#joyfood_中环Chaiwala (中环)📍中环云咸街43-55号余悦礼行地库━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━印度菜比我嘅印象一直止步于咖喱🧐 不过试完chaiwala之后我先发觉自己有几孤陋寡闻 我估印度嘅饮食风格未必人人能接受 不过包容所有风格先最紧要🫂又系试咗RW嘅Special Menu $198 +10% 有齐三款小食 两件烤物 一款咖喱 同一款甜品 都系一个人无法完成嘅分量😂━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍘 Chaats 🍘 🧆 Pani Puri with Jal-jeera ▶︎ 一个个空心嘅油炸球 入面填满咗薯蓉 鹰嘴豆蓉 洋葱 番茄等 食之前倒入配嘅汁 再一口塞晒落嘴😮▶︎ 有酸有咸有辣 亦有一阵香料味 最主要都系汁嘅味道 整体口味偏重🤏🏻 特别但唔系好习惯😅▶︎ 外壳很酥脆 加上泥状同块状嘅馅料 口感丰富😋好味指数:●●●◐○🥔 Aloo Tikki Chaat ▶︎ 上到嚟净系见到色彩好鲜艳嘅酱汁同装饰🤩 之后发觉下面收埋咗炸薯饼▶︎ 各种酱都有唔同风味 白色系甜甜嘅乳酪而绿色酱有少少芥辣嘅感觉 棕色嘅罗望子酱就系甜
#joyfood_中环
Chaiwala (中环)
📍中环云咸街43-55号余悦礼行地库
🍘 Chaats 🍘
🧆 Pani Puri with Jal-jeera
▶︎ 外壳很酥脆 加上泥状同块状嘅馅料 口感丰富😋
好味指数:●●●◐○
Pani Puri with Jal-jeera

🥔 Aloo Tikki Chaat
▶︎ 各种酱都有唔同风味 白色系甜甜嘅乳酪
而绿色酱有少少芥辣嘅感觉 棕色嘅罗望子酱就系甜甜酸酸咸咸 会感觉到几种味道系嘴入面打交 几新奇😚 加上会爆汁 酸酸甜甜嘅石榴粒 同脆脆嘅鹰嘴豆碎 既清新又重口味 好矛盾😂
▶︎ 炸薯饼好味 感受到粒粒薯仔 平时薯饼嘅油腻感全部被酱盖过 整体都系重口味 不过仍可以接受👌🏻
好味指数:●●●●○
Aloo Tikki Chaat

🐏 Rara kheema Pav "�om Bay Bin"
▶︎ 食得出系羊肉碎粒 洋葱等整成嘅沾酱 用酱嚟形容其实有啲唔系太准确🤔 因为羊肉粒非常之多 上面仲有跟少少牛油 食起上嚟味道偏重偏咸 都有啲羊骚味😨 不过更多嘅系香料同咸味
▶︎ 旁边附上搽咗牛油烘热咗嘅餐包 包体正常 够松软👌🏻 面包加埋生洋葱同羊肉酱一齐食咸度先会比较适中😗
好味指数:●●●○○
Rara kheema Pav "Bom Bay Bin"

🍢Tandoors🍢
🥦 Tandori Ha Ri Gobi
▶︎ 西蓝花经调味和土窑炉烧烤 已经变得非常淋身 不过汁水保存得好好🤟🏻
▶︎ 终于揾到一个调味偏清淡嘅嘢🥲 主要系西蓝花嘅原味加上淡淡嘅奶香 入口好舒服😚
好味指数:●●●●◐

🍗 Chicken Tikka
▶︎ 同样系有特殊调味同土窑炉烤制 相比之下烤鸡反而略微逊色 个人认为鸡肉肉质有少少柴 不过肉汁保留得唔错🧐
▶︎ 调味偏咸 甜同辣陪衬 有啲似狂惹香烧鸡加更多香料🫣 配上青瓜乳酪酱都算唔错
好味指数:●●●◐○
Chicken Tikka

🥘 Curry 🥘
🍛 Old Delhi Butter Chicken served with Naan
▶︎ 呢款牛油鸡咖喱较易入口 用咗番茄同牛油为主体 味道温和 少辣偏甜有牛油香 比较啱我口味😋
▶︎ 至于入面嘅鸡肉块就偏硬 不过够入味🙌🏻
▶︎ 值得一提嘅系我好钟意佢地嘅naan😍 好贪心咁问咗waiter可唔可以又garlic又butter🤤 最后上到嚟真系香到爆!有烤到脆身嘅地方 有软熟嘅地方 加上蒜香同牛油香简直停唔到口 斋食都好味💌
好味指数:●●●●◐

🍨 Dessert 🍨
🍮 Mango Panna Cotta
▶︎ 奶冻加上芒果酱 酸酸甜甜😉
▶︎ 奶冻加咗豆蔻 好似有阵柠檬香 为奶冻加添咗酸酸嘅味道 而奶冻嘅质感亦都滑顺细腻 系唔错嘅结尾✌🏻
好味指数:●●●●○
Mango  Panna Cotta

到访日期: 5月尾
今餐快乐指数😋: ⑦⑥/①⓪⓪
性价比: 🌕z�🌕🌕🌗(又一次 set真系抵到爆)
环境: 🟦🟦🟦⬜️⬜️
服务分: 🔆🔆🔆🔆🔅
再访意愿: ❤️❤️❤️🤍🤍
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
#香港美食 #中环美食 #中环餐厅 #中环 #chaiwala
#foodiehk #foodie #hkfoodie #hkfood
#印度菜 #咖喱 #印度烤肉
#restaurantweek #restaurantweekhk
Pani Puri with Jal-jeera
Aloo Tikki Chaat
Rara kheema Pav "Bom Bay Bin"
Chicken Tikka
Mango  Panna Cotta