2022-10-30 684 浏览
📍 CENSU (Central)G/F, 28-30 Gough Street, CentralLoved everything I had at Censu but among all the dishes, my favorite would be the Whole Three Yellow Chicken Paella ($368). It’s very juicy and tender and it went really well with the paella. Personally I liked it more than some of the so-called “四大名雞” in HK. The other dishes we had include:Crab udon with snow crab meat and crab miso- 4/5Unagi burger- 4/5Potato salad - 3.5/5Zucchini flower tempura 3.5/5Unigiri 3.5/5Touhoku oyster 3.5/5Chu-toro sa
📍 CENSU (Central)

Unagi burger- 4/5

Chu-toro sashmi 3/5

Taste: 👅👅👅👅
Value for Money: 💰💰💰1/2
Ambience: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Will I go again? Yes (wanna try their wagyu sando next time 😋)
(on a scale of 0-5 emojis)
  • Three  Yellow  Chicken
  • Crab  udon
2022-10-30 2747 浏览
Open kitchen 入面班廚師都好有型好忙都keep住神態自若🤓同埋有團火咁 好認真有啲似睇緊master chef👨🏼‍🍳 就咁望住都幾好睇😂Oyster $88/piece 🦪(Yuzu Sanbaizu)好大隻好鮮甜柚子汁酸酸甜甜 又幾好味Potato Salad $128 (Homemade potato chips, egg confit)類似薯蓉咁 質感好綿 入面包住隻蛋蛋面頭仲加咗幾塊薯片 脆口又香薯味特別得嚟 好好味Flathead Lobster Kataifi $268 (Aroma Bisque) 用薯仔絲包住琵琶蝦再拎去炸香香脆脆龍蝦汁好鮮好正但蝦肉有啲淋 如果係爽口彈牙 就更加好嚕🤔Wagyu Katsu Sando $238 🐮(Nori Jus de Boeuf)和牛厚 麵包又厚 成件三文治加埋真係好厚要用啲力擘大個口 先搞得掂😦吉列和牛好嫩 又爆晒油麵包烘到脆卜卜 同埋好香雖然厚 但都唔會話好硬仲有mustard sauce 配埋真係perfect池Unigiri $258(Abalone Dashi)有海膽/白子嘅版本 我哋就揀咗白子 有啲出事🫣
Open kitchen 入面班廚師都好有型
好忙都keep住神態自若🤓同埋有團火咁 好認真

Oyster $88/piece 🦪
(Yuzu Sanbaizu)
好大隻好鮮甜
柚子汁酸酸甜甜 又幾好味

Potato Salad $128
類似薯蓉咁 質感好綿 入面包住隻蛋蛋
面頭仲加咗幾塊薯片 脆口又香薯味
特別得嚟 好好味

Flathead Lobster Kataifi $268
(Aroma Bisque)
用薯仔絲包住琵琶蝦再拎去炸
香香脆脆
龍蝦汁好鮮好正
但蝦肉有啲淋 如果係爽口彈牙 就更加好嚕🤔

Wagyu Katsu Sando $238 🐮
(Nori Jus de Boeuf)
和牛厚 麵包又厚 成件三文治加埋真係好厚
要用啲力擘大個口 先搞得掂😦吉列和牛好嫩 又爆晒油
麵包烘到脆卜卜 同埋好香
雖然厚 但都唔會話好硬
仲有mustard sauce 配埋真係perfect池

Unigiri $258
(Abalone Dashi)
有海膽/白子嘅版本 我哋就揀咗白子 有啲出事🫣同平時omakase食嗰啲唔係好同 早知就揀海膽
好在個飯團真係無得輸🍙燒到脆脆哋
重點係個鮑魚高湯 鮮甜到不得了
仲有陣好熟悉嘅味道有啲似拉麵湯底😂配飯團食好正

Udon $258
(Crab Miso, Snow Crab)
好多蟹肉
烏冬都幾彈牙
但個汁有啲中式嘅味道🥶好多蔥 又好似有啲薑味 我唔係好鐘意🫣

Caramel Popcorn Ice cream $98🍨
以為係雲尼拿雪糕 加焦糖醬 再加爆谷咁
係我真係太無知了👶🏻係焦糖爆谷味嘅雪糕
好有surprise 好好食
焦糖味道好濃郁 但又唔會太甜/好膩
可以自己啪一個
好滿足嘅甜品~
Menu選擇唔係好多 想食嘅嘢 大部份都已經嗌咗😂可以再嚟 但會隔多排先
唔知點解….上菜速度奇快🙈生蠔 沙律 和牛三文治 差唔多一齊上咁濟
忍唔住要叫佢上慢啲 先至可以慢慢食住傾計
除咗依樣 其他服務都幾好

2022-10-28
2022-10-24 1900 浏览
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 • ℂ𝕖𝕟𝕤𝕦 🇯🇵📍中環歌賦街𝟚𝟠-𝟛𝟘號地舖::::::::::::::::::::::::::::::年度最愛西日Fᴜꜱɪᴏɴ居酒屋!與Fᴜᴋᴜʀᴏ相比的話, @censu_hk 更有驚喜,材料及煮法很有新鮮感。🍘 Uɴɪɢɪʀɪ 海膽茶漬飯最推介!飯糰外皮烤至微焦,放上新鮮甜美的海膽,浸在鮑魚高湯裡,口感豐富,一定要趁熱食!🥘 Tʜʀᴇᴇ Yᴇʟʟᴏᴡ Cʜɪᴄᴋᴇɴ Pᴀᴇʟʟᴀ 三黃雞西班牙燴飯 糅合東南亞海南雞及西班牙海鮮飯的元素,雞脾炸得皮脆,雞胸慢煮嫩滑,飯粒吸盡雞湯的精華,必點主食!🦀 Uᴅᴏɴ Cʀᴀʙ Mɪꜱᴏ Sɴᴏᴡ Cʀᴀʙ味噌蟹肉手工烏冬 賣相吸引的招牌烏冬,滿滿的蟹肉絲舖面,烏冬掛上濃郁的蟹膏醬汁。🥪 Wᴀɢʏᴜ Mɪɴᴄᴇ Kᴀᴛꜱᴜ Sᴀɴᴅᴏ 免治宮崎牛肉三文治烘得外脆的牛油多士,夾著厚身肉嫩的吉列和牛。🍤 Fʟᴀᴛʜᴇᴀᴅ Lᴏʙꜱᴛᴇʀ Kᴀᴛᴀɪꜰɪ 薯絲琵琶蝦以俗稱的「戰車」的琵琶蝦入饌,蝦肉與帶子混合並裹上薯絲,酥脆內爽的口感,配特製的麵豉柚子荷蘭醬,鹹香增鮮。🦪 Jᴀᴘᴀɴᴇꜱᴇ Oʏꜱᴛᴇʀ 日本蠔 $88/ᴘᴄ肥
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 • ℂ𝕖𝕟𝕤𝕦 🇯🇵
📍中環歌賦街𝟚𝟠-𝟛𝟘號地舖

🍘 Uɴɪɢɪʀɪ 海膽茶漬飯

烘得外脆的牛油多士,夾著厚身肉嫩的吉列和牛。

🦪 Jᴀᴘᴀɴᴇꜱᴇ Oʏꜱᴛᴇʀ 日本蠔 $88/ᴘᴄ
肥美鮮甜,清新必食!

⚪️ Tᴏᴍᴀᴛᴏ CᴀᴘʀᴇꜱÉ 蕃茄卡普里沙律
純粹很喜歡Bᴜʀʀᴀᴛᴀ 而點的,伴著蕃茄更為清新開胃~

🍡 Hᴏᴜꜱᴇ Dᴀɴɢᴏ糯米麻糬
個人認為可以跳過甜品,性價比偏低。
2022-10-08 1062 浏览
【中環居酒屋🏮|值得推介】📝整體食評食材新鮮對辦,擺盤精緻,上菜效率理想,座位略為逼夾,值得再encore✨所試食物Japanese Oyster 日本蠔 $88 piece 🤤8.5/10 【必食】生蠔新鮮肥美,配上柚子醬,令生蠔更清新。新鮮生蠔其實已勝過一切❗️Wagyu Katsu Sando 和牛三文治 $238 🤤 8/10 【個人推薦】和牛肉嫩,份量充足;厚多士香脆可口,上枱仍有餘溫。💬題外話,上次去間傳統高級酒店食和牛三文治,和牛份量極少。Udon Crab Miso, Snow Crab 松葉蟹肉烏冬 $258 🤤7.5/10蟹肉足料,配上生雞蛋,醬汁creamy掛叉,烏冬口感煙韌,這說菜不過不失。Flathead Lobster Kataifi 酥炸薯絲琵琶蝦 $238 🤤7/10薯仔絲包着蝦肉去炸,使用蝦頭熬製醬汁,醬汁濃郁蝦味,外脆內軟,口感層次豐富;不過,琵琶蝦再新鮮點效果更佳。Japanese Oyster 日本蠔Wagyu Katsu Sando 和牛三文治Udon Crab Miso, Snow Crab 松葉蟹肉烏冬Flathead Lobster Kat
【中環居酒屋🏮|值得推介】

📝整體食評

所試食物

和牛肉嫩,份量充足;厚多士香脆可口,上枱仍有餘溫。
💬題外話,上次去間傳統高級酒店食和牛三文治,和牛份量極少。

Japanese Oyster 日本蠔

和牛三文治
  • 生蠔
  • 和牛多士
2022-10-07 773 浏览
中環近年開咗好多新派居酒屋,全部都係以fusion為主題。今次嚟到都係歡呼聲好高嘅Censu,試下係咪真係咁好食!佢嘅位置係喺歌賦街,鄰近九記牛腩,老實講都幾嘥腳骨力,嗰日去到見到好多人都行到身水身汗🤣不過門口設計好有日式風情,隔離仲有一個小小嘅窿仔比客人坐低食煙,幾貼心。餐廳座位唔算多,以高枱同吧枱為主。當日場內見到有好多一大班嘅朋友喺度敘舊飲酒,相當熱鬧同有氣氛!溫馨提示,星期五、六、日同公眾假期嚟食係有最低消費,人均要$650,佢打電話嚟confirm Booking嘅時候都會講埋。餐牌有a la carte同omakase揀,大家可以自由選擇🤗我哋當日係揀咗a la carteyster唔記得當日係咩蠔了,但真係勁大隻勁肥美。重點係,連我呢個好怕腥嘅人,竟然可以喺唔用檸檬汁嘅情況下,成隻食落肚,仲要係完全冇夾硬食落去感覺🤣證明佢真係新鮮!我哋一共叫咗三隻,因為要湊夠數😂Potato SaladThe best potato salad in town!!首先要讚嘅係佢頭嘅炸薯片,超薄超脆超新鮮!而佢嘅沙律係以薯蓉為主角,勁綿滑好易入口,仲加咗少少酸醋去調味,降低咗個飽膩感。沙律

我哋當日係揀咗a la carte:

Oyster

Potato Salad
The best potato salad in town!!首先要讚嘅係佢頭嘅炸薯片,超薄超脆超新鮮!而佢嘅沙律係以薯蓉為主角,勁綿滑好易入口,仲加咗少少酸醋去調味,降低咗個飽膩感。沙律中間仲加咗啲薯仔粒,令成個前菜更有咬口😜

Flathead Lobster Kataifi
Kataifi,酥皮絲,外型同蘿蔔絲酥餅有啲似🤣但今次佢入面包住嘅係粒粒龍蝦肉,外脆內軟,出面仲有啲辣辣哋嘅同醬汁,令成個菜更惹味🥳唯一唔好就係夾嘅時候會好易散開😢

Unagi Burger
好有趣嘅海鰻三文治,但驚喜度好一般。鰻魚質素尚可,燒汁好食。但外面嘅紫菜太快變淋,冇辦法連埋鰻魚同飯一齊食。同埋呢個菜唔太啱share,一個人食先至可以handle到😂

Unigiri
Uni x onigiri,海膽飯糰。就咁當飯食又得,連佢嘅湯一齊當茶漬飯食又得。海膽好新鮮,都好甜,而且份量唔少,可以做到啖啖海膽食落肚🙋‍♀️不過呢個飯就真係要趁熱食,唔係攤凍咗就會變硬,難消化咗。

Almond Tofu
成餐飯以清新嘅杏仁豆腐作結😽陣陣嘅清新檸檬味起咗好好嘅消滯作用。不過盛惠$88,性價比高唔高就見仁見智啦🤣
2022-10-05 1696 浏览
食開Fukuro嘅朋友都應該知道Censu係chef Shun Sato主理 😍細細聲話俾大家知 chef又後生又型仔又煮得一手好菜 Censu係走簡約風 襯番今次嘅生日友人雖然得36個位 都唔會話坐得好逼夾如果餐廳有開放式廚房我通常都會選擇坐bar枱 可以睇到廚師們點煮 可以順便偷師😂今次就係坐bar枱🎃Mackerelmackerel係用柚子醋去yeep加上芝士大大減低咗mackerel陣所謂嘅腥味🎃Wagyu Katsu Sando和牛三文治必試吉列完入面塊牛仍然粉嫩同juicy我有見到其他comment話有筋好彩我哋無喎呢舊hon過嘅麵包好香 夾住塊和牛咬落去成個口充滿住牛油真係好好味呀⚠️不過少少提示 食第一輪有著數 因為食到尾已經聽到sold out🎃Beef Tartare呢個生牛肉擺得好精緻廚師話個醬油係加咗sake處理不過唔會食到sake味🤣下面塊麵包吸哂啲精華 🎃Udon唔講以為啲蟹肉唔洗錢瘋狂咁落😂蟹人一定啱哂每啖烏冬都充斥住海洋嘅味道🎃House Dango生日嘅友人好喜歡食mochi所以點咗呢個俾佢 順便叫waitress加枝蠟燭上去同佢慶祝生日🤪生日友人開心

Censu係走簡約風 襯番今次嘅生日友人

瘋狂咁落😂蟹人一定啱哂
每啖烏冬都充斥住海洋嘅味道
🎃House Dango
生日嘅友人好喜歡食mochi

生日友人開心又滿足!
Wagyu  Katsu  Santo
Beef  Tartare
House  Dango
2022-06-10
Wagyu  Katsu  Santo
Beef  Tartare
House  Dango
2022-10-03 489 浏览
中環呢間CENSU原來大有來頭,係Aqua餐廳嘅日籍廚師主理,都係走高檔路線,裝修幾靚試咗佢嘅tasting menu有8道菜,西日fusion 嘅omakase 幾特別,生蠔同魚生好新鮮,完全冇腥味,天婦羅勁脆勁熱,蟹肉烏冬就好足料,好多蟹肉基本上每道菜個醬汁都好出色,將每道菜昇華,值得一試!

基本上每道菜個醬汁都好出色,將每道菜昇華,值得一試!
2022-07-07
$756.8 (晚餐)
2022-09-30 943 浏览
💬 一直都好想試但好難book位好彩朋友book到一齊去餐廳坐得舒服唔會好迫,環境氣氛都好好嘢食都係高質好新鮮🐟 醬汁好食但唔會蓋過魚本身嘅鮮味🐟 食一兩舊覺得好香口,但因為配好多芝士,所以如果食太多會有啲漏嘅感覺🍲 好足料而且個醬汁配蔥好香 🐮 呢個都好味但相對就冇其他食物咁驚喜🍙 Off Menu item - 飯團配白子呢個唔係成日都有要特登問職員當日有冇見到OpenRice大部份都係食飯團配海膽所以就試個特別啲嘅個人本身唔抗拒白子 食落去好新鮮唔會腥配埋飯團外邊脆卜卜 本身朋友唔係特別鍾意食但係撈埋茶漬令白子更易入口😋 第一次去已經好鍾意雖然價錢唔平但係試到好多款特色嘅嘢食希望下次都book到位可以試埋和牛三文治🥪
💬 一直都好想試但好難book位
好彩朋友book到一齊去

餐廳坐得舒服唔會好迫,環境氣氛都好好
嘢食都係高質好新鮮

Hamachi
Snow  crab  udon
Wagyu  steak
  • Udon
Booked this restaurant after walking past Gough Street. The deco from the outside and vibes looked really good.  As usual, I did my homework and read some openrice reviews.  Keeping this short and simple: Food: AverageService: not enough waiters to diners.  We sat in the corner and literally got no service for 10-15 minutesOverall: Pricey for what you get.  We ordered a bottle of sake and the total bill came out to be $3000.00It literally feels like an upscale version of another restaurant - Fuk

Food: Average

It literally feels like an upscale version of another restaurant - Fukuro.
Chu Toro
Chu Toro
Zucchini Flower Tempura
Special - Pork Katsu
2022-09-28 303 浏览
今晚係公司Team Dinner,根據foodie同事的推介下,我地去左位於中環半山歌賦街的一間日式居酒屋的輕fine dine餐廳———Censu。我地叫左好多碟菜式一起share食。前菜包括油甘魚刺身同吞拿魚刺身,仲有一個薯蓉沙律我都覺得好好食,但係見慣大場面的同事話呢個沙律好普通,所以我本身想叫多個影相都算數。之後食左個好正既炸雞點日本新鮮生雞蛋,完全係味覺享受,而且係一個好特別的菜式。最最最重點既菜式係呢度既招牌黃油雞,簡單來講就係平時唔食雞皮既人都會忍唔住全部食曬,建議大家一定要叫呢個菜式,太好食,底下d飯吸收曬雞油,都係超級超級好食,一定會搶住食且唔會得閒理脂肪。十級推介!!!

十級推介!!!
油甘魚
Tuna
炸雞
  • paella
It’s very difficult to book this restaurant. Finally I have chance to come. The resto is not very big.I have ordered almost all of their dishes since they don’t have many choices. Honestly, the food is quite good but I tried almost all this time. This is a rice dumpling and it's really good. Quite special!The udon is super good! It's so different and creamy!足料 and very tasty sauce 😋😋Wagyu Sandwich is a normal wagyu sandwich but it tastes good but no big difference from the other restos.This lobs
The resto is not very big.

This lobster is So yummy 😋 so crispy! 又香,肉質都好好 👍🏻

Other dishes are also quite good 😊
But it takes long time to book this restaurant, so probably I wont visit again, unless my friends invited or they have make reservation.🥹🥹
2022-09-21 386 浏览
[🇭🇰香港- 中環].🔻初訪 - Fusion日式居酒屋 ”Lobster Lataifi” 好似中式嘅春卷裏面包住彈牙嘅龍蝦肉, 外層更加酥脆最鐘意係甜品”Shine Muscat Dango” - 香印提子配小丸子, 重點係旁邊嘅Earl Grey Tea Mascarpone整體食物唔差,但唔係話好有驚喜; 加上座位都偏迫, 未必咁快會再訪.🔻🍽 CENSU📌 地址: 中環歌賦街28-30號地舖.#tummysreadyatcentral #tummysreadyforjapanese
[🇭🇰香港- 中環]
🔻
初訪 - Fusion日式居酒屋
🔻
🍽 CENSU
📌 地址: 中環歌賦街28-30號地舖
2022-09-18 1339 浏览
日系和風的裝潢,在鄰近餐廳的風格與眾不同,但又隱隱散發洋氣氣質,恰似造就一個有格調的氛圍。(1) Chutoro Tuna中拖羅的含脂比例大概是赤身(魚身上背部分)與魚脂豐盈的大拖羅的融合。顏色呈粉紅,香草綠油、柚子醬油令油脂香而不膩,甘香又清新。(2) Beef Tartare將上乘的生牛肉碎,加上各種香料混合而成。食材新鮮,但香料的味道蓋過牛肉味。(3) Unigiri將日系飯糰揉合意大利燴飯,菜式打卡一流。米粒用鮑魚高湯慢煮而成,將外表燒得焦香。加上新鮮海膽,鮑魚濃湯進食。味道充斥海洋氣息,鮑魚與海膽的味道一浪又一浪拍打味蕾。不過,個人認為味道較重。(4) Udon松葉蟹作為日本三大名蟹之一,味道定不會失望。日式元素:紫菜、生雞蛋、味噌,加上中式芥蘭頭及咸蛋黃而成。每條烏冬掛滿醬汁,配上一絲絲的蟹肉,又不失高級感。以日式時尚餐廳來說,線條簡約、設計俐落。加上有不同文化的食客聚首一堂,氣氛歡愉且放鬆。菜式創新、很難在外頭一試。剛好有乾燥花、低調抹灰牆作背景,襯托一年一度的生日慶祝。🍎

(1) Chutoro Tuna

(4) Udon

2022-09-13
Chutoro Tuna
2022-09-16 891 浏览
好出名既上環既日式fusion居酒屋其實我原本係想去食和牛三文治🥺明明已經係嗰個section第二檯去到但都sold out左最後眼甘甘望住隔離個檯第一檯去既情侶用個三文治cheers🥲勁唔開心不過佢地話想食牛都可以試個和牛steak咁就試下啦生熟就set好一定要medium rare架啦~和牛本身就偏油膩加埋佢上面d菌類解膩其實不錯而且佢上面d sauce係醬油+wasabi幾吊味幾過癮幾得意不過兩個人食呢幾舊其實都有d濟-圖二係我今年食過最好食既烏冬🥹唔洗講都睇到佢既足料每一啖都係大滿足-然後到左視覺上最衝擊既海膽飯糰😂師傅教我地攪勻佢黎食但我唔係好捨得d海膽不過最後都係乖乖地聽師父講個飯團燒到好香少少燶 同湯汁攪勻左之後口感好特別 汁入邊都加咗少少Wasabi(綠色個d)加埋海膽既鮮甜 朋友話覺得全晚最好食係個飯糰🤭-餐廳大部分menu都係用open kitchen形式去製作望住佢地煮野食都係其中一種享受😂(廚師好靚仔)
好出名既上環既日式fusion居酒屋
每一啖都係大滿足
然後到左視覺上最衝擊既海膽飯糰😂
加埋海膽既鮮甜 朋友話覺得全晚最好食係個飯糰🤭
餐廳大部分menu都係用open kitchen形式去製作
望住佢地煮野食都係其中一種享受😂(廚師好靚仔)
UNIGIRI
2022-08-17
UNIGIRI
隱藏在中環小巷的高質居酒屋, 型格裝修加上開放式廚房, 滿滿的格調質感是上班族在收工後一起開懷暢食的聚腳好地方食物擺盤精緻, 充分展現味覺+視覺的美學Udon Crab Miso, Snow Crab $258 (必食)蟹肉烏冬超大份, 最上面是滿滿的蟹肉, 撈埋流心的蛋黃, 每一條烏冬都掛住creamy的醬汁, 咬落去爽口彈牙, 超濃郁的口感!!日本蠔 ($88/隻) (必食)手掌SIZE的蠔非常新鮮, 一咬入口, 先有一股清新的海水氣息,肉質肥美, 加再上柚子汁, 清甜爽口!Flathead Lobster Kataifi 酥炸薯絲琵琶蝦 ($238)炸薯絲金黃酥脆, 琵琶蝦肉質爽口, 食落去外脆內嫩, 配上用蝦頭的蝦膏煮成的濃郁醬汁, 味道口感豐富

是上班族在收工後一起開懷暢食的聚腳好地方

食物擺盤精緻, 充分展現味覺+視覺的美學

日本蠔 ($88/隻) (必食)

• Udon Crab Miso Snow Crab