2025-06-10 168 浏览
在中環覓食,不妨行多兩步上雲咸街,有多間酒吧餐廳,氣氛非常好;如果鍾意食印度菜,我推薦位於地庫的  Chaiwala,佈置特色,充滿民族風情,富色彩,燈火暗淡營造浪漫氣氛,服務親切。亮點是印藉主廚,在港已經35年,說得一口流利廣東話,晚餐期間由廚房走出來與客人傾談,介紹自己烹調方法,一方面源於古老的泰米爾納德邦(Tamil Nadu)傳統,以香料、椰子、米飯及豆類為基礎,亦同時微調了順應本地人口味,特別少用色素、少用油,令客人吃得健康安心,正合我意,怪不得,每一道我哋都覺得好啱食!Butter Me, Blossom $95Manuel’s Paloma $95雞尾酒價錢合理,新鮮水果的酸甜味道,與酒精混合比例完美,冰涼可口!雞 Chicken $118炸雞髀肉,配備的醬汁是南印度香料與辣蕃茄汁的混合。香料香濃,炸得唔錯。天多利蝦 Tandoori Prawn $248熟悉的印度式燒烤 Tandoori ,巨型大蝦滿身焦烤烙印,蝦香撲鼻,配備黑椒紅菜頭乳酪醬汁。南印羊肉咖喱 Lamb Chettinad $218Basmati Rice 、Garlic Naan羊肩位置的肉,軟熟得來有
Butter Me, Blossom $95
Manuel’s Paloma $95
雞尾酒
雞 Chicken $118

炸雞髀肉,配備的醬汁是南印度香料與辣蕃茄汁的混合。
雞 Chicken
香料香濃,炸得唔錯。
天多利蝦 Tandoori Prawn $248
南印羊肉咖喱 Lamb Chettinad $218
Basmati Rice 、Garlic Naan
南印羊肉咖喱 Lamb Chettinad 、 Rice 、Naan
羊肩位置的肉,軟熟得來有彈性,煮至軟身入味,咖喱汁香濃。
南印羊肉咖喱 Lamb Chettinad 、
Basmati Rice
無論配搭長身的印度米或香軟的印度薄餅、也一樣滋味無比!
Payasam 印度甜食  $48/位
Payasam 印度甜食
吃過中最好味的印度甜品,椰奶為主,餡料有短幼的米粉及西米,清甜可口。
Payasam 印度甜食
印度奶茶 Chai Tea $45/位 (經理免費贈送)
印度奶茶 Chai Tea
最後更送上即沖的印度奶茶,原價$45/位,香料味出衆,順滑微熱,好好飲!
印度奶茶 Chai Tea
餐牌上有各款套餐,每位兩三百元,新餐牌 Chaiwala Express 上的菜式,看來亦吸引,每位$298,相比散點更化算。
食物水準了得,香惹不膩,非常滿意愉快的一夜。
2025-06-09
雞尾酒
雞 Chicken
南印羊肉咖喱 Lamb Chettinad 、
Payasam 印度甜食
今日約咗好姊妹食晚飯,揀咗間高級特色靚裝修嘅餐廳食印度菜,門面以藍色外牆、紅色大門。一開門放滿藍白色花碟裝飾,樓梯往下走,一個隱蔽地方,餐廳地方舒適寬敞,分隔開不同用餐地方。真係好適合公司聚會、私人party!今日就試吓餐廳新推出菜式先:🦐TANDOORI PRAWN~ (配上紅菜頭乳酪醬、青檸)簡單的開胃菜,健康且富含蛋白質的印度餐。煙燻多汁的蝦,加上紅辣椒粉、黑胡椒、青檸汁、鹽、香菜粉、加拉姆馬薩拉、孜然粉混合,將所有東西混合成濃糊狀,然後將蝦放入其中,用唐杜裡醃料均勻地塗上。🐓CHICKEN 65~ (配上酸酸地嘅辣椒醬)Chicken 65是南印度的炸雞開胃菜,雞肉外面酥脆,裡面多汁柔軟。Rasam和米飯、Sambar和米飯等非常相配。🥘LAMB CHETTIDAD~ 辣印度羊咖喱,豐盛的咖哩,配上濃郁的辛辣肉湯,與米飯搭配,是一頓真正的印度風味餐。🍨SEMIYA PAYASAMM~一種南印度甜品:西米、印度米粉、椰奶、牛奶。有各種由不同穀物製成的粉絲。🍸Green Mule 🍸Butter Me Blossom

今日就試吓餐廳新推出菜式先:

🦐TANDOORI PRAWN
~ (配上紅菜頭乳酪醬、青檸)

🐓CHICKEN 65
~ (配上酸酸地嘅辣椒醬)

🥘LAMB CHETTIDAD

🍨SEMIYA PAYASAMM

🍸Green Mule

🍸Butter Me Blossom

2025-06-04
未正式幫襯前,好多次行過呢間餐廳嘅門口,都覺得非常靚😍外牆藍色搭配鮮紅色木門,搶眼的顏色配搭,令小妹睇到目不暇給,每次行過都話下次要來食,卻遲遲都未訂位🤣終於有一日真係嚟幫襯啦!(只要在google search 藍色外牆紅色門 中環,就會彈出呢間啦!)小妹相約熱愛美食的Buddy,一齊嚟打開呢到神秘的紅門,走入充滿異國情調、令小妹二人眼前一亮讚嘆不絕的餐廳—Chaiwala🤩,餐廳實際位於地庫,打開紅門後需要小心行落樓梯,第一眼是酒吧區,再來是正式進入餐廳部分了。由店員帶領下,第一區域係沙發座卡位及以花做擺設的長枱;第二區域是開放式廚房及吧枱;第三區域亦是小妹入座的位置,彷古置身印度電影場景的裝修,非常華麗!Chaiwala的餐點選擇都頗豐富,單價是偏中高,始終因為地理環境的關係,有部份美食性價比都唔錯的🫶🏻當晚雖然只是平日晚上,但入座率非常高,十分難得👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻小妹二人合共柯打了六道菜式:▫️孟買羊肉包(3件)Keema Pau "Bombay Bun"甜餐包用牛油煎過,好軟羊肉醬有少少少少辣,幾香幾騷再加啲青檸汁、洋蔥粒,拌埋嚟食,係出色既▪️海鮮沙律Seafood Sal

▫️孟買羊肉包(3件)
Keema Pau "Bombay Bun"
甜餐包用牛油煎過,好軟
羊肉醬有少少少少辣,幾香幾騷
再加啲青檸汁、洋蔥粒,拌埋嚟食,係出色既

▪️海鮮沙律
Seafood Salad
大粒帶子、蝦肉、車厘茄 紅菜頭 羽衣甘藍沙律
濃郁瑪撒拉蜜糖芥末醬,好鹹,可能唔啱我哋口味
以沙律菜嚟講太重口味😬

▫️竹筒羊肉飯
Bambusa Mutton Biryani
搭配了青瓜乳酪醬、蒜味乳酪醬
原本蒸印度香米好甜好食,打破我對印度炒飯的印象,羊腩好香騷、又有口感,羊肉仲比想像中多添

▪️印度牛油雞
Murgh Mukhan Wala
雞肉好嫩,咖哩打到好滑
不過相比其他菜式比較細份

▫️大蒜味印度薄餅
Garlic Naan
薄薄餅脆底,好食,不過凍咗😥即烤即食會更加好

▪️印度土窯爐煎餅
Tandoori Roti
使用全麥粉制作,好香麵粉味,即製熱辣辣,再沾羊肉醬、牛油雞醬一齊享用,非常惹味🥰🥰

中環呢間高級印度餐廳,好值得再嚟丫,下次帶埋老公、閨密們嚟幫襯先,有氣氛又好食😍😍

♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝ ◡̈° ♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝ ◡̈° ♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝ ◡̈
~你們既支持小妹最好既動力🫶🏻
𝕐𝕠𝕦𝕣 𝕤𝕦𝕡𝕡𝕠𝕣𝕥 𝕚𝕤
𝕞𝕪 𝕓𝕖𝕤𝕥 𝕞𝕠𝕥𝕚𝕧𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟 ♡

發掘更多美食資訊🫶🏻

Seafood  Salad
2025-05-08
  • Naan
中環地牢印度菜體驗📍環境:藏身中環石板街藍色鐵門後,沿旋轉階梯踏入地牢,暖黃燈光映照孔雀藍牆身與銅製吊燈,皮革沙發與印度織品低調混搭。冷氣稍猛建議帶薄外套。🍽 Maharaja Tasting Menu 套餐($490/位)▫️Pani Puri脆球(素食)拇指大的脆殼盛滿脆麵條與鷹嘴豆泥,用手拎起到半個波波份量嘅酸辣果汁。千祈唔好直接倒入碟度,以免令到啲波波冧晒,每食一粒就倒果汁入去嗰粒波波即刻擺落口就好香脆好食。▫️甜薯沙拉(素食)甜薯粒與石榴籽交錯,微辣酸甜交織,石榴爆汁搭配乳酪,夏日清新開胃感覺。▫️泰式牛肉墨西哥餅嫩牛柳配洋蔥,乳酪醬平衡香料刺激。餅皮微脆不過油,份量剛好!▫️港女下午茶Tea set下嘅羊架同埋三文魚扒羊扒佢整得好惹味,粉紅色嘅三文魚厚切,呢兩種肉類都有相應嘅印度香料,惹味得來又可以保留原本肉質嘅鮮味。▫️椰子咖喱蝦四隻虎蝦浸潤椰香咖喱,紫蘇葉提香。蝦肉彈牙份量恰到好處。🦞加配印度海鮮煲仔飯(+$188)即時用慢火煮嘅陶土鍋,呢隻特色嘅印度煲仔飯,揭蓋見大蝦與蓮藕片鋪滿印度香米。咖喱滲透飯粒略帶焦香,建議拌勻紫蘇葉同食。🎋竹筒羊肉飯戲劇感十足的上菜方式:竹筒倒叩出荷葉
中環地牢印度菜體驗

📍環境:

▫️Pani Puri脆球(素食)

▫️甜薯沙拉(素食)

▫️泰式牛肉墨西哥餅

▫️港女下午茶Tea set下嘅羊架同埋三文魚扒

▫️椰子咖喱蝦
四隻虎蝦浸潤椰香咖喱,紫蘇葉提香。蝦肉彈牙份量恰到好處。

🦞加配印度海鮮煲仔飯(+$188)
印度海鮮飯  (陶土鍋煲仔飯)

🎋竹筒羊肉飯
戲劇感十足的上菜方式:竹筒倒叩出荷葉包飯,松子與葡萄乾點綴長粒米間。羊肉碎混藏飯中,羶香隱約。竹香未如預期明顯,但佢哋烤完個竹筒之後打開飯見到嘅白色炊煙視覺加分。最鍾意就係將兩種唔同嘅醬料分次撈落去飯入邊食。
竹筒飯

🍮甜品(廚師發辦)
當日呈玫瑰蘋果球,糖漿厚重蓋過果香。單食有啲感覺太甜。如果搭配茶類或者其他飲品,可能可以中和一下佢嘅甜味。

💡後記:
套餐份量對女生剛好,男士或需加點烤餅。服務生會貼心提示食法,周末建議訂座。地牢環境私密度高,適合想靜靜嚐鮮的朋友。
庆祝纪念
生日
印度海鮮飯  (陶土鍋煲仔飯)
竹筒飯
  • pani puri with jal-jeera
  • PINK SALT SALMON
  • 海鮮煲仔飯
2025-05-07 121 浏览
難得得閒就同閨蜜一齊發掘下中環嘅餐廳😁今次走到半山試呢間好多好評嘅印度餐廳叫左佢哋嘅Tasting Menu 490pp🤩好新奇,樣樣都未見過-Dakshint Prawns類似乾身嘅咖喱蝦,食落香料重啲-Mexi ThaliFusion 薄餅,厚度適中有牛肉同yogurt-Pani Puri脆球入面有薯仔、洋蔥、蕃茄同豆,再倒入酸酸地嘅湯汁,有驚喜😋-Sakarkhandi chaat蕃薯粒加上乳酪醬同紅石榴粒個人一般好多醬😣店員話Pani Puri 同 Sakarkhandi chaat都係印度嘅street food,長知識食完頭盤,黎左個兩層架👀店員介紹係用Claypot整嘅羊架同三文魚佢話個Claypot可以煮任何食物兩樣都唔會過熟,我鍾意三文魚,羊架香料好重😗不過無羶味-Mutton Biryani香料竹筒飯,飯好乾身,落埋提子乾同nuts,食落辣辣地,😋😋-Chettinad Prawns店員話係印度嘅煲仔飯😆咖喱蝦again, 有醬汁,味道同頭盤唔同,幾好食兩個飯都好食,推介👍🏼最後有甜品印度糖球Gulab jamun,浸滿香料糖漿…🥶對我黎講太甜😣😣但我朋友食左3個仲
難得得閒就同閨蜜一齊發掘下中環嘅餐廳😁
今次走到半山試呢間好多好評嘅印度餐廳
叫左佢哋嘅Tasting Menu 490pp
🤩好新奇,樣樣都未見過
-Dakshint Prawns
類似乾身嘅咖喱蝦,食落香料重啲

-Mexi Thali
Fusion 薄餅,厚度適中
有牛肉同yogurt

-Pani Puri
-Sakarkhandi chaat
蕃薯粒加上乳酪醬同紅石榴粒
個人一般好多醬😣

食完頭盤,黎左個兩層架👀

店員介紹係用Claypot整嘅羊架同三文魚
佢話個Claypot可以煮任何食物
兩樣都唔會過熟,我鍾意三文魚,羊架香料好重😗不過無羶味
-Mutton Biryani

-Chettinad Prawns
店員話係印度嘅煲仔飯😆
咖喱蝦again, 有醬汁,味道同頭盤唔同,幾好食

兩個飯都好食,推介👍🏼
最後有甜品
印度糖球Gulab jamun,浸滿香料糖漿…🥶
對我黎講太甜😣😣但我朋友食左3個仲要點埋啲糖漿食🤔

好好嘅體驗,令我對印度菜認識多左
店員服務好好,會介紹每款菜式,會同我哋講下笑
主廚都好親切,佢走咗出嚟問我哋對食物嘅意見😍
  • Pani  puri
  • Mutton Biryani
  • CHETTINAD PRAWNS
  • Salmon
Chaiwala餐廳主打新派南印度菜,裝潢色彩繽紛,餐廳都有不少打卡位🇮🇳由來自倫敦米芝蓮星級餐廳Benares的廚藝總監Balaji Balachander掌舵,菜式創新且充滿印度各地風味。這晚不算很肚餓,只是點了Chaiwala Express Menu內的新品,加薄餅和米飯試試~⟡‧₊ Chicken 65南印度經典炸雞。雞肉用麵粉、優格及多種香料醃製,炸得酥脆,一口一粒不會很油膩🍗 旁邊還有檸檬片🍋平衡香料的濃烈感⟡‧₊ Tandoori Prawn虎蝦帶淡淡的燒烤香🔥以紅辣椒粉、黑胡椒及青檸汁醃製,沾些配紅菜頭薄荷醬,甜甜酸酸又幾有印度菜的風味🦐⟡‧₊ Lamb Chettinad切蒂納德羊肉咖喱,咖喱加了薯仔粒增添口感,微辣又creamy。羊羶味不重,但肉質不夠軟腍。咖哩醬配印度香米或薄餅超夾!🍛🍚⟡‧₊ Semiya Payasam南印度傳統甜品,用印度米粉、西米及椰奶製成,有點似印度版的椰汁西米露🥥 甜度適中,完全是「不會太甜」的香港人口味!⟡‧₊ Chai Tea正宗印度香料茶,混合紅茶、牛奶、薑、肉桂及豆蔻,薑和肉桂味突出,喝完感覺很暖胃🫚🌿

⟡‧₊ Chicken 65

⟡‧₊ Tandoori Prawn

⟡‧₊ Lamb Chettinad

⟡‧₊ Semiya Payasam

⟡‧₊ Chai Tea
放假前夕去咗中環一間幾出名嘅印度菜餐廳食飯,成間餐廳好有氣氛,裝修靚到好似去咗另一個國家咁。入到去先見到一個好有設計感嘅bar位,之後行到最入先係餐廳部分,燈光柔和,成個感覺好relax,幾啱同朋友過黎打卡食飯。Chicken Tandoori & Tandoori Prawn叫咗 Chicken Tandoori 同 Tandoori Prawn作為前菜,雞外層燒到微焦,香料味好香,但肉質仲好juicy,好啱我呢啲鍾意食燒烤嘢嘅人。而個蝦就超彈牙,帶輕輕嘅煙燻味,擠少少檸檬汁落去,成個味道即刻清新晒,很不錯。Lamb Chettinad主菜就試咗 Lamb Chettinad,呢個係南印度風味嘅羊肉咖喱。羊肉煮得好腍,完全冇騷味,啲香料味都啱啱好,唔會over太搶味。配埋一碗熱辣辣嘅印度香米Basmati Rice真心好夾。另外,如果鐘意飲酒,建議可以試下配杯白酒,尤其係有果香嗰啲,成個咖喱嘅味道層次會即刻升級,真係好夾。Garlic Naan外層脆脆地,入面又有少少煙韌,仲有好香嘅蒜味,蘸咖喱食或者淨係食都好正。Semiya Payasam呢款係用幼幼嘅麵條加牛奶、西米同香料煮成嘅

Lamb Chettinad

Semiya Payasam
呢款係用幼幼嘅麵條加牛奶、西米同香料煮成嘅甜品,口感滑溜,甜度岩岩好,仲有少少豆蔻嘅香味,好特別。

2025-06-12 0 浏览
朋友話好耐無見喎,咁就當然即刻約佢食飯啦我揀左間印度餐廳然後佢一臉疑惑🤔佢認為我揀嘅餐廳一定好fancy你咁諗就岩喇😝因為呢間印度餐廳真係好fancy✨說真的,由於門外完全睇唔到入面環境直至打開門口一刻我係有俾入面嘅環境驚艷到✨餐廳內都非常寬敞,分咗好多唔同嘅用餐區域充滿住浪漫又帶點神秘色彩嘅氣氛今次我地就揀左佢地期間限定嘅Express Menu先來兩杯CocktailsManuel's Paloma & Green Mule🌿Chaiwala Express MenuChicken 65炸雞配上香料及辣蕃茄醬非常惹味,雞件不會太過乾身,旁邊配有檸檬,有助平衡油膩感Tandoori Prawn香煎大蝦配上黑胡椒,蝦肉質彈牙,而且已經剝左殼,無論單食或配合紅菜頭raita都非常適合Lamb Chettinad食印度菜點可以少得咖喱呢,呢款以Chettinad Spicy Sauce配上羊肩肉真係超惹味,羊肩肉煮得非常軟腍,入面仲有薯仔,今次我地就冇揀naan,直接配上印度香米,印度米飯比較乾爽不黏,但飯嘅質感一樣軟熟Semiya Payasam第一次食呢款印度甜品,入面分別有Vermi
朋友話好耐無見喎,咁就當然即刻約佢食飯啦
我揀左間印度餐廳然後佢一臉疑惑🤔
佢認為我揀嘅餐廳一定好fancy
你咁諗就岩喇😝因為呢間印度餐廳真係好fancy✨

說真的,由於門外完全睇唔到入面環境
直至打開門口一刻我係有俾入面嘅環境驚艷到✨

餐廳內都非常寬敞,分咗好多唔同嘅用餐區域
充滿住浪漫又帶點神秘色彩嘅氣氛

Chicken 65

Tandoori Prawn

Lamb Chettinad

Semiya Payasam

第一次食呢款印度甜品,入面分別有Vermicelli細麵線,加上西米及椰奶製成,味道係香港人對甜品嘅最高評價——「不會太甜」😝

Chai Tea
最後來多兩杯Chai Tea,淡淡香料味,仲有少少薑味

餐廳除咗環境雅致外,職員都非常熱情友善
絕對係令我非常有驚喜嘅印度餐廳
放工之後,來到Chaiwala這一個充滿異國風情的世外桃源!🌴✨餐廳位於繁華的中環,環境設計獨具匠心,分為三個區域,散發著濃厚的印度風情,令人流連忘返。這裡的氛圍輕鬆愉悅,讓你在享受美食的同時,也能感受到每一道菜品都充滿了故事與文化📸💫。我和朋友品嘗了Express Menu,一邊品味印度文化的獨特魅力的同時,一邊可以完全放鬆心情!🍸💖Deep-Fried Chicken Thigh, Southern Spices, Spicy Tomato Sauce 🍗🌶️這道炸雞腿外酥內嫩,搭配香辣的番茄醬,讓每一口都充滿南方香料的獨特風味。Tandoori Prawn, Black Pepper Cone, Beetroot Raita 🦐🌱大蝦色澤誘人,經過香料腌製後,外層烤至微焦,肉質鮮嫩。紅菜頭酸奶醬汁非常有驚喜,清新的口感增添層次感,讓人一口接一口,停不下來!Lamb Chettinad 🐑🍛南印羊肉咖哩使用羊肩肉,配上香辣的醬汁,濃郁的香氣撲鼻而來,令人回味無窮。Semya Payasam 🍮🥥最後送上一道甜品,是用米粉和西米熬製而成,淋上香濃的椰漿,口感綿密,甜而不膩,讓人感受到傳
Lamb Chettinad 🐑🍛
Semya Payasam 🍮🥥
最後送上一道甜品,是用米粉和西米熬製而成,淋上香濃的椰漿,口感綿密,甜而不膩,讓人感受到傳統印度甜品的魅力。

✨Butter Me Blossom (Left)🍸
✨Pressed For Thyme (Right) 🍸
Chaiwala
中環雲咸街43-55號余悅禮行地庫
2025-06-06 0 浏览
我一直對於Pirata Group既餐廳都好有信心,旗下有幾間餐廳我都好鍾意。其中一間就係位於中環既Chaiwala🇮🇳連平時唔太食印度菜既我都好推薦既一間餐廳。餐廳裝修十分有特色,燈光偏暗有氣氛,空間感十足,野食質素好高👍🏻當日試左以南部印度菜作靈感的全新Menu : Chaiwala Express (Lunch Set $298/ppl)夜晚都有得食,但係要a la carte咁嗌。CHICKEN : 第一道菜已經好有驚喜,明明炸過既雞脾但一啲油膩感都冇!肉嫩多汁!南印嘅香料配辣辣地嘅蕃茄醬,好惹味😋TANDOORI PRAWN : 手掌咁大隻嘅虎蝦,食落啖啖肉又彈牙,帶點燒烤味。配紅菜頭酸奶醬真係好特別,同時味道又好夾😋LAMB CHETTINAD : 煮到腍曬既羊肩,配辣得黎又creamy既咖喱,配飯一流😋SEMIYA PAYASAM : 粉絲+西米+椰奶,香得黎又唔太甜😋

夜晚都有得食,但係要a la carte咁嗌。

CHICKEN :

TANDOORI PRAWN :

LAMB CHETTINAD :
煮到腍曬既羊肩,配辣得黎又creamy既咖喱,配飯一流😋

SEMIYA PAYASAM :
粉絲+西米+椰奶,香得黎又唔太甜😋
每次路過這間餐廳的門口都覺得很很神秘,藍色的外牆配上鮮紅色木門,有別於平時的餐廳。想不到打開紅色大門,別有洞天🤩入面充滿異國風情😍仿如進入了另一個國度,感覺好像去了印度旅行🇮🇳嚐味套餐 $490/位🍴Small PlatesPani Puri with Jal-Jeera 是印度傳統的街頭小食,以金黃色的香脆小球,入面盛載著薯蓉鷹嘴豆及香料等,並倒入以孜然檸檬汁,味道很特別,略帶微酸,很開胃。SAKARKANDNI CHAT材料十分豐富,分別有南瓜、紫洋蔥及石榴籽。配上酸酸甜甜的乳酪及羅望子醬,清新開胃。BEEF CHOP嫩滑的牛肉配洋蔥,乳酪醬中和了香料的濃味。餅皮微脆,整體多重口感又惹味。DAKSHINI PRAWNS鮮嫩彈牙的大蝦煎得金黃色,上面佈滿着碎椰子和香料,加上咖哩葉和香料,很香口。🍴TandoorTANDOORI LAMB CHOPS羊架烤製得表面略帶焦脆,內裡肉質鮮嫩多汁,羊騷味不會太濃,怕騷的朋友都吃得津津有味👍🏼PINK SALT SALMON三文魚採用岩鹽調味,外面煎得微微焦香,魚肉想嫩滑之餘油脂亦很香濃😍蘸上印度薄荷醬,香濃惹味。🍴Curries咖哩有三款,分

嚐味套餐 $490/位

🍴Tandoor
TANDOORI LAMB CHOPS

PINK SALT SALMON

🍴Curries
咖哩有三款,分別有Butter Chicken 、Goan Fish Curry、Palak Paneer。Butter Chicken 🐔雞肉鮮嫩多汁,點上微辣的奶油番茄醬,很惹味,而Goan Fish Curry魚肉嫩滑,很香香料味;Palak Paneer則是菠菜芝士粒,芝士味相當濃厚。

Tandoori Roti
烤餅都是吃印度菜必點之一!熱辣辣的蒜香烤餅外層微脆,入面帶有空氣感,口感柔軟得來帶點彈性。

🍴Sides
BAMBUSA MUTTON BIRYANI

很有風味的一道菜😍店員將熱辣辣香噴噴的竹筒飯放上枱,敲了幾下,將米飯倒出。入面有米飯與羊肉。經燒製過的竹筒內散發出熱氣騰騰的竹筒香氣。羊肉肉質細膩,跟粒粒分明的米飯很夾,每啖都帶有竹筒的淡淡天然清香。

PLAIN, BUTTER & GARLIC ORAN
印度煲仔飯 (+$188)

很有特色的印度煲仔飯🤩即時使用慢火煮陶土鍋,煲內是鋪滿雞肉及印度香米。配上印度咖喱汁,醬汁滲透飯粒,配上雞肉真的很夾😍必食!

🍴Dessert of The Day
很解膩的甜品,底層是椰奶布丁,柔滑細膩;上層是金黃色的芒果,果肉鋪滿了整個杯,果肉清甜多汁,酸酸甜甜兩者很解膩。

燒菠蘿配雪糕

表面經微微火焯的菠蘿,熱辣辣得來帶點酸甜,配上雲尼拿雪糕充滿冰火交融的口感。
平時好少食印度嘢,呢日去開中環先發現原來有一間隱藏喺地庫入面嘅高質印度菜😳餐廳嘅裝修都好有中東風情,環境幾舒服,而佢哋近日仲推出咗印度傳統嘅土陶鍋菜式🪵分別有印度煲仔飯同埋Tasting Menu入邊食到嘅竹筒飯,印度煲仔飯上到枱仲係噴晒火咁🔥入面就有大蝦、蓮藕同埋秋葵,食到印度香料嘅辛香,風味十足🤩講返Tasting Menu先,入面有成13道菜都只係$490一位,食完真係飽到捧住個肚走😝前菜嘅部份有四道菜式,每款嘅份量都唔少,首先出場嘅係呢一款番薯沙律🍠加入咗石榴籽、同埋脆麵條,口感好豐富,而醬汁方面就用咗乳酪代替沙律醬,感覺幾清新🥬再嚟就係印度傳統小食Pani Puri,呢款小食嘅特別之處就係要倒入大量嘅醬汁一齊食😆一啖食入口酸酸甜甜,個波波入邊係薯仔餡,算係一款幾辣嘅菜式,但係非常開胃🌶️另外嘅呢款印度椰子蝦都好惹味🦐係平時比較少食到嘅南印度菜式,入口非常重椰子香味🥥而最後一款前菜就係印度式嘅Tacos,入面包咗啲慢煮牛肉,帶有淡淡嘅咖喱香氣🐮食完前菜已經飽咗一半🤣跟住就係印度菜入面都幾signature嘅Tandoori烤肉🍖分別有燒羊架同埋三文魚柳,兩款都好香香料味,亦都配咗

食完前菜已經飽咗一半🤣跟住就係印度菜入面都幾signature嘅Tandoori烤肉🍖分別有燒羊架同埋三文魚柳,兩款都好香香料味,亦都配咗一款薄荷乳酪醬,令到食起嚟冇咁膩🤓

跟住就到咖喱嘅部份,有三款唔同嘅咖喱,三款都唔算好辣😗分別有加入咗蕃茄嘅牛油咖喱雞,偏椰香嘅果亞魚咖喱,同埋菠菜芝士粒,配上勁香嘅蒜蓉烤餅,啱晒點咖喱汁食😋

係我哋已經食到好飽嘅時候,店員竟然拎咗個大竹筒過嚟😳店員會係咁敲個竹筒,「燉」返入邊啲飯出嚟,入面加入咗羊肉,辣度都幾高🫣呢個飯嘅特色之處在於煮嘅時候會加埋一嚿仔竹炭增加香氣,如果辣到頂唔順嘅話都可以加啲乳酪一齊食😎

而Tasting Menu嘅最後有兩款甜品,分別係芒果奶凍同埋傳說中好甜嘅印度甜奶球🤣即係將炸好咗嘅牛奶麵團浸入玫瑰糖漿入面,可能本身預咗好甜嘅關係,食入口反而冇想像中咁甜,帶有微微嘅豆蔻香味😝

除咗嘢食之外,呢度仲有好多款加入咗印度特色嘅cocktail🍸好似呢款火焰威士忌cocktail🔥店員會喺你面前點火,視覺效果一流,啱晒打卡📸
餐廳入口位於雲咸街,店外裝潢以藍色磚牆襯托紅色門,打開門後別有洞天🇮🇳內裏充滿異國風情🍹酒吧位置以大量乾花襯托,既夢幻又適合打卡📸𝐌𝐚𝐡𝐚𝐫𝐚𝐣𝐚 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟒𝟗𝟎 𝐩.𝐩𝑆𝑚𝑎𝑙𝑙 𝑃𝑙𝑎𝑡𝑒𝑠ᴘᴀɴɪ ᴘᴜʀɪ ᴡɪᴛʜ ᴊᴀʟ-ᴊᴇᴇʀᴀ 印度街頭小食Pani Puri,以金黃色的香脆小圓球,包裹著薯蓉🥔鷹嘴豆及香料等,並倒入以孜然、檸檬汁🍋薑🫚和薄荷葉做成的傳統Jal-Jerra,店員建議成個一啖食哂,帶來清新且微辣的風味sᴀᴋᴀʀᴋᴀɴᴅɴɪ ᴄʜᴀᴛ清甜的南瓜🎃及清脆的紫洋蔥🧅配上酸酸甜甜的乳酪及羅望子醬,再以石榴籽及炸脆麵條Bombay Sev作點綴,食落開胃,整道菜色彩豐富又健康ᴅᴀᴋsʜɪɴɪ ᴘʀᴀᴡɴs金黃色的大蝦🍤上覆蓋著碎椰子和香料,大蝦口感彈牙鮮嫩,加上番茄🍅咖哩葉和香料,融合出一股濃烈的南印度風味𝑇𝑎𝑛𝑑𝑜𝑜𝑟ᴛᴀɴᴅᴏᴏʀɪ ʟᴀᴍʙ ᴄʜᴏᴘs羊排以炭火烤過,🐑表面略帶焦脆,內裡肉質鮮嫩多汁,搭配味道清新薄荷醬汁💚及新鮮青檸,味道濃郁而不膩口ᴘɪɴᴋ sᴀʟᴛ sᴀʟᴍᴏɴ三文魚以喜馬拉雅粉紅岩鹽調味🐟魚肉的油脂香與粉鹽的鹹香完美融合

𝑆𝑚𝑎𝑙𝑙 𝑃𝑙𝑎𝑡𝑒𝑠

ᴘᴀɴɪ ᴘᴜʀɪ ᴡɪᴛʜ ᴊᴀʟ-ᴊᴇᴇʀᴀ

sᴀᴋᴀʀᴋᴀɴᴅɴɪ ᴄʜᴀᴛ

ᴅᴀᴋsʜɪɴɪ ᴘʀᴀᴡɴs

𝑇𝑎𝑛𝑑𝑜𝑜𝑟

ᴛᴀɴᴅᴏᴏʀɪ ʟᴀᴍʙ ᴄʜᴏᴘs

ᴘɪɴᴋ sᴀʟᴛ sᴀʟᴍᴏɴ
三文魚以喜馬拉雅粉紅岩鹽調味🐟魚肉的油脂香與粉鹽的鹹香完美融合🩷蘸上印度薄荷醬,味道香濃惹味。

𝐶𝑢𝑟𝑟𝑖𝑒𝑠

ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ
印度料理中,最具代表性的經典菜餚Butter Chicken🍗鷄肉鮮嫩多汁,浸在濃稠的奶油番茄醬中🥘加上微辣的香料,味道豐富卻不顯得過於厚重

𝑆𝑖𝑑𝑒𝑠

ʟᴏᴛs ᴏғ ᴛʀᴜғғʟᴇ ɴᴀᴀɴ
烤餅的外層微脆,內裏帶有空氣感,柔軟而有彈性,一定要襯熱食🍕中心部分覆蓋著大量新鮮黑松露片🖤及Mozzarella cheese🧀松露的香氣濃烈,絕對係必點
Lots  of  truffle  naan

ʙᴀᴍʙᴜsᴀ ᴍᴜᴛᴛᴏɴ ʙɪʀʏᴀɴɪ
米飯與羊肉盛裝在燒製過的竹筒內🎋打開竹筒,熱氣騰騰的香氣四溢,羊肉經長時間悶煮後🐑肉質細膩。米飯粒粒分明,帶有竹筒的淡淡天然清香,並完美吸收了香料與羊肉的精華。

𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡 𝑜𝑓 𝑇ℎ𝑒 𝐷𝑎𝑦
底層的椰奶布丁,質地柔滑細膩,上層覆蓋著金黃色的芒果🥭果肉飽滿多汁,味道清新又不過於甜膩。

𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐅𝐥𝐚𝐦𝐢𝐧𝐠 𝐂𝐥𝐚𝐲𝐩𝐨𝐭
以火烘著傳統的陶鍋,内裏的蝦肉新鮮彈牙🦐吸盡印度傳統香料味道🌶️咖喱醬汁濃稠滑順,配上白飯最適合不過。

𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬

ᴍᴀɴɢᴏ ʟᴀssɪ
芒果味道濃郁鮮甜🥭與乳酪的醇厚完美結合,口感清爽

ᴄʜᴀɪᴡᴀʟᴀ ᴇsᴘʀᴇssᴏ
這杯以Gin為基底的cocktail🍸配上香濃的咖啡☕️及印度香料奶茶,味道層次💯
Lots  of  truffle  naan
2025-05-08 34 浏览
一年一度嘅拍拖紀念日,今年揀咗食印度廚師發辦,tasting menu 食到捧住個肚走Chiawala位於大館附近嘅雲咸街,行過見到藍色門口,行落地庫原來係一間超級大嘅印度餐廳,裝修同埋擺設都好Vintagesweet potato yogurt 用左幾款印度yogurt 製成,口感好creamy順滑Pani Puri 落左薄荷汁味道清新,配搭薄脆香香脆脆主菜用雀籠擺住好得意,上層係lamp chop下層系烤三文魚Lamp chop 超嫩口,肉質好腍好好食三文魚個皮乾脆,但入面好juicy 唔會烤到乾爭爭初糟印式Clay Pot Rice,印度米長身乾爽,配以咖喱食好惹味阿煲仔裝住米飯,慢煮仲用溫火上,keep 住有熱度甜品係印度傳統甜食Gulab Jamun ,炸過嘅粉團子泡在糖水中煮熱,口感軟綿濕潤好得意

Pani Puri 落左薄荷汁味道清新,配搭薄脆香香脆脆

Lamp chop 超嫩口,肉質好腍好好食
三文魚個皮乾脆,但入面好juicy 唔會烤到乾爭爭
阿煲仔裝住米飯,慢煮仲用溫火上,keep 住有熱度

2025-04-10 105 浏览
DABBAWALA Tasting Menu~ Selection if Street Food Chaats~ Classic Tandoors~ Classic Curry Served along Rice & Naan~ A SWEET FINISH太陶醉於這個舒適的氛圍!Butter Chicken 是一定要試!這道菜的雞肉非常嫩滑,浸泡在濃郁creamy curry中,味道醇厚,略帶微甜。醬汁中融合了香料的香氣,搭配著新鮮出爐的Naan簡直是絕配!另外新推出ClatPot LTO! 今晚品嚐是羊肉Pot! 經過精心醃製,入味十足,肉質鮮嫩,米飯則是經過香料調味後烹煮而成,散發著濃郁的咖喱香氣。羊肉與米飯混合在一起,每一口都讓我感受到印度獨特的香料風味,令人陶醉。陶土鍋在印度飲食文化佔有舉足輕重的地位,Chaiwala 現推出特色陶土鍋菜式,重現英治時期鐵路上的經典美味。逢週一至週五午市或晚市,可以品嚐特式又美味的印度辛香煲仔飯,濃濃的咖哩均勻地包裹住米飯,亦可在這限定菜單上尋到其他充滿印度色彩的配菜!
DABBAWALA Tasting Menu
~ Classic Tandoors
~ A SWEET FINISH

太陶醉於這個舒適的氛圍!