2021-02-27 48 浏览
星期五的lunch, 難得有時間,去了灣仔食日本嘢Chotto Maki 食lunch! Menu 上有不同大卷物(4件),小卷物(8小件),仲有幾款壽司如三文魚等可以叫!餐廳是自助式的,先在櫃檯下order付款,再自行找位置,拎餐具等!叫了個3號”Spice Me Up”, 餡料會有鰻魚,帶子碎,辣沙律醬,青瓜絲等等!有成4大大件,餡料好充足。係即叫即整的,非常新鮮!店員都好貼心會提示大約等5-10分鐘!另外叫了個11號的Philadelphia, 有三文魚,忌廉芝士, 牛油果,蟹子等!呢款有8小件的!小件吃起來好方便,一啖一口甘!下次都叫小卷!cream cheese 同牛油果三文魚好夾,加上沙拉醬好開胃!飲品是放在店員後面的,可加錢叫,汽水是$10罐!

飲品是放在店員後面的,可加錢叫,汽水是$10罐!
2021-02-25 39 浏览
我真係好鍾意食壽司,之前食過灣仔呢一間Chotto Maki 印象好深刻,因為壽司種類好特別,同埋好新穎。今晚叫咗個Mango Dynamite 同埋Philadelphia。Mango Dynamite係個芒果吸引咗我,加埋青瓜非常之清新,最適合配天婦羅炸蝦。Philadelphia絕對係集合晒我所有鍾意嘅嘢,有牛油果,三文魚,芝士,蟹子。真係冇辦法抗拒,所以次次都會叫呢個Philadelphia。今晚特別留意即整壽司嘅員工,非常之專業,努力,見見壽司都好足料,好用心咁樣製造。因為好鍾意食三文魚,所以都叫咗幾件三文魚壽司,最後加個牛乳布甸,作為呢一個外賣晚餐嘅總結。
2021-02-11 1446 浏览
新年將至, 利東街掛起唔少中式紅燈籠, 吸引我專程去打卡。記得附近有間特色壽司店, 年前食過印象唔錯, 就順便買外賣返屋企嘆。店內面積不大, 地方企理, 壽司款式唔算好多, 但勝在款款配搭夠特色, 要仔細看配料, 才能選擇出自己喜歡配搭, 但MENU只有英文版, 還好每款壽司都有圖, 一看大概知道有咩配料。揀左個巨形壽司卷【CRUNCH】HK$72Size近乎拳頭般大, 一款有四卡, 壽司製作更反傳統, 飯、紫菜、配料, 都係跟傳統包法相反,醋飯包起紫菜, 再卷上豐富配料, 包括有 甜蛋、三文魚刺身、椰菜絲、豆角、沙律醬, 面層加左沙律醬, 再灑上櫻花蝦。口感相當豐富兼有層次, 每啖都食到配料, 特別係三文魚刺身大大粒, 有魚香, 同時又食到甜蛋嘅蛋甜, 同埋沙律醬調味, 整個配搭清新健康, 又能滿足味蕾口感, 推介!!另一款size比較standard嘅【PHILADELPHIA】HK$72三文魚、Cream cheese被紫菜、醋飯卷起, 佈上了牛油果、沙律醬、蟹籽。呢款配搭口感偏軟棉, 主要味道黎自Cream cheese, 芝士奶香味重,  軟棉口感中混入了三文魚粒, 更是綿上

揀左個巨形壽司【CRUNCH】HK$72
CRUNCH

呢款配搭口感偏軟棉, 主要味道黎自Cream cheese, 芝士奶香味重,  軟棉口感中混入了三文魚粒, 更是綿上添花。
PHILADELPHIA

至於傳統壽司款式我就揀左【帆立貝壽司(3件)】HK$42
帆立貝大大粒, 好厚身, 完全能隱藏壽司飯, 整個入口, 帆立貝超鮮甜, 超滿足!!!
帆立貝壽司
2021-02-07
CRUNCH
PHILADELPHIA
帆立貝壽司
2021-02-06 60 浏览
今日去灣仔比份文件個客,想起附近有間主打創意壽司飯卷嘅Chotto Maki,之前和同事食過,壽司飯卷配搭得好好,決定買回家比屋企人試吓!由醬汁到配料都有好多選擇!新鮮肉類、蔬菜、脆脆及醬料任意混搭,大家可以根據自己喜好揀選4個大卷或者8個小卷,壽司飯卷即叫即做用料新鮮,醬汁也是特別調製。crunch 大大件飯卷包住厚切的三文魚、玉子,櫻花蝦、天婦羅、蔬菜等,配合以黑芝麻為主的醬汁,食落清新、鮮甜可口!sea monster ,材料有天婦羅蝦、櫻花蝦、炸蒜等加上蟹柳絲絲仿蟹肉口感,天婦羅蝦同櫻花蝦香脆,加埋清新嘅蘿蔔苗同青瓜絲,配以鰻魚汁,味道更鮮更美味!Scallop sushi,味道鮮爽帶甜。

Scallop sushi,味道鮮爽帶甜。
2021-01-27 58 浏览
今日同老公經過廈門街,竟然比我見到有哩間餐廳,於是我要求落車買外賣!哩間食壽司卷物嘅舖頭,之前喺中環都見過,不過每次見親都係食飽飯,所以從來都冇機會試。入到去有一張「點心紙」可以揀佢set好嘅卷物,又或者自選配搭。由於我第一次嚟,所以我先試吓佢set好咗嘅卷物。我叫左一個Beef-Iyaki 同lobster roll。壽司即叫即整,等候時間唔算太長,大約等左5分鐘,見到師傅用火槍噴啲三文魚,真係好期待😌😌Beef-Iyaki: 有牛肉丶炸蒜片丶牛油果丶青瓜絲、腐皮丶蟹子牛肉同腐皮都好入味,加咗啲青瓜絲同牛油果,令到成個壽司味道平衡番,唔會太濃!炸蒜片同蟹子絕對係增加口感🤤🤤雖然一盒得四件,但係每一件都好大舊。Lobster roll: 有龍蝦沙律丶牛油果丶三文魚丶醃蘿蔔丶蘆筍龍蝦沙律唔算少,再加上蘆筍同醃蘿蔔,口感勁爽,之後用牛油果包住,而最外面嗰層有火炙三文魚,同埋自家製嘅醬,所以食起上嚟都好豐富,一盒八件真係要同人分享先得凍櫃有好多好特別嘅飲品,我被一支”富士山”吸引左!其實佢係柚子碳酸飲料,但係第一啖飲落去,真係有一種無法形容嘅好飲,佢有啲似韓國柚子茶嘅味道,但加左啲梳打,所以

但係第一啖飲落去,真係有一種無法形容嘅好飲,佢有啲似韓國柚子茶嘅味道,但加左啲梳打,所以飲落去唔會覺得啲柚子味好假!
2021-01-14
5 分钟 (外卖自取)
  • Beef-Iyaki
  • 龍蝦卷
2021-01-26 31 浏览
這間壽司卷物店一直都有留意開,今天晚上剛剛在灣仔放工,於是便來這裡買點回家吃!壽司卷物即叫即做,點餐後能夠在收銀旁看見廚師快速製造!餐牌上有多款不同的卷物可以選擇,亦有刺身壽司可以揀選!Philadelphia Roll,這款卷物用上牛油果、三文魚、cream cheese、三文魚籽製成。一份已經有8件,每件都好飽滿!面層有牛油果和蟹籽,而內裡包著三文魚和cream cheese,非常喜歡有cream cheese的卷物,口感軟身又夠香芝士味,非常豐富!California Roll,這款即是加州卷,外層粘滿蟹籽,內裡有青瓜和蟹柳,感覺清新,也能吃到一撕撕的蟹柳,口感豐富!三文魚壽司,每份有3件,而且價錢不算很貴!三文魚厚切,不會太油膩。下次要點他們的大卷物試試。
壽司卷物即叫即做,點餐後能夠在收銀旁看見廚師快速製造!
餐牌上有多款不同的卷物可以選擇,亦有刺身壽司可以揀選!

下次要點他們的大卷物試試。
2021-01-20
5 分钟 (外卖自取)
2021-01-23 41 浏览
這天在灣仔看完飾燈和潔具,找到這家位於廈門街的壽司店。細細的店舖有幾個卡座,裝修簡約,環境光潔,感覺舒服。幾位店員都是有禮和親切的。😊和朋友選了兩款飯卷,迷你烏冬和兩款飲料。CHICK CHICK $72飯卷內有照燒雞肉、黃泡菜、牛油果、微辣的麻辣蛋黃醬、松露蛋黃醬及脆脆的芋頭片。四大件的份量,材料既新鮮且美味。VEGGIE LOVER $68這款飯卷同樣是四大件,材料有紅菜頭、幼小的蘆筍、芒果、黃瓜、紫蘇葉、脆芋頭片、大蒜片、特製醬汁和松露醬。清新的口味,味道絕不單調,我喜歡!迷你烏冬麵 $22軟中帶點韌性的烏冬吸滿麵豉湯底,有兩片豆皮,及海帶,雖然是小食,但也製作認真。柚子蘋果酒$ 25有柚子的清香,不會過甜。蘋果汁$ 12
這天在灣仔看完飾燈和潔具,找到這家位於廈門街的壽司店。

和朋友選了兩款飯卷,迷你烏冬和兩款飲料。

CHICK CHICK $72

VEGGIE LOVER $68

迷你烏冬麵 $22

柚子蘋果酒$ 25
有柚子的清香,不會過甜。

蘋果汁$ 12
2021-01-22 74 浏览
Wow! Lots of different cuisine located in Wan Chai. This Japanese style rice roll attracts me a lot! CHICK CHICK $724 large size rice roll! The top is full of Mayo, it is so creamy. It is fresh that Avocade, yellow pickles and Greens inside. It is mixed with Teriyaki Chicken, Yellow Pickles, Avocade, Mixed Greens, TaroChips, Spicy Mayo, Truffle MayoBLACK MAGMA $72 8 pieces rice roll, I love this more, because it is melted and tuna taste is exploded in the mouth. The taste is quite appreciated. I

CHICK CHICK $72

CHICK CHICK

BLACK MAGMA $72
It is mixed with Chopped Scallop, Negitoro,. Tempura Crunch, Black Sesame Sauce
BLACK MAGMA
CHICK CHICK
2021-01-21 44 浏览
上星期在灣仔下班的我夜晚不知道吃什麼,想起要這一間之前嘗試過味道令人驚喜的日式手卷餐廳,而且手卷絕對適合現時疫情關係外賣回家,於是便走了10分鐘路程過來他們除了創意手卷外還提供了一般日式餐廳的壽司和刺身,而且價格比起其他餐廳相宜結果點了兩份手卷,分別是beef-iyaki 和 c-dragonbeef-iyaki是特大手卷系列,四件一份,材料有日式照燒牛肉青瓜牛油果和豆腐皮等,入口非常有層次,先說牛肉份量不少,配搭爽脆的青瓜和甜甜的豆腐皮,創造出平時很少接觸的口感和味道,值得推薦c-dragon是普通大小的手卷,一份有八件,主要的材料是炸蝦天婦羅還有天婦羅脆皮,配搭他們的日式照燒汁和沙律醬同樣驚喜再來點了一下普通的帆立貝壽司,帆立貝新鮮,肉質彈牙清甜,以這個價錢來說絕對是高質素的來貨

他們除了創意手卷外還提供了一般日式餐廳的壽司刺身,而且價格比起其他餐廳相宜

2021-01-21 42 浏览
油尖旺區愈嚟愈嚴重😅小妹決定呢排叫多啲外賣,今次叫咗間我最鐘意嘅飯卷😍🍙CHICK CHICK $72勁大個飯團🍙一大條切開四份,用筷子夾起好有重量😃表面有甜甜哋嘅蛋黃醬,餡料有照燒雞肉、大大圈爽口椰菜,開胃嘅醃白蘿蔔同軟淋淋嘅牛油果,一啖一定咬唔哂🤣 🍡BLACK MAGMA $72呢個好似嘅卷物咁,一共8件細細塊,一啖食落去喺入口即溶,口腔裡鮮甜嘅吞拿魚味,然後喺淡淡帶子同蔥花味🤩呢款老人家都鐘意啊!🍣油甘魚壽司$42 (3塊)就算啲飯點咗鼓油都食得出油甘魚嘅味道😳

🍙CHICK CHICK $72

🍡BLACK MAGMA $72

🍣油甘魚壽司$42 (3塊)
就算啲飯點咗鼓油都食得出油甘魚嘅味道😳
2021-01-20 34 浏览
一個人午餐,超方便選2個卷物就滿足位於厦門街喜歡這裡壽司多配料,而且非常大件但坐位不多,做外賣比較好選了6號款 SEA Monster 海鮮霸王超大卷真係好大舊, 海鮮真的很豐富卷內有炸蝦,蟹柳,櫻花蝦……配千島醬同炸蒜粒, 仲有D紫薯粉幾得意!自選卷又可以自創款式選了個辣蛋黃醬超惹味, 因為比較搶味有少少蓋了芝麻味, 幸好芝麻香味仍在油甘魚,帶子粒都好新鮮壽司上面放了櫻花蝦外觀特別吸引同平時食既卷卷完全不同風格很有外國麵包感覺……完全不像傳統壽司,醬汁都不像日本壽司大大件非常吸引!店內筷子,豉油,芥辣都自取,有很多消毒可用,食得衛生。見到有蛋布甸又試一試好滑,雖然低糖 ,不過都好甜
一個人午餐,超方便選2個卷物就滿足
位於厦門街

喜歡這裡壽司多配料,而且非常大件
但坐位不多,做外賣比較好

選了6號款 SEA Monster 海鮮霸王
超大卷真係好大舊, 海鮮真的很豐富

SES MONSTER

卷內有炸蝦,蟹柳,櫻花蝦……
配千島醬同炸蒜粒, 仲有D紫薯粉幾得意!

自選卷又可以自創款式
自選壽司卷

選了個辣蛋黃醬超惹味, 因為比較搶味
有少少蓋了芝麻味, 幸好芝麻香味仍在

油甘魚,帶子粒都好新鮮

壽司上面放了櫻花蝦外觀特別吸引

同平時食既卷卷完全不同風格
很有外國麵包感覺……

完全不像傳統壽司,醬汁都不像日本壽司
大大件非常吸引!

店內筷子,豉油,芥辣都自取,有很多消毒可用,食得衛生。

見到有蛋布甸又試一試
好滑,雖然低糖 ,不過都好甜

卷物
SES MONSTER
自選壽司卷
  • SESMONSTER
2021-01-19 1092 浏览
🍣 Chotto Maki's Takeaway🍣 Sushi Rolls still rock in the winter! .🦞Lobster rollsCombined of Seared Salmon, Avocado, Lobster salad, jelly. This roll is colorful! So wonderful and tasty! However, i think the salmon cover the taste of lobster salad slighty. All in all, i like this though. .🍱 Spice me upContains Unagi, chopped Scallop, cucumber, seaweed, chotto powder, apple jelly and spicy Mayo. Wow the size of each roll is huge! Juicy and fresh!! Unagi is served well!! Must-order item!!..🍤 Mango Dy
🍣 Chotto Maki's Takeaway🍣
🦞Lobster rolls
🍱 Spice me up
🍤 Mango Dynamite
Includes Tempura prawn, cucumber, mango and tobiko Unagi sauce. A pretty tasty and fresh combination! .
🍣 Salmon Sushi
Haha the most common sushi but still at a good standard! Fresh salmon!.
The shop is quite cosy and clean with bright lighting. A nice casual choice for a tasty lunch in Wan Chai definitely for sushi-lovers ahahhahaha. Apart from different varieties of their signature rolls, you can also order single salmon, tuna, scallop and hamachi nigiri or aburi sushi or sashimi pieces, as well as sides such as miso, udon and salad. Party sets are available too! Go check out!
Lobster  Rolls
Lobster  Rolls
2021-01-15
  • Spice Me Up
2021-01-15 49 浏览
喺疫情下因為唔可以外出晚餐,有時都會外賣回家和家人一起吃。 老公今天說想吃壽司,可以上來都這家外帶一點回家一起吃。這家壽司種類都很多,大部份都好是卷物,但亦有件裝壽司,炸雞、烏冬、甜品。7.Black Magma Roll上面佈滿帶子蓉,卷物入邊有天婦羅蓉,感覺配搭新鮮8. Mango Dynamic Roll擺盆已經十分吸引,芒果甜甜的一點都唔酸,是新鮮芒果,內裏嘅天婦羅蝦還有脆脆的感覺。Chicken Karage 炸雞大大件,而且十分嫩滑,貼心地配上檸檬,可以中和油膩嘅感覺。Peach Cider原本沒有諗住加配飲品,因為覺得拎返屋企都幾重,但係見到依個樽嘅外型就忍唔住要帶回家試,飲品有濃濃的桃味店員和顧客有交流,購買嘅時候店員亦有推介其他新款嘅卷物,食物即點即製,感覺新鮮。

這家壽司種類都很多,大部份都好是卷物,但亦有件裝壽司炸雞、烏冬、甜品

7.Black Magma Roll
上面佈滿帶子蓉,卷物入邊有天婦羅蓉,感覺配搭新鮮

8. Mango Dynamic Roll

Chicken Karage

Peach Cider

2021-01-13 32 浏览
放工肚餓,但因為疫情關係,6點都係要食外賣。所以係利東街附近覓食,好中意食日本野既我,一於就食呢個。首先係比佢好Q嘅門口吸引左,入到去,好乾淨俐落,店員都好熱情。見到個壽司吧台更加吸引,食欲大增,好多野都好新鮮,又係即場整,咩都想嗌嚟食。叫左呢個Salmon sushi,好中意食三文魚,必叫,飯糰細細舊,三文魚好好味!再叫左2個Roll,係口感層次超豐富,再加埋Wasabi真係好好食,醬汁加得剛剛好,又有好健康既牛油果,三文魚又有Omiga3,又有蟹子,一次過滿足好多願望。店員仲細心會比多幾包醬油同Wasabi.足料👍2個人晚餐,簡單又滿足

足料👍

2個人晚餐,簡單又滿足
2021-01-13 29 浏览
疫情關係晚上沒有辦法堂食,於是放工後喺灣仔利東街隔離搵到之間日本野,食特色卷物吸引左我。款款都好吸引,見到我猶豫不決,介紹我可以試吓餐牌冇嘅期間限定款式。 最後我揀咗兩條卷物 龍蝦卷和naked roll 同埋炸雞。龍蝦卷飯量比較多 而且入面卷左大量唔同嘅食材 大大舊 兩個人分享真係大滿足 而且係即叫即整 即使帶返屋企食都仲好新鮮!而且醬汁嘅配合很好,唔會掩蓋本身卷物的的味道和食上口好清新,完全不會膩口naked roll 用米紙包 去除米飯的飽滯感之餘咬上口啖啖爽脆 仲有牛油果香 chewy 之餘 滿足到享受食物的口感! 總括而言,二人份量剛好 ! 由於太耐冇食日本野,所以點多個吞拿魚壽司 吞拿魚片份量亦非常十足!