2019-06-20 1197 浏览
同朋友去中環行街路過呢間餐廳見個logo好得意走左入去望下有咩好野食裝修簡潔是正呢度主要賣壽司同卷物另外有沙律同甜品牛油果三文魚雜菜沙律材料相當多D菜好新鮮yummy8號卷Mango Dynamite $70炸海老好香脆面層係芒果6號餐 Sea Monsterwoo呢個超好食又大舊又多料面頭落左勁多櫻花蝦又靚又好食個卷好豐富好飽滿材料有蟹柳、青瓜同天婦羅海老等等食落味道清新烏冬非常之彈牙腐皮甜甜地好好食個湯都好好味布丁買左原味同綠茶味原味好食d因為香d滑d飲品揀左波子氣水同蘋果汁d卷好好食環境唔大不過坐得幾舒服整體感覺唔錯
同朋友去中環行街

又大舊又多料

面頭落左勁多櫻花蝦
又靚又好食

個卷好豐富好飽滿

材料有蟹柳、青瓜同天婦羅海老等等
食落味道清新

不過坐得幾舒服

整體感覺唔錯

• Sea Monster
2019-06-19 178 浏览
中午去食午餐順便買外賣。餐廳環境整齊清潔,座位設計為高枱高椅。主打食品為大碼太卷。每份有四大件,饀多飯少。自由配搭太卷每份78元,九款肉類當中可選一款,八款疏菜當中可選兩款,六款其他食材當中可選兩款,七款脆脆當中可選一款,八款醬料當中可選兩款,組合千變萬化。每份太卷的造型好吸引,材料、脆脆和醬料都擺放得很美觀。壽司飯粒軟硬適中,鰻魚惹味,玉子甜甜地,飛魚子爽脆,炸蕃薯是即叫即炸,熱辣辣,外脆內甜,蘆荀幼嫩翠綠,碎帶子鮮甜,蘋果啫喱醬料好特別。總結:饀料豐富的好味壽司
中午去食午餐順便買外賣。
餐廳環境整齊清潔,座位設計為高枱高椅。

主打食品為大碼太卷。
Sea Monster

每份有四大件,饀多飯少。
自創卷物

自創卷物

每份太卷的造型好吸引,材料、脆脆和醬料都擺放得很美觀。
Spice Me Up

總結:饀料豐富的好味壽司
2019-06-17
2019-06-17 665 浏览
早幾日喺中環做完啲野見時間仲早就周圍行下,點知喺利源西街見倒呢間壽司卷專門店好吸引,決定唔煮飯買外賣番去。店鋪既logo係一個日式女仔頭,好可愛,店鋪裝修以水泥色調為主,有坐位同bar檯。卷物有四件或者八件,四件份量會大啲,另外都可以自選材料同醬料。如果唔想淨食壽司卷,都可以加錢要麵豉湯、烏冬同沙律。外賣盒既設計都好有心機,先用一個紙兜裝住卷物,再入落一個長方形紙盒,非常穩陣要左三款壽司卷😍第一款係Today special,Lobster roll🦞餡料係龍蝦沙律,加上黃瓜,蟹柳同牛油果!面層再鋪上燒過既三文魚。龍蝦沙律,三文魚同牛油過加埋既口感係好creamy,混合黃瓜酸酸甜甜多左一份清新感。第二款係Black Magma,餡料有蔥吞拿魚蓉同天婦羅脆脆,面層係帶子粒配上黑芝麻醬。口感軟滑,鮮味十足!第一次試黑芝麻醬,估唔倒甜甜地夾埋卷物又幾襯😋第三款係C-Dragon,係炸鰻魚同炸蕃薯再配上沙律醬同鰻魚醬,炸物本身已經好香口,再加埋蟹籽,食落真係脆卜卜。除左卷物仲叫左帶子壽司😍大大粒又鮮甜加左$15要個甜品,係日式布甸,蛋味非常香濃,口感濃滑🥰日本出既甜品永遠都唔會令人失望!卷物每

要左三款壽司卷😍

除左卷物仲叫左帶子壽司😍大大粒又鮮甜

卷物每舊都好多餡,而且唔會包得鬆散,值得再食!
  • C-Dragon
  • Lobster
  • Black  Magma
2019-06-17 63 浏览
Lunch被同事帶來了Chotto Maki 食飯卷,其實之前都食過一次,不過今次同事想食,便陪君子。 我們早到,未使等位,立刻點了2個飯卷,一個係sea monster 另一個係lobster。一直以來都唔覺飯卷有幾好食,但食過呢度,令我改觀。   呢度啲飯卷取勝之處係餡料非常之多,完全不會令你覺得齋食飯,餡和飯的比例差不多二比一。我的Lobster有我最鍾意嘅牛油果和三文魚,加入了龍蝦沙律和醃黃瓜,口感爽脆又豐富。   Sea monster以蟹柳絲和青瓜絲為主,外滿鋪上滿滿的櫻花蝦乾、蒜片,厚實的四大卷,十分飽滿!   令這些卷物更突出的,莫過於這裏用於卷物的醬,全部卷物都用了不同的醬調味,所以味道毫不覺單調。 這裏也有現成包裝飲品供應,我最愛是蘋果汁。因為另一同事又𠯆吩附幫他帶個外帶個牛油果三文魚沙律,所以一起多買了2個布甸作下午茶。 喜歡輕食的朋友,lunch這裏是不錯的快捷之選。

喜歡輕食的朋友,lunch這裏是不錯的快捷之選。

2019-05-30
午餐
  • sea monster,lobster
2019-06-15 75 浏览
今次到返工嘅lunch時間,大班同事成日都會諗食咩諗到好煩惱,唔想次次都係食頹飯啊茶記啊飲茶。但今日有個女同事帶個嚟到中環一個小巷仔,原來有一間專做sushi嘅小店!一直都被我忽略了太可惜啦,間餐廳唔算大,但都可以takeaway買返公司一齊食!呢到有自選配搭嘅壽司,仲有好多款唔同嘅set,價錢大概都係六十幾至七十幾蚊一份,喺中環都算差唔多嫁啦~首先,我點了Philadelphia($72),大家都知道三文魚同牛油果一向都係perfect match!,今次仲加咗芝士夠哂creamy啊!見到餐廳上面寫住有Special Menu! 即刻點咗$98的 Lobster 龍蝦卷,其實佢係三文魚配龍蝦沙律、黃瓜等等,好重料啊第三碟就點了Black Magma($72),內裡其實係帶子、吞拿魚茸夾天婦羅,材料都算新鮮,內面又有脆脆,多重口感!大食嘅我地怕唔夠食,即係再加$20點了腐皮烏冬,一人一碗好抵食!

2019-06-12 86 浏览
起中環食日本野除左貴之外,基本上都要等得耐,但係食飯時間有限,工作無限🙈 點都要把握時間,珍惜每分每秒!最近,我既中環OL best friend 介紹呢間餐廳俾我,佢話快、靚、正,最緊要價錢合理,食物質素唔錯!佢講到咁好,點都要試下!餐牌簡單清晰除左有相,下面有講清楚有咩材料總共叫左4款卷物Sea monster $72入面有蟹肉、天婦羅蝦、櫻花蝦、青瓜、蒜片等雖然得四件,但係每一件都好大件!餡料足夠,啖啖蟹肉同蝦,加上青瓜、櫻花蝦同蒜片,口感脆卜卜,本身已經有特別醬汁,所以唔使點豉油都OK604 crunch $70同樣都係四件,所以每件大舊好多!入面有三文魚、蘆筍、蛋卷同椰菜!三文魚夠大件👍🏻出面有好多天婦羅脆脆同櫻花蝦,咬落去好爽口同一般卷物唔同,呢度既海鮮同菜比例啱啱好,相對較健康Mango dynamite $70呢款卷物較細件,所以有8件出面比芒果包圍着,入面有天婦羅蝦同青瓜,上面仲有蟹籽,味道唔錯Philadelphia $72同樣係八件卷物,呢款有三文魚、忌廉芝士同牛油果!三文魚大大舊,加上忌廉芝士,呢個配搭我鍾意!上面有蟹籽、蛋黃醬同醬汁,好滋味!加$15 可以有甜

餐牌簡單清晰
除左有相,下面有講清楚有咩材料

總共叫左4款卷物

Sea monster $72
入面有蟹肉、天婦羅蝦、櫻花蝦、青瓜、蒜片等
雖然得四件,但係每一件都好大件!

604 crunch $70
同樣都係四件,所以每件大舊好多!
入面有三文魚、蘆筍、蛋卷同椰菜!三文魚夠大件👍🏻
出面有好多天婦羅脆脆同櫻花蝦,咬落去好爽口
同一般卷物唔同,呢度既海鮮同菜比例啱啱好,相對較健康

Mango dynamite $70
呢款卷物較細件,所以有8件

Philadelphia $72

加$15 可以有甜品一個!
除咗甜品,仲有麵豉湯+10、迷你烏冬+20、沙律+15等其他選擇!

呢度嘅卷物款式多,材料配搭幾好,份量都足夠,可以起餐廳進食或者外賣走,等待時間都算短,幾適合中環返工既人
  • Philadelphia
  • Sea Monster
2019-06-05 65 浏览
今日朋友去開中環, 四圍都係人, 又唔想食譚仔南記, 有人提意去食日本野~ 但係係中環食日本野又真係幾貴咁~ 我突然醒起係利源西街入面有間細細地既壽司店叫CHOTTO MAKI, 今晚就試下佢啦~ 入到去鋪仔細細咁~ 但係裝修都幾時尚架~ 打卡一流~ 再睇下餐牌, 又唔係貴喎~ 卷物70-72蚊, 壽司三件起24-39蚊左右, 都幾扺食~ 我地就叫咗MANGO DYNAMITE ROLL $70, 芒果配上炸蝦既配答真係一流, 酸酸甜甜好開胃, PHILADELPHIA ROLL $72, 三文魚+牛油果+CREAM CHEESE , 哩個係OMEGA 3 既COMBO, CHEAM CHEESE 同牛油果令到成個ROLL 都好RICH , 勁好食, 必叫之選, 其他三文魚壽司, 帶子壽司, 油甘魚壽司, 新鮮程度可以同壽司店睇齊~ 好鮮甜 值得推介~ GOOD~
2019-06-03
一开始看菜单觉得店里的东西非常单调简单,可以选择的东西也不是很多。尝试了牛油果和龙虾的卷卷+炸鸡+汤(两个人一起吃),人均100的样子卷卷:造型不是很讲究,头尾的不算很整齐。但是真的非常非常好吃!牛油果卷卷有丰富的牛油果香味,卷卷里还有三文鱼;龙虾卷卷,上面一层熟的三文鱼,加黑籽。两种的口感都很融洽,好像每一种食材都浑然天成的在一起。炸鸡:不是很小块的炸鸡,有一点点油,非常香。刚好中和了吃卷卷嘴里没肉的遗憾;汤:用一次性餐盒装的,里面有2小片豆腐。汤一般吧。不是很容易找,需要在各铺头里面穿梭才能找到。中午早点去不用排队,饭点不一定有位置,上菜和外卖也很快。吃完需要自己收拾干净。让我略感Bug的是餐厅用的是一次性筷子。

汤:用一次性餐盒装的,里面有2小片豆腐。汤一般吧。

让我略感Bug的是餐厅用的是一次性筷子。
牛油果&龙虾卷
牛油果&龙虾卷
2019-06-04 34 浏览
本人十分喜愛吃壽司的!基本上諗吾到食咩都會食壽司比起板長呀 元氣呀 千兩呀E D連鎖店壽司 我個人比較喜歡Chottomaki喔!十分喜歡他們的cream cheese 三文魚卷!食一個做lunch岩岩好!cream cheese + 三文魚再配埋d汁不過我自己就唔系太中意食佢地個大卷。太大舊好難食 好易散開晒~ 所以次次黎親都靜係會食佢個芝士三文魚卷。同埋想讚下佢地d設計同埋餐具!好靚好高質 外賣筷子🥢都靚過人!中環7-80蚊左右食個lunch真系幾抵
本人十分喜愛吃壽司的!基本上諗吾到食咩都會食壽司

同埋想讚下佢地d設計同埋餐具!
2019-06-04 48 浏览
這家餐廳是朋友推薦的,他經常外賣到公司做午餐。這天來到中環辦完事,順便過來這裡外賣一點帶回家。點了Black Magma、Cali Salmon、C-Dragon和Philadelphia外賣包裝精美整齊。賣相方面,整體精美,只是Black Magma、Cali Salmon的顔色比菜單上看到的要淡一點整體而言很滿意,餡料尚算飽滿,米飯的質感也不錯,軟硬適中。本身父母都對日式卷物興趣不大,但依然對這次的卷物大讚一番,還一直未停筷。個人尤其喜歡Black Magma和Philadelphia,主要是這兩款的整體配合很是恰當。Black Magma内裏的醬料很是開胃,而且卷物不會太乾。Philadelphia出色在於牛油果和裏面的三文魚太搭了,吃下去很creamy很滑但卻不會膩。總結:價錢屬於中上,果然是中環的價錢,而味道很不錯,難怪聽聞平時中午很多OL過來光顧,有時間經過應該會再試試其他款

外賣包裝精美整齊。

2019-06-02 58 浏览
今天跟朋友到了中環試了一間日式卷物的專門店,店的面積不算大,有幾張枱,很多客人外賣,我們點了四款卷物留在店內食用。California Roll外層鋪滿蟹子,飯內面的蟹柳加牛油果一起吃,不錯,尤其牛油果吃起來軟糯香滑,很新鮮。Cali Salmon Roll這個卷物充滿鮮甜蟹柳及炸三文魚,外面加上經烤過的芝麻,很香口。Black Magma Roll卷物外面是切粒的扇貝,配上黑芝麻醬之後,感覺新奇,鮮甜香囗,另外卷物內是蔥及呑拿魚蓉,天婦羅脆脆,令整個卷物口感豐富,吃來可以享受幾樣味道。C-Dragon Roll 這個卷物上鋪著炸鰻魚、鰻魚醬、沙津醬,上面放滿蟹子,飯內則是山藥天婦羅,兩款醬汁連同卷物的配菜一起吃,值得一試。另外值得一提的是這間店舖是自助模式,店員將所點的卷物送到客戶面前,客人自己拿筷子、紙巾、醬油。食完之後,食客應自己清理所用的盤子,做個好食客。

California Roll

Cali Salmon Roll

Black Magma Roll

C-Dragon Roll

2019-05-31 53 浏览
中午跟朋友吃中午飯, 因天氣開始轉熱, 朋友不喜歡吃一些 會令到佢大汗淋漓的午餐, 傳統的壽司又太悶蛋, 所以轉個形式來吃西日式的午飯。店內光線明亮, 有充足的位置, 不用苦苦的排隊。 這對只有一小時吃飯的我們非常重要。地方光線明亮, 有充足的位置不用等位,先試試他們傳統的壽司, 來了一客三件的油甘魚和 帶子壽司, 兩款壽司都沒有令人失望, 非常新鮮 有光澤, 魚肉夠厚身, 吃得非常滿足。好了,來到主打的自選加州卷, 這裏的加州卷從外到內都可以自己選擇喜歡的食材, 隨意配搭夠曬創新! Ben爺喜歡牛油果, 所以就加了牛油果及再添牛油果醬, 過足口引! 再加上新鮮的三文魚, 有滿足感之餘又不會有飽飽滯滯的感覺。這裏人均消費一般只是78元, 在中環來說算是非常便宜, 最適合是夏天怕熱又怕滯的中環麗人來吃。

地方光線明亮, 有充足的位置不用等位,

天婦羅蝦+牛油果+玉子+菠蘿+飛魚子+鰻魚汁+黑芝麻醬=卷

三文魚+牛油果+玉子+三色芝麻+牛油果醬+黑芝麻醬=卷
油甘魚+帶子 壽司
  • 油甘魚+帶子壽司
2019-05-29 1384 浏览
星期六的工作較不繁忙, 一直想慰勞3位辛苦工作的同事, 便來了這家朋友介紹同在中環的日式卷物小店. 快速一看, 價格上是"中環價格", 但一想其實一份卷物+一份沙律其實已足夠飽肚. 店子的格局簡潔舒適, 雖然是星期六中午但亦頗多客人入座. 食物制作採用開放式廚房, 感覺衛生控制好好. 放卷物的盒子精美, 同事們期待感十足. 第一款試的Spice me up, 材料最豐富, 鰻魚, 帶子, 泡菜, 青瓜, 海帶, 蘋果啫喱. 帶酸甜的啫喱但又配上泡菜, 但口感意想不到地清爽, 令人意想不到. 朋友介紹是必點推介, 主要材料有牛肉, 牛油果, 青瓜, 蒜片及飛魚籽. 這個卷是今天4個卷物裡最濃味, 最層次豐富的, 同事試過後說下班要再買一份回家吃.  這個手卷用上炸三文魚, 蟹柳, 芝麻. 較為口感清新, 裡頭的炸三文魚很好吃. 這個C-Dragon是我今次第二喜愛的卷物. 裡頭有炸鰻魚, 飛魚籽, 山藥天婦羅, 沙律醬及鰻魚汁. 卷物有飛魚籽的卜卜脆口感特別吸引. 另外每人加了一份沙律, 增加飽肚感及蔬菜, 既健康及飽肚. 埋單的價格大約每人$100, 以中環消費其實算是合理.
店子的格局簡潔舒適, 雖然是星期六中午但亦頗多客人入座.
食物制作採用開放式廚房, 感覺衛生控制好好.
放卷物的盒子精美, 同事們期待感十足.
Spice me up
Beef-Iyaki
Cali Salmon
C-Dragon
卷物有飛魚籽的卜卜脆口感特別吸引.
Salad
另外每人加了一份沙律, 增加飽肚感及蔬菜, 既健康及飽肚.

埋單的價格大約每人$100, 以中環消費其實算是合理.
2019-05-25
Spice me up
Beef-Iyaki
Cali Salmon
C-Dragon
Salad
2019-05-28 45 浏览
中環附近開咗間壽司店叫Chotto Maki,主打自選卷物,決定去試下。餐廳位於利源西街。店舖有座位可以俾人坐低慢慢食。食材選擇頗多,肉類、蔬菜及醬料混搭。凍櫃裏面有沙律甜品同飲品可供選擇。Salad,三文魚鮮甜,牛油果軟滑,加上鮮嫩翠綠嘅沙律菜,非常清新。Mango Dynamite,芒果配上炸蝦卷,一鹹一甜味道非常配合。Sea Monster,加了櫻花蝦同甜薯粉陣間鮮香,啖啖蟹肉同天婦羅炸蝦,好鮮甜,再加上清新嘅蘿蔔苗同青瓜絲。烏冬煙韌彈牙。布丁非常香滑甜度適中。最後加埋飲品。
餐廳位於利源西街。
店舖有座位可以俾人坐低慢慢食。
食材選擇頗多,肉類、蔬菜及醬料混搭。
凍櫃裏面有沙律甜品同飲品可供選擇。
烏冬煙韌彈牙。
布丁非常香滑甜度適中。
最後加埋飲品。
  • Mango Dynamite
  • Sea  Monster
2019-05-26 41 浏览
這次來到中環探店 去逛逛覓食在小巷子裡面有一家壽司店🤔環境看似不錯 所以決定入去試試看很多外國人和上班族買外賣耶~而且看到價錢不算太貴 所以就進去試試·三文魚壽司 HKD$27/3件·油甘魚壽司 HKD$39/3件·自選卷物 HKD$78·麵豉湯 HKD$10·日式波子汽水 HKD$16選了好幾款食物🤤🤤不用十分鐘就取餐找好個位置坐後就快快拍個照片🤭食材挻新鮮 自選卷物可以選喜歡的材料而且賣相也不差呢~ 卷物的份量剛剛好全部也是喜歡的食物 食得很滿足🤭🤭這裡是2個人食的份量 我們就剛剛好~看到後面桌子的人們食得還比我們多
這次來到中環探店 去逛逛覓食
在小巷子裡面有一家壽司店🤔

環境看似不錯 所以決定入去試試看
很多外國人和上班族買外賣耶~
而且看到價錢不算太貴 所以就進去試試

找好個位置坐後就快快拍個照片🤭

食材挻新鮮 自選卷物可以選喜歡的材料[色]
而且賣相也不差呢~ 卷物的份量剛剛好
全部也是喜歡的食物 食得很滿足🤭🤭

這裡是2個人食的份量 我們就剛剛好~
看到後面桌子的人們食得還比我們多[笑哭]
2019-05-24