大商場內盡是連鎖食店,真正高手在寧靜的街道上!中染對面有一家低調西餐廳,北歐風環境,感覺cozy,服務超貼心,做到點到即止,從不催促收碟,菜式一碟接一碟,前後有序,現在即使酒店亦未必做到!怪不得閒日晚上座無虛席,大多是熟客,能令顧客回頭光顧,想必是色香味服務衛生樣樣俱全!高級路線但價錢不離地,晚餐由頭盤,餐湯,主菜到甜品,價錢由$200至三百多不等,選擇配撘隨意。半熟呑拿魚配三文魚子,賣相有心思,是清新的starter。洋蔥湯,餐包吸了湯更好吃~很少餐廳server這款餐包,感覺很新鮮。在這裡真的要再讚一次CHALET的service,服務生總是知道什麼時候收碟,然後下一道菜不過一會就準備好。過程完全不會讓客人感不自在(即時有人在你身後團團轉的那種)很專業,簡直是酒店級水準!這道賣相極細緻的是黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇,上面是牛肝菌泡沫。意大利飯煮得恰好,汁量剛好包著飯粒,非常creamy。大啡菇非常juicy,而且真的是大碼啡菇,份量比飯還要多的感覺(笑)吃完飯就來一點蛋白質(笑)煙燻春雞配地中海汁松子仁栗子蓉。服務員打開玻璃罩的一刻,香味立即引來附近食客的目光(和我的口水)煙

吃完飯就來一點蛋白質(笑)煙燻春雞配地中海汁松子仁栗子蓉。服務員打開玻璃罩的一刻,香味立即引來附近食客的目光(和我的口水)煙燻的香氣真不是蓋的,不論是春雞或是栗子蓉全部都帶淡淡的煙燻味!

我喜歡春雞,啖啖肉,皮烤焗得宜,帶點蜜糖般的甜味,適宜兩個人share。

春雞是主角,而配角栗子蓉也非常好味,濃濃的栗子味,內裡有松子仁和一些栗子粒,小椰菜,口感非常豐富!

最後以甜品作為我倆晚餐的句號。賣相保持高水準,而且這裡的焦糖燉蛋好美味~甜度剛好,富蛋味,口感細滑,焦糖薄脆,簡直大師級。二百多元的高級靚西餐,在特別日子享用絕對不失禮,荃灣友必試!記得訂座(訂座時可以提出坐廳內或外,外面可以看街景,而內則更有北歐木屋風格,各有千秋!)
2018-03-13 150 浏览
很久沒有去愉景新城了,日前往那裡逛,逛完後原本想在愉景新城或中染大廈那邊吃晚飯,忽然見到對面馬路有間頗為別緻的餐廳,隨即上網搜尋,覺得可以一試,於是就走了過去。走進店內,店員引領我們坐在較外的位置,可以看到街景。原來店內分為三個部份:我們坐的是較外部份,桌子是木製的,營造瑞士小木屋(chalet)的戶外氣息;裡面的是餐飲區,酒吧放滿各式酒類飲品,而好像還有樓上的另一特色區,不過我們沒有去看看,有機會下次啦。餐牌上其實選擇不多,但似乎都頗有特色,我們點了兩個套餐:一個是三文魚慕思龍脷柳配菠菜忌廉汁($208),另一個是煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉($238),套餐包餐湯,可以揀意大利菜湯,但我們同時都揀了蟹肉忌廉湯,Appetizers方面我們就在法式鵝肝醬伴無花果及香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽兩款各要了一個。先來的是兩款Appetizers,雖然份量較小,但頗為精緻。法式鵝肝醬伴無花果只有用鵝肝醬做成的一片,味道甘香甜滑,伴有少許新鮮的無花果及沙律菜,味道不錯,放在黑色的碟子上,略加少許焦糖醬,就加添了如詩似畫,賣相不俗;而香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽,三小片的吞拿魚經過煎香半熟後,除

法式鵝肝醬伴無花果

而香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽,三小片的吞拿魚經過煎香半熟後,除了外層之外亦可見有兩層不同色,淺嘗下軟腍得來又添了一些香氣,三文魚籽粒粒脹卜卜,一咬就會爆汁。

香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽

蟹肉忌廉湯除了蟹肉外,還有煙肉碎放面及花椰菜蓉打碎在其中,味道濃郁,蟹肉鮮甜,湯的稀稠適中,上枱時熱烘烘的,配法式飽也烘得脆脆的,所以也不能用刀切,乾脆用手拿著吃。

餐湯: 蟹肉忌廉湯

主菜先來的是三文魚慕思龍脷柳配菠菜忌廉汁,很欣賞龍脷柳煎得金黃香脆而沒有焦,乾身而不覺油,卻能完完整整地卷著熟了的三文魚蓉而不會鬆散,從上面看還以為三文魚是一塊的,其實是打成慕思釀入其中,但也不會像一般的熟三文魚那麼粗糙乏味。上放少許菜芽,配菠菜及黃色與深綠色的脆肉瓜粒及忌廉汁,香口得來食味很好,乾身的龍脷柳與三文魚蓉,兩種魚不同味道但又配合得很好,龍脷柳醮上忌廉汁味道更加豐富。

三文魚慕思龍脷柳配菠菜忌廉汁

另一主食煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉端上來時是用一個透明的雪糕筒型膠蓋蓋著,還在冒著煙燻的白煙,賣相很別緻。春雞燻得皮脆有煙燻香味,但雞肉仍嫩而保存肉汁,做得恰到好處。雞的上面放著少許菜芽,而下面有小椰菜及栗子蓉,味道也很吸引。至於地中海汁收得很乾身,而松子仁及提子乾已經吸收了醬汁,非常入味,我們吃得一粒不留。

煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉

最後是跟餐的甜品,我們要了一個意式奶凍及香蕉布甸,兩款甜品其實相類似,都是凍的而不太甜,而香蕉布甸將香蕉攪拌成奶昔般,之上多了一層朱古力奶凍及鮮忌廉花,香滑而味道不錯。

意式奶凍

香蕉布甸

整體雖然份量不大,但用料質素好,新鮮而有鮮味,廚師也見用心製作,賣相吸引,雖然價錢是中上,但仍物有所值。最後埋單平均每位$250,也算合理。
2018-03-06
煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉
  • 煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉,
2018-03-12 126 浏览
午餐同同事去到荃灣揾食,咁啱喺福來邨揾到錶位,知道附近既Chalet做緊Set Lunch 5 送1 優惠,就同同事去揾食!餐廳裝修非常有格調,充滿歐陸風情!set lunch貴精不貴多,有幾樣精選菜式選擇! 我就叫左個慢煮西班牙豬仔脾伴薯蓉配蘋果醬汁!餐廳由落單到上菜都非常迅速,餐湯喺落單後都隨即送上,雜菜餐湯茄味濃郁,配料十足,有不同款式蔬菜喺入面!加上熱辣辣又軟熟既意大利包索埋d湯汁嚟食,十分滋味!飲完個雜菜湯,我個慢煮豬仔脾都及時上檯! 賣相固然吸引,但口感先係重點,豬脾外層相信烤製過,略乾身非常香口,內裡卻十分嫩滑,係一貫慢煮美食既口感!加上香甜既蘋果醬汁,令豬脾變得更美味! 除色香味俱全外,口感也做到!另一個同事話佢既軟殼蟹茄蓉意大利芬,茄味十足,十分香脆既軟殼蟹,加上濃郁既茄汁,非常惹味!而餐飲我就叫左個熱咖啡,咖啡味香濃,味道於口中久久不散不特止,鮮奶竟然經過加熱,令奶味更香濃!埋單時發現5 送1 優惠係會送最貴既set lunch ,登時覺得咁優既西餐加上超值既優惠,一定要再次光臨!

餐廳裝修非常有格調,充滿歐陸風情!

• 慢煮西班牙豬仔脾伴薯蓉配蘋果醬汁
一入餐廳就聞到香味餐廳燈光較暗,而且整個環境都好高級,媲美酒店餐廳,而且好貼心會比個籃你放袋叫左兩個set dinner先黎前菜煎半熟三文魚伴魚子 三文魚稍為煎過,鮮嫩新鮮鵝肝醬伴無花果口感潤滑,味濃,配上無花果,係好特別既配搭是日餐湯,分別係青蘋果黃木瓜湯同蠔湯呢度既餐湯非常特別,值得一讚,而且味道不錯,有新鮮感不是一味既忌廉湯羅宋湯,另外個餐飽都好好食,又夠脆又夠熱主菜三文魚mousse龍利柳伴菠菜忌廉汁龍利柳中間捲上了三文魚mousse,煎得夠香食時點上忌廉汁,味道更好煙燻雞伴地中海汁松子仁栗子蓉一打開蓋就聞到煙燻既香味雞十分鮮嫩,唔會過熟,栗子甘甜,兩種配埋一齊出奇地搭甜品有香蕉布丁同麵飽布丁香蕉布丁好好食,好香既香蕉味一點都唔假,口感幼滑,而且唔會過甜
一入餐廳就聞到香味

叫左兩個set dinner
先黎前菜
煎半熟三文魚伴魚子
三文魚稍為煎過,鮮嫩新鮮

鵝肝醬伴無花果
口感潤滑,味濃,配上無花果,係好特別既配搭

是日餐湯,分別係青蘋果黃木瓜湯同蠔湯

主菜
三文魚mousse龍利柳伴菠菜忌廉汁
龍利柳中間捲上了三文魚mousse,煎得夠香
食時點上忌廉汁,味道更好

煙燻雞伴地中海汁松子仁栗子蓉
一打開蓋就聞到煙燻既香味
雞十分鮮嫩,唔會過熟,栗子甘甜,兩種配埋一齊出奇地搭

甜品有香蕉布丁同麵飽布丁

2018-03-11 2611 浏览
媽媽近來忙於下班進修,我跟爸爸便多了機會二人吃飯。爸爸是愛吃之人,趁有空閒帶他去吃好一點。最近在Openrice投選熱店當中bookmark了Chalet,荃灣於我們來說也很方便,於是便訂枱試試。一直以為愉景新城很遠,原來在城隧轉巴士是有車直接在餐廳門口下車的。斜對面就是愉景新城,吃畢還可到商場或是對面新開的宜家傢俬逛逛也很不錯。閒話不多說了。來到門口有白燈的招牌,在大馬路上不會走過了也不知。門口不太覺得,走進去才發現原來內裡的裝潢很講究。灰岩石內牆,配天花上的綠色冷藤,再襯深褐色的木桌,冷得來有點似會放fireplace的歐陸式佈置,別有一番風味。餐廳分了區域,我們被安排在外面木桌和高椅,較為清涼幽靜;裡面近酒吧的是梳化座,給大夥人聚會傾談。另外旁邊還有一條木樓梯,感覺可能還有上層,不過沒有走上去看看。以木框鑲著的餐牌,分小食、a la carte和dinner set,選擇不多。另外還有一個木板本子,是drink menu,切合內裡的酒吧。由於選擇不多,又不能散點甜品,dinner set變相可以試更多食物,且性價比更高。於是我們點了一人一個set dinner:頭盤可選香煎半熟吞

於是我們點了一人一個set dinner:
前: 香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽; 後: 法式鵝肝醬伴無花果
頭盤可選香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽或法式鵝肝醬伴無花果,兩款聽上去都很吸引,我們點了一款一個試試。不過來到的時候發覺份量真的很精緻,還在擔心夠不夠飽。

香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽
賣相很用心,把食物放在黑板上,也不忘將醬汁在板上畫一畫,好像幅油畫般。吞拿魚片切成約1cm厚,煎得外圈淺粉紅的僅僅熟,而中心則是深粉紅的微熟,所以即使沒有脂肪,肉質能夠保持嫩滑柔軟,比我在其他地方吃過的香煎吞拿魚冷盤都更釀要多汁,且魚汁自身已經帶鮮甜味,沒有被過份醃鹹。
最外層煎至有點焦香,再放芝麻更有口感。跟咬下去會爆汁的三文魚籽一起吃,將鮮味提昇到另一層次,也可隨個人起好再蘸一點伴碟的蛋黃醬,配搭得宜。

法式鵝肝醬伴無花果
另一頭盤聽上去更吸引,不過實際的份量更加少。雖說是鵝肝醬,但吃下去那種creaminess感覺是有混入雞肝合成的,味道也較為淡,不過最重要是沒有苦澀味。新鮮無花果呈深紅色,質感軟腍,廚師有用心先把有細毛的外皮批去,酸酸甜甜的果味跟較淡的肝醬一起吃是非常之配合,再搭較稠杰的焦糖醬汁,味道更相輔相成。

北海道蟹肉忌廉湯
是日餐湯可選北海道蟹肉忌廉湯或意大利菜湯,我們二人不約而同地選了前者。忌廉湯夠濃稠,不是稀釋的麵粉水,帶奶油香。湯裡果真有不少蟹肉絲,啖啖蟹肉非常鮮甜。
麵包也很特別,flatbread看似沒有下雞蛋,但內裡纖維仍然香鬆軟腍,外面則是烤得脆口熱燙,蘸著濃湯吃非常不錯。

接下來的兩道主菜都令我們驚喜萬分:
三文魚慕絲龍利柳配菠菜忌廉汁
名字是三文魚慕絲龍利柳,沒想到會是以這樣精緻的賣相呈現。龍利柳卷著中間的三文魚,像是花之戀的樣子,其實很考功夫,才不會令龍利柳在做成卷的形狀或是煮熟時斷裂掉。
龍利柳有1cm的厚度,很有鮮味,沒有像超市買回來的那種雪味或霉爛的口感。

三文魚慕絲龍利柳配菠菜忌廉汁
三文魚在上面看上去似是一片,但其實是打爛成蓉、做成慕絲後再注入龍利柳卷的中心。看似多此一舉,但其實變成慕絲後避免了三文魚熟掉後的「嚡十十」口感,仍然幼滑。兩種魚在一起鮮味雙倍,咬下去「啖啖肉」真的很爽!

三文魚慕絲龍利柳配菠菜忌廉汁
魚柳和忌廉汁是眾所周知的好朋友吧!菠菜切碎混入double cream,菠菜份量很多,也所以很夠質感。還有深綠色的和黃色的青瓜courgettes粒,更有咬口之餘也能解忌廉的膩。

煙燻法國白春雞配地中海松子仁栗子蓉
另一個主菜用玻璃漏斗倒蓋着上碟,焗著內裡有些霧氣,非常特別。拍照後店員隨即將漏斗揭開,頓時散發出一陣濃烈的煙燻味道。

煙燻法國白春雞配地中海松子仁栗子蓉
在半隻白春雞裡給了雞胸件及雞全脾兩大部份,外皮烤得焦香,卻又不會乾身,皆因逼出了甘香的雞油,我們也忍不住把雞皮通通吃光。

煙燻法國白春雞配地中海松子仁栗子蓉
春雞的雞肉很嫩,即使是雞胸部分也不嚡口;亦很有雞味,無任何雪藏味道。味道更出眾的反而是那股煙燻味,帶點輕微的苦澀香,有點像espresso般。但跟煮至濃稠的甜提子乾醬一起吃就別有一番風味,味道昇華至另一層次,不會太單調。松子仁也是跟提子乾醬一起熬的,估計熬的過程中也有加入肉桂,煮得軟腍之餘也吸收了提子乾的甜和煙燻的焦味,不知怎地有種北歐的味道,十分特別。且這種味道的烤雞比一般的蒜香牛油蜜糖有著更多的誠意,是試一次便會愛上的味道。

底部的栗子蓉十分幼滑creamy,奶的成份不會多於蓋過栗子的天然甜味,也另有些切碎的栗子塊伴碟,加添口感。另外還有小椰菜brussel sprouts,其signature的苦澀味道與煙燻味道很搭配,也是伴菜中最佳選擇,想不到有另一款蔬菜能更適合替代。

是日甜品可選意式奶凍或香蕉布甸,我們於是又點了一人一款。
意式奶凍
爸爸在兩者中更喜歡意式奶凍,偏好其更幼滑和creamy的口感。這裡的不會過甜,雲呢嗱味重,靠的是雲呢嗱香油,沒有吃到雲呢嗱籽。喜歡的話還可以蘸面部或是伴碟的紅莓醬一起吃,味道更豐富。

香蕉布甸

我則是偏好這個香蕉布甸。所謂布甸,其實更像慕絲,幼滑得來帶輕盈的口感。

香蕉布甸

鮮忌廉下的上層是灰色的朱古力香蕉層,而下面大部分的則是淡黃色的香蕉忌廉。看得到有黑色的香蕉芯攪拌了進去,所以香蕉味是天然的甜,而非只靠人工香精。簡單配上朱古力醬,香蕉和朱古力的配搭更為突出。

整個set dinner的四道菜份量不多,但每一道都能體現到廚師的細膩和用心。用料新鮮高質素,味道讓人留下深刻印象,是一頓重質不重量的一餐。此終有四道菜,女生應該剛剛好覺得足夠,男生則可能要額外點些sides如薯條之類,因為主菜是沒有配澱粉質的sides的。雖然以這份量來說價錢有點貴,但能夠吃到這樣的味道,我覺得是很值得的。
  • 煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉
  • 香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽
  • 北海道蟹肉忌廉湯
  • 三文魚慕絲龍利柳配菠菜忌廉汁
2018-03-08 116 浏览
一清早去荃灣郊遊,行完立即openrice搵食,「CHALET」個名吸引我,而且搜尋榜名列前茅,於是決定試下。Openrice有介紹「CHALET」意思指牧人小屋,怪不得餐廳內裝修都是木屋風格,看得出餐廳裝修經過精心設計!我order西班牙風乾辣肉腸肉醬長通粉Set lunch 有前菜,有餐湯 包 及沙律,黑醋沙律夠開胃,磨菇湯味道濃郁,法式麵包熱辣辣,十個讚!西班牙風乾辣肉腸肉醬長通粉份量for我剛剛好,肉醬足料,味道香口。呢間餐廳對擺設非常講究,就連一杯普通檸水都分開檸檬和水,供客人慢慢享用,值得加分!

,而且搜尋榜名列前茅,於是決定試下。

我order西班牙風乾辣肉腸肉醬長通粉

前菜沙律跟磨菇湯&餐包

西班牙風乾辣肉腸肉醬長通粉
份量for我剛剛好,肉醬足料,味道香口。

精緻熱檸水

前菜沙律跟磨菇湯&餐包
精緻熱檸水
香港生活節奏急速工作壓力大特別是假日過後的星期一放工特別需要放鬆心情此餐廳個人就覺得特別適合與朋友或伴侶閉聊的聚腳地餐廳近荃灣站A出口行一段路約8分鐘就到在平平無奇的荃灣街道旁邊店外設單車懷舊特色的佈置內裡環境優雅浪漫配有簡單情調音樂chalet具有瑞士小木屋的意思牆上利用不規則磚頭造成店內天花為開放式設計純黑天花配以櫸木橫樑再加少少植物擺設作點綴感覺優雅時尚及典雅別緻二人點了一款set dinner(是日餐湯、前菜、主菜及甜品各一款)另加一款主菜是日餐湯可選擇:蘑菇湯 / 忌廉湯前菜可選擇:法式鵝肝醬伴無花果 /香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽數分鐘後先呈上蘑菇湯+餐包濃郁香氣 超重超香嘅蘑菇味食得出啖啖蘑菇口感美味可口餐包外皮比較脆口混合蘑菇湯食 味道一流!高水準!推介!法式鵝肝醬伴無花果鵝肝醬係法國最著名美食之一呢款鵝肝醬味道鮮美極濃口感軟糯細滑份量就一般 勝在質素及味道極度適合當小吃前菜配上無花果令鵝肝醬油香更為突出黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡茹及牛肝菌泡沫先講講賣相裝飾面頭的泡泡竟然係由牛肝菌打成絕對係充滿創意之作而熱辣辣剛上枱既risotto面頭有一塊烤焗過既大蘑菇juicy唔會
香港生活節奏急速

再加少少植物擺設作點綴
感覺優雅時尚及典雅別緻

二人點了
一款set dinner
(是日餐湯、前菜、主菜及甜品各一款)
另加一款主菜

濃郁香氣 超重超香嘅蘑菇味
食得出啖啖蘑菇口感
美味可口
餐包外皮比較脆口
混合蘑菇湯食 味道一流!
高水準!推介!

risotto唔會太creamy太膩

入面既蘑菇亦好新鮮

飯粒唔會偏硬但保持挺身
每啖都充滿口感
絕對係頭號推介首選!!!

西班牙黑毛豬鞍配焦糖燴蘋果,雜莓汁

睇賣相已經好靚

2018-03-05
  • 西班牙黑毛豬鞍配焦糖燴蘋果
  • 黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡茹及牛肝菌泡沫
2018-03-05 169 浏览
慕名而來,見有好多好評,特意搭車前去食個lunch. 三人ordered 3個lunch set,價錢唔算貴,加埋一$130左右。星期六2點去,都仲坐滿一半客。前菜精美,黑醋沙律菜ok, 南瓜湯好濃,值得讚👍🏻主菜就強差人意了,份量算少,餐碟好細... 牛扒肉質素好差,好梅... 份量都好少,薯條還可以。南瓜芝士焗飯,味道偏甜。海鮮飯味道較淡口。比預期差多了...飲品檸水檸茶 自由選擇檸檬份量,飲品杯大👍🏻

前菜精美,黑醋沙律菜ok, 南瓜湯好濃,值得讚👍🏻
主菜就強差人意了,份量算少,餐碟好細...

飲品檸水檸茶 自由選擇檸檬份量,飲品杯大👍🏻
2018-03-02
2018-02-27 166 浏览
相約好友到荃灣區大熱餐廳Chalet吃晚飯,氣氛不錯,酒吧格局。我地點了兩個set dinner。兩款餐湯分別是法式洋蔥湯和煙肉大蒜薯仔湯,前者較清澈洋蔥味濃,後者較creamy有口感,兩個都做得不錯。Appetizers有法式鵝肝醬伴無花果和香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽我們比較喜歡後者,吞拿魚輕輕煎過表面,肉嫩多汁主菜是 黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇及牛肝菌泡沫 $208意大利飯粒粒圓潤飽滿,煙韌有口感,黑松露味和菌味夠濃,醬汁稠度調較得剛好,絕對是我的菜大大隻有機啡菇爽口多汁上面鋪了一層牛肝菌泡沫,務求讓整個菜式的菌味發揮到極致朋友點的是 三文魚慕絲龍利柳配菠菜忌廉汁 $208 龍利柳煎得香脆,內裡嫩滑,略嫌配忌廉汁有點膩。二百元便能吃到有質素的4-course dinner,有餐湯、前菜、主菜和甜品,性價比高,喜歡酒精的不妨點杯signature cocktail,一樣有驚喜!

Appetizers有法式鵝肝醬伴無花果
和香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽
香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽
我們比較喜歡後者,吞拿魚輕輕煎過表面,肉嫩多汁

黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇及牛肝菌泡沫
大大隻有機啡菇爽口多汁
上面鋪了一層牛肝菌泡沫,務求讓整個菜式的菌味發揮到極致

朋友點的是 三文魚慕絲龍利柳配菠菜忌廉汁 $208
龍利柳煎得香脆,內裡嫩滑,略嫌配忌廉汁有點膩。

2018-01-22
黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇及牛肝菌泡沫
係荃灣呢邊收工 就約埋朋友試下呢間搭車成日經過 想食好耐嘅 Chalet一入到黎 waiter 首先比左兩杯暖水我地 好窩心❤️❤️Tuna Tataki with Salmon Roe呢個煙吞拿魚好特別 口感好正 而且唔會過咸Cream of wild mushroom Soup個蘑菇湯好creamy 蘑菇味好重但冇草腥味👍🏻👍🏻而且隔離個包脆脆地 點湯食正☺️Pan Fried Foie Gras呢個煎鵝肝岩岩好 入口即融 最正係佢配嘅汁同隔離嘅配菜 減輕好多油膩感👍🏻Hokkaido Crab Meat Risotto 好creamy 同埋蟹味好重 係一個好有水準嘅 risotto 👍🏻👍🏻Roasted Spanish Suckling Pig呢個西班牙烤乳豬好嫩滑 而且個皮好脆口但又食落會覺得食緊骨膠原咁 好多膠質😂😂 好正👍🏻👍🏻Cream Brulee最後個甜品 係一個perfect end ah❤️❤️❤️

Tuna Tataki with Salmon Roe

Roasted Spanish Suckling Pig

Cream Brulee
最後個甜品 係一個perfect end ah❤️❤️❤️
2018-02-26 146 浏览
去完親戚屋企拜年,本來打算去愉景新城食個Lunch。行過橋底有間餐廳裝修吸引我,而且set lunch價錢相宜,於是決定試下。😋😋Chalet,意思係牧人小屋,所以餐廳內裝修都切合木屋風格,猶如置身歐洲小屋。☺就連Menu都有木片,完全切合餐廳主題!😋Menu總共有六款set lunch選擇,有扒類、意粉、沙律等,選擇豐富。我們order其中兩款-😍西班牙風乾辣肉腸肉醬長通粉🐖 &法式烤羊架🐐伴番茄燴雜菜。Set lunch 包餐湯 包 及沙律,餐湯是磨菇湯,蘑菇味濃郁,配上熱烘烘的法式麵包,味道非常合拍。沙律配上黑醋,份外開胃。西班牙風乾辣肉腸肉醬長通粉份量剛剛好,濃郁肉醬味道,味道香口,不會過咸或者過甜。法式烤羊架伴番茄燴雜菜共有3支羊架,配上清爽露筍及新鮮蕃茄煮的醬,肉質帶著咬口,做到既有羊肉味卻又不會羶味!唔錯!奉上熱飲,擺設精緻,非常用心!P.S. 餐廳侍應招呼周到,主動為客人倒水,今時今日這樣的服務態度,買少見少!

去完親戚屋企拜年

就連Menu都有木片,完全切合餐廳主題!😋

西班牙風乾辣肉腸肉醬長通粉🐖 &法式烤羊架🐐伴番茄燴雜菜。

沙律配上黑醋,份外開胃。

西班牙風乾辣肉腸肉醬長通粉
份量剛剛好,濃郁肉醬味道,味道香口,不會過咸或者過甜。

法式烤羊架伴番茄燴雜菜

奉上熱飲,擺設精緻,非常用心!

2018-02-25 108 浏览
第一次到小店用餐, 職員有禮友善, 還記得我們希望寧靜一點, 提議我地坐外面👍🏻 外面其實都係室內的, 當晚閒日人客唔多, 夠寧靜坐得舒服. 而且男店員很主動, 時常會出黎加水收碟好勤快👍🏻 天氣寒冷, 餐廳還貼心地提供暖水添. 我地 order 兩份 set dinner + 小食雞亦.半熟吞拿魚好好味, 賣相又靚仔😋餐湯有忌廉湯同南瓜湯, 麵包暖暖的好好味.雞亦熱拿拿又大隻, 配個芝士醬超美味😋慢煮羊膝煮得夠淋, 咖喱味偏淡. 但配豆蓉我就麻麻地.肉眼賣相唔吸引, order 7 成但上碟太生, 牛味都幾濃.甜品只有奶凍同麵包布甸兩款, 想加錢轉其他款式都沒有😅 order 各一試試, 奶凍幾香滑. 麵包布甸十分迷你. 謝謝餐廳給我們寫的生日字😚 寫得好靚👍🏻set dinner 唔包飲品的, 另加 latte & cappuccino. 味道不錯😆

半熟吞拿魚好好味, 賣相又靚仔😋

餐湯有忌廉湯同南瓜湯, 麵包暖暖的好好味.
雞亦熱拿拿又大隻, 配個芝士醬超美味😋

慢煮羊膝煮得夠淋, 咖喱味偏淡. 但配豆蓉我就麻麻地.

謝謝餐廳給我們寫的生日字😚 寫得好靚👍🏻
2018-02-24 112 浏览
朋友放假帶埋小鬼出動拜年,由於事出突然,要搵間餐廳有BB櫈都唔容易,好彩聯絡到第二間心水餐廳就搵到,就係咁我地就到咗chalet舒適既坐椅,寬闊既木檯,完全估唔到可以係咁靚既環境放張BB櫈,雖然有啲唔夾但係咁先可以令大人輕鬆進食,一塊木板前後兩面寫上菜式,食物選擇唔多,但有齊豬、雞、牛、羊、魚、蝦一望到碳烤M4澳洲和牛斧頭扒38安士($888)呢個價錢真係冇得輸,凍肉店買都要咁上下價錢,自己煮火候都唔知點控制,侍應話四至五成熟最好,專業既介紹果然冇錯,斧頭扒比一般部位味道較濃,唔好睇見血淋淋,食落一啲血腥味都冇,仲好軟熟澳洲羊架配黑松露薯蓉($298)羊架七成熟砌呈現粉嫩,唔會太多肥膏,而且燒得焦香可口,配菜黑松露薯蓉混入蘑菇後減低幼滑口感,但增加菇菌香味,菇迷最愛因為有兩位小鬼同行,食餐飯亂過打仗所以只係影咗幾張相,而其他叫既德國腸拼盤、蟹肉意大利飯同黑松露牛肝菌意大利飯就相對普通,所以都唔特別介紹

因為有兩位小鬼同行,食餐飯亂過打仗

2018-02-22 107 浏览
話說今日我男朋友想同我提早慶祝生日 咁佢今日放工就帶咗我去呢一間西餐廳 - Chalet 食好嘢 呢間餐廳係喺愉景新城對面果條街,平時其實都唔多覺眼條街有咩餐廳 而且係大馬路嘅旁邊 但係就估唔到依間餐廳原來都好有水準 算我男朋友冇揀錯❤我哋一入到去啲侍應就已經好好服務即刻攞水俾我哋 而且佢哋好細心佢哋會問我地係咪share 咁食從而俾咗兩隻碟我哋 同埋佢地會跟次序一道一道菜咁上 唔會一次過上 食唔曬之餘又令到啲菜凍哂 好 咁首先睇番個menu先 我哋今日就叫咗兩個set dinner main course就揀左一個係黑松露鵝肝菌意大利飯 第二個係美國肉眼扒配焗薯 而前菜我地分別叫左一樣 湯就係法式洋蔥湯同埋蘆筍忌廉湯 首先講吓個前菜 法國鵝肝醬伴無花果同埋半熟吞拿魚配三文魚子 兩道菜都好精緻 首先個無花果清甜得黎帶有果香 鵝肝醬味道濃厚但唔會漏 配搭起黎估唔到又幾夾 不過略嫌個醬口感唔夠綿滑 而個半熟吞拿魚有三小塊 外皮燒熟左幾香口 但內裏仍然保持嫩滑 配上甘甜ge三文魚籽 令人食指大動食完前菜侍應就好快幫我地收拾同埋上餐湯 其中我地叫左一碗法國洋蔥湯 由於男朋友好鐘意食洋蔥 所以呢

食完前菜侍應就好快幫我地收拾同埋上餐湯 其中我地叫左一碗法國洋蔥湯 由於男朋友好鐘意食洋蔥 所以呢個湯好岩佢 見到個湯好足料 裏邊有好多洋蔥 味道香濃得黎又唔會太刺激 鮮甜好飲
而個忌廉蘆筍湯口感醇厚 飲完都唔會太濟 最特別個位係佢有一絲絲的薑味 帶起左碗湯ge香味 唔太辣得黎又有絲絲暖意 加上隨湯配搭 焗得香脆鬆軟的法包 點埋個湯一齊品嚐真係好味道😋

不過講到好食就唔可以唔講d主菜 首先佢上左個黑松露意大利飯配有機大啡菇 首先一上碟就見到大啡菇上面有一堆透明ge泡泡 一開始以為佢地純粹係裝飾作用唔會有咩味 但食落點知有少少菇香味原來佢地係由牛肝菌打岀黎ge泡泡 幾有驚喜 而係泡泡下面就有塊預先切左三份嘅有機大啡菇 肉厚得黎煮得十分入味 而且煮到好軟綿 彷彿入口即融再講個飯 其實飯裏面其實仲有好多切咗粒嘅菇 而且令人印象深刻ge係 第一啖食落口ge時候都只係覺得係平均水準ge黑松露意大利飯 但係越食越覺得佢ge味道越黎越岀 黑松露ge香味充斥著整個口腔 而且各種無論係飯的軟硬 味道的濃淡 都掌握得十分之好 所以十分推薦大家嘗試呢個意大利飯

不過對於兩個都係食肉獸ge我地 一個意大利飯又點會滿足到我地呢哈哈
終於黎到個今日ge主角 美國prime肉眼扒配芝士焗薯 首先先講個size 佢係比男仔手掌仲要大1.5倍 再講口感 我地叫左7成熟 可能係因為本身塊扒高質素的關係 完全係唔似一d坊間西餐廳一樣七成熟已經煮到鞋烚烚 反而嫩滑多汁 肉質鬆軟 加上有d根位好有嚼頭 而味道方面 雖然只係用左正路ge燒汁同黑椒調味 但肉眼扒本身已經極之多汁 肉味十分濃厚 最好味ge肉眼位簡直係集咁多優點於一身 唔信大家即管黎試下 簡直係享受!
不過唯一比較可惜ge係個焗薯就可以有改善空間 佢啲芝士喺晒啲錫紙上面 成個薯仔冇咩芝士味 個人認為如果換作薯蓉會比較開心d
不過整體黎講就瑕不掩瑜 始終主角係塊高質肉眼扒

最後我地食左個麵包蛋糕作終結 完美嘅一餐 仲要有兩幅靚畫在旁 好有心思 set dinner 唔包野飲都唔嬲呀!
Happy day 十分有驚喜!
2018-02-21
琴晚同朋友特意座車去荃灣就係為左試佢呢間西餐廳。去到服務員好有禮貌感俾餐牌同問食咩。生蠔半打:$168 無味道,有沙👎鵝肝:$88 唔錯!!吞拿魚前菜:無其他人講得禁好食洋蔥湯:可以接受USDA Prime 牛扒: 夠大份,牛味濃👍Girl G. Mocktail : 未試過禁唔好飲,一試難忘總体: 只叫牛扒可以,服務都好好!但其他就咪啦~~~~
生蠔半打:$168 無味道,有沙👎
鵝肝:$88 唔錯!!
吞拿魚前菜:無其他人講得禁好食
洋蔥湯:可以接受
USDA Prime 牛扒: 夠大份,牛味濃👍

總体: 只叫牛扒可以,服務都好好!但其他就咪啦~~~~
2018-02-21
庆祝纪念