2016-03-07 1365 浏览
環境:有趣嘅裝修,成架火車咁樣,仲要座位上有啲行李架,又真係幾盞鬼喎。窗就一直播住瑞士少女峰嘅畫面.... 吖sorry唔應該破壞個氣氛,今日下晝突然想去少女峰,所以就坐咗呢架火車,一路坐一路食lunch...炭燒非洲雞配紅椰香醬($78):只有半隻bb雞,冇跟飯或意粉嘅,所以自己加$8要珍珠糙米飯。每一間餐廳都會有佢哋自己嘅獨門秘方,而呢度就用上椰汁,放低後已經蒜香椰香四溢。一切仲熱到出煙添,最鍾意啲食物熱到出煙㗎喇!雞肉非常嫩滑,仲好juicy,連入面都好入味!雞肉點椰汁再撈飯食真係一流...唯一美中不足嘅就係近關節位嗰度啲肉未熟晒,可惜可惜....凍檸茶:咁細杯嘅,一啖飲晒啊.... 不過咦!有趣喎用上地圖圖案,皮製嘅杯墊,切合返呢度火車去旅行嘅主題!服務:非常好禮貌,我一坐低就提我欣賞吓火車窗外嘅少女峰風景。食完之後仲主動問我要唔要牙籤... 多謝前多謝後... 抵讚!整體都OK,但食物就真係等咗好耐,起晒啲雞肉慢慢食需要嘅時間就仲耐。如果得一個鐘食lunch會好趕.... 夜晚嚟食慢慢enjoy會更適合!
炭燒非洲雞配椰香醬
炭燒非洲雞配椰香醬
2016-02-29 1805 浏览
超吸引的裝潢,整個環境模擬外國的火車箱,兩邊均有螢幕播放着車外的沿途景色,我的感覺是成本甚高!但能做出像真效果,都是值得的! 除了環境,連食物都有驚喜。這裡竟然有血橙!我一看到餐牌上寫着血橙蟹肉沙律就決定要點它了! 雖然血橙份量不多,只有幾片,但止止癮還可。反而蟹肉份量很多,加起來都有好幾湯匙。沙律拌勻了橄欖油、鹽,除了血橙,亦加入了柚子,特別清新,更添甜蜜。 這個飯(午市$88)特別的不是上面的黑松露蜆,而是珍珠糙米飯!米飯特別香,糙米不單沒令口感糙粗,反而令口感更豐富爽口! 另一lunch set選了意大利麵 (午市:$78), 餐牌上雖標明一個辣椒,但我覺得這個程度應該多畫幾條才能突顯它的辣!我承認我不是很會吃辣的人,所以起初是低估了它才會點,結果第一口就辣得冒汗了!吃了幾口,店員都見我面色不妥,主動給我換杯冰水,很貼心。 雖然這意粉非常非常辣,但我都把它吃光,因為炒得的確很很香,意粉有適當的咬口,魷魚更是優質的軟腍。滿頭大汗把意粉吃完,冰水都喝了好幾杯,店員就主動問我要不要換回暖水,再一次細心位,但我免得她麻煩,就推卻了。然後她又主動

血橙蟹肉沙律

香辣羅勒醬炒魷魚圈意大利麵

滿頭大汗把意粉吃完,冰水都喝了好幾杯,店員就主動問我要不要換回暖水,再一次細心位,但我免得她麻煩,就推卻了。然後她又主動替我們的茶加熱水。這種服務態度,即使是高級餐廳都未必有的。

甜品有3款選擇,我們選了賣相較特別的兩款。

二人吃到讚不絕口的甜品,白色芝士雪糕球,芝士味很適中,既滑又帶奶香。
L.J.K.
驚喜的是一切開,突然爆發出粉紅色漿,我還以為是惡作劇🌚原來是Raspberry soda,微微酸的跟芝士雪糕十分合拍!
Gold  Rush

另一甜品噴滿了金粉,令沉悶的黑朱古力賣相吸引。一條條棒狀的是榛子雪糕,朱古力味比榛子味突出。旁邊的配料更精彩,最欣賞Earl Grey慕絲的濃郁茶香,而且質感厚滑。冧酒啫喱跟整體的味道很配,酒味不會太強,清清甜甜。炒焦糖核桃亦很特別,核桃香脆的裹上焦糖,是有花過心思的。最後還有些少蜜糖脆脆,就似是天使蛋糕那些,作為點綴。

唯一是價錢方面,比一般甜品要貴些,但相對一些專賣藝術甜品的店,還是便宜一點。 而且在創意我覺得是更勝一籌,更不會華而不實的單靠賣相,所以算是值得!
帳盒

結帳時,店員用這個大木盒裝着單據,而不是用普通帳簿,很特別!

以長沙灣小店來說,價錢合理,但因店內座位不多,所以如沒訂座便有機會撲空了!

• L.J.K.
2016-02-25 2056 浏览
好難得..........搵到一間咁有HEART既餐廳....^^去到本身約左19:45既..但早左到....冇計啦...未夠鐘....等下先...餐廳主打火車設計,,,我覺得好靚呀種感覺...同埋入面又唔會話好暗...就算晚上去映相我都覺得冇問題一坐低就嗌左野飲先..因為出面好凍呀..~~~嗌左..【fresh carrot miz apple juice】一飲落其實第一下人個紅蘿蔔汁個味係好重架...但飲飲下好自己事後就會散發左d apple juice既味出黎...再嗌左杯好耐好耐都冇飲過既朱古力奶好味,因為真係飲得出佢唔係用朱古力粉開架.......好滑...我冇嗌到小甜都唔甜....好野..抵讚...朱古力奶上面D泡超滑身....再讚....好喇好喇....到主菜喇...小妹今日嗌左個【炭燒非洲雞配紅椰香醬】我對呢個十分之有期望,,只要去到一D餐廳...只要有呢道菜..我都會嗌...今次亦都冇失望到....天呀...,一上枱其實已經好香..我已經急不及侍切架喇...一切分開哂D肉...再點個椰汁..簡直令人口水都流埋...雞好滑身..真係好滑身....亦都好多肉....雞上面

就算晚上去映相我都覺得冇問題
一坐低就嗌左野飲先..因為出面好凍呀..~~~
一飲落其實第一下人個紅蘿蔔汁個味係好重架...
再嗌左杯好耐好耐都冇飲過既朱古力奶
chocolate milk
我冇嗌到小甜都唔甜....好野..抵讚...
朱古力奶上面D泡超滑身....再讚....

好喇好喇....到主菜喇...小妹今日嗌左個
【炭燒非洲雞配紅椰香醬】
今次亦都冇失望到....
一切分開哂D肉...再點個椰汁..簡直令人口水都流埋...
雞好滑身..真係好滑身....亦都好多肉....
雞上面放左椰香醬上去....我真係忍唔住本身之前佢係可以+12蚊要個珍珠糙米飯...我都冇嗌..一食左個汁之後我就嗌左..
呢一道菜我強烈推介.....哈哈
之後再嗌左【牛肩胛配露荀黑松露波特菇】
牛肩胛配汞露荀黑松露波特菇
呢個一上...熱辣辣....我見到佢面頭有數不清的蒜蓉牛油...
面層係牛扒....中層係露荀底層係波特菇..我諗佢講既波特菇其實係大菇而已...
講講個牛扒先,,,美中不足有根係到..但仍然可以接受...
之後一切開..天呀...恰到好處
5成熟.....一切開....好JUICY....牛扒已經充滿住蒜蓉牛油既香味..加埋海鹽同黑枝....
每啖每啖都充滿住肉汁既....好快樂
到個菇.....因為比個牛扒墊住左...
所以帶有小小肉汁味...
仲要係JUICY野...
仲見到佢個mushroom..有D蒜頭係上面燒香佢架

好喇...到甜品喇...
L.J.K

呢道甜品叫L.J.K
係用呢間餐廳3個老闆個英文名黎做開頭既...

入面有
frozem cheese ball , raspberry soda ,  mix berry curd, cocoa mibs,honey comb
呢個我都係好讚好....首先面頭有紅桑子灑上面,,,,之後中間係cream cheese ball,,,起初諗都冇乜特別丫...
點知一整爛個cheese ball...佢入面竟然係有raspberry soda
好SODA呢個真係....好FRESH
仲要有D朱古力脆脆係入面....加焦糖脆脆係面....

底下果個些呢..食落種感覺同味道都好似細個食果D山渣餅咁架...哈哈
题外话/补充资料: 記得BOOK枱....因為話說我早左去...我坐左係明口到等左15分鐘先入到....係果15分鐘我已經見到有5次有人黎話2位,,,但都有店員同佢講【唔好意思我地今日個Booking full左了】,,,果下心諗..好在有BOOK位JA 同埋好小去西餐廳每食完一道菜會幫你去換碟..好有HEART呀...
2016-02-23
2016-02-24 2032 浏览
今日同朋友黎預訂左choochoo試下! 因為佢都幾full架所以一定要訂位!好彩有訂位咋, 因為walkin未必有位! 等上一枱交枱大約等左15分鐘!我好期待呀! 去到門口時我已經覺得佢裝修好特別, 火車既設計! 門口擺放左d行李箱做裝飾, 另外仲有menu同咭片可以供客人自己睇下!我係門口等位時已經急不及待諗食乜, 哈哈哈!店員好有禮貌, 間中會出黎講聲, 店員都會出黎告知! 十分有禮!有位啦有位啦! 入面裝修果然設計獨特呀! 餐廳內有4部電視, 入面播放既都係火車站, 有關火車片段!有行李架, 行李箱! 我地好似身處係火車入面咁!水吧同天花板都有餐廳既名稱! 燈光好靚! 因為已經諗定食乜, 好快已經落左order!飲品order左一杯紅蘿蔔平果汁, 朋友叫左熱朱古力!紅蘿蔔平果汁好新鮮! 佢既賣相好靚好得意呀!而朱古力拉花好靚! 味道又濃郁! 主菜時間到啦! 我地order左2樣主菜!炭燒非洲雞配紅椰香醬!雞肉好嫩滑呀! 又多肉! 一d都唔覺得肥! 平時我係唔食雞皮既, 因為我覺得雞皮連肉係好肥既一件事,但今次我連雞皮都食哂! 佢好重椰香味呀! 個汁整得好好味! 我仲配左個珍珠糙
我係門口等位時已經急不及待諗食乜, 哈哈哈!
店員好有禮貌, 間中會出黎講聲[唔好意思, 要等多陣]
[執緊枱就快有位], 店員都會出黎告知! 十分有禮!

有位啦有位啦! 入面裝修果然設計獨特呀!
餐廳內有4部電視, 入面播放既都係火車站, 有關火車片段!
有行李架, 行李箱! 我地好似身處係火車入面咁!
水吧同天花板都有餐廳既名稱! 燈光好靚!
因為已經諗定食乜, 好快已經落左order!

飲品order左一杯紅蘿蔔平果汁, 朋友叫左熱朱古力!
紅蘿蔔平果汁好新鮮! 佢既賣相好靚好得意呀!
而朱古力拉花好靚! 味道又濃郁!
主菜時間到啦! 我地order左2樣主菜!
炭燒非洲雞配紅椰香醬!
炭燒非洲雞配紅椰香醬
但今次我連雞皮都食哂! 佢好重椰香味呀! 個汁整得好好味! 我仲配左個珍珠糙米飯, 撈飯真係一流!
好快我已經隊哂d飯

另外主菜仲order左牛肩胛配露荀黑松露波特菇!!!
牛肩胛配露荀黑松露波特菇
牛肩胛配露荀黑松露波特菇
牛肩胛上一粒粒既牛油會慢慢溶化! 令牛肩胛更加香滑!
牛肩胛非常美味! 大概係五成熟!但一d都唔會韌,牛味好重呀!
厚厚的切落去, 即刻心心眼!

中間夾住新鮮露荀! 仲有一大個黑松露波特菇, 黑松露味好正!
除左黑松露, 波特菇上仲有蒜,  令到菇菇更加香!

最後最期待最期待既甜品到喇!
甜品名稱叫做L.J.K  係甜品名稱!
話說係創作哩個甜品既3位英文名既字頭!
包括Frozen cheese ball, Raspberry Soda, Mix Berry Curd, Cocoa Nibs, Honey Comb!
哩個甜品好好好好好出色!贊贊贊 !
店員細心講解材料!我問完又問
佢既外面係用白芝士蛋糕做既波波~超好味!好香滑!
芝士波波入面係紅桑子 梳打,一切開soda澎湃咁湧出來!
而湧出來既紅桑子梳打連埋芝士蛋糕 帶一點酸味!一啲都唔覺得漏
裡面還有細細既朱古力粒!
白芝士蛋糕面仲有封乾既紅桑子粒粒!
還有Mix左既莓汁好似果凍咁既墊住個低層!
側邊有一粒粒既蜜糖脆脆 !
整體非常美味!
甜甜酸酸的,簡直回味無窮 !
總括餐廳好有特色! 無論裝修, 食材都好特別!
絕對值得一試

2016-02-23
2016-02-23 1368 浏览
這隱世的西餐廳,要不是德斯拿兄極力推薦,怎也想不到如此毒的地段,竟然會有如此出色且有特式的餐廳。餐廳位於兩個地鐵站中間近明愛醫院,吃飽飯拍拖散步到地鐵站也是一個不錯的節目。甫進店聽到輕輕的英文歌,加上有如瑞士山景的壁“畫”,令我彷如身置外地。先來的是白酒 • 蜆配多士128,上桌已被濃烈的蒜味及香草味所牽引,用多士蘸一下蒜蓉白酒汁,脆脆的多士加上蒜香味,無敵。鮮蜆也不是便宜貨,鮮甜味美。牛肩胛配黑松露波特菇198,賣相精美,香草牛油刨碎於牛肩胛上,壯闊的肩胛把嬌柔的牛油融化了,二人融為一體,相互補足,於口腔內繾綣,誰也捨不得誰。在底下羨慕的波特菇菇味極度香濃,是我吃過菇味最濃的一次。慢煮三文魚配法式芥末醬148,慢煮三文魚吃過很多,一直喜歡其在口腔內融化的感覺,原來連皮吃能登上另一個層次,廚師把三文魚皮燒得香香脆脆的,加上爆脂的三文魚油,是全晚最喜歡的一道,內子見我滿足的表情,嚷着要回家試煮,來,讓我滿足的神情再掛臉上吧。L.J.K. 98,以半圓或圓形呈現的甜品已見慣不怪,但放入口後這白色的球體實在令我驚喜,原來是芝士蛋糕,芝味香濃之餘加上紅莓汁的酸甜,一啖芝士一啖紅莓,好吃。飯後漫
飯後漫步到地鐵站,歡樂的時光過得特別快。
2016-02-11
2016-02-22 1198 浏览
有位中意覓食既朋友同我講,話我果頭開左間火車主題既餐廳,開頭我都唔係好信,因為附近食開都係茶餐廳、快餐等等,不過比佢咁樣一講我又有啲興趣,攞左個地址過幾日就同chicken黎潮聖xp餐廳雖然唔算近我屋企果邊,但行過去5分鐘左右就到,可以話係荔枝角同長沙灣既中間位置,地方都幾偏僻。 門面設計以地圖做藍本,橙黃色做主色,比人種感覺就係懷舊復古,不過室內坐位唔多,所以要係門口等15分鐘先有位坐q_q 門外仲放疊左一個複古既旅行箱,上面則放左一個餐牌,係舊時西式既火車主題呢~ 終於可以入去,室內兩側均見到不停郁動緊既「窗口」,而上面既鐵架放滿左行李,大家可以邊食邊欣賞「窗外」既風景,猶如置身係火車入面!而我地係其中之一既旅客。血橙蟹肉沙律,沙律材料主要為火箭菜、蟹肉、蕃茄乾,以柚子醬做調味,我地都唔係太中意火箭菜既味道,因為苦澀味太重,口感都唔爽,雖然柚子醬可以令成個沙律變得甜啲,但難掩火箭菜既苦澀味q_q但蟹肉、蕃茄乾等等,就因柚子而變得更鮮甜,不過火箭菜都係因人而異吧! 黑松露蜆肉珍珠糙米飯,因為係糙米飯所以口感會偏乾身,有淡淡既黑松露香,蜆肉既份量都幾多,兩個人絕對夠分!有殼既蜆肉更加鮮
有位中意覓食既朋友同我講,話我果頭開左間火車主題既餐廳,
開頭我都唔係好信,因為附近食開都係茶餐廳、快餐等等,

餐廳雖然唔算近我屋企果邊,但行過去5分鐘左右就到,
可以話係荔枝角同長沙灣既中間位置,地方都幾偏僻。
不過室內坐位唔多,所以要係門口等15分鐘先有位坐q_q
血橙蟹肉沙律
我地都唔係太中意火箭菜既味道,因為苦澀味太重,口感都唔爽,
黑松露蜆肉珍珠糙米飯
黑松露蜆肉珍珠糙米飯,因為係糙米飯所以口感會偏乾身,
有淡淡既黑松露香,蜆肉既份量都幾多,兩個人絕對夠分!
有殼既蜆肉更加鮮嫩又多汁,整體食落都幾香口。
黑松露蜆肉珍珠糙米飯
唔好睇少佢只得黑松露做調味,當中既香菜、車厘茄都擔當左重要既調味角色~
有落幾有口感,而且糙米都係健康既米飯~
海鮮拼盤
帶子、虎蝦、魷魚筒、三文魚海鮮拼盤,一次過滿足你四個願望!
所有想食既海鮮通通係齊到,帶子味道非常鮮香,食落彈牙又香口,
虎蝦好厚肉,夠晒啖啖肉,味道亦唔錯,仲有可以落檸檬汁做調味,
三文味道細滑魚,口感肥美多汁,食得出佢既脂香。
海鮮拼盤
魷魚筒有少少調味粉令佢味道更香,微咸得黎帶其魷香,而且份量夠多~
仲有埋青口助陣,鮮香美味,口感就偏乾少少~
熱朱古力
熱朱古力,冇任何既拉花,只得厚厚既一層奶泡,
香濃朱古力味,甜度適中,唔洗落糖都得,凍天一定岩飲><

出餐時間較慢,所以食野都可以慢慢黎,環境雖窄小但勝在設計有心思,
食物方面亦都唔錯,更有特別既甜品可以一試,希望我地食完可以去到「目的地」XP
熱朱古力
2016-02-22 1210 浏览
其實一間餐廳除要有好味的食物外,環境亦是重要的一環。今次就去了一間可以彷如在火車上進餐的餐廳。餐廳牆身裝飾得好像是火車內部一樣,好像可以邊進食邊看車外風景。- 法國啤酒炸石斑魚柳配薯格 用石斑魚炸成的魚柳,不但外層炸得香脆,內裡亦保持到肉嫩且滑。魚肉也充滿啤酒味,食落沒有油膩感。而薯格炸得十分香脆,伴碟沙拉,清新開胃,中和炸物的油膩感。- 白酒煮蜆配法式多士 頂層放了幾塊烘得香脆可口的多士,下面就是主角以白酒煮的蜆,混著車厘茄及香草味道,蜆肉食落香甜爽口。- Mix Berry這裡的食品則以特別的燈泡造型器皿盛載,而飲料以多款雜莓混合而成,果莓味濃郁甜中帶酸。
- 法國啤酒炸石斑魚柳配薯格
- 白酒煮蜆配法式多士
- Mix Berry
2015-12-28
2016-02-21 1241 浏览
管今天天氣仍在上升,比起之前,卻和暖得多,可是卻仍然在下著雨,實在有點悶納和有點煩悶。晚上走到長沙灣順寧道,遠離福華街煩囂的街頭,走過煩囂的順寧道街市,回復了平靜的街道,在即將要轉急彎的最後一段直路,有搭建棚架的大廈地下,有間食西餐的Choo Choo,就停了腳步下來,拍照一張,然後趟門一開,說要來吃番餐晚飯。走進內堂,喔,仿佛進入了一卡的火車卡裡面,頭頂就是一個個的行李板子,電視機就像火車的窗,把外面的景物影入眼廉,當火車到站時,又是車站的景物。而食客就仿佛在車卡裡用餐。餐牌是少不了的,分別有沙律、主菜、意粉、甜品與飲品,於是從每項中挑選了一款合心意的菜式。血橙蟹肉沙律(九十八個大洋)。聽到沙律名字有點嚇人,不過很快就平伏過來,血紅的橙肉,實在甜美多汁,加上沙律用上了酸忌廉,吃起來就像酸酸甜甜的,也許這是吃過的沙律中最好吃的。海鮮併盤(二百一十八個大洋)是Choo Choo 新出的菜式,當中食材有青口、帶子、虎蝦、魷魚筒及三文魚。當中只要海鮮是新鮮,就能嚐到當中的鮮味,如青口和帶子便是其一。而虎蝦則彈牙爽口,三文魚的豐膄,魷魚柔軟不靭。而伴碟的沙律,同樣是用上了酸忌廉調味。甜品則是L

甜品則是L.J.K(七十八個大洋),當中有奶凍,Peanut Crumble, 紅莓,Whisky Foam。將匙羹放入杯低,把所有食材舀起,放入口中,所有食材都在發揮其食味,當中酒味最為深刻,還有那個 Peanut Crumble 甚為脆口。整個甜品甜度不高,味道適中。
飲品選自 Manago Banana,用上燈泡型的玻璃杯扁載,幾特別的。入口豐膄而稠密,富有香蕉味道,芒果則在香蕉背後散發其果味,相互襯托,但芒果可加重其味道。
整個用餐體驗中,不但味道不差,服務亦見細心,是令人留下深刻印象。
2016-01-27
$486.2 (晚餐)
2016-02-18 1132 浏览
最近工作壓力大,好想可以放下一切,外出走走。可惜,有心卻無力,要等待至暑假,才可擠出假期,讓心靈放空一下。K先生見我每天頭耷耷眼濕濕,於心不忍,就帶我都長沙灣的CHOO CHOO 輕鬆一下。起初,還以為帶我到長沙灣的工厦吃餐便飯,原來一切別有洞天。。。CHOO CHOO無論店外還是店內,都很有旅遊的氣息。門外放置手提喼,大門亦用上地圖圖案,原來舖內才是別有洞天...一步入,便被那仿於火車廂的設計所吸引。牆身裝置成火車窗戶,在內用餐,就有如坐在瑞士 Golden Pass黃金快車般一樣,沿途欣賞風光明媚的湖光山色。我終於明白為何K先生長途跋涉,都要帶我到這餐廳,因為他想能暫時在生活中忘卻一下工作,尋一下旅行的感覺。去旅行又點少得食?第一味就係白酒·蜆·多士。食物一傳來,馬上就能聞到蒜香的味道。每隻蜆都肥肥白白,而且無沙。白酒味雖然不算濃烈,但和蒜片配合得相當得宜。白酒汁用上basil同車厘茄煮成,增加了香氣。不得不提蒜蓉多士,每口多士都充滿蒜香,口感香脆,用以沾上白酒蜆汁來吃,可唯一滴都無浪費。第二味泰式軟殼蟹羅勒葉墨魚汁意粉,軟殼蟹肥味非常,炸得脆卜卜,羅勒葉嘅香氣全都溶入麵條,配埋香
第二味泰式軟殼蟹羅勒葉墨魚汁意粉,軟殼蟹肥味非常,炸得脆卜卜,羅勒葉嘅香氣全都溶入麵條,配埋香香辣辣嘅墨魚汁意粉很開胃。
再黎Fish & chips,炸魚採用石斑魚柳,魚肉彈牙,脆漿採用咗啤酒調製,令脆漿炸東西的效果更佳一,皆因啤酒受熱發酵後,可令炸粉脆漿更鬆化脆口。配菜蘋果沙律亦要大讚,沙律用咗青,紅蘋果,切到細細粒,吃起來甜甜酸酸,完全中和了炸魚薯格的油膩感。
重點推薦,慢煮三文魚柳並法式芥末醬,慢工出細貨,食呢樣菜一定要有耐性,因為慢煮需時,上菜時間較耐,但絕對值得等待。初時看起來平平無奇,點知一入口,才知是入口即溶,而且魚脂爆發。將魚反過來,才是精髓所在。三文魚皮被煎得脆卜卜,非常香口,一脆一軟,交出成豐富口感。
最後係甜品Gold Rush,淨係睇賣相,已經係一百分,簡直好似藝術品一樣,金碧輝煌。整個甜品有多款種類,看似是金色石頭,其實是Rum酒啫喱。仲有伯爵茶味忌之,榛子味蛋糕,同蜜糖脆脆,除咗好睇,亦非常好食。
結帳時亦用上了地圖製的盒子,貫徹始終
食過晚餐後,心靈好像得到一絲喘息。很感激我的摯愛,帶我吃一頓如此豐富亦特別的晚餐。誠意向大家推薦CHOO CHOO, 推薦給所有愛美食且愛旅遊的人
  • 慢煮三文魚
是紀念日男友訂枱的~餐廳佈置成火車內, 播著在火車內觀賞風景的VIDEO, 即刻令我有旅行的衝動!!差不多每一枱都是訂位的, 客人KEEP住黎, 唔訂位真係食唔倒, 可見餐廳真係不錯!!!值得一讚是職員都好細心, 好有心機介紹菜式, 而且D野食好特別好好味!!是慶祝節日的好地方!! 適合情侣!!
是紀念日男友訂枱的~

是慶祝節日的好地方!! 適合情侣!!
Strawberry juice
2016-01-31
庆祝纪念
纪念日
2016-02-14 1408 浏览
本人對交通充滿情意結,由細細個中意坐巴士觀看沿途風光、小巴、的士、學踏單車、滑板車、三輪車、坐貨車、搬屋後搭輕鐵、西鐵(火車)落成懂得往外走、特意坐渡海小輪、叮叮、地鐵、坐飛機、港澳飛船、山頂纜車、海洋公園cable car等等。。。甚至高級文憑讀航空及客運服務,可見我對交通嘅熱愛。近日看電視了解到長沙灣附近有間用火車做主題嘅餐廳,急不及待喺放假個日帶埋男朋友仔陪我感受下火車上用膳其實這個位置都幾難找,被車房及竹棚包圍著,不過終於來到了!吃美食之前後果然要受點經歷X)門口的懷舊行李箱及橙底白面的地圖門好像提醒你帶齊好行李同地圖準備出發啦! 好興奮呀!XD裡面嘅設計真係好特別呀!令人感覺置身喺車箱中、店主仲好有心思將每台電視的畫面設計成由車箱一路移動望出車外的風景片段~加埋窗簾,彷彿坐上歐洲之星上歐遊  用一個個烏絲燈膽砌成的choochoo 燈牌在頭上發熱發亮*^O^*木板桌上細緻的裝飾植物點驟著,帶來一點生氣(=^・^=)餐牌很簡單,就只有那3頁,lunch set,小食,海鮮,飲品,甜品,有些更列出材料,細心,清楚!叫了個mixed berry juice雜莓果汁,到達時幾驚喜,
其實這個位置都幾難找,被車房及竹棚包圍著,
不過終於來到了!吃美食之前後果然要受點經歷X)
門口的懷舊行李箱及橙底白面的地圖門好像提醒你帶齊好行李
同地圖準備出發啦! 好興奮呀!XD

用一個個烏絲燈膽砌成
的choochoo 燈牌在頭上發熱發亮*^O^*
木板桌上細緻的裝飾植物點驟著
,帶來一點生氣(=^・^=)
叫了個mixed berry juice雜莓果汁,到達時幾驚喜,是燈泡裝著,好特別嘅做法,呃like岩哂(>﹏<)
味道酸味味,有草莓、藍莓、紅莓、黑莓等,什麼營養都充足,又健康又可口,岩哂配西餐
前菜叫了Grilled Mussels Bacon bit with Garlic Bread燒煙肉碎青口沙律配蒜蓉多士, 蒜蓉包弄得好香脆,沙律菜也出色香甜帶著黑醋,開胃醒神 蕃茄亦酸甜新鮮(=^・^=)
我的叫了Calamari ring pasta with basil spicy sauce香辣羅勒葉醬魷魚圈意大利麵, 這個很刺激很惹味,堅辣,羅勒葉香味從鼻到口中一同吻合,濃烈嘅香草帶出,而魷魚圈夠淋5會過熟,好彈牙好嫩口,意粉還是硬硬地,爽身,我中意♡♡♡
最後食埋個甜品,店主好似表演咁上菜,仲解釋如何吃,好貼心*^O^* 呢個甜品L.J.K.好似藝術品,材料有:FROZEN CHEESE BALL, RASPBERRY SODA, MIXED BERRY CURD, COCOA RIBS, HONEY COMB
紅色莓碎糖霜舖上白色芝士波,加埋黃脆蜜糖霜,甜蜜甜蜜~~刮開裡面更有驚喜,滿滿的有氣莓汁立即溢出,倒到一碟都係,下次建議大家記住由頂頂開始吃,保留返每一滴美味
更有些粒子在內,加上口感香滑嘅白芝士,整個配搭好新鮮,又酸又微咸,創新之選
今個LUNCH好滿足,下次來到要試埋個DINNER SET~
2016-01-27
  • Mix Berry Juice
  • L.J.K.
2016-02-12 1183 浏览
相約好友小安相聚,由於我倆亦位處荃灣線一帶,決定開始搜尋附近頗有特色的餐廳,最後發現了位處長沙灣這間以列車為主題的CHOO CHOO。長沙灣總覺得是工廠區,故甚少到訪,在訂位上應該沒難度吧。不過早幾天前預先致電訂座時,可能是近新年,發現大部份日子也全FULL了,無奈只好順延。餐廳稍離旺區,位置其實有點隔涉,位處舊蘇屋邨附近,故大概由長沙灣或荔枝角站出發時間亦差不多(因小妹由長沙灣站出發,而友人下班後從荔枝角附近出發,大家到達的時間剛好相若)。記得幾個星期前曾到訪一間以懷舊火車站主題的餐廳,今夜又來到以列車為主題的餐廳,彷似有趣的前後呼應。兩旁車房附近,橙色的門面顯得更為凸出,就是這間了! 打開車門,如進入車箱之內,全店均以列車車箱造形,其中正前方是水吧枱,巨形餐廳招牌最為吸睛。現在才得知由於店舖座位數目有限,怪不得常訂不到,建議最好預早訂座。兩旁的螢幕均模彷列車車箱窗口,播放著行車時窗外的景象,留意到由穿越山洞以至列車停頓、埋站的場景也有。而坐車怎沒有行李呢? 行李架設於兩旁座位之上,一個個行李夾亦安置在上,看得出在佈局上一絲不苛,真的猶如在長途車內。列車即將開出...乘答長途車當然少

兩旁車房附近,橙色的門面顯得更為凸出,就是這間了!
列車即將開出...乘答長途車當然少不了進餐的環節。餐牌上也與設計理念歸一,特別提供為車上的旅客幾個主題的美食,包括Group Tour(前菜)、Lonely Traveller from the land(小食、薄餅)、from the sea(海鮮主菜)、Carb up for the long trip(意粉、飯)、Sweet Memories甜品),而一般小食、主菜價錢介乎約$108 - $218。
黑松露蜆肉珍珠糙米飯/$138,份量足夠兩人分,糙米飯擠平放底,上面放著主角的蜆及多款配料。主角的蜆鮮味十足,亦沒有沙。精晰可見黑松露粒粒分佈於米飯及配料上,米飯的黑松露味道不算太強,縑不太入味,不過勝在整個飯只是少油及少鹽,而米飯亦粒粒分明,可謂健康之選,女仔吃的確不錯。
分成8塊的西班牙辣肉腸火箭菜薄餅/$128,每人足足有4塊,份量頗多,建議大伙兒吃會比較好。薄餅餅底口感像餅乾一樣,不過就非常脆口,每塊也聽得到「卡卡」聲。辣肉腸、火箭菜、洋蔥等平均分佈於薄餅,芝士份量做得相當好,又不會太膩,而要讚的是整個薄餅完全不油及乾身,即使尚有幾塊放到最後才吃,仍保留脆口的口感,味道不錯。
侍應提到我們點的慢煮三文魚柳配法式芥末醬/$148,因用慢煮處理,故不會是完全熟透。三文魚柳置在一旁,可見魚柳由薄至厚身,厚身那邊較為肥美,並泛有少許魚油光。輕易地用叉分成一塊塊,因魚柳半生熟,像是吃刺身一般,最特別的是魚柳底部的皮煎成微脆,連帶肥美的肉質,令層次感豐富,口感頗特別。

甜品雖然只得3款,精而不多,之前看過這裡的甜品相片,款款賣相亦非常吸引,而最感興趣的是L.J.K.,是以凍芝士波波混合紅莓梳打、蜜糖脆目及可可片等製成一個星球般的甜品,只可惜的是今天已售罄了,唯有下次再試。

侍應向我們推介了這個層次感較豐富的Scenery In Glass
侍應先放下以酒杯盛載的Scenery In Glass/$78,內有熱情果軟心、奶凍、花生脆脆。
再即場唧出Whisky Foam及放上紅莓粒粒。舀下一匙,先嚐到軟滑的威士忌泡沫,滲出陣陣的威士忌味,與熱情果軟心及奶凍等非常匹配。
其中熱情果軟心頗特別,像蛋黃般的顏色吸睛外,內裡的餡心是清香的果肉,帶點甜甜。由於加上花生脆脆及紅莓粒粒,甜中帶點微酸及脆口,多種層次的口感的確獨特。
不經不覺吃到一半時,餐廳已滿座,非常熱鬧。
嚐過豐富的美食後,是時候該打開車門下車,結束美味之旅。雖然相比在工廠區一帶的價錢來說這餐並不便宜,不過特別欣賞這裡在調味中用上少油,感覺較為健康,而且服務態度不俗,不負所望。
2016-02-03
2016-02-08 3520 浏览
最近,其中一個表姨甥女搬咗屋,其實喺長沙灣搬去長沙灣,只不過街頭去咗街尾,乘機賀佢喬遷兼聚一聚講吓近況,所以,呃番一餐飯食。Choo Choo話就話地址晌順寧道,查實鋪面開晌轉角嘅昌華街。好彩,事前表姪女話搭咗棚嗰間,所以,一轉角就見到。一離開青山道,入到內街就好靜,不過,估唔到入到店內卻有唔少客喎,其實,Choo Choo屬小店經營,全場都喺得25個位,都幾易爆,所以,有心嚟嘅話,最好訂定位就穩陣啲。“Choo Choo”就喺蒸汽火車起動時所發出嘅嗚嗚聲,所以,你就會發覺全店就喺以蒸汽火車為主題,兩旁嘅電視屏幕營造出窗外嘅風景(事後先知喺店主旅行時所拍),而「車窗」更架設幕簾、行李架,甚至大件、細件行李在其上,絕對一絲不苟扮得似模似樣,加點幻想讓人猶如置身火車中用餐。就連上到二樓嘅洗手間都有掛起啲旅行地圖,洗手盆之上都加插一張黑白嘅世界地圖。是晚仍然天寒地凍,但一坐低店員就送上兩杯熱水,實在窩心。枱上「布拉格」小蠟燭杯,精緻美麗,柔柔燭光更添幾火暖意。餐牌共有兩頁,好似無咗晚餐供應,因為嚟之前睇過其他人嘅食評做參考。此外,餐牌以食材嚟分類from the Land、from the
是晚仍然天寒地凍,但一坐低店員就送上兩杯熱水,實在窩心
。枱上「布拉格」小蠟燭杯,精緻美麗,柔柔燭光更添幾火暖意。
餐牌共有兩頁,好似無咗晚餐供應,因為嚟之前睇過其他人嘅食評做參考。此外,餐牌以食材嚟分類from the Land、from the Sea,Crab up……等等主菜菜式,唔會好似一般餐廳咁有餐湯、沙律、頭盤……等等,所以食物種類唔算多,亦都有少少焗限。
香辣蘿勒葉醬炒魷魚圈意大利麵 $108

個意粉都幾辣吓,所以,餐牌上俾多隻辣椒公仔都不為過,但的而且確辣得刺激惹味,又有唔少蘿勒香。魷魚圈柔韌有咬口,最有趣喺意粉用上一般意粉及墨魚汁意粉,而意粉煮出嚟個韌度啱啱好,好有咬口,不過,個人而言,略嫌有少少油,雖然都只不過喺橄欖油而已,但落少一點會令個感覺更好。
香辣蘿勒葉醬炒魷魚圈意大利麵
香辣蘿勒葉醬炒魷魚圈意大利麵
牛肩胛配露筍黑松露波特菇 $198

好鍾意佢隻「碟」,樹木形連埋啲年輪,好有原始味道,所以,賣相亦唔花巧,催向基本。牛肩胛扒幾大件,面面刨上香草牛油,慢慢咁溶化,充滿香汽;而牛肩胛燒得恰到好處,色澤粉嫩,食落果然富牛肉香,唯未有想像中咁軟腍,不過,亦算好食。
牛肩胛配露筍黑松露波特菇
反而更愛配菜嘅露筍仔及波特大菇,前者爽口無渣,後者菌香味濃,再者,肉汁與牛油滲進其中,味道更香
牛肩胛配露筍黑松露波特菇
店中有3款甜品供應:Scenery In Glass、L.J.K.、Gold Rush,單睇名字及其成份組合,雖然定價實在唔平,但都非一般大路嘅芝士餅、慕絲蛋糕,每款都感受廚師嘅心思及創作。我哋揀咗個平平嘅Scenery In Glass一試,睇睇質素如何!
Scenery In Glass $78

廚師捧出以雞尾酒杯盛載嘅Scenery In Glass出嚟向我哋解釋當中成份時,原來,其中嘅威士忌泡沫喺後加,故小弟未影得徹之前嘅模樣。眼前嘅甜品,就喺唧上威士忌泡沫及加上紅桑莓乾嘅成品,內裡仲包括由下而上嘅大豆意式奶凍、熱情果漿及芝麻脆餅(餐牌原先喺用上花生金寶)。一羹過插到底試晒幾樣食材唔容易,但其實,每個部份都做得唔錯,奶凍夠挺有豆香,熱情果漿酸香鮮活,脆餅脆香滿滿芝麻味,威士忌泡沫輕盈帶酒香
Mango Banana $48

以芒果及香蕉打造嘅果汁,由於無溝水,所以,表姨甥女話飲落幾似奶昔,不過,由於無加過其他嘢,所以,果香味重,尤以芒果味較為突出,飲落亦會滲出香蕉味。
Mango Banana
Latte $42

佢哋嘅鮮奶咖啡沖調得唔錯,甚有水準,無需要加糖,入口平衡順滑,濃縮咖啡跟奶泡都唔會各自為政;拉花拉得細膩標緻,就喺額外獎勵。
Latte
後話:依家仲有無蒸汽火車?喺有架,小弟有幸早年去澳洲旅行,就晌墨爾本市郊坐過一次「普芬比利蒸汽火車」Puffing Billy(www.puffingbilly.com.au)遊一小段丹頓農山脈,喺一段非常有趣嘅體驗
。晌片段中小弟都有出鏡架,不過,距離有啲遠,相信應該搵我唔到

Choo Choo做嘅菜式,幾有新意,而且,環境幾有特色,不過,以長沙灣依等舊區而言,會俾人覺得定價有點偏高,但只以做到質素,相信仍然好有競爭力。
Mango Banana
2016-02-06 1317 浏览
Choo choo係一間好有特色嘅小店,一直想試好耐,要訂位亦不容易,提早訂了枱,諗住俾驚喜另一半。 Choo choo地點比較不就腳,在明愛醫院附近,四圍都是車房,與choo choo有點格格不入。 一開始要自己拉開趟門,就好像進入火車一樣。 店面積不大,只有數張桌子,一入到去恍似置身在火車卡內,牆上有電視Mon模擬火車的窗,感覺就好像火車在行駛,而車上面亦有放行李的架,仿真度極高。車子有時會開得很快,長期望着的話,真的會有暈車的感覺😂。 望住Menu真係樣樣野都好想食,特別是甜品,喺呢度出晒名 Energizer: Mix berry $48飲品係用燈泡形狀嘅玻璃樽裝住,比較有特色,份量亦都幾多,Mix Berry係有好多雜莓打碎而製成,果味濃郁,唔會好酸,甜甜地,感覺好新鮮好健康。 法國啤酒炸石斑魚柳配薯格 $138擺放好吸引,炸魚跟薯格好似喺個籃度倒出嚟。 石斑味道鮮甜,炸粉不厚,入口魚肉亦很嫩滑,薯格炸得非常香脆,沾上茄汁更加惹味,旁邊還有青蘋果沙律,吃後清清口腔的甜膩。 慢煮三文魚柳配法式芥末醬 $148三文魚柳低溫

一開始要自己拉開趟門,就好像進入火車一樣。

望住Menu真係樣樣野都好想食,特別是甜品,喺呢度出晒名
Mix  berry
Energizer: Mix berry $48

法國啤酒炸石斑魚柳配薯格 $138

擺放好吸引,炸魚跟薯格好似喺個籃度倒出嚟。
慢煮三文魚柳配法式芥末醬 $148

三文魚柳低溫慢煮,然後再將魚皮煎脆,令三文魚質感非常嫩,入口即溶
慢煮三文魚柳配法式芥末醬
慢煮的方法可以保留三文魚嘅鮮味,亦可以保持三文魚質感嫩滑,不錯。
L.J.K. $98

望住個波波球以為係白朱古力,點知原來係一個芝士波,上面放有紅桑子碎,一篤開芝士波,入面嘅梳打雜莓汁同朱古力脆脆就會流出來,入口感覺似食緊雪糕咁軟滑,梳打在口腔內溶化,雜莓酸酸甜甜令芝士不會好膩,旁邊還有蜜糖脆脆,整個甜品非常出色,可媲美酒店嘅甜品

這間店子令我憶起我倆年輕時,一起搭火車到歐洲四處遊蕩的美好時光,很久沒有去過這麼用心設計的小店,食物質素亦很高,留意到情人節set 也不貴,很適合情侶來浪漫一下。
庆祝纪念
纪念日
Mix  berry
2016-02-06 886 浏览
臨近新年,約左朋友去年宵感受新年氣氛,維園年宵就去得多喇,所以今年就諗住去下其他,而長沙灣既小型年宵都係一個唔錯既選擇!行之前緊係要食飽飽先啦,所以就係附近簡左間餐廳,一入到去就比內部裝潢吸引住,餐廳模擬左火車既裝飾,牆上設有幾個電子螢幕,播放住唔同既風景,令人真係好似置身係火車入面咁,出發前往旅遊!今次主菜就簡左蘆筍龍利柳意粉,龍利柳同蘆筍配合得唔錯,切既時候都唔會散開舊舊。龍利柳外面煎得外脆內嫩,能夠保持鮮味,而蘆筍都唔會煮得過耐,尚算爽口。意大利粉利用左香草同羅勒葉炒香,味道香濃,意粉偏向乾,較有口感,可惜略嫌油膩。另外,都叫左一個帶子、虎蝦、魷魚筒、三文魚海鮮拼盤,帶子兩面都煎得香脆,但仍能夠保留到帶子本身既水份同鮮味,口感彈牙;虎蝦開邊處理,食起上泥好方便,唔會整污雙手,煮既時間都控制得岩岩好;魷魚筒同其他海鮮一樣,都保持到佢既鮮味,新鮮彈牙,可惜呢個魷魚筒冇包埋我最愛既魷魚鬚;而三文魚係我最鍾意既一部分,三文魚皮煎得脆卜卜,外表吸引,鮮嫩有肉汁;伴碟沙律配有特製醬汁,味道偏甜,再配合埋略煎既檸檬,酸酸甜甜,好開胃!飲品方面,就叫左一杯,杯子既造型係一個燈泡,甘荀蘋果汁既顏色
蘆筍龍利柳意粉
帶子、虎蝦、魷魚筒、三文魚海鮮拼盤
飲品方面,就叫左一杯,杯子既造型係一個燈泡,甘荀蘋果汁既顏色係一種好天然既橙色,唔會好鮮艷,比到人一種好自然、健康既感覺!而果汁既味道不太甜,但有蔬菜特有既甜味,甜中帶甘。
甘荀蘋果汁
最後叫左一個叫Gold Rush既甜品,真係人如其名,整個甜品都好「金」!甜品由幾個部分組成,榛子parfait食落出有少似雪榚,味道香濃,入面仲有啲粒粒果仁,增加層次感;而焦糖核桃,香脆有口感,味道不會過甜;旁邊晶瑩剔透既啫喱果凍彈牙,味道清新,中和左其他部分既濃郁感。
Gold Rush
2016-02-05