2017-12-08
楊屋道附近街市的小型餐廳, 之前經過唔系好覺眼, 應該係近期新開的, 見佢咁別緻, 今晚就呢間晚飯。Catee食店唔系好大, 主打2-4人座位的型格特色小店, 場內燈光柔和......可以用昏暗嚟形容, 讓人有鬆弛神經的感覺, 若然太累要等開飯, 可能會訓著左食物供應多元化, 除咗多款晚餐外, 還有兩頁廚師精選可供選擇, 我選了炸國鹹豬手, 朋友就揀咗香煎沙巴龍躉魚柳, 加$50可轉套餐, 套餐包括沙律、餐包、餐湯、主菜、甜品及飲品。是日餐沙律材料有近期大熱的健康羽衣甘藍、黑橄欖、生菜、蕃茄及沙律菜等, 配傳統沙律醬, 酸甜爽脆。餐包配意大利黑醋橄欖油是日餐湯 ~ 鷹咀豆薯蓉湯鷹咀豆薯蓉湯口感幼滑, 豆味香濃, 薯蓉打得綿綿柔柔的, mixed 埋鷹咀豆蓉, 呢個湯含豐富植物蛋白質及纖维, 好味又飽肚, 飲完即刻上網搵食譜, 呢個湯簡單又好味, 自己煮嚟做代餐都唔錯香辣雞亦伴辣燒汁 ($58)雞亦以香料及辣粉醃過才炸, 隻隻炸得色澤金黃, 香噴噴上檯, 入口香香辣辣, 皮脆肉嫰, 好鬼惹味, 送酒一流。想再香辣啲? 再濃味啲? 拈埋呢個惹火香辣燒汁, 辣得更過癮, 包你食上癮。雞亦嫰滑
是日餐沙律
餐包配意大利黑醋橄欖油
是日餐湯 ~ 鷹咀豆薯蓉湯
香辣雞亦伴辣燒汁 ($58)
雞亦嫰滑有肉汁
德國脆皮豬手配酸菜及蜜糖芥末醬 ($168 +$50轉套餐)
哈哈…刀下留豬手, 嚇一跳, 好大把刀呀, 即時反應問服務員......唔系要我地操刀肢解隻豬手嘛?噉搞法我地驚肢解豬手途中將佢飛咗落地攪到冇得食喎!
爆花猪手皮, 一定脆。
大家放心, 佢地只係將炸好嘅鹹豬手俾客人望一望size, 隨即會攞返入廚房切好奉客的。
豬手皮炸得夠脆, 猪肉醃得鹹香, 真係少少鹹多多脆, 入口油香脆口, 只系略嫌豬皮唔夠鬆化, Catee 的豬手size 屬於中型, 瘦肉多, 肥肉很少, 食落唔覺好油膩, 豬手邊露出部分的瘦肉炸得有點乾, 但被豬手皮包住的位置, 肉質就嫩滑好多, 我最like有少少肥肉帶根的部分, 猪肉又香又爽口, 拈少許蜜糖芥末醬, 美味。
香煎龍躉柳伴香蒜牛油汁 ($218+$50轉套餐)
至於我個魚痴朋友又係叫魚, 黐咗佢少少香煎龍躉柳食, 2大件龍躉扒, 啖啖肉, 魚柳底面煎得金黃焦香, 魚肉嫩滑, 香蒜牛油汁屬偏淡型, 魚柳我麻麻, 魚……我只愛食新鮮蒸魚。
餐飲 ~ 泡沫咖啡
晚餐後有一杯香濃幼滑的咖啡, 更添悠閒寫意。
甜品 ~ 芝士蛋糕
蛋糕做得柔滑, 芝士味屬於清淡型, 唔甜, 晚餐有埋甜品結尾就更perfect了。