Chalet 位於荃灣福來邨旁, 即中染大廈的對面,從荃灣地鐵站沿著天橋往愉景新城方向行, 過天橋, 大概行6至8分鐘左右就到,都幾就腳。餐廳樓底高, 裝修別致, 以木材為主調, 都幾舒服。今天午餐時份來到, 叫了一份安格斯牛扒午餐包餐湯、麵包和沙律, 與及一杯飲品忌廉洋蔥湯餐湯是忌廉洋蔥湯,洋蔥湯,質地幼滑,充滿洋葱的鮮甜, 而且洋葱的份量也下得超多,麵包外脆內軟, 點湯食非常一流!而沙律菜夠新鮮, 非常開胃清新。美國西冷牛扒主角西冷牛扒出場了, 牛扒肉質柔軟,口感十分好, 入口時滿佈肉汁,軟嫩之餘又充滿油香,雙重享受!!而配菜也教人念念不忘, 因為新薯夠粉糯夠甜, 釀上肉汁後就更加好吃。朱古力心太軟最後我還加錢叫了朱古力心太軟, 雖然心太軟的size 並不算太大, 但當我慢慢將它切開時,見到朱古力溶液慢慢地流出嚟,My heart was melted and was really satisfied!Overall 黎講, Chalet 食物質素幾好, 而且店員也彬彬有禮, 如果想避開愉景新城同中染大廈的人流, 呢到的確係一個幾唔錯的選擇。
Chalet 位於荃灣福來邨旁, 即中染大廈的對面,

餐廳樓底高, 裝修別致, 以木材為主調, 都幾舒服。

今天午餐時份來到, 叫了一份安格斯牛扒
午餐包餐湯、麵包和沙律, 與及一杯飲品

餐湯是忌廉洋蔥湯,
忌廉洋蔥湯

麵包外脆內軟, 點湯食非常一流!
而沙律菜夠新鮮, 非常開胃清新。

美國西冷牛扒

主角西冷牛扒出場了,
美國西冷牛扒

牛扒肉質柔軟,口感十分好, 入口時滿佈肉汁,
美國西冷牛扒

軟嫩之餘又充滿油香,雙重享受!!

西冷牛扒

朱古力心太軟

最後我還加錢叫了朱古力心太軟,
朱古力心太軟

雖然心太軟的size 並不算太大,
但當我慢慢將它切開時,見到朱古力溶液慢慢地流出嚟,

西冷牛扒
2018-06-25 454 浏览
是夜有雨, 卻無帶遮。放工後, 只好沿著簷篷一直走, 走到這個地方-Chalet。餐廳位於荃灣, 鄰近中染新城。因為雨, 被迫選擇地鐵。亦因為雨, 我經過這裡。餐廳門面奪目, 由外置內, 像酒莊一般的格局和裝修。由小食、主食以至晚餐無一劃缺。當然亦有多種酒精類飲品選擇。帝王蟹餅配蛋黃芥末醬 (套餐) 口感外脆內軟, 非常香口。蟹肉味鮮甜且非常濃郁。用料不欺場。忌廉野菌湯 (套餐) 入口感覺細滑帶微微香草香氣, 野菌味道濃郁, 一顆又一顆細粒, 非常有嚼勁。白酒忌廉青口配薯條 $138一道簡菜式, 即可顯出廚師手藝。白酒和忌廉分量恰好, 青味亦新鮮, 味道十分突出。水牛城雞翼配藍芝士醬 $98一餸二食, 配以辣醬和藍芝士醬, 味道截然不同。表皮炸至脆身, 沾上醬汁後非常惹味。肉質亦嫩滑。法式紙包鱸魚 (套餐價$218) 期待已久的主角。即點即制, 打開包裝紙後, 香味四溢。肉質香嫩無羶味, 魚腩位置油脂更豐富, 味道更邪惡。總結: 意料之外的晚餐。唯一美中不足是未能配酒, 因明天還需上班工作。
餐廳門面奪目, 由外置內, 像酒莊一般的格局和裝修。

由小食、主食以至晚餐無一劃缺。當然亦有多種酒精類飲品選擇。

帝王蟹餅配蛋黃芥末醬 (套餐)

忌廉野菌湯 (套餐)

白酒忌廉青口配薯條 $138

水牛城雞翼配藍芝士醬 $98

法式紙包鱸魚 (套餐價$218)

2018-06-22 257 浏览
荃灣區近消防局有間靚餐廳,裝修一流,來食飯、飲嘢都係個好選擇。好鐘意佢個餐牌,十幾吋木框,好似睇緊 iPad咁,字體又夠大夠清晰,意、法、美、西班牙菜式都有,食 set 又得,散叫亦可,再唔係反轉個餐牌,揀小食都得。另備有Drink list,各類餐酒、 soft drink 應有盡有。諗咗一陣,兩個人如果食兩個 sets 驚食唔晒做大嘥鬼,所以都係決定食一個 set,加一份【凱撒沙律】、一客【水牛城雞翼配藍芝士醬】、一杯 Cappuccino,就應該啱啱好。呢度嘅招呼好好,時不時都會主動來加水,又有禮貌。上菜會係慢慢上,唔會一次過隊晒所有嘢上嚟,食唔切就攤凍晒。前菜、餐湯係一齊上,揀咗【帝王蟹餅配蛋黃芥末醬】和【南瓜忌廉湯】。賣相好靚啊! 酒店級水準!南瓜忌廉湯好滑,南瓜味好香。將麵包浸湯來食又得。蟹餅外皮好香脆,裡面就好多蟹肉,加埋蟹籽和芥末醬一齊食,味道進一步提升。【水牛城雞翼配藍芝士醬】有6隻,特色係用咗牛油紙盛著,而牛油紙係印到好似報紙咁。伴碟的有西芹條,點些藍芝士醬食就無得頂。食雞翼要小心,因為上到嚟仲係超熱,要攤一陣先至拎嚟食,點些辣醬就仲正。凱撒沙律都幾大份, 同樣係用

南瓜忌廉湯好滑,南瓜味好香。將麵包浸湯來食又得。

伴碟的有西芹條,點些藍芝士醬食就無得頂。

凱撒沙律都幾大份, 同樣係用 “報紙”墊住,好盞鬼。

有好多煙肉粒和芝士粉,有點邪惡,but I like it.

主菜揀咗法式紙包鱸魚。
法式紙包鱸魚

選用鱸魚腩,多肉少骨。用紙包住來焗,確有特色。

魚肉嫩滑又有香味。睇真啲,原來有香草放埋入去一齊焗。唔怪得之啦……

【椰子奶凍】個樣好鬼靚,真似酒店出品。椰子味好出,又夠滑,好好味。

歎埋杯 Cappuccino 就心滿意足。

都話架啦,呢個份量就啱啱好。環境好,服務好,食物又好,值得推介!
2018-06-21
法式紙包鱸魚
2018-06-21 667 浏览
食到間好正嘅餐廳😍由餐廳裝修、服務到食物都係幾高質嘅感覺,係好有格調嘅一間西餐廳,令人超有feel的💜.因為我同朋友都唔算好肚餓,所以決定叫一個set加一個小食share食就ok🙈Set dinner平均一份係$2xx-$3xx,有湯有前菜有主菜有甜品。或者好似我地咁,可以單點主菜,然後加$78轉佢做餐😁價錢方面,À la carte再加錢轉餐就會比Set dinner稍貴一點點吧。.芝士薯條真係好正好正😍😍雖然同行朋友形容薯條本身係「冇價值嘅嘢」🙄,但其實往往最簡單嘅食物係最吸引人的🤤薯條淋上咗滿滿嘅芝士 🧀🤤薯條份量超多,餐廳亦都好細心咁每層薯條都有淋上芝士,唔係正係喺面淋兩吓就算㗎🤤不過芝士會搞到啲薯條腍咗啲,但今次難得係我覺得腍咗嘅薯條都好好食😂加咗20蚊要黑松露醬,有成大pat黑松露😏雖然本身芝士同薯條已經係perfect match,但薯條點黑松露醬都好夾😆所以本身隨薯條附上嘅茄汁我係完全冇郁過😂.平時食西餐都係食牛扒/雞/魚,今次一於試吓啲平時少叫嚟食嘅,例如就係西班牙烤乳豬🇪🇸🐷西班牙烤乳豬Set dinner冇的,係À la carte,order完要約等45分鐘。乳
食到間好正嘅餐廳😍

或者好似我地咁,可以單點主菜,然後加$78轉佢做餐😁

芝士薯條真係好正好正😍😍
芝士薯條

薯條淋上咗滿滿嘅芝士 🧀🤤

加咗20蚊要黑松露醬,有成大pat黑松露😏
西班牙烤乳豬

乳豬皮薄脆(但冇平時我地去飲嗰種中式乳豬咁香脆)。脂肪唔多,薄脆嘅乳豬皮下有好多肉,所以食落冇中式乳豬咁油膩。豬肉唔鞋,整體幾好😄
乳豬配酸椰菜食又得,又或者點酸酸哋嘅乳豬醬食又得😆👏🏻
整體份量都比我想像中多,乳豬底下仲有層厚薯蓉墊住㗎。好彩唔係要一個人食哂一份😂share食先得掂。
好想特別多謝餐廳送多碗餐湯俾我地😹😹

我地本身加咗48蚊轉餐湯做龍蝦湯,但可能餐廳見我地2個人share一碗湯太慘😹跟住上龍蝦湯時,話拎多咗碗餐湯俾我地🙈🙈餐湯係南瓜湯。
兩款湯都好香濃😆南瓜湯好香甜,好似真係飲緊啖啖南瓜糊咁😛;龍蝦湯就會重口味少少,飲落都鮮甜,但其實轉龍蝦湯要再加48蚊係絕對唔平🙈。
話說餐包都好好食,外層好脆,但食落麵包入面又好鬆軟。
前菜可以揀帝王蟹餅配蛋黃芥末醬 或 忌廉芝士茄子卷。我地揀咗蟹餅。
帝王蟹餅配蛋黃芥末醬

蟹餅真係好充料,每啖都係絲絲蟹肉,蟹餅表面煎到好香,好食呢。
跟餐甜品可以選香蕉布甸或麵包布甸,甚至可以加$48要朱古力心太軟。
我地揀咗香蕉布甸,估唔到幾有驚喜!
香蕉布甸

香蕉布甸望落係啡啡地色,但食落係濃郁天然嘅香蕉味,好似食緊好軟滑好冰涼嘅creamy香蕉蓉咁🍌好好食😂
好滿足嘅一餐呢,由頭到尾都冇令人失望嘅地方🙈
總括真係一間俾你感覺非常好嘅餐廳,餐廳侍應們都好nice好好態度😆
同埋佢地真係好細心,會留意你有乜需要同埋幾時食完一樣嘢,然後先上另一樣食物。
我本身好怕啲嘢食一吓子嚟哂,又影唔切(👈🏻😂)又食唔切,然後攤到凍哂🙈
隔離枱叫2個Set dinner,侍應都會問佢地係咪share食,係就一個個輪流上😄
我覺得真係好啱情侶嚟,特別係慶祝生日/紀念日等等💕
PS 餐廳外面而家有裝修,所以餐廳完全俾棚架圍住、遮住,連招牌都睇唔到🙈好彩朋友細心搵到呢間餐廳😆
芝士薯條
香蕉布甸
2018-06-21 184 浏览
好耐之前行過已經畀佢呢間木屋餐廳 吸引,今日終於同 家姐 經過荃灣,可以黎試一試啦!!走進小木屋,同想像嘅一樣,餐廳的佈置非常具歐洲特色,氣氛情調都好浪漫~~香茅金筍忌廉湯🥣相比於出面一般嘅西餐廳,呢個香茅甘筍忌廉湯做得非常出色👏🏻香茅癖走了甘筍嘅草腥味,好香好滑, 配埋外脆內軟嘅餐包簡直一絕!😍帝王蟹餅配蛋黃芥末醬🦀蟹餅嘅外層煎得非常香脆 ,一咬開卻係軟滑鮮味嘅蟹肉絲,非常足料,配上伴碟嘅蛋黃芥末醬同魚子,味道層次豐富,齒頰留香 🤤忌廉芝士茄子卷🍆非常特別既配搭, 芝士同忌廉溶和茄子, 口感豐富,食落非常creamy,非當醒胃嘅前菜😌美國頂級肉眼扒配芝士煙肉焗薯皮🐂肉眼扒肉嫩多汁,油香四溢,而且切開係粉紅色,煮得啱啱好👍🏻牛味亦算重,啱晒我地呢d牛魔王🤤法式紙包鱸魚🐟鱸魚肉質嫩滑,而且唔多刺,啱曬我呢啲怕麻煩嘅人,味道清新,唔錯!👍🏻香蕉布甸 🍮開頭以為係市面上食到好普通嘅香蕉布甸,但估唔到 尖滑忌廉嘅內層真係有香蕉攪碎混和喺入面,清新嘅香蕉味不帶一點人工糖,非常回味~🍌

香茅金筍忌廉湯🥣

帝王蟹餅配蛋黃芥末醬🦀

忌廉芝士茄子卷🍆

美國頂級肉眼扒配芝士煙肉焗薯皮🐂

法式紙包鱸魚🐟

香蕉布甸 🍮
2018-06-20 235 浏览
在香港工作已三年有多,有時候也不禁懷念當初在外讀書的日子。記得當年第一次一人行到瑞士旅行,往雪山去的途中看到不少美麗風景,當晚更在山腰一間小木屋酒店入住,實在是畢生難忘。今天來到荃灣的Chalet,亦即瑞士能見到的小木屋。適逢外面進行維修,但卻無礙欣賞店內悉心的裝潢,真的很有瑞士的風格。吃飯之前剛吃了點東西,也不太餓,決定點一份Set Dinner,外加半打生蠔以及一份水牛雞翼。如此環境其實最適宜搭配美酒,可惜當天開了車,只好以佳餚相配。生蠔(半打) $168作為一個生蠔愛好者,縱然有多飽也不能不點上一份。生蠔鮮甜肥美,不需多陪醬汁已足夠!帝王蟹餅配蛋黃芥末醬(跟餐)蟹餅的plating也算精美,口感十足,絕對不是粉製粗作而成,配上醬汁味道一流。是日餐湯 (跟餐)餐湯是甘筍,外加一些香料(忘了哈哈),餐湯香味十足,麵包鬆軟,讓人不禁一口接一口。水牛城雞翼配藍芝士醬 $98水牛城雞翼向來是不二之選。個人不太喜歡水牛城雞翼的濃厚醬汁,所以反而偏好這裡的醬汁另上。縱使是個芝士愛好者,藍芝士卻始終未能欣賞,醬汁還是留給識貨之人。蘇格蘭蟶子皇蒜片辣椒橄欖意粉 $238(餐)這道菜上之前,我其實已

生蠔(半打) $168

生蠔(半打)

帝王蟹餅配蛋黃芥末醬(跟餐)

帝王蟹餅配蛋黃芥末醬

是日餐湯 (跟餐)

是日餐湯

水牛城雞翼配藍芝士醬 $98

水牛城雞翼配藍芝士醬

蘇格蘭蟶子皇蒜片辣椒橄欖意粉 $238(餐)

這道菜上之前,我其實已經飽得不行。意外的是意粉炒得乾身入味,蟶子鮮嫩可口、縱然已經飽到不行不行還是整碟掃光。

蘇格蘭蟶子皇蒜片辣橄欖油意粉

香蕉布丁 (跟餐)

最後來的是跟餐的香蕉布丁,香蕉味濃,真材實料,為晚餐作出完美句號。

香蕉布丁

雖然荃灣有點路途偏遠,但Chalet給我的體驗卻遠超期待之外,真的非常期待下次到訪之時呢!
生蠔(半打)
是日餐湯
水牛城雞翼配藍芝士醬
蘇格蘭蟶子皇蒜片辣橄欖油意粉
香蕉布丁
2018-06-19 234 浏览
今晚約了朋友在荃灣食飯☺️朋友住荃灣所以book jor哩間餐廳~我非常少黎荃灣~對荃灣區內既餐廳無咩印象朋友黎jor好多次,所以佢發板嗌野食~佢點jor個西班牙黑毛豬鞍然後再加78可以跟dinner set全部dinner set配有蟹肉餅前菜、蘑菇湯及麵包布丁甜品,都算豐富😋我地最後只係嗌jor一個set~再追加jor份水牛城雞翼配藍芝士🤩好彩我地淨係嗌一個set,佢份量非常足😂我地兩個食到超級飽~😆但係勁滿足尤其佢既主菜黑毛豬鞍配焦糖燴蘋果,啲肉超嫩滑!♥️出面好多餐廳好多時整豬好乾硬~而且佢配有酸酸甜甜的蘋果及紫椰菜做伴菜,食落唔太油膩我好喜歡啊☺️ 愛上佢個豬鞍🤤水牛城雞翼配藍芝士都唔錯除jor藍芝士仲有傳統甜酸醬及西芹伴碟好貼心😳最後麵包布丁收尾♥️幸福既一餐我決定要多啲入黎荃灣覓食😂😂
今晚約了朋友在荃灣食飯☺️
朋友住荃灣所以book jor哩間餐廳~
我非常少黎荃灣~對荃灣區內既餐廳無咩印象

朋友黎jor好多次,所以佢發板嗌野食~

帝皇蟹餅
蘑菇湯

我地最後只係嗌jor一個set~
再追加jor份水牛城雞翼配藍芝士🤩

好彩我地淨係嗌一個set,佢份量非常足😂
我地兩個食到超級飽~😆但係勁滿足
尤其佢既主菜黑毛豬鞍配焦糖燴蘋果,
啲肉超嫩滑!♥️
出面好多餐廳好多時整豬好乾硬~
而且佢配有酸酸甜甜的蘋果及紫椰菜做伴菜,食落唔太油膩

我好喜歡啊☺️ 愛上佢個豬鞍🤤

蘑菇湯
西班牙黑毛豬豬鞍配焦糖燴蘋果
水牛雞翼
  • 水牛城雞翼配藍芝士醬
今日嚟到荃灣一間裝修有格調嘅西餐廳 - Chalet。Set Dinner 附有頭盤、湯、甜品, 但不包飲品。兩款頭盤都非常的式, 蟹餅外層煎香, 餡料鬆軟。一口茄子卷, 包裹著軟滑忌廉芝士餡。餐湯質感濃稠, 茄味特濃, 非常適合沾麵包食。呢道法國白春雞上菜時蓋上透明玻璃罩, 充滿視覺效果, 一打開散發出淡淡煙燻味。法國白春雞脂肪較少, 肉質雖然未算嫩滑多汁, 但沾點燒烤汁, 配上南瓜蓉, 仍相當惹味。意粉蒜香味濃, 蟶子份量較少, 只有兩隻, 但爽口彈牙, 口感不錯。最後以擺盤精緻嘅甜品作結。平凡嘅奶凍, 點綴一下就變得不一樣。
今日嚟到荃灣一間裝修有格調嘅西餐廳 - Chalet。

Set Dinner 附有頭盤、湯、甜品, 但不包飲品。

蕃茄忌廉湯

餐湯質感濃稠, 茄味特濃, 非常適合沾麵包食。

蘇格蘭蟶子皇蒜片辣椒欖油意粉

蘇格蘭蟶子皇蒜片辣椒欖油意粉
  • 燒原隻澳洲龍蝦配開心果香茅茄蓉意粉
2018-06-19 153 浏览
今日晚餐選上呢間位於荃灣, 走中高檔路線嘅西餐廳。餐廳除咗中間幾張檯係"貼地"之外, 其他全部係高檯, 其中一邊牆裝上projector, 呢個格局睇波一流啦。先嚟個小食!脆脆三角墨西哥片表面鋪上芝士, 烤熱後芝士溶化, 拎起隨即拉絲, 配上經典番茄莎莎醬、酸忌廉、牛油果醬就最夾。侍者捧上呢道菜時, 我眼裏就只有龍蝦。原隻澳洲龍蝦, 肉質肥厚彈牙, 加上混合咗蝦膏嘅醬汁, 味道更加濃郁豐腴, 令人回味。呢隻烤乳豬嫩滑肥美, 外皮香脆可口, 皮肉之間帶一層油脂, 入口油香豐盈。配菜有新鮮翠綠嘅法邊豆, 經輕輕烤熟, 爽脆鮮嫩。除咗法邊豆之外, 主角乳豬之下仲有薯蓉、酸菜, 很有風味。
今日晚餐選上呢間位於荃灣, 走中高檔路線嘅西餐廳。

墨西哥片配番茄莎莎酸忌廉及牛油果醬

燒原隻澳洲龍蝦配開心果香茅茄蓉意粉

侍者捧上呢道菜時, 我眼裏就只有龍蝦

墨西哥片配番茄莎莎酸忌廉及牛油果醬
燒原隻澳洲龍蝦配開心果香茅茄蓉意粉
2018-06-18 119 浏览
Very nice environment suitable for friend’s gathering.Bite difficult to find it as the build external wall maintenance in process.Overall food is good, but dessert need to improve . And service very good. The staff alert we find the chicken still raw and help to exchange it immediate.
Crab  cake
Eggplant
Pumpkin  with  bread
Wrapped  fish
  • Warped  paper fish
2018-06-17 138 浏览
今日中午來荃灣行街,之前做定research上網查查有邊間餐廳比較好,上網睇到依間餐廳好多正評,於是就試一試。Lunch set menu 選擇唔係好多,我地一行三人就揀左三個唔同既set 。前菜有法式龍蝦湯,湯好濃龍蝦味,如果鍾意海鮮既就覺得好好飲。凱撒沙律都好味主菜揀左蟹肉忌廉汁意粉配63度溫泉蛋,好重蟹肉味,意粉軟硬適中,加埋隻蛋濕度岩岩好,可以撈埋D蟹肉食。另外又揀左摩洛哥醬烤法國白雞,有兩隻脾,一隻上脾、一隻下脾,雞肉幾滑,配埋D茄汁酸酸地,配D 類似眉豆既豆,不過太多豆,食唔哂。第三個主菜揀左美國穀飼肉眼扒配黑松露薯蓉,牛肉岩岩好,薯蓉配埋黑松露好味,如果薯蓉再多小小就更好。跟餐有餐飲,之後加左38蚊試多個心太軟,都ok。

凱撒沙律都好味

跟餐有餐飲,之後加左38蚊試多個心太軟,都ok。
今日係荃灣附近行,諗起朋友講過荃灣有間好好食既餐廳,就專程黎到呢度。黎既呢日咁岩外部裝修緊,所以都比較難搵到呢。一入到黎,發覺入座人數都唔少,但位置好寬敞舒適,唔好覺得好嘈同逼,值得一讚係張凳好淋,好舒服好好坐。餐牌有兩面,另外仲有個飲品menu,我地叫左1個set dinner,1個 A LA CARTE,另外仲有2杯野飲 同 加1個甜品。首先係set dinner既餐湯,是日餐湯係蕃茄忌廉湯,好濃既蕃茄香同甜味,亦都帶微酸。另外仲有一塊包可以點住食呢。之前就係set dinner既前菜,帝王蟹餅配蛋黃芥茉醬。蟹餅既外層煎到好脆,有種酥皮既感覺,一切開入面就係啖啖既蟹肉,蟹味好濃,齒夾留香,足料,再加上蛋黃芥茉醬同魚子伴碟,鮮味、甜味、鹹味等等各種味道融合之後,加埋一齊好夾,個味覺好豐富。之後就係Cafe Latte ,個人感覺味道較淡,自行加左兩粒糖。之後就係主菜啦~ 佢個名好長,叫做 黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇配牛肝菌泡沫,睇個名都知呢款係以菌類為主既意大利飯 ~ 亦都好適合食素既人士點~!首先食第一層,牛肝菌泡沫 味道唔算濃,但勝在口感特別,一放入口即時就融化不見既感覺。
黎既呢日咁岩外部裝修緊,所以都比較難搵到呢。

值得一讚係張凳好淋,好舒服好好坐。

餐牌有兩面,另外仲有個飲品menu,

蕃茄忌廉湯

首先係set dinner既餐湯,是日餐湯係蕃茄忌廉湯,
好濃既蕃茄香同甜味,亦都帶微酸。
另外仲有一塊包可以點住食呢。
帝王蟹餅配蛋黃芥茉醬

之前就係set dinner既前菜,帝王蟹餅配蛋黃芥茉醬。
蟹味好濃,齒夾留香,足料,再加上蛋黃芥茉醬同魚子伴碟,

黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇配牛肝菌泡沫

之後就係主菜啦~

第二層係有機大啡菇,好多餐廳都會一舊無切咁放係意大利飯上面,
但呢度好細心切開三份,可以慢慢咁樣去食。
大啡菇永遠唔會令人失望,佢既菇味重~ 外皮薄得黎鎖得住入面既菇汁,好出色。

主角係意大利飯。
意大利飯粒粒分明,中間硬、外面軟,亦好creamy。
配合黑松露牛肝菌,令到個味道昇華左唔少,黑松露既香味非常突出,好濃、好好食。
美國Prime牛柳拼鵝肝配紅酒汁

之後就係另一個主菜,美國Prime牛柳拼鵝肝配紅酒汁。

望到佢既鵝肝又大又厚,切開係外脆內軟,超~好~食~
鵝肝真係一樣超好食既食物,從來無令人失望過。

除左主角,隔離仲有原隻焗蒜,
焗完之後既蒜頭一d都唔辣,淋淋地又超甜。
美國Prime牛柳拼鵝肝配紅酒汁

將厚牛柳切開,外煎得焦脆、內裡係粉紅色既既肉,真係好靚呢。
食落去軟淋鬆軟、唔韌、牛味重、無血水味、完全無筋,係高質既牛柳啊。
奶凍

之後就係set dinner既甜品,是日甜品係奶凍,
有餐廳名朱古力字~ 而奶凍上面就係cream同jam,
甜甜地,唔錯。
心太軟雪糕

不過都係鐘意心太軟,朱古力超濃,
外面焗得脆之餘、入面大量朱古力流心。

如果鐘意牛奶朱古力既話可能會覺得呢種濃度有d苦,
但加上雪糕中和之後~ 又係另一種感覺~

總括而言,呢間係一間超高質既餐廳,每一樣食物都好高質,
望到隔離枱上既唔同菜式,每樣都好想去食呢。
2018-06-13
帝王蟹餅配蛋黃芥茉醬
心太軟雪糕
2018-06-08 213 浏览
☔️雨天的浪漫就是約個好友食餐飯。🤗chalet🏡開在荃灣街頭的西餐店,早有聽聞,網上好評如雲,一早book左位,同個好耐冇見的靚女撐下枱腳,傾下計。🤗 因為餐廳樓上大厦裝修搭左棚架,遮住了chalet的門面,入餐廳前的感覺不是太良好,有d擔心餐廳受棚架影響,正在心有疑慮時,侍應熱情的招呼我地入坐外間的高枱位,仔細望下,環境布置得令人很舒服,絲毫不被出面影響,格調雅致,氣氛浪漫。 的確系一間精心打造的小木屋,充滿歐洲氣息。侍應非常禮貌的向我們介紹當日菜式,仲十分主動送上兩杯水。👍 我地入坐時,客人三三兩兩,隨住天色漸暗,幾乎full house 😅,真系仲以為搭左棚架會少客添。Menu 系兩塊木板,好型💃🏻同小木屋好襯。我點左帝王蟹餅配蛋黃芥末醬頭盤質素不俗,雖然可能是用罐頭蟹拆成,因為有少少腥味,但都保留左蟹味,襯埋蛋黃芥末醬,令人胃口大開。朋友點左忌廉芝士茄子卷好特別的茄子卷,口感相當豐富,充滿芝士忌廉的綿密同香滑。十分醒胃。接落黎,系是日餐湯😼朋友就點左周打蜆湯超級多料,只系聞已經好吸引我點左南瓜湯南瓜忌廉十分creamy ,配埋新鮮熱辣的餐包,令人滿足。每一道菜,侍應都好禮

☔️雨天的浪漫就是約個好友食餐飯。🤗
chalet🏡

Menu 系兩塊木板,好型💃🏻同小木屋好襯。

我點左帝王蟹餅配蛋黃芥末醬

朋友點左忌廉芝士茄子卷
忌廉芝士茄子卷

接落黎,系是日餐湯😼

朋友就點左周打蜆湯
周打蜆湯

超級多料,只系聞已經好吸引

我點左南瓜湯
南瓜湯

南瓜忌廉十分creamy ,配埋新鮮熱辣的餐包,令人滿足。

每一道菜,侍應都好禮貌咁幫我地清理餐具🍴,小木屋的質素又提高了,印象分又增加左,今時今日的服務態度真的系重要的,也系呢種感覺先至比到人覺得響呢度食飯系享受,同時先有心情欣賞佢既環境同氣氛,所以我地兩個女仔撐枱腳,一樣糸感覺咁浪漫🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷
主菜方面
我地揀左黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇配牛肝菌泡沫同煙燻法國白春雞配南瓜蓉

菜名非常長,內容也不簡單

牛肝菌就食得多,這個發到咁大既牛肝菌泡沫我就第一次食,好似漢堡咁,見到個樣已經好開胃,泡沫增加左食物口感的香滑,大啡菇已經好細心咁被切開方便我一地食。
黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇配牛肝菌泡沫

轉眼工夫,呢道濃郁黑松露菌味的意大利飯我地已經食得差不多,估晤到佢份量都幾滿足,米飯同大啡菇牛肝菌加上泡沬的組合,系色香味俱全的,做到高級餐廳的要求,令我地大贊chalet臥虎藏龍,不簡單!

另一道主菜隆重登場

佢造型系一隻巨大的水滳型玻璃罩,入面煙燻焗住春雞,朦朧中若隱若現,好有法式浪漫的情調,侍應替我地拎開玻璃罩,一陣混合著煙燻的烤雞香味撲鼻而來⋯⋯
煙燻法國白春雞配南瓜蓉燒烤汁

一溜煙的速度,睇住煙霧散去,烤春雞盡現風華,燒烤汁已經均勻擦好,另有准備一杯,晤夠自己可以再淋。

雞肉好鮮嫩,晤鞋,啖啖肉,整個造型同味道都十分高level ! 好有特色,呢道菜真的要大贊👍

食完主菜,最後系甜品
是日甜品系香蕉布甸同意大利奶凍
我地又一齊share

甜品碟上有用朱古力同果醬紋描的花,精緻得令人心情大好,真糸好喜歡🤗

香蕉布甸又系一個驚喜,果種厚實而不膩,香濃而不淛的口感,非常值得一試!似啖啖食緊香蕉,又其實系布甸😲厲害👍
2018-06-04
周打蜆湯
南瓜湯
  • 香蕉布甸
2018-06-07 138 浏览
趁住朋友生日,搵到黎荃灣呢間西餐試下.平時搭車9唔9經過以為係酒吧.原來係間食店.一坐低叫左2杯1664.Happy Hour 到9點- $68+10%(唔係平得去邊,基本出去飲都差唔多😂)我們4人點了3個 Set Dinner + 散叫一個main couse.前菜-煎蟹餅 $0 前菜: 鵝肝醬配無花果 $0 餐湯:菌忌廉湯 $0如果喜歡黑松露一定會愛上另外塊包好好食餐湯: 楊沖忌廉湯.好普通 $0主菜:紙包鱸魚 $218好淡.無特別.幸好肉質唔錯偏貴主菜:西班牙黑毛豬配紅菜頭蘋果 $258平平無奇的豬配合蘋果一齊食,好出色肉汁配蘋果汁相當夾.而且唔鞋口主菜:牛肝菌大啡菇黑松露意大利飯 $228本人太愛黑松露的味道.好食但朋友說飯質太硬😂主菜: 肉眼排配芝士焗薯 $338以這價錢有點不值.火喉掌握得好好.但塊排完全冇牛味😔甜品: 麵包布丁 $0冇特別.就係一格麵包.不過生日可以吹蠟燭都加返唔少分(另外有香蕉布丁反而好食.不過食哂先記得未影相😂😂)總括這餐不過不失.有好食亦有好普通的食物.不過Set選擇比較少.散叫部分要轉Set 加78蚊貴左啲😂所以都係散叫算了,另外就是Set d

前菜-煎蟹餅 $0

主菜:紙包鱸魚 $218
好淡.無特別.幸好肉質唔錯
偏貴

主菜:西班牙黑毛豬配紅菜頭蘋果 $258
平平無奇的豬配合蘋果一齊食,好出色
肉汁配蘋果汁相當夾.而且唔鞋口

主菜:牛肝菌大啡菇黑松露意大利飯 $228
本人太愛黑松露的味道.好食

但朋友說飯質太硬😂

主菜: 肉眼排配芝士焗薯 $338
以這價錢有點不值.火喉掌握得好好.但塊排完全冇牛味😔

甜品: 麵包布丁 $0
冇特別.就係一格麵包.
不過生日可以吹蠟燭都加返唔少分
(另外有香蕉布丁反而好食.不過食哂先記得未影相😂😂)

總括這餐不過不失.有好食亦有好普通的食物.不過Set選擇比較少.散叫部分要轉Set 加78蚊貴左啲😂所以都係散叫算了,另外就是Set dinner是沒有餐飲.必須散叫😝

• 煎蟹餅
2018-06-04 105 浏览
荃灣是我的胃的第二個家,因這裡有著無數的美食,各式餐廳、小食、甜品店都應有盡有,所以每次來這「掃街」後都不用煩惱晚餐的問題,隨便的走進一家餐廳,再慢慢看吧。這次走進的「CHALET」是一家西式餐廳,當然要看下性價比最高的Set dinner ~我和朋友二人就點了美國prime肉眼扒配芝士焗蓉和三文魚慕絲龍利柳配菠菜忌廉汁。西餐套餐和往常一樣,都會有餐湯和前菜讓你吃主菜前先開胃一下,這天的餐湯是南瓜湯。南瓜湯非常的足料香濃,都差不多可稱為南瓜蓉了~而且南瓜獨特的香味和甜味都非常的突出,餐湯暖暖身子,非常不錯。過去在一家日西式食府吃過這道小菜,這次在這裡看到便非常的期待了!香煎半熟吞拿魚配三文魚籽,可是卻跟過去吃過的有點分別,不過相同的是咬口相當軟腍,而且都充滿魚味,也是很可口的。終於輪到主菜上枱~三文魚慕絲龍利柳讓我有點驚訝!將三文魚釀到龍利柳中包起來一起煎,魚肉還不因其中的水份而散掉,更讓龍利柳中有三文魚肉的鮮美,也保留了本來多汁鮮甜的優點,而且份量也不少。肉眼扒出名肉嫩多汁,雖肉香不算濃郁,取而代之卻是油香四溢,只是火候方面比下單的要老了一些。配菜的有芝士焗薯,味道方面馬鈴薯雖沒紫薯

終於輪到主菜上枱~三文魚慕絲龍利柳讓我有點驚訝!

配菜的有芝士焗薯,味道方面馬鈴薯雖沒紫薯或番薯般香、甜味重,但主角卻是滲入馬鈴薯內的芝士香呢。

終於又到了我最愛的甜品環節,還是朱古力心太軟最對我的口味~
外表微微烤焦,伴隨著朱古力的微苦味,內邊的是熔漿的朱古力醬,超討我喜歡~