2018-11-16 115 浏览
去了Casa Pennington吃他們的行政午餐,$148包了2個頭盤,主菜、甜品各飲品,價錢真的好吸引🤩。不過要留意某些選項要加錢點,價錢就豐儉由人啦🤞🏻。Executive Luch ($148 for FULL set with two of starters + main) **6 Selected Oyster Buy 1 Get 1 Free** All are included Daily Dessert and Coffee or TeaStartersLobster Bisque (Supplement $38)L龍蝦湯的龍蝦味還算突出☝🏻,不過並不Creamy,另外還贈送2片蒜蓉包。Parma Ham Melon with Honey Truffle Sauce (Supplement $38)賣相精緻✨,Parma Ham肉質柔軟,富鹹香但不會過鹹過濃。旁邊還有超的甜蜜瓜相伴🍈,好好吃呢!Pan Fried Duck Foie Gras with Toast & Warm Cinnamon Apples (Supplement $48)香煎鴨肝🦆不太油膩,味道濃

Starters

香煎鴨肝🦆不太油膩,味道濃烈。不過這款鴨肝不算是入口即融💦,配上吐司🍞算是不錯。旁邊經烹煮的月桂蘋果🍎味道甜甜,很清新🌱,還可以解膩!

Hokkaido Scallop with Saffron Cream Sauce & Black Caviar (Supplement $58)
來自北海道的帶子配上黑魚子醬,頂級般的享受❤️!黑魚子醬鮮味之中又帶點鹹香,帶子香煎後外脆內軟,加上醬汁,十分十分惹味啊😍。

Main
南瓜意大利飯🍚質感非常Creamy,南瓜忌廉汁🎃份量多得很,沾滿每粒米飯。南瓜味自然不會過甜,飯上有一少束蟹肉🦀,帶點鮮甜味,但本身的忌廉汁已經好味得很🤤,推介👍🏻!

Chef Recommendation (Supplement $68)

餐廳當日的Chef Recommendation是Rib eye🥩,草根姐妹👭點了5成熟🐃,但來到後看到賣相已有點失望🙍🏻,生熟程度大約有7-8 成😭,因此肉質較硬,有點可惜呢。

Dessert

當日甜品是朱古力慕絲蛋糕🍰,朱古力味濃厚🍫,口感幼滑,好好吃啊😋,為這餐劃上完美句號。

最後飲番杯熱茶清清吃腔,這餐午飯很有質素呢!
  • Pan Fried Duck Foie Gras with Toast & Warm Cinnamon Apples
  • Parma Ham Melon with Honey Truffle Sauce
  • Hokkaido Scallop with Saffron Cream Sauce & Black Caviar
  • Crab Meat Risotto in Pumpkin Cream Sauce
2018-11-15 2063 浏览
周末與友人到銅鑼灣聚一聚,就黎到隆堡柏寧頓酒店食lunch 聚下。12點到達,只有一桌客人,但陸陸續續都有4-5桌客人。呢度出名嘅係蠔吧,每日二十款不同嘅生蠔供應。今次我地就選左行政午餐。前菜選左 帶子,帶子煎至金黃,用左藏紅花做sauce,上面加入香濃嘅黑魚子醬,豐富整個口感。另一前菜 煎到金黃飽滿嘅鴨肝 配上玉桂蘋果。creamy 豐富嘅油脂剛好同玉桂蘋果成了一個完美組合。+$38 轉了龍蝦濃湯 湯勁濃郁,龍蝦鮮味走晒出黎。主菜選左 Seafood spaghetti Aglio olio托托蜆好大隻,意粉偏幼身、煮得順滑有咬口,調味惹味微辣。是日推介係西冷扒煮到5成剛剛好,肉質軟稔juicy!Cheese cake 食落creamy 紮實,算唔錯。友人表示餐茶嘅咖啡都係比較高質嘅咖啡。

12點到達,只有一桌客人,但陸陸續續都有4-5桌客人。

呢度出名嘅係蠔吧,每日二十款不同嘅生蠔供應。

今次我地就選左行政午餐。

+$38 轉了龍蝦濃湯
湯勁濃郁,龍蝦鮮味走晒出黎。

托托蜆好大隻,意粉偏幼身、煮得順滑有咬口,調味惹味微辣。

是日推介係西冷扒

煮到5成剛剛好,肉質軟稔juicy!

Cheese cake 食落creamy 紮實,算唔錯。

友人表示餐茶嘅咖啡都係比較高質嘅咖啡。
2018-11-10
  • Lobster  Bisque
  • Duck Foie Gras Linguini
2018-11-15 82 浏览
11月14日,晴,萬里無雲,是個好日子。和同學很久不見,既是預祝,也是聚舊。平日到酒店用餐,大多是自助餐吸引佔率高,但時至今日,已不少美味餐廳正正開在酒店内,再不是單單因爲酒店名氣作招徠去令顧客關注了。木材的設計,是這兒的裝潢主題,讓餐廳帶上幾分天然樸實的色彩。是家羅曼蒂克的餐廳,曲目🎵很古典,教人平靜。先來一客龍蝦湯,湯之味道濃烈,滿口蝦鮮味,組織綿密,香得不得之了,龍蝦煲岀精華,不得不點。蒜蓉包烘得微焦,太誘惑。帶脆的法包蒜味特香,名副其實外脆內軟。主菜要了一客帶子忌廉汁意粉,帶子先是煎香,入面保留未熟透而揮岀層層嫩肉,一絲又一絲的有口感,味道咸鮮。配料有菇片洋蔥小蕃茄蘆荀等使面更豐富,香草醬油剛夠掛扁意上,粉條亦是有嚼勁。
11月14日,晴,萬里無雲,是個好日子。

和同學很久不見,既是預祝,也是聚舊。

2018-11-14 66 浏览
準備去德國,可是行李還未開始收拾,那邊廂正席好友升職,於是,趕快預約好餐廳,希望對方滿意啦。螺肉食味新鮮,帶有啖啖海水味,又有咬口,鮮味無窮。牡丹蝦超大隻爽脆彈口,是高質的食材,可惜小妹有點浪費,不吃那頭。生蠔是日被推薦了很多時令新鮮Irish Premium 愛爾蘭生蠔和法國幾款生蠔,分別是 Poesie, Mermaid, Majestic 淡到濃的按次序去吃,現開的來說,愛爾蘭的海水味很強,我們喜歡重口味富金屬味而又爽脆實在的法國蠔,很者比較肥美飽滿,連殻上盛著的海水也不能錯過。檸檬雪芭配料甜餅有點膩,幸好少許水果粒中和了甜度,夾著吃幾有層次,清新可口的口感,酸maymay開胃消濟,一吃就知道用了新鮮檸檬🍋去做呢,雪芭中間有檸醬涵,檸味更岀色。食後感:環境具格調,坐落酒店內,增添幾分奢華感。

螺肉食味新鮮,帶有啖啖海水味,又有咬口,鮮味無窮。

檸檬雪芭

食後感:環境具格調,坐落酒店內,增添幾分奢華感。

2018-11-14 162 浏览
蠔迷!一定不要錯過這𥚃買一送一的優惠,因為餐廳逢週一至週四晚,都會推出多款精選生蠔買一送一的優惠。蠔吧放了當天特選的新鮮生蠔,客人可以選取自己的喜好的, 亦可以請侍者為你介紹每款不同的口味和口感才作出選擇。這裡除了提供生蠔外,餐廳亦提供多樣化的頭盤、主食、意粉、意大利飯、甜品等等,當然少不了酒精類飲料。Seafood Platter ($321)👍👍👍👍👍Irish Premium (@$70)👍👍👍👍👍原價$70一隻,但買一送一就只需$35一隻,非常扺食。我們先品嚐這隻 Irish Premium, 肉質爽脆飽滿,海水味較淡,但味道鮮甜,由九月至四月出產的更加肥美。Mermaid (@$75)👍👍👍👍👍原價$75一隻,買一送一就只需$75 就有兩隻。產於法國的 mermaid, 海水味比愛爾蘭蠔重, 體形較嬌少,但肉質肥美厚實,味道濃郁,餘額悠長。Botan Ebi ($176/2pcs)👍👍👍👍👍這兩隻牡丹蝦體形龐大,足足有六至七吋長。蝦身爽彈鮮甜,蝦頭還有很多蝦膏, 可以點豉油和日式芥末同吃。Beef Carpaccio ($168)👍👍👍👍切成薄片的意式生牛肉片, 只是簡單以橄

Seafood Platter ($321)
Seafood Platter

Mermaid (@$75)

原價$75一隻,買一送一就只需$75 就有兩隻。

Botan Ebi ($176/2pcs)

Beef Carpaccio ($168)
Beef Carpaccio

切成薄片的意式生牛肉片, 只是簡單以橄㰖油、酸豆、黑胡椒和盬,便可以吃得出牛肉的鮮味。生牛肉片上伴有巴馬臣芝士和火箭菜,令味道增添芝士的鹹香和火箭菜的清新味道。

Deep-fried Lamb Spare Rib

這個羊仔骨用了油炸的方式去處理,外層炸至酥脆,內面的肉質還保留著粉嫩細緻,用了Cajun 調味, 令羊仔骨帶有一點香辣,另配有芥末蛋黃醬,更添辛香惹味。
Deep-fried Lamb Spare Rib

Crab Meat Conchiglioni ($188)
Crab Meat Conchiglioni

這個是蟹肉貝殻粉,材料包括蟹肉、鮮蘆筍、鮮蕃茄和蕃茄乾,配以南瓜醬汁而做成。
貝殻粉煮得剛好,入口煙靭,不會過硬或過稔,而且一粒貝殻有一隻湯匙那麼大,吃的時候還可以把所有材料塞入貝殻內一起吃,令口感更豐富。
Crab Meat Conchiglioni

Tiramisu ($98)
Tiramisu

最後點了一個 Tiramisu 作為甜品, 芝士蛋糕很鬆軟, 入口不太甜,咖啡味、芝士味和咖啡酒味配合得宜,味道醇和,非常合拍。

門面

內在環境

餐牌
Seafood Platter
2018-11-13 61 浏览
星期日嘅中午,最啱就係嘆番個午餐慢慢坐~ 今次試吓銅鑼灣嘅 Casa Pennington~ 餐廳唔算好大,lunch唔算好多人,可以靜靜地嘆個午餐🍻 可以揀一個前菜加一個主菜或者兩個前菜加一個主菜嘅set~ 有兩款都幾吸引,所以我揀咗兩個前菜嘅set~ 亦有其他優惠,例如生蠔買一送一,不過午餐唔係好想食生蠔,所以冇叫~Pan Fried Duck Foie with Toast & warm Cinnamon apples 鴨肝多士香脆好味😍 充滿油份,煎得好香口👍🏻 配埋玉桂蘋果粒,酸酸甜甜,好夾👍🏻 亦都減低油膩感~Hokkaido scallop with Saffron cream sauce & black caviar 北海道帶子,煎到金黃色,裏面仍然保持鮮嫩甜美🤤 配埋檸檬牛油汁,非常夾,非常好味😋 魚子亦都唔錯~Chef Recommendation今日嘅廚師推介係澳洲牛排,我叫咗七成熟,切開仍然見到粉紅色嘅肉😍 仍然保持到肉汁,味道非常好,牛味十足👍🏻Daily dessert 今日嘅甜品係開心果芝士蛋糕,質感非常好,好幼滑,好軟身,味道好好,唔會太甜👍🏻😋 Pas

Chef Recommendation

Daily dessert

Passion Friut Punch
味道酸甜,唔係好重熱情果味,亦有啲果肉,例如士多啤梨同火龍果,味道唔錯😋

餐廳食物質素好,侍應服務亦好好,我哋每食一道菜,佢哋都會換餐具,亦不停幫我地加暖水👍🏻 而且星期日嘅午餐時間唔算好多人,可以慢慢地食午餐,係假日唔錯嘅選擇😊

2018-11-13 1474 浏览
Casa Pennington係我隔離位嘅同事F常常和老公食生蠔嘆白酒嘅地方,趁住今日係星期日,唔使計住時間食lunch,所以一於一個人在這裏享受一個慢活的Sunday LunchSunday Lunch分 Light+Main(1 starter) $118和Full+Main(2 starters)$148, Light和Full都包含甜品和飲品我揀左1個 starter+ Main, 加$48要左個煎鵝肝Starter~Pan Fried Duck Foie Gras with Toast & warm Cinnamon Apples鵝肝好肥美,煎得外脆內軟,鵝味好濃,配埋脆脆多士一齊食無咁腻,仲可以配埋肉桂味的蘋果,又爽甜又清新火箭菜亦好新鮮Main~ 加$68要Chef Recommendation~澳洲肉眼扒,配菜有車厘茄,紅蘿蔔,薯仔,蘆筍,青瓜仔和黃瓜仔牛味濃,有頭,煎到啱啱好,仲可以保持肉汁,正配菜焗完仲keep到新鮮菜蔬的鮮甜味,可口!Dessert ~Mango cake~芒果味特濃,蛋糕鬆軟,餅底鬆化,仲有火龍果,蘋果,士多啤梨伴碟,賣相又靚又好味唔飲得咖啡

火箭菜亦好新鮮

牛味濃,有頭,煎到啱啱好,仲可以保持肉汁,正
配菜焗完仲keep到新鮮菜蔬的鮮甜味,可口!

唔飲得咖啡飲熱檸水一樣咁爽

2018-10-28
  • pan fried foie gras
  • 澳洲肉眼扒
2018-11-11 91 浏览
在星期日的早上, 天氣很好,陽光普照, 也不要浪費,拿起相機即興到山頂影相,到了午餐時段, 就想找個地方歇一歇。最後選了在這裡吃午餐, 一邊的落地玻璃, 最好的位置當然是靠窗的四人位,給安排坐在中間的位置。要了龍蝦湯,湯是夠熱的,味道非常濃郁而且鮮甜。蒜蓉包烘得皮脆而內鬆軟,塗上蒜蓉就是簡單的美味,吃起來滿有牛油及蒜蓉的香味。主菜選了大廚的推介, 是肉眼牛扒,要了medium rare的,看起來也對辦, 牛肉本身味道濃郁,難得地肉與也鬆化,火候拿握得恰到好處, 好吃。還有甜品是芒果蛋糕, 店方在碟上加了些果醬, 在賣相方面已經加了分, 整件蛋糕的芒果味道非常濃郁,餅底非常鬆化,吃得滿意。餐飲點了熱咖啡,既香濃又滑溜, 水準比想像中高。今時今日餐廳要在市場上突圍而出不是易事,這裡的午餐是高水準的, 可以令人留下深刻印象, 值得一試。
還有甜品芒果蛋糕, 店方在碟上加了些果醬, 在賣相方面已經加了分, 整件蛋糕的芒果味道非常濃郁,餅底非常鬆化,吃得滿意。餐飲點了熱咖啡,既香濃又滑溜, 水準比想像中高。
2018-11-10 90 浏览
Starter之一 <酒店商務午餐好選擇>😃呢間喺 cwb邊寧頓酒店 3 樓既西餐廳 casa 要喺f1 出口行10 分鐘 唔算超方便 但如果有好野食都冇所謂既😂 佢既環境唔大 有個長 bar枱 同好幾張正方枱櫈 燈光偏暗 感覺舒服 😃佢 lunch主要食商務 lunch有唔同款既小食同主食 . 如果俾 118 就有 main course加2 個小食 , 148 就再加多個小食 我同朋友點左 148 餐 . 分別既野食有 😃Starter之一🍴lobster bisque 另加38 蚊🐲🦐龍蝦湯有用忌廉拉花 外表美觀 入面既湯密度好高 勁香濃 😍 再點埋佢香脆 厚切既蒜蓉包🍞 好味 Starter之一🍴parma ham melon with honey truffle sauce另加38 蚊🐖好香咸味既巴拿馬火腿 配以juicy甜蜜瓜🍈 加上少少黑醋檻㰖汁調味 唔錯😄 Starter之一 🍴hokkaido scallop with saffron cream sauce and black caviar 😃 另加58 蚊厚肥既北海道帶子 配上爽脆既黑魚子醬🐟

<酒店商務午餐好選擇>😃
我同朋友點左 148 餐 . 分別既野食有 😃
🍴lobster bisque 另加38 蚊🐲🦐

Starter之一
厚肥既北海道帶子 配上爽脆既黑魚子醬🐟 帶子煎得熟成剛好軟硬適中👍🏻 底層既藏紅花醬汁幾香甜 同帶子配搭唔錯😃

Starter之一
🍴pan fried duck foie gras with toast and warm cinnamon apples🦆🍎
另加48 蚊
勁肥美既煎鴨肝 夠厚身 放喺多士上面仲滴緊油 口感 juicy 啖啖油花 😈 下面既多士香脆厚切 盡吸鴨肝油 側邊既玉桂醃蘋果夠香甜 剛好中和 肝即肥膩 好食😍

🍴Main course
Seafood spagetti aglio olio另加28 蚊🍝
海鮮既香蒜㰖㰖油意粉🍝 佢有兩隻新鮮青口 一隻鮮甜既大托托蜆 仲有兩隻蝦碌🦐 意粉好煙靭彈牙又帶 d爽口😍 盡吸蒜香 同香濃既檻㰖油味 好正 😃

🍴Main course
廚師recommend 另加68 蚊
西冷牛扒🐮
牛扒煎得好靚 厚度適中 一切開好多肉汁 有咬口肉味濃同 juicy 😍而佢既配菜都唔差 薯仔 蘿蔔 都焗得好香脆 可口 仲有青豆 同茄子 十分唔錯👍🏻

🍴甜品
甜品係 cheese cake 🍰🧀
味道香濃 芝士味夠 唔會太滯 以餐後甜品黎講剛好

#芝士蛋糕 #牛扒 #西冷牛扒 #意粉 #巴拿馬火腿 #帶子 #鴨肝 #多士

Score 平均分 <7.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Casa Pennington
#casapennington
銅鑼灣邊寧頓街13 至15 號隆堡柏寧頓酒店3 樓
~~~~~~~~~~~~
2018-11-10
2018-11-10 87 浏览
陌路人,原來再次相遇是這個環境下,你急忙地向前走,我在後看著你的背影,那肩膀那高度那剪影,你覺得我會不認得嘛?你走得那麼急,是為了避開我嘛?你是要向我示意你看到了我嘛?我……如果把你拉著,你會留下嘛?不,我還有這厚面皮嘛?再給一次機會,我也應該放手吧,過客,生命中注定要往不同的目標進發,那我又何必把你留下。猶記得兩年前在Casa Pennington用餐,回憶也頗不錯的,尚記得那豐腴肥美的鵝肝牛肝菌奶油扁意粉。相約星期六的晚上重溫舊夢,共聚一餐。首先,友人發辦要了生蠔作頭盤、deep fried lamb spare rib, truffle risotto, scallop linguini, FR Yellow chicken, Barramundi Tiramisu and Pear Tarte Tatin 。點上兩種法國蠔:Majestic及st.vaast,前者海水味重,餘韻豐厚味帶鮮甜,後者則海水味鹹,蠔裙邊綠爽口,口腔留有甘甜味。NZ scampi no.1,新西蘭小龍蝦,色澤鮮艷,晶瑩剔透,肉質細嫩,味道鮮甜。deep fried lamb spare rib羊肋骨條也

你走得那麼急,是為了避開我嘛?你是要向我示意你看到了我嘛?

deep fried lamb spare rib
羊肋骨條也比較少吃到,多數也是豬肋骨條,羊肋條經過醃製,炸過香脆,入囗惹味,加上秘製醬汁多一份清新的感覺,不會太油膩,羊肋條比較幼身,肉也相對少,羊羶味不並會太濃厚,所以怕那羶味的也可以放心一試。
scallop linguini

truffle risotto
一般的意大利飯也是較為硬身有嚼勁,這家烹煮得比較軟身,我較愛這種質感,入口奶酪感身重,稠密的醬汁黏著飯粒,飯粒煙韌,加上松露的季節開始,用上松露增添香氣,令整道菜更香濃惹味。

French Yellow Chicken
用上香草黑椒醃製再烤焗至金黃色澤,雞皮下的油脂分泌旺盛,雞肉白晢嫩滑,份量不大,四至五個人輕易把雞掃光。
Barramundi
澳洲產的鱸魚可以叫barramundi,鱸魚表皮香脆,魚肉嫩滑鮮甜,配上薯蓉更令帶出另一層次。
Pear Tarte Tatin
梨子清甜,加上香脆的批邊,焦糖經過一會兒風乾已變至硬身,每次來這邊也會點上一個,算是店家的招牌菜吧。
Tiramisu
層次分明,入囗帶bailey's 酒的香氣,軟綿輕盈的口感,吃多點也不會怕太飽滯。

這夜眨眼間已經過了,歷時三小時的晚餐,帶著歡樂離開或是帶著煩惱離開,也許再次相遇只是巧合,沒有那麼多緣分,沒有那麼多不甘,沒有那麼多如果,沒有再沒有………

再多經歷再多回憶,再相遇也只是位陌路人,再碰面不會點頭,也不會再微笑。牽過手的體溫,擁抱過的氣味,再過也只是回憶…… 在身旁擦過只會急促地離開,沒有交集,再沒有………
2018-11-10 122 浏览
特別日子就梗係豪食啦!Namibia (南非)南非蠔海水味較歐洲蠔溫和,但不失鮮甜爽滑,而且價錢比歐洲蠔平上一半。Namibia 生蠔,肉色偏奶白,口感十分 Creamy, 味道溫和。Majestic (法國)海水味重,餘韻豐厚鮮甜。Sentinelle (法國)肉質飽滿,帶金屬味,海水味重。法國藍青口帶一點點海水鹹香。烹煮時間剛剛好,青口非常嫩滑。白酒忌廉汁更加係最佳拍檔。Pernod 鮮蠔忌廉湯一句講曬,蠔味爆燈! 配蒜蓉包食更加係停唔到口。法國走地黃油雞皮香肉滑,啖啖肉。燒雞三大要素: 一要香脆,二要入味,三要多汁。呢度完全符合以上三個條件,而且醃製拿捏得剛剛好。即焗啤梨撻全晚食物都好出色,但呢個甜品係出色之中嘅出色。焗製時間 100% 準確,焗至酥皮表面呈現焦糖外層,但完全沒有半點焗 “燶” 。啤梨肉厚,鮮甜無比。此甜品稱得上完美。Oveall 雖然價錢看似有一點點偏高,但其實係物超所值。
特別日子就梗係豪食啦!

Namibia (南非)

Majestic (法國)
海水味重,餘韻豐厚鮮甜。

Sentinelle (法國)
肉質飽滿,帶金屬味,海水味重。

Pernod 鮮蠔忌廉湯
一句講曬,蠔味爆燈! 配蒜蓉包食更加係停唔到口。
鮮蠔忌廉湯

即焗啤梨撻
全晚食物都好出色,但呢個甜品係出色之中嘅出色。
甜品稱得上完美。
即焗啤梨撻

Oveall 雖然價錢看似有一點點偏高,但其實係物超所值。
题外话/补充资料: 推廣期生蠔買一送一
鮮蠔忌廉湯
即焗啤梨撻
今晚去左隆堡柏寧頓酒店入面嘅西餐廳開餐。一出 Lift, 就會見到一排酒樽 & 酒箱嘅裝飾。餐廳店內光線較暗淡, 但非常開揚, 而且情調十足, 好啱情侶黎晚餐撐檯腳。餐牌以英文為主, 每道菜色名下面都會有材料嘅介紹。餐廳每日都會有 6 款指定生蠔做買一送一優惠, 所以一次過 Order 左 3 款試下。Namibia來自南非嘅 Namibia,  蠔肉顏色較奶白, 口感好 Creamy, 海水味偏淡, 鮮甜十足。Majestic法國 Majestic 肉質冇 Namibia 咁肥大, 但口感細膩, 入口有清新嘅海水味, 海水味與鮮甜味 Balance 得好好。Sentinelle法國 Sentinelle 海水味係 3 款中最濃, 口感較爽脆。Sauteed Mussel青口係新鮮運到, 唔係平時見到嘅雪貨,  Size 雖然較細, 但肉質飽滿, 嫩滑清甜, 係我人生中食過最正嘅青口, 就連煮青口個白汁都非常好味, 用黎沾包食同樣一流。Oyster Soup蠔湯比較 “杰” 身, 蠔味超級濃厚, 感覺好似飲緊用蠔肉打成蓉嘅湯咁, 湯入面仲有一粒煎香過嘅蠔肉。French Free-Ra
今晚去左隆堡柏寧頓酒店入面嘅西餐廳開餐。

一出 Lift, 就會見到一排酒樽 & 酒箱嘅裝飾。

餐牌以英文為主, 每道菜色名下面都會有材料嘅介紹。

Namibia

Majestic

Sentinelle

Sauteed Mussel

Oyster Soup

French Free-Range Yellow Chicken
法國走地黃油雞厚肉骨細, 外皮煎到非常香脆, 肉質仍然保持鮮嫩多汁, 配埋紅酒汁一齊食令味道更加昇華。

Pear Tarte Tatin
呢個啤梨撻係即叫即焗, 所以要等 20 分鐘先有得食。 Size 有成個碟咁大, 撻中間有 4 塊好厚身嘅啤梨, 撻邊烤到非常香脆, 啖啖都係焦糖味, 啤梨 & 焦糖配搭得非常好, 清潤得黎又唔會好滯。
2018-11-09 178 浏览
酒店除了有自助餐外,其實有時一些西餐廳也頗不錯的喔!像這家位於精品酒店柏寧頓酒店的西餐廳在我的朋友圈中有著一致好評的評價呢 星期六晚來是滿座的,建議大家要先Book枱 (本身座位也不算多) 點好餐,在等時可以吃吃 "橄欖" ~ 微酸還帶點甘甜,一改我對它超酸的印象先來一個海鮮盤,來到這種餐廳感覺就是要吃蠔那些? Majestic ($468/6隻) - 肉質肥厚~海水味會較重一點St. Vaast ($468/6隻) - 口感較為爽脆還有比較少見的 - NZ Scampi No.1 ($480/3隻) - 肉質很嫩滑,吃起來很鮮甜!Deep-fried Lamb Spare Rib ($188)這個炸羊排骨吃起來一點也不羶,而且肉汁還鎖在裡頭~入口外脆內稔,還可以沾Wasabi 沙律醬來吃,味道濃郁和羊肉的味道很配的喔Scallop Linguine ($228)香煎過的帆立貝有一份焦香,但內裡的鮮甜多汁仍保留著 (꒪ˊ꒳ˋ꒪) 另外容易沾裹醬汁的細扁麵與風味濃郁的青醬配搭起來讓每一口也很惹味!Barramundi ($368) - 白嫩的魚肉鮮美而不腥不過還是要襯熱吃的味道才是最佳的
酒店除了有自助餐外,其實有時一些西餐廳也頗不錯的喔!

先來一個海鮮盤,來到這種餐廳感覺就是要吃蠔那些?
St. Vaast ($468/6隻) - 口感較為爽脆

這個炸羊排骨吃起來一點也不羶,而且肉汁還鎖在裡頭~
Deep-fried Lamb Spare Rib

Scallop Linguine ($228)
Scallop Linguine

不過還是要襯熱吃的味道才是最佳的耶
Barramundi

FR Yellow Chicken ($368) - 雞皮很薄身,所以吃起來很香脆
雞肉亦富有彈性~肉質很嫩滑的喔
FR Yellow Chicken

最後還點了甜品 - Pear Tarte Tatin ($168)
上桌時有驚喜,是生日才有的特別版!!畫得也太可愛了吧?
酥皮有著濃濃得焦糖香,不過某部份位置好像焦得太過火了,吃起來很硬 ...
中間的啤梨則是軟軟的,還帶著不會覺得膩的甜味!
2018-11-03
$752.4 (晚餐)
FR Yellow Chicken
2018-11-07 151 浏览
基於工作地點在銅鑼灣的關係,平日工作外很少在銅鑼灣逛逛,可能是因為不想連放工輕鬆的時間也困在工作的地點吧。以往的生日都會選擇在其他地方過,有大嶼山的、有尖沙咀的、也有旺角的,今次他卻打破了慣例,給了我另一種銅鑼灣的體驗,難忘深刻的生日飯。花多眼亂的生蠔中,選了南非蠔和法國蠔,南非蠔口感幼滑,味道非常creamy,海水味較為淡。法國蠔體型細一點,口味較重、蠔味更濃,而且海水味更出。原隻龍蝦的刺身,龍蝦身冰凍夠彈牙,當中的膠質非常多,口感十足,而且有龍蝦子下鮮味更甜。Scallop Delight 帶子二食的菜式,一邊是稍為略略香煎過的帶子,表面煎得香口,內裡的帶子肉還是刺身般的帶微暖,配上沙律醬非常開胃。另一邊是切粒的帶子,混合香草和魚子醬,切粒的帶子咬口十足,味道加了香料後層次豐富了,而魚子醬令帶子味道更鮮更出。兩種不同食法帶出帶子的鮮甜。很小遇到的一款湯,喝起來是不會感到太多忌廉,有點帶中式感覺,蠔味相當濃郁,感覺像一次把很多蠔吸入,蠔味在口腔揮之不去,after taste亦很夠,湯中還有原隻的蠔,雙重蠔的體驗。和我的臉一樣大的肉眼扒,七成熟的肉身,油脂分佈平均,肉汁非常多,肉味

Oyster

法國蠔體型細一點,口味較重、蠔味更濃,而且海水味更出。

Scami

Scallop Delight
Scallop  delight

兩種不同食法帶出帶子的鮮甜。

Oyster  soup

和我的臉一樣大的肉眼扒,七成熟的肉身,油脂分佈平均,肉汁非常多,肉味濃,肉質結實有口感,一入口時油脂融化在口腔中,配上芥末後惹味十足!
Rib eye steak

像藝術品般的甜品,是吃過的生日甜品中最特別,令我們大飽眼福亦非常驚喜。
Chocolate  fondant

甜品是心太軟配雪糕,流心暖暖的心太軟加上冰凍的雪糕,加上熊仔朱古力畫,令我非常溫暖的。
2018-10-29
Scami
Scallop  delight
Rib eye steak
Chocolate  fondant
2018-11-07 90 浏览
星期日正是休養之日,中午和S弟來到銅鑼灣一間西餐餐廳午餐。這間Casa Pennington位於邊寧頓街,由電車路轉彎一直向禮頓道方向走就是了,也不算太難找。餐廳環境優雅,座位也算闊落,格調不錯。Executive Lunch有分$118@1 Starter+Main,或$148@2 Starter+1 Main,每項也好像非常吸引呢,最後決定選了$148,但選不同的菜式需補上不同的價錢。另額外加了$38,選了Parma Ham Melon with Honey Truffle Sauce,風乾的Parma Ham散發出鹹香,夾着哈蜜瓜一併吃,鹹香與清甜非常匹配,入口濃而不會過鹹,作為前菜挺開胃。小妹最期待的就是Fried Duck Foie Gras with Toast and Warm Cinnamon Apple (另加$48),所以和S弟一人點一份。不負所望的是,鴨肝非常Juicy,一切開,內裡的油份即滲出,起初還以為會有膩的感覺,但吃落啖啖豐脥油潤,加上半軟綿綿的感覺,非常好吃!旁邊還有肉桂蘋果蓉,甜甜地,不過個人認為不用配合Sauce,只配蒜蓉多士,脆卜卜兼夾Juicy口
餐廳環境優雅,座位也算闊落,格調不錯。
不負所望的是,鴨肝非常Juicy,一切開,內裡的油份即滲出,起初還以為會有膩的感覺,但吃落啖啖豐脥油潤,加上半軟綿綿的感覺,非常好吃!旁邊還有肉桂蘋果蓉,甜甜地,不過個人認為不用配合Sauce,只配蒜蓉多士,脆卜卜兼夾Juicy口感,確實小確幸。
主菜就選了魚,Barramundi with Creamy Sea Urchin Sauce and Salmon Egg Roe(另加$148),雖然份量不大碟,但精緻得來賣相不錯。
盲槽做得不錯,煎得外脆內軟,保持水潤度,亦不會過腍,入口帶點軟身,配上的醬汁由海膽製成,雖然味道不算突出,只是帶點微鹹,但也十分清新。最值得一提,莫過於幾粒的三文魚子,每粒入口有爆破感覺,非常新鮮。
最後,每份餐也會附上是日甜品及飲品
芒果蛋糕味道沒有特別大驚喜,但看得出甜品大師花心思去裝飾蛋糕,碟上以朱古力像蝴蝶形狀襯托。芒果蛋糕帶點甜酸,剛巧將吃過的菜式,其膩度大大減低。

整體來說,食物尤其是Starter特別有驚喜,而不忘一提就是份量了,雖然只是三碟,但以午餐的份量算多,不得了,可以說吃得滿足又捧腹離開,去享受Chill一Chill的下午。
2018-10-28