2020-02-11 248 浏览
美國肉桂卷連鎖店Cinnabon來香港開分店,選址奧海城,都唔知算唔算叫方便,自己甚少去呢度,不過實在難抵肉桂的誘惑,都專程要去一趟。鋪頭2月初開幕,有人龍都難免(雖然唔知原來咁多人喜歡肉桂卷),我周末去都排左一個鐘左右。肉桂卷係不斷出爐,但製作需時,所以新開張暫時限每人買4個。基本上佢得3種口味,不過分幾個size,由大至小:Cinnabon、minibon、bonbites。味道有原味、朱古力、焦糖核桃。建議唔大食的點minibon好了,因為cinnabon真係超大個,一人獨食應該可以當晚飯。我點了4個minibon,原味2個,其他各一。原味($29)果然最好食,食得到好香肉桂味,肉桂分量多,面頭有薄薄的忌廉糖霜,增加香甜。焦糖核桃($35)係原味上加上焦糖漿同核桃粒,甜度唔算好高,有核桃增加口感都唔錯。朱古力($32)都好味,但就比較甜,食半個都滯滯地。肉桂卷始終唔係香港人常吃的包點,新開張還可以吸引到貪新鮮人流,要守住先係難事啊!
2020-02-11 137 浏览
I have tried Cinnabon in Bangkok!Knowing that its newly opened in Hong Kong, I am so excited.You can smell the cinnamon from far, the whole mall just freshens up with the bakery fragrance, which causes the line to be so long. I waited for almost an hour to get just two rolls.Remember to bring enough cash!They only do takeaway, not even tables for u to stand there to eat but u can always reheat the rolls when u get home which the rolls can last for about 3 days, but of course i finish themin 3 se

in 3 seconds.

Simple, same flavours, just different sizes.
Normally I like BIG. hahaha
To try more flavours, I have to go with minibon.

Classic Cinnamon Minibon

Caramel Pecan Minibon

The roll itself is so moist.
So much frosting, its actually dripping when i cut it open, which a good thing because the roll absorbs all the flavours.
Filled with cinnamon sugar, so it smells super good!A very good dessert, but could be very filling!

2020-02-09
2020-02-10 147 浏览
足不出戶都有好嘢食 😉長女孝敬我們兩老 , 在 CINNABON 外帶回來的 玉桂卷 , 給我們吃 , 聽她說要排很耐隊才買到 .... 長女買的這盒是 新張期間推出每日限定100份的「MiniBon CinnaPacks」, 每份$118,內有 2件 經典肉桂卷、1件 朱古力卷 & 1件 焦糖核桃卷 ~我最喜歡食 Classic Roll 經典原味 : 口感濕潤鬆軟 , 肉桂的香味啱啱好 , 忌廉芝士糖霜 , 超級好味 唔太甜又唔太肥膩 , yummy ~Chocobon 朱古力卷 : 乃是把肉桂粉換成朱古力粉,面層再擠上朱古力漿, 朱古力味香濃 , 甜度一般 ~Caramel Pecanbon 焦糖胡桃卷 : 底味是經典原味的味道 , 再加上焦糖漿及核桃粒,味道和口感的層次都豐富 ~本篇完 ~
足不出戶都有好嘢食 😉

本篇完 ~
2020-02-10 73 浏览
今天趁放假就決定去了最近網上很多介紹的新店-Cinnabon,這新店位置奧海城二期地下,聽說這新分店是美國岀名的連鎖店,主打是玉桂卷,有3款味:經典原味、朱古力、焦糖核桃。由於多人購買,排隊排了半小時多,每人最多可以購買2個。最後買了3大及1迷你的玉桂卷,全部都是經典原味,購買後也要等約20分鐘後才有得拎取,所以決定買2杯飲品一邊飲一邊等取玉桂卷。試完後覺得味道也不錯,有陣陣玉桂香味,而且還很香和軟,可以值得下次再來嘗試其他款式

2020-02-09 443 浏览
係美國好容易搵到嘅Cinnabon 嘅鋪頭,一試難忘今日去左係香港新開嘅Cinnabon 排左30分鐘,每人可以買一盒四個迷你(三款口味均在內)+另購2個一打開盒子,已經聞到香濃嘅玉桂味除左玉桂味,仲有朱古力卷 & 焦糖胡桃卷除了聞到香濃玉桂味外一切開玉桂卷,就可以見好溶左嘅玉桂多到流出來。就個人口味上,唔算太甜,食完一個迷你嘅,亦未算飽到食唔到其他。焦糖胡桃卷,其實在內都係玉桂。不過係面上淋上焦糖醬及胡桃碎,但無諗過味道更好吃。(就個人口味上,比玉桂卷甜些,但亦是可接受)朱古力卷有好多朱古力醬,朱古力味都好濃厚,但我覺得一般
係美國好容易搵到嘅Cinnabon 嘅鋪頭,
一試難忘
今日去左係香港新開嘅Cinnabon
一打開盒子,已經聞到香濃嘅玉桂味
除左玉桂味,仲有朱古力卷 & 焦糖胡桃卷

除了聞到香濃玉桂味外

朱古力卷有好多朱古力醬,朱古力味都好濃厚,但我覺得一般

2020-02-08
30 分钟 (外卖自取)
2020-02-08 2356 浏览
起美國超有名氣的玉桂卷專賣店終於琴日正式登陸嚟香港😍😍呢排個個都為咗口罩排曬隊但今次就專為玉桂卷而黎排等左一個半鐘,終於到有得食啦😭肉桂卷一共有有三款味道:🔸️經典肉桂卷(Classic CinnamonRolls)🔹️朱古力肉桂卷(Chocobon)🔸️焦糖胡桃肉桂卷(Caramel Pecanbon)剛剛焗好左的肉桂卷暖笠笠濃濃的肉桂香香氣十足呈半奶油狀的白色糖霜厚厚甘覆蓋整個肉桂卷表面細細砂糖加上肉桂味道,口感一流肉桂捲麵包濕潤鬆軟,香甜惹味😋三款之中都係覺得經典肉桂味的最好食完都覺得冇後悔要排咁耐隊😅.餐廳仲提供少量咖啡、沙冰類飲品 今次飲咗🍓Strawberry Yogurt($38)酸酸咪咪好開胃.留意返📣📣📣: 以人頭計,每人限買兩件------------------------------📍Cinnabon🏡九龍海庭道18號奧海城2期地下G06舖
起美國超有名氣的玉桂卷專賣店
終於琴日正式登陸嚟香港😍😍
呢排個個都為咗口罩排曬隊
但今次就專為玉桂卷而黎排
等左一個半鐘,終於到有得食啦😭
肉桂卷一共有有三款味道:
🔹️朱古力肉桂卷(Chocobon)
🔸️焦糖胡桃肉桂卷(Caramel Pecanbon)
剛剛焗好左的肉桂卷暖笠笠
濃濃的肉桂香香氣十足
呈半奶油狀的白色糖霜厚厚甘覆蓋整個肉桂卷表面
細細砂糖加上肉桂味道,口感一流
肉桂捲麵包濕潤鬆軟,香甜惹味😋
三款之中都係覺得經典肉桂味的最好
食完都覺得冇後悔要排咁耐隊😅
Strawberry Yogurt
餐廳仲提供少量咖啡、沙冰類飲品
今次飲咗🍓Strawberry Yogurt($38)
酸酸咪咪好開胃
留意返📣📣📣: 以人頭計,每人限買兩件
📍Cinnabon
🏡九龍海庭道18號奧海城2期地下G06舖
2020-02-07
90 分钟 (外卖自取)
Strawberry Yogurt
  • 經典玉桂卷
2020-02-06 372 浏览
12月已經傳聞呢間美國過江龍Cinnabon會黎香港開店,等左個幾月,終於開鋪喇!餐牌如下:門面就擺左新鮮出爐嘅肉桂卷!😍細卷$29,大卷$38:仲有on the go嘅杯裝,店員可以幫你番熱即刻食,有埋叉供應,行住食都唔怕整污糟隻手!另外,仲有外賣盒裝,有大卷四個裝,大差兩個裝:同細卷兩個裝;我就買左大卷兩個外賣,同屋企人分享:目測呢款盒裝係未焗的,盒內有加熱指示,返到屋企加熱先食!另外買左一個細卷同On the go杯裝即食:好多cinnamon,好香,麵包好軟熟,好味!On the go明顯唔係新鮮出爐嘅,雖然都好多肉桂,但麵包就偏硬,唔軟熟,呢個杯就唔推薦。總結:要係香港食到好食嘅Cinnamon roll真係好難,尤其新鮮焗起個種,鐘意肉桂嘅朋友必定要去試下,呢間麵包軟熟,多肉桂,正!但各位都要有心理準備,美國野一向都偏甜,的確要配杯咖啡茶一齊食,咁就perfect!

餐牌如下:

門面就擺左新鮮出爐嘅肉桂卷!😍

細卷$29,大卷$38:

我就買左大卷兩個外賣,同屋企人分享:
目測呢款盒裝係未焗的,盒內有加熱指示,返到屋企加熱先食!

另外買左一個細卷同On the go杯裝即食:
好多cinnamon,好香,麵包好軟熟,好味!

2020-02-06