2017-11-21 74 浏览
Catee餐廳裝潢十分特別。我很喜歡這裡的鎢絲燈,黯淡的環境同檯面上的蠟燭,十分浪漫。侍應十分專業,特別推介我們食Catee的魚類menu。前菜方面,叫左牛油果帶子沙津。平時我唔鐘意食沙津醬,但呢度既醬酸酸地好開胃,一點都唔覺得膩,仲好開胃。沙津菜好新鮮,唔係普通生菜。帶子厚肉好鮮嫩,牛油果夠熟,配搭好夾。巴馬火腿蜜瓜,蜜瓜好甜,火腿甘香唔會太醎。醎甜比例剛剛好,不錯。主菜龍躉魚柳配牛油汁,十分架勢,脆脆的外皮,食落入口即溶。脂肪的比例剛好,對於我不太食魚的人也覺得不錯。令我即刻叫多一個威靈頓三文魚。威靈頓三文魚的脆皮不會太香牛油味,口感也不是很乾,令魚味更加突出。三文魚不是全熟值得加分,質感很滑,相對於龍躉魚柳 脂肪比較少。甜品方面,點左綿花糖朱古力配瑪利餅。成個鐵板上,可以保持溫暖直到食完,要小心熱。底層有微苦既朱古力,上面鋪滿綿花糖一齊焗。焦糖化嘅棉花糖連埋朱古力完全溶化成一體,用微甜嘅瑪莉餅沾上綿花糖可以牽絲,視覺效果一流!味道唔流講,一定好食,食一道唔會失敗既甜品。餅乾蘸上溶掉的棉花糖,真是食不停口,可惜餅乾比較少,但最後用麵包都要吃完這個甜品。飲品方面,除咗有過40種雞尾酒

飲品方面,除咗有過40種雞尾酒,紅白餐酒之外,仲有多款果汁,奶昔,咖啡奶茶紅茶,你唸得出既都有。
如果你想飲的Cocktail在菜單上沒有,也可以叫調酒師為你特別炮製,很有心機。 調酒師為我一一介紹,最後叫了一杯Esppresso Martini,待咖啡香味而稍稍酒精味,非常容易入口。
而家做緊買一送一,而且營業到三點,同三五知己或男女朋友黎飲酒都得!特別讚揚餐廳自己調製嘅芝麻糊cocktail。味道似芝麻雪糕,有baileys成份,好夾好好飲!

Catee 賣的不只是食物,那種放鬆的感覺配上純音樂真是人生一大享受。這餐廳值得在特別日子再來食食。
2017-11-18 80 浏览
上一次黎食個個茄茸意粉雖然覺得麻麻,但餐湯真係唔錯.見到佢lunch menu轉左,所俾多次機會佢.今次的餐湯依然好飲,又有橄欖油同黑醋點包,未食主菜就已經飽左一半.我地叫左雞柳尼廉汁燴長通粉同埋煙三文魚南瓜蓉燴意大利飯.煙三文魚南瓜蓉燴意大利飯原以為係夾在三文治中那樣的煙三文魚配南瓜蓉意大利飯,但原來係完全熟了的煙三文魚碎燴意大利飯.意大利飯的汁好重芝士味.因為係三文魚碎,所以每一啖都會食到.芝士味加埋煙三文魚的鹹味,味道真係幾濃,啱晒重口味的朋友.而飯都煮得軟硬適中,每一粒都咬口,可算是不錯的質素.美中不足的是南瓜蓉汁的南瓜味唔係好食到,除此之外呢個意大利飯很啱我胃口.雞柳尼廉汁燴長通粉朋友好鍾意意粉的白汁,好香濃creamy.醬汁中仲有熱溶的芝士,夾起啲意粉時會有拉絲的效果.對比起個汁,雞柳就失色好多.雞肉偏嚡又乾又無味,朋友最後都放棄食,食晒啲意粉就算了.餐飲可以揀咖啡,花茶或果汁都唔洗加錢.我地叫左一杯菠蘿汁同西柚汁.鍾意佢地的果汁好fresh,唔似用糖漿沖出黎超甜的假味.不過由於唔甜,杯西柚汁就真係有少少苦澀左啲.總括來講食次的主菜好食過上次,有進步的餐廳會再幫襯.

我地叫左雞柳尼廉汁燴長通粉同埋煙三文魚南瓜蓉燴意大利飯.

雞柳尼廉汁燴長通粉

雞柳尼廉汁燴長通粉

菠蘿汁同西柚汁

總括來講食次的主菜好食過上次,有進步的餐廳會再幫襯.
2017-11-16
菠蘿汁同西柚汁
1K
2017-11-16 2409 浏览
從前嘅荃灣算係一個老區,俾人感覺好似草根啲,所以唔係好多西餐廳,最有名可以据個扒嘅地方算係莎樂美吧。近年隨住好多大型、貴價屋苑落成,都有唔少有格調而又有水準嘅西餐廳開業,更有啊少係小店形式。週二收工後黎到楊屋道嘅呢間西餐廳食飯,平日晚上都有七成入座,可見都有番咁上下水準。餐廳位置啊算好多,呈L字型,有梳化位、吧枱。裝潢方面同一般西餐廳差不多,不過見到牆上都掛左唔少有貓貓嘅相片,燈光偏暗(拍出黎嘅照片唔太好看)餐牌供應西餐,有沙律、湯、前菜、意粉、意大利飯、扒類、魚、羊架、小食、甜品等,定價合理,一律單點,加$50可升級為套餐,會包括沙律、湯、飲品、甜品,人均二百蚊左右。另外比較特別係供應一款以「魚」為主題嘅二人餐,由湯、沙律到主菜、小食都有魚嘅元素,定價$418/2位。如果鐘意飲酒傾下計嘅,8pm前可享有酒類買一送一嘅優惠,幾十蚊就有一杯沙律麵包共有四款,配上黑醋,上枱嘅時候微溫,建議盡快食,否則放涼會慢慢變硬,冇咁好食。餐湯餐湯有忌廉、粟米、薯仔等配料,質地稠身,熱辣辣端上,感覺都幾足料。調味得宜,而且因為有多種配料,所以口感都會好豐富蒜香鮮蝦意大利麵 $128 (+$50升級套餐)

沙律
沙律

麵包

餐湯

蒜香鮮蝦意大利麵 $128 (+$50升級套餐)
一共點左兩個套餐,一份意粉,一份黑毛豬。意粉份量適中,兩個人分享一齊食剛好。
比起多汁嘅意粉,我更加喜歡呢種炒至乾身,冇乜醬汁嘅類型。呢份意粉質素唔錯呢,炒得夠乾身,而且蒜味濃郁,十分香口。加有少量椒絲,所以認真食,仲會覺得有微微辣度,夠惹味。裡面都有六隻蝦肉,幾大方,蝦肉質感爽口,又幾大隻
整體十分滿意,只係略嫌有少許油。

蒜香鮮蝦意大利麵

烤西班牙黑毛豬扒 $148  (+$50升級套餐)
鐘意呢度嘅上菜速度,唔合太急,一來餐桌唔係好夠大啦,二來慢慢上,唔洗趕住趕住食,會新鮮啲。
黑毛豬扒唔算好大塊,但一睇之下原來都幾厚身,煮到剛好,唔會太韌太老,容易切開。
豬肉冇任何羶味,煎到面頭香口,肉質帶嚼勁,雖然唔係食過最好食嘅黑毛豬扒,但以呢個價錢,都算性價比好高

墊底嘅係一大份薯蓉,薯蓉調過味,食落鹹鹹地,質地軟綿,唔會好膩口,但非常飽肚。
仲比較特別地以秋葵伴碟,新鮮得黎又健康啲,有助平衡肉感。

小食拼盤 $138
小食拼盤包括有炸雞翼4隻、炸洋蔥圈4件、炸金文畢溶芝士2件、炸薯條,相當豐富。
小食拼盤

當中全部都係新鮮炸起,如果鐘意食炸物嘅朋友不要錯過,特別係炸雞翼,重手炸到皮好香脆,但肉保持有汁夠嫩,調味鹹鹹地,雞翼控大滿足。洋蔥圈有兩大兩細,啱哂我同男朋友分享,我就唔鐘意食太大件,沾少少沙律醬,好食

小食拼盤

炸芝士亦幾唔錯,外脆內軟,芝士有流心效果,炸嘅時間掌握得好。
薯條份量多,但比較普通,只係幼薯,冇乜點調味,唔公覺得鹹,不過個人認為幼薯口感麻麻。

甜品:美國芝士蛋糕
是日甜品芝士蛋糕,蛋糕質地唔會太硬實,剛好食得到,芝味濃淡得宜,唔會太鹹太膩,其實都幾大件,食完咁多野,我地都唔係好食得落了。
美國芝士蛋糕

香蕉奶昔 (+15)
點左香蕉奶昔,蕉味香甜,加埋冰打得細滑,奶味唔會太重,甜度適中,味道天然,呢個價錢抵飲

香蕉奶昔

熱朱古力
朱古力係少有西餐廳飲過咁香濃,首先唔洗加錢係非常抵飲。朱古力味濃之餘,飲落夠順滑,甜度適中,係罕有我覺得飲完會再想飲嘅熱朱古力。如果鐘意飲朱古力嘅朋友可以一試

餐牌:

2017-11-15
香蕉奶昔
2017-11-15 67 浏览
今晚同男朋友去撐下枱腳,揀左間呢新餐廳試下,點知有意外驚喜!餐廳老闆的服務態度超好,而且用心推介,食物又有質素,加五十蚊就有齊沙律、湯,飲品同甜品,CP值超高!
2017-11-15 70 浏览
今日落嚟荃灣順便來呢間餐廳食返個靚靚晚餐,雖然座位細細但係空間都足夠,沒有跟餐,只是散點了一些個人喜歡食的菜式⋯⋯$78一個龍蝦湯,值唔值真係見仁見智啦,不過味道好濃郁,飲落啖湯都好滑,亦都有一舊好大舊嘅龍蝦肉,都算唔錯!前菜同樣叫了一個$78嘅巴馬火腿哈蜜瓜,好清新,食落有巴馬火腿嘅香同鹹味,又有哈密瓜嘅甜味,有咸有甜嘅感覺都幾特別,我個人就好鍾意。$62嘅意式炸銀魚,其實即係炸白飯魚,不過呢度嘅脆槳整得好脆口好薄身,所以食落係好脆,而且嗰種脆口嘅程度可以維持到好耐都唔會淋,亦吾會令人覺得好飽肚或者好油淋淋嘅感覺。來呢到梗係要試下出名嘅豬手啦,$168嘅脆豬手,上枱係原隻上嘅,好有台型好架勢,之後侍應幫我地攞去切件再俾我哋食,個皮勁脆,食落筋肉相連,好彈牙,總之一個字,就係「正」!$58一柸芒果奶昔,係有D貴嘅,(跟餐$15已0k)但係買相好靚,好夠凍,好香好滑,甜度又適中,食豬手夾呢柸飲品好夾,值得嘅!又是滿足的一餐!

又是滿足的一餐!
2017-11-14
  • 脆豬手
  • 巴馬火腿哈密瓜
  • 芒果奶昔
2017-11-14 1559 浏览
有時搵野食真係要有冒險精神,捐窿捐罅, 好似依個星期日, 我地行完荃新天地, 之後經過楊屋道街市, 再行過D, 就發現依間餐廳.一坐低, 先黎一杯青瓜水,好清新,好似幫你係晚餐開始前refresh 一下烤澳洲肉眼扒伴燒汁加$50轉套餐有沙律、餐湯、飲品、甜品老公想飲龍蝦湯,所以我地轉左~好香龍蝦味,應該係用左龍蝦殻淆先可以做到咁香。仲要有龍蝦肉,勁彈牙個沙律係南道豆沙律,個dressing 調得非常好,有點蒜味又有點酸,加埋南道豆既texture, 口感好豐富餐包有醋和橄欖油點雙影帶子配黑魚子一半係用焗既方法烹調,保持帶子既鮮度,好大粒,又好滑一半用牛油煎香左,帶子d油出左黎,好香英式炸薯條 (配黑松露醬)黑松露蛋黃醬好食過之前既黑松露醬,依度既香d,而且帶輕微酸,令到食落去既薯條無咁膩之餘又有陣陣既黑松露香肉眼扒medium rare, 做得非常好,焦糖化效果極高,外面熟又脆,內而仲紅,保留到肉汁同肉既鮮味。仲有,佢一上枱已經聞到陣陣牛油味。甜品揀左 "烤棉棉花糖朱古力", 成日都好想自己整, 但最終都係係街食, 哈哈, 好RICH, 好濃, 棉花糖控同朱古力控既至愛

烤澳洲肉眼扒伴燒汁
加$50轉套餐有沙律、餐湯、飲品、甜品

老公想飲龍蝦湯,所以我地轉左~

好香龍蝦味,應該係用左龍蝦殻淆先可以做到咁香。
仲要有龍蝦肉,勁彈牙

餐包有醋和橄欖油點

雙影帶子配黑魚子
一半係用焗既方法烹調,保持帶子既鮮度,好大粒,又好滑

一半用牛油煎香左,帶子d油出左黎,好香

英式炸薯條 (配黑松露醬)

仲有,佢一上枱已經聞到陣陣牛油味。

2017-11-12
  • 英式炸薯條 (配黑松露醬)
  • 肉眼扒
  • 烤棉棉花糖朱古力
2017-11-14 57 浏览
又到左尋找小店的時候啦😜今次呢間小店十分就腳 楊屋道街市行一兩分鐘就到👍 餐廳店面行酒吧風🍻 出面放左D食物相都幾吸引下🤤 入到去擺設以貓😸為主題 掛滿有關貓既畫像 十分配合Catee既主題-貓 餐廳亦行蠟光晚餐既風格 每張枱會放一個蠟燭仔 十分浪漫💓食物方面 foodpigss🐷🐷就叫左個煙三文魚蟹肉波波($98)🐟 德國脆皮豬手🐖($168)同烤大頭蝦🦐配意大利飯($148)而兩個main course用$100元升級左做套餐多左沙津、湯、餐飲同埋甜品👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻煙三文魚蟹肉波波($98)🐟係用煙三文魚包住蟹肉 再喺三文魚上放置魚子 一個波波大概有二至三塊煙三文魚包住 煙三文魚同埋入面既蟹肉都幾新鮮冇腥味😄 而德國脆皮豬手🐖($168)睇上去就十分有霸氣用把刀插住成隻手 不過店員好細心會比你影張相後拎入去幫你切 豬手外脆內軟加埋個汁酸酸甜甜幾好食 份量亦算多至於烤大頭蝦🦐配意大利飯($148)就十分香 兩隻蝦十分之大 意大利飯入面又超多芝士岩曬🐷🐷呢D鍾意食芝士嘅人而額外加錢做套餐而有嘅餐湯係南瓜湯 都幾香濃下 沙律都幾開胃甜品係cake都好好食😝整體黎講幾好 所以會再去

👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

而額外加錢做套餐而有嘅餐湯係南瓜湯 都幾香濃下

沙律都幾開胃

甜品係cake都好好食😝

整體黎講幾好 所以會再去 事關佢地嘅選擇幾多下可以多試幾次😄😄
2017-11-13
$282.5 (晚餐)
  • 煙三文魚蟹肉波波
荃灣在我印象中是一個老區。10 年前。自己離開此工作地方。轉戰於港島區工作。不經不覺已多年。 今日約 朋友一起行街。發現荃灣已有改變不少。當日老區。現今完全反轉 特別楊屋道。以前都係舊式店舖 現在差不多都是酒吧或餐廳 令此街由寂靜變得熱鬧起來。 正在泛起不少回憶時, 眼前看見一 間門前較黑暗酒吧 Catee 看見場內有不少客戶。 一於試下呢間新式酒吧餐廳 可能近萬聖節。 場內都有不少節日裝飾 加上裝潢較有特色 大家不時舉機拍攝 同時看看四周客人的餐點 份量不少之餘 美食鋪排及餐具等等都一絲不拘。 大家都心急下單 我們沒有跟足傳統由餐湯開始 反而自由配搭 因為美食太多之餘 有好多特色美食 所以點下以下1美食 牛油果帶子沙律黑松露三文魚青瓜卷小食拼盤烤紐西蘭羊架龍躉魚柳先來牛油果帶子沙律自己一向愛吃牛油果及沙律菜 牛油果愛其特別味道及質感.好滑流. 沙律菜就清甜味道。 簡單材料 已經是人間美食之餘 亦是健康之選。 今次配上大大粒香煎帶子 愛它其鮮味 以微煎及用少許幼鹽簡單烹調方式, 除帶出海鮮美味外, 吃時,帶子表面之香煎口感, 加入爽口彈牙肉質。 再砲配上自家沙律醬特別用上蒜蓉令整個醬汁
荃灣在我印象中是一個老區。10 年前。
自己離開此工作地方。轉戰於港島區工作。不經不覺已多年。
今日約 朋友一起行街。發現荃灣已有改變不少。
當日老區。現今完全反轉
特別楊屋道。以前都係舊式店舖
現在差不多都是酒吧或餐廳
令此街由寂靜變得熱鬧起來。
正在泛起不少回憶時,
眼前看見一 間門前較黑暗酒吧

Catee

看見場內有不少客戶。
一於試下呢間新式酒吧餐廳
可能近萬聖節。
場內都有不少節日裝飾
加上裝潢較有特色
大家不時舉機拍攝
同時看看四周客人的餐點
份量不少之餘
美食鋪排及餐具等等都一絲不拘。
大家都心急下單

烤紐西蘭羊架
龍躉魚柳

先來牛油果帶子沙律
自己一向愛吃牛油果及沙律菜
牛油果愛其特別味道及質感.
好滑流.
沙律菜就清甜味道。
簡單材料
已經是人間美食之餘
亦是健康之選。
今次配上大大粒香煎帶子
愛它其鮮味
以微煎及用少許幼鹽簡單烹調方式,
除帶出海鮮美味外,
吃時,帶子表面之香煎口感,
加入爽口彈牙肉質。
再砲配上自家沙律醬
特別用上蒜蓉令整個醬汁
更惹味.混入沙律菜及牛油果味道
往往有意想不到。
抵讚.

正在回味沙律的味道時,
一份特色小食出現眼前,

黑松露三文魚青瓜卷
三文魚看上去好像很細份量
但從魚身的光澤上看
光澤明亮。脂肪紋理細緻,
加上師傅刀功,
切出來之三文魚
不會有根位部位之餘
而且厚度不薄,令你入口時可以
充分感受三文魚內之魚油感。
再配上
透薄青瓜及沙律菜,
使魚油在口腔內減少油膩感,
軟滑三文魚刺身配上清爽脆口青瓜
兩者都能互相配合。
是一個絕佳組合。
加上獨特造型。
色之美食
就是這樣簡單表達出來。
食了兩款健康美食,

就食回一些香脆美食,
分量很大
有薯條, 雞翼,芝士波及洋蔥圈

雖然好多餐廳都有此款美食
當初,看其外表。
沒有什麼特別
但雞翼肉質沒有因為炸而令肉質粗糙
返而肉嫩滑口.
入口有些像椒鹽或五香粉味道
會有不同層次味道出現.
所以追食是常識吧。
不過令我放心是
我不需要追水飲
因為醃料較為健康。
有時候,簡單醃料用作調味
食客才真正享受美食。
炸洋蔥圈是我最愛炸物之一
外脆內甜。
如果脆醬再薄一點。
口感更好。
再將薯條轉薯角仲正.
不過整體都有不錯表現。

當主菜出現
更有期望
朋友點烤羊架
配上薄荷乳酪醬
好一個'穌'味遇見清新醬.
一個好特別配搭.
比燒烤醬更好味.

因為她不怕羊'穌' 味
但可惜她點了七成熟
令肉質過老, 減少嫩滑感.
所以最好選擇五成熟.
朋友說此羊架,
沒有太大羊'穌' 味
原來用殼類餵飼的羊
其羊' 蘇'味會減少.
如一般怕羊'蘇'味的朋友
都不用擔心。

而我點了個龍躉魚柳

兩片大大片的龍躉魚柳
對於細食的我。
感覺一定可以全吃
因為愛食魚
一入口已經聞到其魚鮮味 ,

利用慢火滾油細煎,可以使肉汁及油份慢慢由內向外流,
均勻分佈每吋魚肉之間。
更利用少許薄粉鎖住肉汁。
每片魚塊放入口中細味時
使每一啖都能保存 深海
龍躉的魚鮮味。加上龍躉本身
爽身魚質感。加上香熱溫度
不消兩分鐘消滅它.好久沒有品嚐優質鮮味魚肉。
魚油及肉汁雖然美味但有時都需要蔬菜去解其膩口感,
伴菜對於我來說除了解決以上問題外。
一直沒有特別興趣去食不過當第一口食其配菜時,完全改觀以往對伴菜之配角角色,
因為好少食店會利用調味去慢火煎煮,每啖入口時發現蔬菜內的水份好足夠
沒有乾身或太油膩感,加上適當調味,使自己自然追食,

之後, 甜品時間
其實已經好飽.
不過自己不可以放過甜品.
就點了意大利朱古力奶凍.

香濃奶味, 配上香滑朱古力醬.
幾啖已經吃完.
此刻明白餐廳閒日的晚上都可以坐無虛席。
食物有水準

Catee 本身除了是一間餐廳亦是一間酒吧,當貓頭鷹時間開始,
Catee 又開始另一種飲食文化。其中店內一名股東是香港出名調酒師,
知道我對飲酒沒有認識。但利用其專業知識去調配一杯沒有酒精的飲品比
我同朋友享受.

Cocktail - Milkshake Martini,
是Catee 新發明的最新出爐既分子Cocktail
上面放左士多啤梨口味既分子泡泡,
外形好似一個粉紅棉花糖,
鐘意試新野同影相的我. 一定不會放過
呢杯Cocktail - Milkshake Martini選用藍莓口味道奶昔,
底層一粒粒是分子Caviar ,咬爆後,有爆漿口感
好過癮!
下次再黎, 呢杯Milkshake Martini 不可放過
题外话/补充资料: 踏出餐廳後, 看出店主在餐單設計,食物配襯,分量及餐具等等。都放了不少心機。在飲食行業裡。自己曾經放了廿年心機。對於香港美食已經少了好多好多要求。但經過今晚晚餐後。從新對香港食店的質素有些信心。每年被市場淘汰的食店有不少。但沒有人會明白為何被淘汰。往往堅持對美食有要求的人才會明白此點。努力!
2017-10-30
  • Cocktail - Milkshake Martini
  • 牛油果帶子沙律
  • 黑松露三文魚青瓜卷
  • 龍躉魚柳
係荃灣西,對我地黎講其實好唔就腳 不過我地間唔使都會過黎行下, 由其係我未生之前,差唔多一個月總有一次會過黎 係唔係以為我過黎做Facial ? 其實係我同老公過黎呢頭按腳就真 前排同老公再過黎楊屋道街市附近 就唔係買(食送)亦唔係按腳,反而過左黎食飯 係媽媽谷既朋友仔介紹,話有一間好多貓貓擺設既餐廳 仲幾有情調,都值得一試架 咁岩當日去左媽媽屋企會所玩 就一於試下佢講既, 幾有情調又好多貓貓擺設既Catee 好彩既係我地一早book 左枱, 唔係真係連入去食飯既機會都冇 睇黎真係應該唔差wor 不過位置就真係唔太多,當日都有一至兩枱係主要飲野為主 所有會比較偏黑,同埋比較大聲少少既音樂 由於當日我地帶左bb車, 店員就安排左我坐左入面既雙人位 不過位置上比較窄左少許, 咁由於係門口等入座時我地都已經睇左食咩 所以就坐定冇耐就可以點菜啦 咁我地分別點左兩款主食,再另加上50元可以轉套餐 咁套餐係包左d 咩呢? 包括有既係沙津,餐包,湯品一客 仲有甜品同埋飲品一杯 咁不如睇下佢既沙津係有d 咩先, 我個人認為係藜麥,沙津菜,蕃茄仔等等 加上少許黑醋好惹味 另外仲有餐湯,或者你同我都
係荃灣西,對我地黎講其實好唔就腳
不過我地間唔使都會過黎行下,
由其係我未生之前,差唔多一個月總有一次會過黎
係唔係以為我過黎做Facial ?
其實係我同老公過黎呢頭按腳就真

前排同老公再過黎楊屋道街市附近
就唔係買(食送)亦唔係按腳,反而過左黎食飯
係媽媽谷既朋友仔介紹,話有一間好多貓貓擺設既餐廳
仲幾有情調,都值得一試架
咁岩當日去左媽媽屋企會所玩
就一於試下佢講既,
幾有情調又好多貓貓擺設既Catee

好彩既係我地一早book 左枱,
唔係真係連入去食飯既機會都冇
睇黎真係應該唔差wor
不過位置就真係唔太多,當日都有一至兩枱係主要飲野為主
所有會比較偏黑,同埋比較大聲少少既音樂

由於當日我地帶左bb車,
店員就安排左我坐左入面既雙人位
不過位置上比較窄左少許,
咁由於係門口等入座時我地都已經睇左食咩
所以就坐定冇耐就可以點菜啦

咁我地分別點左兩款主食,再另加上50元可以轉套餐
咁套餐係包左d 咩呢?
包括有既係沙津,餐包,湯品一客
仲有甜品同埋飲品一杯

咁不如睇下佢既沙津係有d 咩先,
我個人認為係藜麥,沙津菜,蕃茄仔等等
加上少許黑醋好惹味

另外仲有餐湯,或者你同我都認為咪又係個d 普通既白湯
餐包方面,佢會係奉上既時候會有橄欖油同埋黑醋
比你點上麵包食既,即時覺得自己好似識享人人生咁樣

不得不提一下個湯,好足料,個人覺得係似周打蜆湯
有薯仔粒仲有蜆肉夠曬足料,開頭仲諗加50蚊轉Set 認真貴呀
不過暫時睇落都係值既!

首先有既係主菜【西班牙黑毛豬扒】$148
塊豬扒都尚算中等Size,但係如果只係點一樣主菜
冇另外點叫飯式者意粉真係未必夠飽肚

豬扒煮得會全熟,不過唔會因為太熟而變得過"銀"
不過真係唔名夠喉,由其係兩個人Share 食同時又好肚餓
但係都好好食既!

然後呢個主菜,係因為我見到好多台客都有點
應該會不錯的,的確佢真係令我會嘩聲四起的
首先真係好有派頭,一隻原隻豬手係我面前
仲有把刀插住,影住相呃Like 都已經夠曬正

開頭點菜時,老公都問過我怕唔怕到時唔知點切開
始終地方唔大,又有阿仔係度
不過大家可以放心頂啦,因為當逄上豬手時
其實店員都會詢問你,洗唔洗影相?
唔洗就幫你拎入去切

前後唔洗五分鐘,一隻起曬肉拆曬骨既豬手就係我地面前
豬手超超超超超好食,我個人極力推介
點解咁好食呢?首先豬手D 皮炸得岩岩好
好脆一咬就吞到,肉質唔會煮到硬同實
重點係唔會死咸,食過有D咸豬手一味死喊
有一間仲要係德國餐廳個D真係唔洗預我再食多次
認真如果你喜歡吃咸豬手的話,一定要黎試下

最後餐飲方面,由於我地都唔知揀咩飲品好
咖啡奶茶又驚太夜費時飲,老公就話不如叫杯果汁
小朋友想飲時都仲可以比啖佢飲呀
不過個人認為黎到就真係唔好叫果汁啦
叫番d特式飲品會更好的

最後就是甜品時間啦,老老實實既
我自己總認為套餐包既甜品唔會好食得去邊
不過反而咁仲有驚喜,今次呢個甜品
班蘭慕斯蛋糕
首先佢層次好分明,當一齊享用時會感受到班蘭既清新
少許既芝士味道,仲有朱古力蛋糕係底
整體也不錯,重點唔會令人吃不消的

而當天,因為調酒的那位帥哥看到店面人數不是很旺場
主動在我們離開時,詢問會否趕時間可否有空試一下它家的
無酒精成份的Cocktall
其實時間相隔一段,我已經忘了他說是什麼溝什麼
但係真的很美,首先淡淡的粉紅色泡泡
加上有點像豆奶又有D 維他奶既味道
不過真係好吸晴亦好呃Like

如果我地再去按摩/再去朋友屋企玩,
我地一定會再黎多一次食飯!!

题外话/补充资料: 最後就是好康介紹,就係大家係Facebook 簽到番Catee 就可以有機會得到一客甜品/無酒精成份既Cocktall 啦
  • 德國咸豬手
2017-11-09 947 浏览
荃灣美食好多,係openrice search下邊間多好評就去試下啦,咁見到呢間catee,以為有得玩貓。其實就無貓玩嘅,反而個氣氛估唔到咁有格調。咁餐牌上都有好多唔同種類嘅食物,既可嗌set食,又可以散叫,而且食物選擇都好多,好難揀。最後我地叫左個烤紐西蘭羊架、烤大蝦龍蝦汁長通粉、小食拼盤同埋啤酒煮蜆。加$50轉套餐有個沙律食,有胡麻醬撈埋好好味。小食拼盤有雞翼、炸洋蔥圈、炸芝士球、薯條。咁如果一大班人黎食嗌呢個係相當抵食。燒茄子忌廉湯味道不錯。烤大蝦龍蝦汁長通粉有2隻大蝦,幾鮮,而且龍蝦汁真心濃郁,食左幾啖想再叫多碟食。啤酒煮蜆啤酒味好重,同d蜆煮埋都幾夾。好好食。至於另一個main course烤紐西蘭羊架肉汁依然keep到,而且肉嘅份量都足夠。配菜嘅薯泥都好好食,唔係馬馬虎虎。跟餐甜品係意大利芝士餅

加$50轉套餐有個沙律食,有胡麻醬撈埋好好味。

燒茄子忌廉湯味道不錯。

啤酒煮蜆啤酒味好重,同d蜆煮埋都幾夾。好好食。

跟餐甜品係意大利芝士餅

2017-11-09 76 浏览
夜晚黎咗哩間西餐廳到食。佢D牆有貓貓裝飾,店主應該好鐘意貓啦!先黎個鷹嘴豆沙律開下胃,d沙律菜好新鮮呀!龍蝦湯好creamy同好rich,入面有條龍蝦仔,絕對唔係hea 貨。頭盤叫咗帶子,面頭重有少少黑魚子。帶子有兩款食法,一款係煎香過,一款係輕輕蒸熟。我就覺得煎香味道香口好多,鮮味比較特出。係menu見到有原條八爪魚沙律比佢吸引咗。不過八爪魚太un亦都好難切,有待改良。牛扒五成熟剛剛好,不過牛肉味比較淡。羊扒重共有三塊,唔會煎到好乾,肉汁保留得好好。侍應好好人,幫我地切埋豬手。豬手皮脆肉嫩,D脂肪燒到好有膠質,充滿collengen最後叫咗果汁,套餐包埋唔洗額外加錢。幾好!有蕃茄,菠蘿,西柚汁,食完咁豐富嘅晚餐用黎消濟就最好不過啦

先黎個鷹嘴豆沙律開下胃,d沙律菜好新鮮呀!

牛扒五成熟剛剛好,不過牛肉味比較淡。

羊扒重共有三塊,唔會煎到好乾,肉汁保留得好好。

2017-11-08 380 浏览
今天去了楊屋道放下我心愛的狗狗去沖涼,就在附近搵食,就算一個人也可以很快樂消磨幾個鐘一個愛動物的人,看到cateen的裝修已經非常雀躍去到𥚃面好relax,好warm 有心思的~特式面飽~有三款,麥飽、提子飽、法飽各有特色,配意大利醋、橄欖油炸三文魚魚旦$68~這是cateen 的招牌推介,貓的主題,當然要吃魚吖煙三文魚加入墨魚膠打成魚旦再加麵包糠,炸到脆口,外脆內軟,好有魚香,好特別的味道,加埋火箭菜更提升了另一味道烤大蝦龍蝦汁意大利飯$148~濃濃的龍蝦汁淆成湯再加入意大利米煮成,意大利飯較為挺身有𡁻頭,這就是意大利飯的精髓, catee n師傅相當有水準,本人大愛大蝦配飯一點也溜,一個人也可以吃剛passion fruit mijito $78~很特別的熱情果rum 酒cocktails,有淡淡的新鮮熱情果的香、甜、酸,混合薄荷葉rum酒,不只外觀設計有心思,還有一試難忘的味道
一個愛動物的人,看到cateen的裝修已經非常雀躍
去到𥚃面好relax,好warm
有心思的~
大蝦配飯一點也溜,一個人也可以吃剛
2017-11-01
  • Passion  fruit  mijito
  • 三文魚魚旦
  • 大蝦意大利飯
2017-11-08 52 浏览
假如叫我近距離接觸貓的話,確實有些怕 ~上星期同丈夫到浪漫又高格調西餐廳的 Catee 吃晚飯,這裡只是牆上貼著得意的貓貓圖片,吃得開心之餘又有氣氛,很不錯!餐廳的裝修雅緻,牆上掛著很多可愛貓貓的圖片,猶如置身於貓cafe似的,這裡寧靜舒適,亦有情調,適合情侶約會和聚會談天。這裡的菜式不是一般西餐,款式特別而且又多,頭盤、小食、沙律、主菜、扁意粉、意大利飯、甜點及飲品,每款食物品質佳,屬高級西餐類別。龍蝦濃湯     $78鮮味濃郁,喚醒了我的味蕾,一聞這濃湯就聞到龍蝦味,喜愛天然湯品的濃、純、香!巴馬火腿蜜瓜   (4 pcs)     $78Parma Ham 與蜜瓜最佳配搭,Parma Ham 入口鹹香,薄片後包裹著豐厚瓜肉和濃甜多汁的蜜瓜一齊吃好美味。香煎龍躉魚柳伴香蒜牛油汁     $218啖啖肉又大大塊厚身的龍躉魚柳,表面煎得香脆可口,肉質嫩滑,鮮味十足,口感豐富,好吃。這個價錢可以吃到那麼鮮味又大片的龍躉,確實很不錯!威靈頓三文魚扒伴刁草忌廉汁     $218外面鬆脆的酥皮,包裹著半熟三文魚,粉粉嫩嫩,色澤漂亮,質感幼滑,味道鮮美,再與沙律菜及多款烤過的蔬菜伴碟,食材豐
假如叫我近距離接觸貓的話,確實有些怕 ~

龍蝦濃湯     $78

巴馬火腿蜜瓜   (4 pcs)     $78

香煎龍躉魚柳伴香蒜牛油汁     $218

威靈頓三文魚扒伴刁草忌廉汁     $218

外面鬆脆的酥皮,包裹著半熟三文魚,粉粉嫩嫩,色澤漂亮,質感幼滑,味道鮮美,再與沙律菜及多款烤過的蔬菜伴碟,食材豐富,口感清爽,非常惹味。

烤澳洲肉眼扒 (10oz)  伴燒汁       $218

烤得濃濃,香氣撲鼻,肉眼加上燒汁,熱辣辣的鮮嫩牛扒,肉質軟腍不韌,牛味豐郁,香濃嫩滑,配合伴碟的薯蓉,非常美味。

烤大蝦龍蝦汁意粉       $148

蝦大大隻啖啖肉,鮮味十足,而醬汁是用龍蝦熬製而成再烹煮大蝦和意粉,濃厚的龍蝦香味,特別鮮甜美味,賣相亦很漂亮!

Hoegaarden 啤酒煮蜆      $88

用啤酒烹煮,散發陣陣酒香味,帶出蜆的鮮甜,一啖食落口,蜆肉飽滿多汁新鮮美味。

雙影帶子配黑魚子   (4 pcs)     $108

大大粒帶子爽口彈牙,沒有什麼味道,但加入黑魚子味道非凡,更鮮更美味。

黑松露三文魚青瓜卷  (2 sliced)    $108

最喜歡吃黑松露,配搭三文魚同青瓜,多重口感,多重味道,鮮味無比,令人太回味。

香蕉奶昔      $15

奶昔香味幼滑,香蕉味比較香,不會過甜,濃香誘人。

小紅莓汁

酸酸甜甜,清新香味,甜酸適中,口感清爽,冰涼解膩。

芒果芝士餅       $68

遠遠也聞到芝士芒果香,吃起來特別爽口而且果香濃郁,有mousse的口感,軟綿綿的,質感幼滑,香甜美味,食完甜點心情更愉快呢 ~

喜歡這𥚃有情調的佈置,既浪漫又有氣氛,感覺舒適寫意,加上美食令人心情更愉悅,非常滿意一餐!
2017-11-07
  • 雙影帶子配黑魚子
  • 黑松露三文魚青瓜卷
  • 香蕉奶昔
  • 芒果芝士餅
#musttryThe restaurant is located near the Tsuen Wan West station close to one of the most fresh wet market in HK. The seafood js incredibly fresh. The scallops are SO juicy! You have to order it!Salmon minced crab ball is another highlight. The lamb chop is roasted just right, and the salmon with dill sauce is delightful. Coated in croissant, deep fried, but still remain raw inside, it’s like a salmon suhi bread burrito. And don’t miss the s’more dessert because honestly i can always have some
#musttry

And don’t miss the s’more dessert because honestly i can always have some more...!

#pandaeats #pandaeatshk #pandaeatstsuenwan #goodfood #food #foodie #hkfoodblogger #hkseafood #seafoodsogood #yum #fishlife #jkfoodie #hkfood #hongkongfood #apetitzer #smore #smoremore #scallops #lambchop #eatmore
2017-11-06 105 浏览
今日因為一個test而好傷心!同左男朋友講,佢即刻出嚟搵我。仲帶咗我去呢間又神秘又有情調嘅cafe!我就一於將悲憤化為食量!呢間cafe離荃灣站唔算遠,我哋大概行咗10分鐘就到啦!一行入去覺得入面黑黑地,有少少halloween嘅感覺。我哋迫不及待要點嘢食,因為真係好肚餓!佢系貓貓主題,牆上全部都係貓貓,好qq每張枱都點蠟咗燭,好浪漫呀!我哋揀咗前菜(龍蝦濃湯、野菌忌廉湯),小食(Hoegaarden啤酒煮蜆),主菜(澳州肉眼扒、烤帶子南瓜意大利飯),甜品(意式奶凍、朱古力布朗尼蛋糕),飲品(茉莉花茶)龍蝦濃湯有少少忌廉係面,食落係好濃郁嘅龍蝦味,有少少甘甘地嘅味道,好好味!而且真係有龍蝦肉喺到,仲要都幾多下架!超正!!野菌忌廉湯應該係將啲野菌打碎再加入忌廉嚟煮。食落好濃野菌味,有小小鹹,可能係我飲咗幾啖龍蝦湯再飲呢碗!不過呢個真係好濃郁,好香!Hoegaarden啤酒煮蜆,超重啤酒味!蜆都好大隻,好鮮甜,而且系完全冇沙嫁!仲有加左啲配料,應該系三色椒,豐富左個口感!對於超中意食蜆嘅我地真係覺得好驚喜!平時通常都係中式炒蜆嫁咋,今次又可以試下整呢個送俾男友食啦!牛扒系我嘅favorit
佢系貓貓主題,牆上全部都係貓貓,好qq

每張枱都點蠟咗燭,好浪漫呀!
龍蝦濃湯
野菌忌廉湯

Hoegaarden啤酒煮蜆
烤澳州肉眼扒(10oz)伴燒汁
牛扒系我嘅favorite!真係去到邊都會揀牛扒黎食!超好食啊唔係講笑!呢塊澳洲肉眼扒,我地揀左6成熟!佢真係整得剛剛好!冇多冇少啊!系我地最愛嘅熟度!肉質鮮嫩,配埋燒汁嘅味道真係一流!而且,塊扒仲好大塊,食到好滋味啊!配菜豐富,牛扒底其實仲有薯蓉!薯蓉真係超滑超香!!!另外,番茄仔咬落去bit曬啲汁出黎,真係好正啊!
烤帶子南瓜意大利飯
烤帶子南瓜意大利飯系我成餐飯覺得最最最好味嘅食物!首先講下帶子,烤得好香!食落幾煙un,好有口感,亦好新鮮嘅味道!而南瓜意大利飯雖然有少少濟,但系超香南瓜味!飯亦唔會整到好捻,系意大利飯個種粒粒分明嫁!超好食,如果再硬啲仲好!我真係超中意呢個飯啊!
茉莉花茶
茉莉花茶,雖然系茶包,但真係好香茉莉花嘅味道。唔係平時啲茶包沖出黎都冇咩味個種!系無論飲落口定聞,都好香茉莉花味!高質啊!而且,我有少少咳,飲翻杯熱飲就岩曬啦!清新嘅感覺啊!
意式奶凍
意式奶凍應該系我食過咁多奶凍最好食嘅一間!我中意佢嘅蛋實啲,唔係個種食落口即溶個種!呢啲先有實在嘅感覺!士多啤梨汁酸酸地,好開胃!士多啤梨都好新鮮,好多汁啊!
朱古力布朗尼蛋糕
朱古力布朗尼蛋糕好重朱古力味,而且唔會好甜!好濃郁嘅味道!但始終都係蛋糕,較濟!朱古力醬都好濃郁,我每食一舊brownie都會點滿一大舊朱古力醬,好match啊!

呢間cafe嘅大廚整嘅食物好有質素,選料好新鮮,對每一樣食物都好有要求,就算個晚好多人,亦整得好有水準,好有心思!仲有,上菜嘅時間拿捏得好好,唔會好快,亦唔會等好耐!餐廳氣氛好好!總結黎講,好滿意,必定再去啊!佢仲有派左張卡比我地,下次同朋友再去可以有discount,已經即刻約左朋友啦haha!
2017-11-02
龍蝦濃湯