2022-10-13 38 浏览
📍Casamigos (cwb)🍽 Roasted Truffle Spring Chicken + Squid Ink Fideua + Salmon Vol-Au-Vent + Pardon Pepper + Apple juice & Orange juice 😋 呢排想食下西班牙菜🇪🇸就搵咗朋友同我一齊explore下(`_´)ゞ今次間餐廳係樓上鋪,見佢有得揀係室外坐,相信係出面應該都幾chill下~🥣 soup of the day今日比嘅係菠菜青豆湯,入面有忌廉,入口好滑好好飲👍🏻🐔 Roasted Truffle Spring Chicken雞肉鮮嫩肥美,雞皮好脆,咬落好滿足~配埋嘅薯條都鬆脆好味!🐙 Squid Ink Fideua第一次食,口感好脆好特別,好值得嘗試!🍣 Salmon Vol-Au-Vent 佢哋嘅三文魚好唔簡單~係揀咗刺身級別嘅三文魚自家煙燻製成,好好味!🫑 Pardon Pepper諗唔到咁樣都可以直接食😳唔會好油膩,中和口感啱啱好!💰$293

📍Casamigos (cwb)

🥣 soup of the day
今日比嘅係菠菜青豆湯,入面有忌廉,入口好滑好好飲👍🏻

雞肉鮮嫩肥美,雞皮好脆,咬落好滿足~配埋嘅薯條都鬆脆好味!

🐙 Squid Ink Fideua
第一次食,口感好脆好特別,好值得嘗試!

🍣 Salmon Vol-Au-Vent

🫑 Pardon Pepper
諗唔到咁樣都可以直接食😳唔會好油膩,中和口感啱啱好!

💰$293
有朋友要去加拿大working holiday,臨走時當然要聚一聚🫶🏼今次佢揀咗呢間西班牙餐廳試一下😋✨鵝肝多士配無花果醬 $58/pc⭐️超級推介!!鵝肝煎得外脆內軟。鵝肝和多士中間夾住一片無花果,感覺上會清爽一點,減低鵝肝嘅油膩感。多士焗得香脆,三者配合得恰度好處😳🍳西班牙蛋餅 $88中間嘅薯片薯仔味香濃,配合入面嘅蛋汁,成個蛋餅一啲都唔干。唯一覺得外面個蛋可以加少少調味,因為成個味道主要靠中間薯仔香味。🥓火腿拼盤 $128有四種火腿嘅選擇,各四片。中間會有橄欖。火腿和橄欖嘅質素都不俗,作為一個頭盤確實不錯,不過性價比不算好高。🥗西班牙醋漬鯷魚香橙沙律 $78每一片生菜都平均撈均黑醋,醋漬鯷魚唔腥,配合蕃茄仔,味道清新🍀🥘西班牙海鮮飯 $288海鮮飯不算太硬(西班牙海鮮飯嘅飯通常都會偏硬)海鮮新鮮,尤其是係✨青口十分鮮甜!🍝辣肉腸忌廉蕃茄扁意粉 $148超多醬汁,每一條意粉都過覆住肉醬,扁意粉亦煮得十分彈牙✨✨🇪🇸西班牙油條 $78Churros 炸得外脆內煙靭,配上🍫朱古力醬和🍓士多啤梨醬。較喜歡配朱古力醬~🍫黑朱古力味道濃郁;🍓士多啤梨醬味道也不假亦不會過甜🥰Drinks🍸Tir

✨鵝肝多士配無花果醬 $58/pc

🍳西班牙蛋餅 $88

🥓火腿拼盤 $128

🥗西班牙醋漬鯷魚香橙沙律 $78

🥘西班牙海鮮飯 $288

🍝辣肉腸忌廉蕃茄扁意粉 $148
超多醬汁,每一條意粉都過覆住肉醬,扁意粉亦煮得十分彈牙✨

✨🇪🇸西班牙油條 $78

Drinks

🍸Tiramisu brew $168
酒味咖啡味朱古力味都較淡,不過三者平衡得ok,不過喜歡酒味濃嘅朋友就未必合適~

🍷Crazy Lady $168
雜莓味道清新,味道唔假。

🍹Forest Fog $168
味道偏甜,少少薄荷味🍀,配合埋soda,整體幾refreshing~

環境:4/5
餐廳環境較昏暗有情調,較適合聊天,氣氛不錯😙。

服務:4/5
店員添水速度十分迅速,亦可以為客人推介飲品。

食物:4/5
食物份量較少,但就可以試多啲品種。味道也不錯,用料上乘💕

Revisit: Yes

• churros
  • 西班牙海鮮飯
  • 辣肉腸忌廉蕃茄扁意粉
2022-10-03 76 浏览
Casamigos(Causeway Bay)放假朋友終於得閒帶我食好西🤤🤤 今次嚟咗間裝修超有格調同浪漫嘅西班牙餐廳🇪🇸 老實講小編都係第一次食西班牙菜 成個體驗都好唔錯 真係要推介俾大家🥹🥹👐🏻⌖ 松露燒春雞配意大利青瓜、燒蒜及薯蓉Set🐔🥒🧄🥔💰$138Lunch set梗係要嗌返個Chef Special👨‍🍳 套餐嘅是日餐湯係羅宋湯 碗湯大碗兼超足料😳😳 黑椒味突出 主角燒春雞外層搽左初橄欖油 令成個春雞特別香脆😎 而且肉質嫩滑 會食到松露嘅味道☺️☺️ 似乎係坊間少有嘅調味 隔離嘅燒蒜一粒粒咁春雞都幾夾 底部嘅薯蓉亦好香滑 推薦!🥰 飲品揀咗橙汁🍹 正常發揮喇⌖ 炸魷魚圈💰$25(加配價)非常有驚喜嘅一款🤩🤩 魷魚圈真係炸得好酥脆香口🤤🤤 so far係小編食過最好食嘅魷魚圈🫡 隔離有得揀配含有蕃茄粒🍅同埋青椒🫑嘅沙律醬 又或者係落啲檸檬汁🍋又得 兩種食法都幾match~ ⌖ 煙脆乾菌豬腩卷配油醋沙律及蕃薯條Set🐷🥗🍠💰$158喺Menu睇圖嗰陣已經覺得好邪惡嘅一款🫣🫣 豬腩卷用一條好特別嘅籤拮住 食落去係半肥瘦嘅感覺 油脂感爆棚💦 尤其係外圍燒得好香口添 隔離嘅油醋沙律都幾
Casamigos(Causeway Bay)

⌖ 松露燒春雞配意大利青瓜、燒蒜及薯蓉Set🐔🥒🧄🥔
💰$138

⌖ 炸魷魚圈
💰$25(加配價)

⌖ 煙脆乾菌豬腩卷配油醋沙律及蕃薯條Set🐷🥗🍠
💰$158
喺Menu睇圖嗰陣已經覺得好邪惡嘅一款🫣🫣 豬腩卷用一條好特別嘅籤拮住 食落去係半肥瘦嘅感覺 油脂感爆棚💦 尤其係外圍燒得好香口添 隔離嘅油醋沙律都幾新鮮😙😙 可以用來解膩 番薯條好甜😋 就算凍咗都仲係脆身 呢個set一樣跟咗是日餐湯 飲品就揀咗菠蘿汁🍍 貪佢酸酸地夠開胃🙈

⌖ 三文魚酥盒
💰$0(跟餐價)
一件大細好似企身葡撻size嘅小食 雙層係自家製嘅煙三文魚🐟 油香味突出 後面酥脆嘅外皮包住碎蛋沙律🥚 係幾特別嘅一款小食選擇🤔

☻ 回頭指數:8.5 / 10

2022-09-30 50 浏览
💛好味指數:4.9/5💛💜回頭指數:4.9/5💜朋友介紹咗間銅鑼灣高質西班牙菜俾我,今日係附近做嘢過咗嚟試下😋lunch價錢合理,但原來呢款menu星期1-5午市先有,大家想食set餐記得閒日嚟😆✅牛肉雜菜湯湯底牛肉味香濃,帶小小辣味,雜菜量極多🥘餐廳連餐湯都咁用心💕✅Tapas三文魚酥盒&西班牙青椒仔三文魚酥盒好酥脆,好食😋青椒仔係西班牙特色小食,唔會好辣🫑✅松露燒春雞$138燒春雞肉質嫩滑,燒得好香🐔配意大利青瓜、燒蒜及薯蓉,青瓜爽甜、蒜頭燒得好香🧄✅香煎加拿大鱸魚配辣肉腸西斑牙飯$168鱸魚外皮香脆,魚肉厚實🐟西班牙飯飯粒分明,入味濃郁,醬汁調配得好好😋推薦🌟✅自家製西班牙油條配朱古力醬+$18外脆內軟,散發出淡淡的肉桂味,點朱古力醬好夾😋建議一定要試下!🐻總結高質西班牙菜,每道菜色都好出眾☺️特別推薦西班牙🇪🇸📍Casamigos (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓
💛好味指數:4.9/5💛
💜回頭指數:4.9/5💜

✅牛肉雜菜湯

✅Tapas
三文魚酥盒&西班牙青椒仔
三文魚酥盒好酥脆,好食😋青椒仔係西班牙特色小食,唔會好辣🫑

✅松露燒春雞$138

✅香煎加拿大鱸魚配辣肉腸西斑牙飯$168

✅自家製西班牙油條配朱古力醬+$18

🐻總結
高質西班牙菜,每道菜色都好出眾☺️特別推薦西班牙🇪🇸

📍Casamigos (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥘🥘🥘🥘🥘🍴🍽🍴🍽🍴🍽-平時係銅鑼灣成日行過駱克駅都唔知原來咁多樓上餐廳😯,今次幾驚喜咁發現原來3樓有間西班牙酒吧有Set Lunch食,價錢係旺區嚟講都算係抵食🤩。套餐包咗是日餐湯、 主菜、Tapas同飲品,甜品就要另外加錢。.🥢 Squid Ink Fideuá w/ Salmon Vol-Au-Vent 西班牙墨汁短麵配火箭魷魚及魷魚圈配三文魚酥盒 $128🆗.講起食西班牙嘢可能都會諗起Paella、Churros之類,但係Casamigos個Menu到竟然發現有Fideuá 揀🙈。Fideuá 同Paella嘅味道其實差唔多,只係張平時用嘅飯轉咗做一種好似天使麵咁幻嘅短麵”Fideo”,係Valencia嘅特色美食之一。火箭魷魚同魷魚圈嘅份量都唔少,配埋Aioli食成道菜非常Creamy,不過食得多有啲膩😂。三文魚酥盒食落好酥脆,煙三文魚下面仲有碎蛋同粟米。.🥢Black Truffle Portobello Salad w/ Padron Pepper 黑松露大啡菇沙律配西班牙青椒 $108🆗.同行朋友食素,好彩Set Lunch Menu都有一款素食嘅主食可以選
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥘🥘🥘🥘🥘🍴🍽🍴🍽🍴🍽

三文魚酥盒食落好酥脆,煙三文魚下面仲有碎蛋同粟米。

同行朋友食素,好彩Set Lunch Menu都有一款素食嘅主食可以選擇😆。
本身以為西班牙青椒會辣辣地,但食落又幾Fresh幾過癮。
🥢 Homemade Churros 自家製西班牙油條配朱古力醬+$28 🆗

Churros外層炸到卜卜脆,裡面唔知係咪生生地所以食落好似蕃薯咁。另外仲配咗朱古力醬同車壓子朱古力醬。
📌服務非常好😌,我地1點去食咗個幾鐘都無其他人,對西班牙美食有興趣可以去試下~
🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 6/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 9/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 10/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 6.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.75/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥘🥘🥘🥘🥘🍴🍽🍴🍽🍴🍽
今日又要係銅鑼灣揾食啦最後就去左呢間西班牙🇪🇸餐廳試下😋餐廳服務態度好好 會細心介紹佢地啲食物食物係好正宗西班牙風味 好味呀🥰我同朋友就各自叫左一個lunch set😉-🥣餐湯今日嘅餐湯係🎃🥣南瓜忌廉濃湯入面有南瓜、蘿蔔同埋洋蔥🧅好足料個湯煮得好濃 幾乎似係糊仔咁🤣👍🏻調味有少少辣辣地 同埋好香甜😋-🥐Tapas跟餐可以揀一個小食 我就揀左🍣三文魚酥盒佢唔係用出面買即食嘅煙三文魚架而係用左刺身級嘅三文魚自家煙薰製🤩仲加左蒜蓉蛋黃醬調味😋另一個小食就揀左 🐥🐓炸雞翼 (+$28)呢個係餐廳推介比我地嘅 應該好正啦😌佢係五隻單骨雞翼黎架🍗啲肉超嫩滑!真心推介-🥩Main course🐷煙脆乾菌豬腩卷配油醋沙律🥗及蕃薯條🍠 $158係出面好少見呢個脆豬腩卷 所以就叫左黎試下~佢燒得超級脆!😍啲油香燒晒出黎再配埋個紅蘋果蓉醬減低油膩感🥰黑醋沙律🥗都可以令個口感refresh啲架😚蕃薯條🍟都炸得好好味😋🐟🍚香煎加拿大鱸魚辣肉腸西班牙飯 $168西班牙🇪🇸飯係偏硬身 啱晒我平時鍾意硬😏😏佢配返個🧄蒜蓉蛋黃醬 加左少少辣醬黎match返鱸魚嘅味道🐟🥨🍫自家製西班牙油條配朱古力醬 +$18用自家手製c

今日又要係銅鑼灣揾食啦
最後就去左呢間西班牙🇪🇸餐廳試下😋
餐廳服務態度好好 會細心介紹佢地啲食物
食物係好正宗西班牙風味 好味呀🥰
我同朋友就各自叫左一個lunch set😉

🥣餐湯
今日嘅餐湯係🎃🥣南瓜忌廉濃湯
入面有南瓜、蘿蔔同埋洋蔥🧅好足料
個湯煮得好濃 幾乎似係糊仔咁🤣👍🏻
調味有少少辣辣地 同埋好香甜😋

🥐Tapas
跟餐可以揀一個小食 我就揀左🍣三文魚酥盒
佢唔係用出面買即食嘅煙三文魚架
而係用左刺身級嘅三文魚自家煙薰製🤩
仲加左蒜蓉蛋黃醬調味😋

另一個小食就揀左 🐥🐓炸雞翼 (+$28)
呢個係餐廳推介比我地嘅 應該好正啦😌
佢係五隻單骨雞翼黎架🍗啲肉超嫩滑!真心推介

🥩Main course
🐷煙脆乾菌豬腩卷配油醋沙律🥗及蕃薯條🍠 $158
係出面好少見呢個脆豬腩卷 所以就叫左黎試下~
佢燒得超級脆!😍啲油香燒晒出黎
再配埋個紅蘋果蓉醬減低油膩感🥰
黑醋沙律🥗都可以令個口感refresh啲架😚
蕃薯條🍟都炸得好好味😋

🐟🍚香煎加拿大鱸魚辣肉腸西班牙飯 $168
西班牙🇪🇸飯係偏硬身 啱晒我平時鍾意硬😏😏

🥨🍫自家製西班牙油條配朱古力醬 +$18
用自家手製churros配埋75度嘅黑朱古力😍😍😍
灑左啲raspberry嘅粉係面😋外脆內軟超好味!
2022-09-22
2022-09-24 41 浏览
早幾日下午同同事去食lunch,銅鑼灣真係好多好嘢食😊揀咗呢一間餐廳都幾有驚喜!Lunch set x2 松露燒春雞 燒春雞個皮燒得好趣,我最鍾意係佢個汁!點雞翼食真係好一流,加上佢個薯蓉整到非常之林,配埋個汁口感係幾好。都有唔同嘅配菜,例如意大利青瓜、原隻燒蒜,口感豐富西班牙墨汁短面西班牙好有特色嘅短麵,其實食落去口感好似米粉,魷魚上面有芝士,超好食😋,同啲短麵一齊焗,幾唔錯炸魷魚圈雖然唔係真係一個魷魚圈,但勁好食😋三文魚酥盒入面係沙律蛋,上面擺咗三文魚,係一個好精緻嘅前菜自製西班牙油條配朱古力醬最好食真係呢一個甜品,外脆內軟,配埋朱古力醬!正。入面嘅味道有少少似肉桂,就算五點朱古力醬都好有特色羅宋湯有別於一般嘅羅宋湯,味道香濃,有好多蕃茄同埋牛肉嘅配料,用心❤️

Lunch set x2
松露燒春雞

西班牙墨汁短面

炸魷魚圈
雖然唔係真係一個魷魚圈,但勁好食😋

三文魚酥盒
入面係沙律蛋,上面擺咗三文魚,係一個好精緻嘅前菜

自製西班牙油條配朱古力醬

羅宋湯
2022-09-22 341 浏览
Casamigos 銅鑼灣地道西班牙菜,地點啱哂銅鑼灣上班一族。地方環境好有bar既氣氛,如果夜晚仲有氣氛,仲有室外地可以坐,食既嘢既時候都可以Chill一chill。𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:⧐ Soup⧐ Roasted Truffle Spring Chicken⧐ Pan Fried Seabass With Chorizo Pallea⧐ Fried Single-boned Wings ⧐ Salmon Vol-Au-Vent⧐House Wine ◎Soup餐湯係南瓜湯,甜甜地,撈埋比你既辣粉,個層次會豐富好多,好飲。◎Roasted Truffle Spring Chicken燒春雞,lunch食半隻咁大既燒春雞真係幾飽,燒得啱啱好,鮮嫩唔會太肥。◎Pan Fried Seabass With Chorizo Pallea煎鱸魚西班牙辣肉腸飯好有驚喜,個飯焗完出黎乾身,有小小飯焦,味道幾濃郁,唔會話好辣。◎ Fried Single-boned Wings 。本身想食羊奶芝士卷,可惜無。不過單骨雞翼都唔差,炸得都幾出色,但又唔會話好乾,咬落都多汁。◎Salmon Vol-Au-Ven
Casamigos

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:
⧐ Soup
⧐ Fried Single-boned Wings
⧐ Salmon Vol-Au-Vent
⧐House Wine

◎Soup

◎ Fried Single-boned Wings 。

◎Salmon Vol-Au-Vent
三文魚餅盒,好脆身,好似食咁酥皮撻咁,正。

◎House Wine
Chile chardonnay,酒精濃度唔算太濃,亦都唔算太甜,味道帶清身果香。

不過午餐就一至五先有,如果想食記得一至五先黎。

📝評分

抵食 ⁴/ ⁵

📍 Casamigos
2022-09-21
  • 加拿大鱸魚西班牙飯
今日嚟到銅鑼灣同朋友食飯朋友想食西班牙菜🇪🇸所以我哋決定去評分好高嘅Casamigos-Soup of the day今日有西班牙辣肉腸羅宋湯 有少少菜🥬 紅蘿蔔🥕番茄🍅味道濃郁 少少辣 🌶️-Main主菜方面Squid Ink Fideuá w/ Squid Ring & Loligo Squid $128見有西班牙墨汁短麵咁特別抱住實驗精神嗌嚟試😝估唔到勁好食😆火箭魷魚及魷魚圈好軟熟短麵口感似好幼細嘅意粉🍝Aioli更為成個麵增添左啲蒜香味🧄-Crispy Pork Belly Roll w/ Salad & Sweet Potato Fries $158中心位攘左乾菌豬腩卷充滿油脂香味 肉質鮮嫩多汁😋配油醋沙律及蕃薯條 食落冇咁肥膩😉-Tapas 小食方面Calamari with Tartare Sauce (+$25)炸魷魚係我食過最好食嘅一次👑 外皮鬆脆厚薄適中魷魚肉質係我食過最鮮嫩新鮮嘅🤤絕對係水準之作👍🏻-Salmon Vol-Au-Vent三文魚酥盒上面嘅煙熏三文魚係自家腌製所以口感近似刺身 唔會咁鹹🐟鬆脆嘅酥皮充滿牛油香🧈加埋蛋沙律成件事好夾🤩-Drinks 飲品方面
今日嚟到銅鑼灣同朋友食飯

Lemon water 🍋

總括而言 ~
如果想係銅鑼灣食到高質嘅西班牙菜
就一定要嚟試吓 🤤
從前菜、主菜到小食 每樣都咁出色🙌🏻
而且服務態度非常好 推介👍🏻

2022-09-18 333 浏览
😍地道西班牙餐廳😍呢間西班牙餐廳環境舒適 可以揀坐indoor or outdoor 午餐價錢大概$108-168 包含餐湯 主菜 ᴛᴀᴘᴀs 和飲品 質素好好 一定會再尼-🥘香煎加拿大鱸魚辣肉腸西班牙飯$168 加拿大鱸魚煎得啱啱好 外皮好香脆 肉質結實 調味好夠 西班牙飯texture 好特別 加埋辣肉腸調味 鹹香惹味-🍗松露燒春雞 $138春雞肉質幾滑唔會太乾 外皮香脆 配菜有烤意大利瓜同茄子薯蓉好creamy但唔會好漏 而且松露味幾出-🦑炸魷魚圈+$25 魷魚圈肉質軟腍 好新鮮 外層薄脆,魷魚軟腍- 🥧三文魚酥盒賣相好靚 三文魚新鮮 酥皮好鬆脆- 🍫自家製西班牙油炸鬼+$18 推介呢個西班牙油炸鬼 入面加左紅莓蓉 同出面食開唔同 炸得好脆 佢有草莓朱古力醬同黑朱古力醬點 好特別- 🍷Sangria $98西班牙水果酒係西班牙餐廳必點嘅🤣少少甜 又唔會好重紅酒味 唔錯- 📍Casamigos銅鑼灣駱克道457-459號駱克駅3樓
😍地道西班牙餐廳😍

🥘香煎加拿大鱸魚辣肉腸西班牙飯$168

🍗松露燒春雞 $138

🦑炸魷魚圈+$25

魷魚圈肉質軟腍 好新鮮 外層薄脆,魷魚軟腍
🥧三文魚酥盒

賣相好靚 三文魚新鮮 酥皮好鬆脆
🍫自家製西班牙油炸鬼+$18

🍷Sangria $98

📍Casamigos
銅鑼灣駱克道457-459號駱克駅3樓
  • churros
2022-09-18 205 浏览
銅鑼灣原來有間咁好食嘅西班牙菜🤪近地鐵站方便 呢幢大廈食店集中 入到舖頭 唔會光殘殘 坐位坐得舒適 望一望餐牌 個lunch set都吸引咗唔少嘅打工仔嚟幫襯 佢隨餐附送餐湯同埋三文魚酥盒餐湯夠晒creamy 三文魚酥盒好鬆脆不過我都係最鍾意食西班牙青椒 唔好問我點解 總之就係情有獨鍾 佢又唔係辣 又唔係香口 但係就有種好吸引嘅感覺 青青地 感覺好天然橫睇掂睇我哋就揀咗個香煎加拿大鱸魚辣肉腸西班牙飯魚肉好白滑 辣肉腸唔算話太辣 加埋西班牙飯硬度適中 有時我覺得食意大利飯食到一半就覺得好飽但係呢個飯每一啖都覺得好滋味 等咗一陣終於有 松露燒春雞配意大利青瓜燒蒜及薯蓉上台 隻雞髀實在太吸引 燒到啱啱好 外脆內軟 肉質美味 夠白滑夠juicy 👍🏻👍🏻飲品方面居然菠蘿汁唔使另外收費 賣相仲好吸引 好似一般飲到嘅Cocktail😋成個餐有呢個質素再配上呢個價錢性價比極高
銅鑼灣原來有間咁好食嘅西班牙菜🤪

賣相仲好吸引 好似一般飲到嘅Cocktail😋
成個餐有呢個質素再配上呢個價錢性價比極高
2022-08-02
2022-09-17 54 浏览
抵食 #午餐 分享 ~ 西班牙菜LUNCH SET Main~A 松露燒春雞(配意大利青瓜, 燒蒜及薯蓉) $138半隻燒春雞,切開勁多肉汁又 嫩滑😋蒜子燒到好淋好香,薯薯勁香牛油味😋~B 香煎加拿大鱸魚辣肉腸西班牙飯 $168鱸魚肉質厚實鮮美,魚皮煎得香脆,這個西班牙飯軟硬度適中,好啱我口味😋~是日餐湯牛肉雜菜湯牛肉味香濃同埋豐富香草味, 甜甜辣辣😋😋Tapas ~ 炸魷魚圈 +$25~ 三文魚酥盒三文魚新鮮,酥盒酥脆,入面是蛋沙律😋Drinks ~ 凍咖啡 +$15~ 凍檸檬茶 +$15Dessert自家製西班牙油條配朱古力醬 +$18係西班牙同葡萄牙嘅傳統小食甜品上桌時係啱啱炸出嚟熱辣辣非常香脆這個味道較甜😋😋店員同我講set lunch 是星期一至五才有供應的😊另加一服務費417/2人Casamigos銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓
抵食 #午餐 分享 ~ 西班牙菜

LUNCH SET

Main
~A 松露燒春雞(配意大利青瓜, 燒蒜及薯蓉) $138

~B 香煎加拿大鱸魚辣肉腸西班牙飯 $168

~是日餐湯牛肉雜菜湯
牛肉味香濃同埋豐富香草味, 甜甜辣辣😋😋

Tapas
~ 炸魷魚圈 +$25
~ 三文魚酥盒
三文魚新鮮,酥盒酥脆,入面是蛋沙律😋

Drinks

另加一服務費
417/2人

Casamigos
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓

Casamigos, 西班牙語, 代表的是朋友的家係呢一間餐廳, 確實搵到一份寧靜, 放鬆的感覺, 打開LIFT 門口, 就有一排酒櫃歡迎你往入走, 係見到有情調, 有氣氛既裝修有一個酒吧位, 牆櫃放滿了大量不同款式的酒, 色彩繽紛天花上面有一些凹凸既鐵板彩色既酒樽倒影既光打上去, 有D 似波浪既感覺, 幾特別既感覺就住呢個位都有同老闆了解, 佢話佢地有個主題, 係「moonriver」  有一邊既牆身鏡上掛左幾個弧形既東西, 入面有燈, 令到效果似月亮SOFA 的坐位都特別用左海藍色, 配合天花板既凹凸鐵板上下呼應, 營造返「moonriver」  既感覺呢個位真係睇得出餐廳好用心經營, 想俾一個好CHILL 既環境食客餐廳內既其他位置, 都睇得出佢地幾捨得投放資源枱同碟都係類似雲石面用料盛菜用既碗碟都係好重手既陶瓷有一個位我特別喜歡, 佢地有一張炭黑色既餐巾裝住餐具上面印左金色既字「Casamigos」個張餐巾係折成一個袋既形式, 老闆話除左裝餐具, 仲可以裝口罩添呢個位真係幾有心思另外, 餐廳仲有室外場室內有廿多個位, 室外有約三十多個位室外既位置比較寬敞, 如果人數比較多, 係
Casamigos, 西班牙語, 代表的是朋友的家
係呢一間餐廳, 確實搵到一份寧靜, 放鬆的感覺,

打開LIFT 門口, 就有一排酒櫃歡迎你
往入走, 係見到有情調, 有氣氛既裝修
有一個酒吧位, 牆櫃放滿了大量不同款式的酒, 色彩繽紛
天花上面有一些凹凸既鐵板

SOFA 的坐位都特別用左海藍色, 配合天花板既凹凸鐵板
上下呼應, 營造返「moonriver」  既感覺

餐廳內既其他位置, 都睇得出佢地幾捨得投放資源
枱同碟都係類似雲石面用料
盛菜用既碗碟都係好重手既陶瓷
有一個位我特別喜歡, 佢地有一張炭黑色既餐巾裝住餐具
上面印左金色既字「Casamigos」
呢個位真係幾有心思
另外, 餐廳仲有室外場
室內有廿多個位, 室外有約三十多個位
室外既位置比較寬敞, 如果人數比較多, 係室外既地方飲下酒CHILL 下都幾開心

食物方面, 都好表現到佢地既用心

lunch set 包是日餐湯+主食+一款小食+飲品
➽是日餐湯: 雜菜湯牛湯
個湯好濃郁
不是酸的口味
咸味香
而且可食到啖啖既蔬菜
➽西班牙墨汁短麵配火箭魷魚及魷魚圈 $128
魷魚唔靭, 做到爽口, 易咬
而且魷魚圈上放左少量既「蛋黃醬+少少辣調味」, 呢個位有D 驚喜, 所以食到後段有少少既辣感沖擊, 幾過癮
好食
墨汁麵底, 是將一D 幼身麵剪碎, 有趣
➽香煎加拿大鱸魚辣肉腸西班牙飯 $168
鱸魚嫩口, 皮煎得香脆
好食
加左辣肉腸, 有D 似臘腸既口感, 但不覺得辣, 喜歡
個飯既口感我都好岩食, 不硬不太軟, 岩岩好
加分位係佢加左少少蛋黃醬係上面
撈埋一齊食, 有少少似食緊芝士咁, 令整體有點CREAMY, 但不膩

老闆分享, 魚肉係佢地自己起, 淨低既魚骨加d 蝦蝦殼等之類會拎去煲湯做湯底, 再去煮個飯
所以成個飯都冇落鹽
呢個位幾欣賞, 可以用盡食物本身去調味, 天然又好味
有心機去做菜
➽三文魚酥盒
這個我很喜歡
酥盒真係做到酥的口感, 脆
酥盒中包裹住一些碎蛋, 再加埋鋪係上面咸咸地既三文魚
整體好食呀
一件個SIZE 唔太大, 做小食岩岩好
推薦
西班牙青椒
➽西班牙青椒
一碟都有為數幾條
燒到佢少少乾身既狀態
不過因為佢都幾辣, 食到一半我同朋友都不行了, 哈哈
如果喜歡食辣既人係可以試下呢
➽飲品跟了一杯可樂和莓汁

真係一個食得幾開心既LUNCH
我見到侍應, 老闆同其他食客都好FRIEND 既感覺, 會一齊傾下計
睇得出都幾熟, 應該是常客吧
我都有問侍應, 「睇得出你係度做野幾開心」, 佢話「係呀, 冇咩壓力」
我都感受到, 因為從老闆待員工待客既態度都可見
2022-09-15
西班牙青椒
2022-09-15 37 浏览
平時好少食西班牙🇪🇸菜🫣朋友之前黎過呢間食覺得唔錯就帶我黎食🤍Lunch Time有個Lunch Set✨包括餐湯、主菜、Tapas、飲品 價錢$108~168 呢個價錢幾抵食🧡蒲式羅宋湯🥣餐湯十分足料 微辣 帶少少甜同咸味~比平時飲既羅宋湯更入味✨炸魷魚圈&三文魚酥盒🧡Tapas同朋友分別叫左呢兩樣~炸魷魚圈真係好有驚喜!平時食個啲外面層皮炸得好硬呢到既好薄好脆!又唔油膩☺️裏面既魷魚又嫩滑 必點😋香煎加拿大鱸魚辣肉腸西班牙飯鱸魚🐟皮脆肉滑 肉質結實係砌左粒既肉腸 微辣有咬口 飯煮到有少少焦香 口感唔錯 味道更出☺️松露燒春雞配意大利青瓜、燒蒜及薯蓉燒春雞好大隻🫣肉質非常嫩滑~配埋咸咸地既薯蓉 口感即刻升華左☺️飲品叫左橙汁 非常新鮮 仲有塊乾橙做點綴☺️本身食完好飽~但朋友話個甜品好好食 一定要試試🤣甜品係Homemade Churros好鐘意外面甜甜地 咬落去外脆肉軟既感覺裏面仲有甜甜地餡 仲可以點啲朱古力醬🍫Waiter服務好好 環境又靚~夜晚黎都唔錯 同朋友黎飲嘢吹水都唔錯🥂推薦😆
平時好少食西班牙🇪🇸菜🫣
朋友之前黎過呢間食覺得唔錯就帶我黎食🤍
Lunch Time有個Lunch Set✨
包括餐湯、主菜、Tapas、飲品
價錢$108~168 呢個價錢幾抵食🧡

蒲式羅宋湯🥣
餐湯十分足料 微辣 帶少少甜同咸味~
比平時飲既羅宋湯更入味✨

炸魷魚圈&三文魚酥盒🧡
Tapas同朋友分別叫左呢兩樣~
炸魷魚圈真係好有驚喜!
平時食個啲外面層皮炸得好硬
呢到既好薄好脆!又唔油膩☺️
裏面既魷魚又嫩滑 必點😋

鱸魚🐟皮脆肉滑 肉質結實
係砌左粒既肉腸 微辣有咬口
飯煮到有少少焦香 口感唔錯 味道更出☺️

松露燒春雞配意大利青瓜、燒蒜及薯蓉
燒春雞好大隻🫣肉質非常嫩滑~
配埋咸咸地既薯蓉 口感即刻升華左☺️

飲品叫左橙汁 非常新鮮 仲有塊乾橙做點綴☺️

本身食完好飽~但朋友話個甜品好好食 一定要試試🤣
甜品係Homemade Churros
好鐘意外面甜甜地 咬落去外脆肉軟既感覺
裏面仲有甜甜地餡
仲可以點啲朱古力醬🍫

Waiter服務好好 環境又靚~
夜晚黎都唔錯 同朋友黎飲嘢吹水都唔錯🥂
推薦😆

星期一至五 lunch set真係超抵食😍有齊餐湯、主菜、小食、飲品 好滿足🥰環境仲好有feel❤️❤️主食方面今次揀咗廚師精選 松露燒春雞配意大利青瓜、燒蒜及薯蓉 $138春雞肉質嫩滑 加上松露香真係好正!薯蓉都唔求其 應該都加咗啲松露 好香好好味😋唯一可以做得更好嘅係雞皮可以再燒脆啲🤓不過佢哋連雞胸都整得好嫩🤤香煎加拿大鱸魚辣肉腸西班牙飯 $168魚肉煎得好香脆😍皮脆肉嫩!超推薦辣肉腸西班牙飯 辣辣地好惹味!薄薄一層飯 點到即止 唔會好膩🥳小食方面揀咗三文魚酥盒(free)同炸魷魚圈(+$25)極力推薦炸魷魚圈😍佢唔係炸到一圈圈 應該叫炸魷魚條🤣btw好新鮮好香脆!配埋他他醬 真係冇得頂🤩三文魚酥盒中間有滿滿嘅蛋沙律 外皮口感非常酥脆😝煙三文魚偏鹹 但一齊食又唔錯😆

星期一至五 lunch set真係超抵食😍
有齊餐湯、主菜、小食、飲品 好滿足🥰

環境仲好有feel❤️❤️

主食方面今次揀咗

廚師精選 松露燒春雞配意大利青瓜、燒蒜及薯蓉 $138

香煎加拿大鱸魚辣肉腸西班牙飯 $168
魚肉煎得好香脆😍皮脆肉嫩!超推薦

小食方面揀咗
三文魚酥盒(free)同炸魷魚圈(+$25)