2021-01-14 57 浏览
Chatterbox Café+ 新加坡菜🏠overall/環境/ 服務:+ K11 所有餐廳裝修都好靚 呢一間都唔例外 似文青cafe 咁 食野定打卡都一流‼️ 招牌大蝦喇沙 $158好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 呢度嘅喇沙超級濃 大蝦味融哂入去湯 ✅ 不過唔可以等太耐先食 因為麵會索湯 掛湯能力都強✅ 大蝦就爽而彈牙 ‼️文華海南雞飯 $128 (tea)好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 海南雞飯 招牌中的招牌 冇令我失望✅ +10 可以要雞髀 不過我覺得雞胸位都好嫩滑 ✅重雞味 雞皮爽脆✅ 提供三款汁 個人不嬲覺得汁會蓋過雞味 所以鐘意唔加醬汁 尤其係本身係靚雞就更加應該食原味✅ 不得不提 個飯 粒粒分明 雞油平均分配係每一粒飯‼️ 玫瑰咖啡 凍/ 熱 (+$16 / +$ 10)好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 好香玫瑰味 雖然熱飲就望落去靚啲 不過我鐘意凍飲多啲 感覺滑D 熱飲就coffee 味重D‼️咖央牛油多士配雪糕 $48 (t

Chatterbox Café

+ 新加坡菜

🏠overall/環境/ 服務:

‼️ 招牌大蝦喇沙 $158
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 呢度嘅喇沙超級濃 大蝦味融哂入去湯
✅ 不過唔可以等太耐先食 因為麵會索湯 掛湯能力都強
✅ 大蝦就爽而彈牙

‼️文華海南雞飯 $128 (tea)
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 海南雞飯 招牌中的招牌 冇令我失望
✅ +10 可以要雞髀 不過我覺得雞胸位都好嫩滑
✅重雞味 雞皮爽脆
✅ 不得不提 個飯 粒粒分明 雞油平均分配係每一粒飯

‼️ 玫瑰咖啡 凍/ 熱 (+$16 / +$ 10)
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

‼️咖央牛油多士配雪糕 $48 (tea)
✅ 一個字 極邪惡 大大塊 牛油再加椰子雪糕

📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B110號舖
Shop B110, B1/F, K11 Musea, Victoria Dockside, 18 Salisbury Road, Tsim Sha Tsui

⏰星期一至日
11:00 - 1800

☎️ 電話號碼 23522173

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2021-01-14 31 浏览
< Chatterbox Café > 📍尖沙咀今日去咗K11 Musea 行街 終於試咗黎自新加坡🇸🇬嘅海南雞飯😆🐥 文華海南雞飯 $128 +10一定要試下佢地嘅招牌文華海南雞飯😛 加咗十蚊轉雞脾 海南雞份量都好多 有十幾舊🤣 啖啖肉 雞脾肉好嫩滑 雞皮同雞肉中間仲有層厚厚嘅啫喱 好好食😋 另外有三種醬 有黑醬油、薑蓉同酸辣醬😛 薑蓉好幼細 每種醬同雞好夾 唔錯👍🏻 油飯好香雞油味 食落又唔會太油🤤 呢個真係必試❣️ 跟餐叫咗杯Mango & Orange Tea 🍵 好香芒果味🥭 好滿足🦐 招牌大蝦喇沙🍜 $168招牌大蝦喇沙都好多人食❣️喇沙味道濃郁 有好香嘅蝦頭油、咖哩同椰香 微辣 好惹味🤤 米線軟綿 好掛湯😋 有三隻大蝦 肉質爽口彈牙 配料有魚片、芽菜、豆卜同一隻對半烚蛋😋😋 豆卜索晒湯汁好好食 其他配料都好入味 唔覺唔覺就飲晒啲湯🤣 推薦👍🏻 另外跟餐叫咗錫蘭奶茶☕️ 好重茶味 奶茶幾香滑😋🐟馬來特色香煎辣魚餅 $58小食方面叫咗個香煎辣魚餅 有兩大塊魚餅同四塊白麵包 夾埋一齊食又幾夾🤣 魚餅偏淋身 小小辣幾惹味😋😋
< Chatterbox Café > 📍尖沙咀
🐥 文華海南雞飯 $128 +10
🦐 招牌大蝦喇沙🍜 $168
🐟馬來特色香煎辣魚餅 $58
2021-01-12 44 浏览
掛念新加坡嘅白胡椒肉骨茶,無奈喺香港搵唔到啱口味嘅湯包。聽聞新加坡🇸🇬文華酒店嘅Chatterbox Café登陸香港,一於去尋覓新加坡口味。🍗文華海南雞飯 $118餐廳已將海南雞去骨,雞肉完整無碎骨。雞肉肉質嫩滑,而且雞皮有彈性。帶甜味嘅醬油彌補咗新加坡海南雞肉味偏淡嘅缺點。再配上三款醬汁 —— 辣椒醬、薑蓉、海南雞飯醬油,食落亦各有特式。🥘白胡椒肉骨茶配白飯 $108色澤偏淺色,白胡椒味道濃郁,伴有少少藥材味,係正宗嘅新加坡肉骨茶。配料有排骨、豆腐卜、金菇,仲有切段嘅油炸鬼。🥚特色鹹蛋雞翼 $58(4隻)鹹蛋黃醬味道濃郁但唔會過鹹。雞肉部份保持鮮嫩多汁。🥥椰子雪糕 $28椰子雪糕味道濃郁,夾雜些少椰絲,口感更豐富。

🍗文華海南雞飯 $118

🥘白胡椒肉骨茶配白飯 $108

🥚特色鹹蛋雞翼 $58(4隻)
鹹蛋黃醬味道濃郁但唔會過鹹。雞肉部份保持鮮嫩多汁。
🥥椰子雪糕 $28
椰子雪糕味道濃郁,夾雜些少椰絲,口感更豐富。
2021-01-11 1169 浏览
在聖誕節期間,K11 MUSEA的中央放置了幾棵金光閃閃的聖誕樹,吸引了不少人到此打卡一遊。位置:處於旺區的尖沙咀,而且在香港本地的地標商場內,方便到達,附近亦有不同的食店。環境:以園藝做主題,牆上是畫有花鳥樹叢,中間的座位有更擺設一盆盆的小植物,使整間餐廳洋溢綠意盎然。午市:文華海南雞飯$128,配有玉子豆腐湯、辣椒醬、薑蓉及特製雞飯醬油和雞油飯。這是妹妹點叫的,因為我不喜歡吃海南雞飯,總覺得平常的海南雞有一股雞騷味,其他人稱為雞鮮味。不過妹妹大呼好吃,使我忍不住吃了一塊,完全沒有雞味,只是感受到肉質的細嫩,皮與肉一掀就分開,再點醬汁吃,味道層次提升,很適合我的口味。除了質素高之外,擺盤亦相當雅致。白胡椒肉骨茶配白飯$118我很喜歡吃肉骨茶,之前到馬來西亞吃過一次極為難忘。原來肉骨茶是起源於馬來西亞,再流傳於亞洲各地。馬來西亞的肉骨茶湯頭顏色較深,中藥味較濃,所以我不喜歡喝馬來西亞的湯,而新加坡肉骨茶湯頭顏色較淺、胡椒味較重。這道肉骨茶的白胡椒味道亦重,湯汁用來撈白飯吃,立時感到暖笠笠,湯底有一抽連皮的蒜頭,裏面的蒜肉已經成蓉,入口甜甜而沒有辛辣味,很棒!最驚訝是一個小鍋有四至五塊的

環境:
以園藝做主題,牆上是畫有花鳥樹叢,
中間的座位有更擺設一盆盆的小植物,使整間餐廳洋溢綠意盎然。

午市:

文華海南雞飯$128

白胡椒肉骨茶配白飯$118

最驚訝是一個小鍋有四至五塊的大五花腩肉,肉質是軟腍腍的,但肥膏部分真是吃不下去。另外一點是油條特別脆,可浸湯吃。

鹹蛋黃雞翼$78

這款小食必食之選,有六隻雞中翼連雞翼尖,份量夠,鹹蛋黃味亦夠濃,雞翼皮脆內嫩,只是吃得有點辛苦,很難拆骨,不知道為什麼這幾隻雞翼的骨頭特別硬。

雲呢拿雪糕紅豆豆漿(飲品升級跟餐+$10)

這款飲料很有特色,未試過用豆漿來配雪糕和紅豆,感覺新鮮,不會過甜,三者味道平衡,值得回家再自己整來喝。

美祿恐龍(飲品升級跟餐+$10)

濃濃的美祿香味,不錯!
2021-01-06
  • 美祿恐龍
  • 鹹蛋黃雞翼
2021-01-10 66 浏览
{享受舒適午餐😆}.依間係新加坡菜嘅餐廳,招牌菜係海南雞飯,個個食完都讚不絕口😆😆.❣️文華海南雞飯 $128加咗$10轉雞髀雞份量好足🥰而且非常之滑😍飯就啱啱好一碗😳如果啲飯多少少就Perfect🥺.❣️星洲海鮮炒貴叼 $108上菜嗰下以為我哋叫錯咗,個樣勁似乾炒牛河呢個唔係平時食開嗰隻炒貴叼,海鮮份量都偏小,味道同乾炒炒牛河一樣🤣🤣但係好味嘅👍🏻.📝總結餐廳環境舒適,張枱夠大張!不過食物質素就唔係我想像中咁經典!.❣️食完俾分時間❣️🌟食物: 7/10🌟環境: 7/10🌟服務: 7/10🌟打卡: 7/10🌟推介: 7/10.📍 Chatterbox Café 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B110號舖
{享受舒適午餐😆}
❣️文華海南雞飯 $128
加咗$10轉雞髀
雞份量好足🥰而且非常之滑😍
飯就啱啱好一碗😳
如果啲飯多少少就Perfect🥺
❣️星洲海鮮炒貴叼 $108
上菜嗰下以為我哋叫錯咗,個樣勁似乾炒牛河
📝總結
餐廳環境舒適,張枱夠大張!
不過食物質素就唔係我想像中咁經典!
❣️食完俾分時間❣️
🌟食物: 7/10
🌟環境: 7/10
🌟服務: 7/10
🌟打卡: 7/10
🌟推介: 7/10
📍 Chatterbox Café
2021-01-06
𝕋𝕊𝕋 尖沙咀 • ℂ𝕙𝕒𝕥𝕥𝕖𝕣𝕓𝕠𝕩 ℂ𝕒𝕗𝕖́ 🇸🇬📍尖沙咀梳士巴利道𝟙𝟠號𝕍𝕚𝕔𝕥𝕠𝕣𝕚𝕒 𝔻𝕠𝕔𝕜𝕤𝕚𝕕𝕖 𝕂𝟙𝟙 𝕄𝕦𝕤𝕖𝕒 𝔹𝟙樓𝔹𝟙𝟙𝟘號舖➰新加坡文華大酒店旗下的ᴄʜᴀᴛᴛᴇʀʙᴏx ᴄᴀғᴇ,有新加坡「海南雞飯始祖」之稱。餐廳以花園城市為主題🌲椅凳採用竹及籐🎋並有一幅大型的椰林樹影壁畫🌴➰▫️文華海南雞飯 $𝟷𝟸𝟾 🍱慕名而來的文華海南雞飯,可選雞胸肉或雞髀肉(加$𝟷𝟶),雞肉份量多,肉質結實,油飯軟熟,三種醬汁味道鮮明☺️▫️沙嗲雞肉串 $𝟿𝟾 🐓沙嗲雞肉串價錢偏貴,驚喜之處是沙嗲醬調味出色,值得一試👀▪️美祿咖啡 +$𝟷𝟶 🍫▪️錫蘭奶茶 ☕️美祿咖啡淡味失望🥲 較推介美祿恐龍👍🏼
𝕋𝕊𝕋 尖沙咀 • ℂ𝕙𝕒𝕥𝕥𝕖𝕣𝕓𝕠𝕩 ℂ𝕒𝕗𝕖́ 🇸🇬

▫️文華海南雞飯 $𝟷𝟸𝟾 🍱

▫️沙嗲雞肉串 $𝟿𝟾 🐓
沙嗲雞肉串價錢偏貴,驚喜之處是沙嗲醬調味出色,值得一試👀

▪️美祿咖啡 +$𝟷𝟶 🍫
▪️錫蘭奶茶 ☕️
美祿咖啡淡味失望🥲 較推介美祿恐龍👍🏼
2021-01-06 50 浏览
尖沙咀Musea K11而家已經成為我中午放lunch嘅好去處,因為佢越開越多唔同款式嘅餐廳,最近見到有啲一間文華海南雞飯Chatterbox Cafe!好鍾意食海南雞嘅我一定要嚟試一試😋海南雞飯單叫$118,而午市套餐$128已包餐飲,梗係叫餐啦!如再想飲特色飲品可加多$10,款色非常多。我地點了一杯凍美祿恐龍,朱古力味濃香加上朱古力脆脆口感好好。及一杯雪糕豆漿紅豆冰,豆味香!雞肉嫩滑好香雞味,再加早已準備了的醬汁,真係絕配,油飯味香但不油膩。白胡椒肉骨茶配飯湯味濃,肉骨鬆軟,配了豆卜及油條,真係食到停不了🤤套餐可加$28一碟時菜,我哋就加點了蚝汁小唐菜。點餐相當靈活,加配小食選擇多!呢一餐實在大大滿足,難怪咁多人食啦!
尖沙咀Musea K11而家已經
成為我中午放lunch嘅好去處,
因為佢越開越多唔同款式嘅餐廳,
最近見到有啲一間文華海南雞飯
Chatterbox Cafe!
好鍾意食海南雞嘅我一定要嚟試一試😋

海南雞飯單叫$118,
而午市套餐$128已包餐飲,梗係叫餐啦!
如再想飲特色飲品可加多$10,款色非常多。
我地點了一杯凍美祿恐龍,
朱古力味濃香加上朱古力脆脆口感好好。
及一杯雪糕豆漿紅豆冰,豆味香!

雞肉嫩滑好香雞味,
再加早已準備了的醬汁,
真係絕配,油飯味香但不油膩。

白胡椒肉骨茶配飯
湯味濃,肉骨鬆軟,配了豆卜及油條,
真係食到停不了🤤

套餐可加$28一碟時菜,
我哋就加點了蚝汁小唐菜。

點餐相當靈活,加配小食選擇多!

呢一餐實在大大滿足,
難怪咁多人食啦!
  • 美祿恐龍
  • 白胡椒肉骨茶配飯
2021-01-05 133 浏览
今日嚟到尖沙咀商場入面見到新裝修好光猛嘅星加坡餐廳就入去食啦叫咗個垃圾我本人係驚幾辣嘅但係佢係少少辣好濃郁好濃厚嘅湯底我叫姐姐係帶子喇沙有三個好大嘅帶子湯底唔算多不過因為佢阿仔好傑嘅緣故其實都會好飽湯底料好最幼魚蛋呀其他配菜咁樣飯碗精緻裝修都好別字所以食得好舒服應該點鐘個椰子雪糕 兩球真係好新鮮 新鮮椰子味 真係好滿足呀 另外飲品就叫咗個掘仔嘅果汁都好特別好有星洲風味園公好親切有禮所以我都好鍾意你食嘢㗎地方大坐得舒服 下次試埋佢 炒貴刁先
下次試埋佢 炒貴刁先
帶子喇沙
椰子雪糕
帶子喇沙
椰子雪糕
2021-01-05 49 浏览
行開尖沙咀,點會唔嚟K11行街呢🤩 聽朋友講,依度有間餐廳喺文華大酒店嘅品牌,開咗落嚟K11商場,聽到即刻勁興奮,拉埋朋友一齊嚟食😍呢度餐廳種類好多元化,所有新加坡嘅菜式呢度都有,而且裝修好靚,勁高格調,絕對係五星級大酒店嘅質素👅Chatterbox chicken laksa超級推介🤩 湯底本身以為好辣,但食落一啲都唔辣,反而有好香嘅喇沙味,食得出湯底用咗沙嗲醬同埋花生醬,口感香濃❤️ 材料仲落左好多雞肉同魚肉,落足料👍🏻Otah otah馬來西亞特色煎餅,食番馬來味道,有少少辣,好特色,其他地方食唔到!Salted egg chicken wings(6pc)另一樣必食推薦!雞翼炸到外脆內嫩,外層加咗勁厚嘅鹹蛋黃,味道match😍Veg spring roll (6pc)脆卜卜,點住泰式辣醬食一流😋Hk style red bean ice (with coconut ice cream)最後食埋個甜品,估唔到紅豆同椰子雪糕嘅味道咁夾🤩

Chatterbox chicken laksa

Otah otah

Salted egg chicken wings(6pc)

Veg spring roll (6pc)
脆卜卜,點住泰式辣醬食一流😋
最後食埋個甜品,估唔到紅豆同椰子雪糕嘅味道咁夾🤩
2021-01-05 46 浏览
Chatterbox cafe @K11新加坡文華大酒店嘅海南雞飯🤩1. 海南雞飯套餐$128套餐有湯、油飯、一碟雞、三個醬🤩、飲品個雞好滑滑😚連雞皮都入左味🥳個油飯香得黎吾會太油😬2.招牌大蝦喇沙$168個湯勁濃🤗🤗🤗好中意啊救命😎3.鹹蛋黃雞翼六隻$78好多好多鹹蛋黐住係個皮到個雞翼皮仲要勁脆😋😋😋 4.錫蘭奶茶好滑嘅奶茶,因為佢係錫蘭茶沖出嚟勁香🥳好耐冇試過飲咁好味嘅奶茶😏5.latte +$6靚靚拉花🤩🤩不過吾記得咗影closeup🥲
Chatterbox cafe @K11

新加坡文華大酒店嘅海南雞飯🤩

1. 海南雞飯套餐$128
套餐有湯、油飯、一碟雞、三個醬🤩、飲品
個雞好滑滑😚連雞皮都入左味🥳

4.錫蘭奶茶
5.latte +$6
靚靚拉花🤩🤩不過吾記得咗影closeup🥲
2021-01-04 193 浏览
本身係唸住黎呢到可以去睇下K11 musea棵聖誕樹🤣 跟住就見到呢間新加坡過江龍 當然要試一試佢啦🤪文華海南雞飯 $128發現左一點就係一入到去餐廳枱枱都起碼去左海南雞飯 果然食完覺得都唔錯 海南雞肉質嫩滑😌 雞皮口感好似啫喱咁😱 一下就滑左落個口腔到🤣 個飯都好好味 粒粒分明!招牌珍寶帶子喇沙 $108喇沙夠濃 但又唔會濃得濟變左杰撻撻😂 帶子size都大粒 而且配料夠多 不過一個男仔食完呢一碗可能唔夠飽 但女仔食份量就岩岩好🥰下次想試埋佢個大蝦喇沙 都見到好多人叫!招牌椰子雪糕 $98雪糕可以揀要椰子味定雲呢拿味雪糕 我地就揀左椰子味 好香既椰子味 雪糕裏面仲有椰絲 令雪糕多左份口感 而且擺盤好靚 好適合打卡😜 美祿恐龍 $32超濃超好飲啊😍😍 啲脆脆都好好味😋 之前都已經好鐘意飲美祿恐龍 不過可惜唔係間間有 好彩呢間有🥰

文華海南雞飯

文華海南雞飯 $128

招牌珍寶帶子喇沙 $108

招牌椰子雪糕 $98
美祿恐龍

美祿恐龍 $32
文華海南雞飯
美祿恐龍
Give it a try🥢 新加坡🇸🇬 Chatterbox☕️💫..想食海南雞🐥❓ 行到K11 Musea 都有一家正宗新加坡餐廳🍽。由新加坡🇸🇬 文華大酒店開設既咖啡館 Chatterbox,原來已經開到黎香港喇。.1971年引入既24小時營業既Chatterbox,成為新加坡首間提供地道平民美食既五星級酒店。一間正宗新加坡美食,聽說香港 Chatterbox Cafe 承接新加坡 Chatterbox 傳奇,延續佢故事& 將正宗風味帶到來香港,當然吸引我一試🤗。.ll $108Chatterbox Chicken Laksal雞煲配白飯]l $118Chicken Curryll $58Otah-Otah.除左出名海南雞🐥,新加坡美食一定唔少得Laksa🍜。用上:雞肉、熟蛋、魚糕、豆乾、辣椰汁製成喇沙湯底,充滿椰香又微辣;咖喱雞🐥,同樣有新加坡重香料特色,味濃濃很好下飯;魚餅🐟 滿有特別呢,用白麵包夾著同吃,很有風味。.ll $98Coconut Ice Cream in Young Coconut Shell最後椰子雪糕甜品🥥,homemade served with Pine

l[招牌雞肉喇沙]l $108
Chatterbox Chicken Laksa

l[咖喱雞煲配白飯]l $118
Chicken Curry

l[馬來特色香煎墨魚餅]l $58
Otah-Otah

魚餅🐟 滿有特別呢,用白麵包夾著同吃,很有風味。

l[招牌椰子雪糕]l $98
最後椰子雪糕甜品🥥,homemade served with Pineapple filled Rambutan & Walnut,清新又滿有椰子香🖤 又fresh 又好味。
通關無期。。吃住新加坡正宗美食 頂頂癮吧。
×××[Chatterbox Café]×××
©尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B110號舖
自從尖沙咀K11 MUSEA開幕後, 我都經常來這裏用膳, 商場裏的餐廳大多數都高質, 今次就去有新加坡海南雞飯始祖之稱的Chatterbox Café, 餐廳主打新加坡菜, 店內環境以花園城市做主題, 在煩囂的都市帶出一片園林景色。 一場嚟到我當然要試下這裏的人氣招牌菜,文華海南雞飯$128、 轉雞髀加$10, 然後再點招牌大蝦喇沙$168、 雙球椰子味雪糕$28、 熱玫瑰咖啡$10、 雲呢拿雪糕紅豆豆漿$10。文華海南雞飯~ 加$10可以轉雞髀肉, 口感皮滑肉嫩,肉與皮中間的空隙,有一層果凍透明狀膠原蛋白,起骨啖啖肉, 還有不可缺少的辣椒醬、薑蓉及特製雞飯醬油, 配上雞油飯,超正!招牌大蝦喇沙~ 喇沙湯底味道濃郁, 麵的質地有口感,蝦大隻彈牙,不失蝦味, 豆卜厚身吸汁, 魚片厚切彈滑, 雞蛋大大隻吸入喇沙湯味特別好吃。熱玫瑰咖啡~ 咖啡味香濃, 咖啡面層有一塊塊漂亮的玫瑰花瓣, 入口帶有玫瑰清香的味道。雲呢拿雪糕紅豆豆漿~ 豆漿味香濃,配紅豆味道很夾, 再加上雲呢拿雪糕球, 味道更豐富。雙球椰子味雪糕~椰子雪糕非常清新,食到粒粒椰子肉,香滑又美味。又發現多一間高質餐廳~Chatte
自從尖沙咀K11 MUSEA開幕後, 我都經常來這裏用膳

文華海南雞飯$128、 轉雞髀加$10、招牌大蝦喇沙$168、 雙球椰子味雪糕$28、 熱玫瑰咖啡$10、 雲呢拿雪糕紅豆豆漿$10

熱玫瑰咖啡

雲呢拿雪糕紅豆豆漿

雙球椰子味雪糕

又發現多一間高質餐廳~Chatterbox Café, 主菜海南雞和喇沙都有水準, 飲品和甜品更加要畀個讚。

2020-12-29
熱玫瑰咖啡
雲呢拿雪糕紅豆豆漿
雙球椰子味雪糕
  • 文華海南雞飯$128、轉雞髀加$10
  • 文華海南雞飯$128、轉雞髀加$10、招牌大蝦喇沙$168、雙球椰子味雪糕$28、熱玫瑰咖啡$10、雲呢拿雪糕紅豆豆漿$10
2020-12-28 59 浏览
由於而家去K11泊車,只要外賣或者糖食都會有優惠,當然啦係視乎K11規定嘅食肆靈機一觸,我哋決定嗌呢一間餐廳嘅laksa 食!原本我哋想食雞肉laksa$118,但係好多都賣晒啦,例如出名的海南雞飯,冇得揀之下我哋決定嗌左帶子laksa!$158 ,貴多$40究竟值唔值呢? 由於夜晚黑咁堂食所以我哋去返番車先食得! 分咗湯👏🏻不過就咁睇啲份量好似有啲少, 佢材料都算多嘅不過面就少咗啲🥺🥺🥺🥺🥺$158 嘅份量真係差咗啲!話說我之前喺大埔食咗間唔錯嘅laksa ,價錢只係50幾蚊但係份量多好多! 不過呢一間嘅湯真係好正❤️椰香味十足,而且湯底係10分10分濃郁。我夠膽講喺香港數一數二好味嘅laksa湯底! 不過個價錢真係令人有少少卻步。

• 帶子喇沙
2020-12-28 499 浏览
開始諗起星馬泰必食之選就係香滑嘅海南雞,要食正宗嘅海南雞一定要選擇文華酒店裏面嘅海南雞飯✨文華海南雞飯先嚟到有3種醬料分別有醬油、辣、薑,而海南雞肉質非常嫩滑雞皮比較薄肉汁鎖住雞油每啖香滑得嚟亦帶一點Juicy仲以為無骨海南雞啖啖肉另外油飯都唔錯,粒粒分明食落去又唔會太油膩✨鹹蛋黃雞翼呢款小食必食之選,今次叫咗鹹蛋黃雞翼,鹹蛋黃撈起鹹鹹地但係鹹蛋唔會過鹹,雞翼經過油炸夠香滑鬆脆夾埋一齊香味濃郁,沒法抗拒✨白胡椒肉骨茶配白飯再叫咗碗肉骨茶,同平時有啲唔同唔係用中藥🌿特別就係用白胡椒熬製而成嘅湯底,清淡得來帶少少🤏🏼辛辣刺激味蕾豬肉經過長時間烹調估唔到肉質好腍,仲要份量都比較多個喎,湯汁用嚟撈白飯食完暖笠笠✨雞肉沙嗲雞肉燒過後依然保持嫩滑,鎖住肉汁雞油香味而馬拉沙嗲醬料會較濃郁鹹香重口味一點,如果沙嗲醬多啲花生醬同多啲辣咁就Perfect啦✨涼粉豆腐紅豆冰涼粉粒、紅豆層次分明,加埋豆腐更加出色,口感更加豐富又滑又香濃🍹✨四季柑汁原來係橘汁,裏面酸酸甜甜加多兩粒青檸點綴味道突出又唔會太酸,非常解渴🥤

✨文華海南雞飯
肉汁鎖住雞油每啖香滑得嚟亦帶一點Juicy
仲以為無骨海南雞啖啖肉
另外油飯都唔錯,粒粒分明食落去又唔會太油膩

✨鹹蛋黃雞翼
呢款小食必食之選,今次叫咗鹹蛋黃雞翼,鹹蛋黃撈起鹹鹹地
但係鹹蛋唔會過鹹,雞翼經過油炸夠香滑鬆脆
夾埋一齊香味濃郁,沒法抗拒

✨白胡椒肉骨茶配白飯

✨雞肉沙嗲
雞肉燒過後依然保持嫩滑,鎖住肉汁雞油香味
而馬拉沙嗲醬料會較濃郁

✨涼粉豆腐紅豆冰

✨四季柑汁
原來係橘汁,裏面酸酸甜甜加多兩粒青檸點綴味道突出
又唔會太酸,非常解渴🥤
2020-12-17
下午茶