2019-06-06
同老公約左係假期前去銅鑼灣食飯行街,天氣好悶熱,較早前朋友推介左係耀華街商廈好多食市選擇,而且各有特色添。今次托朋友幫我 book左位於21/F的西餐廳,環境氣氛也不錯,要留意係等 lift需時呀。服務安排周到,先安排入坐除後送上 Menu ,今晚四道菜式套餐$390 一位,雖說價錢較高但絕對物超所值的。食得出Chef的心機, 擺碟精美細緻同食材配菜的配搭。餐廳客人高高興興享用晚餐,開翻支紅酒傾下計,好 relax咁。不過老公揸車唔會飲酒,留待下次吧。先上麵包供客人,用上陳醋同橄欖油醮來食好好味,較喜愛面包外脆內軟的。隨後上頭盤同餐湯,頭盤我選左巴馬火腿牛油果凱撒 salad , 最近唔想太多肉想食下salad, 平衡一下,份量豐富味道調得剛好,羅馬生菜爽脆,加上牛油果軟滑,多重口感超爽的。餐湯有改動,由南瓜湯轉左磨菇湯,我反而開心原因我喜歡磨菇湯多些。磨菇打蓉香滑得黎又點磨菇碎更加有咬口。主菜當然有好幾款,肉眼肉質夠淋身又夠香,配菜用左薯仔,蕃茄同法國邊豆同濃郁牛肉汁做翻個底汁,好好味牛味濃兼半生熟煮得洽到好處! 當然甜品也是完美結局,兩款中我較想食焦糖果仁芒果拿破崙啦! 酥皮的鬆化
當然甜品也是完美結局,兩款中我較想食焦糖果仁芒果拿破崙啦! 酥皮的鬆化當造甜芒果肉,咬落鬆化可口。
另外除 Set外還可另加生蠔,同加紅白酒或特飲的,視乎自己需要,我就改凍飲$20 揀左好耐無飲的利賓納 soda當然還有其他口味,青萍果,熱情果味,紅茶亦得,熱的都只需加$10, 真係爽,大滿足。