CHUTNEY

2024-01-11 26 浏览
藝術感滿滿嘅印度菜,服務好氣氛更好💕 好啱慶祝生日、週年紀念去,啲侍應好熱情❤️‍🔥 服務態度好!菜式特別,令人印象深刻・ Raj Kachori ($138)從未見過嘅菜式😳 睇上去似一個波,出面好多醬,睇落有少少似大阪燒😂 用匙羹輕輕烤下個波,原來佢係脆餅!入面有好多豆、提子粒,酸酸甜甜幾開胃,但越食越辣🥵 睇返 menu原來佢用左薄荷辣椒醬,唔怪之得啦!仲有用羅望子醬同乳酪醬,超特別💕・ Sarson Malai Jheenga ($188)藝術感滿滿嘅一道菜🎨 中間有4隻大蝦,有芥末調味過,少少辣,刺激😳 隔離啲一點點係醬,三款: 紅菜頭、蕃石榴、酸辣醬 ,點一點,可以食出唔同風味🤩・ Butter Chicken🥘 ($258)勁足料嘅咖哩牛油雞🧈🐔 每舊雞又大又滑,而且咖哩好正宗,好多香料夠辣!咖哩散發淡淡嘅松露香味,因為加左松露乳酪,好清新可解膩💯・ Butter Naan ($42)食咖哩一定要配印度薄餅啦,只可以講呢度嘅印度薄餅好抵加,分分鐘大過一個大pizza,包你飽肚🤣 牛油薄餅焗得酥化,配埋咖哩食,大滿足😚・ Rajasthani Bhindi ($138)呢個係

・ Raj Kachori ($138)

・ Sarson Malai Jheenga ($188)

・ Butter Chicken🥘 ($258)

・ Butter Naan ($42)

・ Rajasthani Bhindi ($138)
呢個係用印度香料調制嘅秋葵!感覺好特別,係未食過嘅味道,加少少落咖哩印度薄餅度,口感特別,出奇地夾💕

・ Passion Fruit Coconut Cake🍰 ($118)
外表好得意,似個小雪球嘅蛋糕🪩 係椰子味嘅 cheese cake😆 上面有塊銀箔,同埋朱古力片,隔離仲有啲西米露,裝飾得好靚,創意滿分💯

・ Mango Lassi ($95)
原來呢杯係印度特有嘅 yogurt smoothie😋 口感綿密,好濃芒果味,勁正,又清新又夠健康🌿

・ Apple Freshner ($88)
呢杯又係店家特別調製嘅飲品,裏面有薄荷、蘋果、橘、薑汁汽水,好清新!又可以解膩😎
2024-01-11 291 浏览
今日帶啊媽去大館參觀,順手帶左佢去Chutney食飯😄Keema Pav🤩出色既一道菜式~碎羊肉燉煮得岩岩好,同香料配合得好好。面包柔軟蓬鬆,同羊肉配搭好完美~Chicken Tikka Salad 🥗雞肉嫩滑,沙律有d石榴同乾果,食落好有層次。Achari beef short rib🥩牛肉嫩滑, 洋蔥番茄Masala就酸酸辣辣,味道好平衡~Fish Mollee Curry🥘魚肉冇骨頭,食落方便。咖哩香料同椰奶既平衡恰到好處Garlic Naan🌮柔軟蓬鬆,大蒜味道濃郁,用黎點咖哩必備Mango Lassi🥭非常順滑,又有濃濃既芒果味😍班蘭蛋糕🍰當日既甜品,班蘭味好出😀
今日帶啊媽去大館參觀,順手帶左佢去Chutney食飯😄

Keema Pav🤩

Chicken Tikka Salad 🥗
雞肉嫩滑,沙律有d石榴同乾果,食落好有層次。

Achari beef short rib🥩
牛肉嫩滑, 洋蔥番茄Masala就酸酸辣辣,味道好平衡~

Fish Mollee Curry🥘
魚肉冇骨頭,食落方便。咖哩香料同椰奶既平衡恰到好處

Garlic Naan🌮
柔軟蓬鬆,大蒜味道濃郁,用黎點咖哩必備

Mango Lassi🥭
非常順滑,又有濃濃既芒果味😍

班蘭蛋糕🍰
當日既甜品,班蘭味好出😀
Chicken Tikka Salad
  • AchariBeefShortRib
  • ChickenTikkaSalad
  • KeemaPav
2024-01-11 11 浏览
世一印度菜餐廳🇮🇳👍1. Tandoor Octopus 呢個starter 睇得又食得 望落已經幾igable 食落個八爪魚爽口彈牙 又厚肉 再加埋啲粟米粒 係一個易入口又人滿足嘅前菜 2. Chicken Tikka Salad簡簡單單嘅沙律醬撈沙律菜再加埋少少印度香料燒汁雞塊 食落清新開胃得黎又保留番印度菜嘅特色3. Chutney signature 呢個係餐廳嘅signature rice cracker 配三款醬汁 包括beetroot pineapple 同mint 個人最鍾意pineapple 比較refreshing 其餘都比較有蔬菜嘅青味 不過三種醬加埋一齊幾夾 三重口味又中和左個rice cracker 偏重嘅香料味 有趣4. Old Delhi Butter Chicken with garlic naanButter chicken 個sauce比起平時嘅多左黑松露醬嘅味 所以層次再多左 而個garlic naan 個麵包感會重啲 但食落外皮又脆脆地 又軟熟 蒜粒都鋪滿個naan 正5. Fish Moilee Curry with butter naan呢個
世一印度菜餐廳🇮🇳👍

1. Tandoor Octopus

2. Chicken Tikka Salad

3. Chutney signature

呢個個咖喱都唔錯 有香料味但又唔會過重 食落又唔太辣 魚係新鮮魚落去整 唔係普通魚塊 肉質都厚嫩 而個butter naan 都重牛油香 同樣麵包啲 夾埋一齊食一流

6. Mango lassi
真係落足料嘅mango lassi 乳酪個酸味同芒果個甜味調和得好好 飲落質感唔會太厚太薄 啱啱好 又冇溝冰搞均 真材實料 好飲

7. Apple freshener
酸酸地甜甜地 蘋果味幾出 唔會太過死甜 配印度菜食一流

8. Pandan cake - Dessert of the day
簡單嘅班蘭蛋糕 味道幾出 但又唔會太甜 食落口感濕潤 為成個lunch set 劃上一個完美嘅句號

📍CHUTNEY
中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🤩 𝐀𝐥𝐥𝐮𝐫𝐞 𝐨𝐟 𝐚𝐧 𝐄𝐱𝐪𝐮𝐢𝐬𝐢𝐭𝐞 𝐈𝐧𝐝𝐢𝐚𝐧 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 @ 🌟 CHUTNEY 《👽食神大媽食西餐》.💁‍♀️ 圖中展示美食為:Assorted ChutneysTandoor Octopus HKD 78Keema PavAchari Beef Short Rib HKD 238Fish Moilee Curry HKD 218Butter NaanGarlic NaanMango Lassi HKD 95Rose Lassi HKD 95.👽 大媽好鍾意嚟呢間印度餐廳食飯,裝修好友異國特色,坐得好舒服。嘢食更加係高質,尤其午市套餐真係物超所值。.😍 一坐低,先嚟幾款汁醬,用嚟點印度薄餅作為前菜,好有特色。.🐙 我哋叫咗兩份套餐,前菜呢就選擇咗「炙烤八爪魚」,係FULL SIZE架!八爪魚烤完好彈牙,配上粟米沙律同甜菜醬,好味!.🧆 另一款「免治羊肉」好特色,碎羊肉調味之後,加埋鵪鶉蛋。味道豐富。配上超級香軟嘅牛油焗麵包,真係好味到不得了。.🍖 主菜呢就揀咗「慢煮牛肋骨」,肉質鮮嫩,加埋芒果同腌製洋蔥番茄醬,味道
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
Mango Lassi HKD 95
Rose Lassi HKD 95

Tandoor Octopus

Keema Pav

🍖 主菜呢就揀咗「慢煮牛肋骨」,肉質鮮嫩,加埋芒果同腌製洋蔥番茄醬,味道酸甜又帶點微辣,仲有濃郁嘅牛肉味。

Achari Beef Short Rib

🐟 另一款就揀左「燒烤巴拉蒙蒂魚」,魚肉非常之嫩滑,配上洋蔥同椰奶再加芥末籽煮成嘅咖喱汁,味道濃郁而又香濃。

Fish Moilee Curry

🍞 食印度菜,佢嘅薄餅一定係重點!套餐可以隨意選擇配邊種口味嘅NAAN,我哋就揀咗一份牛油味一份蒜蓉味。大過我塊面都算,仲要係超級軟熟,真係超級無敵無得頂。

Naan

🍹 食咖喱點可以唔飲嘢,當然要叫佢最經典嘅LASSI啦!一杯芒果味、一杯玫瑰味,飲落去滑順又香甜,好解膩又解辣!

Mango Lassi & Rose Lassi

🍰 午餐最後送一個甜品,完美句號。

😋 真係一定要推介俾大家呢間咁正嘅餐廳,啲嘢食超高質,服務仲要非常好。尤其午餐咁鬼抵,一定要嚟試吓!

📍 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓

Tandoor Octopus
Fish Moilee Curry
Naan
Mango Lassi & Rose Lassi
未入餐廳已經覺得金碧輝煌,裝修非常高雅舒服,面向窗邊的座位比較透光,當日我同朋友是坐在裏面的二人座位,感覺就像電影的印度餐廳一般自成一角。這並不是我第一次來這間餐廳,上一次同朋友來品嚐他們的晚飯,你覺得他們的餐點很優質與美味😋這次來試試他們的午餐套餐,包括一道前菜、一道主菜和一道甜點,而甜點則是當天的甜點選擇。首先是烤爐章魚(額外加$78)。搭配玉米沙拉和紅菜頭醬,這道菜色香味俱全。接下來是Keema Pav,這是一道用碎羊肉燉製而成的湯燉,搭配馬鈴薯絲和鵪鶉蛋,非常美味。主菜的選擇,可挑選了店員推介的菜式。Old Delhi Butter Chicken($198)是一道經典的奶油雞。搭配著炭烤雞肉串,咖喱的味道非常香濃,份量是一人份量,可以選擇更印度烤餅或米飯享用。Fish Moilee Curry($218)則是一道使用炭烤鲈魚、洋蔥、椰奶和芥末籽烹制而成的咖喱菜。這道菜的味道鮮美,令人回味無窮。在飲品方面,他們提供Desi Soda,這是一款以新鮮薄荷和青檸為基底,加入蜂蜜、柑橘類、黑鹽、印度香料和氣泡水的特色飲料。他們還有Lassi,包括原味、芒果、玫瑰和咸味。我在午餐套餐中

主菜的選擇,可挑選了店員推介的菜式。

他們還有Lassi,包括原味、芒果、玫瑰和咸味。我在午餐套餐中選擇了芒果Lassi,非常香濃好喝。
2023-12-01
  • Lamb
1K
走入華麗宮廷式裝潢,優雅環境,有特大玻璃窗,景觀開陽,還可以看到大館,真的很舒適!店內還有兩個大Tandoori 窯爐,是地道印度菜必備的!味道超好吃! 很正宗的,我都推介以下的!Tandoor octopus 原條慢煮八爪魚,擺碟精緻,外層帶炭香,肉質柔軟Keema Pav 羊肉碎咖喱燉菜,上面放了鵪鶉蛋,再配上香脆鬆軟的麵包,味道濃郁,完全無法停口Achari Beef Short Rib 低溫慢煮牛肋骨,再放入窯爐烤,鮮嫩多汁,醬汁酸香,配上牛油Naan ,堪稱絕配!Fish Moilee Curry 魔力咖喱魚,煮得入味,奶油醬汁香滑濃郁,軟嫩魚肉帶椰子咖喱香Mango Lassi 印度菜不少得Lassi,這款酸酸甜甜的開胃飲品

店內還有兩個大Tandoori 窯爐,是地道印度菜必備的!

味道超好吃! 很正宗的,我都推介以下的!

• Keema Pav
  • Mango Lassi
  • Tandoori Octopus
  • Achari Beef Short Rib
  • Fish Moilee Curry
  • Chutney's Iced Tea
2024-01-03 66 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯平時去食印度菜我多數會去尖沙咀,但係原來中環都有高質印度菜。今次介紹嘅《Chutney Tandoor House》主打宮殿風格,金黃色嘅招牌配搭暖色系嘅色調,令人一種高貴又舒適嘅感覺。Raj Kachori店員介紹依款係印度傳統小食,外層係球形嘅脆餅,比較薄又香脆。切開脆餅就會有乳酪、薯仔、香蕉、青提、雞肉和蜜瓜等等,就比較開胃嘅前菜。Sarson Malai Jheenga依款係印度嘅香煎大蝦,金黃色嘅大蝦,配搭3款唔同顏色嘅醬汁(紅菜頭和番石榴),賣相已經好吸引。而金黃色大蝦就用左mustard、curry leaf同埋lemon去醃製,所以食落酸中帶香好滋味架。Butter chicken令一道印度常見嘅黃金雞,煮到入哂味又軟腍嘅雞肉,充滿牛油香又有少許松露味。我自己就鍾意配搭印度薄餅,新鮮熱辣辣出爐,夠哂鬆軟。飲品方面,如果唔飲酒嘅朋友可以試下Apple freshner ,有蘋果和柑橘味。飲酒嘅可以試Coco man sour,充滿椰香又帶少許酸味。Passion fruit coconut cake 口感幼滑又有清新嘅椰子
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

Raj Kachori

Sarson Malai Jheenga

Butter chicken

Passion fruit coconut cake
口感幼滑又有清新嘅椰子味,配搭酸甜嘅熱情果醬好解膩。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
2024-01-03 16 浏览
#fatchubelly中環📍CHUTNEY (中環)💥前菜(Tandoor octopus, keema Pav)分咗兩個set 一個炭燒八爪魚口感爽彈調味唔係好重食到八爪魚嘅鮮味👍另一個係羊肉加上牛油麵包免治羊肉好重印度香料味加上用牛油煎香嘅麵包味道好特別同份量好足😝💥主菜(archi beef short rib , oil delhi butter chicken + garlic naan) 其中一個主菜係牛小排😚牛肉好有膠質好惹味仲有啲果粒中和油膩感另一個係咖哩牛油雞雞肉好嫩咖喱醬汁比較厚身用黎配搭naan 一流Naan 係印度廚師即叫即整💕一上枱熱辣辣口感煙靭上面搽咗一啲蒜汁份量亦都十足💥甜品(朱古力香蕉蛋糕)甜品用上朱古力磅蛋糕🥰口感比較結實加上香蕉蓉朱古力味好濃但唔會太甜CHUTNEY (中環)中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#香港美食#生日餐廳#食評
#fatchubelly中環

📍CHUTNEY (中環)

分咗兩個set

一上枱熱辣辣
口感煙靭
上面搽咗一啲蒜汁
份量亦都十足

💥甜品(朱古力香蕉蛋糕)

甜品用上朱古力磅蛋糕🥰
口感比較結實
加上香蕉蓉
朱古力味好濃
但唔會太甜

CHUTNEY (中環)
中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓

#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#香港美食#生日餐廳#食評#食好西#中環#中環美食#印度菜
餐廳裝修行皇室宮廷風,設計幾華麗✨ 平時a la carte每款都要大概$150-$200,但lunch set $178起就包前菜+主菜+蛋糕,抵食好多,係中環食lunch嘅好選擇🙈 🇮🇳 𝐂𝐇𝐔𝐓𝐍𝐄𝐘 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐌𝐞𝐧𝐮 · $𝟏𝟕𝟖 𝐮𝐩 (𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬 + 𝐌𝐚𝐢𝐧𝐬 + 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭𝐬) 🍽️*[ ]* - a la carte price 0️⃣ Signature Chutney 🫓 · [$38]呢個係餐前小食,係薄脆餅搭配三款醬:beetroot · pineapple · mint🍍 甜甜辣辣咁幾香口🌶️ 平時叫a la carte會有10款醬🤪꧁ 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓𝒔 ꧂1️⃣ Aloo Tikki chaat 🥔 · [$128]係炸薯餅伴鷹嘴豆,搭配羅望子醬和薄荷乳酪醬🌿 薯餅外層薄脆,薯蓉幾綿密🥔 面頭有好多脆條,入面有鷹嘴豆同薯仔粒,咬落軟綿綿咁,口感層次幾豐富🤩 配埋酸酸甜甜嘅醬汁幾特別🙈2️⃣ Keema Pav 🐑 · [$198]係咖喱羊肉碎麵包,搭配炸薯脆條同鵪鶉蛋🥚 仲有一細兜洋蔥碎同青檸,令鮮味更突出🍋🧅 平時唔鍾意食羊,但呢個接受到,羊味幾香但唔會

*[ ]* - a la carte price

꧁ 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓𝒔 ꧂

2️⃣ Keema Pav 🐑 · [$198]

係咖喱羊肉碎麵包,搭配炸薯脆條同鵪鶉蛋🥚 仲有一細兜洋蔥碎同青檸,令鮮味更突出🍋🧅 平時唔鍾意食羊,但呢個接受到,羊味幾香但唔會太騷🍛 麵包烘到外層幾香脆,帶牛油香🧈 但就係烘得香口啲嘅餐包🍞

꧁ 𝑴𝒂𝒊𝒏𝒔 ꧂

3️⃣ Achari Beef Short Rib 🐂 · $238 [a la carte - $268]

係慢煮牛肋骨配醃洋蔥蕃茄masala🍅 牛肋骨煮得好軟腍,咬開一絲絲,牛味幾突出🐂 但masala冇咩蕃茄味,同埋唔知點解苦苦地🤣 但就咁食牛好jeng好唔錯🤪

4️⃣ Old Delhi Butter Chicken 🐣 · $198 [a la carte - $258]

係牛油雞咖喱,面頭仲有松露乳酪🍛 整體幾creamy,有少少甜🤏🏻 雞塊都幾多,完全唔鞋口,但可以再juicy嫩滑啲🐥

5️⃣ Garlic Naan 🧄 · [$58]

有兩大塊,size係平時印度餐廳嘅兩倍😂 牛油香幾重,食到蒜味,但可以再濃郁啲🤏🏻 烘得ok鬆軟且帶微微韌度,記得趁熱食🫓

6️⃣ Butter Naan 🧈 · [$58]

如果兩個女仔嚟,嗌一份naan就ok,份量真係好大🤣 但呢款較為遜色,幾鬆軟,但無咩牛油味🧈

꧁ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕𝒔 ꧂

7️⃣ Sweet of the Day - Pandan Cake 💚

唔係好食到斑蘭味,味道口感都好普通🍰

꧁ 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔 ꧂

8️⃣ Lassi 🥭 · $95

口味可以揀plain / rose / mango / salted! 質感偏濃稠,芒果味幾香濃🥭 半杯都覺得飽,建議兩個人share🙈
2024-01-02 25 浏览
Chutney📍中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓約咗朋友嚟中環食高級印度菜原來同平時食嗰啲可以咁唔同唔止賣相精美,味道仲好好添Tandoori Octopus 🐙 呢度嘅八爪魚整得好彈牙又入味而且用左炭烤特別香Keema Pav羊肉碎用咗青檸 洋蔥 辣椒調味 羊肉油十足 點埋個焗得香脆嘅麵包一齊食 超級夾Chutney Butter Chicken牛油雞係印度菜之中嘅名物第一次是印度菜嘅朋友必食雞肉好嫩滑 原來係用咗新鮮雞整咖喱用嚟點Naan Bread好夾Truffle Cheese Naan 黑松露都係第一次食中間重夾咗芝士Celeriac Miloni芹菜根又加上各種雜菜以印度香料煮過 雜菜都好惹味Pistachio Kulfi 開心果雪糕好特別 果仁味濃郁 又香滑House Red🍷容易入口 果味香濃 倒得好大杯 好慷慨Mango Lassi 🥭經典印度芒果乳酪芒果香甜 乳酪好滑 飲落唔會太膩
Chutney
📍中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓

約咗朋友嚟中環食高級印度菜
原來同平時食嗰啲可以咁唔同
唔止賣相精美,味道仲好好添

Tandoori Octopus 🐙

容易入口 果味香濃 倒得好大杯 好慷慨

Mango Lassi 🥭
經典印度芒果乳酪
芒果香甜 乳酪好滑 飲落唔會太膩

我同🐖本身就好鐘意食異國菜💕最愛搜羅唔同國家既美食🫶🏻印度菜係我地其中一款熱愛💕追求調味同香料🫶🏻這一間餐廳無論環境 衛生 精緻度 同味道都好好👍🏻😚出色前菜💕✐雜錦脆餅配左薄荷酸辣醬、羅望子醬、乳酪醬入面有大量爽爽甜甜既配料 例如青瓜🥒非常開胃🫶🏻🫶🏻✐芥未煮蝦配有紅菜頭、番石榴酸辣醬😚蝦新鮮 個醬汁爽甜出色主菜💕主菜我地叫左牛油薄餅 配印度菜✐牛油雞咖喱用左燒本地黃油雞同松露乳酪😍😍咖喱勁香 好好食 點薄餅一流✐大啡菇配菠菜我地都用左黎點薄餅 菇味同菠菜味極濃 😍😍極配✐Passion Fruit Coconut cake百香果椰子蛋糕🍰口感勁smooth🫶🏻軟滑 好正✐Bottle beers (lager)✐Apple Freshener
我同🐖本身就好鐘意食異國菜💕
最愛搜羅唔同國家既美食🫶🏻
印度菜係我地其中一款熱愛💕追求調味同香料🫶🏻
這一間餐廳無論環境 衛生 精緻度 同味道都好好👍🏻😚出色

前菜💕
✐雜錦脆餅
配左薄荷酸辣醬、羅望子醬、乳酪醬
入面有大量爽爽甜甜既配料 例如青瓜🥒
非常開胃🫶🏻🫶🏻

✐芥未煮蝦
配有紅菜頭、番石榴酸辣醬
😚蝦新鮮 個醬汁爽甜出色

我地都用左黎點薄餅 菇味同菠菜味極濃 😍😍極配

✐Passion Fruit Coconut cake
百香果椰子蛋糕🍰
口感勁smooth🫶🏻軟滑 好正

✐Bottle beers (lager)
✐Apple Freshener

2023-12-28
臨近聖誕🧑‍🎄,約咗朋友出黎交換禮物,就係公司附近搵佐間食印度菜嘅餐廳👏🏻叫佐兩個lunch set,每個set包一份前菜,一份主食同一份甜品😋係等餐嘅時候,店員會上份三色醬配薄脆,綠色有啲似青咖喱,黃色係加入左芒果嘅甜咖喱,紅色似係辣醬,想喊鹹嘅薄脆非常惹味👍🏻前菜我哋揀咗:Tandoor octorpus八爪魚🐙烤到內外焦內嫩嘅八爪魚,配上香甜粟米同洋蔥,入口超軟腍Keema pav 羊🐑肉咖喱配餐包餐包外脆內軟帶有牛油🧈味,羊肉一啲都唔羶,配上脆脆嘅炸薯條同爽脆嘅洋蔥粒,夾入餐包裡面,食到停唔到口主菜我哋分別點佐:Achair beef 🐮 short rib牛肉煮得夠淋,係所有咖喱中最重香料味,帶微微辣 牛肉味都好出Fish 🐟moilee curry咖喱有好香椰汁味,魚肉係煎香過,肉嫩無骨每份咖喱都配一份飯或者印度烤餅naan🫓 naan有幾款味道,而且係跟足傳統用兩個大窯爐,用即叫即烤我哋要佐一份原味同牛油🧈naan每份naan都有兩隻手掌咁大,夠哂份量是日嘅day of dessert 係班蘭蛋糕,好濃嘅班蘭味,中間嘅cream夾雜小小椰絲🥰我哋另外叫佐兩杯特飲Apple

前菜我哋揀咗:
Tandoor octorpus八爪魚🐙
烤到內外焦內嫩嘅八爪魚,配上香甜粟米同洋蔥,入口超軟腍

Keema pav 羊🐑肉咖喱配餐包

主菜我哋分別點佐:
Achair beef 🐮 short rib

Fish 🐟moilee curry
咖喱有好香椰汁味,魚肉係煎香過,肉嫩無骨

每份咖喱都配一份飯或者印度烤餅naan🫓
naan有幾款味道,而且係跟足傳統用兩個大窯爐,用即叫即烤
我哋要佐一份原味同牛油🧈naan
每份naan都有兩隻手掌咁大,夠哂份量

我哋另外叫佐兩杯特飲Apple freshener 同 招牌ice tea,cheers 👏🏻👏🏻
今日約咗朋友慶祝生日,配合返鍾意周遊列國嘅佢,揀咗呢間充滿印度特色嘅餐廳,拉開curtain 係別有洞天既感覺,每道菜都好高質,大推!🌟🌟#Raj Kachori🥠一打開裏面真係好有驚喜,外面香脆,裏面充滿好fresh嘅沙律,十分開胃🥰🌟🌟#Sarson Malai Jheenga🍤蝦肉新鮮彈牙,夾埋芥末及酸辣醬汁好惹味😋🌟🌟#Chutney Butter Chicken🐓雞肉好滑同好香牛油味,香濃嘅松露醬配搭咖喱汁,除咗味道豐富之外,香氣十足👍🏻🌟🌟#Saag Portobello 🥬🍄大啡菇菠菜蓉裏面充滿着不同嘅香料味道,配搭酥餅食,令到味道更加豐富🤤🌟#Butter Naan🫓超級巨型!酥餅份量十足,而且充滿牛油香氣, 十分酥脆✨🌟🌟#Passion Fruit Coconut Cake🍮充滿椰香得黎熱情果嘅酸甜好平衡,大推!🌟🌟#Kesari Masala Chai🫖加埋一杯招牌嘅印式奶茶,香氣十足得來解膩,滿足~🌟🌟 #Apple Freshner & Mango Lassi甜甜酸酸,十分開胃,與各項菜式十分配搭。

🌟🌟#Raj Kachori

🌟🌟#Sarson Malai Jheenga
🍤蝦肉新鮮彈牙,夾埋芥末及酸辣醬汁好惹味😋

🌟🌟#Chutney Butter Chicken

🌟🌟#Saag Portobello

🌟#Butter Naan
🫓超級巨型!酥餅份量十足,而且充滿牛油香氣, 十分酥脆✨

🌟🌟#Passion Fruit Coconut Cake
🍮充滿椰香得黎熱情果嘅酸甜好平衡,大推!

🌟🌟#Kesari Masala Chai
🫖加埋一杯招牌嘅印式奶茶,香氣十足得來解膩,滿足~

甜甜酸酸,十分開胃,與各項菜式十分配搭。

2023-12-28 32 浏览
中環印度餐廳「Chutney」好評如潮,店內裝潢呈現古典華麗印度風,雅緻舒適。✨Chicken Tikka Salad雞肉用香料醃製過,沙津醬creamy,石榴粒增加口感又Juicy。✨Tandoor Octopus 原條八爪魚伴上紅菜頭醬汁,賣相十分精緻。八爪魚充滿碳烤味道,鹹香剛好,鮮味十足。口感爽嫩彈牙帶點嚼勁,配上香烤甜粟,非常滋味。✨Classic Butter Chicken Char Chicken Tikka醬汁濃郁惹味,甜辣適中,雞肉嫩滑不油膩。✨Banana Chocolate Cake 香氣蕉味濃郁,朱古力蛋糕夠鬆軟濕潤,冇諗到印度餐廳嘅朱古力甜品都咁好味~😋🏠 CHUTNEY📍 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓☎️ 23300027
中環印度餐廳「Chutney」好評如潮,
店內裝潢呈現古典華麗印度風,雅緻舒適。

✨Chicken Tikka Salad

✨Tandoor Octopus

醬汁濃郁惹味,甜辣適中,雞肉嫩滑不油膩。

✨Banana Chocolate Cake

🏠 CHUTNEY
📍 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓
☎️ 23300027
2023-12-28 25 浏览
在這熱鬧的城市一角,我找到了一家印度餐廳,它低調而寧靜,氤氳的香氣吸引著每一位過客。進門時,熱情的微笑讓人感覺賓至如歸,我立刻沉浸在誘人的食物之中。前菜的Tandoor Octopus和Keema Pav如同味蕾上的序曲,章魚經過炭火的烘烤後變得柔嫩無比,搭配上印度香料的絕妙配比,令人難以抗拒。而Keema Pav,將磨碎的肉末與柔軟的麵包結合,簡單中卻透露出家的溫馨。Achari Beef Short Rib搭配Butter Naan成為了這場美食之旅的高潮。短肋肉經過長時間低溫烹調,肉質柔軟而多汁,融入了印度特有的酸辣香料,讓人回味無窮。而那油亮亮的黃油馕,則是將濃郁的醬汁一抹而盡的完美載體。Fish Moilee Curry搭配Garlic Naan則展示了南印度的海岸風情。嫩白的魚肉浸泡在滑順的咖哩醬汁之中,配著蒜香撲鼻的馕,是一道香料與椰奶絕妙平衡的佳餚。至於飲品,Lassi如同一股涼風般洗滌味蕾,而Apple Freshener則在餐後為這頓飽含傳統和革新的印度饗宴注入了一絲清新的甜意。這家餐廳不單是味覺的享受,更提供著一段段用香料和傳統手藝編織而成的故事。