菇意大利飯,帶子非常有咬感及鮮甜,而意大利飯粒粒挺身吸收黑松露牛肝菌,整體味道相對較濃。點了客德國鹹豬手,但由於烤豬手需時,等到頸都長,終於等到。豬手好大隻,兩人食綽綽有餘,豬手外皮焗得好脆,但肉質有小小韌,證明骨膠原豐富啦。餐廳亦很貼心幫忙切開一件件,入面的肉呈粉嫩,不過味道就重味,鹹左小小,但都唔錯了。最後仲有每人一件小甜品,帶點拖肥味,係完全估唔到的味道。食豬手,飲品當然唔少得,點左杯Apple Cider Rita,大大杯,可以大大啖暢飲,同豬手絕對匹配。整體感覺唔錯,食物同環境都絕得

最後仲有每人一件小甜品,帶點拖肥味,係完全估唔到的味道。
食豬手,飲品當然唔少得,點左杯Apple Cider Rita,大大杯,可以大大啖暢飲,同豬手絕對匹配。整體感覺唔錯,食物同環境都絕得再encore,最特別係全晚隔離有幾枱也是慶祝生日,餐廳會特別準備一個蛋糕及播放生日樂曲,各人都愉快拍掌祝賀呢。
2019-04-25
2019-05-03 56 浏览
收工出咗尖沙咀搵朋友食飯,去咗寶勒巷一間restaurant & bar,原來依度有足球賽事直播,咁啱我地去既時間播緊重溫~今日有揸車就忍口唔飲酒精叫咗杯Fruit Punch 賣相唔錯,好fresh,味道較甜有$10隻既太平洋蠔,叫咗每人一隻過下口癮依款蠔幾甜美,海水味較淡,抵食係主菜前先黎過煙三文魚田園沙律 & 水果串仲有好香好濃郁既黑松露野菌忌廉湯~主菜叫咗加納比海龍蝦海鮮大匯演,錫紙包住上面開邊龍蝦,超大隻ar,肉質厚實有口感錫紙底仲有帆立貝、藍青口、蜆,用咗海鮮汁煮,味道濃郁,配法包食就啱曬依個德國咸豬手係餐廳既Signature, 因為隻豬手本身帶小小肥,所以肉質唔會韌外層豬皮超級脆,送酒一流,整體味道都唔錯,又夠香~

今日有揸車就忍口唔飲酒精

有$10隻既太平洋蠔,叫咗每人一隻過下口癮
依款蠔幾甜美,海水味較淡,抵食

係主菜前先黎過煙三文魚田園沙律 & 水果串

仲有好香好濃郁既黑松露野菌忌廉湯~

外層豬皮超級脆,送酒一流,整體味道都唔錯,又夠香~
  • 黑松露野菌忌廉湯
2019-05-02 61 浏览
這天朋友相約一同於尖沙咀見面,這位朋友喜愛喝酒,沒想到他選擇的餐廳也是有酒喝的,而我卻是一位無酒人士,所以我們可以各取所需。餐廳裝潢方面,以黑色為主調,配合微亮燈光,加上大電視銀幕底下,光線十足。 餐廳更有現場足球賽事可供觀賞,喜愛睇波的人,也可以到來一同相聚。松露雜菌忌廉湯, 松露味十足,配合香滑忌廉,入口香味十足,熱辣辣送到枱上,再配合店家自製的蒜蓉包,仲有另一番體會。香燒北海道雪場蟹伴嫰滑免翁牛柳配黑松露忌廉燒汁, 鱈場蟹大大隻,蟹肉十足,蟹味豐富,完全沒有冰鮮的味道。是日精選甜品tiramisu,沒想到甜品卻有一手, 吃起來的味道與過去在酒店吃的也沒有大分別, 真是美味的一餐。

2019-05-02 62 浏览
朋友相約睇波。我因為加班野都未食。朋友就拉我有得睇波又有dinner 既Cosmos。Cosmos 店內暗暗的帶有紫色燈光, 蠻有氣氛。店內貼了球賽的時間表。場內還掛滿了電視都是在放映球賽。朋友跟我說他蠻常來的, 因為這裡晚上都是直播球賽。晚上十時後還有$148任飲呢。既然餓了就點了兩個主菜。再心想那不如叫個cocktail試試。我們點了一杯叫Around the world 及Mango freeze。Mango 那一杯顧名思義偏向芒果味。酒味不太濃, 客易入口。而另一 杯則酒味較濃,明顯喝到Vodka的味道。主菜加錢轉餐有湯有沙律和餐包。我們點了個德國咸豬手。睇波有酒有豬手就是人生享受。豬手很大只, 皮脆肉嫩。味道方面, 咸度剛剛好, 其實不需要再點醬汁。豬皮剛很卜卜脆, 乾爽有咬口。鵝肝牛柳燒汁意大利飯, 鵝肝煎得香口. 獨有的油膩配上帶點酸味的燒汁意大利飯。整個感覺就被中和了。牛柳好淋, 生熟拿揑很好, 切開還帶點血水意大利飯飯粒飽滿, 都包滿了醬汁. 讓人忍不住一口接一口. 很滿足地看了一個球賽吃了一頓有水準的晚飯. 下次會再來試一下生蠔.

Cosmos 店內暗暗的帶有紫色燈光, 蠻有氣氛。
店內貼了球賽的時間表。場內還掛滿了電視都是在放映球賽。

牛柳好淋, 生熟拿揑很好, 切開還帶點血水
意大利飯飯粒飽滿, 都包滿了醬汁. 讓人忍不住一口接一口.

2019-04-10
  • 鵝肝牛柳燒汁意大利飯
2019-04-28 65 浏览
用OPENRICE的訂座真是方便而家獲得折扣 真是很好看到超多好評的這家 滿心期待果然沒有失望店內有直播球賽 適當跟男孩去9時前 $98可任飲酒 很抵可以試盡不同味道的mocktail / cocktail店員服務很快 飲品也很夠冷現在有promotion $10就有一隻太平洋生蠔我們點了半打 這價錢來說味道不錯 很實惠我們點了一份晚餐 牛扒 一份單點牛柳鵝肝意大利飯晚餐有西湯, 生果串,沙律, 甜品和餐飲湯和包也很不錯 濃濃的湯內有很多磨姑粒 不是湯罐頭包上有牛油和蒜香很好吃。雖然只點了一份套餐,但店員仍給我們多一碗湯,很窩心。牛柳鵝肝意大利飯 - 鵝肝和飯都很好吃,但牛柳就頗咸,美中不足。套餐牛扒餐,一送到已經覺得很吸引。牛扒已被切好,方便食客,點的是5成熟,餐廳做得剛好,不會像香港其他的餐廳那樣煮得過煮。外面脆,內裏有肉汁。總括來就 很好吃 一定再回家
用OPENRICE的訂座真是方便

店員服務很快 飲品也很夠冷
現在有promotion $10就有一隻太平洋生蠔
我們點了半打 這價錢來說味道不錯 很實惠
我們點了一份晚餐 牛扒 一份單點牛柳鵝肝意大利飯
晚餐有西湯, 生果串,沙律, 甜品和餐飲

湯和包也很不錯 濃濃的湯內有很多磨姑粒 不是湯罐頭

總括來就 很好吃 一定再回家
2019-04-27
2019-04-27 66 浏览
到尖沙咀搵食!今日想靜靜地食西餐,所以就揀左黎呢度啦!環境唔錯,唔算嘈,燈光暗暗地,播放音樂,幾適合情侶黎!餐廳唔算好大,我算黎得早,座位好快坐滿,所以最好都係book定枱!餐廳直播足球賽事,可以未係甘夜或唔係重要場次,客人都好含蓄,哈哈講反食物先叫左set,前菜有煙三文魚沙律!左上角係水果串,幾甜。煙三文魚好大塊,沙律中有粒粒既荔枝味爆球,沙律菜食落去會甜甜地,幾特別!餐湯係我最愛既黑松靈忌廉蘑菇湯!黑松露味好香,加上同樣都係好香既蘑菇簡直係絕配!好濃,好好味!蘑菇帶子意大利飯帶子煎香個底,好大只,好好肉!食落鮮甜爽口,正!咸豬手!勁大大只!我地兩個人食爭啲食唔晒!咸豬手外皮超脆,切落去卜卜聲響!侍應話可以叫廚房幫手切,我地當然話好啦!切完擺得好整齊,傳來陣陣香味!除左皮脆外,內裡既肉仲係熱辣辣!肉質爽口,咸咸地!唔洗點個汁都好好味!有啲筋,食落好爽口,但完全唔覺油膩,呢個咸豬手好好食,可能係食過最好的!甜品係朱古力慕絲有驚喜!!食落去時覺得有黑松露味,以為自己食錯,原來係面頭塊朱古力加左黑松靈對於黑松露迷既我係一大滿足!加上慕絲好濃朱古力味,呢個甜品值滿分!Mojito 酸酸地,好
到尖沙咀搵食!今日想靜靜地食西餐,所以就揀左黎呢度啦!

環境唔錯,唔算嘈,燈光暗暗地,播放音樂,幾適合情侶黎!

講反食物先
叫左set,前菜有煙三文魚沙律!左上角係水果串,幾甜。

餐湯係我最愛既黑松靈忌廉蘑菇湯!

蘑菇帶子意大利飯

帶子煎香個底,好大只,好好肉!食落鮮甜爽口,正!

咸豬手!
勁大大只!我地兩個人食爭啲食唔晒!

咸豬手外皮超脆,切落去卜卜聲響!
侍應話可以叫廚房幫手切,我地當然話好啦!

切完擺得好整齊,傳來陣陣香味!

甜品係朱古力慕絲

Mojito
酸酸地,好香薄荷味,清新

Mango freeze
好濃既芒果味,好甜,仲有好多既芒果肉,正!

晚餐時間食主菜+$98 有無限任飲優惠,任飲既選擇仲適用於全部種類,包括啤酒、紅白酒、Cocktail、Mocktail、汽水、果汁、咖啡等!抵!

滿足又開心既一餐!