美國人氣肉桂卷店Cinnabon早排登陸旺角奧海城,Cinnabon在美國擁有多間分店,在美國好受歡迎,所以在香港剛開業嘅時候,有好多人慕名而來排隊買黎食,最近終於唔使點排隊啦,所以就買咗個外賣返屋企食~Cinnabon嘅肉桂卷只有3款口味:經典原味、朱古力、焦糖核桃,小妹一次過就買左三個mini,一次過試晒三款口味~😂😂小妹我最怕食甜野,本來我仲以為肉桂卷會好甜,但不論係咩口味,甜度都拿捏得剛好,三款口味都各有特色,如果係外賣嘅話,記得一定要加熱食,熱食香甜鬆軟最滋味,糖霜融化甜絲絲,口感濕潤鬆軟,正!

美國人氣肉桂卷店Cinnabon早排登陸旺角奧海城,
Cinnabon在美國擁有多間分店,在美國好受歡迎,
所以在香港剛開業嘅時候,
有好多人慕名而來排隊買黎食,
最近終於唔使點排隊啦,
所以就買咗個外賣返屋企食~

小妹一次過就買左三個mini,一次過試晒三款口味~😂😂

小妹我最怕食甜野,
本來我仲以為肉桂卷會好甜,
但不論係咩口味,
甜度都拿捏得剛好,
三款口味都各有特色,
如果係外賣嘅話,
記得一定要加熱食,熱食香甜鬆軟最滋味,
糖霜融化甜絲絲,口感濕潤鬆軟,正!
2020-03-12 412 浏览
行開奧海城,見到有間新開既賣甜品,之前排晒隊一直都無機會試,咁岩今日去就見到無乜人排(之前分到三條龍),今日就7-8個人左右,好快就到我。佢有大有細大約$29-46不等,係唔知揀咩試既情況底下,咁岩見到佢有咁杯裝住d野,同d卷唔一樣,就問店員係咩黎(值得一讚係,雖然係排緊隊,但店員都好有耐性話你知係咩黎,同埋仲會提你放幾耐,凍左翻熱黎食,令人感到貼心)講返個杯裝住既,原來係"Roll on the go",係將玉桂卷剪開,再係上面加多層玉桂醬,味道唔錯,唔會太甜,價錢$32一個,算適中。唔錯下次再試下佢其他產品先
下次再試下佢其他產品先

Roll on the go
2020-03-12
5 分钟 (外卖自取)
Roll on the go
美國來的人氣名店,開進了奧海城。平日下午去也排了15-20分鐘,而且有什麼口味也看運氣,因為可能排到的時候己經賣完了!●Mini Chocobon $32爆炸多的朱古力醬!是由裡到外滲透每一層那麼多,橫切面只拍得出一坨咖啡色。因為大量的朱古力醬再加上糖霜,所以整體味道偏甜。但是加熱後朱古力很香,配上鬆軟麵包,吃一個Mini Size的很剛好,甜但完全不會覺得膩~●Mini Caramel Pecanbon $35其實我本身有點怕肉桂的味道,很少吃帶肉桂的食物,但買chocobon的時候心想來都來了,所以就買了焦糖的(還是不太敢買原味)。肉桂卷的每一層都鋪滿了肉桂粉,所以一咬下去先是很濃的肉桂味,然後是焦糖醬的香甜味,核桃脆脆的,可能因為夠甜的關係,肉桂的味道也讓我覺得很OK很好吃。所以這真的是一個連害怕肉桂的人也覺得很好吃的肉桂卷!外帶回家吃的話,一定要記得翻熱!因為麵包本身很鬆軟,口感帶點糯,煙煙韌韌!如果冷掉吃可能會影響口感,就不到這~麼好吃的靈魂麵包了!

●Mini Chocobon $32

●Mini Caramel Pecanbon $35

Mini Caramel Pecanbon

20 分钟 (外卖自取)
2020-03-08 502 浏览
一向鍾情玉桂口味嘅我,知道美國出名嚟咗香港後一直好想試下,今日到奧海城排隊五分鐘,櫥窗見到剛出爐的玉桂卷, 香味撲鼻十分吸引,正常size太大,加上想試3款口味,決定買一盒四小件裝裝$118, 規定兩個classic肉桂味 ,一個朱古力味,一個焦糖胡桃味 , 店員提示回家後,用微波爐或焗爐翻熱。經典玉桂卷麵包裏面滿滿的玉桂粉,肉桂味很香濃,麵包濕潤口感很鬆軟,表面嘅糖霜不太甜, 甜而不膩,超級好味。朱古力卷麵包裏面充滿朱古力醬, 一切開有流心的效果, 朱古力醬十分濃郁 ,朱古力迷必試這款。焦糖核桃卷經典肉桂捲上面加上焦糖醬及核桃 ,更有咬口, 口感不錯。

經典玉桂卷

朱古力卷

焦糖核桃卷
經典肉桂捲上面加上焦糖醬及核桃 ,更有咬口, 口感不錯。
2020-03-06 826 浏览
我個人都幾憎排隊,好在尋日去到見到人流唔算多,排咗大概15分鐘就輪到我✌️ 以前唔食肉桂,畢竟香港都唔多肉桂味嘅食物同埋飲品,不過人大咗味覺接受程度高咗,例如咖啡加些少肉桂粉可以令到味道更加有層次😋 講返個包先,原本想試一次過試勻晒三隻味可惜朱古力味售罄😭於是就買原味同埋焦糖味試試。【 Minibon 】😋 4/5一打開已經聞到震震嘅肉桂香味,引到我流晒口水🤤麵包質感鬆軟,層次分明,玉桂粉均勻咁灑喺每一層,以為會好重玉桂味但係食落我覺得係香多過濃,都ok 喎😜【 Mini Caramel Pecanbon 】😋 3.5/5原味加上焦糖醬,表面用合桃做裝飾,味道好夾,焦糖預咗佢係偏甜,不過都算係可接受嘅,食呢個最好配杯熱飲就可以中和一下甜度。

【 Minibon 】😋 4/5

minibon
minibon
2020-03-05 600 浏览
#來自美國嘅玉桂卷-#cinnabon 上個星期終於正式登陸香港🤤N年前去美國旅行食過一次 從此就鍾意咗肉桂卷但係喺香港好難搵到 一係就好貴😭每次想食 我會去宜家傢俬買雪藏嗰啲🙈其實我自己都整過好多次 但係次次都失敗好啦我都係乖乖地排隊先-星期六日人龍勁長 行過嘅人以為賣口罩😂等左一個半鐘 終於有得買😭肉桂卷有三款 經典肉桂 朱古力肉桂 焦糖胡桃肉桂-🍞#Minibon (9 pcs $258)新鮮焗好嘅肉桂卷暖笠笠 肉桂味勁香白色嘅糖霜好厚咁覆蓋成個肉桂卷麵包濕潤鬆軟 口感煙韌 甜而不膩莫非呢啲就係外國人成日講嘅ooey gooey口感🤔個卷聽講係用小麥麵團同印尼Makara肉桂粉焗嘅唔知係我焗得差定係材料差😭我最鍾意原味 朋友最鍾意就係焦糖佢話焦糖醬同胡桃甜得黎又帶啲苦味 口感更加豐富因為買咗好多個 有啲返到屋企整返熱嚟食 一樣咁正個盒都有詳細嘅指示教你點樣整返熱肉桂卷室溫可以放兩日 冰格就可以擺差唔多一個月-🍫#朱古力肉桂卷($42)留意番呢個係因為係用朱古力醬取代肉桂粉鍾意肉桂嘅可能會失望 建議食返原味好啲朱古力醬都幾厚身 怕甜嘅配咖啡食會冇咁膩-其實仲想試肉桂脆片 唔使叮返熱
#來自美國嘅玉桂卷
好啦我都係乖乖地排隊先
星期六日人龍勁長 行過嘅人以為賣口罩😂
等左一個半鐘 終於有得買😭
肉桂卷有三款 經典肉桂 朱古力肉桂 焦糖胡桃肉桂

🍞#Minibon (9 pcs $258)

新鮮焗好嘅肉桂卷暖笠笠 肉桂味勁香
佢話焦糖醬同胡桃甜得黎又帶啲苦味 口感更加豐富
因為買咗好多個 有啲返到屋企整返熱嚟食 一樣咁正
個盒都有詳細嘅指示教你點樣整返熱
肉桂卷室溫可以放兩日 冰格就可以擺差唔多一個月
🍫#朱古力肉桂卷($42)

留意番呢個係因為係用朱古力醬取代肉桂粉
鍾意肉桂嘅可能會失望 建議食返原味好啲
朱古力醬都幾厚身 怕甜嘅配咖啡食會冇咁膩
其實仲想試肉桂脆片 唔使叮返熱 當零食夠方便
可惜中午嚟到佢都賣晒😭
除咗嘢食之外有咖啡提供 係Arabica豆 仲有梳打 沙冰
不過買咗咁多麵包我就快破產 飲品留返下次先試🙈
2020-03-05 332 浏览
終於試佐呢間美國超人氣嘅肉桂卷我係平日時去,不過都係好多人,大約等佐20分鐘🙃果然人氣超高🥰主要做外買,藍白色嘅店面都好吸晴😝除佐賣肉桂卷仲有售咖啡肉桂卷有原味,朱古力,焦糖胡桃三種味仲有分size, 主要有經典、mini、bite我揀佐原味肉桂卷,size係經典(hkd38)焦糖胡桃係mini(hkd35)呢個經典size真係幾大下,當早餐食一流原味肉桂卷上面鋪滿d糖霜,未食已經聞一陣陣好香嘅肉桂味,鬆軟扎實嘅口感,每一層都食到香濃嘅肉桂味🤓超鐘意焦糖胡桃其實同經典個口感味道差不多,只不過多佐d層焦糖同胡桃,因為加佐胡桃令到口感都豐富佐😋不過如果對肉桂沒興趣可以試下佢地個朱古力卷,睇落去都唔錯,下次再試下
終於試佐呢間美國超人氣嘅肉桂卷
主要做外買,藍白色嘅店面都好吸晴😝
除佐賣肉桂卷仲有售咖啡
肉桂卷有原味,朱古力,焦糖胡桃三種味
仲有分size, 主要有經典、mini、bite
我揀佐原味肉桂卷,size係經典(hkd38)
焦糖胡桃係mini(hkd35)
呢個經典size真係幾大下,當早餐食一流
2020-03-04 346 浏览
好出名, 因今晚去開大角咀食野就試下, 去到原來鋪好細, 要排隊, 仲要唔係0係鋪門口排, 走到老遠, 真誇張, 睇0左好耐, 有唔同SIZE, 唔同味, 又有飲品, 原來其實係得三種味, 就係玉桂, 朱古力同焦糖合桃, 最後我地選0左玉桂同合桃, 其實只可外賣, 係無位食, 企位都無, 於是我地攞去HSBC附近0既公園食,  2個都麻麻地, 好甜好HEAVY, 包質地又唔係特別鬆軟, 而且都貴,不過合桃係幾香0既,  真心奇, 點解0甘多人排?
2020-03-03
10 分钟 (外卖自取)
2020-03-03 434 浏览
呢間係美國超人氣的肉桂卷專門店終於係香港開分店啦🥳星期六既下午去到,都要排隊先買到,仲要每人只限買兩件🤭我地因為唔係好肚餓,所以只係叫左一件mini既焦糖胡桃卷(Caramel Pecanbon)試下,再加Cinnamon Roll Cold Brew😌-🎈焦糖胡桃卷 (Caramel Pecanbon)因為我係焦糖控🤩所以諗都冇諗就叫左焦糖胡桃卷,裡面有肉桂既味道再加上焦糖醬及核桃粒,個人覺得個size雖然係mini,但都算大件了🤭不過就略嫌甜左啲🙈-🎈Cold Brew Cinnamon Roll至於杯咖啡個甜度適中,咁岩就中和左焦糖胡桃卷既甜味,咁既配搭好好👍🏻🥳🔸Cinnabon📍九龍海庭道18號奧海城二期地下G06號舖

🎈焦糖胡桃卷 (Caramel Pecanbon)
Caramel  Pecanbon

🎈Cold Brew Cinnamon Roll
Cold  Brew  Cinnamon  Roll

🔸Cinnabon
📍九龍海庭道18號奧海城二期地下G06號舖
2020-02-22
2020-03-03 287 浏览
Tai Kok Tsui • 大角咀 Cinnabon📍大角咀海庭道18號奧海城二期地下G06號舖肉桂卷最早的發源地是歐洲的瑞典,而美國人氣肉桂卷店Cinnabon 則在早前選址香港奧海城。肉桂卷的材料採用印尼的Makara肉桂焗製,外皮酥脆,內餡鬆軟,灑上滿滿的肉桂粉和自家忌廉芝士糖霜,香氣撲鼻,糖霜融化後甜絲絲的,加多杯咖啡,完美配搭。Mini Cinnamon Roll 經典肉桂卷 $29Mini Caramel Pecanbon 焦糖胡桃肉桂卷 $35➰👅 味道:🌟🌟🌟🌟👀 環境:🌟🌟🌟💫👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💫💰 抵食:🌟🌟🌟
Tai Kok Tsui • 大角咀 Cinnabon
📍大角咀海庭道18號奧海城二期地下G06號舖

Mini Cinnamon Roll 經典肉桂卷 $29

👅 味道:🌟🌟🌟🌟
👀 環境:🌟🌟🌟💫
👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💫
💰 抵食:🌟🌟🌟
2020-03-02 377 浏览
今日時間尚早不用排隊太耐,等了一會兒便到我了。我叫了經典朱古力味(大size,成個用了漢堡包盒裝住),都食到玉桂嘅味道,又不會搶了朱古力嘅味道,如果不太好肉桂嘅朋友,可嚐試這款朱古力。因我本身鍾意熱食的,想有流心效果,向店員查詢後,可在家用微波爐或焗爐整番熱來食,我就用了錫紙包著肉桂卷,較了焗爐200度嘅溫度,焗了15分鐘,本來我想焗20分鐘,但太心急想食了。焗熱後果然唔錯,朱古力夠濃,當中帶有肉桂嘅味道,麵包質感鬆軟。由於我不飲咖啡,於是叫了handmade lemonade soda,配肉桂卷來食是最佳享受。我推薦要整番熱係最佳效果
經典朱古力
經典朱古力
2020-02-28 593 浏览
路過奧海城,又有人排長龍,唔執輸又走去排下,原來係美國🇺🇸擁有多間分店嘅人氣肉桂卷專門店剛剛🆕新開張,甜品控肉桂控真係要嚟試試。售賣嘅除左主打嘅各款肉桂卷之外,仲有咖啡☕️同特飲供應———————————————————————————🍞MINIBON 迷你肉桂卷 $29💬原味,好濃郁嘅肉桂粉滿佈,已經唔係最甜嗰款😌.🍞MINI CHOCOBON@迷你朱古力肉桂卷 $32💬好濃好濃嘅朱古力醬🍫,好似掩蓋咗肉桂嘅味,甜度中級😏.🍞MINI CARAMEL PECANBON 迷你焦糖合桃肉桂卷 $35💬呢款係最甜最濃最邪惡,中間夾著幾粒合桃,有口感😌
———————————————————————————
🍞MINIBON 迷你肉桂卷 $29
💬原味,好濃郁嘅肉桂粉滿佈,已經唔係最甜嗰款😌
🍞MINI CHOCOBON@迷你朱古力肉桂卷 $32
💬好濃好濃嘅朱古力醬🍫,好似掩蓋咗肉桂嘅味,甜度中級😏
💬呢款係最甜最濃最邪惡,中間夾著幾粒合桃,有口感😌
2020-02-28 422 浏览
Newly opened in Olympian City 2 in Tai Kok Tsui, Cinnabon sells American style cinnamon buns. I guess queuing up for stuff is in Hong Kongers’ blood now. The recent outbreak of coronavirus didn’t stop people from lining up to try Cinnabon out. There was a long line when I first visited it at 5pm-ish. I came back again after having dinner nearby at around 8pm, the line was relatively shorter, and I decided to give it a go as I could foresee that I wouldn’t visit Tai Kok Tsui in near future.There

There are 3 types of cinnamon buns - origin, chocolate, and pecan caramel. The cinnamon buns come in two sizes, big as shown in the picture above, and small. I got two small of different flavors to try.

This Tiffany blue take away box is absolutely adorable!

The cinnamon buns were quite dense, and there was cinnamon powder in between the twirls. I like the chocolate one better, as the chocolate sauce on top was less sweet than the pecan caramel one.
nowing that Cinnabon is an American brand, I expect the sweetness that comes with it. But this Pecan Caramel cinnamon bun was really sweet, a bit too sweet for me…I had to had a cup of tea after it to ease out the intense sweetness. I guess I don’t have enough sweet tooth to enjoy it. Trying Cinnabon once is enough for me.
2020-02-12
2020-02-27 353 浏览
奧海城新開店。幾次路過都是排隊,昨天購買套裝,感覺無預期好!只try了classic,就覺得太甜膩,糖霜多,絕對適合甜食愛好者!但是套裝份量好足,四件!下次要試試飲品.
2020-02-26 497 浏览
之前喺 openrice見到推介呢間美國嚟嘅玉桂卷, 就心郁郁好想食但係好少機會會去到奧海城...搞到2月頭開, 到20幾號先至買到肉桂捲就分三隻味: 原味、焦糖同朱古力, 亦都有分size, 分別係經典、mini、bite去到奧海城嘅時候真係嚇親, 超級多人排隊, 仲要係有限購每人淨係可以買一個cinnapack同埋兩件玉桂卷...大食妺乜都想試下, 所以就買咗三個mini嘅<Mini Caramel Pecanbon><Minibon><Mini Chocobon>本身以為味道會好甜, 點知道食落啱啱好麵包質地非常堅韌, 中間加入咗好多肉桂粉, 買返嚟做早餐一流但係要記得擺入焗爐或者微波爐叮一叮, 咁樣嘅話肉桂味會更加出

去到奧海城嘅時候真係嚇親, 超級多人排隊, 仲要係有限購
每人淨係可以買一個cinnapack同埋兩件玉桂卷...

大食妺乜都想試下, 所以就買咗三個mini嘅

<Mini Caramel Pecanbon>
<Minibon>
<Mini Chocobon>
本身以為味道會好甜, 點知道食落啱啱好
  • Minibon