2018-03-29 4065 浏览
雖知荃灣有不少美食, 但住在港島的我, 的確甚少踏足此區覓食, 不得不承認對這區並不熟悉, 而今日因工作原故而來到這區, 當然趁這個好機會覓食。幸好有位同事住在這區, 就由他帶路。荃灣有不少大型商場, 內有多不勝數的連鎖食店, 但他並不是隨意帶我去一間, 而是來到一間命名「Chalet」的餐廳, 原來這詞是指瑞士小木屋, 其裝潢的確很特別。門口掛上歐陸式的木信箱和木牌、擺放了一輛單車、放上一花朵和小盆栽, 很有外國feel。甫進內裏, 設計更加特別, 真的有間小木屋。“屋”外灰泥磚牆配木傢俱, 設有幾張二至四人的高枱椅。走入小屋裏, 燈光柔和, 配上木地板和牆身, 感覺很舒適。泊牆有一排高沙發座配二至四人枱, 中間擺放了幾張四人枱, 睇落座位不算多, 但原來“屋”旁還有一條長長的樓梯上二樓, 係兩層屋, 都幾大喎! 安坐後, 服務員隨即送上暖水和兩份木餐牌, 連餐牌也配合了餐廳的裝潢, 真有心思。一份是Set Dinner和A la Carte, 而另一份是多款特色飲品。Set Dinner有四道菜, 包餐湯、前菜、主菜和甜品, 價錢由$198-$328, 視乎揀選那款菜式。如看中A
安坐後, 服務員隨即送上暖水和兩份木餐牌, 連餐牌也配合了餐廳的裝潢, 真有心思。一份是Set Dinner和A la Carte, 而另一份是多款特色飲品Set Dinner有四道菜, 包餐湯、前菜、主菜和甜品, 價錢由$198-$328, 視乎揀選那款菜式。如看中A la Carte的菜式, 亦可+$88轉成套餐。
香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽
前菜Appetizers有兩款選擇, 但我倆都不吃鵝肝醬, 故大家都要香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽 Tuna Tataki with Salmon Roe。一客三小件, 旁邊伴上沙律醬, 配些三文魚籽 沙律菜, 賣相不俗。半熟吞拿魚 呈鮮紅,肉質挺腍嫩, 可惜有點散爛。吃時蘸上些沙律醬 三文魚籽, 提升鹹鮮, 更添美味!
意大利菜湯
是日餐湯 Daily Soup 有雜菌忌廉湯和意大利菜湯選擇, 我倆都想清新一點, 故齊齊要了後者。熱辣辣上枱, 散發着陣陣酸香,刺激味蕾,馬上打開胃仔。湯身呈鮮橙色, 稀稠度適中,味道濃郁。內有多款雜菜粒, 有蕃茄、甘荀、青瓜、洋蔥、西芹 等等, 用料豐富, 味道酸咪咪, 既清新又健康, 簡單而美味。
意大利菜湯
餐湯還伴上一大件麵包,咬落口外層脆卜卜,包身煙煙韌韌, 點一點濃郁的意大利菜湯,不錯!
秘制慢煮青咖喱燴原隻羊膝
六款主菜中, 同事愛吃羊, 加上不是很多餐廳有羊膝供應, 故他看中了這道秘制慢煮青咖喱燴原隻羊膝 Slow Cooked Lamb Shank with Green Curry ($278)。店員把其端上枱時, 輕燒羊膝上的迷迭香, 令其陣發出香氣, 很有特色!

秘制慢煮青咖喱燴原隻羊膝
重量級的羊膝 巨型多肉, 底下還墊着大量的雜豆, 份量十足, 最岩兩人共享, 正! 以慢煮方式炮製, 所以沒有話要求幾成熟, 但一切下去便知有多腍嫩, 兼富肉汁, 加上肉味香濃, 還帶些青咖喱 的微辣, 吃出另一番風味。 而我特別喜歡近主骨位置的肉質, 連帶肉筋, 煙煙韌韌, 忍不住要友人給我整支骨架, 豪氣地拿着, 把黏緊在骨上的肉和筋都奮力咬下來, 相當滋味!
秘制慢煮青咖喱燴原隻羊膝
還有牛膝下的雜豆, 不單止煮得腍身, 還很入味, 沾滿青咖喱汁, 帶些香辣, 挺好吃!
三文魚慕絲龍利柳配菠菜忌廉汁
同事愛羊, 我就愛魚, 合成一個“鮮”字, 哈! 點了一道三文魚慕絲龍利柳配菠菜忌廉汁 Salmon Mousse in Sole Fillet with Spinach and Cream Sauce ($208), 以龍利柳 捲着三文魚慕絲, 再經香煎, 稍稍浸在菠菜忌廉汁 雜菜 上, 製作挺特別, 亦富心思。
三文魚慕絲龍利柳配菠菜忌廉汁
兩大件龍利柳卷 捲得紮實, 並不鬆散, 吃前先淋些菠菜忌廉汁, 更添美味! 潔白的龍利柳 肉質都幾嫩, 亦有魚香, 但中間捲着的三文魚慕絲 不算多, 故不及龍利柳突出, 不過這件魚卷也很討我歡喜。
香蕉布甸
甜品Dessert也有得選擇, 分別有香蕉布甸和麵包布甸。我倆口味一致, 都揀了後者。香蕉布甸以小杯子盛載, 唧上忌廉 小山丘和朱古力醬, 還以果醬 朱古力醬 在碟上畫紋, 賣相精緻。布甸 相當幼滑, 充滿香蕉的香甜, 甜度就剛好, 挺美味!
多得友人帶路, 讓我走進小木屋, 感覺遠離繁囂的鬧巿, 能舒適地享受晚餐, 令人心情輕鬆, 由此展開我的復活節假期, 我想……也要安排在假期裏遠離鬧巿, 走進富有特色的地方。
2018-03-27
$267.3 (晚餐)
2018-03-26 295 浏览
平時返工,有時間都會到荃灣午膳。是日,同事提議到這間餐廳午餐。原來在 IKEA 商場對面,很易找的。入內有一扇門,門的右邊有些木製餐桌,原來這是「戶外區」。由於我們都較早食午餐,所以我們可選擇入內進食。入內環境較有情調,感覺也較高級。如果在這裡晚餐,氣氛應該很好 ^_^同事告知 "Chalet" 代表小木屋,難怪這裡佈置得像優雅舒適的「小木屋」!就連卡片也一樣,有「小木屋」!午餐只給我們一頁紙,只有 "Set Lunch",當然是好的選擇啦 我們點了「慢煮西班牙豬仔脾伴薯蓉配蘋果醬汁」及「美國西冷牛扒伴香草燒新薯配燒汁」。每份 Set lunch 都有餐湯、沙律及麵包,味道都不錯!嘩!這個造型很吸引呀!好像在戶外叉三腳紮作似的 慢煮西班牙豬仔脾伴薯蓉配蘋果醬汁,豬仔脾外脆內嫩,慢煮更能鎖住肉汁,再加上蘋果醬汁,酸酸甜甜,更開胃 美國西冷牛扒伴香草燒新薯配燒汁,牛味鮮濃,肉質嫩滑 還有餐飲......結賬後才知道不用加一的,而且走時在門外才發現......「午市優惠:買五送一」,仲要係送最貴的,抵呀!
平時返工,有時間都會到荃灣午膳。
是日,同事提議到這間餐廳午餐。
原來在 IKEA 商場對面,很易找的。

入內有一扇門,門的右邊有些木製餐桌,原來這是「戶外區」。

由於我們都較早食午餐,所以我們可選擇入內進食。

入內環境較有情調,感覺也較高級。
如果在這裡晚餐,氣氛應該很好 ^_^

同事告知 "Chalet" 代表小木屋,
難怪這裡佈置得像優雅舒適的「小木屋」!
就連卡片也一樣,有「小木屋」!

餐湯、沙律及麵包

慢煮西班牙豬仔脾伴薯蓉配蘋果醬汁
嘩!這個造型很吸引呀!好像在戶外叉三腳紮作似的

慢煮西班牙豬仔脾伴薯蓉配蘋果醬汁,豬仔脾外脆內嫩,
慢煮更能鎖住肉汁,再加上蘋果醬汁,酸酸甜甜,更開胃

美國西冷牛扒伴香草燒新薯配燒汁
美國西冷牛扒伴香草燒新薯配燒汁,牛味鮮濃,肉質嫩滑

餐飲

餐飲
還有餐飲......

結賬後才知道不用加一的,而且走時在門外才發現......
「午市優惠:買五送一」,仲要係送最貴的,抵呀!
题外话/补充资料: 雖然食物美味,但只有薯蓉或薯菜伴碟,男士們是不夠飽的!如果有飯選擇會更好 ^_^
2018-03-25 180 浏览
有時與男友相約晚餐,間唔中都會選擇有氣氛的,一來食個美味晚餐,二來可談談心呢,位於荃灣的Chalet 絕對可以做得到!一踏入門口已被石頭及木材料所包圍啦,很有feel呢!set dinner 選擇多,總有一款你會適合呢!洋蔥湯最喜歡濃濃的洋蔥香味,不像其他忌廉湯較膩口!法式鵝肝醬併無花果男人很喜歡吃鵝肝,希望濃厚的咸香味,口感很rich,可以停在口腔一段時間呢!北海道蟹肉意大利飯賣相有花過心思,蟹肉味濃,與飯混在一起,更加creamy 及濃郁呢!美國prime牛柳併鵝肝配紅酒汁在牛柳上面鋪上一件既厚身又肥美的鵝肝,未放入口已經聞到它的香味,而且入口即溶,好味又邪惡!而且牛柳叫了七成熟,外面煎得金香又留住內裡的肉汁!椰汁奶凍主菜們太過豐富啦,甜點時間要選過清清地的!入口幼滑又有清新的椰子香味,可以清清飽肚感呢!食物質素佳,價錢值回票價,而且餐廳又有氣氛,是適合情侶及慶祝等的好地方!

一踏入門口已被石頭及木材料所包圍啦,很有feel呢!

set dinner 選擇多,總有一款你會適合呢!

洋蔥湯
最喜歡濃濃的洋蔥香味,不像其他忌廉湯較膩口!

法式鵝肝醬併無花果

北海道蟹肉意大利飯

美國prime牛柳併鵝肝配紅酒汁

椰汁奶凍
3K
2018-03-25 159 浏览
同bb去左愉景新城玩玩,玩完後到了對面的Chalet吃晚飯,見佢有咁多好評一直想黎試下㗎啦。呢個門口位好靚,好多食客係呢個位打卡呢。店員好快送上水及餐牌,食物選擇不算太多,揀了揀,還是晚餐set比較抵食。香煎半熟吞拿魚配三文魚籽賣相靚,吞拿魚鮮味,好吃。法式鵝肝醬伴無花果前菜有兩款就兩樣都試試,但其實自己同家人都不太喜歡鵝肝,哈哈,呢個係鵝肝醬壓成鵝肝形狀,味道還可以,旁邊的無花果好清甜。是日餐湯餐湯同樣有兩款選擇,也要了各樣一客試試。洋蔥湯好濃洋蔥味,意外地鮮甜呢,好飲!南瓜蟹肉湯南瓜湯好杰身,又香又滑,加入蟹肉增加了鮮味,都好飲。黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇及牛肝菌泡沫($228)自己點了意大利飯,賣相很不錯,加上泡沫算不算是份子料理?哈哈。飯的份量不少,濃濃的醬汁燴飯軟熟好味,大啡菇厚身多汁,爽口又彈牙,勁正。越南虎蝦煙燻紅椒汁意粉($198)另一樣要了大蝦意粉,賣相同樣靚靚。蝦鮮甜,意粉用上鮮蕃茄,香草,蒜片等同炒,又香又鮮味,超好吃!Brownie晚餐還有甜品送是晚係brownie同椰汁西米糕,後者在西餐吃好似有點搞笑,就大家都點brownie好了,盤中裝飾是Chalet
香煎半熟吞拿魚配三文魚籽
賣相靚,吞拿魚鮮味,好吃。
是日餐湯
餐湯同樣有兩款選擇,也要了各樣一客試試。
洋蔥湯
好濃洋蔥味,意外地鮮甜呢,好飲!
南瓜蟹肉湯
南瓜湯好杰身,又香又滑,加入蟹肉增加了鮮味,都好飲。
黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇及牛肝菌泡沫($228)
越南虎蝦煙燻紅椒汁意粉($198)
另一樣要了大蝦意粉,賣相同樣靚靚。
Brownie
晚餐還有甜品送是晚係brownie同椰汁西米糕,後者在西餐吃好似有點搞笑,就大家都點brownie好了,盤中裝飾是Chalet小屋幾靚呀~
另一份是畫花的都好靚,但brownie烘得太乾了,好似咬緊餅乾咁,失色少少了。

環境靚,食物好食,有下次。
2018-03-19
2018-03-25 129 浏览
自從友人帶過我到荃灣區搵食後,發現那裡有不少臥虎藏龍的食店,接著間唔中都會相約友人們到那裡飯聚,這次也不例外到了荃灣區食好味的西餐呢!Chalet 就在愉景新城對面,地點很好找,而且室內設計還帶給我驚喜呢!用了木為主要的素材,很有歐洲小木屋的風味!看見menu上的食物已經急不及待啦!是日餐湯~南瓜忌廉湯南瓜湯十分香濃幼滑,而且每口也飲到打碎了南瓜蓉,好味呢!香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽煎得有一點厚度,外面煎得微燶,內裡保持嫩滑,真的有點像吃牛肉的感覺!北海道蟹肉意大利飯我們也喜歡吃蟹,這是必點選擇,蟹肉的鮮味完全混入在飯中,蟹肉味香濃!煙薰法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉第一次試煙薰白春雞呢,給我帶來驚喜!雞皮微脆,雞肉保持嫩滑又夾雜著煙薰的香氣,真的有點像慢煮肉般幼嫩呢!看著相片就已經令人回味啦!chocolate brownie 到了甜品時間,喜歡吃朱古力的我,當然要點brownie 啦!外層微焦香,內裡保持軟棉感!真的是大滿足呀!又是一間令我喜出望外的西餐廳,chalet 是一個有環境又高質的選擇!

用了木為主要的素材,很有歐洲小木屋的風味!

看見menu上的食物已經急不及待啦!

是日餐湯~南瓜忌廉湯
南瓜湯十分香濃幼滑,而且每口也飲到打碎了南瓜蓉,好味呢!

北海道蟹肉意大利飯

煙薰法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉

看著相片就已經令人回味啦!

chocolate brownie
接着上一篇説的吧,我當初本來打算來這間餐廳的原因只有一個,就是為了一嘗他們的生蠔。第一次吃不到,就等第二次,晚餐的時候再來在去之前,我差不多把openrice上的食評都看遍了。決定了也一起試一下風評甚好的煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉到了之後,先點半打生蠔過一下癮,生蠔很新鮮,配上那三種調味料:檸檬、茄汁和另一種好像是有蒜的醬,很滿足前菜我選的是法式鵝肝醬伴無花果,老實説我以前從未吃過鵝肝醬,因為家裡是吃素的。第一次吃,感覺很像在吃一種不冷的雪糕,好吃也好玩餐湯我要了雜菜湯,材料豐富,酸酸的好喝又開胃到了第二期待的主菜了,看了很多食評,都讚這道菜好吃,然而可能是各人口味不同吧,剛開始吃還ok挺好的,但越吃下去越甜,受不了了,還没吃完也只能不要了現在回想起來。我只想説,抱歉,就我個人來説,吃春雞的話,我還是寧願吃7-11的,至少比較好吃甜品是焦糖燉蛋,是能為那晚劃下一個不錯的句號點,總括而言我還是ok滿意的

餐湯我要了雜菜湯,材料豐富,酸酸的好喝又開胃

2018-03-17
  • 生蠔
  • 焦糖燉蛋
  • 法式鵝肝醬伴無花果
2018-03-25 108 浏览
加上昨天那次,我已經來過這間餐廳三次了,我估計我大概是這裡最古怪的客人了,每次都不訂座,又是自己一個人來。好了,這篇就先説第一次吧,那次是在午餐時間,本來是想來試一下這裡的生蠔的,可惜lunch不供應,又加上我那天剛跟父母吃完午飯已經飽了。可是也進來坐下了,都得點菜,看了餐牌,就叫了一個感覺不會飽得太辛苦的香橙煙鴨胸沙律來吃。先來的是雜菜沙律、意大利包和忌廉野菌湯,沙律用黑醋,酸得很開胃,麵包夠熱又軟熟,餐湯的菇味很香濃,可是太飽了,點湯吃也吃不完到了主菜,要是平時,我一定開心到癲咗,因為我真係好鍾意食煙鴨胸同埋沙律嘅可惜食咗一半左右就食唔落啦,真係好浪費。呢度嘅煙鴨胸沙律係我食過最好食架順帶一提,呢度嘅black tea可以消滯得唻又好飲ps:服務真心好

順帶一提,呢度嘅black tea可以消滯得唻又好飲

ps:服務真心好

• 香橙煙鴨胸沙律
2018-03-24 3363 浏览
今日放工後去到屋企附近的一個小區, 見到間好別緻可愛的餐廳在大馬路的旁邊, 好奇下又去試左一試. 餐廳的食物唔算好多不過最特別的係餐廳有好多高級的酒同埋雪茄. 完全冇諗過荃灣會有間咁高質的餐廳, 不過高質的野都要睇下食物好唔好味,所以我地叫左2個set試試.見到頭盤有點surprise,冇諗過荃灣會有如此的plating. 鵝肝醬配無花果, 無花果有被煮過甜味更出配合埋鵝肝醬,兩樣野估唔到原來可以做到好朋友. 之後就係呢個鮮磨菇松露忌廉湯, 個湯好香濃重松露又多菇,真係好好飲! 麵包個樣好似唔多好,好似好乾好皺皮咁但係食落係完全另一個感覺!!! 外脆內軟仲要熱烘烘, 去沾湯食真係夾到不得了.最後呢個係我地既main dish risotto 煮得好creamy, 中間有一個大啡菇grill得好juicy. 最特別的係上面的白色泡沫, 我地都諗點解會有呢d泡嫁呢? 我地試左一啖d泡沫, 係份子料理咁嫁個樣白雪雪唔吸引但係有陣好香的smoked salmon 味呀, 混合左成個risotto omg....... 好似有三文魚咁但其實又冇,媽呀好混亂呀! 呢塊超大既medium rare

呢塊超大既medium rare prime rib eye steak 真係好強!! 唔算係入口即溶不過都係超嫩, 生熟度做得好好, 咁厚切都做到咁鮮嫩實屬難得!!

最後唔小得既當然就係甜品, 呢個真的不得不讚! 未試過咁特別的甜點. 呢個香蕉布甸真係啖啖香蕉肉,唔甜又唔會滯一陣清新的感覺. 仲要有埋佢地個名做一個branding,果然係唔浪費每一個位置呀!

我真係覺得好impressive, 荃灣的大路旁有間如此的餐廳, 不得不讚全店的店員都有超高質的服務態度!!! 我敢講係比酒店更好的服務. 呢個價格有如此好的服務再有如此高的食物質素, 真係唔相信會在荃灣出現!!
2018-03-21
  • 香蕉布甸
2018-03-24 176 浏览
上次係荃灣食野,經過見到呢間餐廳,當時覺得好似唔錯咁,所以今日就約咗朋友一齊係呢到共進晚餐。我地相約晚上七點半黎到,天色已黑,但門口著燈既Chalet卻很鮮明,好容易就搵到。門口仲有一部單車作為裝飾,配以一籃子唔同顏色的花束,再擺上MENU,就咁望落去已經覺得好舒服。「Chalet」原來係有瑞士小木屋既意思,入到去D枱椅都係用木造的,感覺更有意思了!用木板呈現既set dinner,而A la carte就可以加88轉餐。可以叫D小食。Drink MENU係另一本,都係以木為設計藍本。appetizers黎啦!香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽︰吞拿魚只有半熟,只係外面煎香,中心仍然係粉紅色,放係口入面咀嚼就會食得出內外之間既對比!外面層肉煎香咗所以即刻有一股香味迎向味蕾,但因為內裏既肉仲係未完全熟透,所以好嫩,再配以醬汁同埋三文魚籽,真係為今晚餐飯開咗一個好好既開頭!另一碟前菜係法式鵝肝醬伴無花果︰其實之前未食過法式鵝肝醬,今次點黎試下就明白點解D人形容法式鵝肝好creamy,原來真係ga!用無花果伴碟真係好match,因為細細既無花果可以連皮一啖食落去,酸酸甜甜,清新既味道剛好中和法式鵝肝醬

可以叫D小食。

Drink MENU係另一本,都係以木為設計藍本。

法式鵝肝醬伴無花果
另一碟前菜係法式鵝肝醬伴無花果︰其實之前未食過法式鵝肝醬,今次點黎試下就明白點解D人形容法式鵝肝好creamy,原來真係ga!用無花果伴碟真係好match,因為細細既無花果可以連皮一啖食落去,酸酸甜甜,清新既味道剛好中和法式鵝肝醬。

香茅甘筍忌廉湯
香茅甘筍忌廉湯︰近排開夜車開得有D密,要搵D野補下先,甘筍含豐富維他命A同埋胡蘿蔔素,都係對眼睛好,所以點咗呢個餐湯試下。其實一開頭都好驚甘筍湯會有好大陣草青味,但係飲落竟然係冇,可能係因為加咗D香芧,令到整個湯都變得好香好好飲!

洋蔥薯仔忌廉湯
洋蔥薯仔忌廉湯︰試咗一啖朋友既洋蔥薯仔忌廉湯,唔係平時飲既普通忌廉湯既味道,係有一陣特別既香味,可能係洋蔥同薯仔既巧妙配搭啩~

兩個餐湯都有配埋餐包,餐包外脆內軟,配搭餐湯好好味。

黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇及牛肝菌泡沫
黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇及牛肝菌泡沫︰又係我喜愛既黑松露!又係我喜愛既意大利飯!見到MENU有黑松露意大利飯,就即刻點咗!
黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇及牛肝菌泡沫

每一粒意大利飯都掛滿了汁,啖啖都係黑松露既香,再配埋牛肝菌,係一個美好既配搭!面頭係被分成幾份既有機大啡菇,再有一舊牛肝菌泡沫係面,菇味十足!非常好味~

三文魚慕絲龍利柳配菠菜忌廉汁
三文魚慕絲龍利柳配菠菜忌廉汁︰龍利柳同埋三文魚都係我鍾意食既魚其中之一,所以就點咗呢set。當呢碟主菜上枱既時候,感覺有D驚喜,估唔到係由龍利柳捲著三文魚慕絲上枱。龍利柳煎香過後肉質保持嫩滑,夾著三文魚慕絲,一啖就可以食出兩種魚既味道,十分滿足。上枱既時候,店員特別提醒我地食既時候可以點菠菜忌廉汁,D汁唔會好杰,點黎食唔會搶去主角既味道,但增添味道既層次。

Cream Brulee
Cream Brulee︰甜品一上枱就己經好吸睛!上面會有用朱古力醬寫成既字,見佢寫咗店名,搞到我好想係慶祝生日或者情人節既日子黎呢到俾驚喜人tim~!! Cream Brulee有層薄薄既焦糖係面,因為夠薄,所以食既時候唔會好硬,脆脆地,加埋下面夠香夠滑既燉蛋,唔錯唔錯!

麪包布甸
麪包布甸︰試咗朋友既麪包布甸一啖,點埋淡淡地既vanilla醬,感覺唔會好肥~

兩個人食都只係$480,份量黎講好夠女仔食,成餐飯無論氣氛、侍應既服務態度、食物既質素都好好,真係值得推介!
2018-03-20
香茅甘筍忌廉湯
洋蔥薯仔忌廉湯
Cream Brulee
2018-03-23 111 浏览
放工後同朋友荃灣搵嘢食,之前有朋友生日嘅時候去過哩間餐廳慶祝,一致好評,於是成日心思思想試吓。今日終於去到啦!一入到去就比周圍浪漫嘅氣氛吸引左,四周嘅燈光昏暗,裝修別緻,絕對適合情侶拍拖食飯。服務員都非常有禮貌。我哋叫咗兩個set dinner,前菜同湯都非常吸引,而且好有質素。每上一碟菜嘅時候服務員都會仔細介紹。 主菜份量充足,菜式選擇多,好多都係出面食唔到嘅,睇吓個伴碟就知道廚師別具心思啦。 整體而言無論環境服務食物質素都非常好,絕對值得推介

整體而言無論環境服務食物質素都非常好,絕對值得推介
2018-03-15
2018-03-21 116 浏览
今日得閒冇嘢做所以同親愛嘅老公仔出嚟拍拖~ 所以專登去咗西餐廳食個甜甜蜜蜜的晚餐~~晚餐非常之唔錯!二百幾蚊已經有個晚餐set。唔只有個頭盤主菜而且最後仲有甜品㖭~一入門口的時候由於時間尚早所以未係有太多人, 全間餐廳部分嘅枱櫈~設計成好似吧檯一樣, 雖然比一般的枱櫈高, 但椅背非常寬闊所以坐得非常舒適!!餐牌十分特別~ 放咗一個木架入面,特別得嚟又一目了然 一個set dinner 除咗有頭盤之外,亦有主菜和甜品! 散叫的話亦都可以加88蚊配餐~ 最後我同小鮮肉老公決定叫一個肉食,之後再叫一個飯! 咁就可以咩都是試下,又夠飽啦 雖然現在已經三月尾,但仍然涼意滿盈,喺呢個時候最啱就係飲一碗暖笠笠嘅南瓜湯, 撫慰一下人妻嘅小心肝,南瓜味濃厚清甜,口感绵軟, 而且食到淡淡嘅南瓜蓉 好幸福啊~~啊~~啊~~ 隔離嘅餐包外層脆卜卜裏面又唔會過硬,鬆軟得嚟又帶點鬆脆~ 再點一點南瓜濃湯食 簡直滿足曬你三個願望之後餐廳就上左一個精緻嘅頭盤啦~餐廳烹調頭盤嘅方法其實叫他他其即係將魚肉用猛火煎封表面,而內面仍是生的,因此會比平時食魚生多了一份唔同嘅口感和風味吞拿魚魚味突出,而且冇筋!肉質不會過熟煎得恰

餐牌十分特別~ 放咗一個木架入面,特別得嚟又一目了然

南瓜湯

,南瓜味濃厚清甜,口感绵軟, 而且食到淡淡嘅南瓜蓉
再點一點南瓜濃湯食
簡直滿足曬你三個願望

香煎半熟吞拿魚伴三文魚子

之後餐廳就上左一個精緻嘅頭盤啦~餐廳烹調頭盤嘅方法其實叫
他他其
吞拿魚魚味突出,而且冇筋!肉質不會過熟煎得恰到好處~三文魚籽卜卜脆配上吞拿魚一起食~淡淡嘅海水鹹味進一步帶出吞拿魚的鮮味
精緻嘅擺盤也令人妻和小鮮肉老公食慾大增

黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇及牛肝菌泡沫

估唔到咁嘅價錢,都可以食到疑似分子料理! 我哋呢對小夫妻,其實都係同普通香港新婚夫妻一樣每日都努力儲錢~應洗得洗!
所以分子料理呢啲高級食物,我哋真係好老土無食過!!估唔到呢間餐廳
竟然可以用咁優惠嘅價錢俾我試到咁特別同高質素嘅菜式
簡直物超所值
上面包含住的是黑松露味的泡泡~ 把泡泡放落囗的時候, 會有一陣黑松露味 在口裏面四處遊走!
之後........ 冇之後.......
因為佢係一啖泡,就好似食空氣咁
所以最後我哋決定撈埋 下面的意大利飯一齊食~ 牛肝菌意大利飯的米粒仍然清晰可見,可以保持住彈牙的口感 ,濃稠度恰到好處,再配上黑松露泡泡~
香氣四溢,D菌味濃到
學醬爆話齋:「喺呢個 moment!!!我要爆喇!!!」 所以如果鍾意食意大利飯的朋友一定要叫呢個~ 順帶一提侍應哥哥非常細心~在起上菜之前,仲會問下你是兩個人分享定係一人一碟,如果你希望開心share的話, 俊朗又貼心的侍應哥哥就會幫你把食物放於中間,然後在你面前放上精緻的餐碟,方便你開心share! 這種細心的服務實在值得一讚

秘製慢煮青咖哩燴原隻羊膝

呢一個上枱嘅時候都非常精彩~ 俊朗嘅侍應哥哥再次登場~ 突然攞咗個打火機過嚟開火
原來係燒隔離 條草草
人妻仲好老土~以為人哋想點著佢~好似蠟燭咁樣
其實大家有所不知呢一支草,查實係rosemary ~ 燒完之後就會有濃厚的rosemary香味散發出來!令上枱時候的羊膝,更加香氣四溢 ~rosemary同羊簡直係絕配!羊膝比羊架更加啖啖肉!
軟淋入味~ 入口羊味濃郁,飽滿回味
連一點騷味都沒有!配上青咖哩醬實在好幸福呀

布甸

率先到達嘅是老公仔嘅布甸! 由於老公仔嘅嘢,係我嘅嘢~我嘅嘢都仲係我嘅嘢
所以當然要先品嚐啦~ 布甸質地軟滑~ 軟綿綿入口即溶!不會過甜

蘋果金寶

人妻一向係一個甜姐兒~最喜歡就係甜品
特別係咁精緻嘅甜品~ 今次我點嘅係蘋果金寶~呢個係英國傳統的小甜點~廚師好細心喺隔離畫咗佢地嗰名
真係好犀利呀~完全係一個藝術品!這個蘋果金寶吃起來很有蘋果批的感覺,帶甜又有酸
再配上上層的果醬~為我呢一餐畫上咗完美嘅句號

2018-03-19
秘製慢煮青咖哩燴原隻羊膝
蘋果金寶
2018-03-18 136 浏览
不嬲我地都唔太慶祝節日,男朋友今日失驚無神話要預祝白色情人節,原來佢一早book左Chalet呢間環境唔錯嘅餐廳,真係估佢唔到XD我地揀左食set dinner~~~前菜方面,我揀左香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽,煎成半熟嘅吞拿魚香口得黎鮮嫩!男朋友就揀左法式鵝肝醬伴無花果,鵝肝醬甘香幼滑、入口即融!餐湯方面,我地一個叫左蟹肉湯;一個叫左南瓜湯。男朋友表示蟹肉湯好鮮甜,而我個南瓜湯就好濃郁,好似將一整個南瓜嘅精華集中曬喺呢碗湯到!配埋熱辣辣又軟熟嘅意大利包,正呀~我叫嘅主菜係黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇及牛肝菌泡沫($228),我身為菇菇狂熱者,見到menu有菇,諗都唔洗諗就叫佢,大家都唔意外吧XD除左大大粒大啡菇咬菇d汁湧曬出黎之外,個意大利飯夠creamy,而且入面有勁多勁多牛肝菌!!男朋友叫嘅係煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉($238),無論係雞肉定係栗子蓉都充斥住濃濃嘅煙燻香味,食落雞肉嫩滑,配埋甜甜栗子蓉比一般做伴菜嘅薯蓉更勝一籌!由於男朋友話佢飽飽地,佢跟餐個甜品讓埋比我食,於是我叫左香滑嘅奶凍同軟棉棉嘅麵包布甸,一個人食兩份甜品好滿足呀XD雖然係預祝白色情人節,但因為

雖然係預祝白色情人節,但因為男朋友揸車,而我又對酒精敏感,所以我地都冇叫酒。我飲凍朱古力,而男朋友就飲蘋果汁XD呢到環境、食物都幾好,想同情人sweet sweet又得;同三五知己食下野摸住酒杯底傾計又得~~~

2018-03-13
庆祝纪念
情人节
2018-03-17 115 浏览
男朋友生日,梗係要食餐好架啦😋最近係openrice見到Chalet呢間餐廳,環境口氣氛好似好正甘,一於去試試餐廳設計好似一間小木屋,同佢個名好match,設計好有心思,值得一讚職員安排左我地坐門口旁嘅高枱,牆身全部都係石磚,加上樓底好高,感覺好似真係係outside,好舒服訂位時問左帶酒黎需唔需要收費,職員話要收$100/枝而家做緊promote,如果order枝裝紅白酒,就會送半打生蠔最後我地就決定係到order酒啦職員會問我地想飲d咩,按我地口味去介紹唔同GE酒,感覺都幾專業由於我中意飲甜嘅白酒,最後我地揀左枝moscato枝酒飲落去帶少少青蘋果味,有少少bubble,而且唔會甜到膩,好岩我口味,果然冇介紹錯😄生蠔方面,海水味唔會太重,質感比較爽口,而且好新鮮,正呀Main Course方面我地嗌左油封鴨腿同埋牛柳鵝肝賣相超靚呀😍😍😍鴨腿聞落去好香,表皮好脆,肉質好嫩,好Juicy配埋個芒果莎莎,酸酸甜甜好夾呀另外牛柳鵝肝都好正我地order左Medium rare..岩岩好肉質好淋,肉味好濃😋😋鵝肝表面都係煎到好脆,好香,味道濃郁嫩滑配菜冇蘆筍同埋炸蒜頭,兩樣都係我最愛呀 😍甜
男朋友生日,梗係要食餐好架啦😋

訂位時問左帶酒黎需唔需要收費,職員話要收$100/枝
最後我地就決定係到order酒啦

由於我中意飲甜嘅白酒,最後我地揀左枝moscato

生蠔方面,海水味唔會太重,質感比較爽口,而且好新鮮,正呀

Main Course方面我地嗌左油封鴨腿同埋牛柳鵝肝
賣相超靚呀😍😍😍

鴨腿聞落去好香,表皮好脆,肉質好嫩,好Juicy
配埋個芒果莎莎,酸酸甜甜好夾呀

另外牛柳鵝肝都好正
我地order左Medium rare..岩岩好
肉質好淋,肉味好濃😋😋
鵝肝表面都係煎到好脆,好香,味道濃郁嫩滑
配菜冇蘆筍同埋炸蒜頭,兩樣都係我最愛呀 😍

甜品方面我地order左個chocolate brownie,甜品寫上左Happy Birthday祝福字句
Chocolate brownie好濃,而且唔會太甜👍🏻👍🏻

呢餐飯真係食得好開心,無論環境,服務態度,食物都無高質呀👍🏻👍🏻👍🏻

值得一提係,餐廳職員真係好細心,佢會問我地係share定各自食,如果share的話,所有main course會逐樣逐樣上

極度推薦大家去試下☺️☺️
  • 法式油封鴨腿配芒果莎莎
  • 美國prime牛柳拼鵝肝
1K
唔知大家覺唔覺得同你嘅另一半行IKEA係一好Sweet嘅事呢?所以我同M佬得閒都會去下IKEA,講下屋企可以點設計,用咩色調。依家除咗沙田、九龍灣同銅鑼灣之外,荃灣都開咗新IKEA,梗係去睇下啦。行完要醫肚,睇下Openrice,見到Chalet有成200個笑笑面,又咁啱喺正對面,就胆粗粗去試,點知真係唔錯喎。是日餐湯忌廉野菌湯,菇味濃郁,飲完啲菇味都久久未散,配埋餐包,正。香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽吞拿魚煎到半生熟,有淡淡嘅煙燻味,同蛋黃醬好Match,配埋三文魚籽,口感豐富,呢個前菜一啲都唔馬虎。三文魚慕絲龍脷柳配菠菜忌廉汁香滑嘅龍脷柳包住肉質較實嘅三文魚,一次過食兩隻魚,口感豐富,點埋菠菜忌廉汁,好滿足。煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉一打開嗰蓋,白煙徐徐上升,賣相一流,即刻聞到好香嘅松木煙味。半隻白春雞燒到好香,雞皮香脆,雞肉嫩滑,就連雞胸都好滑。特別喜歡甜甜哋嘅松子同提子乾,加埋栗子蓉,同雞肉異常咁夾,真係好細心嘅配搭。是日甜品我哋揀咗Chocolate brownie,朱古力味濃郁,好彩唔係好大舊,真係好飽。(記住Like同Share畀朋友)By A姐M佬 玩樂日記

是日餐湯
忌廉野菌湯,菇味濃郁,飲完啲菇味都久久未散,配埋餐包,正。

是日甜品

(記住Like同Share畀朋友)

By A姐M佬 玩樂日記
2018-03-15
2018-03-15 121 浏览
適逢今日係白色情人節,緊係要同老婆搵間餐廳食個飯慶祝下啦!!經朋友介紹黎到荃灣呢到1⃣間較為隱蔽既西餐廳🍴如不是朋友介紹真係唔知呢到有一間咁有特色咁特別既餐廳在☺我地晚上7點幾到黎到,都已經有不少客人在,呢到十分有情調及浪漫氣氛,仲有裝橫亦好特別,好有西方特色,很多傢俱都係木做的 ,連枱上既menu都是!!我地坐低左之後,侍應立即拿來兩杯水給我們,然後再幫我們點餐,我地點左一個set dinner越南虎蝦煙燻紅椒汁意粉$198 ,set dinner已包括前菜1款、餐湯、主菜、甜品再另加一個北海道蟹肉意大利飯$208! 首先送到既係前菜法式鵝肝醬伴無花果之後到是日餐湯:蟹肉湯伴法包 ,蟹肉湯十分鮮甜 ,法包鬆軟香脆,仲可以連同鵝肝醬一齊食 👍🏻再黎就係蟹肉意大利飯 ,佢既賣相十分賞心悅目,飯既上面有d炸好左既麵條係到作裝飾,飯粒粒粒分明,食每一啖都有蟹肉在,份量十足,簡直就係色香味俱全 正!!最後意粉都送到,意粉上面有好大隻蝦係到 ,搣開蝦頭仲要有好多膏 ,意粉亦煮得非常入味 👍🏻👍🏻食飽臨尾挑選埋甜品款式 都係2選1有香蕉布甸及意式奶凍,本人揀選了後者。奶凍入口即溶,十分香滑,奶味濃郁

👍🏻食飽臨尾挑選埋甜品款式 都係2選1有香蕉布甸及意式奶凍,本人揀選了後者。奶凍入口即溶,十分香滑,奶味濃郁可惜份量太少唔夠食!!
總括黎講呢到夠曬有情調,食品亦十分美味可口,服務員亦十分欣勤,我地下次一定會再度光臨😁😁😁😁
2018-03-14