2021-03-30 842 浏览
呢晚去左TST行街, 突然想食喇沙~就去左K11 Musea呢間Chatterbox Café食晚餐~呢度環境都好明亮整潔,座位都坐得舒服。主食我地叫左文華海南雞飯同招牌大蝦喇沙。文華海南雞飯($118)海南雞飯可以加$10轉雞脾, 但我冇加, 想試下唔係雞脾既質素,(因為如果高質的話, 就算唔係雞脾肉, 都一樣可以好滑架嘛!)飯係油飯來, 口感都唔錯, 唔會太林, 亦唔會太硬, 粒粒分明。醬料有3款, 甜豉油, 辣醬同薑蓉。幾款醬料的味道都唔錯。雞肉, 都係去左骨的, 全部都可以就咁放入口食, 啖啖肉。 雖然唔係雞脾肉, 但肉質都滑嫩, 一D都唔鞋。而且雞肉偏瘦, 唔會好多肥膏, 健康之選。雞肉份量都唔少, 2個人SHARE食都可以。招牌大蝦喇沙 ($158)呢度除左海南雞飯出名, 喇沙都係另一熱門, 當然都要試!大蝦有3大隻! 真係好大隻!而且都已剥好晒殼, 食起上來好方便!! 讚!!(我好怕個D要自己剥殼既..浸住係喇沙湯仲要自己剥殼, 搞到手好污糟..)蝦肉食起上來都好鮮甜彈牙, 好食!然後成碗野我最欣賞係個喇沙湯底, 個湯底真係好出色, 好香好好味! 椰香味出!個粉配埋個湯食
呢晚去左TST行街,
突然想食喇沙~
呢度環境都好明亮整潔,
座位都坐得舒服。
主食我地叫左文華海南雞飯同招牌大蝦喇沙。
文華海南雞飯
文華海南雞飯($118)

海南雞飯可以加$10轉雞脾,
但我冇加, 想試下唔係雞脾既質素,
飯係油飯來, 口感都唔錯,
唔會太林, 亦唔會太硬,
粒粒分明。

醬料有3款, 甜豉油, 辣醬同薑蓉。
幾款醬料的味道都唔錯。
雞肉, 都係去左骨的,
全部都可以就咁放入口食,
啖啖肉。 雖然唔係雞脾肉,
但肉質都滑嫩, 一D都唔鞋。
而且雞肉偏瘦, 唔會好多肥膏,
健康之選。
雞肉份量都唔少,
2個人SHARE食都可以。
招牌大蝦喇沙
招牌大蝦喇沙 ($158)

呢度除左海南雞飯出名,
喇沙都係另一熱門, 當然都要試!
大蝦有3大隻! 真係好大隻!
而且都已剥好晒殼, 食起上來好方便!! 讚!!
(我好怕個D要自己剥殼既..
浸住係喇沙湯仲要自己剥殼, 搞到手好污糟..)
蝦肉食起上來都好鮮甜彈牙, 好食!
然後成碗野我最欣賞係個喇沙湯底,
個湯底真係好出色,
好香好好味! 椰香味出!
個粉配埋個湯食, 味道一流!

食完主食, 我地再叫左2個甜品,
招牌椰子雪糕
招牌椰子雪糕 ($98)

椰子雪糕係用上原個椰皇呈上,
外表好靚, 打卡一流!
椰子雪糕椰子味濃, 口感順滑, 好食!
雪糕上仲有核桃同去核龍眼,
 去核龍眼好清甜。
星洲彩色刨冰
星洲彩色刨冰 ($58)

呢個真係好得意!
唔同顏色有唔同味道,
冰底下仲有紅豆, 涼粉同提子味爆爆珠,
口感勁豐富!
刨冰上面黃色既係粟米來,
好似粟米肉粒飯既粟米咁,
但原來配刨冰食又幾好味架啵!!
呢個刨冰真係味道豐富,
而且味道其實唔錯,
有興趣既人可以試下!
2021-03-23
招牌椰子雪糕
星洲彩色刨冰
2021-03-29 61 浏览
今日同朋友出開街,離到k11到行街,比我地發現在原來有間文華酒店旗下既餐廳👅 咁緊係要離試吓啦💕 估唔到咁高質!真係五星級酒店既級數😛Chatterbox Jumbo Scallop La十粒星推薦😍 本身以為好辣,點知唔辣的,但湯底係好香濃既喇沙味,味道調配到岩岩好!唔係太咸 都唔會油😋 仲要材料既豐富,有魚肉、雞蛋,同埋大大隻好鮮甜既帶子👍🏻Chicken Satay雞肉好滑,重點係呢度嘅沙嗲醬好正😍Salted Egg Chicken Wing好特別!估唔到鹹蛋黃同埋雞翼嘅味道咁夾🤩Chicken Nugget炸到好香脆👍🏻Set Drink: Iced Barley Lemon JuiceRed Bean Soya Milk野飲都有驚喜,特別係豆漿雪糕紅豆冰,味道好清好解渴🥤

咁緊係要離試吓啦💕

估唔到咁高質!真係五星級酒店既級數😛

Chatterbox Jumbo Scallop La

Chicken Satay
雞肉好滑,重點係呢度嘅沙嗲醬好正😍

Salted Egg Chicken Wing
好特別!估唔到鹹蛋黃同埋雞翼嘅味道咁夾🤩

Chicken Nugget
炸到好香脆👍🏻

Set Drink:
Iced Barley Lemon Juice
Red Bean Soya Milk
野飲都有驚喜,特別係豆漿雪糕紅豆冰,味道好清好解渴🥤

一直想試吓呢間海南雞飯,襯午飯時間有lunch set一於試試! 🥢文華海南雞飯🐔中意海南雞飯其中一個原因,係每次都一大盤一set咁送上😍木盆上有香飯、湯、黑醬油、薑蓉、酸辣汁。當然唔少得主角,金黃色既海南雞已去骨啖啖肉,雞皮與雞肉中間有一層啫喱,雞肉嫩滑,連平時唔食雞皮既我都吃清光。香米飯粒粒飽滿分明,充斥住雞湯味道~🥢星洲海南炸豬扒香米飯炸豬扒幾鬆化,上面既醬汁酸酸甜甜,帶點酸薑既味道。Lunch set 可以$28加配菜一碟🥬,我地點左蠔油小棠菜,都幾大碟㗎!翠綠又爽脆。 🥢黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕蘿蔔切成粗長條形,一粒粒既蘿蔔糕食到粗幼絲既切法,頗有口感!黑醬油唔太濃,每一粒蘿蔔糕平均沾上醬汁,味道恰到好處,蝦亦爽口彈牙🥤Rose cappuccino 套餐加$16,賣相幾靚,好girly~ 幾中意呢度咖啡跟奶既比例,咖啡突出得黎又唔會蓋過玫瑰既香。最底層係玫瑰花糖漿記得飲嗰時要拌勻!🦕美祿恐龍 套餐加$10,老公一見到已經唔洗揀,一定係點美祿恐龍!冰塊上面鋪滿美祿可可球,呷一口美祿朱古力味超濃🤩走既時候見到原來仲有tea set,幾抵食,下次一定要試下咖央牛油多士配雪糕,$48仲包

🥢文華海南雞飯🐔

香米飯粒粒飽滿分明,充斥住雞湯味道~

🥢星洲海南炸豬扒香米飯
炸豬扒幾鬆化,上面既醬汁酸酸甜甜,帶點酸薑既味道。

🥢黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕

🥤Rose cappuccino
套餐加$16,賣相幾靚,好girly~

🦕美祿恐龍

走既時候見到原來仲有tea set,幾抵食,下次一定要試下咖央牛油多士配雪糕,$48仲包餐飲㗎

午餐
2021-03-23 74 浏览
朋友推薦呢個餐廳😏,今日就黎試下先,兩個人去食,總共叫左5樣野,有2款主食+1款小食+兩杯飲品🤪1:招牌大蝦喇沙🍤2:白胡椒肉骨茶配白飯🍚3:特色鹹蛋雞翼(6隻)🐔4:涼粉豆漿紅豆冰🥛5:美祿恐龍🍫我超推介佢地個白胡椒肉骨茶配白飯🍚,真係好正😋😋😋中意食肉骨茶既朋友千其唔可以錯過,我再食多一碗飯都得🤣🤣入面好足料,唔會淨係得一兩舊肉敷衍你,白胡椒味好出,d湯飲落去都好順喉🥰另外,佢地個特色鹹蛋雞翼(6隻)🐔熱辣辣,鹹蛋味好夠,食落去好滋味🤤,真心第一次食鹹蛋雞翼🥺,無係其他地方見過有,值得一試,會有驚喜😎餐廳環境好闊落,好啱同朋友一邊食飯一邊傾計,燈光都好適合影相😏😏😏
1:招牌大蝦喇沙🍤
2:白胡椒肉骨茶配白飯🍚
3:特色鹹蛋雞翼(6隻)🐔
4:涼粉豆漿紅豆冰🥛
5:美祿恐龍🍫
2021-03-17
2021-03-23 66 浏览
文華海南雞飯~加了十元轉雞肶,雞肶肉很滑嫩,完全無骨啖啖肉,雞皮下還有一層啫喱狀的凝結;而雞油飯也非常之好味,很香很滑,既帶雞香,也帶一點點的薑味道,飯粒分明爽身,超正~星洲海鮮炒貴刁~馬拉盞味很香,河粉也不太油,而海鮮蝦方面跟帶子都很大隻又彈牙~新鮮時菜~想不到加28蚊的時菜都蠻大碟,而蠔油也不像平時的死鹹,是調味過的,剛剛好~檸檬薏米水~很足料,帶一點點黏的,好味美祿恐龍~很濃的一杯朱古力,頂上有朱古力波波,中層有一堆朱古力粉,而飲品是特濃朱古力,多層口感,給小朋友喝,大愛~

檸檬薏米水~很足料,帶一點點黏的,好味

1K
在k11 musea shopping後想找個舒適一點,價錢又不太貴的地方休息下食個lunch,朋友就選了這間新加坡過江龍。餐廳內是以大自然設計風,坐得舒服,deco亦用心。最喜歡他們的招牌大蝦喇沙,湯底好香椰香味之餘不會太辣,而且非常難得地不會太鹹,米線麵質亦好好。另外還有三隻、大大隻且彈口的🦐🦐🦐,都幾足料。文華海南雞飯的雞調得好入味,而且肉質幾好,配上三款自家製的薑蓉、辣椒和醬汁,別有一番滋味。香脆嫩雞柳配甜酸醬炸得好香脆而且不油膩,入面都幾多雞肉,是滋味小食之選。最欣賞是他們的涼粉豆漿紅豆冰,用上豆奶有營養得來好味,甜度適中。下次行k11再來😝

餐廳內是以大自然設計風,坐得舒服,deco亦用心。

招牌大蝦喇沙

另外還有三隻、大大隻且彈口的🦐🦐🦐,都幾足料。

香脆嫩雞柳配甜酸醬

涼粉豆漿紅豆冰

下次行k11再來😝

香脆嫩雞柳配甜酸醬
涼粉豆漿紅豆冰
2021-03-20 56 浏览
新加坡過江龍Chatterbox Cafe @ K11 Musea商場3月初重開,平日夜晚黎搵食,商場人流唔算好多,但呢間餐廳反而座無虛席,幾受歡迎。餐廳必食推介:文華海南雞飯($118)(+$10可以轉雞髀)招牌的海南雞飯,雞髀肉好嫩滑,中間仲有膠原呀!油飯配搭三款沾醬,黑醬油最好食,唔會喧賓奪主,亦令味道更添層次。星州海鮮炒貴刁($98)用醬油炒貴刁,味道濃香而不過火,海鮮配料落得幾多,熱辣辣幾好食架。特色鹹蛋雞翼($78)雞翼入晒味,每一啖都有鹹蛋香,相比海南雞,呢個雞翼更香口惹味,送酒/汽水就最正!呢餐點少得我最愛的特飲美祿恐龍($32),另加一杯涼粉豆漿($32),大滿足!

餐廳必食推介:

文華海南雞飯($118)(+$10可以轉雞髀)

星州海鮮炒貴刁($98)

特色鹹蛋雞翼($78)

• 文華海南雞飯
  • 特色鹹蛋雞翼
  • 美祿恐龍
2021-03-16 59 浏览
k11 musea內既Chatterbox經常大排長龍,終於今日閒日下晝大約2點 來,避開人潮前來。餐廳佈置清新,充滿南洋風情。招牌海南雞飯一定要試,加10蚊轉了雞髀,所以雞肉特別嫩滑。lunch加10蚊可以升級美祿恐龍。另外再叫了一份新加坡好出名嘅肉骨茶配飯 ,肉骨茶以沙煲上檯,保持熱度,份量都幾多,裏面有4,5塊豬骨,金菇同豆卜。套餐包一碗飯及油炸鬼,肉骨肥瘦適中,湯底充滿胡椒香味 可以驅寒。最後來個招牌椰子雪糕,原個椰子裝著自家製嘅雪糕,椰子味非常香,上邊仲有包住菠蘿嘅荔枝同合桃。

餐廳佈置清新,充滿南洋風情。

2021-03-16
  • 文華海南雞飯
喺K11 Musea 嚟講我覺得呢間餐廳食lunch算係抵嘅首先環境乾淨舒服套餐亦份量十足原本想同朋友一樣點招牌海南雞飯但最後敵不過白胡椒呼喚結果不負所望湯頭肉香加白胡椒香十足而且肉骨不但有大量(真係未試過喺街食會有咁多)而且口感同香味都剛好依家豬肉貴咗仲咁足料真係好抵讚!不過咁個油炸鬼就唔知發生乜事又乾又硬又唔香吃了一塊即收工至於個雞 朋友請我吃了一件但就覺得不過不失不過又是同一句雞肉份量超多如果你是大胃王和食肉獸定必好喜歡
喺K11 Musea 嚟講

但最後敵不過白胡椒呼喚
結果不負所望
湯頭肉香加白胡椒香十足
而且肉骨不但有大量
(真係未試過喺街食會有咁多)
而且口感同香味都剛好

如果你是大胃王和食肉獸
定必好喜歡

• 白胡椒肉骨茶配白飯
2021-03-10 76 浏览
—7點鬆d去到 仲係好多人買緊外賣落完單聽到剩返幾份海南雞available文華海南雞飯($118)肉質結實細嫩 口感滑溜 無骨啖啖肉 停不了口配上黑醬油 薑蓉 辣椒醬 增添風味而隨餐附上嘅雞湯 有乾蔥?!好飲 星洲海鮮炒貴刁($98)海鮮種類頗豐富 有蝦 帶子 魷魚炒得乾身入味 即叫即炒香氣滿溢招牌椰子雪糕($98)原個椰子奉上 盛載兩大球雪糕椰香濃郁不甜膩 好滿足仲可以刮埋清爽嘅椰肉美祿恐龍($32)除咗鋪滿厚厚嘅美祿粉仲有香脆可口嘅美祿可可球———————————————Chatterbox Café尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B110號舖

7點鬆d去到 仲係好多人買緊外賣
落完單聽到剩返幾份海南雞available
文華海南雞飯($118)
肉質結實細嫩 口感滑溜
無骨啖啖肉 停不了口
配上黑醬油 薑蓉 辣椒醬 增添風味
而隨餐附上嘅雞湯 有乾蔥?!好飲
星洲海鮮炒貴刁($98)
海鮮種類頗豐富 有蝦 帶子 魷魚
炒得乾身入味 即叫即炒香氣滿溢
招牌椰子雪糕($98)
原個椰子奉上 盛載兩大球雪糕
椰香濃郁不甜膩 好滿足
仲可以刮埋清爽嘅椰肉
美祿恐龍($32)
除咗鋪滿厚厚嘅美祿粉
仲有香脆可口嘅美祿可可球
———————————————
Chatterbox Café
2021-03-09 71 浏览
慕名而來食海南雞飯,有一啲失望,因為啲雞肉好鞋,冇乜特別好普通,冇諗過一間咁出名嘅海南雞飯店,佢最出名嘅菜式都係咁平平無奇,認同之前另一位食評網友所寫,小店嘅海南雞飯仲好食過佢。唔怪得知呢間野開業一年,已經由群情洶湧,變得冷冷清清,可能有好多人嚟食過一次之後,同我嘅觀感一樣,都係不外如是,所以冇再幫襯。同小店價格相比,平均大約貴$80,性價比真係偏低,想留住顧客,首先一定要招牌菜做得好先可以有機會有回頭客。

2021-03-09
2021-03-07 81 浏览
商場有優惠,試吓出名海南雞反。門口取了票,等了15分鐘,見牌有很多飯都賣完,有些失望。坐下點餐時,海南雞有補充,叫了加海南豬扒反。兩個反不消5分鐘到了。海南雞幾大份幾滑,但雞味一般,個反幾細粒和硬亁身,相當麻麻。海南豬扒淋上酸汁,有些怪怪的。整體比較預期失望。
2021-03-06
用餐优惠
優惠券
2021-03-02 113 浏览
聽聞K11開左過江龍,特地黎懷念一下。海南雞飯係主打菜式當然要試,雞皮爽,雞肉滑,平時唔食薑但都幾喜歡個薑油醬,因為不太薑辣。另外仲有串燒同炸豆腐,原來同一個沙嗲醬。串燒六串細細串,2人分享岩岩好,再燒香脆更正。豆腐8件,無味一定要配沙嗲醬食,熱辣辣再加上啲青瓜絲減油膩。再加左兩個菜做健康人生,小棠菜夠稔。其實k11入面真係好難搵到餐廳,啲位置好亂。呢一間咁啱係電梯位,一上就見到。

再加左兩個菜做健康人生,小棠菜夠稔。

2021-02-28 82 浏览
Finished running some errands at K11 Musea and decided to grab lunch with friend before heading back to office. Since it was still early friend wanted to try the chicken rice from Singapore everybody was talking about. No need to queue. We both ordered the chicken rice with $10 extra for thighs. Portion was generous but honestly tasted no different from the Hainan chicken thigh rice from other decent eateries. Soup wasn’t anything WOW and neither were the sauce nor the rice. The chicken rice I tried in the market stalls in Singapore were definitely more impressive. And cheaper too. Halfway through my meal I suddenly recalled that I had ordered takeaway before from the Chatterbox outlet in QB near my office- my colleague ordered chicken rice and I ordered chicken thigh with rice. My portion then was definitely not as generous as this one today; and we couldn’t tell then which was normal chicken pieces and which one was chicken thigh. In summary: nothing special, prob won’t return.
Chicken  thigh  with  rice
2021-02-28 1544 浏览
今日同朋友行開尖沙咀,好掛住海南雞,所以第一時間就諗到去K11 嘅「Chatterbox Cafe」平日2點後唔使等位可以入座,真舒服餐廳內都坐滿8成人以上,如果午餐就有排等,不過食好嘢往往都要付出。午餐menu有8款可以選擇。餐飲加錢可以升級又可以加配小食及甜品。仲有9款小食可以選擇。1. 文華海南雞飯($128),雞肉外皮香滑,肉質夠嫩,食落啖啖肉好好味。三款醬汁當然不可少,而油飯夠熱,雞、飯、醬汁三者配合得天衣無縫2. 加配新鮮時菜($28),有白菜仔或西生菜可以選擇。3. 星洲海鮮炒貴刁($108),材料方面,蝦同帶子同樣大粒,貴刁炒得夠乾身,熱辣辣入口非常好味4. 有機蘋果茶及意大利咖啡(加$6)整體來講,海南雞喺必叫食物,可以一食再食繼續食唔停。餐廳環境佈置舒服,令人食得開心。想食性價比高嘅海洋雞,一定要到「Chatterbox Cafe 」

平日2點後唔使等位可以入座,真舒服

午餐menu有8款可以選擇。

餐飲加錢可以升級

又可以加配小食及甜品

仲有9款小食可以選擇。

新鮮時菜

2. 加配新鮮時菜($28),有白菜仔或西生菜可以選擇。

星洲海鮮炒貴刁

4. 有機蘋果茶及意大利咖啡(加$6)

整體來講,海南雞喺必叫食物,可以一食再食繼續食唔停

2021-02-22
星洲海鮮炒貴刁