2022-09-25 909 浏览
PirataGroup旗下餐廳 質素絕對有保證!同埋餐廳都一定係靚嘅✨第一次試雲咸街呢間中東菜 想嚟好耐 一次過試咗兩款最想食嘅雞肉菜式 本來對tikka期望高啲 但估唔到最後覺得Butter Chicken正啲👍咖喱唔會太過重香料味 但係夠濃 而且雞肉真係裝咗勁多勁足料 應該多過烤雞🤔而且Naan Bread望落去好似偏白同埋唔太香脆咁 但入口竟然都幾煙韌 同埋唔會好油 係我鍾意嘅質感!另有前菜for sharing 3款都唔錯 一個就係典型脆波 另一個係好似野菜嘅patty 上面加Yogurt好清新 如果一人一碗嘅雞肉沙律少啲醬就好!最後飲咗Chai Tea 即時會喺你面前拉茶!奶味偏重茶味偏淡 但細細杯都OK~入到嚟好似去咗迪士尼迷離莊園咁 可有下次 飯聚好地方🫡
Chicken Tikka

Butter  Chicken
Salad
  • Classic Chicken Tikka
2022-09-22 567 浏览
2022年秋季嘅 Restaurant Week,不知不覺都試左好幾間餐廳,今次試嘅係印度菜,之前都食過幾間,但都冇一啲傳統印度街頭小食供應,估唔到今日個Set Menu嘅 Starter已經出現Panipuri,期待😚Chaiwala 門口好sharp 醒,藍色磗牆紅色門,好有型格😍一推門沿着樓梯落去,發現另有洞天,一落去首先經過酒吧區,得閒喺度同朋友飲嘢聚下都唔錯👍再入去就係就餐區,地方頗大,氣氛亦好正👍今次Chaiwala 喺 Restaurant Week 嘅優惠午餐$198 一位,加$158仲可以 free flow 紅白酒、生啤及 Jin & Tonic,非常吸引🍷🍺🍸一開始就係印度街頭傳統小食 Panipuri,喺網上睇過呢款印度街頭小食當然好唔衞生,但黎到香港嘅大餐廳內,當然可以好放心咁食🤣🔻Panipuri 其實係個空心嘅酥脆油炸球,裡面填入洋蔥、蕃茄及薯仔粒等食材,再倒入一啲酸醬汁,然後成球放入口食就得,好酥脆幾特別!🔻而另一款Aloo Tikki Chaat係辣薯餅,配合咖哩豆、酸辣醬及乳酪,樣子幾靚味道亦好醒胃,不錯,不過食完頭兩個小吃,都有點飽肚🤣🔻Tando

再入去就係就餐區,地方頗大,氣氛亦好正👍

Chaat

🔻Tandoor
Tandoor
Tandoor前菜包括一件 Chicken Tikka及椰汁西蘭花,既然係Tandoor 當然係喺傳統嘅土爐烤出黎,所以味道有點焦香,食印度菜就係喜歡佢獨特嘅香料👍

🔻Lamb Shank & Butter Chicken
Lamb  Shank  &  Butter  Chicken
主菜選咗Butter Chicken 同加$78嘅Lamb Shank,羊小腿既大件且肉嫩,經過慢煮8個鐘而成,配上辣汁配原味Naan非常野味;Butter Chicken 都不錯,不過同羊小腿放埋一齊,自然失左佢嘅地位🤣🫢

🔻Mango Panna Cotta
Mango  panna  cotta
食完印度呢啲較濃味嘅食物,最後配番個冰凍甜點算唔錯嘅配搭👍

整體來講$198有咁多野食加上咁靚環境,絕對係一個超值體驗,多得Restaurant Week 先可以咁靚優惠價享受美食🍷
2022-09-12
Chaat
Tandoor
Mango  panna  cotta
2022-09-16 3416 浏览
𓍯 Cʜᴀɪᴡᴀʟᴀ 𓂃𝐇𝐊𝐑𝐖 𝐢𝐬 𝐛𝐚𝐜𝐤 𝐚𝐠𝐚𝐢𝐧 @diningcity_hong_kong 👏headed to an 𝘐𝘯𝘥𝘪𝘢𝘯 𝘱𝘭𝘢𝘤𝘦 𝘐’𝘷𝘦 𝘣𝘰𝘰𝘬𝘮𝘢𝘳𝘬𝘦𝘥 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘭𝘰𝘯𝘨𝘦𝘴𝘵 𝘵𝘪𝘮𝘦 @chaiwalahk 🇮🇳 for their 𝘢𝘮𝘢𝘻𝘪𝘯𝘨 𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘥𝘦𝘢𝘭 🍛 At just $¹⁹⁸ you get the full set of 𝑪𝒉𝒂𝒂𝒕𝒔, 𝑻𝒂𝒏𝒅𝒐𝒐𝒓𝒔, 𝑪𝒖𝒓𝒓𝒊𝒆𝒔 & 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 🤩 personal fav was the 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑇𝑖𝑘𝑘𝑎 𝑤 𝑇𝑎𝑛𝑑𝑜𝑜𝑟𝑖 𝐻𝑎𝑟𝑖 𝐺𝑜𝑏𝑖 (𝘣𝘳𝘰𝘤𝘤𝘰𝘭𝘪 𝘮𝘢𝘳𝘪𝘯𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘪𝘯 𝘤𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵) - everything was so tender & aromatic 🤤 They also serve 𝒕𝒉𝒆 𝑭𝒍𝒖𝒇𝒇𝒊𝒆𝒔𝒕 𝑵𝒂𝒂𝒏 🥰 𝘥𝘪𝘱 𝘵𝘩𝘦𝘮 𝘪𝘯𝘵𝘰 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘶𝘳𝘳𝘺 for a most satisfying meal 🥘 recommend the 𝑁𝑎𝑙𝑙𝑖 𝑅𝑜𝑔𝑎𝑛𝑗𝑜𝑠ℎ (𝘴𝘭𝘰𝘸 𝘤𝘰𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘭
𓍯 Cʜᴀɪᴡᴀʟᴀ 𓂃

They also serve 𝒕𝒉𝒆 𝑭𝒍𝒖𝒇𝒇𝒊𝒆𝒔𝒕 𝑵𝒂𝒂𝒏 🥰 𝘥𝘪𝘱 𝘵𝘩𝘦𝘮 𝘪𝘯𝘵𝘰 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘶𝘳𝘳𝘺 for a most satisfying meal 🥘 recommend the 𝑁𝑎𝑙𝑙𝑖 𝑅𝑜𝑔𝑎𝑛𝑗𝑜𝑠ℎ (𝘴𝘭𝘰𝘸 𝘤𝘰𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘭𝘢𝘮𝘣 𝘴𝘩𝘢𝘯𝘬 +$⁷⁸) 🐑 & 𝐵𝑢𝑡𝑡𝑒𝑟 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 as the 𝘮𝘦𝘢𝘵 𝘸𝘢𝘴 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘵𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳 & 𝘮𝘰𝘳𝘦𝘪𝘴𝘩 🍗

❣︎ 𝘴𝘰𝘮𝘦 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘥𝘪𝘴𝘩𝘦𝘴 𝘢𝘳𝘦 𝘲𝘶𝘪𝘵𝘦 𝘴𝘱𝘪𝘤𝘺 🌶️

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
ও 𝙷𝙺𝚁𝚆 𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚂𝚎𝚝 |$𝟷𝟿𝟾
𖤥 Cʜᴀɪᴡᴀʟᴀ @chaiwalahk
↷ ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖 𖥧𓂃 #thefchk_indian
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_central
#chaiwalahk #piratahk #diningcityhk #hkrestaurantweek
2022-09-10
  • Curry
  • Naan
2022-09-15 2659 浏览
行完大館,book 咗附近Pirata Group 嘅餐廳食印度菜,餐廳門口係一幅藍色磚牆加紅色木門,一開門🚪便是樓梯落B/F。進入餐廳,便是reception及酒吧區(有個鋪滿乾花🌺的酒吧枱),侍應帶我們向內走便是第1個用餐區,原來穿過open kitchen後,之後先到第2個用餐區,中間房夠大長枱(應該可以坐20人多人),枱上面天花亦放滿乾花🌼,打卡好靚🥰Weekend 只提供一個lunch set,我們點了兩客:🔹3個小食:🔸Pani Puri with Jal - Jerra: 油炸波波裏面有薯仔🥔、蕃茄🍅同洋蔥🧅及鷹嘴豆,可以淋埋隔離黑色瓶嘅酸汁配嚟食,幾開胃🔸Aloo Tikka Chaat(salad):酸酪薯仔餅,好多醬汁味道豐富,除咗乳酪醬,仲有鷹嘴豆同咖喱,薯餅咬落很有口感,食得出用咗好多材料製造,味道酸酸辣辣的🔸Bombay Fried Chicken: 無骨脆雞🐔配蕃茄🍅蛋黃醬,啖啖肉好好味🔷頭盤🔸Chicken 🐔Tikka - 烤雞胸肉配青薄荷乳酪醬,雖然係烤熟,但係仍然保持肉質柔軟🔸Pink Salt Salmon🐟 - 烤三文魚,不過個魚肉有少少鞋🔸Ta

🔹3個小食:
🔸Pani Puri with Jal - Jerra:

🔷頭盤
🔸Tandoori Goni - 烤牛油西蘭花🥦,好香口幾好味

🔸主菜: 我哋揀咗兩款唔同嘅咖喱牛肉丸配兩款唔同嘅烤薄餅🌮(牛油味 及 蒜蓉味),黃咖喱吾辣但幾香,紅咖喱少少辣但比較稀,2款烤薄餅都好好食,仲有印度乳酪都好好食,還配上印度飯(太飽食吾曬)

🔸三款甜品:雲呢拿雪糕🍦、2款小蛋糕🍰🧁

分量超多食唔晒😋,不過好好味又可以打卡😜

2022-09-11
  • Curry
🐈✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨🍽 CHAIWALA📍 中環雲咸街43-55號余悅禮行地庫My Pirata Group #2 ranked !!!又係公司friyay lunch 去咗試嘅一間餐廳,門口係好亮眼嘅淺藍色,打開大門行一條樓梯落basement完全係另一個feel,印度風情嘅花花世界🌺Lunch set menu $178Starter + Tandoor/ Curry + dessert + free flow🥂 (要曬tandoor + curry都係$218同樣有free flow👻)👨🏻‍🍳🤳🏻STARTER for sharing -Pani Puri with Jal-Jeera 個Pani Puri樣有啲似煎堆😹 入面係一啲鷹嘴豆泥、蕃茄肉、洋蔥粒etc,中間個汁酸酸辣辣幾開胃🤤叫做試咗個地道菜式🌻👨🏻‍🍳🤳🏻STARTER for sharing -Aloo Tikki Chaat ❤️‍🔥呢個薯仔整得勁好食,配yogurt醬一流🥹味道好豐富,酸酸甜甜仲有啲好夾嘅咖哩香料味🥹🥹👨🏻‍🍳🤳🏻STARTER for sharing -Tandoori Chicken Sa
🐈✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
🍽 CHAIWALA
📍 中環雲咸街43-55號余悅禮行地庫

My Pirata Group #2 ranked !!!

Lunch set menu $178

Pani Puri with Jal-Jeera

Aloo Tikki Chaat ❤️‍🔥

Tandoori Chicken Salad
正正常常嘅salad,特別一讚個雞岩岩好未去到勁乾😙

淨係食start都飽咗4成😂😂😂

Old  Delhi  Butter  achicken

👨🏻‍🍳🤳🏻 Curry - Old Delhi Butter Chicken ❤️‍🔥
大家都超鍾意呢個!!!❤️‍🔥 creamy 嘅咖哩 唔辣 有少少茄香 配佢個烤薄餅勁好食!! 個烤薄餅凍咗都好好食個酥軟感一流😵‍💫🥹 好飽都想食多2啖嘅種😂 啲雞份量都唔少同埋唔會太硬✨✨👍🏻

Dessert - Mango Panna Cotta
就係好好食嘅mango mousse 咁✨ 係個完美句號

Free flow可以揀white wine/ champagne,佢會因應你嗌嘅酒換相應嘅杯🥂

Free flow再加食物質素都值得我bookmark再訪🥹 鍾意打卡嘅都一定唔會失望 入門口影到走😂 餐廳都好大氣氛好好 🍾值得一試 ❤️‍🔥✨
Old  Delhi  Butter  achicken
  • Aloo Tikka Chaat
  • Aloo  tikka  chaat
2022-08-19 724 浏览
「黑漆漆」中東菜推開藍色大門,進入了另一個空間華麗感挺強 超長餐桌很霸氣但我真係好怕黑 瞳孔睇吾到野啊!🤣⭐Pani Puri 倒d酸酸地既汁落去個脆波波度, 說真的我真係食吾出裏面既野係咩黎🤣估係 d雜豆,有d辣醬,賣相靚但味道真係普通⭐Cheese Chaska 芝士味既薯蓉波 芝士咪好濃烈 好食!⭐Tandoori Lamb Chops 羊架酥味適中,加左好多香料去醃製,肉質出奇地軟嫩!讚⭐Chicken Biryani 雞肉炒飯,雞肉又係出奇地覺得好好食,如果有平時食過印度既都知d肉會整到又鞋又硬,但呢間真係做到好林身又保持肉汁!推介!價錢都吾貴!係環境黑左d者🤣翻兜指數:4/5粒
「黑漆漆」中東菜

推開藍色大門,進入了另一個空間
華麗感挺強 超長餐桌很霸氣
但我真係好怕黑 瞳孔睇吾到野啊!🤣

⭐Pani Puri

倒d酸酸地既汁落去個脆波波度,
說真的我真係食吾出裏面既野係咩黎🤣估係
d雜豆,有d辣醬,賣相靚但味道真係普通

⭐Cheese Chaska

芝士味既薯蓉波 芝士咪好濃烈 好食!

⭐Tandoori Lamb Chops

羊架酥味適中,加左好多香料去醃製,肉質出奇地軟嫩!讚

⭐Chicken Biryani

推介!價錢都吾貴!係環境黑左d者🤣

翻兜指數:4/5粒

2022-08-05 710 浏览
高質印度菜🇮🇳總體CP值高食物選擇種類多,口味偏咸同辣,岩曬重口味人士食環境來講佢都坐得幾舒服,估唔到一入到去會有咁多位,一大班人黎聚餐都可以容納到!裝修都好有印度風味薯仔波見到好多人都有叫,所以想試吓!呢個偏辣,如果食唔到辣可以落少啲醬(樽入面係醬)Drinks 佢有好多唔同種類嘅酒同飲品,white、red、cocktail、mocktail 等等。試咗佢嘅cocktail都唔錯印度拉茶推薦!
高質印度菜🇮🇳總體CP值高
食物選擇種類多,口味偏咸同辣,岩曬重口味人士食

薯仔波

Drinks

印度拉茶
推薦!

外卖自取
♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍 Chaiwala𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_central𝕋𝕪𝕡𝕖:#breadaholic_restaurant.❅ 𝐏𝐚𝐧𝐢 𝐏𝐮𝐫𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐉𝐚𝐥-𝐉𝐞𝐞𝐫𝐚 ❅ 𝐀𝐥𝐨𝐨 𝐓𝐢𝐤𝐤𝐚 𝐂𝐡𝐚𝐚𝐭❅ 𝐑𝐚𝐫𝐚 𝐊𝐡𝐞𝐞𝐦 𝐚 𝐏𝐚𝐯 '𝐁𝐨𝐦 𝐁𝐚𝐲 𝐁𝐮𝐧'❅ 𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢 𝐇𝐚𝐫𝐢 𝐆𝐨𝐛𝐢 + 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐓𝐢𝐤𝐤𝐚❅ 𝐕𝐞𝐠𝐚𝐧 𝐊𝐨𝐟𝐭𝐚 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲 (𝐬𝐞𝐫𝐯𝐞𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐩𝐥𝐚𝐢𝐧 𝐧𝐚𝐚𝐧) ❅ 𝐎𝐥𝐝 𝐃𝐞𝐥𝐡𝐢 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 (𝐬𝐞𝐫𝐯𝐞𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐠𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐧𝐚𝐚𝐧) ❅ 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 - 𝐁𝐨𝐥𝐥𝐲𝐰𝐨𝐨𝐝 𝐒𝐭𝐲𝐥𝐞 .// Definitely have to put @chaiwala on your to-go list if you are looking for delicious and good-for-value Indian food! The generous portion guarantees a satisfying belly w

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍 Chaiwala
𝕋𝕪𝕡𝕖:#breadaholic_restaurant
❅ 𝐏𝐚𝐧𝐢 𝐏𝐮𝐫𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐉𝐚𝐥-𝐉𝐞𝐞𝐫𝐚
❅ 𝐀𝐥𝐨𝐨 𝐓𝐢𝐤𝐤𝐚 𝐂𝐡𝐚𝐚𝐭
❅ 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 - 𝐁𝐨𝐥𝐥𝐲𝐰𝐨𝐨𝐝 𝐒𝐭𝐲𝐥𝐞
Definitely have to put @chaiwala on your to-go list if you are looking for delicious and good-for-value Indian food! The generous portion guarantees a satisfying belly without sacrificing the quality( ´▽`) The 𝐁𝐨𝐦 𝐁𝐚𝐲 𝐁𝐮𝐧 was my favourite chaat (meaning 𝘴𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘺 𝘴𝘯𝘢𝘤𝘬 in Indian) from the menu — the soft and fluffy buttered buns were warmly served to be dipped into the minced lamb sauce(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) Usually prefer meat dish but this 𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢 𝐇𝐚𝐫𝐢 𝐆𝐨𝐛𝐢, which was a broccoli roasted with coconut and cashew based marinade, just caught my heart effortlessly♡ Classic 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 was good but highly recommend trying out the 𝐕𝐞𝐠𝐚𝐧 𝐊𝐨𝐟𝐭𝐚 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲 which was simmered in tomato and coconut sauce, giving a unique sweetness to pair with the tasty naan bread!!
要大力推薦這間性價比高的印度菜!! 菜色很多元化, 一頓飯就能嘗試到各種特色印度料理(*¯︶¯*) 眾多款Chaat (印度語中意思指咸味的小食)之中最喜歡𝐁𝐨𝐦 𝐁𝐚𝐲 𝐁𝐮𝐧 - 熱辣辣又鬆軟的牛油麵包配上濃味但不羶的碎羊肉醬真的超好吃!! 通常吃印度菜都會比較愛烤肉但這次完全被𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢 𝐇𝐚𝐫𝐢 𝐆𝐨𝐛𝐢 抓住了我的心♡ 用椰子和腰果醬醃製過的西蘭花烤得外脆內軟, 很香口惹味~ 不吃辣的可以點他們的𝐕𝐞𝐠𝐚𝐧 𝐊𝐨𝐟𝐭𝐚 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲, 燉煮的時候加入了番茄和椰奶, 辛香料味中散發出淡淡的甜味, 用來點剛烘好的印度薄餅, 好吃到停不了!!
◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
Rara  Kheem  a  Pav  ‘Bom Bay Bun’
Kheem  a  Pav  ‘Bom Bay Bun’
Vegan  Kofta  Curry
Old  Delhi  Butter  Chicken
Plain Naan
2022-07-28 548 浏览
Invited a group of friends to Chaiwala for dinner. We first had drinks at Huggermugger where they had a pop up with HK’s well known Old Man bar, serving creative Monkey 47 gin cocktails. For dinner we opted for Chaiwala’s tasting menu and were blown away by the generous servings and variety of dishes and flavours. Two friends were vegetarian and staff were very accommodating, thank you! Thoroughly recommend
  • Dabbawala  Tasting  Menu
今次又黎試下Pirata集團既餐廳啦🥰 門口一片藍色鎖住既大門好神秘💙 經過一條長長既樓梯同走廊環境好神秘同有格調🔮 感覺好似迷離莊園咁🧿 整體環境不錯 小小的挑剔係冷氣比較凍食物凍得比較快😅 味道方面唔識評論正唔正宗🥹 但係感覺上調味比較偏向西式口味多D 要睇下適唔適合自己😛⭐️ Dakshini Prawns 🦐主要用椰子調味既蝦仁有種熱帶風🥥食落彈牙 係咖喱Overpower味蕾既時候有種新口味😊⭐️ Tandoori Hari Gobi 🥦因為唔想全部都食肉所以黎個烤西蘭花💚 西蘭花口感比較爛 缺少碳烤感🔥椰子同腰果既Rub同樣有D淋🌰⭐️ Rara Kheema Pav Bombay Bun 🥩係好出名嘅印度街頭小食😛 羊肉碎香濃但唔會太騷🦙配上鬆軟嘅牛油軟包互相提升香味🧈⭐️ Old Delhi Butter Chicken 🍗⭐️ Naan 🫓整體上咖喱味唔算太辣太濃🌶但係牛油味有點太濃🥲食到最尾有種成口油既感覺🌝 反而Naan 鬆軟度足夠 唔會太重麵粉味⭐️ Chaiwala Carrot Cake 🥕比起傳統嘅美式Carrot Cake有點小失望🤪 蛋糕本體唔夠Moist 靠Ru
Dakshini Prawns

⭐️ Old Delhi Butter Chicken 🍗
⭐️ Naan 🫓
Chaiwala Carrot Cake

⭐️ Chaiwala Carrot Cake 🥕
比起傳統嘅美式Carrot Cake有點小失望🤪 蛋糕本體唔夠Moist 靠Rum frosting 同埋Rum and Raisin 雪糕補救🍦
Cheesecake

⭐️ Cheesecake 🍰
好驚喜知道我哋慶祝生日特別送咗件蛋糕🥰 蛋糕口味比較輕盈 記得好似係石榴味❤️果味唔算太濃
Aam Wala

⭐️ Aam Wala 🥂
感覺都幾Signature嘅Cocktail💛 以Whiskey做Base 再加點辣椒同青檸既口味🍋 感覺Spices味豐富
Papad

⭐️ Papad 🥨
另外每台都會附送印度式嘅薄脆🤩非常建議點甜甜的Chutney🍇

Dakshini Prawns
Cheesecake
Aam Wala
Papad
2022-07-14 456 浏览
中環隱世神秘印度餐廳超靚裝修超多打卡位食物質素高如果就咁經過好難知道原來內裏有乾坤今次帶大家去一間神秘印度Fusion 餐廳入面有酒吧+ Open Kitchen 餐廳佈置,餐牌,服務十足食高級西餐但其實呢間係正宗印度菜餐廳淨係個餐牌印製都十分精緻食完簡直係大滿足因為好好食今次我哋選咗2個$178/person嘅3 Courses Lunch Set - 包Starter+ Tandoor/Curry + Dessert 3 款Starter❤️Bombay Fried Chicken - Fried boneless chicken thighs tossed with spice mix ❤️Cheese Chaska - Deep fried spiced cheese ball ❤️Rara Kheema Pav “Bombay Bun” - Rough-miced lamb and lamb chunks, served with hot buttered bunsTandoor/ Curry 💓Chicken Tikka -肉質鮮嫩,好入味💗Old Delhi Butter Ch
中環隱世神秘印度餐廳
超靚裝修超多打卡位食物質素高
如果就咁經過
好難知道原來內裏有乾坤
今次帶大家去一間神秘印度Fusion 餐廳
入面有酒吧+ Open Kitchen
餐廳佈置,餐牌,服務十足食高級西餐
但其實呢間係正宗印度菜餐廳
淨係個餐牌印製都十分精緻
食完簡直係大滿足因為好好食

3 款Starter

Tandoor/ Curry
💓Chicken Tikka -肉質鮮嫩,好入味

💗Old Delhi Butter Chicken - 印度咖喱經典之選,多種香料配搭,牛油味香濃

Desserts
🧡Mango Panna Cotta - 同平日食嘅芒果布甸唔同,應該用羊奶製作,有特別嘅鮮味

🧡Chaitea - 印度服務員即席表演印度奶茶,非常地道

印度烤餅Naan有水準
💖牛油印度烤餅
💖蒜蓉印度烤餅

Chaiwala (中環)
中環雲咸街43-55號余悅禮行地庫
  • Chai  tea
2022-07-02 524 浏览
Chaiwala 喺中環,係嗰啲「有文化氣息」嗰啲街嗰度,交通算係OK,如果搭地鐵行上去應該10分鐘到啦,睇吓你行得快唔快。入到去裝修算係幾得意,可以影吓相啦。餐廳嘅範圍非常之大,雖然入口好細同埋難搵。我哋去咗食Restaurant week,menu第一個係羊肉配包,可能因為係去到食嘅第一樣嘢,所以覺得係最好食嘅。仲有一個有好多到加埋乳酪嘅菜式,比較上酸,我自己個人唔係好鍾意。另一個係有個脆嘅波波,入邊有啲辣辣地嘅豆,跟住你可以倒啲酸嘅湯入去,一啖過我食晒。呢一點非常之特別,我自己個人覺得唔加啲湯好食啲。跟住係雞肉Tandoori同埋芝士西蘭花,雞肉都幾入味,同埋唔會煮到鞋,但係西蘭花就唔好食,太腍同埋黃色。咖喱有羊同埋雞,兩種咖喱嘅肉都比較鞋,而咖喱味藥味比較重,睇吓你鍾唔鍾意呢種口味啦,我自己就唔係十分鍾意。甜品就有雪糕同埋蛋糕,印象中有啲薑嘅味,咁雪糕就當然好食啦,不過蛋糕就麻麻哋。整體而言,最重要都係你要接受食印度菜式嘅煮法同埋味道,你就可以好好享受呢餐。我自己個人覺得佢啲嘢質素算係好好,就算口咪未必最啱我自己,我都覺得可以試吓嘅。

午餐
2022-06-24 438 浏览
話說成日都經過呢個門口都覺得好靚😍,但又唔知呢間咩黎。直到前日有人約我去食lunch,謎底終於解開,原來係一間佈置得好靚既印度餐廳,午餐價錢都唔係太貴,由💰$178-218。同埋lunch都幾full,最好都係💻訂左位先好去!Pani Puri with Jal Jeera🟡Pani Puri就好似一個小煎堆咁上面穿左個LONE,入面放左薯蓉、洋蔥、番茄、鷹嘴豆泥,再加埋Jal Jeera,即係一D酸酸汁,加埋一齊食,脆卜卜酸咪咪幾得意🤤Aloo Tikki Chaat 🥔薯餅加左鷹嘴豆同石榴粒粒,上面有勁多同埋有乳酪、薄荷醬及甜辣醬;薯餅好有口感,唔係淋patpat,味道豐富,酸酸甜甜好開胃😆Tandoori Chicken Salad🐥🥗烤雞沙律味道正常,但係烤雞就有少少乾,成日都係重口味,食番個沙律可以中和番Chicken Tikka🐥呢個烤雞反而唔乾,入口juice,雞肉醃左先炸,所以好夠味,加埋個乳酪一齊好好食!Tandoori hari bori🥦個呢西蘭花焗到有d燶,但食落口完全冇燶味,焗到好淋食落個心都有汁,右埋個辣🌶醬,正!Tandoori lamb chops (+

Pani Puri with Jal Jeera🟡

Aloo Tikki Chaat 🥔

Tandoori Chicken Salad🐥🥗

Chicken Tikka🐥

Tandoori hari bori🥦

Tandoori lamb chops (+$68)🐑
我食印度菜有羊一定會叫,唔好睇呢幾件羊排都燒到較焦,但食落又係唔燶周埋好嫩添!周埋個薄荷醬好好食,好痴線,點解所有醬都咁好食嫁!

Garlic Nann & Butter Nann 🧄🧈🫓
食咖哩又點可以冇nann !呢到既nann勁大塊,哈哈,叫左3個咖哩就有3塊,最係係食唔晒SOSAD,一上枱已經超級香,個nann好鬆軟得黎同埋好煙韌。

Old Delhi butter chicken🐥
甜甜地既咖哩,會充滿香料味,雞肉都煮得好淋。我鐘意整碎舊雞肉,再加好多汁夾落nann到食🫓

Vegan kofta curry☄️
用左羽衣甘藍、豆腐同香料整成一個好似肉丸波波,同butter chicken唔同,呢個就有少少辣,又係整爛左個波波撈埋落咖哩又係夾番nann食超正!

Chaiwala Dhal
主要由扁豆.🟡洋蔥🧅蕃茄🍅蒜頭🧄孜然煮成。由於我唔係好鐘意食豆,所以淨係食左一啖。同行朋友就話好好食,哈哈哈🙃

Cardamom panda cotta mango🥭
我地都係叫左芒果奶凍,個奶凍食真d係有少少印度味嫁,原來係加左小荳蔻!唯一唔好就係個奶凍實左少少😕

推薦?🟡🟡🟡🟡🟡推薦度100,同埋價錢都唔算貴,價得試下
2022-06-23 580 浏览
SAT lunch time v booked 15:00 there was many people inside in pleased atmosphere. So a bit noisy environment have to rise voice to talk.最近兩個月吃了3次印度餐廳, 排場同內部裝飾及空間感這間算是最大。但以價論價佢又並不是超級的貴。只是比小店貴10-12%可以接受而且服務員態度有禮, 動作亦快。The food all fabulous, 其中前菜之一嘅炸爛乒乓球Pani Puri 這店則會以一個日本小酒瓶注入dressing , Pani Puri 內饀沒太多薯茸反而加了牛油果增加幼滑口感, 調味清新不太辣。especially butter chicken sauce, we asked two more naan bread for that.雖然我們有再叫Naan 但並沒有收費。順帶一提這裡嘅Naan bread 真的似麵包感覺薄薄的一層組織應該是加入了乳酪作為材料。外層不會乾脆而是柔軟的。Garlic Naan bread 雖說有少許油在面但

。外層不會乾脆而是柔軟的。Garlic Naan bread 雖說有少許油在面但也只是適可而止。由於有這包嘅關係我們醮了牛油雞嘅汁一半以上。而這牛油雞汁一點也不辣完全只吃到牛油嘅香同滑。一口接一口吃下去已經不知吃了多少牛油落肚。雞胸肉只是配角但完全係軟淋沒有半點嚡口。 Aloo Tikka Chaat was No. 1 we loved.That,s spiced potato cakes only outlook made me feel bollywood first impression and it was many different yammy taste every bites.

Nalli Roganjosh +$58 Slow cooked lamb shank was super tender but salty indeed. The Kashmiri chilli and saffron sauce color in deeply rusty orange was so beautiful.But that's hot!

At last we ordered Chai tea one pot $45 for two glasses. It has stronge tea favour got balance with milk. Not too much sugar added. 最後叫嘅印度茶一壺可以沖兩杯扺飲而且可以中和一下口中嘅興烚烚感覺。跟功夫茶有異曲同工之妙。不過呢個以茶嘅甜去中和。

這店嘅門口有點令人混亂因為名牌很細而且有另一個牌在另一邊。雖然門口是有點刻意用上藍色油漆襯上紅大門。但只能突出個門口。有那麼幾秒猶豫不知道是否推門入進?最後還有堅信Google map 應該不會錯吧!

Waiter service in quick and smooth action. Restaurant inside decorated antique look door divide hall and party space effectively.
前菜劈頭第一道菜忘記名字
Aloo Tikka Chaat
Pani Puri with Jal - Jerra
Chicken Tikka
Old Delhi Butter Chicken & Nalli Roganjosh (+$58)
甜品 & 印度甜茶
2022-06-18
前菜劈頭第一道菜忘記名字
Aloo Tikka Chaat
Pani Puri with Jal - Jerra
  • Naan bread
2022-06-15 370 浏览
其實朋友之前夜晚有帶過我去依度諗住飲嘢但walk in full晒,我當時仲以為依間係酒吧添🙈今次有朋友book咗枱去食lunch,去到門口我先知原來依間就係傳說中嘅Chaiwala而唔係酒吧🤣佢裡面嘅環境裝修仲勁靚添嫁,黎慶祝食飯好有氣氛😍-佢個lunch set都幾抵食嫁😯3 courses $178, 我哋想試多啲野就叫咗4個都係4 courses $218,係會有:Starter + Tandoor + Curry + Dessert💁🏻‍♀️亦即係除咗masala omelette之外, lunch menu其他都叫晒😆-佢以前嘅Starter係要三揀一,但原來依家轉咗做三樣都有齊晒呀🥳我覺得Aloo Tikki Chaat好好食係會想再encore🤩Pani Puri就見仁見智,朋友鐘意食,但我自己就唔太鍾意嗰個汁係有薄荷葉味👀而沙律就屬普通啦冇咩特別👌🏻-Tandoor方面,我哋除咗omelette冇叫之外,其餘4樣都唔錯👍🏻Salmon (+$30)幾嫩,配個chillies and avocado醬好食😋 鐘意佢個烤羊多過烤雞,而西蘭花經烤過後咁食都幾得意,而且係辣辣地

而沙律就屬普通啦冇咩特別👌🏻

鐘意佢個烤羊多過烤雞,而西蘭花經烤過後咁食都幾得意,而且係辣辣地嫁🥦

Curry方面我會推薦butter chicken同埋慢煮lamb shank (+$40)👍🏻另外素嗰兩款我就覺得麻麻😶btw可以揀飯或naan,我會推薦佢嘅naan呀‼️好香又好煙韌,好好食呀😍早知全部都叫晒naan,因為我哋根本食唔落飯,最後成餐有三份一係要打包😆

甜品可以揀芒果奶凍/chai tea/espresso 💁🏻‍♀️ 奶凍好普通,但chai tea好飲呀👍🏻
我哋食嗰時係冬天,而個chai tea係熱飲,飲完即刻亂笠笠好舒服嫁🥰
2021-12-15
  • Aloo Tikka Chaat