2022-11-25 672 浏览
其實香港都有唔少西班牙菜餐廳,好多地方都食到西班牙特色tapas同海鮮飯,不過唔係間間都做得正宗好食,今次就想推介下銅鑼灣呢間Casamigos🙌🏻cozy嘅環境好啱嚟聚會慶祝🎉試咗幾款菜式味道都做得幾好😋😋呢度除咗食下飯飲下酒🍷Beef Tartare Cone賣相小巧精緻😛beef tartare軟滑,脆筒香脆帶芝麻香同甜甜地,幾特別😗😗Baby Crab Cakes金黃色蟹餅外面香脆,入面充滿軟滑嘅蟹肉,食到啲蟹鮮味🦀Seafood Paella海鮮份量不少,全部都好新鮮👍🏻👍🏻蜆肉仲有啲鮮甜嘅湯汁添。飯底做得出色,每粒飯都入晒海鮮湯嘅味😍每啖都係海鮮精華,飯粒煙靭,仲食到飯焦添,雖然好飽都清晒成盤🤣🤣72% Dark Chocolate Warm Cake焗到流心效果非常澎湃,蛋糕可可味濃🍫質感濕潤但唔覺漿口。Hendricks Gin Tonic呢度酒類好齊全,店員都好細心好詳細咁解釋每款酒嘅特色,仲根據我哋嘅喜好推介適合嘅酒類❤️朋友就試咗叫做Luna嘅Hendrick's gin,帶點花果香甜味。Lychee Cooler用上新鮮荔枝肉壓成蓉,加上apple soda同薄荷

Beef Tartare Cone

Baby Crab Cakes
金黃色蟹餅外面香脆,入面充滿軟滑嘅蟹肉,食到啲蟹鮮味🦀

Seafood Paella

72% Dark Chocolate Warm Cake
焗到流心效果非常澎湃,蛋糕可可味濃🍫質感濕潤但唔覺漿口。

Hendricks Gin Tonic

Lychee Cooler
用上新鮮荔枝肉壓成蓉,加上apple soda同薄荷,飲到好多清甜荔枝肉,好refreshing😆

人均消費:$480
推介指數(10分為滿分):8分

2022-11-21
𝐂𝐚𝐬𝐚𝐦𝐢𝐠𝐨𝐬西班牙文🇪🇸解朋友之家𝐇𝐨𝐮𝐬𝐞 𝐨𝐟 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐧𝐝𝐬👭🏠既然疫情下😷去朋友屋企食飯,冇以前咁方便🤔不妨試下依間銅鑼灣既🇪🇸西班牙菜酒吧餐廳🥂🍽~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪Soup of The Day超濃郁西蘭花湯🥦,飲落完全唔青,仲有打碎既西蘭花蓉🥦.▪Tortilla de Patatas蛋餅唔會過熟 / 過老🥧切開中間仲有少少蛋汁💛入面餡有薯仔薄片🥔 • 洋蔥🧅點埋面頭既沙律醬,唔會好油膩🤍.▪Fried Brie Cheese 外層紅色❤️炸皮層,薄薄脆脆✨包住既味濃 • 軟軟既𝐁𝐫𝐢𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞🧀旁邊黑色薄脆帶有鹹味🖤.▪A Roasted Truffle Spring Chicken外皮脆脆既燒春雞🐔脾位🍗勁嫩滑,雞胸厚肉但都好入味😗記得要食埋旁邊個原個焗蒜頭,勁正🧄仲有𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡薯蓉 • 烤蔬菜🥕🥒🍆.▪Chorizo Paella & Pan-Fried Canadian Sea Bass Pan加拿大🇨🇦海鱸魚連皮煎香🐟魚肉厚身結實🤌🏻,唧埋檸汁仲正🍋辣肉腸🐖切碎粒加入埋飯到🥣飯🍚
既然疫情下😷去朋友屋企食飯,冇以前咁方便🤔
不妨試下依間銅鑼灣既🇪🇸西班牙菜酒吧餐廳🥂🍽
▪Soup of The Day
超濃郁西蘭花湯🥦,飲落完全唔青,
仲有打碎既西蘭花蓉🥦
Soup    Of  the  Day

▪Tortilla de Patatas
蛋餅唔會過熟 / 過老🥧
切開中間仲有少少蛋汁💛
入面餡有薯仔薄片🥔 • 洋蔥🧅
點埋面頭既沙律醬,唔會好油膩🤍
Tortilla de Patatas
Tortilla de Patatas

▪Fried Brie Cheese
外層紅色❤️炸皮層,薄薄脆脆✨
包住既味濃 • 軟軟既𝐁𝐫𝐢𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞🧀
旁邊黑色薄脆帶有鹹味🖤
Fried Brie Cheese

外皮脆脆既燒春雞🐔
脾位🍗勁嫩滑,雞胸厚肉但都好入味😗
記得要食埋旁邊個原個焗蒜頭,勁正🧄
仲有𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡薯蓉 • 烤蔬菜🥕🥒🍆

加拿大🇨🇦海鱸魚連皮煎香🐟
魚肉厚身結實🤌🏻,唧埋檸汁仲正🍋
辣肉腸🐖切碎粒加入埋飯到🥣
飯🍚有咬口,索滿收湯汁 • 魚香味好濃😝

▪Special Cocktails
𝐁𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐝𝐞𝐫可以跟據你鍾意既口味 • 喜好,而調配🥂

▫️(右) 以𝐓𝐞𝐪𝐮𝐢𝐥𝐚做𝐁𝐚𝐬𝐞
橙汁🍊 • 菠蘿汁🍍 • 桃𝐉𝐚𝐦🍑
味道比較𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭𝐲,有少少𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡𝐢𝐞感覺🍹
▫️(左) 以𝐑𝐮𝐦酒做𝐁𝐚𝐬𝐞
𝐌𝐚𝐥𝐢𝐛𝐮椰子酒🥥 • 底淡紫色既係薰衣草💜
依杯冇咁甜,酒精味會出𝐝🥃
Special Cocktails
Special Cocktails

🔺 💁🏻‍♀️需加𝟏𝟎% 服務費
🔺有室內 • 户外座位
🔺放工 • 𝐇𝐚𝐩𝐩𝐲 𝐇𝐨𝐮𝐫 • 𝐑𝐞𝐥𝐚𝐱一流😌
2022-11-24 181 浏览
最近喜愛探索唔同口味嘅菜式今次輪到西班牙菜 所以嚟到Casamigos頭盤先要一個松露薄燒牛西冷沙律($128)通常食沙律都要酸酸甜甜 但今次松露味好香 配沙律好fresh 加上薄西冷 咸咸地幾開胃除此之外可以試吓蕃茄鯷魚脆包($65)麵包吸收左鯷魚鮮鹹香嘅滋味 同蕃茄出奇地夾炸布利芝士($88)+香脆甜椒煎蟹餅($128)兩樣都係超級出色嘅小食😋前者雖然重口味 但係芝士味好濃郁後者外脆內軟熟 啖啖蟹肉 食多舊都唔覺漏!再嚟我最中意嘅蒜蓉白酒汁煮蜆 ($110)滿滿嘅蒜蓉鋪滿喺蜆中間 但冇蓋過蜆鮮味反而醬汁好吸引惹味 我好LIKE😍當然唔少得main dish 我地揀左比較特別薑味橙香橡果黑毛豬鞍架 ($238)絕對性價比高 豬鞍架肉質鮮嫩 唔會嚡熠熠特別之處就係配菜 羽衣甘藍係炸嘅!最後甜品紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬 ($88)熱辣辣嘅油條裏面係好似蘋果批嘅餡沾上自家製嘅士多啤梨朱古力醬 香甜好味☺
最近喜愛探索唔同口味嘅菜式
今次輪到西班牙菜 所以嚟到Casamigos
頭盤先要一個松露薄燒牛西冷沙律($128)
通常食沙律都要酸酸甜甜 但今次松露味好香
配沙律好fresh 加上薄西冷 咸咸地幾開胃
松露薄燒牛西冷沙律

除此之外可以試吓蕃茄鯷魚脆包($65)
麵包吸收左鯷魚鮮鹹香嘅滋味 同蕃茄出奇地夾
蕃茄鯷魚脆包

炸布利芝士($88)+香脆甜椒煎蟹餅($128)
兩樣都係超級出色嘅小食😋
前者雖然重口味 但係芝士味好濃郁
炸布利芝士
香脆甜椒煎蟹餅

後者外脆內軟熟 啖啖蟹肉 食多舊都唔覺漏!
再嚟我最中意嘅蒜蓉白酒汁煮蜆 ($110)
滿滿嘅蒜蓉鋪滿喺蜆中間 但冇蓋過蜆鮮味

反而醬汁好吸引惹味 我好LIKE😍
當然唔少得main dish 我地揀左比較特別
薑味橙香橡果黑毛豬鞍架 ($238)
絕對性價比高 豬鞍架肉質鮮嫩 唔會嚡熠熠
特別之處就係配菜 羽衣甘藍係炸嘅!
薑味橙香橡果黑毛豬鞍架

最後甜品紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬 ($88)
熱辣辣嘅油條裏面係好似蘋果批嘅餡
香脆甜椒煎蟹餅
薑味橙香橡果黑毛豬鞍架
紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬
2022-11-24 45 浏览
同朋友去左依間餐廳食晚餐,鋪頭氛圍好好,好適合拍拖或者同朋友聚一聚🍹🍹✨Sirloin Beef Salad Truffle Dressing 沙律菜好新鮮,淋左橄欖油,蕃茄仔充滿酒香,整個食落係好香既黑松露味👍🏻✨Tomato Anchovy Crystal Loaf依個擺左一條魚仔既脆餅真係好驚喜,有魚既鮮味加上搽左酸味味既醬,好開胃✨Baby Crab Cakes岩岩炸起就上菜喇,食落辣辣地,仲熱辣辣,入面材料滿滿✨Clams with White Wine and Garlic食西班牙菜點少得個白酒蜆,上面放滿蒜茸,汁係香香既牛油配白酒,經典組合🤤✨Spanish Acorn Fed Iberico Pork Rack依塊豬鞍肉肥瘦都有,食落一d都唔漏,肉質仲好滑,配埋甜甜地既醬汁,係好特別既味道,旁邊有炸左既羽衣金藍,脆卜卜又好健康✨Red Velvet Churros西班牙油條外脆內軟,最特別係佢配埋既士多啤梨朱古力醬係佢地店自己親自做既,士多啤梨係「真」士多啤梨味,唔會過甜,甜甜地,真係好食✨Lychee Cooler, Hot PePe兩杯Mocktail一杯荔枝味,一

✨Tomato Anchovy Crystal Loaf

✨Baby Crab Cakes
岩岩炸起就上菜喇,食落辣辣地,仲熱辣辣,入面材料滿滿

✨Red Velvet Churros

✨Lychee Cooler, Hot PePe
兩杯Mocktail一杯荔枝味,一杯菠蘿味,入面有好多果肉,味道好有層次,好味又有心思👍🏻🍹🍹

2022-11-24 55 浏览
2022.11.23盡享特色西班牙晚餐🇪🇸刁草油漬三文魚薄片配法國🇫🇷牛油🧈麵包 $128新鮮既油漬三文魚加上蕃茄粒🍅洋蔥🧅粒感覺好fresh🤩夾上超脆口既法國牛油麵包!開胃一流👍🏻西班牙🇪🇸薯仔🥔蛋餅 $88基本上係每一枱食客都會點既食物😍入口充滿蛋香🥚中間夾住薯仔與焦香左既洋蔥🧅香甜鬆軟🥰仲可以沾上蛋黃醬一起食用😉八爪魚🐙古斯米沙律配雪梨醋汁🍐 $108第一次食古斯😮感覺比較清新🌿而八爪魚新鮮彈牙🦷松露燒春雞 $158/半隻兩個人半隻份量就好足夠!因為半隻都好大隻!每一口雞肉都食到香濃既松露味,加上肉質嫩滑,好惹味😋加上兩種脆口配菜!大滿足☺️煙燻紅椒豬仔髀配辣味蒜蒜蛋黃醬 $128一份有三隻燒到好靚仔既豬仔髀,食落有肉汁流出!而配搭既醬汁好夾😉西班牙🇪🇸油條 $88唔係到到有得食既甜品😳一份四條,炸到外脆內軟,甜絲絲既感覺加上自家製既士多啤啤朱古力醬更覺獨特!Cava Sangria $108 🍸Sour Daddy $168🥃有美食當然要有美酒相伴😀兩杯都係打卡一流📸又易入口😆
2022.11.23

Cava Sangria $108 🍸
Sour Daddy $168🥃
有美食當然要有美酒相伴😀兩杯都係打卡一流📸又易入口😆
2022-11-24 26 浏览
🍽 高質西班牙菜+Mocktail🍸好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌖餐廳位於銅鑼灣駱克駅,美食集中地XD 餐廳環境舒適,有格調的西餐廳連酒吧。先總結講下食物質素:食物製作用心好味😋因為早到小人,餐廳經理會黎介紹下每道菜的特點,之前見到佢都有同隔離枱介紹傾下計咁😆第一道菜係salmon deviled egg vol au vent,用上刺身級三文魚,煙燻後更香,酥皮鬆脆不酒。第二道菜係 Croquetas 可樂餅!西班牙傳統小食,用奶、麵粉、煙肉等製成,外脆內軟,煙肉香脆。主菜方面有【truffle roast organic free range spring chicken 】燒春雞調味岩好,外脆內多汁,好食!特別喜歡薯蓉軟滑,配菜都用心製作。另外Seafood Paella,西斑牙海鮮飯的飯都係用煎香的海鮮湯煮成的,相當濃郁,青口同蜆都好嫩多汁🤩🤩🤩勁正!飲品方面,有Lychee Cooler同Mary’s Berrys,出色!Lychee Cooler淡淡的荔枝香味又清新;Mary’s Berry 幾種莓加埋超好飲,愛莓之人必試。最後食左西班牙Churros做甜品,超級
🍽 高質西班牙菜+Mocktail🍸
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖
回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌖

最後食左西班牙Churros做甜品,超級脆加埋醬料一齊食,玉桂味好香☺️正!
  • Seafood  Paella
2022-11-22 596 浏览
十分懷念疫情前跟好友西班牙之旅,離港前一晚特意相約一西班牙餐廳懷緬一番餐廳位於銅鑼灣地鐵站出口對面的一食廈,主打西班牙傳統美食店內裝潢摩登時尚,設室內和室外座位!座位寬敞、空間感強外位置低調舒適,適合三五知己歡樂時光來杯西班牙水果酒酒吧酒藏豐富,更供應多款洋溢當地風味的雞尾酒店員推薦西班牙Arlequin Blanco!柑橘、檸檬和茴香芬芳交錯,大啖海鮮必配酒款Arlequin Tinto酒體厚身,充滿橡木香開胃菜蒜蓉白酒汁煮蜆的蜆肉鮮嫩多汁,而且清潔得乾淨無沙酒味香濃,蒜味十足!除了牛油和酒香味,還有辣的味道香煎鵝肝多士配無花果醬煎得香口,油脂豐富無花果醬又可中和一下油膩,配搭得很好橄欖油大蒜虎蝦蒜香惹味、油汁香濃,醮些麵包一起吃剛剛好醬汁吸收滿滿的蒜味與蝦仁的鮮甜,麵包不知不覺間吃完西班牙海鮮飯沿用傳統方法炮製,加入本地鮮沙白、澳洲藍青口及越南有頭虎蝦焗至微焦的飯粒吸滿海鮮精華,非常美味黑朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕熱辣辣的流沙餡伴冰涼的雪糕, 絕配
餐廳位於銅鑼灣地鐵站出口對面的一食廈,主打西班牙傳統美食
店內裝潢摩登時尚,設室內和室外座位!座位寬敞、空間感強
外位置低調舒適,適合三五知己歡樂時光來杯西班牙水果酒
酒吧酒藏豐富,更供應多款洋溢當地風味的雞尾酒
Arlequin Blanco
Ariequin Tinto
Arlequin Tinto酒體厚身,充滿橡木香
蒜蓉白酒汁煮蜆
開胃菜蒜蓉白酒汁煮蜆的蜆肉鮮嫩多汁,而且清潔得乾淨無沙
蒜蓉白酒汁煮蜆
酒味香濃,蒜味十足!除了牛油和酒香味,還有辣的味道
香煎鵝肝多士配無花果醬
香煎鵝肝多士配無花果醬煎得香口,油脂豐富
香煎鵝肝多士配無花果醬
無花果醬又可中和一下油膩,配搭得很好
橄欖油大蒜虎蝦
橄欖油大蒜虎蝦蒜香惹味、油汁香濃,醮些麵包一起吃剛剛好
橄欖油大蒜虎蝦
醬汁吸收滿滿的蒜味與蝦仁的鮮甜,麵包不知不覺間吃完
西班牙海鮮飯
焗至微焦的飯粒吸滿海鮮精華,非常美味
黑朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕
黑朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕熱辣辣的流沙餡伴冰涼的雪糕, 絕配
2022-11-21
Arlequin Blanco
Ariequin Tinto
黑朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕
2022-11-18 46 浏览
Chorizo w/Anchovies Bites多層次配搭,底部是脆餅,舖上西班牙辣香腸片,再來自製蕃茄他他,配上醋漬鯷魚,最後就是自製蒜蓉蛋黃醬,味道微酸帶點微辣,口感豐富又惹味。Fried Brie cheese賣相漂亮,紅紅的小三角,有點像草莓,咬開濃濃流心芝士,外脆內糯,真的色香味全。Iberico Meatball用上西班牙伊比利亞豬肉做的肉丸,口感比較有彈性,肉丸和自製鮮蕃茄醬汁裏加了香料,味道濃郁。Tomato anchovy crystal loaf西班牙的小鯷魚絕對是餐前特色小食,一晚叫了兩個不同的小鯷魚就知道我有多喜歡,這個底部的小麵包烤得極鬆脆,配上小鯷魚的酸鮮味,超愛。Truffle roast organic free range雖說是春雞,但份量足夠兩個女孩子,春雞外皮塗上橄欖油,燒得雞皮香脆,雞肉嫩滑,加上松露的香味撲鼻,惹味十足。Churros自家製西班牙油條,脆口不油膩,算是我在香港吃過最好吃的Churros,而且配有黑朱古力和士多啤梨醬汁,大讚👍🏻Mary’s Berries - mock tail賣相非常漂亮,用新鮮士多啤梨+冰塊打得幼細,有啲像
Chorizo w/Anchovies Bites

Fried Brie cheese

Iberico Meatball

Tomato anchovy crystal loaf

Churros

Mary’s Berries - mock tail
賣相非常漂亮,用新鮮士多啤梨+冰塊打得幼細,有啲像沙冰,但果味十足,酸味味,十分好飲。

Rose infused gin cocktail
用gin酒做base, 加上玫瑰花,味道帶點甜,飲的時候玫瑰花香氣撲鼻,好適合女生。

• churros
  • Chorizo w/Anchovies Bites
  • Fried Brie cheese
2022-11-18 46 浏览
西班牙實在有很多不能錯過的特色美食。不同種類的精緻Tapas ,已令人賞心悅目,而美味的程度實在是舌尖上的幸福今晚選擇位於銅鑼灣駱克駅的西班牙餐廳「Casamigo」, 一間一定會令人想再三到訪的餐廳。除了食材高質,還有友善的服務與舒適雅致的用餐環境,令人印象難忘-🔸西班牙辣肉腸鯷魚脆餅 $88經過長時間油漬的鯷魚,香氣與鮮味十分濃郁。 再加上咸香的薄片辣肉腸,配上脆餅一起吃,份外惹味-🔸西班牙蛋餅 $88是西班牙傳統美食,主要用上馬鈴薯、洋蔥雞蛋製作。內裡蛋醬半流心狀態,吃起來份外濕潤、鬆軟及香甜-🔸香辣蒜油大蝦 $128用上鮮蝦製作,吃起來彈牙爽甜。而且蝦身相當大隻厚肉,均勻地沾滿香辣蒜油,惹味非常-🔸油封鴨髀伴無花果醬 $178油封鴨髀一試難忘!平時品嚐這道經典美食多數是法國菜餐廳。今晚出乎意料地,在這間西班牙餐廳把它帶來另一層次的驚喜。對我來說,油封鴨髀的魅力來於其入口的脂香油豐。 皮層微脆、油潤香口;肉質咸香,相當惹味。 巧妙地配上清甜的無花果、爽脆的沙律菜及甜醋汁,中和油膩感-🔸西班牙海鮮飯 $288賣相相當漂亮! 炒飯上的海鮮非常吸引,肥美的大蝦🦐、青口及蜆肉!材料新鮮,

🔸西班牙辣肉腸鯷魚脆餅 $88

🔸西班牙蛋餅 $88

🔸香辣蒜油大蝦 $128

🔸油封鴨髀伴無花果醬 $178

🔸西班牙海鮮飯 $288
賣相相當漂亮! 炒飯上的海鮮非常吸引,肥美的大蝦🦐、青口及蜆肉!材料新鮮,味道 爽甜。 而飯底爽身不油不膩,加上辣肉腸粒,令鮮香味提升,一口接一口吃不停

🍹Lychee Cooler $88
🍸cava sangria $108
佳餚配美酒! 除了食物用心製作,無論cocktail/mocktail/sangria 等,每杯飲品賣相及飲品都很有水準,所以無論室內或室外都座無虛席,深受歡迎

有睇開都知我中意食西班牙菜,特別係三五知己坐埋食𝖳𝖺𝗉𝖺𝗌飲幾杯🍻 最近發現一間銅鑼灣樓上西班牙菜𝗖𝗮𝘀𝗮𝗺𝗶𝗴𝗼𝘀,環境舒服食物高質,餐廳有室外室內兩部分,唔同𝗏𝗂𝖻𝖾都啱𝖿𝖾𝖾𝗅;食物大推𝖳𝖺𝗉𝖺𝗌👍款式多之餘,選用進口食材,性價比超高。餐廳旨在帶比客人「家」嘅感覺,八成顧客都係女仔,大家都忙住打卡📸 𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍 西班牙蛋餅 𝙏𝙤𝙧𝙩𝙞𝙡𝙡𝙖 𝙙𝙚 𝙋𝙖𝙩𝙖𝙩𝙖𝙨西班牙家常經典菜式,百吃不厭。雖然賣相平平,但切開別有洞天🔥 一層層嘅蛋餅夾住薯仔、洋蔥等食材,加上半熟流心蛋漿,食落滿口蛋香。蛋餅表面上加上少量蛋黃醬,恰到好處,令蛋味更突出。👍 松露火腿芝士三文治 𝙏𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 𝘽𝙞𝙠𝙞𝙣𝙞 𝙎𝙖𝙣𝙙𝙬𝙞𝙘𝙝經典𝖳𝖺𝗉𝖺𝗌,食西班牙菜必點🤩 兩面煎香嘅多士夾住松露、𝖯𝖺𝗋𝗆𝖺 𝖧𝖺𝗆、芝士等食材。 芝士焗到全融,緊緊咁將所有材料聚埋一齊,每啖都可以食到所有食材嘅味道,而呢個配搭睇名都知道一定唔會輸啦👑 👍 油封鴨脾伴無花果醬 𝘿𝙪𝙘𝙠 𝙇𝙚𝙜 𝘾𝙤𝙣𝙛𝙞𝙜 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙁𝙞𝙜 𝙋𝙪𝙧𝙚𝙚聽聞係𝗆𝖾𝗇𝗎嘅傳說級菜式🤫 雖然一直係𝗆𝖾𝗇𝗎上,但餐廳經過6個月嘅不斷鑽研、改良,先真正呈

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥
👍 西班牙蛋餅 𝙏𝙤𝙧𝙩𝙞𝙡𝙡𝙖 𝙙𝙚 𝙋𝙖𝙩𝙖𝙩𝙖𝙨

聽聞係𝗆𝖾𝗇𝗎嘅傳說級菜式🤫 雖然一直係𝗆𝖾𝗇𝗎上,但餐廳經過6個月嘅不斷鑽研、改良,先真正呈上比客人。油封鴨脾以煎封鎖住肉汁,做到外焦香內嫩滑,配上無花果醬為口腔帶黎一陣清新,平衡油膩感。

👍 西班牙油條 𝘾𝙝𝙪𝙧𝙧𝙤𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝘿𝙞𝙥𝙥𝙞𝙣𝙜 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚
經典西班牙甜品,我諗大家都好熟悉🫶 新鮮熱辣炸起超香脆,表面撒上糖粉,再點下朱古力同士多啤梨醬,甜味係口內爆發。餐廳嘅𝖢𝗁𝗎𝗋𝗋𝗈𝗌偏粗,令口感更厚更有層次。

📍Casamigos
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓
2022-11-18 396 浏览
Casamigos 是優雅的酒吧餐廳,天花的LED環形燈,🌹配搭歐陸風的裝潢,情調浪漫。射燈映照在排列整齊的酒櫃,🌈加上月半彎的燈飾,享受慢活的晚上。西班牙辣肉腸鯷魚脆餅88脆餅舖上甘香辣肉腸,入口柔潤,洋溢鯷魚鮮香, 加上檸檬汁提鮮,口感豐富,👅欲罷不能。西班牙蛋餅88脹卜卜的蛋餅,入口濃郁蛋香,濕潤軟嫩,內𥚃釀入洋蔥、及脆身薯塊,✨雙重口感,簡單而滋味。油封鴨髀配無花果醬 178鴨腿以慢煮方式烹調,長時間低溫熟成,外皮甘香酥脆,😛內裏肉質軟腍,連同少許油脂,肉味香濃,柔滑細緻。配上爽脆的沙律,清甜的無花果解膩,十分滿足。西班牙海鮮飯288海鮮飯是鮮味盛宴,用海鮮熬製的湯頭來煮飯,每粒米都吸滿鮮香湯汁,滋味停不了。表面舖滿大蝦、青口、蜆肉等,大蝦爽口彈牙,💖蜆肉挺身,青口鮮甜滑溜,米飯海鮮味特濃,啖啖鮮香。西班牙油條 78西班牙菜絕不少得churros,油條炸至香脆可口,並灑滿肉桂粉和糖霜,入口熱燙,沾上特濃75度朱古力🍫,🌟濃甜朱古力香,甜入心扉。跟配士多啤梨醬,香甜帶酸,別有一番滋味。Marry Berries 98雜莓沙冰粉色夢幻,質感柔順冰爽,🍓每口清新莓果香,加上清甜果肉,

西班牙辣肉腸鯷魚脆餅88

西班牙蛋餅88

油封鴨髀配無花果醬 178

西班牙海鮮飯288

西班牙油條 78
Marry Berries 98
雜莓沙冰粉色夢幻,質感柔順冰爽,🍓每口清新莓果香,加上清甜果肉,果味充滿口腔。
fruity Tailor Made Cocktail 168
Cocktail混合熱情果汁,及紅桑子果醬,蜜味香甜,清爽味蕾。
2022-11-16 49 浏览
早幾日提早放工同大爺好悠閑去咗銅鑼灣嘆咗好好味嘅西班牙🇪🇸午餐☺️我哋一人叫咗一個Lunch Set包咗一個Main, 一個Tapas, 一杯飲品仲可以加錢食埋甜品🤩✨松露燒春雞🐓燒春雞皮燒得又香又脆入面雞肉又夠嫩滑而且唔會好油膩😊大爺至愛配菜焗蒜頭佢話好好味😋✨香煎加拿大爐魚辣肉腸西班牙飯🐟爐魚外皮煎得好香入面魚肉好滑配埋西班牙飯perfect match❤️✨炸魷魚圈🦑呢個我勁欣賞😍魷魚外層炸得好鬆脆入面嘅魷魚煙煙韌韌😋✨三文魚酥盒酥皮外層配埋煙三文魚細細個味道好唔錯😎✨Casamigos 📍銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓
早幾日提早放工
同大爺好悠閑去咗銅鑼灣
嘆咗好好味嘅西班牙🇪🇸午餐☺️

我哋一人叫咗一個Lunch Set
包咗一個Main, 一個Tapas, 一杯飲品
仲可以加錢食埋甜品🤩

✨Casamigos
📍銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓
  • 香煎加拿大鱸魚辣肉腸西班牙飯
2022-11-16 34 浏览
西班牙語之中,Casa即是小房子,Amigo 即是好朋友,這家西班牙小酒館很舒適,很適合閒聊多瓶酒瓶的吧枱跟棉質座椅,柔和的燈光創造了舒適的進食環境侍應禮貌相當好, 很願意幫忙,值得一讚食物:西班牙辣肉腸鯷魚脆餅$88醃漬過的鯷魚跟鹹香濃的辣肉腸味道相當濃厚,跟西班牙甜酒十分配襯西班牙蛋餅$88跟外面的蛋餅不同,半熟狀態的蛋餅🥞非常creamy,薄薄的薯仔片入口即溶,無論味道還是口感都很出色茴香黑毛豬肉丸$78簡單的肉丸用上黑毛豬肉,入口不羶,豬肉香濃而且不肥膩,加上少量番茄醬鋪墊,不俗的下酒菜炸芝士$88採用了布里芝士, 入口大有濃濃的發酵味,近乎藍芝士的香味但沒有那麼羶,下酒良菜!松露烤走地春雞$288比我想像中大隻的春雞,但是入口卻是超多肉汁,連雞胸肉都非常軟稔多汁。 下面鋪墊的松露醬帶微辣,開胃又惹味,正!西班牙海鮮飯$288用上了青口,蜆肉,開邊蝦,你以為是雪藏貨?裏面的鮮味濃得難以置信!入口帶海水鹹香,海鮮飯用上大量的辣肉腸,令飯底既惹味又海鮮味濃郁,非常下酒!西班牙油條$78又是難以置信的高質,簡單的配料卻做得外脆內軟,裏面呈半流心狀態,不會過甜;配上店家自製的75%朱古

多瓶酒瓶的吧枱跟棉質座椅,柔和的燈光創造了舒適的進食環境

侍應禮貌相當好, 很願意幫忙,值得一讚

食物:
西班牙辣肉腸鯷魚脆餅$88

西班牙蛋餅$88

茴香黑毛豬肉丸$78

炸芝士$88

松露烤走地春雞$288

西班牙海鮮飯$288
用上了青口,蜆肉,開邊蝦,你以為是雪藏貨?

西班牙油條$78
又是難以置信的高質,簡單的配料卻做得外脆內軟,裏面呈半流心狀態,不會過甜;配上店家自製的75%朱古力醬,甘香中和了點甜味!
另外朱古力士多啤梨醬甜中帶微酸,同樣開胃!

Mocktail
Lychee cooler $88
荔枝的甜味淡淡, 配上濃郁的薄荷香,入口非常清新,很適合夏天喝

Mary’s berries $98
莓香特濃,酸中帶甜你仲有我,另外還提供了些生果的膳食纖維呢
2022-11-14 45 浏览
我一向都非常鍾意西班牙菜 今次又去搵下有咩好食既西班牙餐廳啦😍😍呢問環境都幾有 feel 有個靚靚酒吧 🥂仲有 outdoor 位啱哂去 chill 下 🍷服務都非常好 有禮貌之餘仲係咁幫我地換碟 等我地食得舒舒服服😌西班牙海鮮飯($288)呢個份量夠2人食 仲有好多海鮮🦐特别係隻蜆 放人口啲汁爆哂出尼超 juicy 仲好鮮甜 另外蝦同青口都夠哂大隻 飯嘅濃度啱啱好🤩西班牙辣肉腸鯷魚脆餅($88)呢個配搭都幾特別😯😯我第一次試 鯷魚酸酸地幾清新 😝都唔會腥 下面有番茄同辣肉腸 再配脆餅食落味道層次都幾豐富😍亦都幾開胃 送酒一流😋鵝肝多士配無花果醬($58/pc)鵝肝多士真係我最愛 好欣賞佢會加無花果醬 味道即刻香好多🤩亦都唔會咁 heavy 咁漏 而鵝肝亦好香 油脂夠哂入口即溶呀🤤🤤香辣蒜油大蝦($128)佢隻隻蝦都超大隻啖啖肉好爽口彈牙呀🦐🦐🦐仲加左好多蒜蓉味道夠哂 但又唔會蓋過蝦嘅鮮味 旁邊嘅麵包玩埋粒粒蒜蓉就啱哂啦🥰炸Brie cheese($88)我絕對係芝士迷一個 🧀🧀🧀成粒芝士炸得脆卜卜 但又唔會好厚粉 咬落去係好軟滑嘅芝士 芝士味亦好濃芝士迷必食🤩西班牙油條($78)當然

西班牙海鮮飯($288)

西班牙辣肉腸鯷魚脆餅($88)

鵝肝多士配無花果醬($58/pc)

香辣蒜油大蝦($128)

炸Brie cheese($88)

西班牙油條($78)
當然要叫個 churros 作為西班牙餐嘅完結啦 😜chunos 炸得外脆內軟 撒滿沙糖仲有 2款醬 真係夠哂邪惡 尼到仲要熱辣辣即刻食最正😋😋😋

Rose infused gin cocktail ($168)
用左gin做底 再加cranberry 玫瑰同蜜糖🌹甜甜地超易人口 女仔實好啱飲😋

Tiramisu brew($168)
用左白蘭地做底 再加朱古力同咖啡酒 ☕️🍫根本就係一杯飲得嘅 Tiramisu 都幾得意呀啱哂鍾
意甜嘅朋友🍹
2022-11-12 1200 浏览
正所謂冇比較冇傷害,先講下呢條八爪魚,一黎貴,二黎細條,三黎唔夠荃灣cafe果間八爪魚整得好食,可能望落去個樣似係好食,但食落去既感覺係介乎刺身得黎又唔咪真刺身既感覺,真係覺得個口感有啲奇怪。同埋你望落都吾會覺得係當刺身既feel黎食,即預期食落去係有味啦,但佢真係味道好淡,咁可能係我食開重口味啦,個個人口味唔同,我個人覺得唔好食。呢個西班牙海鮮飯唔岩我食🥲啲飯好硬🥲啲蝦就幾大粒既,但個飯既味道就好淡。

2022-10-04