2022-11-11 381 浏览
很久沒有跟同事出去食lunch了,今次來到這間西班牙菜餐廳,餐廳有室內和室外的位置,而且店員們都好nice!Lunch時間有套餐,亦可以散叫!西班牙火腿忌廉球,這個忌廉球是店員推介,估唔到真的很好吃,外層脆身,入面有薯蓉、火腿和忌廉!味道咸咸地,食落口感軟綿,送酒一流!蒜香白酒汁煮蜆,蜆的份量都幾多,蜆肉脹卜卜又鮮甜,食落好香蒜蓉味而且帶有白酒的酸味,十分開胃!西班牙蛋餅,這裡的蛋餅個人覺得不錯,蛋餅入面有薯仔,而且蛋不會好厚身,味道甜甜咸咸,幾特別!慢煮八爪魚腳,八爪魚腳鮮甜爽口,而且烤到有點脆口,點上蛋黃醬一齊食特別惹味!油封鴨脾伴無花果醬,這裡的鴨脾外皮非常脆,好似乳豬皮咁脆,鴨肉咸香,而且軟腍嫩滑,再點上無花果醬,酸酸味味,能夠中和油膩感!Mary’s Berries,Lunch就不飲酒類了,來杯mocktail!這杯mocktail酸酸甜甜,入面的冰打到好碎,所以飲落感覺幾滑身!Casa Delight,這杯用上血橙果汁、桃和soda製成,有濃濃的橙味,酸酸甜甜,有種開胃的感覺!
Lunch時間有套餐,亦可以散叫!
2022-11-03
午餐
2022-11-10 256 浏览
【Casamigos】高汁西班牙菜🇪🇸😚 佢令到我想試多啲唔同既西班牙既餐廳😆😆Anchovies & Orange Salad 💰$78鯷魚+橙呢個組合我都第一次試 食落幾fresh 作為頭盤幾開胃😜Scallop & Octopus Ceviche 💰$118呢個係帶子同埋八爪魚刺身 作為前菜 清清地 唔錯🤓Tortilla de Patatas 💰$88呢個西班牙蛋餅真係一定要try!!! 除咗佢好有蛋香之外 佢煎到個蛋餅小小脆口同有layer感 好似食緊個蛋餅千層穌咁👍👍Clams with Garlic Wine Sauce 💰$108呢個個蒜味好重 啲clams都幾入味而且佢地仲會早一日幫啲clams吐乾淨啲沙再去煮 幾細心😚Calamari with Tartare Sauce 💰$108呢個炸魷魚好特別 佢唔係一個個魷魚圈或者鬚咁係整到好似手指餅咁一條條 方便去食 佢個炸漿好薄而且個調味都幾好食 有小小辣 魷魚都幾腍身 做到外脆內軟 唔會韌 👍👍 呢個小食我地都推推🤩🤩Seafood Paella 💰$288佢呢個paella個湯係用咗魚骨 蝦殼等海鮮去熬個湯熬足一日
【Casamigos】

呢個個蒜味好重 啲clams都幾入味
而且佢地仲會早一日幫啲clams吐乾淨啲沙再去煮 幾細心😚

呢個炸魷魚好特別 佢唔係一個個魷魚圈或者鬚咁

Seafood Paella 💰$288

佢呢個paella個湯係用咗魚骨 蝦殼等海鮮去熬個湯熬足一日 再拎去煮個飯 所以個飯索曬啲精華 食落好重海鮮味😝 而且啲蝦同青口都勁大隻 啖啖肉 正🤓 不過個飯口感就硬咗小小🤏

Suckling Pig 💰$398

燒豬個皮食落好脆口 佢地仲附有一個好特別既蘋果肉桂醬比你去點 酸酸甜甜既味除去咗膩感

Churros 💰$78

係我係香港食過最好食既Churros🥹🥹 佢會係我地差唔多食曬個main先炸起 食落熱辣辣又脆口🫣 佢仲改良咗個餡係紅苺蓉 有小小軟糯既口感 另外佢有一個朱古力醬同士多啤梨醬可以點😚😚 而個士多啤梨醬酸酸甜甜咁 勁開胃勁好食 佢仲解到食炸野個種油膩感 so good 😆😆

Lemon Drop 💰$128

佢呢杯cocktail 酒味都算烈 但唔會令你有種難以入口既感覺
反而佢好重檸檬香 飲落好fresh 配埋野食清清地幾好

Tiramisu Brew 💰$168
cocktail list 上面唯⼀得佢呢杯係無寫用咩酒去整🤣

個description得trust me 兩個字🤣 落咗order先知原來呢杯係佢地個signature黎🫣 除咗tiramisu味 佢有啲似蛋酒加咗小小香草同好濃既朱古力 呢杯都好好飲但相對lemon drop就會heavy小小 食飽配佢可能會太飽🤣🤣

佢地仲有分室外同室內可以揀 但我想影得靚啲就揀咗室內🤣 如果同朋友食飯吹水 室外個環境都幾好架😚😚
$787.5 (晚餐)
2022-11-10 44 浏览
放工同朋友黎左呢間西班牙菜餐廳食晚餐先叫左tailor made cocktail 同mocktailcocktail係whiskey配左蘋果飲落有陣陣蘋果香而mocktail就用左羅勒同菠蘿調配仲加左少少黑椒,成件事好Fresh一入口係菠蘿既酸甜然後係羅勒既香味,後勁仲有少少辣前菜叫左炸Brie Cheese入面係熱流心芝士,香味很濃郁仲有椰香帶子八瓜魚刺身薄片帶子刺身薄切幾新鮮,八瓜魚肉質嫩口然後係香辣蒜油大蝦配法包蒜粒爆香左,蒜油辣得黎好香口大蝦肉質夠彈牙有鮮味最後係松露火腿芝士三文治聞落好香黑松露味,而且烘得好香脆主菜叫左慢煮砵酒牛臉頰牛臉頰經過慢煮炆得好淋食落好重牛味,調味適中最後加多個自家製西班牙油條配左70%比利士朱古力醬同埋自家製士多啤梨醬士多啤梨醬食落幾清甜配埋熱辣辣既油條味道好夾整體食物水準唔錯侍應服務態度亦都好好會講解唔同菜式既特色,好用心
放工同朋友黎左呢間西班牙菜餐廳食晚餐
cocktail係whiskey配左蘋果
飲落有陣陣蘋果香
而mocktail就用左羅勒同菠蘿調配
仲加左少少黑椒,成件事好Fresh
一入口係菠蘿既酸甜
然後係羅勒既香味,後勁仲有少少辣
前菜叫左炸Brie Cheese
入面係熱流心芝士,香味很濃郁
仲有椰香帶子八瓜魚刺身薄片
帶子刺身薄切幾新鮮,八瓜魚肉質嫩口
然後係香辣蒜油大蝦配法包
蒜粒爆香左,蒜油辣得黎好香口
大蝦肉質夠彈牙有鮮味
最後係松露火腿芝士三文治
聞落好香黑松露味,而且烘得好香脆
主菜叫左慢煮砵酒牛臉頰
牛臉頰經過慢煮炆得好淋
食落好重牛味,調味適中
最後加多個自家製西班牙油條
配左70%比利士朱古力醬
同埋自家製士多啤梨醬
士多啤梨醬食落幾清甜
配埋熱辣辣既油條味道好夾
整體食物水準唔錯
侍應服務態度亦都好好
會講解唔同菜式既特色,好用心
香辣蒜油大蝦配法包
炸芝士
2022-11-07
香辣蒜油大蝦配法包
炸芝士
幾年前去過西班牙旅行,對當地美食一直念念不忘,最近就比我搵到間餐廳,做西班牙菜都好出色,而餐廳另設有酒吧區,有靚靚bartender沖調各式各樣cocktail🌟先介紹2杯cocktail,其中第一杯係bartender 新創,嚟緊會加入drink menu🍸Ms Voilet - 椰子酒、rum、Violet liquor調出浪漫紫色的cocktail,好啱打卡🍸Tiramisu - 自己好鍾意這款雞尾酒,可以話將tiramisu應有材料還原成一杯雞尾酒,每喝一啖就好似吃tiramisu一樣除了經典cocktail,bartender 還可以隨個人口味tailor made一杯cocktail 🌟食物方面就點咗幾樣餐廳嘅signature dish▶️椰香帶子八爪魚刺身薄片 - 帶子八爪魚切成薄片,味道鮮甜,配搭濃雞湯煮成的椰香醬,另有一番風味▶️炸芝士 - 廚師自家製脆漿,加了甜椒粉,夠脆之餘食落更加惹味▶️蒜香白酒汁煮蜆 - 蒜蓉加白酒已經係蜆嘅最佳配搭,廚師就再加海鮮湯烹調,令原本已經鮮甜嘅湯汁更加鮮味▶️西班牙蛋餅 - 餐廳其中一款signature dish,跟西班牙傳統做法一樣,

🌟食物方面就點咗幾樣餐廳嘅signature dish

▶️西班牙蛋餅 - 餐廳其中一款signature dish,跟西班牙傳統做法一樣,用雞蛋和薯仔製成,蛋香味濃,而廚師更將自家製蒜蓉蛋黃醬鋪上面,令蛋餅食落更惹味

▶️油封鴨髀伴無花果醬 - 肉質超酥軟,鴨腿表皮依然脆脆。原來係先經過慢煮再烤焗,配搭鮮無花果醬,高貴得嚟又中和到鴨油膩感

▶️西班牙油條 - 餐廳師傅自家秘方搓揉麵團,顏色係非一般的紅色,食落外酥內嫩,而隨個人喜好去點附上嘅士多啤梨醬同朱古力醬,更加好味

2022-11-02 49 浏览
有朋友生日,一班人齊齊約埋去銅鑼灣嘆西班牙tapas,餐廳室內位置唔算多,裝修有格調,沙發位坐得好舒適,外面露台位睇落好chillTAPAS香辣蒜油大蝦蝦肉彈牙,調味足夠,但麵包太淋西班牙蛋餅一向係我至愛嘅tapas,裡面有一片片嘅薯仔,好多汁蒜香白酒煮蜆蜆肉新鮮,好香蒜蓉味西班牙火腿忌廉球外面脆口,裡面好creamyMAINS油封鴨脾伴無花果醬超級推介呢道菜,鴨皮同夾層脂肪超香,鴨肉較乾身,建議要將皮同肉加埋一齊食慢煮八爪魚腳份量偏少,平時怕食八爪魚咬唔入,但呢道菜彈牙得嚟好易咬西班牙乳豬脂肪較多,好香油脂味,外皮脆卜卜GRAINS西班牙海鮮飯有啲失望,飯質較硬,欠缺香味調味方面大部分菜式都比預期惹味,西班牙tapas份量較少,人多的話每客要叫2碟;朋友生日有訂特別造型蛋糕,餐廳非常配合安排,職員都會走過黎輕鬆講下笑,氣氛好好

TAPAS

香辣蒜油大蝦
蝦肉彈牙,調味足夠,但麵包太淋

西班牙蛋餅
一向係我至愛嘅tapas,裡面有一片片嘅薯仔,好多汁

蒜香白酒煮蜆
蜆肉新鮮,好香蒜蓉味

西班牙火腿忌廉球
外面脆口,裡面好creamy

MAINS

油封鴨脾伴無花果醬

慢煮八爪魚腳
份量偏少,平時怕食八爪魚咬唔入,但呢道菜彈牙得嚟好易咬

西班牙乳豬
脂肪較多,好香油脂味,外皮脆卜卜

GRAINS

西班牙海鮮飯
有啲失望,飯質較硬,欠缺香味

2022-10-28
庆祝纪念
生日
  • 油封鴨脾伴無花果醬
  • 西班牙蛋餅
🔷 🥂 〰️ 放假前夕,朋友話想食西班牙餐,就去左銅鑼灣搵好野食🥰 呢間餐廳位置好方便,銅鑼灣地鐵站C出口,過馬路對面商場就到了 〰️ 餐廳有分室內和室外位置,室外環境的為秋涼關係格外舒服。但看到整個酒櫃吸引著,又想看看調酒師調酒時的表現,所以忍唔住要坐室內呢🤪〰️ 室內裝潢華麗,燈光較得暗暗地,好柔和又有情調,好適合朋友摸住酒杯底相聚😏🍽 🔹辣味卡津薯條🍟薯條簡直冇得彈,外脆內軟,而且每一條都係咁足份量,面頭在撒上辣椒粉,無比脆香👍配上自家製蒜蓉蛋黃醬,一個好似cream一樣質感嘅蛋黃醬,相對於外面嘅蒜蓉蛋黃醬佢冇咁鹹,蒜蓉味唔算特別重,就算唔係好食得蒜蓉嘅朋友們都可以放心食用🍟🔹 鵝肝多士配無花果醬鵝肝多士太好食了🤤 一擺上枱就聞得好香,煎得外表微脆內軟,口感細膩,味道濃郁,入口即融。沒想到加上無花果醬之後,還可以中和鵝肝油膩嘅感覺☺️🔹蒜香白酒汁煮蜆蒜蓉配上蜆肉,都是我最愛的配搭 👍蜆肉選材非常之用心,每一隻蜆肉都係鮮嫩多汁,而且清潔得乾淨無沙,再加上剛剛好的烹煮時間,蜆肉非常容易剝落。食每一啖,除了陣陣嘅白酒香味撲鼻,每一隻都有濃郁嘅蒜蓉,簡直是完美的組合💙🔹 慢煮砵酒牛臉頰完全是廚師
🔷 🥂

🍽

🔹辣味卡津薯條🍟

🔹 鵝肝多士配無花果醬

🔹蒜香白酒汁煮蜆

蒜蓉配上蜆肉,都是我最愛的配搭 👍

🔹 慢煮砵酒牛臉頰

完全是廚師的心機之作,火喉控制得剛剛好,慢煮後肉質嫩滑,牛味濃郁,每一口都充滿清香的酒味。
另外配菜有滑滑的薯蓉,茄子和蘿蔔都不會是硬的,所以都好味😋

🔹自家製西班牙油條 Churros😍

老實講去西班牙餐廳,都必點食Churros😁
比平時原味Churros顏色更加深,因為加了Raspberry,好特別🥰
Churros脆卜卜帶玉桂香,未加醬就咁食已感受到外脆內軟,好正 👍👍
另外都會提供2種都是自家製的醬,分別有75% chocolate醬和士多啤梨朱古力🍫。
士多啤梨🍓朱古力醬,因為🍓總會帶點酸,加上朱古力甜味,口感變得更豐富,層次更分明。

🔹Red wine 🍷 Sangria

員工介紹的沒有錯💙
Sangria以紅酒和白蘭地為主要,配每日新鮮切粒既水果,每一啖都好正。另外面上有一塊自家製的橙皮,作一點綴😛

🔹Pink Coco

又到了朋友最喜愛的士多啤梨環節🍓
士多啤梨🍓➕椰奶🥥➕蜜糖味的果醬🍯組成,口感層層遞進。第一啖就有濃濃嘅士多啤梨香味和椰奶,再飲多一啖甜甜嘅蜜糖湧上喉嚨🥰 攪勻之後,酸酸甜甜的令人欲罷不能🥰🥰

🔍 題外話

餐廳員工都好有禮貌,除了每一款食物和飲品上枱會講解一下,還會跟客人聊天,令每一個客人都有賓至如歸嘅感覺😎

📌 Casamigos
📍 銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓

2022-10-25 37 浏览
Casamigos (銅鑼灣)今日帶朋友黎飲下酒食下小食,呢間餐廳有室內同室外座位,如果品嘗水煙可以座出面,環境舒適,我同朋友分別點左red sangria 同passion fruit cocktail. red sangria 冰涼清爽 味道都唔錯 飲落去淡淡果香味同紅酒味!Passion fruit cocktail 採用較甜既cocktail 調酒,非常甜美,而且表面加咗草莓醬,中和番甜度,飲個時仲聞到淡淡玫瑰花香,真係好啱女仔飲!▫️Bee Cheese 表面添加左少量炸粉,所以咬落去脆脆地,面入面既芝士好夠熱,口感軟身 好正!而且芝士唔會太重,另外鹽度再淡d更佳!▫️Smoked paprika pork rib分量十足,兩個人都食唔洗,表面有醃製醬汁,食落去十分野味,好入味!另外肉質結實,有嚼口!▫️Octopus salad表面有新鮮魷魚 切成一粒粒 方便進食,食落去彈牙,好新鮮!加配醋汁仲開胃,另外底部有印度米,好特別 食落去清清淡淡。▫️Spring chicken 半隻燒雞食到好飽,表面醬汁真好正,好入味,肉質結實 唔會油膩💵消費:$900up✨環境:7/10 🙋🏻‍♀️推
Casamigos (銅鑼灣)

▫️Bee Cheese

✨環境:7/10
🙋🏻‍♀️推介:7/10

銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓
2022-10-20 33 浏览
去親西班牙餐廳必食🤣超有誠意粗身Churros😍熱辣辣即叫即整,仲有兩款醬汁可以選擇,包括自家製嘅士多啤梨醬同埋72%濃郁嘅朱古力醬~ 主菜方面就有新推出嘅燒春雞($268) 講就講話春雞但係尺寸都幾大🤣兩個人食啱啱好🥰醬汁調味濃郁。另外推介蒜蓉蝦,同其他西班牙餐廳唔同呢度用嘅係虎蝦,更有咬口而且更能吸收醬汁味道😛.My favourite Spanish dessert must be churros😍 The homemade chocolate and strawberry sauce def. add some mark to the dish. Try their new menu of Spring chicken that is enough for 2 pax.
2022-10-20
  • churros
鬧市隱世高質西班牙菜🤩🤩🇪🇸最近鍾意左食西班牙蛋餅,之前發掘左間樓上鋪,出乎意料地幾有驚喜😗😗環境氣氛食物都唔錯~🧡西班牙蛋餅 $88一咬開蛋餅入面全部都係薯仔😍😍切成薄片,食落好有層次🤣調味都唔錯,食到少量洋蔥🧅食落惹味得黎又唔會太heavy,非常唔錯👍🏻☺️蛋面都煎得好出色,但如果鍾意食流心蛋餅既可能會有少少失望,因為切開都比較固體,無蛋汁流出黎🥹🥹但個人覺得style唔同都可以好好食😝🧡西班牙海鮮飯 $288(for 2)另外試埋最classic既海鮮飯🫡海鮮份量幾多,食落感覺幾新鮮,尤其青口有少少海水味又唔會過熟,like!!!😋😋飯煮得夠乾身,每粒米食落有咬口👍🏻 個底有少少類似飯焦既物體,但又唔會太overcooked😆😆個飯本身調味酸酸地,落埋檸檬汁就更加開胃🤩唯一係份量以for 2黎講偏少,好似食幾啖就無,唔係幾夠喉🤧🤧但overall黎講覺得幾出色👍🏻雖然位於鬧市,但weekend夜晚去又唔算太多人,靜靜地幾適合同朋友坐下傾下計,職員都非常貼心,好主動加水🤣🤣有機會既話會再回訪😝😝味道:9/10性價比:8/10📍Casamigos 銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓
鬧市隱世高質西班牙菜🤩🤩🇪🇸

🧡西班牙蛋餅 $88
一咬開蛋餅入面全部都係薯仔😍😍切成薄片,食落好有層次🤣
調味都唔錯,食到少量洋蔥🧅
食落惹味得黎又唔會太heavy,非常唔錯👍🏻☺️

但個人覺得style唔同都可以好好食😝

🧡西班牙海鮮飯 $288(for 2)
另外試埋最classic既海鮮飯🫡

個飯本身調味酸酸地,落埋檸檬汁就更加開胃🤩

但overall黎講覺得幾出色👍🏻

味道:9/10
性價比:8/10

📍Casamigos
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓
📌人均消費: $101-200

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic#hkfoodblog #打卡餐廳 #西餐 #LF銅鑼灣 #西班牙菜 #蛋餅 #西班牙蛋餅 #西班牙海鮮飯 #paella #銅鑼灣美食 #seafoodpaella #香港美食 #香港美食介紹 #香港美食推薦 #香港美食指南
2022-10-18 36 浏览
餐廳的位置超方便,銅鑼灣站C出口的對面商場便是。這裡有室外和室內的坐位,佈局有格調,還可以望到調酒師師的Bar枱,環境十分令人放鬆。今次點的三碟菜式,都充滿西班牙風味。首先是蛋餅,入口充滿蛋香味,最特別的是加了已炒得焦香的洋蔥增添甜味與口感,吃起來鬆軟香甜。之後來到烤乳豬,這裡可點1/4隻,方便不同的人數享用。乳豬皮薄,而且十分香脆。肉嫩多汁,油脂豐潤。配上店家新自調制的青蘋果醬,更加開胃。西班牙海鮮飯十分吸睛,海鮮配料滿瀉,而且全部鮮味十足,熟度剛好,入口肉嫩彈牙。飯粒索滿醬汁,更是精華所在。這裡裡的mocktail可以因應客人的口味調制,這一杯是熱情果士多啤梨特飲,味道酸甜,杯底還見到士多啤梨蓉,好適合女仔的口味。另一杯則是宇治抹茶蝶豆花特飲,望落層次分別,抹茶味出,帶點微甘,加上蝶豆花和梳打水,應覺特別,餘韻清新,濃淡度剛好。這間餐廳的食物高質,很久沒有食過這麼正宗又美味的西班牙菜,值得推介大家一試。
餐廳的位置超方便,銅鑼灣站C出口的對面商場便是。

今次點的三碟菜式,都充滿西班牙風味。
首先是蛋餅,入口充滿蛋香味,

最特別的是加了已炒得焦香的洋蔥增添甜味與口感,

吃起來鬆軟香甜。

之後來到烤乳豬,這裡可點1/4隻,方便不同的人數享用。

西班牙海鮮飯十分吸睛,海鮮配料滿瀉,

而且全部鮮味十足,熟度剛好,

入口肉嫩彈牙。飯粒索滿醬汁,更是精華所在。

2022-10-17 341 浏览
約咗朋友嚟銅鑼灣食晏,揀咗呢間近排喺網上好 Hit 嘅酒吧餐廳「Casamigos」。  餐廳以供應傳統西班牙菜為主,店內面積頗大,裝潢摩登時尚,設室內和室外座位。室內座位寬敞、空間感強,而室外位置亦低調舒服,好適合約埋三五知己 Happy Hour 嚟飲番杯水果酒。先嚟一客忌廉南瓜湯,湯色橙黃有光澤,南瓜味非常濃郁,入口清甜順滑,味道很不錯。跟住係每人一件三文魚酥盒,個酥盒好脆口,鬆化得嚟又有牛油香。頂層嘅煙三文魚勁大片,入口鹹香味濃,夾埋中間嘅碎蛋沙律一齊食,三重滋味,口感好豐富。接著是一客蒜香白酒汁煮蜆,蜆隻分量十足,肉質鮮甜細嫩,既肥美又冇沙,細嚐下,更可輕易感受到湯汁中嘅酒香,水準不俗,值得推介。至於主菜方面,我哋就揀咗松露燒春雞 同 火箭魷魚配西班牙墨汁短麵。春雞皮薄肉滑,食落肉質好幼嫩、肥瘦均稱,入口帶松露幽香。伴吃嘅配菜亦唔馬虎,有口感爽脆嘅烤意大利青瓜同翠肉瓜、清新微甜嘅茄子同味道香濃嘅原隻燒蒜頭,用料相當豐富。第一次食西班牙短麵,原來口感好特別,既濕潤又帶有脆度,加上每條麵都索滿了黑漆漆的墨汁,配上彈牙味鮮嘅魷魚,鮮上加鮮,撈埋啲蛋黃醬一齊食,滋味無窮。飲品我點咗杯
飲品我點咗杯 Berry Mix Mocktail,成品用上了 Cranberry Juice 及士多啤梨果蓉炮製,入口酸酸甜甜,好醒胃;而友人就點咗杯  White Sangria,據說味道亦很不錯,相當易入口,冰涼清爽,飲落更帶陣陣果香。
2022-10-17 43 浏览
《咪芝巨星》 都介紹過的這家西班牙菜,坐落在駱克道,這裡真的有很多不同的餐廳,今次這家絕對是精選。一進餐廳,視線就被那「酒牆」吸引着,當然要點他家的signature cocktails了!Tiramisu Brew值得一試,喝下去像真的在吃Tiramisu 真的腦洞大開!那濃稠度剛好,進口像吃甜品,香氣在口中漫延。如果想清爽一點,Apple Tree是不錯的選擇,蘋果香甜加點青檸,夏日之選。西班牙火腿忌廉球忌廉球炸得外脆內軟, 餡料是風乾火腿碎, 口感豐富又美味。炸魷魚外層炸得幾脆, 魷魚保持腍滑, 幾香口嘅小食。西班牙醋漬鯷魚香橙沙律鯷魚和醋漬很配合, 加上新鮮蔬菜和香橙, 口感清新又開胃。西班牙乳豬乳豬外皮烤得香脆, 豬肉肉質嫩滑, 配上特製醬料, 唔會覺得肥膩。慢煮砵酒牛臉頰火候控制得宜, 牛味夠濃郁, 肉質嫩滑又有酒香, 配菜茄子夠滑溜。西班牙海鮮飯擺碟賣相吸引, 海鮮都幾足料, 有蜆、蝦和青口, 飯粒以特製湯底煮熟, 腍度適中, 同時又吸收海鮮嘅精華, 所以吃起來份外美味。堅持不容易,堅持並確信所愛更不容易,這份丹心 難遇不可求 House of friends!

西班牙火腿忌廉球
忌廉球炸得外脆內軟, 餡料是風乾火腿碎, 口感豐富又美味。

炸魷魚
外層炸得幾脆, 魷魚保持腍滑, 幾香口嘅小食。

西班牙醋漬鯷魚香橙沙律
鯷魚和醋漬很配合, 加上新鮮蔬菜和香橙, 口感清新又開胃。

西班牙乳豬
乳豬外皮烤得香脆, 豬肉
肉質嫩滑, 配上特製醬料, 唔會覺得肥膩。

2022-10-15 40 浏览
為食妹👧🏻最近愛上食西班牙菜🇪🇸。趁中午平平地食個西班牙飯的確爽❣️。午餐包括餐湯。小食。主菜同飲品。非常豐富。食完真係飽曬😮‍💨。 🌟是日餐湯🥣南瓜湯🎃 口感順滑偏向杰身🌟小食(五選一)三文魚酥盒 酥皮上枱依然熱辣辣 一咬鬆化滿滿牛油香 三文魚以花卷呈上 擺盤精美👍🏻炸魷魚圈 炸漿厚咗小小 🌟主菜香煎加拿大鱸魚辣肉腸西班牙飯 🐟鱸魚皮燒得脆口 辣肉腸惹味 西班牙飯偏向濕潤西班牙墨汁短麵配火箭魷魚及魷魚圈🦑為食妹超鍾意食魷魚🦑 墨汁短麵食到個咀烏卒卒🤭 火箭魷魚+魷魚圈=膽固醇超標?唔理咁多啦🤣🫣🌟飲品有幾款果汁選擇。我哋選了西柚汁解膩健康🥰。。
🌟是日餐湯🥣
南瓜湯🎃 口感順滑偏向杰身

🌟小食(五選一)
炸魷魚圈 炸漿厚咗小小

🌟主菜
香煎加拿大鱸魚辣肉腸西班牙飯 🐟
鱸魚皮燒得脆口 辣肉腸惹味 西班牙飯偏向濕潤

西班牙墨汁短麵配火箭魷魚及魷魚圈🦑

🌟飲品
有幾款果汁選擇。我哋選了西柚汁解膩健康🥰。
2022-10-15 26 浏览
上網搵到間好評不斷嘅地道西班牙菜🇪🇸 仲要位於銅鑼灣真係幾方便💕 環境好有氣氛,又播住西班牙歌曲,真係充滿異國風情🏖️西班牙醋瀆鯷魚香橙沙律醋瀆鯷魚味道甘香,酸酸地又不失咸香,好醒胃🤩 無骨食落都安心啲😆沙律配菜仲有香橙及車厘茄😋整體食落清脆爽口✨鵝肝多士配無花果醬細膩軟滑嘅鵝肝,配無花果醬及香脆多士✨鵝肝香氣濃郁,無花果令整體帶有甜味,及中和油脂之用💕令人意猶未盡😋😋😋西班牙蛋餅外表焦香,有別於日式甜口嘅嘅蛋餅~呢款質地比較軟,食落好有層次又紮實✨入面有薯片及洋蔥,好有驚喜😋西班牙海鮮飯海鮮飯嘅湯底用鱸魚魚骨,蝦殼及蟹熬煮而成,仲要無落鹽都有濃郁嘅鮮味‼️海鮮有鮮嫩嘅澳洲藍青口,鮮甜本地蜆及超彈牙嘅蝦‼️ 感受到呢道菜好有誠意😋超快清曬成碟😋😋西班牙油條手工製作嘅西班牙油條,加咗Raspberry所以顏色會深啲💕會搭配草莓朱古力及75%比利時朱古力醬‼️外脆內軟,外表加咗糖粉,入面好鬆軟😋兩個醬都係自家制,好味😋朱古力醬好幼滑唔苦,草莓朱古力微酸幾過癮‼️Mocktail 揀咗荔枝及熱情果嘅Mocktail ~ 係Tailor made 嘅💕 飲落充滿水果香~仲有水果串,真係幾有特色,又好清爽

西班牙醋瀆鯷魚香橙沙律

鵝肝多士配無花果醬

西班牙蛋餅

西班牙油條

Mocktail
揀咗荔枝及熱情果嘅Mocktail ~ 係Tailor made 嘅💕 飲落充滿水果香~仲有水果串,真係幾有特色,又好清爽🍹荔枝Mocktail加有紅莓汁搭配荔枝,飲落軟清新唔會死甜😋😋😋

整體而言,呢間必食!必回訪!食物好高質又用心🥰 真心推薦‼️
1K
2022-10-13 356 浏览
同事好鍾意食西班牙野,所以lunchtime間中都會去下唔同西班牙餐廳,前排發現了呢間性價比幾高嘅餐廳,星期一至五去lunch都係$100-200,就有小食+湯+主菜+飲品+甜品(+18)。入面坐得舒服,好有格調,適合lunch去chill下。🥣是日餐湯餐湯係鮮磨的,飲落去好濃南瓜香,配少少辣粉味道更鮮明。🌟小食🥧三文魚酥盒上面嘅煙三文魚新鮮,配香草味道更突出。酥盒脆香,入面全是蛋粒,味道幾match。🫑西班牙青椒外層整到脆香中帶新鮮味道,只要唔食入面嘅「子」都唔會辣,而且唔油。🌟主食🥘香煎加拿大鱸魚辣肉腸西班牙飯嘅魚肉厚厚的,白雪雪幾嫩香,香濃飯內夾了辣腸,味道更惹味。🐔松露燒春雞配意大利青瓜、燒蒜及薯蓉都幾多雞肉,幾欣賞配菜,有好多款且款款烤過,好香口。旁邊嘅蒜頭面脆香入面淋,還有滑香薯蓉幾creamy🌟套餐加$18就可以配上2條餐廳自家製西班牙油條,真係必食!口感外脆內軟香,配朱古力醬,啖啖滋味😋下次再來食其他set!

入面坐得舒服,好有格調,適合lunch去chill下。

🥣是日餐湯

餐湯係鮮磨的,飲落去好濃南瓜香,配少少辣粉味道更鮮明。

🌟小食
三文魚酥盒

西班牙青椒

🌟主食

松露燒春雞配意大利青瓜、燒蒜及薯蓉

自家製西班牙油條配朱古力醬

下次再來食其他set!
三文魚酥盒
西班牙青椒