每次行經呢間餐廳門口,都會見到長長既人龍等候,一直都唔明白點解咁多人,今次食完之後終於明白了!文華海南雞飯,海南雞件的份量都幾多,雞肉嫩滑又juicy,點上附有既醬汁更加惹味!而飯亦係油飯,雖然看上去冇黃色,但係好有雞味!湯係好清的湯,清清地能減去油飯既油膩感!招牌大蝦喇沙,他們喇沙的湯底非常濃郁,除左有少少辣味,亦有花生味,湯底味道好惹味!而粉的質地有點像米線,爽爽滑滑!大蝦爽口彈牙,而且鮮甜,配料仲有魚片同埋蛋,兩者吸收哂湯既味道,十分正!特色咸蛋雞翼,第一次覺得咸蛋黃雞翼係好食的,咸蛋黃醬已均勻塗在雞翼上,味道咸咸香香,好有咸蛋黃的口感,雞翼有稍稍炸過,外皮好香口,雞肉嫩滑又juicy!美祿恐龍、雪糕豆漿紅豆冰 ,前者飲品部分是朱古力,上面有美祿粉和美祿脆脆,味道都幾甜!紅豆冰的味道不會太甜,雪糕是雲尼拿雪糕,好有回到兒時的感覺!
2021-03-31