2020-02-26 280 浏览
啱啱喺奧海城新開,所以決定嚟試下。 有好多人排隊,我哋等咗大約20分鐘就可以買到。我哋買咗四件細嘅試cinnabon嚟食,其實都幾飽肚,佢有三款味揀,我哋三款味都試曬,我最鍾意就係原味, 朱古力味同焦糖味都可以一試。我最欣賞佢就係有得揀拎番屋企叮熱嘅款式,可惜我地夜晚去,嗰款已經賣晒。其實好多人都係因為佢出名所以先排隊,我地都唔例外,可惜食落去冇我想像中咁好味,同埋佢賣相都唔係真係咁靚。不過其實都可以一試!

香港第一間【CINNABON】除咗知佢美國出名之外,記得去泰國或者馬來西亞旅行嘅時候都見過呢一間CINNABON,但估唔到佢居然會喺奧海城到開業。去旅行嘅時候記得食過,印象唔係好好,因為真係好~甜。但係嗰日行完街,返屋企嘅時候經過見到佢試業,又唔洗排隊就支持下啦。你知啦,有新野喺香港唔試覺得好洩底㗎嘛,就算你一早係第二度已經食過。😀✌🏻可能未係正式開張嘅關係,店員都唔係好熟悉Menu,但係都好有心機解答我嘅疑問,答答吓個老闆仲走埋出嚟同我地介紹。之後,仲見到佢走去買兩打啤酒,個人都幾chill😂講返正題,嗰日吸引我就係下面呢盆野👇🏻仲要新鮮出爐喎,唔係唔買啊!呢個叫做【朱古力卷 Chocobon】老細極力推薦我哋即買即食,但而家始終都叫做有疫情,所以我就打包左返屋企食,佢再三叮囑我要一個鐘頭內好食左佢,佢話因為呢一隻係for你新鮮食,如果你想打包可以買另一款,但我堅持。😹跟住呢一款叫做【Roll-on-the-go】本身就係諗住買呢一個,因為佢將個肉桂卷切咗做一粒粒,可以用叉吉住食好方便。再另外叫咗杯【Cinnabon】嘅咖啡,講起有啲好笑,因為佢間野個Menu排版有啲難睇,所以我同店
香港第一間【CINNABON】

講返正題,嗰日吸引我就係下面呢盆野👇🏻

再另外叫咗杯【Cinnabon】嘅咖啡,講起有啲好笑,因為佢間野個Menu排版有啲難睇,所以我同店員都研究左好耐呢杯野叫咩名🥴係幾好飲嘅,真係好香玉桂味嘅咖啡,但都係甜咗啲。

買完我嗱嗱聲拎返屋企食,老細嗰句,一個鐘內好食晒大到我😳 【朱古力卷 Chocobon】都係太甜,但冇喺外國食咁甜咁,但其實都係一個比較簡單嘅朱古力麵包咁啦。反而,個【Roll-on-the-go】好好食,係好簡單嘅肉桂卷切左做一粒粒,我之後再返叮都仲好好食👍唔會太林或者太硬

之後再經過見都幾多人排隊,可能我會再買咖啡飲下嘅,希望佢可以出啲冇咁甜嘅版本啦~

🔸CINNABON🔸
📍大角咀奧海城二期地下G06號舖(Market place個邊)
▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸
🔱S指數🔱(滿分為5)
美味度:👅👅👅
總推薦度:💓💓💓💓
▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸▸
  • 【Roll-on-the-go】
2020-02-24 306 浏览
熱潮少少減退, 星期六午飯時間前只需排20分鐘, 潮聖一下每人限買一盒 mini size (9粒) 及 2件正常 Size! 雖說是 mini size, 但一點也不 Mini, 正常 Size 更是成個 Burger 咁大! 我選原味及朱古力味! 用料絶不欺場, 剛出爐的玉桂卷, 暖暖微溫, 厚厚的糖霜覆蓋玉桂卷表面, 切開玉桂滿滿的流出, 我喜愛玉桂味, 所以食得好開心, 朋友不喜玉桂味, 所以佢只係試一小口 (一個唔鍾意玉桂味但又時常嚷著要食玉桂卷的人, 好難理解!) 好彩還有朱古力味, 朱古力味濃厚, 不太甜! .再一杯 Cold Brew Cinnamon Roll Coffee ($43), 完全唔甜, 順喉味淡, 淡淡玉桂香! 註: 店員表示室溫可擺放3天, 冰櫃可擺1個月…未知是否切合香港人口味, 整體無美國食那般甜
熱潮少少減退, 星期六午飯時間前只需排20分鐘, 潮聖一下

2020-02-24 226 浏览
最近到奧運做運動,每日都見到長長嘅人龍,好奇之下就去望下,原來人氣玉桂卷就係長左係奧海城!夜晚7點左右,見人龍唔太長就排一排,等左接近30分鐘,終於到我喇!可能新店開張,太多人每人只限買兩個玉桂卷,其實我都明白,佢哋焗一盤只有15個,如果任買,我諗要排好耐!香港賣3種口味,我試左classic和朱古力味,一個玉桂卷賣接近40蚊,實在有啲貴。試左一口classic,果然名不虛傳,好香的玉桂味,唔太甜,食落仲係暖,食一個都夠飽!再試埋朱古力味,我覺得朱古力醬太甜,蓋哂麵包香味,個人不太喜歡下次得閒要再試埋第三種口味!

下次得閒要再試埋第三種口味!
外卖自取
對於玉桂口味沒有抗體既我,一知道美國出名既Cinnabon來左香港後,一直都好想過來試下,無奈因為近排既疫情,我都少左好多去街🥺🥺🥺🥺雖然係咁但我見Cinnabon 日日都咁多人排,忍左2星期後,今日終於要捉埋個傻佬一齊去試下。🤣✌🏻去到揾唔到間鋪唔緊要,Security 叔叔話你望到最多人排隊嗰度就係㗎啦!😅😅😅😅 Well ! 去左真係大負眾望,總共有3條隊!🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ 而且因為人太多,所以都係同口罩一樣限購。每人只可購買一盒同2個大卷,好在我個傻佬唔食,得我一個人食,所以我買一個就夠。🤣🤣🤣🤣🤣排隊排左30mins 終於到我地啦!係個廚窗外見到款款都好靚好好食咁,所以我決定- Classic 玉桂卷呀唔該!🤣🤣🤣🤣無理由唔食Classic 㗎嘛。🤣🤣🤣🤣🤣返到屋企,一打開個盒。。wahhhhh...乜咁大個嘅😱😱😱😱😱。。。但係打開有好香既玉桂味,食落又唔覺得好漏!我覺得幾好食,咁大個諗住自己食唔晒,但食下食下都食晒,但都好飽,唔使食晚餐。😂😂😂😂下次我買盒小既試下其他口味先。✌🏻✌🏻✌🏻

2020-02-24 182 浏览
專程來到奧海城買,店舖位置喺market place 附近,12點幾黎到,前面有大概十幾二十人,店員話要排30-45分鐘左右。見有時間,當然照排,每人限購最多1盒+2件。買左1盒4件Mini, 有2件原味1件焦糖胡桃同1件朱古力, 店員再3提醒一定加熱食。依指示做,叮完真係好香好香,原味玉桂味超濃,喜歡玉桂嘅人會好鍾意,但我比較鍾意上面果d frosting再來吃朱古力味,個樣非常非常吸引,但食就唔係食真朱古力果種味,朋友唔係太喜歡,但我自己就幾鍾意,其實有少少飲嘅朱古力味不過講到最鍾意嘅一定係焦糖胡桃味!本身就係焦糖腔,加左脆口胡桃平衡返焦糖唔會過份甜,對我黎講係10/10嘅好味我地4件mini 5個人分,正常size(圖右二)係大到一個人食一定食唔哂,建議都係買返Mini會更滋味有機會一定會再食

有機會一定會再食

2020-02-08
30 分钟 (外卖自取)
  • 焦糖胡桃卷
2020-02-24 118 浏览
悶在家中咁多日,在fb一見到cinnamon roll便興奮,昨天開張,今天去都排了30分鐘隊,都有好多外藉人排,好期望吃個暖暖bun bun解思鄉的心情。偶然在日式麵包店有肉桂卷買,但嫌肉桂和icing都不夠。這個小店客人看見到焗爐在焗和買到剛出爐的肉桂卷,這是一大賣點。我買一小盒四小件装$118,比起家鄉的真係貴好多,classic的幸好好夠肉桂味,有薄薄icing在面,好正,不會太甜太漏口。對於我這個朱古力控,朱古力口味的肉桂卷是最好味極力推薦。
偶然在日式麵包店有肉桂卷買,但嫌肉桂和icing都不夠。
極力推薦。

2020-02-23 181 浏览
It was worth the 15-20mins wait, was a bit disappointed though that there were no tables/stools. The Cinnabon tastes a lot nicer when it’s warm, once it cools, the frosting dries up and roll hardens a bit. I love that it’s finally in HK, keep it up!
外卖自取
依間肉桂圈好多國家都有~~朋友鐘意~所以今日香港開店所以去試下要排隊都正常~所以排之前都問左會唔會排完無得買~店員回覆唔會~所以咪排囉!前面十幾人應該快因為唔係新鮮出爐係現成品只係加小小糖霜 ~點知一排就45分鐘!圈有三種口味~原味~焦糖~朱古力尺寸有~正常~中~细前面位男士排到店員睇都唔睇就話依家只有細同朱古力味!🤦‍♀️但剛包好就已經出左另外兩款~~男士馬上黑面~~問你地係點安排~店舖一眼望晒~其實轉個頭睇一眼先覆客人啦!到我地啦~~~就話一人只可以買兩個😑我朋友一心都想買4個一盒正常尺寸~無只得细已經好失望~我地兩個人同店員談完道理後~朋友買四個~我就只買一個!细一個 26蚊~但品質控制好有問題~看圖~我個一個係細到呢~~~🤦‍♀️朱古力味太甜~無哂肉桂香~口感不夠鬆軟!超失望如果要試真係應該試正常尺寸42蚊個~
依間肉桂圈好多國家都有~~
朋友鐘意~所以今日香港開店所以去試下
圈有三種口味~原味~焦糖~朱古力
尺寸有~正常~中~细
到我地啦~~~就話一人只可以買兩個😑
细一個 26蚊~但品質控制好有問題~
看圖~我個一個係細到呢~~~🤦‍♀️

朱古力味太甜~無哂肉桂香~口感不夠鬆軟!超失望

如果要試真係應該試正常尺寸42蚊個~
肉桂圈/包
2020-02-06
2020-02-21 121 浏览
I've always been a big Cinnabon fan so imagine my excitement to find out they're finally opening a branch in Hong Kong! Got there on a weekday afternoon. I do find it stupid that they tried to create hype by telling me to line up at the separate area nearby because "they don't want too many people packed together lining up for hygiene reasons". That separate "lining up" area was completely empty and the main line was literally 5-6 people - there was a substantial amount of space behind this line

Got there on a weekday afternoon. I do find it stupid that they tried to create hype by telling me to line up at the separate area nearby because "they don't want too many people packed together lining up for hygiene reasons". That separate "lining up" area was completely empty and the main line was literally 5-6 people - there was a substantial amount of space behind this line and the staff spent a good few minutes telling me about the lining up policy - insisting that I stand at the very empty separate "lining up" area then coming back to tell me I can join the main queue 2 minutes later. All in all I bought and left with my order in 5 minutes. Lame.

The cinnamon buns themselves are very similar to the original. Chewy goodness. Do go and hopefully you won't run into this particular staff.

Price point is definitely higher than US but sort of expected.
2020-02-19 289 浏览
香港一開🍩 CinnabonHK🍪 ,肥仔已request想食幾之,今日踩完單車🚴🏽‍♀️就揸車去....Vienn排隊😊.由於肥仔喺美國🇺🇸果陣成日食,去泰國🇹🇭果陣都要食,香港🇭🇰有又點會唔食呢😭😭.今日做咗咁耐運動,梗喺要嚟個甜吓🍩首先,排咗大概25-30分鐘隊(大家朝聖嗎)新屎坑 三日香🤪🤪.有大size 同 mini size分別,但排到Vienn已經冇哂大Size,但勁好彩仲有 Choco 🍫 味🤩🤩🍩 經典肉桂卷 (Classic CinnamonRolls)🍩朱古力肉桂卷 (Chocobon)🍩蕉糖胡桃肉桂卷(Caramel Pecanbon)..每人喜好各不同,趁住仲喺熱辣辣果陣食,暖暖哋加埋濃濃嘅朱古力🍫加埋勁勁勁邪惡既lava白糖霜,煙煙韌韌😱😱😱簡直係 #人間美食😻😻😻 一個mini size又點滿足到Vienn呢😳😤😤😭😭😭😭..🐾🐾怕肥同甜嘅人請迴避🐾🐾唔好一陣又話食完三高同反式脂肪啦😩..⭐️店舖💵 #只限Cash Only💵 ⭐️而且每個人頭計可以購買mini box size 9件再加多2件..🍩Cinnabon (大角咀)📍大角咀海庭道18號奧海城二期地下
今日做咗咁耐運動,梗喺要嚟個甜吓🍩
Mini  Chocobon

🍩朱古力肉桂卷 (Chocobon)
🍩蕉糖胡桃肉桂卷(Caramel Pecanbon)
⭐️店舖💵 #只限Cash Only💵
🍩Cinnabon (大角咀)
📍大角咀海庭道18號奧海城二期地下G06號舖
#肥dodo食記 #食好西 #好評 #foodporn #hkfoodie #TR90達人 #養成易瘦體質
Mini  Chocobon
2020-02-16 286 浏览
✿#原味肉桂卷 (Original size ) $38.好香!真係好香肉桂味,未放入口已經好滿足🤤。original size 大過拳頭,比市面上見到嘅都要大,面頭有啲奶白色嘅糖霜coating,類似煉奶嘅感覺。食落口濕潤每一層都有玉桂粉包住,甜而不膩,同咖啡絕配😍.✿#朱古力味肉桂卷 (mini size ) $32好可惜今次出爐嘅時候沒有original size,得mini😭😭😭。呢個size俾original 細一半左右,係市面上經常見到嘅size。整體同原味嘅味道一樣,表面淋左朱古力醬,朱古力同肉桂嘅味道沒有衝突,作為朱古力迷必定要揀呢個!✨✨✨.✿#StrawberryYogurt $38🥤.係等待嘅期間我仲諗緊要唔要嗌野飲,但等左40分鐘我個人有啲熱,決定嗌番杯。現場最多人揀嘅係呢一杯Strawberry Yogurt 🍓,於是我都揀咗呢一杯。由於我怕士多啤梨會酸,一般我都唔會揀士多啤梨嘅飲品,但係呢一杯放到入口,士多啤梨唔酸,同yogurt 一齊仲甜甜地!唔情土得咁多人揀🤩飲品仲有oreo,mocha latte 沙冰可以揀,令到我心大心細😛...細個唔識品嘗肉桂嘅

✿#原味肉桂卷 (Original size ) $38
✿#朱古力味肉桂卷 (mini size ) $32
✿#StrawberryYogurt $38🥤
細個唔識品嘗肉桂嘅味道,自從鐘意飲咖啡後,都鐘意埋肉桂卷😆😆(見到有Americano 配minobon,都只不過係$48蚊咋! #perfectmatch )
其實仲有bite size、盒裝,但奈何太多人買,佢都都做唔到咁多,唯有下次有生之年再經過奧海城先買😢
2020-02-15
40 分钟 (外卖自取)
  • 朱古力肉桂卷
2020-02-16 147 浏览
今日去咗喺奧海城新開嘅Cinnabon. 上星期新開嘅時候,已經見到有好多人排隊,今日開咗一個星期之後,都仲要排隊,但唔係要等好耐,都已經買到嘢食。之前有啲外國返嚟嘅朋友,提起呢個品牌,都已經好興奮。我未喺外國生活過,所以呢個品牌對我來講係一個新事物。今日有機會去食,食咗朱古力味嘅肉桂卷,再加一杯咖啡同一杯凍檸茶。起初我都擔心可能會覺得太甜,但係食嘅時候,又覺得個味道啱啱好。而且好新鮮,食嘅時候仲係暖嘅,keep 住新鮮出爐。朱古力味同玉桂味都係好好味,個sauce都好夾,整體來講very good。另外,真係要講吓杯咖啡,好多時候呢啲鋪頭嘅咖啡個水平未必太高,今日咁岩去到嘅時候,好想飲咖啡,所以就試吓。叫左一杯latte,絕對可以講係一杯有誠意同高水平嘅咖啡,絕對喜出望外,下次經過嘅時候,都值得單買一杯咖啡。希望呢間鋪頭可以保持水準,因為好耐都冇一啲我會覺得有驚喜嘅甜點同咖啡。

2020-02-15 113 浏览
🥇最愛排隊之排隊玉桂卷❤️.開左一個星期都仲係要排晒長龍🤣🤣呢間新野玉桂卷未開波波就話想食☺️ 情人節唔出街慶祝,買呢個外賣番屋企食做甜品❤️岩晒!.原味玉桂卷就係濃濃既玉桂味,每一啖都係玉桂味🥳朱古力味係成口朱古力漿😍😍外層一層甜甜既奶霜,嗜甜如我都差啲頂唔住🙈兩個人分係岩岩好☺️一個人食晒就真係甜鬼死人🤣🤣所以如果一次想食兩隻味既話最好係買一個大一個細,咁就唔會話覺得食太多😝😝
🥇最愛排隊之排隊玉桂卷❤️
1K
2020-02-11 263 浏览
Cinnabon #奧運呢間由美國🇺🇸過江龍過嚟嘅肉桂卷係全球有多間分店,啱啱喺7/2終於喺香港開🥳今日禮拜日晏晝5:00左右都要排成個半鐘先買得到🤯聽聞佢哋嘅肉桂卷係用小麥麵團加上印尼特製Makara肉桂粉焗製,所以香氣十足。 肉桂卷分別有三種味道,包括原味、焦糖胡桃、同埋朱古力。而且仲有分正常、迷你、同埋一口size。我覺得迷你size同我地平時香港見到嗰啲正常size差唔多,所以正常size都幾大㗎,一個人都未必食得晒。咁難得排到梗係每隻味都試一試啦,揀咗一個正常size原味同埋迷你size焦糖胡桃、朱古力。經典肉桂卷🧁$38新鮮出爐,所以攞上手依然係熱,肉桂香氣撲鼻。佢哋肉桂卷嘅口感的確幾軟彈煙韌,係鬆軟麵包嘅感覺。可惜食落去肉桂香就冇想像中咁重,而表面嘅糖霜雖然唔會話太甜,但係冇想像中沙沙脆脆地嘅口感,只係一pat忌廉。焦糖胡桃卷🍯迷你$35雖然話加上焦糖醬同胡桃,但食落去味道其實差唔多,而且啲胡桃亦唔算多,只係間中咬到幾粒,可以慳返啲錢就咁試原味就夠。朱古力卷🍫迷你$32朱古力卷其實係用朱古力醬取代肉桂粉,所以唔好預期佢會有任何肉桂味。不過好在朱古力醬都幾濃郁,少少流心,甜
Cinnabon #奧運

經典肉桂卷🧁$38

焦糖胡桃卷🍯迷你$35

朱古力卷🍫迷你$32
朱古力卷其實係用朱古力醬取代肉桂粉,所以唔好預期佢會有任何肉桂味。不過好在朱古力醬都幾濃郁,少少流心,甜度還可以,當係一個朱古力包咁食都幾好味。

整體來講你話好好食我又唔覺,如果要排隊去買就真係唔係好抵,覺得坊間有好多肉桂卷仲好味過佢,佢嘅肉桂香絕對滿足唔到肉桂控。

味道: 3.8/6
性價比: 3.5/5